HOMMAN KESKUSTELU > Mylly

TS/Nokiaa epäillään "verimetallien" käytöstä

(1/4) > >>

Simo Lipsanen:
http://www.taloussanomat.fi/yritykset/2010/07/22/nokiaa-epaillaan-verimetallien-kaytosta/201010103/12


--- Lainaus --- Kännykän valmistus
alkaa kaivoksesta

Koboltin ansiosta puhelimen akku on kevyempi ja tehokkaampi kuin muita metalleja käytettäessä. Maailman koboltista noin kolmasosa tulee Etelä-Kongosta, jossa sitä kaivaa arviolta 50 000 lasta. Päiväpalkka on yleensä yhdestä kahteen euroa.

Kaikkein ongelmallisin metalli on Päivi Pöyhösen mukaan kuitenkin tina.

– Siitä käytännössä kaikki tulee Itä-Kongon viidakoista, konfliktialueelta, hän sanoo.

Tina kiinnittää toisiinsa kännykän piirilevyn osat. Jos se on peräisin Kongosta, sitä voidaan hyvällä syyllä kutsua verimetalliksi.

Tina kaivetaan lapioilla jopa 200 metrin syvyydessä itäkongolaisista kaivoksista. Tuloista osa menee keskenään taisteleville ryhmille, jotka ovat syyllistyneet alueella vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Kymmeniä tuhansia itäkongolaisia on paennut taistelijoiden hallitsemalta kotiseudultaan, jossa ei myöskään ole kunnollisia teitä eikä sähköä.

Tinan käyttöön kulutuselektroniikassa on nyt puuttunut Yhdysvallat. Maan kongressi hyväksyi viime viikolla lain, joka velvoittaa New Yorkin pörssiin listautuneet yritykset ilmoittamaan viranomaisille, ovatko niiden käyttämät raaka-aineet Kongosta. Laki velvoittaa myös Nokiaa.

--- Lainaus päättyy ---

Jotenkin osuvaa, että sitä pidetään pahana että täällä ostetaan "veri"raaka-aineita, mutta sitä taas ei että täältä lähetetään sosiaalituista rahallista tukea konfliktien osapuolille.

Edit: typo

Edit 2: linkin lisäys

Eino P. Keravalta:
Tämähän on puhtaasti kongolaisten oma asia. Ei minulla ole oikeutta sekaantua siihen. Kongolaiset järjestäkööt asian haluamallaan tavalla. Minun kännykkäni ei ole mikään verikännykkä, vaan pinkki Samsung. Nukun yöni hyvin.

Eino P. Keravalta:
Toivottavasti nyt kaikenmaailman punavihreät hipit lakkaavat käyttämästi kännyköitä ja tietokoneita. Koska veri. Tällöin näistä uusstalinisteista olisi merkittävästi vähemmän yhteiskunnallista haittaa. Muistakaa syyllistää tapaamianne vihervasemmistolaisia mainittujen teknisten välineiden käytöstä; väittäkää, että he ovat pettäneet asiansa ja että heidän kätensä ovat veressä!

RP:
http://www.taloussanomat.fi/yritykset/2010/07/22/nokiaa-epaillaan-verimetallien-kaytosta/201010103/12

Samasta jutusta

--- Lainaus ---Hänen mukaansa esimerkiksi Yhdysvaltain laki todennäköisesti johtaa boikottiin. Hän pitää sitä kaikista huonoimpana vaihtoehtona

– Tinan kaivuu on satojen tuhansien itäkongolaisten kaivajien ainoa toimeentulo. Mihin he siitä siirtyvät? Salametsästykseen vai aseellisten ryhmien riveihin? Pöyhönen ihmettelee.
--- Lainaus päättyy ---

Eli jos käytät kongolaista metallia olet paha kapitalistisika, jos et käytä olet muuten vain paha ihminen ja vastuussa paikallisten ahdingosta

Veli Karimies:
This just in! Suomen kansalaisten verorahoilla rahoitetaan aseellisia ryhmiä ja veristä sisällissotaa ympäri Afrikkaa!

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta