Kirjoittaja Aihe: Globaali taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)  (Luettu 482438 kertaa)

Turjalainen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 880
 • Liked: 305
 • Kun normikonservatismi ei riitä
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #30 : 02.03.2009, 17:34:25 »
Ulkomaiden lama olisi joka tapauksessa aiheuttanut Suomeen taantuman, mutta varsinaista lamaa olisi nyt tuskin odotettavissa ilman TULEELAMALAMALAMAMEKAIKKIKUOLLAANJAPÄÄRÄJÄHTÄÄ -asennetta. Lamat ovat pohjimmiltaan psykologisia ilmiöitä, totta kai lama tulee, jos sitä rummutetaan tarpeeksi, kun ihmiset vähentävät kulutusta. Noh, eipä sille mitään voi tehdä.

Vaan kun nykyisen talouskriisin syyt ovat muualla kuin Suomessa. Lama tulisi, vaikka täällä kulutettaisiin kuin viimeistä päivää ja hoettaisiin 20 kertaa minuutissa, että "lamaaeitulelamaaeitulelamaaeitulelamaaeitulelamaaeitule...".

Kyseessä on globaali kriisi, joka johtuu jenkkien typeryydestä, siinä ei suomalaisten lamapuheilla  tai niiden puutteella ole mitään sanottavaa.
"Sotilaspapin puheen jälkeen koko miesjoukko seisoi hiljaisena pidätellen tunnevyöryä. Siellä täällä pari liikutuksen kyyneltä tipahteli rynnäkkökiväärin kylmälle teräkselle, valuen siitä asetta puristavalle kädelle ja tippuen lopulta maahan - isiltä perittyyn ja isien verellä lunastettuun maahan"

Futuristi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 239
 • Liked: 10
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #31 : 02.03.2009, 18:53:12 »
Niinpä... mistä otetaan lainaa, kun rahaa ei ole? Ehkäpä niin EKP kuin FED antavat lainat tyhjästä ilmasta vetäisten. Pistävät kirjanpitoonsa omaisuussarakkeeseen muutaman tuhat miljardia euroa ja sanovat lainanottajille, että tuossa teille bittejä ja maksatte sitten takaisin ja korot päälle. Ennen vanhaanhan olisi käytetty setelipainoa.
Voisiko lainoitus mennä näin?

Raha tulee ihan oikeasti tyhjästä. Aivan kaikki kierrossa oleva raha on velkaa. Rahaa luodaan liikepankeissa tyhjästä. Liikepankeilla on oikeus lainata rahaa korkeintaan tietty monikerta suhteessa niiden omiin rahavarantoihin. Kun lainapääoma maksetaan takaisin, se tuhoutuu eli poistuu kierrosta. Mutta koska pankki vaatii kulujensa kattamiseksi ja osakkeenomistajiensa voitoksi lainanottajalta rahaa korkona, jossain muualla jonkun/joidenkin on täytynyt ottaa tämän verran lisävelkaa. Reaalitalouden kasvaessa myös kierrossa oleva rahamääräkin kasvaa, lähes aina nopeammin kuin reaalitalous, mikä merkitsee inflaatiota. Keskuspankkien tavoitteena itse asiassa on hidas inflaatio, koska pienellä inflaatiolla on tapana nopeuttaa rahan kiertoa. Kierrossa oleva rahamäärä voi supistuakin luottotappioiden kautta. Jos lainanottaja ei pysty maksamaan lainaansa takaisin eivätkä vakuudet riitä, erotus kirjataan luottotappioksi, mikä vähentää pankin oikeutta myöntää lisää luottoja eli jatkaa liiketoimintaansa.

Keskuspankit määräävät ohjauskoron, joka on liikepankkien keskinäisten lainamarkkinoiden tavoitekorko. Esimerkiksi Euribor on tällainen euroalueen sisäinen liikepankkien keskinäisten lainamarkkinoiden korko. Seteleiden painaminen on keskuspankin yksinoikeus. Sillä elvyttäminen on nykyään poikkeuksellista. Keskuspankit voivat tosin itsekin myöntää lainoja. Sekin on epätavallista muttei niin epätavallista kuin seteli- tai ns. helikopterielvytys, joka on karkein mahdollinen toimenpide kierrossa olevan rahan määrän lisäämiseksi.

Finanssikriisissä kävi niin, että pankkien taseet menivät kuralle holtittoman luotonannon seurauksena. Koska luottoja oli paketoitu monimutkaisiksi rahoituspapereiksi, kenelläkään ei ollut tiedossa missä kunnossa mikäkin pankki todellisuudessa oli. Useissa pankeissa ei edes tiedetty missä kunnossa ne itse olivat. Pankkien väliset lainamarkkinat hyytyivät ja niiden korot nousivat huomattavasti. Valtioiden julkistamat pankkitukipaketit rauhoittivat tilanteen ja estivät katastrofin. Sairaimmat isot rahoituslaitokset päästettiin silti nurin.

