Kirjoittaja Aihe: 2010-04-28 US/Blogi Iivi Anna Masso: Mikä Itä-Eurooppa?  (Luettu 4262 kertaa)

Teemu Lahtinen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 073
 • Liked: 1024
 • LOJALISTI
  • www.teemulahtinen.fi
Lainaus
Kun islantilaiset tuhkapilvet liikkuivat itään päin, CNN raportoi, että tuhkapilvi on siirtymässä ”Venäjän, Puolan, Suomen ja muiden itäeurooppalaisten maiden päälle”.

Hetkinen. Eikö Suomessa ole toisteltu jatkuvasti, että Suomi kuuluu ”länteen”, siinä missä Suomesta etelään sijaitsevat maat ovat ”Itä-Eurooppaa”?

Tuhkapilvet eivät kuvitteellisista rajoista välitä, kuten eivät myöskään CNN:n toimittajat. Sille, missä Suomi sijaitsee, ei kukaan meistä voi mitään.

Mitkä oikeastaan ovat ne rajat, joihin Suomessa edelleen viitataan, kun puhutaan ”Itä-Euroopasta”, jossa on toisenlaiset arvot, kylmän sodan aikainen ulkopolitiikka, kehittymätön demokratia? Mihin perustuu suomalaisten into luokitella itseään edelleen ”länteen”, vaikka maantieteellisesti olemme yhtä idässä kuin muu itäinen Eurooppa ja neuvostoimperiumi sekä sosialismi ovat kaatuneet jo 20 vuotta sitten?

Etäisyydenotto näyttäisi olevan lähinnä itsetunto- ja identiteettikysymys. Onhan julkisuudessa esitetty Nato-vastaisena argumenttinakin, että Suomi ei halua ryhmittäytyä Baltian ja Keski-Euroopan entisten sosialistimaiden joukkoon liittymällä läntiseen sotilasliittoon samaan aikaan heidän kanssaan.

Seuraavaksi Nato-jonossa ovat Länsi-Balkanin maat, Albania, Moldova, Georgia ja Ukraina. Missäköhän vaiheessa seura alkaa Suomelle kelvata?

Kylmä sota on ohi, enää ei tarvitse todistaa mitään muusta ”idästä” etääntymällä.
Tosiasia on, että niin kutsutut Itä-Euroopan maat Virosta Bulgariaan ovat Naton jäseninä jo vahvemmin länteen liittoutuneita kuin Suomi. Asetelma korostuu, kun otetaan huomioon Suomen erityisen lämpimät itäsuhteet. Suomi pitää itseään ”Länsi-Eurooppana” vedoten siihen, että se pysyi vapaana – vaikkei kuitenkaan ihan vapaana – neuvostoimperiumin vaikutusvallasta. Nyt länsimaalaisuudesta muistuttaa eteläisiin naapureihin verrattuna enää korkeampi bruttokansantuote ja kohtalaisen hyvin edistynyt tasa-arvopolitiikka.

Eteläisempi Itä-Eurooppa länsimaistuu kovaa vauhtia. Suomi yrittää pysyä erillään ottamalla taas etäisyyttä ja olemalla epäkiinnostunut. Smolenskin tragediasta keskusteltiin Suomenlahden eteläpuolella paljon enemmän kuin täällä. Kun USA:n presidentti Barack Obama tapasi itäisen Euroopan johtajat Prahassa, suomalainen media ei edes maininnut koko asiaa – vaikka länsimainen media näki tapaamisessa suurta symbolista merkitystä paitsi kyseisen alueen, myös maailmanpolitiikan sekä EU:n ja USA:n suhteiden kannalta.

Tallinnan Nato-ulkoministerien kokouskin jäi täällä suhteellisen vähälle huomiolle, vaikka Isaf-yhteistyön puitteissa tapahtumaan osallistui myös Suomen ulkoministeri Stubb, joka tosin ylitti uutiskynnyksen jo yrittämällä sopia treffejä Hillary Clintonin kanssa.

