Kirjoittaja Aihe: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)  (Luettu 674470 kertaa)

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 13 565
 • Liked: 21032
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2700 : 23.10.2021, 13:19:34 »
^ Nämä kaksi, joihin aiemmassa viestissäni viittasin, esiintyivät siis tuossa Armanin ohjelman alkupuolella...

Lainaus
Sonny Nymanin joku saattaa tuntea myös vankilassa musiikkia tekevänä rap-artisti Elinkautisena. Kuten taiteilijanimestä voi päätellä, Nyman kärsii elinkautistuomiota. Hän sai sen vuonna 2005. Kyösti Nymanin tuomio on lyhyempi, mutta hänelläkin on raskaita vankilavuosia elämässään takana jo kaksitoista. He tekevät katutyötä, ja heidän kenttäänsä ovat Itäkeskuksen lisäksi läheiset Kontulan ja Vuosaaren kaupunginosat. Täällä he kohtaavat romaninuoria, kuuntelevat näitä ja pyrkivät neuvomaan mahdollisissa ongelmissa.

Sonny Nyman teki 21-vuotiaana huumepäissään kammottavan teon, joka muutti monta elämää pysyvästi: ”Ei ole kulunut päivääkään, etten olisi miettinyt sitä”
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sonny-nyman-teki-21-vuotiaana-huumepaissaan-kammottavan-teon-joka-muutti-monta-elamaa-pysyvasti-ei-ole-kulunut-paivaakaan-etten-olisi-miettinyt-sita/7916316

Lainaus
19 veitseniskua. Syyttäjä kutsui tekoa teurastukseksi. Sekä käräjäoikeus että hovioikeus katsoivat teon murhaksi ja tuomitsivat Nymanin nuoren helsinkiläisnaisen murhasta elinkautiseen vankeuteen vuonna 2005.

Nyt,  yli16 vuotta teon jälkeen, Nyman miettii yhä, miksi hän joutui sinä iltana niin silmittömän raivon valtaan.
...
Nyman on taustaltaan romani. Hänen lapsuudessaan 1980-luvulla eronneet romaniäidit joutuivat usein valitsemaan lastensa ja uuden puolison välillä.

Sonny Nyman muistaa olleensa 5-vuotias, kun äiti istutti hänet auton takapenkille ja lähti ajamaan. Poika kyseli monta kertaa, mihin he olivat matkalla, mutta äiti ei kertonut. Hän kertoo kirjassaan, miten auto lopulta kaartoi tuntemattoman talon pihalle.

”Menimme sisään taloon, ja eteisessä äitini antoi minut tuntemattoman miehen syliin. Sitten äiti kääntyi takaisin ovelle ja lähti.”

12-vuotissyntymäpäiväänsä mennessä hän oli ollut 15:ssa eri sijoituspaikassa – eikä kaikissa paikoissa lapsia kohdeltu silkkihansikkain.

Teininä hän alkoi käyttää huumeita ja tehtailla rikoksia kiihtyvään tahtiin. Silti Nyman arvelee, että hän olisi voinut itse valita toisin.
...
Itse murhaillasta Nyman kertoo kirjassa yksityiskohtaisesti. Hänellä oli tuolloin allaan jo yksi tuomio vakavasta väkivaltarikoksesta sivullista miestä kohtaan. Tällä kertaa uhrina oli nainen, jota hän lähti saattamaan kotiin.
...
Helsingin Sanomissa julkaistun jutun mukaan Nyman yritti veriteon jälkeen lavastaa tekoa itsemurhaksi muun muassa asettamalla puukon naisen käteen. Hän lähti pakomatkalle, joka kesti noin viikon.
...
Elinkautisen aikana Nyman sairastui vakavasti. Hän kertoo, ettei häntä päästetty Riihimäen vankilasta sairaalaan saamaan hoitoa, vaikka hänen tilansa oli hengenvaarallinen vuonna 2008. Lopulta tilanne oli niin vakava, että hän päätyi teho-osastolle useiksi päiviksi.

Nyman uskoo, ettei ole ainut vanki, jonka sairauksia ei ole hoidettu. Moni vanki päättää hänen mukaansa kärsiä hiljaisuudessa.
...
Lopulta Nymanilla todettiin useita lihasten toimintaan vaikuttavia kroonisia sairauksia. Diagnooseista vakavin on kirjan mukaan keuhkofibroosi. Sen suhteen Nyman on kirjan mukaan jo jatkoajalla, sillä vuonna 2015 diagnosoidun taudin eliniänennuste on 3-5 vuotta.

Riihimäen vankilan apulaisjohtaja Susanna Schugk-Laulumaa ei ota kantaa yksittäisen vangin väitteisiin, mutta toteaa, että vankilassa on muun muassa oma terveydenhuollon poliklinikka, jossa työskentelee koulutettuja sairaanhoitajia, ja joiden luokse vanki pääsee asiointilomakkeella nopeasti.
...
Nyman valmistui nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi joulukuussa 2018. Hän on sen jälkeen tehnyt nuorisotyötä sekä luennoinut sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja ammattilaisille.
...
Sopeutuminen vankilan ulkopuolelle ei ole ollut aivan mutkatonta. Nyman on muun muassa menettänyt asuntonsa Järvenpäässä maksamattomien vuokrien takia, mistä hän kertoo kirjassaan.
...
Nyman kertoo miettineensä vankila-aikana, että haluaisi pyytää anteeksi ja kohdata uhrinsa omaiset.
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 031
 • Liked: 10658
 • Manner-Suomen Tasavalta
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2701 : 24.10.2021, 16:59:43 »
Vertailun vuoksi, tähän tapaukseen ainakaan ei vähemmistökansa liity, kun poliisi sanoo jo heti aluksi että ihmishenkiä oli vaarassa? :)

Lainaus
Tampereella ammuskeltiin Kansan baarissa – poliisi: "Totta kai aiheuttaa vaaraa sivullisille"

Näytä lisää
Julkaistu tunti sitten

--

– Kun ravintolassa, jossa on asiakkaita paikalla, ammutaan laukauksia, se aiheuttaa totta kai vaaraa sivullisille. Sen takia poliisi epäilee asiassa vaaran aiheuttamista ampuma-aserikoksen lisäksi, Luhtaniemi sanoo.

Asiasta uutisoi ensin Aamulehti.

Lala Ylitalo
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tampereella-ammuskeltiin-kansan-baarissa-poliisi-totta-kai-aiheuttaa-vaaraa-sivullisille/8272602
« Viimeksi muokattu: 24.10.2021, 17:02:03 kirjoittanut Outo olio »
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

simppali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 684
 • Liked: 12709
 • junior koodari
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2702 : 30.10.2021, 21:55:00 »
Seuraava voisi kuulua huvittaviin uutisiin peräkammarin puolelle,mutta kun eräänlainen tunnistettavuus ilmenee uutisesta, niin..kertomus hamerikoksista.

Myymälävaras pudotti Alepassa hameensa ja alkoi hakata vartijaa korkokengällä
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/cb36948e-cd77-420f-ac8c-51d33498e1e3

Lainaus
Poikkeuksellinen näpistyskeikka Helsingin Pukinmäen Alepassa alkoi kahden kansanpukuun sonnustautuneen romaninaisen ryhtyessä sullomaan elintarvikkeita hameisiinsa.

Siviiliasuinen vartija näki naisten puuhat. Kun nämä ohittivat kassalinjan, mies meni naisten luo ilmoittaen olevansa vartija ja epäilevänsä heitä näpistyksestä.

Uhkasi riisua
Naiset eivät välittäneet vartijasta, vaan lähtivät ulos kohti myymälän edessä ollutta autoaan. Tällöin vartija otti toisesta naisesta kiinni yrittäen estää pakenemisen. Nainen alkoi huutaa, riuhtoa, rimpuilla ja läpsiä vartijaa.

Nainen uhkasi pudottaa tärkeän perinneasunsa eli hameensa, ellei vartija laskisi häntä menemään. Vartija yritti kieltää naista, sillä hän ei kertomansa mukaan halunnut itselleen ylimääräisiä syytöksiä tilanteesta.
...
Naisen rikoskumppani nosti hameen läheiseen kantoon, sillä hametta ei romanikulttuurin mukaan sopinut jättää maahan.

Tilanne ei kuitenkaan tähän lauennut. Vartija yritti pitää kumpaakin pakoon yrittänyttä naista aloillaan. Hameeton nainen sai kuitenkin purtua vartijaa käteen ja otettua maahan pudonneen korkokenkänsä, jolla hän ryhtyi hakkaamaan vartijaa.

Hamerikos/hamesaalis,,hyvää settiä toimittajalta,,en ole ikinä ennen kuullutkaan moisista nimikkeistä jonkun rikoksen yhteydessä.

Lainaus
Tiistaina päätökseen tuli myös Länsi-Suomessa sattunut hamerikossarja. Turun hovioikeuteen päätyneessä rikosvyyhdissä tuomion oli saanut muun muassa liki kymmeneen näpistykseen syyllistynyt nainen.

Lainaus
Suurikokoisimmat naisen hamesaaliit olivat Laitilan S-Marketista vohkittu Moccamaster-keitin sekä Mynämäen Alkosta viedyt kaksi viinapulloa ja kaksi rommipulloa
.
...
Nainen oli kesästä 2019 lähtien syyllistynyt yhtäjaksoisesti samankaltaisiin rikoksiin. Uudet keikat hän oli tehnyt pian päästyään edellisen tuomion koeajalle.

Uusi rypäs merkitsi vuonna 2000 syntyneelle naiselle kovennettuna tuomiona 75 päivän ehdotonta vankeutta.
  il:n toimittajalle : ;D

Normikokoinen fillarikin kai mahtuu rahtihameen alle,eturengas irrotettuna,,,auton luvattoman käyttöönoton kohdalla pitäisi kai olla muutama sukulais-Leila hameineen jelppimässä?

Lisätty uutisotsikko ja pidennetty hieman lainausta.
« Viimeksi muokattu: 30.10.2021, 22:32:30 kirjoittanut Skeptikko »
Kun painuvi päät muun kansan, maan,
Me jääkärit uskoimme yhä.

Tsuudi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 743
 • Liked: 2133
 • Päähänpotkinnan voimaaannuttama Tsuudi pohjoisesta
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2703 : 30.10.2021, 22:32:42 »
^Jaha, jäsen Simppali ehtikinensin.
Onko tuulensuunta muuttumassa? Varsin seikkaperäinen kuvaus, haavoittuvimassa asemassa olevien tekijöiden tausta mainiten. Myös jutun sävy oli hieman huvittava. Kokonaisuudessaan hyvää settiä. Jutun huvittavuus on hyvällä maulla tehty, eikä loukkaa varmasti ketään muuta kuin tekijöitä. Tätä tarvitaan. Oleelliset asiat taustoineen tulee kertoa, tarvittaessa tiukan asiallisesti.
Varkaisiin lähtö ja ryöstely ovat omia valintoja. Samoin kuin gängstalaiffi. Jos tekijöiden tausta on huolestuttavan sama samantyyppisissä teoissa, niin se on voi voi. Ei se asia muuksi muutu peittelemällä.Jos muutosta halutaan, pitää asioille päättää tehdä jotain. Jos entinen lähestymistapa ei toimi, kokeillaan sitten jotain uutta.
"Hyvä pystykorva on parempi kuin huono nainen."

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 031
 • Liked: 10658
 • Manner-Suomen Tasavalta
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2704 : 31.10.2021, 00:00:09 »
Olisi vain ottanut rauhallisesti, nyt sai 40 päivää lisää vankilassa.
« Viimeksi muokattu: 31.10.2021, 00:03:52 kirjoittanut Outo olio »
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

simppali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 684
 • Liked: 12709
 • junior koodari
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2705 : 31.10.2021, 00:14:19 »
Pitää toivoa, että hamerikokset eivät leviä pirivieterien joukkoon esimerkkeinä..jos pudottaa verkkarit  Alepan eteiseen... maksamaton vimma-kaljapaketti kainalossa ja käy uhkailemaan vanhalla Niken lenkkarilla vartijaa, niin uutisessa mainitun hamerikollisuuden leviäminen on mahdollista..verkkaririkollisuuden puolelle.

Vielläkin hymyilyttää toimittajan käyttämät termit. hymyilyttää...positiivisesti, ettäpä uskalsi.

Toisaalta voi olla, että toimittaja Kunnas seisoo maanantaina päätoimittajan pakeilla,käsien keskimmäiset sormet housujen ulkosaumoilla, katse kohdistuneena kenkien kärkiin kuuntelemassa ripitystä;; eräällä meidän mielestä viheliäisellä keskustelupalstalla on tykätty romanien tekemiin hamerikoksiin liittyvästä kirjoituksestasi, miten vastaat?
« Viimeksi muokattu: 31.10.2021, 00:44:22 kirjoittanut simppali »
Kun painuvi päät muun kansan, maan,
Me jääkärit uskoimme yhä.

Mangustin

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 333
 • Liked: 3385
 • Mankuva rasitin.
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2706 : 31.10.2021, 01:10:25 »
Pitää toivoa, että hamerikokset eivät leviä pirivieterien joukkoon esimerkkeinä..jos pudottaa verkkarit  Alepan eteiseen... maksamaton vimma-kaljapaketti kainalossa ja käy uhkailemaan vanhalla Niken lenkkarilla vartijaa, niin uutisessa mainitun hamerikollisuuden leviäminen on mahdollista..verkkaririkollisuuden puolelle.

Eikös nuoremmissa ikäluokissa pirivieterien ja romanien osajoukot ole muodostamassa enenevässä määrin päällekkäisen alueen Vennin diagrammilla tarkasteltuna? Kaikki romanikulttuurin hyvät puolet menee siinä samalla viemäristä alas (tai rännistä, heh), kun piri vie viimeisetkin suojelevat tabut.

Lainaus
Toisaalta voi olla, että toimittaja Kunnas seisoo maanantaina päätoimittajan pakeilla,käsien keskimmäiset sormet housujen ulkosaumoilla, katse kohdistuneena kenkien kärkiin kuuntelemassa ripitystä;; eräällä meidän mielestä viheliäisellä keskustelupalstalla on tykätty romanien tekemiin hamerikoksiin liittyvästä kirjoituksestasi, miten vastaat?

Selvennys: Kuvitteellinen vastaus kuvitteelliseen kysymykseen:

"Kaupallinen media elää klikeistä ja mainoksia katsovista silmäpareista. Viraalin kontentin tuottaminen uutisista, joita kansa näkee ja kokee, on pitkällä aikavälillä ainoa keino pysyä ajankohtaisena ja kannattavana. Iltapäivälehden journalismi on parhaimmillaan viihdyttävää, informatiivista ja herättää keskustelua. Koen toimittajana onnistuneeni tässä."

Edit: selvennys lisätty
« Viimeksi muokattu: 31.10.2021, 02:41:39 kirjoittanut Mangustin »

simppali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 684
 • Liked: 12709
 • junior koodari
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2707 : 31.10.2021, 01:38:19 »
Lainaus
"Kaupallinen media elää klikeistä ja mainoksia katsovista silmäpareista. Viraalin kontentin tuottaminen uutisista, joita kansa näkee ja kokee, on pitkällä aikavälillä ainoa keino pysyä ajankohtaisena ja kannattavana. Iltapäivälehden journalismi on parhaimmillaan viihdyttävää, informatiivista ja herättää keskustelua. Koen toimittajana onnistuneeni tässä."

Onko edellinen lainaus sinun itsesi kirjoittama, vai lainaus jostakin muusta kirjoituksesta..laita lähde lainauksesta,,jos olet itse kirjoituksen takana..niin olet melko seppä, arvostus.
Kun painuvi päät muun kansan, maan,
Me jääkärit uskoimme yhä.

vihapuhegeneraattori

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 595
 • Liked: 5447
 • Generating Hatespeech since 2011
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2708 : 31.10.2021, 13:57:05 »
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/cb36948e-cd77-420f-ac8c-51d33498e1e3

Lainaus
Myymälävaras pudotti Alepassa hameensa ja alkoi hakata vartijaa korkokengällä
Alepassa elintarvikkeita hameeseensa kätkenyt nainen yritti päästä karkuun hameensa pudottamalla.


Poikkeuksellinen näpistyskeikka Helsingin Pukinmäen Alepassa alkoi kahden kansanpukuun sonnustautuneen romaninaisen ryhtyessä sullomaan elintarvikkeita hameisiinsa.

Siviiliasuinen vartija näki naisten puuhat. Kun nämä ohittivat kassalinjan, mies meni naisten luo ilmoittaen olevansa vartija ja epäilevänsä heitä näpistyksestä.
Uhkasi riisua

Naiset eivät välittäneet vartijasta, vaan lähtivät ulos kohti myymälän edessä ollutta autoaan. Tällöin vartija otti toisesta naisesta kiinni yrittäen estää pakenemisen. Nainen alkoi huutaa, riuhtoa, rimpuilla ja läpsiä vartijaa.

Nainen uhkasi pudottaa tärkeän perinneasunsa eli hameensa, ellei vartija laskisi häntä menemään. Vartija yritti kieltää naista, sillä hän ei kertomansa mukaan halunnut itselleen ylimääräisiä syytöksiä tilanteesta.

Saman tien nainen kuitenkin toteutti uhkauksensa pudottaen kansanasunsa kaikkine tavaroineen myymälän ovien eteen laatoitukselle.
<SNIP>

Kiinnostavan kliseinen tapahtuma. Ainoa mikä puuttui oli kuvaaja joka kuvasi tilanteen metrin päästä "täysin puolueettomasti".

Tom Packalenin (PS) yritys tuottaa huonolaatuisia vihapuhetutkimuksia nuivia vastaan eikä kukaan PS:stä kommentoi asiaa.

https://hommaforum.org/index.php/topic,125944.msg3299671.html#msg3299671

Ari-Lee

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 35 611
 • Liked: 33019
 • Sarkasmoitunut työvoimapulareservi ♂Syyllinen☦
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2709 : 31.10.2021, 14:32:11 »
Lainaus
Nainen uhkasi pudottaa tärkeän perinneasunsa eli hameensa, ellei vartija laskisi häntä menemään. Vartija yritti kieltää naista, sillä hän ei kertomansa mukaan halunnut itselleen ylimääräisiä syytöksiä tilanteesta.

Saman tien nainen kuitenkin toteutti uhkauksensa pudottaen kansanasunsa kaikkine tavaroineen myymälän ovien eteen laatoitukselle.

Vartija jekutti ja Amanda teki vain palveluksen kun pudotti kätkönsä. Toiset hakee Alepasta pullaa, toiset kakkua. On se ihmekansaa.
"Meidän on kaikki, jos meidän on työ:
Nälkälän rahvas, äl' aarteitas' myö!" - Ilmari Kianto 🇫🇮

"Miksi kaikessa keskusteluissa on etsitty kaikki mahdolliset ongelmat heti kättelyssä? "- J.Sipilä
"Kimppuuni käytiin nyrkein – "Kyllä lyötiin ihan kunnolla" - J.Sipilä

F1nka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 898
 • Liked: 2398
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2710 : 31.10.2021, 14:50:18 »
Mielenkiintoinen nosto Skeptikolla:

Lainaus
... Nyman on taustaltaan romani. Hänen lapsuudessaan 1980-luvulla eronneet romaniäidit joutuivat usein valitsemaan lastensa ja uuden puolison välillä.

Sonny Nyman muistaa olleensa 5-vuotias, kun äiti istutti hänet auton takapenkille ja lähti ajamaan. Poika kyseli monta kertaa, mihin he olivat matkalla, mutta äiti ei kertonut. Hän kertoo kirjassaan, miten auto lopulta kaartoi tuntemattoman talon pihalle.

”Menimme sisään taloon, ja eteisessä äitini antoi minut tuntemattoman miehen syliin. Sitten äiti kääntyi takaisin ovelle ja lähti.” ....
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/sonny-nyman-teki-21-vuotiaana-huumepaissaan-kammottavan-teon-joka-muutti-monta-elamaa-pysyvasti-ei-ole-kulunut-paivaakaan-etten-olisi-miettinyt-sita/7916316

Olen ollut siinä käsityksessä, että romanit olivat wirallisen narratiivin mukaan yksi niistä yhteisöllisistä ryhmistä, jotka huolehtivat toisistaan paljon paremmin kuin etniset suomalaiset.
Tottelematon tieto aktivismissa

Möhömaha

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 1 065
 • Liked: 3327
 • Koneinsinööri (todistusta ei jätetty Somaliaan)
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2711 : 31.10.2021, 15:49:38 »
Keravan Eino on jo tyhjentävästi vastannut tähän aiheeseen (mielestäni koskee sekä romaaneja että novelleja)
https://hommaforum.org/index.php/topic,121910.msg2684149.html#msg2684149
« Viimeksi muokattu: 31.10.2021, 15:51:48 kirjoittanut Möhömaha »
The problem with socialism is that you eventually run out of other peoples' money.- Margaret Thatcher
Maahanmuutto purkkapalloina https://www.youtube.com/watch?v=H-CqJYzDSI8

koojii

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 045
 • Liked: 7406
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2712 : 31.10.2021, 16:05:15 »
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/cb36948e-cd77-420f-ac8c-51d33498e1e3

Lainaus käyttäjältä: Iltalehti

Poikkeuksellinen näpistyskeikka Helsingin Pukinmäen Alepassa alkoi kahden kansanpukuun sonnustautuneen romaninaisen ryhtyessä sullomaan elintarvikkeita hameisiinsa.

Siviiliasuinen vartija näki naisten puuhat. Kun nämä ohittivat kassalinjan, mies meni naisten luo ilmoittaen olevansa vartija ja epäilevänsä heitä näpistyksestä.

Uhkasi riisua
Naiset eivät välittäneet vartijasta, vaan lähtivät ulos kohti myymälän edessä ollutta autoaan. Tällöin vartija otti toisesta naisesta kiinni yrittäen estää pakenemisen. Nainen alkoi huutaa, riuhtoa, rimpuilla ja läpsiä vartijaa.

Nainen uhkasi pudottaa tärkeän perinneasunsa eli hameensa, ellei vartija laskisi häntä menemään. Vartija yritti kieltää naista, sillä hän ei kertomansa mukaan halunnut itselleen ylimääräisiä syytöksiä tilanteesta.

Saman tien nainen kuitenkin toteutti uhkauksensa pudottaen kansanasunsa kaikkine tavaroineen myymälän ovien eteen laatoitukselle.

Hameet tyhjiksi
Naisen rikoskumppani nosti hameen läheiseen kantoon, sillä hametta ei romanikulttuurin mukaan sopinut jättää maahan.

Tilanne ei kuitenkaan tähän lauennut. Vartija yritti pitää kumpaakin pakoon yrittänyttä naista aloillaan. Hameeton nainen sai kuitenkin purtua vartijaa käteen ja otettua maahan pudonneen korkokenkänsä, jolla hän ryhtyi hakkaamaan vartijaa. ....


Loput alkuperäisestä lähteestä https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/cb36948e-cd77-420f-ac8c-51d33498e1e3

Moosehunt

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 48
 • Liked: 4
 • Mies ja koiruus
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2713 : 31.10.2021, 16:54:03 »
Vankilassa vietettyt kymmenen vuotta antoi näkökulmaa tähän romaanien kulttuuriin.

Ensinäkin rikosvastuuikäisistä miehistä on 1/10 kiven sisällä. Ehtoollisia en tiedä. Laskekaa itse eri lähteiden perusteella kun 6-10 prosenttia vangeista manneja, vankiluku n. 3000.... romaaneja 20000?? Siitä naiset lapset miehet???

Toiseksi luonne, tavat, yleesä miten eletään... en ikinä halua olla missään tekemisissä.

Täältä tähän

RP

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 16 837
 • Liked: 12700
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2714 : 31.10.2021, 17:06:27 »
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/cb36948e-cd77-420f-ac8c-51d33498e1e3

Lainaus
Myymälävaras pudotti Alepassa hameensa ja alkoi hakata vartijaa korkokengällä
Alepassa elintarvikkeita hameeseensa kätkenyt nainen yritti päästä karkuun hameensa pudottamalla.


Lisätään vielä loppukaneetit:
Lainaus
Käräjäoikeus katsoi hameensa pudottaneen ja vartijaa hakanneen naisen syyllistyneen ryöstöön.

Vuonna 1996 syntynyt nainen oli jo aiemmin tuomittu kahden ja puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen rikossarjasta, johon Alepa-ryöstökin olisi voitu liittää. Niinpä se lisäsi kyseistä tuomiota vain 40 vankeuspäivällä.

Naisen kanssasisar selvisi näpistyksestä 90 euron sakolla.
Lainaus
Tiistaina päätökseen tuli myös Länsi-Suomessa sattunut hamerikossarja. Turun hovioikeuteen päätyneessä rikosvyyhdissä tuomion oli saanut muun muassa liki kymmeneen näpistykseen syyllistynyt nainen.

Suurikokoisimmat naisen hamesaaliit olivat Laitilan S-Marketista vohkittu Moccamaster-keitin sekä Mynämäen Alkosta viedyt kaksi viinapulloa ja kaksi rommipulloa.
(...)
Nainen oli kesästä 2019 lähtien syyllistynyt yhtäjaksoisesti samankaltaisiin rikoksiin. Uudet keikat hän oli tehnyt pian päästyään edellisen tuomion koeajalle.

Uusi rypäs merkitsi vuonna 2000 syntyneelle naiselle kovennettuna tuomiona 75 päivän ehdotonta vankeutta.
"Iloitsen Turkin yrityksestä yhdistää modernisaatio ja islam."
http://www.ulkopolitiikka.fi/article/523/martin_scheinin_periaatteen_mies/

koojii

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 045
 • Liked: 7406
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2715 : 31.10.2021, 18:15:55 »
Saisikohan normaalikin pottunokkamies toimeentulotukena saman hamerahan kuussa kuin rahtihamekansan edustajat?

Sehän hameraha taitaa olla 35 euroa kuukaudessa mitä siihen toimeentulotukea saa ja osassa kunnissa maksetaan vielä sen päälle 350 euroa joka kolmas vuosi extra-hamerahaa toimeentulotukea.

Hakisi vain ihan pokalla pottunokka jonka nimi olisi perin suomalainen Matti Meikäläinen hamerahaa. Perustelisi vain hakemuksessa että kokee olevansa mustilainen ja vielä naisoletettu.

F1nka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 898
 • Liked: 2398
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2716 : 31.10.2021, 22:06:31 »
^Romaninaiseksi kokeminen on tosiaan asiakkaan itsemääräämisoikeuden ytimessä. Asiakkaan maailmankatsomusta ja kokemuksia ei ammattimaisesti toimiva sosiaalialan ammattilainen saa kiistää tai yrittää korjata, vaikka näkisikin asiat toisin.
Tottelematon tieto aktivismissa

Riukulehto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 092
 • Liked: 6179
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2717 : 02.11.2021, 14:38:28 »
Lainaus
Poliisi vahvistaa ennalta estävää työtä romanien kanssa

2.11.2021 13.00
Uutinen

Poliisien ja romanien kanssakäymisen tueksi on Poliisihallituksessa koottu julkaisu Poliisi ja romanit – yhdenvertaisuuden ja yhteistyön kysymyksiä.

Tavoitteena on avata keskustelua ja rakentavaa kanssakäymistä poliisin ja romanien välillä sekä lisätä ymmärrystä poliisin ja romanin välisestä vuorovaikutuksesta.

- Kyse on rikkaasta kulttuuriperinnöstä ja kulttuurin muutoksesta, mutta myös juridisista oikeuksista ja velvoitteista suomalaisessa yhteiskunnassa, julkaisun toteutuksesta vastannut poliisitarkastaja Måns Enqvist Poliisihallituksesta sanoo.

- Romanien ja poliisien pitkä historia sisältää paljon molempia vaivaavia ennakkoasenteita ja rasismia. Nyt on tullut aika tunnistaa ja muuttaa asenteita ja rakentaa uudenlaista, syrjinnästä vapaata yhteistyötä, Suomen Romaniyhdistyksen toimistopäällikkö Päivi Majaniemi kertoo.

Tukee ennalta estävää työtä

Måns Enqvistin mukaan taustalla on romaneilta tullut toive vahvistaa poliisin kanssa tehtävää ennalta estävää työtä.

- Eri romanitoimijoilla oli herännyt huoli omasta ja läheisten turvallisuudesta, sillä yhteisen kulttuuriperinteen mureneminen on lisännyt pelkoa ja hallitsemattoman väkivallan uhkaa.

Toiseksi taustalla on poliisin tarve selvittää eri vähemmistöryhmien, myös romanien, kokemasta turvallisuudesta tai turvattomuudesta. Julkaisu pohjautuu poliisin ennalta estävän työn strategiaan (2019–2023), jossa painotetaan poliisin ja vähemmistöryhmien välistä yhteistyötä.

Vaikka tässä yhteydessä romaneja tarkastellaan erillisenä väestöryhmänä, julkaisu on osa laajempaa moninaisuutta nykypäivän Suomessa. Huolimatta yhteisestä kulttuuritaustasta, Suomen romanit eivät muodosta yhtä yhtenäistä ryhmää. Romanikulttuurissa on myös alueellisia eroja.

Yhdenvertaisuuden ja syrjinnän vastaista työtä vahvistetaan

Enqvistin mukaan keskeisenä ajatuksena on yhdenvertaisuuden ja syrjinnänvastaisen työn vahvistaminen.

Lisäksi käsitellään poliisin eettistä koodistoa ja sen toteutusta käytännön työssä. Julkaisu sisältää taustatietoa ja esimerkkejä, jotka herättävät pohtimaan, mitä yhdenvertaisuus tarkoittaa käytännössä ja miten viranomaisen neuvontavelvoite toteutuu.

- Poliisityössä kyse on yksilöiden kohtaamisesta: jokaisella asiakkaalla on perustuslaillinen oikeus tulla kohdatuksi omana itsenään, ei tietyn ryhmän tai kulttuuritaustan edustajana. Toisaalta kysytään, mitä kulttuurin nimissä tai sen perusteella voidaan tehdä, tai mitä ei tule hyväksyä. Lait ovat yhtäläiset kaikille kansalaisille.  Yhdenvertaisuuden toteutuminen on meidän jokaisen vastuulla, korostaa Enqvist.

Aloite romaniyhteisöltä


Aloite julkaisusta tuli romaniyhteisöltä keväällä 2020 sisäministerin johdolla pidetyssä pyöreän pöydän keskustelussa poliisin ja romanitoimijoiden kesken. Julkaisu on toteutettu sisäministeriön rahoituksella Poliisihallituksen ohjauksessa.

Julkaisu sisältää ajankohtaista tietoa ja esimerkkejä, joita yhtäältä romanien näkökulmasta ja toisaalta poliisityön kannalta on tärkeä käsitellä ja tuoda esiin. Se on tarkoitettu koulutusmateriaaliksi poliisin perus- ja jatkokoulutukseen. Julkaisu on avoimesti saatavilla Poliisiammattikorkeakoulun Katsauksia-sarjassa.
https://poliisi.fi/-/poliisi-vahvistaa-ennalta-estavaa-tyota-romanien-kanssa

Poliisi ja romanit – yhdenvertaisuuden ja yhteistyön kysymyksiä -julkaisu  https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/506253/POLAMK_Katsauksia18.pdf?sequence=2&isAllowed=y
”Se oli tietynlainen yllätys kaikille, miten paljon virus pystyy leviämään rokotettujenkin keskuudessa.”
HUS vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä 25.11.2021

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 560
 • Liked: 43395
 • It's gotta be PS
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2718 : 02.11.2021, 15:21:26 »
Ennalta estävää olisi esimerkiksi ratsata kulmahousuilta laittomat pyssyt pois, mutta sitä(kään) toimenpidettä ei tainnut keinovalikoimassa olla.
"Afroeurooppalaisen liikkuvuuden poetiikka ranskankielisessä afrikkalaisessa kirjallisuudessa."

Suomen Akatemia on tukenut Anna-Leena Toivasen akatemiatutkijan viisivuotista hanketta 438  874 eurolla.

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 13 565
 • Liked: 21032
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2719 : 15.11.2021, 23:24:49 »
Murha.infolla kerrotaan, että tekijät tässä tapauksessa ovat romaneita:

Väärä henkilö joutui velanperinnän uhriksi Tampereella
https://murha.info/rikosfoorumi/viewtopic.php?t=34249

Lainaus
Uuteen vuokra-asuntoon hiljattain muuttanut mies joutui yllättäen kahden sisääntunkeutujan uhriksi.
...
Uhri tajusi, että ovessa oli vielä edellisen asukkaan nimi. Hän yritti epätoivoissaan vakuuttaa velkojille, ettei ole heidän etsimänsä henkilö. Vuokrasopimus, ajokortti ja henkilökortti eivät kuitenkaan velkojia kiinnostaneet. He ilmoittivat, että ”turha on mitään todistella” ja että ”rahat on saatava”.

Miehet tukkivat ulospääsyn asunnosta ja uhkasivat uhria hakkaamisella sairaalakuntoon. Toisen uhkaajan puntista putosi puukko lattialle.

Pitkään kestäneen uhkailun ja epätoivoisten todisteluyritysten jälkeen miehet pakottivat uhrin mukaansa nostamaan tuhannen euron pikavipin Kalevan Prismasta. Matkan aikana miehet uhkailivat myös uhrin sukulaisiin kohdistuvalla väkivallalla.

Ennen määränpäätä auto ajettiin sivuun parkkipaikalle, missä toisesta autosta otettiin saksanpaimenkoira uhkailun vakuudeksi. Koria oli miesten mukaan koulutettu käymään kimppuun.
...
Auto ajoi miesystävän pihaan. Pihalla oli onneksi naapuri tupakalla, joten sieppaajat joutuivat jättämään perimisen kesken ja päästämään uhrin ulos autosta uhkailujen saattelemana. Miehet ilmoittivat palaavansa seuraavana aamuna hakemaan loput rahat.

Järkyttynyt uhri kertoi, ettei hänellä ollut ollut mitään mahdollisuutta päästä sieppaajien käsistä tai olla tottelematta heitä.
...
Uhri kertoi, että jo ennen Prismalle tuloa uhkaajille oli vihdoin selvinnyt, että heillä oli käsissään väärä henkilö. Se ei kuitenkaan ollut estänyt velanperinnän jatkamista:

– Voit pyytää velan häneltä [ovessa ollut nimi] sitten myöhemmin, kuljettaja oli todennut.

Miehet olivat pakottaneet uhrin ottamaan pikavipin, minkä jälkeen häneltä oli otettu pankkikortti ja vaadittu sen tunnusluku. Sen jälkeen miehet olivat nostaneet rahat automaatilta.

Uhri oli niin järkyttynyt, että hän oli muuttanut vielä saman illan aikana pois asunnostaan. Hän kärsi useita kuukausia pelkotiloista ja unettomuudesta, eikä uskaltanut vastata tuntemattomien soittoihin.
...
Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1974 syntyneen miehen 8 kuukaudeksi vankeuteen ryöstöstä. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan uhrilleen 1500 euron korvaukset loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä.
« Viimeksi muokattu: 15.11.2021, 23:31:34 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

sutki

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 99
 • Liked: 203
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2720 : 15.11.2021, 23:48:27 »
Sunnuntaina sekä tänään maanantaina tuli käytyä paikallisessa Tokmannissa. Molemmilla kerroilla oli lähelle etuovea väärin parkkeerattu Volvo tai Mersu. Kassalla kysellään onko näissä vaatteissa hälyttimiä ja tullaan selän taakse kun pitää näpytellä tunnuslukua.
Välillä sitä tulee ihmetteltyä mistä se rasismi oikein kumpuaa?

Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 764
 • Liked: 4530
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2721 : 16.11.2021, 08:18:39 »
Olen tavannut muutaman ihmismäisesti käyttäytyvän romanin. Iso kiitos heille, jotka oikeasti yrittävät.

Toisaalta olen joutunut ryöstetyksi nuorna miehenä erään jo edesmenneen tangoprinssin puolesta. Suurin osa kohtaamisista on ollut erittäin  epämieluisia, eikä suinkaan omasta puolestani.

Tämä on taas tuuleen huutamista, tiedän, mutta niin kauan kuin yksi ihmisryhmä toteuttaa omia käytöskaavoja, jotka eivät sovi nykyaikaiseen kulttuuriin, niin saavat minun puolestani olla omissa oloissaan.
Kannatan tasa-arvoa. Sama palkka, samat vastuut ja velvollisuudet yksilön itselleen omaksumasta tai kokemasta sukupuolesta tahi muista ominaisuuksista riippumatta.

Dr Manhattan

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 264
 • Liked: 1257
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2722 : 16.11.2021, 20:50:03 »
Kävin hakemassa äitini Meikusta leikkauksesta. Ulko-ovella kyltit joissa kielletään tupakointi ovella. Ovella oli tupakalla kaksi tiedätte kyllä.

Nämä ovat Suomen "every single time."

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 21 212
 • Liked: 34841
 • Ego sum Spartacus
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2723 : 18.11.2021, 11:28:24 »
Lainaus

Valepoliisit putsasivat 90-vuotiaan rahat – ehti kuolla ennen kuin sai oikeutta
Osa valepoliisivyyhdistä päätyi hovioikeuteen.

X

Rikolliskopla huijasi iäkkäitä uhrejaan. Päätekijä esiintyi ”poliisi Hytösenä” soitellen uhreille. Heistä yksi, 90-vuotias nainen, menetti roistoille yli 100 000 euroa. Hän muun muassa kantoi muovikassissa ulos pankkikortin ja verkkopankkitietonsa koodeineen valepoliisin soiton jälkeen. Rahanhakumatkalla Helsingistä Ouluun päätekijä siirteli ikäihmisen rahoja muille tileille.

Nainen ei ehtinyt saada oikeutta. Asianomistajana hovissakin oli naisen kuolinpesä.

Päätekijä Terno Antero Lindgren sai käräjiltä kahden vuoden tuomion.

X

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/fe85701c-52ad-4891-9585-8bb86748eb7f

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 13 565
 • Liked: 21032
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2724 : 21.12.2021, 14:26:06 »
Ja yhdenvertaisuusvaltuutettu tällä kertaa vaikeuttamassa tällaiseen rikollisuuteen puuttumista:

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Helsingin poliisin romaneihin kohdistamassa operaatiossa syytä epäillä syrjintää
https://yle.fi/uutiset/3-12242143

Lainaus
Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan Helsingin poliisi kohdisti vuosina 2013–2015 romaneihin laajan ennaltaestämis- ja tiedonkeruuoperaation nimeltä KURI1, joka jatkui osittain myös vuosina 2016 ja 2017.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoo, että operaation toimintaohjeen perusteella operaatio perustui yhdenvertaisuuslaissa kiellettyyn syrjivään ohjeeseen.


En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Kemolitor

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 5 615
 • Liked: 5481
 • Understanding is a three-edged sword.
Vs: 2010-06-01 Romanit - tuntematon vähemmistömme (yhdistetty)
« Vastaus #2725 : 05.01.2022, 11:11:28 »
Lainaus
Hämeenlinnan rautatieasemalla naiskaksikko syyllistyi alaikäisen tytön pahoinpitelyyn

Noin kello 20.30 aikaan sai poliisipartio tehtäväksi mennä selvittämään Hämeenlinnan rautatieasemalla tapahtunutta pahoinpitelyä, missä pitkään hameeseen sonnustautunut nainen oli lyönyt alle 18-vuotiasta tyttöä takaraivoon ja ottanut tämän puhelimen kädestä väkisin. Nainen oli palauttanut puhelimen ja poistunut Tampereen suuntaan menevään junaan. Partiolle selvisi tytön kertomana, että kaksi noin 20-vuotiasta pitkiin hameisiin pukeutunutta naista oli alkanut käyttäytymään uhkaavasti häntä ja hänen kaveriaan kohtaan. Naiset olivat halunneet nähdä asianomistajan puhelimen ja tytön ottaessa puhelimen esiin oli toinen nainen lyönyt asianomistajaa takaraivoon ja ottanut puhelimen. Nainen oli hetken kuluttua antanut puhelimen takaisin ja poistunut toisen naisen kanssa junaan. Tekijöistä saatiin kuvamateriaalia, joista heidät pystytään tunnistamaan. Poliisi tutkii asiaa ja rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan aikana.

https://poliisi.fi/-/hameenlinnan-rautatieasemalla-naiskaksikko-syyllistyi-alaikaisen-tyton-pahoinpitelyyn

Tagit: ase