Kirjoittaja Aihe: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju  (Luettu 220066 kertaa)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 742
 • Liked: 68071
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #480 : 11.11.2019, 12:58:55 »
Tässä uutisessa vantaalainen demarivaltuutettu Ulla Kaukola pääsee esittämään, että hän oli kuullut, että hänen puoluetoveriaan oli joku X kehottanut vaihtamaan naaman väriä. Tutkija Emilia Palonen pannaan sitten päättelemään että syyllinen on Jussi Halla-aho, joka ei aseta rajoja perussuomalaisille.

Ilmeisesti meni niin, että toimittaja oli kuullut torilla tuon naamanväritarinan, jonka hän kertoi puhelinhaastattelussa tutkija Paloselle, joka arvioi tarinan perusteella mielipiteenään, että "kannatuksen nousu on voimaannuttanut näitä puolueaktiiveja, jotka sitten puhuvat avoimesti ja ikään kuin aidosti sitä, mitä he ajattelevat", josta toimittaja intoutui otsikoimaan nettiin, että tutkijoiden – siis useampien tai kaikkien – mukaan "Perussuomalaisten kasvava kannatus tuo esiin yhä ulkomaalaisvastaisempia mielipiteitä".

Tv-uutisten otsikossa puhuttiin vain yhdestä tutkijasta eli viitattiin Paloseen, jolle toimittaja oli kertonut kuulemansa toritarinan.

Melkoista journalismia, mutta Auvinen on Auvinen. Parasta antiaan ovat olleet tahattomat naamanilmeet Halla-ahoa haastatellessa.

Edit:
Perussuomalaisia somekirjoitustensa perusteella vihaava Ulla Kantola olisi taatusti kertonut, jos solvaaja olisi ollut perussuomalaisten puolueaktiivi, mutta kun ei, niin toimittaja Auvisen piti maalata tutkijan kommentin avulla, että persujen syytä yhtä kaikki.
« Viimeksi muokattu: 11.11.2019, 15:31:00 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 2 905
 • Liked: 2802
 • Sus siunatkoon
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #481 : 11.11.2019, 15:17:34 »
Melkoista journalismia, mutta Auvinen on Auvinen.

..ja YLE Uutiset on YLE Uutiset, mutta suomalaiset luottavat vuodesta toiseen ja some on...

2019

Lainaus
Yle ja STT luotettavimmat uutisoijat

Ylen TV-uutiset (84 % arvioi uutisoinnin erittäin tai melko luotettavaksi), Ylen radiouutiset (82 %) ja STT (81 %) asettuivat kärkeen, kun kansalaiset arvioivat luottamusta eri tiedotusvälineiden uutisointiin. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.
Kunnallisalan kehittämissäätiö, 5.10.2019

Lainaus
Suomalaiset luottavat Ylen ja STT:n uutisiin

Suomalaiset luottavat eniten Ylen ja STT:n uutisiin. Tämä käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Yli 80 prosenttia suomalaisista pitää Ylen TV- ja radiouutisia sekä STT:n uutisia erittäin tai melko luotettavina. Iltapäivälehtien uutisointiin luottaa joka neljäs. Vähiten luotetaan sosiaaliseen mediaan.
YLE Areena, 5.10.2019

2018

Lainaus
Suomalaiset luottavat eniten Ylen, STT:n ja MTVn uutisointiin

Suomalaiset luottavat eniten Ylen, STT:n ja MTVn uutisointiin. Asiaa on selvittänyt Kunnallisalan kehittämissäätiö.
Ylen radio- ja tv-uutisiin luottaa erittäin tai melko paljon yli 80 prosenttia vastaajista, STT:hen 78 prosenttia ja MTV3:een 72 prosenttia vastaajista. Suurin osa vastaajista piti myös Helsingin Sanomia ja Kauppalehteä luotettavina. Iltapäivälehtiin luotetaan vähemmän. Epäluotettavimpina pidetään sosiaalisen median uutisia.
YLE Areena, 27.1.2018

Lainaus
Suomalaisten luottamus Helsingin Sanomien uutisointiin on kasvanut – sosiaalisen median uutisiin luotetaan vähemmän

Luotetuimmat tiedotusvälineet ovat Yle ja STT, selviää KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä tutkimuksesta.
[...]

Pääkaupunkiseudulla luottamus on hieman muuta maata suurempaa: pääkaupunkiseudulla asuvista 73 prosenttia ilmoitti luottavansa HS:n uutisointiin.