Eteläiset naapurimme eivät avaudu pelkästään Natolle ja markkinataloudelle. Kuten kauempana Keski-Euroopassa, Virossa luodaan eläviä kansainvälisiä keskustelufoorumeita, jollaisia on Suomeen vaikea kuvitella. Tallinnasta on kehittynyt suosittu kohtaamispaikka liberaaleille venäläisille, joiden mukaan heillä on harvassa paikassa sellaista vapautta näkyä ja keskustella kuin Virossa. Länsimaisuuteen kuuluu myös sananvapaus ja vireä henkinen elämä, vaikka se ”vanhoista” länsimaista tahtoo monissa tapauksissa unohtua pragmaattisten ja taloudellisten arvojen jyrätessä.

Suomessa itä-keskustelu pysyy varovaisena joskus opitun YYA-hengen mukaisesti. Pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta yritetään pitää kiinni sulkeutumalla. Kansainvälisillä markkinoilla kestämättömiä työehtoja suojellaan lakkoilemalla; demari-hommalaisessa yhteishengessä kauhistellaan ulkomaisen ”halpatyövoiman” pääsyä rajojemme yli. Maassamme on vuosikausia valitettu uhkaavaa työvoimapulaa, mutta nyt jo 40 Ouluun saapuvaa virolaista rakentajaa saivat ammattiliitot takajaloilleen.

Ikään kuin Suomessa vasta nyt huomattaisiin, että EU:ssa on voimassa työvoiman vapaa liikkuvuus. Kaikki eivät pidä tästä uudesta avoimuudesta. Täällä provinssipatriootteja kauhistuttavan ”puolalaisen putkimiehen” korvaa virolainen rakennusmies.

Suomalaisten tulisi iloita siitä, että muuhun Itä-Eurooppaan verrattuna korkeampi bruttokansantuote ja palkkataso vielä houkuttelevat tänne työntekijöitä etelästä. Pahempaa olisi, jos tämä pohjoinen, kylmä, lakkoileva ja vaikeneva maa, joka muistuttaa kuuluvansa länteen samaan aikaan kuin se suuntaa katseensa itään, alkaisi vaikuttaa kanssaeurooppalaisista niin etäiseltä, suljetulta ja tylsältä, ettei tänne olisikaan enää tulijoita.

Kylmä sota on ohi, enää ei tarvitse todistaa mitään muusta ”idästä” etääntymällä. Suomi laskettiin viime vuosisadan 20-luvulla vielä Baltiaan, nykyään Baltia ja erityisesti Viro pyrkii Suomen tapaan mukaan Pohjolaan. Nyt on uusi rajojen hämärtymisen aika.

Suomi kyllä mahtuu iloiseen, avautuvaan ja kehittyvään Itä-Eurooppaan. Idän ja lännen raja ei enää kulje Suomen ja Viron välistä. Pidimme siitä tai emme.

http://www.uusisuomi.fi/nakokulmat/iiviannamasso/mika-ita-eurooppa

Jaakko Sivonen

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 139
 • Liked: 5483
Vs: 2010-04-28 US/Blogi Iivi Anna Masso: Mikä Itä-Eurooppa?
« Vastaus #1 : 28.04.2010, 16:45:13 »
Lainaus
Suomalaisten tulisi iloita siitä, että muuhun Itä-Eurooppaan verrattuna korkeampi bruttokansantuote ja palkkataso vielä houkuttelevat tänne työntekijöitä etelästä.

Pitäisikö suomalaisen rakennustyömiehen iloita, kun hän ei saa työtä ulkomaalaisen halpatyövoiman takia? Pitäisikö hänen ottaa kilpailijat avosylin vastaan?

Onko Masso sitä mieltä, että köyhyydenkin lisääntyminen on rikkautta, jos se johtuu kansainvälisyydestä? Haluaako Masso polkea Suomen palkkatason samalle tasolle kuin eteläisemmissä maissa?

Lainaus
Pahempaa olisi, jos tämä pohjoinen, kylmä, lakkoileva ja vaikeneva maa, joka muistuttaa kuuluvansa länteen samaan aikaan kuin se suuntaa katseensa itään, alkaisi vaikuttaa kanssaeurooppalaisista niin etäiseltä, suljetulta ja tylsältä, ettei tänne olisikaan enää tulijoita.

Miksi?

Lainaus
demari-hommalaisessa yhteishengessä kauhistellaan ulkomaisen ”halpatyövoiman” pääsyä rajojemme yli.

Homma on nousussa, kun vastustajat mieltävät puolitoista vuotta vanhan Hommaforumin jo yhtä vaikutusvaltaiseksi kuin 110 vuotta vanhan puolueen.
« Viimeksi muokattu: 28.04.2010, 16:47:01 kirjoittanut Jaakko Sivonen »
Malo periculosam libertatem quam quietum servitium

Daemonic

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 062
 • Liked: 39
Vs: 2010-04-28 US/Blogi Iivi Anna Masso: Mikä Itä-Eurooppa?
« Vastaus #2 : 28.04.2010, 16:56:31 »
Lainaus
Suomalaisten tulisi iloita siitä, että muuhun Itä-Eurooppaan verrattuna korkeampi bruttokansantuote ja palkkataso vielä houkuttelevat tänne työntekijöitä etelästä.

Pitäisikö suomalaisen rakennustyömiehen iloita, kun hän ei saa työtä ulkomaalaisen halpatyövoiman takia? Pitäisikö hänen ottaa kilpailijat avosylin vastaan?

Monessa tapauksessa ei edes voi puhua kilpailijasta. Siis siinä mielessä, että suomalaisella ei ole mitään mahdollisuutta kilpailla, jos toinen on valmis tekemään työnsä eurolla tunti. Suomalaisen pitäisi kuitenkin tienata sen verran, että sillä pystyy itsensä ja perheensä elättämään. Virolainen/mikälie keikkaduunari sen sijaan voi tehdä työnsä polkuhintaan ja työnantajan ei tarvitse turhista säädöksistäkään välittää. Tämä paska pitäisi saada laittomaksi.
EIT: "sananvapaus ei koske pelkästään sellaisia "tietoja" tai "ajatuksia", joihin suhtaudutaan myötämielisesti tai joita pidetään vaarattomina tai yhdentekevinä, vaan myös sellaisia, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät."

IDA

 • Vieras
Vs: 2010-04-28 US/Blogi Iivi Anna Masso: Mikä Itä-Eurooppa?
« Vastaus #3 : 28.04.2010, 17:14:07 »
Homma on nousussa, kun vastustajat mieltävät puolitoista vuotta vanhan Hommaforumin jo yhtä vaikutusvaltaiseksi kuin 110 vuotta vanhan puolueen.

Joo. Kyseessä on kyllä täysin harkitsematon heitto. Tai sitten taustalla on se, että Masson palkanmaksaja on kuulemma uhonnut siirtävänsä kaiken asiallisen maahanmuuttokeskustelun Uuteen Suomeen jolloin Homma jäisi "rasistien" marginaaliksi. Toinen realistinen syy voisi olla, että kokoomuslainen yrittää leimata kilpailevaa puoluetta median yleisten oletusten kautta.

Muuten koko käsite on niin päätön, ettei uskoisin Masson edes tiedostamattomasti sortuvan moiseen. Hommassahan ollaan enemmän huolissaan yliopiston ja riippumattoman journalismin tasosta, kuin rakennustyömaista ;)

Goman

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 328
 • Liked: 1038
 • Sol lucet omnibus
Vs: 2010-04-28 US/Blogi Iivi Anna Masso: Mikä Itä-Eurooppa?
« Vastaus #4 : 28.04.2010, 18:54:51 »

Mutta niinhän se on; Suomi on osa Itä-Eurooppaa, Suomi on enemmän idässä kuin  Ruotsi, enemmän idässä kuin Puola (joka sekin luetaan Itä-Eurooppaan kuuluvaksi).
Suomi on yhtä idässä kuin kaikki Baltian maat.
 Suuressa maailmassa helposti tulkitaan asioita vain maantieteellisen aseman perusteella.
 Meillä on hieman suuret luulot siitä, että maailman pitäisi tietää meidän olevan
"henkisesti" Länsi-Eurooppaan kuuluva. Ei ne tiedä.

Iivi Anna Masso on aivan oikeilla jäljillä siinäkin, että meillä epätoivoisesti yritetään pitää kiinni liian korkeista palkoista (koska meillä elinkustannukset ovat myös liian korkeat).
Pitkällä tähtäimellä meidän on pystyttävä paremmin sopeutumaan kansainväliseen kustannus-, ja palkkatasoon. Miten se tehdään, se onkin sitten eri juttu.

EK ja suuret puolueet tekisi sen mieluusti tuomalla maahan riittävästi halpatyövoimaa. Se kyllä laskisi kustannustasoa, mutta se ei suomalaisen työttömän (eikä työllisenkään) asemaa ainakaan korjaa.

AY-liike puolestaan estää yleisen kustannustason laskemisen

Ennemmin tai myöhemmin meidän on pakko alkaa karsimaan julkisia menoja, jotta veroja ja kustannustasoa voidaan saattaa kilpailukykyisempään asentoon. Jos työpaikat ja edes jonkunlainen elintaso aiotaan Suomessa säilyttää.


PMH

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 016
 • Liked: 26
Vs: 2010-04-28 US/Blogi Iivi Anna Masso: Mikä Itä-Eurooppa?
« Vastaus #5 : 28.04.2010, 20:45:27 »
Lainaus
Hommassahan ollaan enemmän huolissaan yliopiston ja riippumattoman journalismin tasosta, kuin rakennustyömaista

On luonnollista että näin on, koska enemmistö tänne kirjoittavista kokee oman kokemuspohjansa kautta yliopiston ja riippumattoman journalismin olevan kallellaan nykyisen politiikan suuntaan. Mutta ihminen on siitä omituinen elukka että viimekädessä oma toimeen tulo (olemassaolon mahdollistaminen)on se suurin huoli.

Lainaus
demari-hommalaisessa yhteishengessä kauhistellaan ulkomaisen ”halpatyövoiman” pääsyä rajojemme yli. Maassamme on vuosikausia valitettu uhkaavaa työvoimapulaa, mutta nyt jo 40 Ouluun saapuvaa virolaista rakentajaa saivat ammattiliitot takajaloilleen.

Ikään kuin Suomessa vasta nyt huomattaisiin, että EU:ssa on voimassa työvoiman vapaa liikkuvuus. Kaikki eivät pidä tästä uudesta avoimuudesta. Täällä provinssipatriootteja kauhistuttavan ”puolalaisen putkimiehen” korvaa virolainen rakennusmies.

Ammattiliitot ovat takajaloillaan siksi että samalta alueelta olisi löytynyt (en tunne oulun tapausta mutta luulen Masson viittaavan Skanskan Rovaniemen projektiin, jossa kyse ei olut 40 vaan 400 tuontityöntekijästä. Korjatkaa jos olen väärässä.) tarpeeksi ammattitaitoista työvoimaa vaan yksinkertaisesti hinnasta. Suomessa saattaa olla kehitysmaiden mittapuun mukaan kovat palkat mutta niin ovat myös elinkustannukset, normaali kaksijapuolitonnia tienaava rakennusmies ei yksin kykene elättämään itseään, saati sitten perhettään ainakaan pääkaupunkiseudulla. Vierastyövoiman käytössä ei sinänsä ole mitään pahaa, päinvastoin, olen työskennelyt eri työmailla usean eri kansalaisuutta edustavan työntekijän ja toimihenkilön kanssa ilman mitään ristiriitoja mutta työehtojen on oltava samat jokaiselle. Suomalainen yrittäjä tai työntekijä ei kykene kilpailemaan esim. Virolaisten kanssa siksi että Suomalaisen hoitaessa verot ja lakisääteiset velvollisuutensa menee urakka alta omakustannushinnan, ts. maksat jotta saat työskennellä, kun taas vierastyöläiset säännönmukaisesti laistavat em. maksut jolloin hinta voidaan pudottaa käsittämättömän alas. Tästä kärsivät kaikki; tilaaja saa työn josta takuu loppuu takavalojen hävitessä, vierastyöläinen huonon maineen, suomalainen duunari työttömyyskorvauksen ja Suomalainen veronmaksaja häviää elvytysrajojen valuessa ulkomaille. :'(
Vittuile vielä kun voit vaikuttaa
"Sosiaalisen median syöpä(läinen)
PerusSuomlainen