Nyt tilanne on se, että euriborit ovat erittäin alhaalla, mikä helpottaa huomattavasti velallisten asemaa. Yrityslainojen tilanteesta en ole varma, mutta yritysten asemaa heikentää kuluttajien heikko luottamus, joka johtuu potkujen tai lomauttamisten pelossa. Osakurssit heiluvat, koska tulevan pohjakosketuksen ajankohdasta ei ole kenelläkään mitään tietoa. Se on varmaa, että tästä töyssystä selviävät taskut täydempinä kylmäpäisimmät sijoittajat.

Kami

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 956
 • Liked: 11
 • ristihuuli, turjanruoja, luonnevikainen ja nuiva
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #32 : 02.03.2009, 19:06:43 »
Ne jotka eivät usko futuristia, voivat katsoa tämän:

http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279
Kaatukaa, oi kaikkivallat/näyttäkää, on teissä miestä/kapinoikaa kerran edes/uinumatta virran mukaan/menkää syyttäjäinne eteen/kerran silmät avoimina/myöntäkää se todeksi/ on valikoitu valheet vaan

CMX - Kansalaiset

Futuristi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 239
 • Liked: 10
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #33 : 03.03.2009, 12:39:15 »
Ne jotka eivät usko futuristia, voivat katsoa tämän:

http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279


Olen muuten täysin samaa mieltä tuon esityksen kanssa paitsi yhdessä asiassa. Siinä sanottiin, että reaalitalous ei voi kasvaa loputtomiin eksponentiaalisesti, jollainen kasvu on välttämätön estämään hyperinflaatio ja romahdus rahajärjestelmässä, jollaisen on toimiakseen pakko kasvaa jatkuvasti. On tietysti totta, että raaka-aineiden käyttö ei voikaan kasvaa loputtomiin. On kuitenkin yksi resurssi, jonka merkitys kasvaa koko ajan ja joka voi kasvaa eksponentiaalisesti vielä pitkään: tietojenkäsittelykapasiteetti (=laskentateho+kaistanleveys+muisti). Tunnettujen luonnolakien sanelemat absoluuttiset rajat ovat kaukana. Nykyisestä rahajärjestelmästä kannattaa luopua vasta sitten, kun alkaa häämöttää tilanne, jossa universumin joka ainoa kvarkki/supersäie/whatever on valjastettu laskentaan maksimaalisella teholla.

Johannes Nieminen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 704
 • Liked: 121
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #34 : 03.03.2009, 12:48:19 »
Yrityslainojen tilanteesta en ole varma, mutta yritysten asemaa heikentää kuluttajien heikko luottamus, joka johtuu potkujen tai lomauttamisten pelossa. Osakurssit heiluvat, koska tulevan pohjakosketuksen ajankohdasta ei ole kenelläkään mitään tietoa. Se on varmaa, että tästä töyssystä selviävät taskut täydempinä kylmäpäisimmät sijoittajat.

Ilmeisesti tilanne on se, että yrityslainoissa marginaalit ovat aika korkeat. Lainoja ei myös meita helposti myöntää. Pohdimme eilen valtuustoryhmämme ryhmäkokouksessa Vantaan kaupungin tilannetta. Vantaa velkaantuneena kaupunkina ottaa lisää lainaa, jotta Kehä III saadaan kuntoon (valtio maksaa tämän kyllä myöhemmin takaisin, mutta ei huomioi korkoja). Korkoarvio oli aika huima, ja siinä on osittain syynä se, että Vantaa ei saa halpaa lainaa. Varmasti sama tilanne yrityssektorilla.
Yksi Nuivan Vaalimanifestin alkuperäisistä allekirjoittajista.
Vantaan kaupunginvaltuutettu 2009-2017

Mika.H

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 528
 • Liked: 512
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #35 : 05.03.2009, 11:22:51 »
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/02/19514

Nyt se sitten on virallista ja pahin on tietysti vasta edessäpäin.

Elämme siis historiallista aikaa, kohtaamme kohta sellaisen talouskriisin, josta ei edes osata vielä puhua. Suomen BKT laskenee tänä vuonna suuruusluokkaa 10% ja ensi vuodesta ei kukaan osaa sanoa yhtään mitään!.

Nykyinen leväperäinen maahanmuuttopolitiikka on tullut tiensä päähän. Yksinkertaisesti valtiolla ei ole rahaa.http://www.talouselama.fi/uutiset/article240539.ece

uskokaa nyt. taantuma ja muut pehmeät jorinat voidaan unohtaa. Olemme todellakin SYVÄSSÄ LAMASSA!

ja minkäänlaista positiivista valoa ei ole näköpiirissä.. ei siis yhtään mitään!
Ei niin voi sanoa, avoin shekki. Totta kai ollaan keskusteltu siitä, mitä ne palvelut tulee olla, mutta ei olla annettu mitään hintoja meidän taholtamme siihen, mitä tää pitäisi tai ei saisi maksaa. J.Kuuluvainen, Migri

mikkoR

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 674
 • Liked: 1220
 • uskonto pyhittää nai.. tytön iän
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #36 : 05.03.2009, 11:29:17 »
http://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/article240822.ece?s=r&wtm=-05032009

Tästä voisi ottaa mallia, Kiinassa on otettu kunnon propaganda käyttöön, uskokoon ken tahtoo, minä en.

