Kirjoittaja Aihe: Globaali taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)  (Luettu 482452 kertaa)

Martel

 • Vieras
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #60 : 07.03.2009, 15:33:17 »
Ööh "jos taala puolittuu = heikenee 100%", eikös sittenkin vain 50% jos ennen 100€ rompe onkin 50€ arvoinen?.

Ei ristiriitaa. Taalan "puolittuminen" ja "heikkeneminen 100%" ovat sama asia kolikon eri puolilta. Tosin minun olisi pitänyt sanoa, "jos taalan arvo euroissa puolittuu".

Oletetaan, että 1€=1$. Dollari heikkenee 100%, jolloin 1€=2$. Yhden dollarin saisi puolet halvemmalla (50 eurosentillä), joten taalan arvo (ja amerikkalaisen romppeen hinta) euroon nähden on tästä näkökulmasta katsoen puolittunut (-50%).

Martel

 • Vieras
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #61 : 07.03.2009, 15:38:53 »
Turjalaisen loistava analyysi pisti kyllä ainakin minut miettimään, että pitäisikö riskeerata ja ottaa taalamääräinen bulletlaina vaikka viideksi vuodeksi.
Ikävä kyllä euro taitaa pohjimmiltaan olla aivan yhtä heikko valuutta kuin dollarikin.

Jos saat jostain, ota lainaa Latvian lateina tai Viron kruunuina... Vaikeaa, ellei mahdotonta. Mutta jos onnistuu, kerro minullekin mikä pankki myönsi :)

Octavius

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 253
 • Liked: 117
 • Kiljuhuuruinen maallikko (via tyhmyri)
  • Octavius
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #62 : 07.03.2009, 15:51:21 »
Kruunu- tai latilainaa ei varmaan saa mistään, 30-50 %:n devalvaatio on pomminvarma asia.
Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Irlannin vaikea tilanne todistaa ilman pienintäkään epäilystä, että Kreikan lainajärjestelyjen arvostelijat olivat väärässä.

Deus Ex

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 451
 • Liked: 0
 • Deus Ex Muro
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #63 : 07.03.2009, 16:05:12 »
Melkoista hommaa. Jos dollari romahtaa (ja annetaanko sen romahtaa?) niin mukana taitaa mennä moni muukin valuutta ja koko maailmantalous. Tuleeko tilanne johtamaan protektionistiseen linnoittautumiseen tai ehkä jopa maailmansotaan?
Pohjoisen taivaan alla kituutteli köyhä kansa. Rikkailta lainaamalla toteutti toiveitansa.

Martel

 • Vieras
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #64 : 07.03.2009, 16:20:35 »
Kruunu- tai latilainaa ei varmaan saa mistään, 30-50 %:n devalvaatio on pomminvarma asia.

Virossa suuri osa (ulkomuistista lukien n. 85%) asuntolainoista on ollut euroon sidottuja. Se 10-20% on ollut kruunumääräisiä, joten kyllä niitäkin on myönnetty. Swedbanken (Hansa) on kyllä toiminut niin typerästi vuosikausia, että en yllättyisi edes siitä jos kruunulainoja joku onnistuisi vieläkin saamaan.

mikkoR

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 674
 • Liked: 1220
 • uskonto pyhittää nai.. tytön iän
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #65 : 07.03.2009, 16:31:48 »
Nyt pitää muistaa sekin asia että joka suunnassa vedetään 30-luvun lama vertauksena ja sanotaan että silloin tehtiin niitä ja niitä virheitä ja siksi hommat meni reisille.

Rivien välistä voisi lukea että silloin oli silloin mutta me ollaankin parempi ja tehdään jutut paremmin, toisinsanoen virheet toistetaan mutta vahingot on kaksinkertaiset.
Paras tapa päästä eroon laittomista aseista on toki luoda riittävä määrä väyliä laillisille aseille.

Jaska Pankkaaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 589
 • Liked: 11977
 • Finlayson, Fazer ja nyt myös Firas
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #66 : 07.03.2009, 16:59:03 »
Riippuu tietysti mikä luetaan romahtamiseksi, itse ajattelisin silloin parin päivän pudotusta luokkaa 70%. Veikkaan kuitenkin että sekä dollari että euro menettävät arvostaan kohtalaisen nopeasti kymmeniä %. Itse pidän täysin mahdottomana ajatusta että vain dollri putoaisi, euromaathan ovat suurin piirtein yhtä paljon velkaa BKT verrattuna, tahti saattaa olla hieman erilainen.

