SUORA DEMOKRATIA PÄHKINÄNKUORESSA
Suora demokratia on demokratian muoto, jossa kaikki valta ja vastuu tärkeimpien päätösten suhteen on keskitetty kansalle, eli ohi kaikenlaisen edustuksellisen päätöksenteon. Päämääränä ja ihanteena on kaikkien kansalaisten yhtäläinen mahdollisuus vaikuttaa suoralla ja sitovalla kansanäänestyksellä itseään koskeviin asioihin.
Suoran demokratian välineitä ovat kansalaisaloite ja kansanäänestys. Kuka tahansa voi alkaa keräämään nimiä tärkeäksi katsomansa asian puolesta kansalaisaloitteen muodossa. Mikäli esimerkiksi Suomen oloissa 50 000 ihmistä allekirjoittaisi tällaisen, niin siitä olisi lain mukaan järjestettävä kansanäänestys. Tämä asia voisi olla vaikkapa uuden lain luominen tai jonkun vanhan lain kumoaminen. Perustuslain muutokseen voitaisiin vaatia 100 000 nimeä.
Tunnetuimpia suoran demokratian toteuttajia ovat Sveitsin kantonit vuodesta 1848 lähtien. Vastoin yleistä uskomusta tämä järjestelmä ei ole kallis ylläpitää. Se ei kokemuksen mukaan johda järjettömiin päätöksiin tai minkäänlaiseen vähemmistön oikeuksia loukkaavaan "enemmistön tyranniaan". Sveitsiä sanotaankin hyvien häviäjien maaksi koska tuo aina joskus kohdalle osuva oman kannan "tappio" on helpompi hyväksyä, kun tietää että sen takana on enemmistö kansasta, eikä esim. enemmistö vain 200 edustajasta.
Se lisää myös kansalaisten poliittista aktiivisuutta ja tietämystä, koska se antaa ihmisille täydellisen vallan itseään koskeviin kaikkein tärkeimpiin päätöksiin. Yksittäistä kansanedustajaa on helppo lahjoa, painostaa tai johtaa harhaan. Kokonaiselle kansalle on paljon vaikeampi tehdä näin. Sveitsin kansalaiset ovat mm. voittaneet saksalaiset ammattipoliitikot politiikkaa koskevassa "tietokilpailussa".
Edustuksellinen demokratia on kuin tietokirja, joka on muutaman harvan kirjoittama ja hitaasti muuttuva. Suora demokratia taas on kuin Wikipedia, jonka tekemiseen voi osallistua ihan kuka tahansa ja joka alituisesti korjaa itseään. Pienen poliittisen eliitin ylläpitämän vallan aika on ohi; se ei kuulu enää nykyaikaan. Edustuksellinen demokratia on kuin ravintola, jossa tarjoilijat päättävät mitä ruokaa tilataaan.
Suoran demokratian ei ole kuitenkaan tarkoitus kokonaan korvata edustuksellista demokratiaa, vaan lähinnä täydentää sitä. Nämä itse äänestykset voitaisiin toteuttaa nykyisten kunnallis-, eduskunta-, EU- ja presidentinvaalien yhteydessä ja äänestettäviä asioita voisivat olla vaikka:
- pakkoruotsin poistaminen
- ydinvoiman lisärakentaminen
- maahanmuuttopolitiikka
- YLE:n mediamaksu
- Suomen mahdollinen liittyminen Natoon
- seksuaalivähemmistöjen adoptio-oikeus
- sukupuolineutraali avioliittolaki
- tupakoinnin rajoitukset
- siviili- ja varusmiespalveluksen pituus
- siirtyminen palkka-armeijaan
- EU:n perustuslaki
- mietojen huumeiden salliminen
- pienlainatoiminnan korkokatto
- päihdeäitien pakkohoito
- koiravero
- prostituution laillistaminen
- kansalaisen oikeus omistaa ase
- 16-vuotiaiden oikeus äänestää
- työ- ja pääomatulojen verottamisen yhtenäistäminen
- perintöveron poistaminen
- viinien tuominen ruokakauppoihin
- ulkomaalaisten oikeus ostaa maata Suomesta
- kauppojen sunnuntaiaukiolo
- tulisiko kasvot peittävä vaatetus kieltää yleisillä paikoilla
- työstä ja opiskelusta kieltäytyvän henkilön oikeus sosiaaliturvaan
- ulkomaalaisten ilmainen koulutus Suomen korkeakouluissa
- uskonnonopetuksen poistaminen koulusta
- internetjakelun laillistaminen
- EU-jäsenyyden jatkaminen
- lex Nokia
- tulisiko Suomen siirtyä tuulivoiman takuuhintajärjestelmään
- pitäisikö Suomen vetäytyä Euroopan ulkopuolisista rauhanturvaoperaatioista
- kansalaispalkka
- kehitysapujärjestelmän tulevaisuus
- kiintiöpakolaisten määrä
- turvapaikanhakijoiden vastaanoton ehdot
- turvapaikanhakijoiden työvelvoite sosiaaliturvaa vastaan
- eläinten oikeudet
- turkistarhaus
- koulujen kasvisruokapäivät