Ensin kiitokset moderaattorille, ettei minun tarvinnut polttaa käämejäni EL SID:n lapsellisuuksien kanssa. Sitten itse asiasta vielä jonkin verran:
Kun kennossa käyttää ekoöljyä tai alkoholia, se on ekologista. Näin on EU päättänyt ja tähän perustuu mm. EUn tavoite tulla hiilineutraaliksi. Kun kennossa poltetaan maasta pumpattua öljyä, se ei ole ekologista ja "maailma tuhoutuu".
Eli polttokennon "ekovaikutus" perustuu siihen, mitä siinä käytetään polttoaineena.
Kuten jo kertaalleen kirjoitin, tuossa se polttokenno ei ole se oleellinen juttu, vaan se, miten polttoaine on tuotettu. Jos puhutaan biopolttoaineista, on aivan turha sotkea jotain polttokennoa niiden ekologisuudesta keskusteluun. Niistä voidaan energiaa tuottaa muillakin keinoin, etenkin polttamalla. Polttokennojen ekologisuuteen vetoaminen käyttämällä verukkeena sitten biopolttoaineita on suunnilleen samanlaista kuin puhuisi töpselisähköstä ekologisena.
Huomautan siis vielä kerran, että se alkuperäinen ilmauksesi "jätteenä syntyy vain vettä ja pieni määrä hiilidioksidia" on tässä harhaanjohtavaa, koska öljyä käyttävistä polttokennoista tulee hiilidioksidia ulos kyllä ihan kunnolla. Se, että biopolttoaineiden kohdalla tuo saattaa kompensoitua sillä, että niiden tuotanto sitten sitoo hiiltä, ei liity itse polttokennoon mitenkään, vaan biopolttoaineiden tuotantoon. Kukaan ei mainosta diesel-autoa sillä, että sen "jätteenä syntyy vain vettä ja pieni määrä hiilidioksidia" ja sitten jonkun asiaa tivatessa, sanookin, että oli tässä huomioinut sen, että polttoaineena käytettävä öljy on bioöljyä.
Myönnän, meni hieman yli. Löysin netistä tavutus-automaatin ja sitä oli pakko käyttää.
Me puhumme hieman eri asioista. Sinä kirjoitat teoreettisesti puhtaista energiamuodoista, ja kuten olen itsekin sarkastiseen tyyliin mainostanut, siitä, kuinka lähes jokainen tapa tuottaa energiaa siirtää vain päästöongelmat toiseen paikkaan. Vety-tuotanto on kaikista puhtain tapa tuottaa energiaa, jos sitä saadaan tuulivoiman kautta, mutta siinä on omat haasteensa. Palaan asiaan jutun loppupuolella.
Minä taas pyrin pitämään jalat maassa, ja lähinnä keskittymään siihen, kuinka suomi pystyisi pitämään kiinni niissä sitoumuksista, joihin hölmö valtiojohtomme on maamme sitonut, ilman että siitä olisi kohtuutonta haittaa kansalle tai se tulisi liian kalliiksi tavallisen ihmisen kukkarolle.
Tällöin oleellista ei ole kuinka mikin on tuotettu, vaan kuinka tuotantotapa sopii niihin raameihin joihin olemme sidotut, eli kuinka noudattaisimme EUn meille määräämiä sääntöjä. Ilmatoskeptikkona, joka on sitä mieltä, että hiilidioksidin osuutta ilmaston lämpenemiseen liioitellaan, pidän tässä asiassa tärkeimpänä palkintoa, en sitä kuka voittaa kilpailun.
Tähän ajatuskuvioon sopivat ydinvoimalat, jotka pitävät huolta siitä, että maahamme jää tarvittava määrä teollisuutta, kuin myös ydinvoimala jauhamaan halpaa ydinsähköä kotitalouksille.
Koska politiikka on kuitenkin aina kompromissien tekoa, pitää myöskin niitä, joiden korvien väli muodostaa tuulitunnelin, antaa heillekin vaihtoehto, ja siihen malliin sopivat niin omakoti ja kerrostalojen katoille sijoitettavat tuulivoimalat, jotka voidaan tarvittaessa kytkeä sähköverkkoon, aurinkokeräimet kuin maalämpökin. Koska nyt käydään veronmaksajien kukkarolla, niin teknologia-vaihtoehto olisi pitemmän päälle halvempi ja luontoystävällisempi, kuin saman rahan käyttäminen risujen keräämiseen, sillä jokainen kerätty risu köyhdyttää maaperää ja se joudutaan korvaamaan keinolannotteille, metsät muuttuvat pikkuhiljaa eräänlaisiksi puistoiksi ja niiden monimuotoisuus kärsii.
Polttokennot taas tarjoavat mahdollisuuden käyttää EUn määrittelemää uusiutuvaa energiaa myös kotitalouksissa. En väitä, että kyseessä olisi saasteeton vaihtoehto, tuskin sellaista edes etsittäisiin, vaan vaihtoehto, jonka suuri ja mahtava isäntämme, eli EU hyväksyy.
Sitten lempiaiheeseesi, eli vetyyn. Vedyn käyttämistä polttoaineena rajoittavat pääasiassa huono saatavuus: vetyautoja ei kannata tehdä, koska niille ei ole olemassa§ huoltoasemaverkosta, eikä huoltoasemaverkostoa kannata rakentaa, jos ei ole autoja, jotka käyttävät niitä.
Maatiloilla tätä ongelmaa ei ole: Niiden käyttökalusteella, traktorille, ei kuljeta satojen kilometrien päähän, vaan ajetaan lähialueella. Niinpä traktorit pystyvät aina tankkaamaan "kotiasemalla", jossa vetyä tuottaa tuulimylly. Tällöin energia on täysin saasteetonta. Samalla ratkeaa myös mahdollisesti viljeltävien ekoöljyä tuottavien kasvien "energiasaldo".
Tällaisia maatiloja on jo olemassa: New holland on esitellyt traktorin, jossa polttokenno polttaa vetyä ja siirtää voiman kahteen sähkömoottoriin, joista toinen liikuttaa traktoria, ja toinen vastaa traktorin apuvälineiden voimantarpeesta. Projekti on vielä koe-asteella, mutta sen saattaa olla arkipäivää jo kymmenen vuoden kuluttua.