kyllästynyt

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 867
 • Liked: 352
Vs: 2010-04-28 US/Blogi Iivi Anna Masso: Mikä Itä-Eurooppa?
« Vastaus #6 : 28.04.2010, 20:50:20 »
Lainaus
Eikö Suomessa ole toisteltu jatkuvasti, että Suomi kuuluu ”länteen”

Missä näin on toisteltu? Iivi Annan kannattaisi matkustaa Helsingistä pohjoiseen, niin tajuaisi kuinka vähän Eurooppalainen maa on.

IDA

 • Vieras
Vs: 2010-04-28 US/Blogi Iivi Anna Masso: Mikä Itä-Eurooppa?
« Vastaus #7 : 29.04.2010, 02:35:29 »
Missä näin on toisteltu? Iivi Annan kannattaisi matkustaa Helsingistä pohjoiseen, niin tajuaisi kuinka vähän Eurooppalainen maa on.

Sama. Mitäpä sosialistisislamilaisesta lännestä. Aina mieluummin vaikka mongooli, kuin germaani.

Koko näkemys oikeistoliberalistisesta lännestä on romahtamassa. Itse en usko, että se, siis länsiliittoutuminen, on edes paras veikkaus oikeistoliberalismin säilyttämisen puolesta. Jos ihan viimeisen päälle vetäisi johtopäätöksiä, niin oikeistoliberaaleja voisi pitää samanlaisina hyväntahtoisina hölmöinä, kuin aikoinaan Neuvostoliittoa ylistänyttä lännen älymystöä.

Kimmo Pirkkala

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 829
 • Liked: 5995
 • Järkioikeistolainen
Vs: 2010-04-28 US/Blogi Iivi Anna Masso: Mikä Itä-Eurooppa?
« Vastaus #8 : 29.04.2010, 07:43:56 »

Lainaus
Etäisyydenotto näyttäisi olevan lähinnä itsetunto- ja identiteettikysymys. Onhan julkisuudessa esitetty Nato-vastaisena argumenttinakin, että Suomi ei halua ryhmittäytyä Baltian ja Keski-Euroopan entisten sosialistimaiden joukkoon liittymällä läntiseen sotilasliittoon samaan aikaan heidän kanssaan.

Seuraavaksi Nato-jonossa ovat Länsi-Balkanin maat, Albania, Moldova, Georgia ja Ukraina. Missäköhän vaiheessa seura alkaa Suomelle kelvata?

No mitäs jos ei vaikka ikinä? Mitäs jos sen ikuisen länsi-itä-väännön sijaan ruvettaisiinkin keskieurooppalaistumaan, sveitsiläistymään, puolueettomaistumaan, suorademokratisoitumaan ja päätettäisiinkin muuttua semmoiseksi maaksi joka päättää itse asioistaan eikä aina hae jotain v*n verrokkiryhmiä?

sunimh

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 632
 • Liked: 161
 • Epäilyttäviä taipumuksia omaava fundamentalisti
Vs: 2010-04-28 US/Blogi Iivi Anna Masso: Mikä Itä-Eurooppa?
« Vastaus #9 : 29.04.2010, 08:41:45 »
Lainaus
Eikö Suomessa ole toisteltu jatkuvasti, että Suomi kuuluu ”länteen”

Missä näin on toisteltu? Iivi Annan kannattaisi matkustaa Helsingistä pohjoiseen, niin tajuaisi kuinka vähän Eurooppalainen maa on.

Kylmän sodan aikana ehkä, kun käytännön vaihtoehdot oli kuulua "itään" tai "länteen", tuo oli relevantimpaa - tosin silloinkin todellisuuden laita oli vähän 50/60. Merkittävästi enemmän länteen silloin kuitenkin onnistuttiin kuulumaan kuin varsinaisen itäblokin valtiot, vaikkakin vähän vaunun ulkoreunalla roikkuen. Täytyy kuitenkin muistaa että asioista päättävillä ja ns. asiantuntijatasolla on edelleen valtava joukko ihmisiä (meillä ja muualla), joille tuo itä-länsijaottelu oli valtavan olennainen osa maailmankuvaa, ehkä jotain samanlaista mitä "länsi"-islam -vastakkainasettelu on tänä päivänä. Ehkä nuo rajat alkavat hälventyä sukupolven tai parin kuluessa. Toisaalta "länsimaina" on totuttu pitämään niitä rikkaimpia läntisen Euroopan hirveitä riistäjävaltioita, joissa on korkein elintaso, ollaan kovasti postmoderneja ja joiden raja kulkee kutakuinkin Saksan, Itävallan ja Italian itärajalla. Siihen joukkoon identifioituminen on tietysti hirveän tärkeää ns. hyville ihmisille, koska silloin voi tuntea olevansa niin modernin multikulttuurinen. Toisaalta en yhtään ihmettele jos virolaista vieläkin vähän v*tuttaa että historia meni miten meni, ja Suomenlahden pohjoispuolella jäi reaalisosialismi kokeilematta ja nyt kun ollaan ihan NATOssa, niin kelpaa vähän piikitellä - toki iso osa Iivin kirjoituksesta osui ihan maalinsa kyllä.

Itse olen alkanut, varsinkin tultuani enemmän tietoiseksi ns. "Uppoavasta lännestä", arvostamaan enemmän Suomen pohjoismaisuutta (en siinä pakkoruotsi-Norden -mielessä) ja olemaan sitä mieltä ettei kaikkiin läntisiinkään hullutuksiin välttämättä kannata rynnätä vaahto suupielissä vaan pitää kiinni oman erityisen kulttuurin ja historiallis-maantieteellisen aseman tuomista kulttuurisisista, ehkä suorastaan geneettisistä erityispiirteistä. NATOon liittymistä kannatan vain aika suurin varauksin ja näen asevelvollisuuteen perustuvan "kansanarmeijan" sopivan Suomeen ihan hyvin, vaikka kehittää sitä kyllä voisi (mm. tuomalla jonkinlaisen palvelusvelvoitteen myös naisille ja lyhentämällä palvelusaikoja esim. puoleen).
Finland - the small Nordic nation, known for its high suicide rates, heavy drinking and domestic violence.
   - Fox News, 31.12.2009

LVirus

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 354
 • Liked: 2
 • 19% Suomen kansasta koki demokratian harhan
Vs: 2010-04-28 US/Blogi Iivi Anna Masso: Mikä Itä-Eurooppa?
« Vastaus #10 : 29.04.2010, 12:14:47 »
Lainaus
Pahempaa olisi, jos tämä pohjoinen, kylmä, lakkoileva ja vaikeneva maa, joka muistuttaa kuuluvansa länteen samaan aikaan kuin se suuntaa katseensa itään, alkaisi vaikuttaa kanssaeurooppalaisista niin etäiseltä, suljetulta ja tylsältä, ettei tänne olisikaan enää tulijoita.
lännen raja ei enää kulje Suomen ja Viron välistä. Pidimme siitä tai emme.