En ymmärrä miten joku edes tosissaan väittää saatikka uskoo että Kiinan talouskasvu on 6-8% kun muualla se on miinus siinä edessä.
Paras tapa päästä eroon laittomista aseista on toki luoda riittävä määrä väyliä laillisille aseille.

HaH

 • Helsingin Kokoomus
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 444
 • Liked: 71
 • Paavi Matias II Pyhä
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #37 : 06.03.2009, 10:57:33 »
Bank of England rupeaa printtaamaan vastikkeetonta rahaa. Vain 150 miljardia puntaa, näin ensi alkuun. ;D

Jep. UK kyykähtää USAn lailla.
____________

Printing money: £150 billion leap in the dark for Bank of England

The Bank of England has taken an historic "step into the unknown" by pledging to create £150 billion of cash and pour it into Britain's stricken financial system.

By Edmund Conway, Economics Editor
Last Updated: 11:48PM GMT 05 Mar 2009


It pledged for the first time in its 315-year history to start effectively printing money as its main means of controlling the economy, warning that this was the only way to prevent the UK from suffering a lengthy recession and potentially becoming mired in deflation.

The move means that for the first time, interest rates are no longer the primary tool for monetary policy, with the Bank instead directly pumping cash into the system.

The Bank announced the radical step after cutting rates by half a percentage point to an all-time low of 0.5 per cent yesterday - the lowest it judges they can go without causing the entire financial system to malfunction.

The decision to create more cash, announced by Bank Governor Mervyn King and the Chancellor of the Exchequer Alistair Darling yesterday, is regarded as a last gasp measure for the authorities to prevent Britain from sliding into a 1930s-style depression.

However, with little evidence that so-called quantitative easing has succeeded elsewhere in the world, experts voiced fears about the consequences of these "nuclear" economic measures.

Some fear that this extra infusion of cash will generate a tidal wave of inflation some years in the future, consigning Britain to many years of either high inflation or perhaps even Zimbabwe-style hyperinflation if left unchecked. Others voiced worries about the economic legacy the unprecedented move will leave future generations, with the economic policy textbook having been torn up amid the current crisis.

The Bank's own Monetary Policy Committee member Andrew Sentance has described the new post-interest rates world as representing "a step into the unknown". Under the new system, the Bank will keep interest rates at this close-to-zero rate for the foreseeable future. It will instead attempt to boost the economy by buying a variety of assets such as corporate and government debt from investors such as pension funds and insurance firms.

Importantly, however, it will pay for these assets not with a pre-raised cache of funds but by creating new money and transferring it to the investors. Mr King said the Bank will create up to £150 billion of cash to spend on the scheme, with the first £75 billion to be spent in the next three months, starting next Wednesday. The total is equivalent to just under £5,800 for every household in Britain. However, should the scheme fail to spark any growth in the economy, the amount it will spend is likely to soar even higher.

"The world economy has turned down very rapidly since last Autumn, the amount of money is not growing at all, and the economy is in a recession, so we need to increase the supply of money," said Mr King.

The effect will be to funnel a significant amount of money directly into the financial system. Although the £150 billion is a significant figure, equivalent to just over a tenth of Britain's entire annual economic output, the Bank hopes that the eventual effect of the injection will be far greater since it will encourage investors who receive the money to go out and spend it in the economy, helping bring the credit crunch to an end.

The Bank has had a team of ten experts working on constructing the scheme just before Christmas, as it became increasingly obvious that interest rates were failing to stimulate the economy.

Graeme Leach, chief economist at the Institute of Directors, said: "We strongly support quantitative easing and think it will be most effective if the Bank is aggressive in its use.

"Markets need to see a shock and awe approach over the coming months but even then there is no guarantee of success."

Although America's central bank, the Federal Reserve, and the Bank of Japan, have undertaken to use these radical policies as well, the Bank has distinguished itself by taking what it considers to be a deeper and further step than any of its counterparts. Nevertheless, there are doubts over how successful the Japanese were with their money creation, while it remains too early to judge the Fed's success.

Barely more than an hour after the Bank's announcement, the European Central Bank cut its own interest rate by half a percentage point to 1.5 per cent and indicated that it will keep cutting borrowing costs and may soon embark on similar unconventional policies.

Tony Dolphin, senior economist at the Institute for Public Policy Research said: "Such a policy has never been tried before in the UK, so it is impossible to gauge the likelihood of its success. But desperate times require desperate measures and with the UK and global economies in the midst of their worst recessions since the War, and in the absence of inflation pressures, it is right that the Monetary Policy Committee is doing everything in its powers to support economic activity."

Charles Goodhart, a former MPC member, said: "We're moving into a new world in the UK from interest- rate adjustment to quantitative easing. It's a great deal more uncertain how things will be done. This month what the MPC says is going to be much more important than what they do."

Mr King pledged that as soon as the policy appears to be effective he will reverse it by selling off the assets and effectively destroying the £150 billion the Bank is creating in the coming months. However, many economists are sceptical that the Bank and Government will be able to resist the temptation to allow inflation to run out of control.
____________

Homma^^^ ei voi tarjota leipää, mutta sirkushuveja sitäkin enemmän.

mikkoR

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 674
 • Liked: 1220
 • uskonto pyhittää nai.. tytön iän
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #38 : 06.03.2009, 11:00:13 »
Sanoiko joku tästä touhusta jo monessakin ketjussa täällä...

Oma veikkaus on että punta syöksyy kohta melko nopeasti ja dollari on kuukauden päästä 1.50 hujakoilla ja jatkaa alamäkeä.
« Viimeksi muokattu: 06.03.2009, 11:19:02 kirjoittanut mikkoR »
Paras tapa päästä eroon laittomista aseista on toki luoda riittävä määrä väyliä laillisille aseille.

HaH

 • Helsingin Kokoomus
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 444
 • Liked: 71
 • Paavi Matias II Pyhä
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #39 : 06.03.2009, 12:10:39 »
France24 - From the crisis to civil wars?

Friday 27 February 2009

Beware: one crisis can easily hide another. A highly respected think tank warns of massive social and civil unrest in areas that have been badly affected by the financial crisis. Will consumer societies turn on themselves?

Video 1

Video 2Elikkä siis tämä poppoo on tehnyt tuon ennusteen/analyysin. Kuuma kesä edessäpäin?
Homma^^^ ei voi tarjota leipää, mutta sirkushuveja sitäkin enemmän.

Turjalainen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 880
 • Liked: 305
 • Kun normikonservatismi ei riitä
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #40 : 06.03.2009, 12:32:08 »
Totta. Kirjoitin aiheen vierestä, Venäjään liittyen tänään:

http://turjalainen.blogspot.com/2009/03/venaja-2010-luvun-eurooppalainen.html

Tuossa maalailen vähän väljästi seurauksia.
"Sotilaspapin puheen jälkeen koko miesjoukko seisoi hiljaisena pidätellen tunnevyöryä. Siellä täällä pari liikutuksen kyyneltä tipahteli rynnäkkökiväärin kylmälle teräkselle, valuen siitä asetta puristavalle kädelle ja tippuen lopulta maahan - isiltä perittyyn ja isien verellä lunastettuun maahan"

M.K.Korpela

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 621
 • Liked: 226
 • Wanhan coulun conetecnicco
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #41 : 06.03.2009, 12:33:19 »
Velkakäppyrästä näkyy , että valtava velkaantuminen voidaan jäljittää republikaanihallintoihin jotka lopettivat budjetin tasapainottamisen vanhanaikaisena. Velan kasvu alkoi Reaganin-Bushin kaudella , pysähtyi Clintonin kaudella ja Bush nuorempi päästi taas hanat auki.

Velka on ollut vakaa 1947-1981.
M.K.Korpela ratsastaa.
DO NOT LOOK AT LASER WITH THE REMAINING EYE
YLLÄRI !

M.K.Korpela

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 621
 • Liked: 226
 • Wanhan coulun conetecnicco
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #42 : 06.03.2009, 12:59:19 »
Totta. Kirjoitin aiheen vierestä, Venäjään liittyen tänään:

http://turjalainen.blogspot.com/2009/03/venaja-2010-luvun-eurooppalainen.html

Tuossa maalailen vähän väljästi seurauksia.

Ei pöllömpää , mutta epäilen hieman Venäjän kykyä tuottaa ainakaan öljyä. Bloomberg

Lainaus käyttäjältä: Bloomberg
Russia's oil production fell for the ninth straight month in September as producers struggled with rising costs and maturing fields, bringing the world's second- biggest crude exporter closer to its first annual drop in output since 1998.

Production fell 0.4 percent to 9.83 million barrels of crude a day (40.2 million metric tons a month) compared with a year earlier, according to figures released by the Energy Ministry's CDU-TEK unit.

Ellei Venäjä on jo piikissään niin kauan siihen ei kestä. Piikin ovat jo ohittaneet Pohjanmeri-UK 1999 ja Pohjanmeri-Norja 2005. Vuosiluvut ulkomuistia mutta toivottavasti uskot kirjoittavani bona fide.
« Viimeksi muokattu: 06.03.2009, 13:02:25 kirjoittanut M.K.Korpela »
M.K.Korpela ratsastaa.
DO NOT LOOK AT LASER WITH THE REMAINING EYE
YLLÄRI !

Turjalainen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 880
 • Liked: 305
 • Kun normikonservatismi ei riitä
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #43 : 06.03.2009, 13:01:38 »
Kannattaa lukea:

http://www.leap2020.eu/SEQUENCE-6-Very-Great-Depression-in-the-US,-social-unrest-and-army-s-growing-influence-on-public-affairs-2nd-quarter_a2036.html?PHPSESSID=4f3161f207db7de8d6d4edfe6f797360

"'Very Great Depression' in the US, social unrest and army's growing influence on public affairs (2nd quarter 2007 – 4th quarter 2009)

As described previously by LEAP/E2020, the epicentre of the global systemic crisis is in the US, collapsing pillar of the global order. For this reason, the impact of this crisis is a lot more violent and enduring than anywhere else in the world.

For instance, the bursting of the housing bubble is provoking the sudden impoverishment of millions of American citizens whose houses are foreclosed: each month, foreclosures double (1) leading dozens of millions of US citizens (women and children who live in the foreclosed houses) to end up on the street (2) or to find new homes in the worst conditions (3). [...]

"The army is the only institution in the US with a strong credibility. Dozens of millions of US citizens depend on it for their jobs, studies, contracts,… It is one of the only national backbone of the country. Its generals receive media coverage. They criticize more and more the political class accusing it of betraying the people and the army." [...]

"For this now central component of the US political system, the financial and economic crisis is becoming a problem, because in a context of unpopular wars in Iraq and Afghanistan and of economic recession in the country, the probable election of a Democrat to the presidency in one year time would entail a significant reduction of the budget allocated to the defence. And this is simply unacceptable for the last structuring force of the country."


Ja erityisesti:

http://www.leap2020.eu/Phase-IV-of-the-Global-Systemic-crisis-Breakdown-of-the-Global-Monetary-System-by-summer-2009_a2435.html?PHPSESSID=4f3161f207db7de8d6d4edfe6f797360

"Phase IV of the Global Systemic crisis: Breakdown of the Global Monetary System by summer 2009

[...] "the Western - above all Anglo-Saxon - monopoly on global economic and financial governance, is coming to an end." [...]

"Without a complete overhaul of the system inherited from 1944 by summer 2009, the failing of the current system and that of the United States at the center, will lead the whole planet to an unprecedented economic, social, political and strategic instability, and more specifically to a breakdown of the global monetary system by summer 2009." [...]

"Four key-factors are now pushing the Bretton Woods II (2) system to collapse in the course of the year 2009:

• Fast weakening of the central players: USA, UK
• Three visions of the future of global governance will be dividing world’s largest players (United-States, Eurozone, China, Japan, Russia, Brazil) by spring 2009
• Unbridled speeding-up of the last decade’s (de-)stabilizing processes
• Increasing number of more and more violent backlashes. "

« Viimeksi muokattu: 06.03.2009, 13:08:27 kirjoittanut Turjalainen »
"Sotilaspapin puheen jälkeen koko miesjoukko seisoi hiljaisena pidätellen tunnevyöryä. Siellä täällä pari liikutuksen kyyneltä tipahteli rynnäkkökiväärin kylmälle teräkselle, valuen siitä asetta puristavalle kädelle ja tippuen lopulta maahan - isiltä perittyyn ja isien verellä lunastettuun maahan"

M.E

 • Mielivaltainen dEspootti
 • Nuivaniemi
 • Jäsen^^^
 • *
 • Viestejä: 3 676
 • Liked: 12
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #44 : 06.03.2009, 14:17:19 »
Toisaalta likviditeetin rajulla lisäyksellä yritetään pitää raha liikenteessä -- meillä on tässä ihan todellinen deflaatiovaara, mitä pidetään yleisesti ottaen pahempana juttuna.
Niin, kyllähän sitä "pidetään pahempana", mutta kun asiaa ryhtyy tutkimaan tarkemmin, deflaatio ei ole mikään suuri saatana. Japanissa on 90-luvun kuplan jälkeen ollut deflaation kausia (pisin n. '99-'05), eivätkä ne ole tavalliselle kansalaiselle olleet huonoa aikaa (ostovoima kasvaa jne.) Poliitikoille kansan varallisuuden ulosmittaaminen inflaation kautta on kuitenkin sen verran kätevä tapa, että inflaation vastakohdasta on tehty lapsia syövä demoni.

Joo samoilla linjoilla olen Martelin kanssa. Raju ja odottamaton deflaatio voi olla lyhyellä tähtäimellä paha ongelma ja johtaa varallisuuden keinotekoiseen uudelleenjakoon, mutta pitkällä tähtäimellä ei niinkään. Pitkällä tähtäimellä BKT/capita ja sen kasvu riippuu vain tuottavuudesta ja tuottavuuden kasvusta.

Rahanpainamisen seuraukset voivat olla arvaamattomia. Rahaa on liikkeessä enätyksellinen määrä mutta kulutuksen ja rahakierron hidastuminen hillitsevät inflaatiota. Jos nuo muuttuvat, niin tilanne voi äkkiä muuttua zimbabwemaiseksi.
"Tässäkö se elämä sitten olikin? Sanokaa heille, että sanoin jotain älykästä."

JNappula

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 115
 • Liked: 557
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #45 : 06.03.2009, 14:38:01 »
Velkaantuminen on tietysti USA:ssakin vakava asia, mutta pitää kuitenkin tuomiopäivän ennustuksissaan ottaa huomioon se että USA:n valtionvelka ei ole mitenkään poikkeuksellisen suuri GDP:hen verrattuna:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_public_debt

Monella länsi-euroopan maallakin on suuremmat velat suhteessa kansantuloon. USA:n väestö on kuitenkin nuorempaa kuin Euroopassa ja talous dynaaminen joten heillä on myös mahdollisuus maksaa tuo velka joskus pois.

Tämä siis tapauksessa jossa Obama ei vanhana marxilaisena aja maata sosialismiin.
"Gun control is like trying to reduce drunk driving by making it tougher for sober people to own cars"

-

47 sekunnin pätkä totuutta joka kaikkien tulisi muistaa:
http://www.youtube.com/watch?v=5eqYdr2iEhM

M.K.Korpela

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 621
 • Liked: 226
 • Wanhan coulun conetecnicco
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #46 : 06.03.2009, 15:06:40 »
Tästä Venäjän öljyntuotannon laskusta myös kotimainen artikkeli jo vuosi sitten :

Lainaus käyttäjältä: Tekniikka ja Talous
Venäjä on samassa tilanteessa kuin Meksiko ja Pohjanmeren öljyntuottajat eli huipputuotanto alkaa olla ohi ja sen jälkeen alkaa alamäki.

T&T

M.K.Korpela ratsastaa.
DO NOT LOOK AT LASER WITH THE REMAINING EYE
YLLÄRI !

myötäjuoksija

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 664
 • Liked: 17
 • Sufficiently organized online troll
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #47 : 06.03.2009, 15:21:01 »

Elikkä siis tämä poppoo on tehnyt tuon ennusteen/analyysin. Kuuma kesä edessäpäin?


Kuumaa kesää ennustettiin Turun Sanomissakin:

http://turunsanomat.fi/sunnuntai/?ts=1,3:1012:0:0,4:12:0:1:2009-03-01,104:12:596419,1:0:0:0:0:0:

Että Raivon kesä. Saapa nähdä, mitä ensi kesän aikana tapahtuu, mikäli oikein kuumentuu niin tuo nimitys sopisi mainiosti historiankirjoihin tapahtumia kuvaamaan. :-\
Homman nousu on ihanaa, luonnollista ja väistämätöntä!

http://sverigedemokraterna.se

Martel

 • Vieras
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #48 : 06.03.2009, 15:37:06 »
Oma veikkaus on että punta syöksyy kohta melko nopeasti ja dollari on kuukauden päästä 1.50 hujakoilla ja jatkaa alamäkeä.

Olet vähän myöhässä, koska punta on pudonnut 1½ vuodessa euroa vastaan 1.48-tasolta alimmillaan n. 1.04:ään. Dollaria vastaan prosentuaalinen pudotus on ollut vieläkin suurempi. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö punta voisi pudota vielä lisää, mutta jossain vaiheessa ulkomaankaupan realiteetit astuvat kehiin.

Dollarin fundamentit ovat heikot, mutta euron vielä heikommat. Esim. Euroopan pankkikriisi on USA:n pankkikriisi potenssiin kaksi. Kuten joku amerikkalainen kommentaattori totesi, USA:n pankit ovat "too big to fail", mutta Euroopan pankit "too big to be saved". Koolla ei tuossa tarkoiteta asiakkaiden, henkilökunnan tai talletusten määrää, vaan sitä kuinka paljon pankit ovat lainanneet. Irlanti on kusessa, Espanja on kusessa, Kreikka on kusessa, Itävalta on kusessa ja koko Itä-Eurooppa on kusessa. Tähän tilanteeseen verrattuna USA:n ongelmat ovat vaaleanpunaista pumpulia. Euroopan kriisiä on luultavasti mahdoton maksaa pois muulla kuin piiloverotuksella, ts. inflaatiolla. En tiedä tuleeko se näkymään valuuttojen keskinäisissä suhteissa, mutta jalometallien ja reaaliomaisuuden hinnoissa kyllä.

Turjalainen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 880
 • Liked: 305
 • Kun normikonservatismi ei riitä
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #49 : 06.03.2009, 15:58:32 »
Inflaatiota minäkin veikkaan, eli käytännössä kaikki hinnat ja kustannukset euroissa kohoavat vähintään +50%. Tästä jo pelkästään dollarin romahduksen vetoa on jo kolmasosa.

Tosin pientä siihen nähden, että erään laskelman mukaan dollari-infla voi jo vuoden - puolentoista päästä olla jo yli 400% nykytasosta (1$:lla saa sen mitä nyt 23 centillä).
"Sotilaspapin puheen jälkeen koko miesjoukko seisoi hiljaisena pidätellen tunnevyöryä. Siellä täällä pari liikutuksen kyyneltä tipahteli rynnäkkökiväärin kylmälle teräkselle, valuen siitä asetta puristavalle kädelle ja tippuen lopulta maahan - isiltä perittyyn ja isien verellä lunastettuun maahan"

Martel

 • Vieras
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #50 : 06.03.2009, 20:05:57 »
Inflaatiota minäkin veikkaan, eli käytännössä kaikki hinnat ja kustannukset euroissa kohoavat vähintään +50%. Tästä jo pelkästään dollarin romahduksen vetoa on jo kolmasosa.

Miten dollarin oletettu romahdus voisi nostaa hintoja Euroopassa? Vaikutus olisi täysin päinvastainen. Jos taala puolittuu (= heikkenee 100%), ennen sata euroa maksanut amerikkalainen rompe maksaa nyt vain 50 euroa. Eri asia sitten, jos aletaan devalvaatiokisaan. Siinä valuuttojen keskinäinen suhde ei välttämättä muutu paljoa, mutta valuuttojen suhde reaaliomaisuuteen heikkenee, ts. inflatoituu.

Mika.H

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 528
 • Liked: 512
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #51 : 06.03.2009, 20:15:51 »
http://heka.wordpress.com/

lueskelkaapas tuolta mitä mieltä heka on jenkkien/maailman nykymenosta.

suomalainen kaveri, joka muutti tuonne rapakon taakse jokunen vuosikymmen sitten.
Ei niin voi sanoa, avoin shekki. Totta kai ollaan keskusteltu siitä, mitä ne palvelut tulee olla, mutta ei olla annettu mitään hintoja meidän taholtamme siihen, mitä tää pitäisi tai ei saisi maksaa. J.Kuuluvainen, Migri

Jarkko Sandell

 • Nimellinen
 • Jäsen^^
 • ***
 • Viestejä: 75
 • Liked: 0
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #52 : 06.03.2009, 20:50:22 »
Miten minusta tuntuu, näin taloutta viime aikoina tiiviisti seuranneena ja muualtakin kuin Savon Pravdasta, että mokutus saattaa loppua ihan yhdessä yössä ja mahdollisesti jo lähitulevaisuudessa. Tilalle saattaa tulla sitten kyllä toisenlaisia ongelmia.


Vasarahammer

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 024
 • Liked: 2542
 • Ampuu puskasta
  • The hammer's gonna bring you down
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #53 : 06.03.2009, 22:24:44 »
Jos lama iskee sillä tavalla, kuin tuomiopäivän profeetat ovat ennustaneet, loppuu paljon muitakin utopioita kuin moku-yhteiskunta. Siinä menee

- hyvinvointivaltio
- ilmastomuutos
- Euroopan Unioni

Kaikissa taloudellisissa vaikeuksissa on uuden mahdollisuuden siemen. 90-luvun laman seurauksena syntyi Nokia-vetoinen teknologia-Suomi.

Lisäksi kannattaa muistaa, että valtio, YK tai EU ei koskaan nosta eikä ole nostanut yhtäkään maata ylös taloudellisista vaikeuksista. Mitkään elvytyspaketit eivät tule auttamaan eikä niiden varaan kannata laskea yhtään mitään. Elvytyspaketit ovat joko merkityksettömiä tai vahingollisia tai todennäköisimmin molempia.
"The trouble with our liberal friends is not that they're ignorant; it's just that they know so much that isn't so." -Ronald Reagan

Jarkko Sandell

 • Nimellinen
 • Jäsen^^
 • ***
 • Viestejä: 75
 • Liked: 0

Turjalainen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 880
 • Liked: 305
 • Kun normikonservatismi ei riitä
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #55 : 07.03.2009, 11:12:58 »
Miten dollarin oletettu romahdus voisi nostaa hintoja Euroopassa? Vaikutus olisi täysin päinvastainen. Jos taala puolittuu (= heikkenee 100%), ennen sata euroa maksanut amerikkalainen rompe maksaa nyt vain 50 euroa. Eri asia sitten, jos aletaan devalvaatiokisaan. Siinä valuuttojen keskinäinen suhde ei välttämättä muutu paljoa, mutta valuuttojen suhde reaaliomaisuuteen heikkenee, ts. inflatoituu.

Sitä juuri tarkoitan. EKP joutuu laskemaan "hitom palijo lisseä" euroja liikenteeseen, koska:

a) Euro-Dollari -vaihtosuhteen karkaaminen liian isoksi yritetään estää, ja
b) Pitää kuitata/maksaa muhivan pankkikatastrofin lasku, ja
c) Euron arvoon vaikuttaa myös Euro-maiden hallussa olevien jenkkivelkakirjojen arvot -> tippuu.
"Sotilaspapin puheen jälkeen koko miesjoukko seisoi hiljaisena pidätellen tunnevyöryä. Siellä täällä pari liikutuksen kyyneltä tipahteli rynnäkkökiväärin kylmälle teräkselle, valuen siitä asetta puristavalle kädelle ja tippuen lopulta maahan - isiltä perittyyn ja isien verellä lunastettuun maahan"

M.K.Korpela

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 621
 • Liked: 226
 • Wanhan coulun conetecnicco
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #56 : 07.03.2009, 12:11:33 »
Ilmeisesti jonkinlainen yhteisymmärrys inflaation kiihtymisestä on saavutettu. Kuinka korkeaksi tulevan inflaation Hommalaiset arvioisivat ?

a) korkeintaan 20 % vuositaso
b) korkeintaan 50 % vuositaso
c) enemmän
M.K.Korpela ratsastaa.
DO NOT LOOK AT LASER WITH THE REMAINING EYE
YLLÄRI !

HDRisto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 051
 • Liked: 8918
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #57 : 07.03.2009, 12:20:25 »
Miten dollarin oletettu romahdus voisi nostaa hintoja Euroopassa? Vaikutus olisi täysin päinvastainen. Jos taala puolittuu (= heikkenee 100%), ennen sata euroa maksanut amerikkalainen rompe maksaa nyt vain 50 euroa. Eri asia sitten, jos aletaan devalvaatiokisaan. Siinä valuuttojen keskinäinen suhde ei välttämättä muutu paljoa, mutta valuuttojen suhde reaaliomaisuuteen heikkenee, ts. inflatoituu.

Sitä juuri tarkoitan. EKP joutuu laskemaan "hitom palijo lisseä" euroja liikenteeseen, koska:

a) Euro-Dollari -vaihtosuhteen karkaaminen liian isoksi yritetään estää, ja
b) Pitää kuitata/maksaa muhivan pankkikatastrofin lasku, ja
c) Euron arvoon vaikuttaa myös Euro-maiden hallussa olevien jenkkivelkakirjojen arvot -> tippuu.

Ööh "jos taala puolittuu = heikenee 100%", eikös sittenkin vain 50% jos ennen 100€ rompe onkin 50€ arvoinen?.

Martel

 • Vieras
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #58 : 07.03.2009, 15:19:19 »
Ilmeisesti jonkinlainen yhteisymmärrys inflaation kiihtymisestä on saavutettu. Kuinka korkeaksi tulevan inflaation Hommalaiset arvioisivat ?

En usko inflaation merkittävään kiihtymiseen seuraavan 2-3 vuoden kuluessa. Paineet ovat pikemminkin hintojen pienoiselle laskulle. Jos/kun talous joskus alkaa jälleen kasvaa, silloin tämä eksponentiaalisesti kasvanut rahamäärä alkaa jahdata rajallista määrää raaka-aineita. Tilanteen tekee pahemmaksi sekin, että nyt raaka-aineiden hintojen ollessa alamaissa, esim. uudet kaivosinvestoinnit ja ylipäätään uudet investoinnit ovat jäässä ja tuotantokapasiteettia supistetaan.

En usko hyperinflaatioon edes tuon deinflaatio-periodin loputtua. Ehkä 10-20% olisi mahdollinen. Kymmenen prosentin inflaatiolla hinnat kaksinkertaistuvat vähän yli seitsemässä vuodessa, 20% inflaatiolla alle neljässä vuodessa. Tämäkin on todella paha pienituloisille, koska todennäköisesti juuri ruoan jne. hinnat nousevat reippaasti, mutta matalapalkka-aloilla ei tarvitse nostaa vastaavalla nopeudella palkkoja, koska ulkomailta on luvallista tuoda varsinaisia osaajia, jos ei muuta niin työvoimareserviksi kortistoon. Samoin kuntien kelvoton taloustilanne ja Jyrki Kataisen velanottokiima varmistavat sen, että työn verotus pikemminkin nousee.

Jos inflaatio vuositasolla karkaa yli 10%, suuresti epäilen Euroopan keskuspankin uskaltavan nostaa korkoja inflaation torppaamiseen vaadittavalle tasolle. Poliitikot ja kansalaiset huutaisivat kuin pistettävä sika "EKP:n pohattojen tappavan huteran talouskasvun". Tämän skenaarion perusteella holtittomien lainaksiottajien ja luotottajien aiheuttama pankkikriisi maksatetaan niillä, jotka ovat erehtyneet elämään säästeliäästi.

Octavius

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 253
 • Liked: 117
 • Kiljuhuuruinen maallikko (via tyhmyri)
  • Octavius
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #59 : 07.03.2009, 15:32:35 »
Tuo inflaatio-skenaario näyttää olevan hyvin todennäköinen.

Turjalaisen loistava analyysi pisti kyllä ainakin minut miettimään, että pitäisikö riskeerata ja ottaa taalamääräinen bulletlaina vaikka viideksi vuodeksi.

Ikävä kyllä euro taitaa pohjimmiltaan olla aivan yhtä heikko valuutta kuin dollarikin.
Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Irlannin vaikea tilanne todistaa ilman pienintäkään epäilystä, että Kreikan lainajärjestelyjen arvostelijat olivat väärässä.

Tagit: lama