Nyt olemme kuitenkin tilanteessa jossa euron mureneminen on aivan mahdollista koska euromailla on niin suuria keskinäisiä eroja lainamäärissä. Kaikkien säälittelemä Viro on vissiin selvästi vähiten velkaantunut valtiontalous koko EU:ssa. Siellä ei näytä olevan myöskään musu-änkeriongelmaa joten tiedä sitten missä sitä oikein kunnolla kusessa ollaan tämän laman loppupeleissä..
Those who make peaceful revolution impossible, make violent revolution inevitable. J.F Kennedy

kolki

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 557
 • Liked: 84
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #67 : 08.03.2009, 08:28:27 »
http://heka.wordpress.com/ :* huonoin juttu on se että se iso äyskäröintipaketti (”bailout package”, se mitä se nyt olikaan, jotain 700.000 miljoonaa taalaa) oli kuin massiivinen verensiirto vertavuotavalle potilaalle - potilaaseen pumpattiin verta mutta kukaan ei tehnyt mitään verenvuodon pysäyttämiseksi.  Annoimme pankeille lisää rahaa jonka he käyttivät osinkojen jakamiseen, bonuspalkkioihin, toisten finassilaitosten ostamiseen. Ja taloussysteemiä ei siis elvytetty yhtään henkiin äyskäröintipaketeilla. (lihavointi minun)

Tämä on mielestäni nähtvissä jokapuolella maailmaa. Pörssiyhtiöissä jaetaan ennätysosinkoja ja osakemarkkinat vääristävät todellisia tauloustilanteita. Etenkin tilanteessa, jossa vaadittaisiin pienempiä, realistisia osinkoja ja pitkänäköisyyttä, tämä "kaikki mulle nyt heti"-ajatusmaailma tuhoaa vain lisää.

Minä kuvaisin osakemarkinoita -epäterveiksi yleisestikin- siten, että joka kerta, kun tulee voittoa raha säilyy, mutta kun tulee tappioita rahaa katoaa taivaan tuuliin. Tämä kasvattaa inflaatiota, kun rahaa joudutaan laskemaan koko ajan lisää markkinoille.
« Viimeksi muokattu: 08.03.2009, 08:31:24 kirjoittanut kolki »

Martel

 • Vieras
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #68 : 08.03.2009, 09:30:01 »
Minä kuvaisin osakemarkinoita -epäterveiksi yleisestikin- siten, että joka kerta, kun tulee voittoa raha säilyy, mutta kun tulee tappioita rahaa katoaa taivaan tuuliin. Tämä kasvattaa inflaatiota, kun rahaa joudutaan laskemaan koko ajan lisää markkinoille.

Kukaan ei joudu tekemään mitään. Keskuspankkien harjoittama rahan pumppaaminen markkinoille on täysin vapaaehtoista, ja aiheuttaa suurelta osin kuplien syntymisen. Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen USA:n keskuspankki piti korkoja pitkään todella matalalla, monen mielestä täysin tarpeettomasti. Löysä raha hakeutui tällä kertaa kiinteistöihin ja synnytti kuplan, joka on nyt puhjennut, tunnetuin seurauksin. Matalat lainakorot eivät ole mikään v*tun ihmisoikeus, vaikka nykyään niin kuvitellaankin.

USA lähti väärille raiteille viimeistään silloin, kun se vuonna 1998 pelasti LTCM:n, parin nobelistin pyörittämän vipurahaston. Jos LTCM olisi päästetty konkurssiin, USA:n pankki- ja finanssimaailma olisi ottanut kovan tällin, ja toiminut vastaisuudessa huomattavasti varovaisemmin. Ongelmia ei olisi nykylaajuudessaan. Britannia teki samankaltaisen virheen Northern Rock-pankin kanssa.

Viimeisen vuosikymmenen aikana on syntynyt toiveajattelua, että talous voisi aina vain kasvaa, eikä koskaan tarvitsisi kohdata lamaa. Suomessa tuo ero näkyy, kun vertaa kahta valtionvarainministeriä, Iiro Viinasta ja Jyrki Kataista. Viinanen ymmärsi, että velkaantumisessa ja valtion menoissa täytyy sentään pitää jotain rajaa. Katainen haluaa, että kaikilla olisi aina kivaa. Katainen on Suomen Jimmy Carter; ehkä sympaattinen mutta munaton mies, väärään aikaan väärässä tehtävässä.

Ei ole olemassa markkinataloutta ilman lamaa. Lama, pörssiromahdukset jne. on markkinatalouden tapa poistaa liika raha ja heikot yritykset pois kierrosta. Lama hoitaa taloudessa samankaltaista tehtävää, kuin petoeläimet luonnossa. Molemmat puhdistavat pois sairaat ja heikot yksilöt (yritykset), jotta vahvemmilla olisi enemmän tilaa kasvaa. Kun pankki tms. hoitaa asiansa pyrstölleen, ainoa oikea politiikka on paskaks vaan ja palamaan.

Risto A.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 406
 • Liked: 7894
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #69 : 08.03.2009, 10:39:02 »
Itse pidän aika selvänä, että nykyinen talouskriisi lähti idealistisesta tavoitteesta tehdä miljoonista siirtolaisista USAssa uusi keskiluokka, myöntämällä näille vastikkeettomia asunto- ja kulutusluottoja. Tämä lanseerattiin Clintonin kaudella ja Bush jatkoi kampanjaa, jossa riskit ulkoistettiin valtiolle, voittojen mennessä yksityisille. Syntyi siis äärisosialismin ja äärikapitalismin yhteinen äpärä, joka veti omalla painollaan talouden suohon.

Markkinatalouden syyttäminen itsessään tai ad hoc -syytös jostain rahan luomisesta tyhjästä tms, on vääristelyä ja idealistien käsien pesua asiassa. Rahaa on ollut kierrossa koko ajan enemmän kuin sitä on ollut 'reaalisesti' olemassa, ilman ongelmia. Pikemminkin päinvastoin, ilman tätä, mikään kasvu ei olisi mahdollista kuin erittäin tiettyyn pisteeseen asti. Massiiviset ongelmat markkinoilla syntyy poikkeuksetta idealismin tullessa mukaan sotkemaan asioita.

- Sosialismi markkinoilla on sama kuin idealismi esim. liikenteenohjauksessa, että punaisillakin tulisi saada ajaa, koska se olisi rikkautta. Tähän nyökytellään, että miksi kenenkään tulisi väistää oikealta tulevia, koska respektiä on enemmän vasemmalta tulevia kohtaan. Kaikille tulisi myös antaa oma auto, ilman imperialistista ajokorttia ja vastuuta mistään (=ilmaiset asunto- ja kulutusluotot ilman mitään vastuuta siirtolaisille) ja kaaos on valmis.


edit:

Sosialismi vrt. liikenteeseen:

http://www.youtube.com/watch?v=RjrEQaG5jPM

http://www.youtube.com/watch?v=Y9DLlMMXhKg

« Viimeksi muokattu: 08.03.2009, 10:58:19 kirjoittanut Risto A. »
premissi = tarkalleen määritelty juurisyy

jmk

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 321
 • Liked: 7600
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #70 : 08.03.2009, 11:02:43 »
Tämä on mielestäni nähtvissä jokapuolella maailmaa. Pörssiyhtiöissä jaetaan ennätysosinkoja ja osakemarkkinat vääristävät todellisia tauloustilanteita. Etenkin tilanteessa, jossa vaadittaisiin pienempiä, realistisia osinkoja ja pitkänäköisyyttä ...

Missä maailmankaikkeudessa näitä ennätysosinkoja oikein jaellaan?

Reaalimaailmassa osingot ovat (tietenkin) kutistuneet tai menneet kokonaan nollaan, ja pörssiyhtiöiden omistajat kärsineet ennätysmäisiä kurssitappioita.

M.

 • Vieras
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #71 : 08.03.2009, 11:26:58 »
Markkinatalouden syyttäminen itsessään tai ad hoc -syytös jostain rahan luomisesta tyhjästä tms, on vääristelyä ja idealistien käsien pesua asiassa. Rahaa on ollut kierrossa koko ajan enemmän kuin sitä on ollut 'reaalisesti' olemassa, ilman ongelmia. Pikemminkin päinvastoin, ilman tätä, mikään kasvu ei olisi mahdollista kuin erittäin tiettyyn pisteeseen asti.

Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys vaan ainoastaan yksi näkemys talousongelmiin. Esimerkiksi taloustieteiden itävaltalaisen koulukunnan mukaan rahan luominen tyhjästä (eli fiat-raha) nimenomaan aiheuttaa massiivisia virheinvestointeja, talouskuplia ja sitä myötä lamoja. 90-luvun lopun IT-kupla ei ainakaan aiheutunut keinotekoisen halvoista lainoista köyhien asunnonostoon. Tästä syystä voidaan väittää ettei kyse ei ole yksinomaan markkinoiden vapaudesta vs. säätelystä talouspolitiikalla vaan myös rahasta itsessään.

MW

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 277
 • Liked: 18452
 • Kiltti ja ystävällinen, mutta niin nuiva.
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #72 : 08.03.2009, 11:42:43 »
Markkinatalouden syyttäminen itsessään tai ad hoc -syytös jostain rahan luomisesta tyhjästä tms, on vääristelyä ja idealistien käsien pesua asiassa. Rahaa on ollut kierrossa koko ajan enemmän kuin sitä on ollut 'reaalisesti' olemassa, ilman ongelmia. Pikemminkin päinvastoin, ilman tätä, mikään kasvu ei olisi mahdollista kuin erittäin tiettyyn pisteeseen asti.

Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys vaan ainoastaan yksi näkemys talousongelmiin. Esimerkiksi taloustieteiden itävaltalaisen koulukunnan mukaan rahan luominen tyhjästä (eli fiat-raha) nimenomaan aiheuttaa massiivisia virheinvestointeja, talouskuplia ja sitä myötä lamoja. 90-luvun lopun IT-kupla ei ainakaan aiheutunut keinotekoisen halvoista lainoista köyhien asunnonostoon. Tästä syystä voidaan väittää ettei kyse ei ole yksinomaan markkinoiden vapaudesta vs. säätelystä talouspolitiikalla vaan myös rahasta itsessään.

Ylisuurista odotuksista, ts. "hypestä" ainakin osaltaan lie kysymys. Ns. futuuri-kaupoissahan myydään spekuloitua, syntymätöntä arvonnousua? Soneran kuuluisa ilmakauppa tulee mieleen kotimaisena tapauksena, vaikkakin globaalisti aika vaatimaton esimerkki suuren luokan puhalluksesta.

Mika.H

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 528
 • Liked: 512
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #73 : 08.03.2009, 11:48:48 »
Markkinatalouden syyttäminen itsessään tai ad hoc -syytös jostain rahan luomisesta tyhjästä tms, on vääristelyä ja idealistien käsien pesua asiassa. Rahaa on ollut kierrossa koko ajan enemmän kuin sitä on ollut 'reaalisesti' olemassa, ilman ongelmia. Pikemminkin päinvastoin, ilman tätä, mikään kasvu ei olisi mahdollista kuin erittäin tiettyyn pisteeseen asti.

Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys vaan ainoastaan yksi näkemys talousongelmiin. Esimerkiksi taloustieteiden itävaltalaisen koulukunnan mukaan rahan luominen tyhjästä (eli fiat-raha) nimenomaan aiheuttaa massiivisia virheinvestointeja, talouskuplia ja sitä myötä lamoja. 90-luvun lopun IT-kupla ei ainakaan aiheutunut keinotekoisen halvoista lainoista köyhien asunnonostoon. Tästä syystä voidaan väittää ettei kyse ei ole yksinomaan markkinoiden vapaudesta vs. säätelystä talouspolitiikalla vaan myös rahasta itsessään.

Ylisuurista odotuksista, ts. "hypestä" ainakin osaltaan lie kysymys. Ns. futuuri-kaupoissahan myydään spekuloitua, syntymätöntä arvonnousua? Soneran kuuluisa ilmakauppa tulee mieleen kotimaisena tapauksena, vaikkakin globaalisti aika vaatimaton esimerkki suuren luokan puhalluksesta.

tässä Suomen taloushistorian kallein lausahdus. valitettavasti vaan eduskunnasta löytyi tuolle kannatustakin ja soneraa ei saatu lihoiksi kun hype oli pahimmillaan.

nuo saksalaisen ilman ostot jäävät suurusluokaltaan ihan eri tasolle örkkimörkin ja co:neiden "taloustietämykselle"

""Tuomioja tuomitsee Sonera-kaupat
(Päivitetty 11:01)

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Erkki Tuomiojan mielestä yksityistämistä ei tule jatkaa samalla tavalla kuin Sonerassa.

-Siellä menettely etäisesti muistuttaa venäläisen ryövärikapitalismin synnyttänyttä yksityistämistä, Tuomioja sanoi Kuopiossa tänään. Vastaisuudessa yhteisen kansallisomaisuuden käsittelyyn on hänen mielestään suhtauduttava paljon tiukemmin kuin tähän asti.

-Yksityistämiselle on ylipäänsä hyvä painaa jarrua ja varmistettava se, että sikäli kuin sitä tapahtuu, niin nähty venäläinen malli ei toistu.

Hän totesi, että Leonian kaupittelu on lopetettava, koska tarvitaan vähintään yksi suomalaisomisteinen pankki. Tuomioja sanoi nostavansa hattua liikenneministeri Matti Auran vastuunkannolle tämän erotessa. Toisaalta Tuomiojan mukaan Aura näin menetellen vältti kysymyksen, miten eduskunnassa olisi suhtauduttu hänen varsinaiseen virheeseensä eli suostumuksen antamiseen sille, että Vennamon yhtiö sai antimerkinnässä erikoiskohtelun.
(STT) ""

http://www.mtv3.fi/uutiset/arkisto/9901/990109/9901090185.html
Ei niin voi sanoa, avoin shekki. Totta kai ollaan keskusteltu siitä, mitä ne palvelut tulee olla, mutta ei olla annettu mitään hintoja meidän taholtamme siihen, mitä tää pitäisi tai ei saisi maksaa. J.Kuuluvainen, Migri

Risto A.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 406
 • Liked: 7894
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #74 : 08.03.2009, 12:32:38 »
Onhan tässä tietenkin monen osan summa kyseessä, mutta kuten kaikessa yhteiskunnallisessa toiminnassa, koko paletti ja baabelintorni lepää vastuullisen kansalaisen päällä. Sen päällä, että kansalainen noudattaa lakia, suorittaa velvollisuutensa ja saa näistä vastineeksi suhteellisesti ennustettavissa olevan yhteiskunnan, jossa voi myös menestyä - jos hoitaa velvoitteensa oikein.

Se mikä tekee siis nykyisestä katastrofista parantumattoman, on juuri siirtolaishuuhaa, jossa siirtolaiset eivät koe olevansa vastuussa mistään mitenkään. Näiden massa ylittää kantokyvyn USAssa. Tilannetta ei paranna tippaakaan se, että obama keskittää koko "elvystyspakettinsa" tähän vastuuttomaan väestönosaan, ja samalla lupailee lisää valtionvastuuta asioihin: erittäin huono yhtälö.
premissi = tarkalleen määritelty juurisyy

Oikaisija

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 56
 • Liked: 0
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #75 : 08.03.2009, 13:06:14 »
Markkinatalouden syyttäminen itsessään tai ad hoc -syytös jostain rahan luomisesta tyhjästä tms, on vääristelyä ja idealistien käsien pesua asiassa. Rahaa on ollut kierrossa koko ajan enemmän kuin sitä on ollut 'reaalisesti' olemassa, ilman ongelmia. Pikemminkin päinvastoin, ilman tätä, mikään kasvu ei olisi mahdollista kuin erittäin tiettyyn pisteeseen asti.

Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys vaan ainoastaan yksi näkemys talousongelmiin. Esimerkiksi taloustieteiden itävaltalaisen koulukunnan mukaan rahan luominen tyhjästä (eli fiat-raha) nimenomaan aiheuttaa massiivisia virheinvestointeja, talouskuplia ja sitä myötä lamoja. 90-luvun lopun IT-kupla ei ainakaan aiheutunut keinotekoisen halvoista lainoista köyhien asunnonostoon. Tästä syystä voidaan väittää ettei kyse ei ole yksinomaan markkinoiden vapaudesta vs. säätelystä talouspolitiikalla vaan myös rahasta itsessään.

Toki näinkin voidaan asia nähdä. Tosin ainakin Christensen kuvaa tulevaa lamaa nimellä Great Disruption. Itävaltalaisittain taas "disruptiiviset" toimijat jäävät huomioimatta, sillä itävaltainen teoria ei huomioi yksittäisten toimijoiden vaikutusta kokonaisuuteen.

Rahan tyhjästä luomisen yksiselitteinen syyttäminen on toki vähän hölmöä, koska nykyinen kasvutavoitteinen talousjärjestelmä, jota sitten korjataan inflaatiolla, vaatii sitä rahan luomista tyhjästä. Järjestelmän ongelmat muodostuvatkin silloin kun määrä, mitä rahaa luodaan, karkaa inflaatiolta.
Kuljen sieltä, missä aita on matalin.

Deus Ex

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 451
 • Liked: 0
 • Deus Ex Muro
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #76 : 08.03.2009, 15:17:31 »
Lyhyt ja yksinkertainen, mutta havainnollinen animaatio siitä miten luottokupla syntyi jenkeissä:

The Crisis of Credit Visualized
Pohjoisen taivaan alla kituutteli köyhä kansa. Rikkailta lainaamalla toteutti toiveitansa.

Risto A.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 406
 • Liked: 7894
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #77 : 08.03.2009, 22:16:33 »
Oli hyvin havainnollinen animaatio. Kiitokset linkistä.

Varmisti pointtini peruspremissin, mutta pienoinen korjaus omaan versiooni on paikallaan tuon valossa.

- Korulauseet ja nyyhkytarinat siirtolaisista ja yritykset muuttaa nämä uudeksi keskiluokaksi jne. oli puhdas tekosyy ja parhaimmillaankin toissijainen tavoite: siirtolaisia käytettiin härskisti hyväksi, täysin huolimatta siitä, että vastuu, velvollisuus yms. ei ollut evidenttisesti sillä tasolla, että lainoja olisi perinteisesti yksikään pankki myöntänyt. Kyseessä oli / on neo-kommunistien ja äärikapitalistien välinen todellinen devil's deal.

Tässä valossa, on täysi syy ajatella, että monikulttuurisuus on samanlainen erittäin härksi huijaus, jossa todellinen tavoite / hyöty on kokonaan muualla. Monikulttuurisen yhteiskunnan kovaäänisimpiin kannattajiin tulee siis suhtautua erittäin suurella skeptisyydellä, joka tarkoittaa sitä, että ulos tuleva pölötys on todellisuudessa huijaus sekä maahanmuuttajille että vastaanottavalle yhteiskunnalle, ja missä todellinen motiivi on jossain aivan muualla.

premissi = tarkalleen määritelty juurisyy

IDA

 • Vieras
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #78 : 08.03.2009, 23:11:22 »
Tämä laman ei muuten pitänyt tulla yhdellekään kansanedustajalle yllätyksenä:

http://www.uusis.fi/?sivu=artikkeli

Uusipaavalniemi on jauhanut nuo luvut heti edustajakautensa aluksi. Populistisesti tekisi mieli kysyä miten hallitus on hoitanut kahden vuoden ajan varautua?

Ilmeisesti se on luonut eurooppalaista visiotaan vuodelle 2020, tai jotain?

Jaska Pankkaaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 589
 • Liked: 11977
 • Finlayson, Fazer ja nyt myös Firas
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #79 : 08.03.2009, 23:19:31 »
Tuo Uusipaavalniemi on kyllä häkellyttävä persoona.

Jos henkilö on sekä kepulainen että entinen urheilija
kertoo se minulle että henkilöllä ei varmasti ole mitään
mitään järkevää sanottavaa mihinkään.

Mutta aina näköjään löytyy se säännön vahvistava poikkeus..
Those who make peaceful revolution impossible, make violent revolution inevitable. J.F Kennedy

Mika.H

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 528
 • Liked: 512
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #80 : 10.03.2009, 10:59:35 »
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Teollisuus+sy%C3%B6ksyy+nyt+viime+lamaakin+jyrkemmin/1135244172183

""Tilastokeskuksen tietojen mukaan tuotannon supistuminen on ollut viime kuukausina jyrkempää kuin viime laman pahimpina aikoina. Vuonna 1991 teollisuustuotanto laski 8,7 prosenttia. ""

onneksi meille tulee nyt kultamunia työllistämään kukkahttuaosastoa. valitettavasti tuottavaa työtähän tuo ei ole...

koskakohan joku poliitikkokin heräisi?!
Ei niin voi sanoa, avoin shekki. Totta kai ollaan keskusteltu siitä, mitä ne palvelut tulee olla, mutta ei olla annettu mitään hintoja meidän taholtamme siihen, mitä tää pitäisi tai ei saisi maksaa. J.Kuuluvainen, Migri

Anton

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 114
 • Liked: 1
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #81 : 10.03.2009, 11:19:29 »
Valitettavasti kultamunien vaikutus kokonaistyöllisyyteen on tällä hetkellä negatiivinen, sillä yhtä työllistyvää kukkahattua kohden saadaan useampi kuin yksi elätettävä. Tilanne pitäisikin korjata säätämällä laki, että jokaisella turvapaikanhakijalla on oltava henkilökohtainen edunvalvoja, joka keskittyy ainoastaan tuon yhden hyysättävän hyysäämiseen.

Turjalainen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 880
 • Liked: 305
 • Kun normikonservatismi ei riitä
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #82 : 11.03.2009, 12:07:49 »
Katsotaanpa taas:

Liikkeellä oleva dolarikanta vuodenvaihteessa 850 miljardia vs. reservit 1200 miljardia = 2050 miljardia. Tämän päälle tulee: FED:in lainatakuut suoraan yrityksille, piikki 2000 miljardia, ja Obaman tukipaketti 787 mrd.

Kun tämä rahamäärä lähtee liikkeelle nyt kuluvan ja seuraavan vuoden aikana, dollarin käypä arvo on noin 23 centtiä, eli inlfaprosentti on yli 400%.

Hieman uutisia:

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2009/03/10/setelirahoitus-onkin-jo-kaynnissa/20096379/170?pos=7
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2009/03/10/imf-povaa-elinaikamme-surkeinta-vuotta/20096541/12?pos=20
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2009/03/10/pahempaa-kuin-lama-aikana/20096456/12?pos=22


http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/02/19419&sort=false

-------------------
"Peter Schiff maalaa synkän kuvan USA:n tulevaisuudesta ruotsalaisen E24-verkkosivuston haastattelussa. Talouskriisin tulon hyvin aikaisin ennustanut Schiff ei usko elvytyspakettien auttavan, vaan pelkää Yhdysvaltojen ajautuvan hyperinflaatioon. [...]

- Tilanne on katastrofaalinen. Yhdysvaltain talous on kupla, joka on perustunut lainalle - kupla joka nyt puhkeaa. Sen sijaan että tunnustaisivat asian, hallitukset, keskuspankit ja kaikki osalliset yrittävät puhaltaa kuplaan ilmaa, toteaa Schiff

Schiffin mielestä koko Yhdysvaltain talous on rakentunut sen varaan, että tavalliset amerikkalaiset kuluttavat koko ajan yli varojensa. Sen vuoksi maan taloutta on kannatellut ainoastaan muiden maiden halukkuus sijoittaa maan velkapapereihin.

Maailmanlaajuinen talouskriisi on kuitenkin muuttanut tätä perusasetelmaa eikä lainarahaa ole enää saatavilla. Schiff arvioi, että seurauksena on vääjämättä vakava ja pitkällinen kriisi, joka syntyy valtion budjetin ja ulkomaankaupan alijäämästä, kotimaisten investointien merkittävästä vähentymisestä ja teollisuuden heikentymisestä. [...]

Schiff sivaltaa E24-sivuston haastattelussa uutta presidenttiä todeten, että tekisi kaiken päinvastoin kuin tämä.

- Meidän täytyy pelastaa taloutemme ja leikata julkista sektoria. Elvytyspaketti aiheuttaa vain tuhoa ja luo uusia kuplia.

Synkimmillään liiallinen elvytys voi johtaa Schiffin mielestä lähivuosina hyperinflaatioon ja täydelliseen dollarin arvon romahtamiseen.

- Jos koemme inflaatioräjähdyksen, se aiheuttaa puutetta hyödykkeistä. Jos hallitus yrittää silloin kontrolloida tilannetta jonkinlaisilla hintarajoituksilla, voivat seuraukset olla todella vakavat, lataa Schiff.

Hän arvioi, että dollarin arvo tulee joka tapauksessa heikkenemään selvästi, vaikka hyperinflaatio vältettäisiin.