Nyt heräsi mielenkiinto. Miten voimme varmistaa, että tämä tapahtuu täällä? Pitääkö meidän siis hiljaa tehdä lakkoja ja eteläiset osaajat jättävät meidät rauhaan?  ???
"Kun Lontoo tai Varisuo alkaa pikkuhiljaa uusien asukkaiden myötä muuttumaan Afrikaksi tai Lähi-idäksi, sitä kutsutaan kansainvälistymiseksi, mutta kun valkoihoinen länsimaalainen menee Afrikkaan tai Lähi-itään ja alkaa muuttamaan sitä eurooppalaiseksi, sitä kutsutaan kolonialismiksi." - KalleK

pelle12

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 686
 • Liked: 81
Vs: 2010-04-28 US/Blogi Iivi Anna Masso: Mikä Itä-Eurooppa?
« Vastaus #11 : 29.04.2010, 12:31:02 »
 Mistä näitä anu saagimeja sataa? Onko Eesti niitä pulollaan?
Anusaagimien onneksi valoisa, lämmin ja vapaa Viro on vain kahden tunnin lauttamatkan päässä. Tosin luulisi eestiuroksiakin ottavan hieman päähän,jos thaimaalainen tulisi ja tekisi putkihommat kaksikertaa halvemmalla eestiläisen putkimiehen nenän edessä, puhumattakaan, että se olisi epäreilua thaimaalaista putkimiestäkin kohtaan. Luultavasti liian monimutkainen yhtälö anusaagimien ymmärrettäväksi.

Ano Nyymi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 909
 • Liked: 1118
 • Suvaitse tai saat turpaas!
Vs: 2010-04-28 US/Blogi Iivi Anna Masso: Mikä Itä-Eurooppa?
« Vastaus #12 : 29.04.2010, 22:34:28 »
Mistä näitä anu saagimeja sataa? Onko Eesti niitä pulollaan?
Anusaagimien onneksi valoisa, lämmin ja vapaa Viro on vain kahden tunnin lauttamatkan päässä. Tosin luulisi eestiuroksiakin ottavan hieman päähän,jos thaimaalainen tulisi ja tekisi putkihommat kaksikertaa halvemmalla eestiläisen putkimiehen nenän edessä, puhumattakaan, että se olisi epäreilua thaimaalaista putkimiestäkin kohtaan. Luultavasti liian monimutkainen yhtälö anusaagimien ymmärrettäväksi.


Jostain syystä innokkaimmat virolaisen taloussysteemin ihailijat ovat Suomessa asuvia virolaisia. Mistä sitten lie johtuukan?
Ei varmaankaan Suomen paremmasta palkkatasosta, ei tietenkään..

Nikopol

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 847
 • Liked: 912
 • Tavattavissa seuraavan kerran toukokuussa.
  • Jälki-istunto
Vs: 2010-04-28 US/Blogi Iivi Anna Masso: Mikä Itä-Eurooppa?
« Vastaus #13 : 29.04.2010, 22:49:28 »
Luulisi edes porvarin ymmärtävän että yhden työpaikka on aina toiselta pois, ja että se vituttaa sitä joka jää ilman. Tämä on totta myös Saksassa ja Ranskassa. Eivätkö nekään ole ymmärtäneet että tavara, raha ja työvoima liikkuvat vapaasti? Jostain syystä nykytilanne miellyttää vain työvoimaa vievien maiden duunareita, työvoiman välittäjiä ja työn tilaajia. Verottajaa, veronmaksajaa ja työn tulosten loppukäyttäjää kyrpii ihan täpönderillä. Ja niin kyrpii virolaista raksamiestäkin kun tämä pyramidi sortuu. Hups, sortui jo. Onneksi Suomessa on sosiaaliturva ja leivänjakelua.

Iiviltä odottaisin parempaa. Entisten fiksujen kaarti kasvaa.
"[romanianromani]kopla valitsi uhreiksi iäkkäitä naisia välttyäkseen yhteenotoilta miesten kanssa." Keski-Uusimaa
"Kenet Jeesus hakkaisi?" kmruuska 2012

pw

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 872
 • Liked: 609
Vs: 2010-04-28 US/Blogi Iivi Anna Masso: Mikä Itä-Eurooppa?
« Vastaus #14 : 02.05.2010, 03:01:39 »
Henkilökohtaisesti arvostan Massoa äärettömän paljon. Hänen kirjoituksiaan todella kannattaa lukea pintaa syvemmältä. Juuri nyt olen liian mausteessa analysoimaan tätä viimeisintä tämän enempää.


Tagit: