Hommakerho on ilmeisesti päässyt Hesariin.
Näytelmäkirjailija Veera Tyhtilä kävi samoissa illanvietoissa Jussi Halla-ahon hengenheimolaisten kanssa, koska halusi ymmärtää heitä
Suomen Penin puheenjohtajan Veera Tyhtilän mukaan kansainväliset sananvapausongelmat koskettavat myös Suomea: ”Ei Suomi ole irrallaan muusta maailmasta”.
Tilaajille eli maksumuurin takana.
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006185762.htmlVastaavasta teemasta
Veera Tyhtilä: Sananvapaus ja oikeistopopulismi
Niihin aikoihin, yli vuosikymmen sitten, keskustelin erään tuttavaporukan kanssa usein libertarismista. Erityisesti oikeistolibertarismista, eli ideologiasta, joka kannattaa henkilökohtaista ja taloudellista yksilönvapautta ja laissez-faire -markkinataloutta.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yritin, halusin, ymmärtää ja he neuvoivat minut erääseen siihen aikaan viikoittain järjestettävään keskiviikkokerhoon, jota järjesti silloin vielä tuntemattomampi hahmo Jussi Halla-aho. Myönnettäköön, ettei kukaan halunnut oppaaksi mukaan. Hekin vierastivat.
https://www.suomenpen.fi/veera-tyhtila-sananvapaus-ja-oikeistopopulismi/Pidempi lainaus Hesarin jutusta löytyy Hommahomma-ketjusta: https://hommaforum.org/index.php/topic,121623.msg3086668.html#msg3086668Näytelmäkirjailija Veera Tyhtilä kävi samoissa illanvietoissa Jussi Halla-ahon hengenheimolaisten kanssa, koska halusi ymmärtää heitä
KYMMENEN vuotta sitten näytelmäkirjailija ja käsikirjoittaja Veera Tyhtilä astui sisään Helsingin kantakaupungissa sijaitsevaan baariin.
Siellä istui keskustelemassa ryhmä ihmisiä, joita Tyhtilä ei henkilökohtaisesti tuntenut. Hän kuitenkin tiesi mistä porukasta oli kyse ja pyysi saada liittyä heidän seuraansa.
Ihmiset olivat ”keskiviikkokerhon” osanottajia. Kerhon avoimia keskusteluiltoja järjestettiin baarissa viikoittain. Niissä juteltiin vapaamuotoisesti monenlaisista aiheista, kuten politiikasta.
Osallistujat saattoivat olla moninkin eri tavoin ajattelevia.
Monilla kuitenkin oli samankaltainen näkemys esimerkiksi maahanmuutto- tai tasa-arvokysymyksistä. Sen huomasi keskusteluja kuunnellessa.
Humanitaarista maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta yleensä vastustettiin, rajuin sanakääntein. Tasa-arvokysymyksissä oltiin konservatiivisia. ”Vihervasemmistoa” haukuttiin.
Jotkut keskiviikkokerholaiset kutsuivat yhteistä maailmankuvaansa ”nuivaksi.” Sisäpiiritermi on lähtöisin Jussi Halla-ahon Scripta-blogin vieraskirjasta, jonka ympärille kehittyi 2000-luvun alkupuolelta lähtien tiivis hengenheimolaisten yhteisö.
Vieraskirjan aktiivit perustivat 2008 Hommaforumin, josta tuli nopeasti suosittu maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta vastustavien keskustelufoorumi. Halla-aho kirjoitti pitkään aktiivisesti Hommaforumille ja vieraili usein helsinkiläisbaarin keskiviikkokerhoissa.
Tyhtilä taas ei hakeutunut keskiviikkokerhoihin siksi, että olisi ollut samaa mieltä sen aktiivisten osanottajien kanssa. Hän ei ollut nuiva silloin eikä ole nyt.
”Mutta halusin yrittää ymmärtää heitä”, hän kertoo.
SIIRRYTÄÄN vuoteen 2019.
Keskiviikkokerhoissa puhutut ja Hommaforumille kirjoitetut mielipiteet ovat levinneet valtavirtaan ja päivänpolitiikkaan. Jussi Halla-aho on noussut blogistista ja kunnallisvaltuutetusta kansanedustajaksi sekä puolueensa perussuomalaisten puheenjohtajaksi.
Hänen johdollaan perussuomalaisista tuli viime eduskuntavaaleissa Suomen toiseksi suurin puolue.
Äärinationalismi, äärikonservatiivisuus, maahanmuuttovastaisuus – sekä aivan suora rasismi ja vihapuhe – ovat arkipäivää avoimessa yhteiskunnallisessa keskustelussa. Ei vain Suomessa, vaan lähes kaikkialla maailmassa.
Veera Tyhtilä on nyt Suomen Pen -yhdistyksen puheenjohtaja. Pen on kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö, joka toimii yli sadassa maassa.
Kesäkuussa Tyhtilä julkaisi Suomen Penin sivuilla blogikirjoituksen, jossa ilmaisi huolensa nykyisestä maailmantilasta. Siinä hän kertoi julkisesti kymmenen vuoden takaisista keskiviikkokerho-kokemuksistaan.
(Jussi Halla-aho sanoo HS:lle, ettei hänellä ole muistikuvia Tyhtilästä tai tämän vierailuista keskiviikkokerhoissa, muttei epäile, etteikö Tyhtilä olisi niissä voinut tuolloin käydä. Hän myös sanoo, ettei koskaan toiminut kyseisten illanviettojen järjestäjänä, toisin kuin Tyhtilä blogipostauksessaan kirjoitti.)
”Jouduin usein lähtemään noista kokouksista hyvin aikaisin pois, sillä ihmisten tapa puhua ja ajatella alkoi sattua ihan fyysisesti. Vatsalihakset kiristyivät, oksetti, päätä alkoi särkeä. (--) Tuo sama kiristävä tunne vatsassa nousee jälleen, kun katson äärioikeiston vähittäistä leviämistä Euroopassa. Se on kuin vaientamisen aalto, tunnen sen itsekin tarpeena olla hiljaa, jättää puuttumatta. Nyt ei kuitenkaan ole aikaa olla hiljaa”, Tyhtilä kirjoitti tekstissään.
(...)