Yhdysvaltain kriisillä on maailmanlaajuiset vaikutukset. Amerikkalaisguru näkee kuitenkin, että Euroopassa tilannetta helpottaa se, että Euroopan maiden talous perustuu pikemminkin teollisuudelle kuin kulutukselle.

Peter Schiff on tunnettu Yhdysvalloissa pessimistisistä ennusteistaan, jotka ovat kuitenkin osuneet usein kohdalleen. Schiff ennusti 1990-luvun lopulla it-kuplan puhkeamisen ja varoitteli jo ennen 2000-luvun puoliväliä asuntokuplasta. Vuonna 2006 hän alkoi varoitella myös Yhdysvaltain talouden ajautumisesta vakavaan kriisiin. "
-------------------------------------------

"Sotilaspapin puheen jälkeen koko miesjoukko seisoi hiljaisena pidätellen tunnevyöryä. Siellä täällä pari liikutuksen kyyneltä tipahteli rynnäkkökiväärin kylmälle teräkselle, valuen siitä asetta puristavalle kädelle ja tippuen lopulta maahan - isiltä perittyyn ja isien verellä lunastettuun maahan"

Martel

 • Vieras
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #83 : 11.03.2009, 12:21:43 »
Synkimmillään liiallinen elvytys voi johtaa Schiffin mielestä lähivuosina hyperinflaatioon ja täydelliseen dollarin arvon romahtamiseen.

Schiffin tv-esiintymisiä YouTubesta paljon katsoneena totean, että se ei ole "synkimmillään" vaan Schiffin mielestä dollari tulee romahtamaan.

Tässä olen hänen kanssaan eri mieltä. Dollarin arvo voi rahamäärän kasvattamisen vuoksi romahtaa suhteessa reaaliomaisuuteen, mutta ei suhteessa muihin valuuttoihin. Esim. Euroopassa huudetaan suoraa huutoa jo siinä vaiheessa, kun 1 EUR = 2 USD. Kuinka paljon enemmän sitten siinä vaiheessa, jos 1 EUR = 15 USD!? Tuohon tilanteeseen ei päästä, koska Euroopan keskuspankki ryhtyy setelirahoittamaan jo paljon aiemmin, jotta eurooppalaiset yritykset voisivat ylipäätään myydä mitään maailmalla.

Schiffin ajatus dollarin romahtamisesta muita valuuttoja vastaan voisi toteutua, jos kaupankäynti EU:n, USA:n ja muiden isompien blokkien välillä loppuisi.

Turjalainen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 880
 • Liked: 305
 • Kun normikonservatismi ei riitä
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #84 : 11.03.2009, 12:57:40 »
Synkimmillään liiallinen elvytys voi johtaa Schiffin mielestä lähivuosina hyperinflaatioon ja täydelliseen dollarin arvon romahtamiseen.

Schiffin tv-esiintymisiä YouTubesta paljon katsoneena totean, että se ei ole "synkimmillään" vaan Schiffin mielestä dollari tulee romahtamaan.

Tässä olen hänen kanssaan eri mieltä. Dollarin arvo voi rahamäärän kasvattamisen vuoksi romahtaa suhteessa reaaliomaisuuteen, mutta ei suhteessa muihin valuuttoihin. Esim. Euroopassa huudetaan suoraa huutoa jo siinä vaiheessa, kun 1 EUR = 2 USD. Kuinka paljon enemmän sitten siinä vaiheessa, jos 1 EUR = 15 USD!? Tuohon tilanteeseen ei päästä, koska Euroopan keskuspankki ryhtyy setelirahoittamaan jo paljon aiemmin, jotta eurooppalaiset yritykset voisivat ylipäätään myydä mitään maailmalla.

Schiffin ajatus dollarin romahtamisesta muita valuuttoja vastaan voisi toteutua, jos kaupankäynti EU:n, USA:n ja muiden isompien blokkien välillä loppuisi.

Shciff tarkoittaneekin juuri inflaa. Tietenkin EKP alkaa laskea rahaa liikkeelle samaa tahtia kuin FED, se on selvä. Siksi sekä U$D että € inflatoituvat, mutta U$D vähän nopeammin. Uskon, että ero kasvaa pahimmillaan jonnekin 1,7 taalaa/€. Joka tapauksessa hinnat ja juoksevat kulut tulevat rullaamaan ylös aika tahtia. Hyvin käy, jos nyt 2€ hampurilaisen saa parin vuoden päästä alle 6€:lla. Eli kuntatalous, kuluttajien talous ja valtiontalous menevät totaalisen kuralle. Samaan aikaan tulee tietty työttömyys nousemaan yli 15%:n plus vielä kriisin kiihdyttämä maahanmuutto (Kiitos Thors!), eli yli satatuhatta "Invanar..nej, öö, invadrarna!".
"Sotilaspapin puheen jälkeen koko miesjoukko seisoi hiljaisena pidätellen tunnevyöryä. Siellä täällä pari liikutuksen kyyneltä tipahteli rynnäkkökiväärin kylmälle teräkselle, valuen siitä asetta puristavalle kädelle ja tippuen lopulta maahan - isiltä perittyyn ja isien verellä lunastettuun maahan"

ihminen

 • Vieras
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #85 : 11.03.2009, 21:55:57 »
Savon sanomista

Lainaus
Parempi vaihtoehto
Jyrki Katainen
(...)
Valtio ottaa tänä vuonna velkaa kuudesta jopa kymmeneen miljardia. Velkaantuminen jatkuu samaa tahtia myös tulevina vuosina.

Kriisi on heittänyt menot ja tulot pysyvästi epäsuhtaan. Suomalainen hyvinvointivaltio menee konkurssiin, jos emme toimi.

Hallitsemattoman velkaantumisen voi pysäyttää vain kolmella tapaa: leikkaamalla palveluista ja sosiaalietuuksista useita miljardeja tai kiristämällä reippaasti työn verotusta ja veroastetta pysyvästi. Kolmas tapa on tehdä enemmän töitä ja pidempiä työuria.
(...)
http://www.savonsanomat.fi/mielipide/kolumnit/parempi-vaihtoehto/383253


Kuulostaa lupaavalta. :-\

Esa N.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 152
 • Liked: 6
 • Nuiva savolainen
  • Esan MuutosBlogi
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #86 : 11.03.2009, 23:32:30 »
Savon sanomista

Lainaus
Parempi vaihtoehto
Jyrki Katainen
(...)
Valtio ottaa tänä vuonna velkaa kuudesta jopa kymmeneen miljardia. Velkaantuminen jatkuu samaa tahtia myös tulevina vuosina.

Kriisi on heittänyt menot ja tulot pysyvästi epäsuhtaan. Suomalainen hyvinvointivaltio menee konkurssiin, jos emme toimi.

Hallitsemattoman velkaantumisen voi pysäyttää vain kolmella tapaa: leikkaamalla palveluista ja sosiaalietuuksista useita miljardeja tai kiristämällä reippaasti työn verotusta ja veroastetta pysyvästi. Kolmas tapa on tehdä enemmän töitä ja pidempiä työuria.
(...)
http://www.savonsanomat.fi/mielipide/kolumnit/parempi-vaihtoehto/383253


Kuulostaa lupaavalta. :-\

Mites sitten se asia, että ennen kuplan puhkeamista sijoittajien ja johtajien palkkiot, osingot ja muut edut kipusivat taivaisiin. Nyt he sitten odottavat saavansa samanlaisia etuja kuin ennen lamaa. Puhutaan kuitenkin aika isoista summista.

Pitäisi leikata myös johtajien palkkiojärjestelmää, se on vähintään reilua.

Miksi lamassa kaikki pitäisi repiä duunarin ja perus-veronmaksajan selkänahasta?
There's too many men, too many people making too many problems..

Jos Suomi nähdään maana, josta saa turvapaikan tai on helppo oleskella, se voidaan nähdä vetovoimatekijänä. - Astrid Thors 25.02.2009

Deus Ex

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 451
 • Liked: 0
 • Deus Ex Muro
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #87 : 12.03.2009, 11:35:20 »
Nobelisti Paul Krugmanin haastattelu

http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=27&t=565&a=6840
Pohjoisen taivaan alla kituutteli köyhä kansa. Rikkailta lainaamalla toteutti toiveitansa.

escobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 701
 • Liked: 102
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #88 : 12.03.2009, 11:47:47 »
Mikään ei ole muuttunut. Lisää lainaa saatava vaikka väkisin tai koko systeemi kuivuu kasaan, ja maksajaksi tietenkin veronmaksaja. Oksetti kun Matti pari kuukautta uhkaili että "mitä jos pankit lopettavat lainaamasta", minusta asian pitäisi olla ihan toisin päin. Eli pankkien pitäisi toimia valtioiden ehdoilla.
Zort!

mikkoR

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 674
 • Liked: 1220
 • uskonto pyhittää nai.. tytön iän
Vs: Taloustilanne/LAMA! (yhdistetty)
« Vastaus #89 : 12.03.2009, 12:00:11 »
Tämä laman ei muuten pitänyt tulla yhdellekään kansanedustajalle yllätyksenä:

http://www.uusis.fi/?sivu=artikkeli

Uusipaavalniemi on jauhanut nuo luvut heti edustajakautensa aluksi. Populistisesti tekisi mieli kysyä miten hallitus on hoitanut kahden vuoden ajan varautua?

Ilmeisesti se on luonut eurooppalaista visiotaan vuodelle 2020, tai jotain?

Jos on hallitus mikä koittaa väittää karva-ankkureita työperäiseksi maahanmuutoksi niin onko jotenkin yllättävää ettei ne tajua taloudentilasta ja sen hoidostakaan mitään?
Paras tapa päästä eroon laittomista aseista on toki luoda riittävä määrä väyliä laillisille aseille.

Tagit: lama