Jopa Pohjois- ja Itä-Suomessa, jossa luottamus HS:n uutisointiin oli alhaisinta, 62 prosentin selkeä enemmistö kertoi luottavansa Helsingin Sanomiin.
[...]

LUOTTAMUS sosiaalisen median uutisointiin on ainoa, joka on tutkimuksen mukaan laskenut. Kaksi kolmesta suomalaisesta (68 prosenttia) arvioi sosiaalisen median enemmän tai vähemmän epäluotettavaksi, mikä on kahdeksan prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2017.
[...]
HS, 5.10.[2018]

Ilmeisesti juttu on julkaistu vuonna 2018. Vuosiluvun esittäminen julkaisupäiväyksessä ei ole HS:lle tärkeää.

2016

Lainaus
Suomessa uutisiin luotetaan selvästi eniten 26 maan vertailussa
[...]

Oxfordin yliopiston tekemän kansainvälisen kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten uutisia kohtaan tuntema luottamus on omaa luokkaansa.[...]

- Suomessa valtamediat eivät ole jakautuneet poliittisesti, kuten Yhdysvalloissa.[...]

- Toisaalta voi olla, että suurella osalla väestöstä luottamus mediaan on lisääntynyt, kun on huomattu miten yksipuolista viestintä on sosiaalisessa mediassa.

Perinteinen media pitää pintansa.[...]

Vain viisi prosenttia suomalaisista piti sosiaalista mediaa pääasiallisena uutislähteenään.[...]
Kaleva, 15.6.2016

2015

Lainaus
Luottamus Ylen uutisiin nousi ennätyskorkealle

Uutisarvostukset 2015 -tutkimuksen tuloksien perusteella Ylen uutisiin luotetaan entistäkin enemmän, ja Yle on selvästi Suomen luotetuin uutislähde.
YLE, 22.11.2015

Lainaus
Suomi luottaa Yleen ja Hesariin
hommaforum.org, 23.11.2015

2011

Lainaus
Uutismediaan luotetaan enemmän kuin Facebookiin

Perinteisen median kertomat uutiset ovat suomalaisten mielestä kaikkein luotettavimpia tiedonlähteitä. Yhteisöpalveluihin ja keskustelupalstoihin luotetaan jopa vähemmän kuin mainoksiin.
Ilta-Sanomat, 14.12.2011

Lainaus
2011-12-29 HS: Luottamus lehdistöön nousi Suomessa Euroopan kovimmaksi
hommaforum.org, 29.12.2011


"Resistance is futile". Auvinen, SDP, vastustaja on ylivoimainen. Luovuttakaa jo.

:)

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 2 905
 • Liked: 2802
 • Sus siunatkoon
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #482 : 12.11.2019, 09:21:26 »
Oikea Medialta hyvä koonti ilmiöistä, joita täälläkin on käsitelty tässä ketjussa ja parissa muussa.

Lainaus
Tutkijat peloissaan: Vaihtoehtomedioiden vaikutusvalta on kasvamassa

Tutkijoiden havainnoista voidaan vetää se johtopäätös, että totuudenmukaista sisältöä tarjoaville vaihtoehtomedioille on kysyntää


...

On erityisesti huomattava, että perussuomalaiset on Jussi Halla-ahon johdolla lähes triplannut suosionsa esimerkiksi vasemmistoliiton kannatuksen madellessa entisissä lukemissaan.

Perussuomalaisten kasvava kannatus ja huima etumatka on alkanut hermostuttaa Yleä ja se julkaisi sunnuntaina epätoivoisen ja hyvin mollaavan vihauutisen, jossa se parjaa ja mustamaalaa perussuomalaisia hakemalla ahdistukseensa turvaa taasen Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Emilia Paloselta ja Tampereen yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelmalta.

Yle oli jalkautunut Vantaan Myyrmäen syysmarkkinoille ja yrittää tällä kertaa uutisessaan väittää, että puoluekojuilla markkinatunnelma on nyt erilainen johtuen perussuomalaisten kannatuksen noususta ja johtoasemasta: puheet ovat avoimen rasistisia eli muukalaisvihamielisiä.

Koska perussuomalaiset ovat hallinneet suvereenisti ja mennen tullen viimeaikaista poliittista keskustelua, syyttämällä yhä ulkomaalaisvastaisemmista mielipiteistä puoluetta, jonka "puoluejohto ei ole, kuten Soinin aikaan, pistämässä kuriin tällaisia lausuntoja, vaan pikemminkin nostaa näitä entistä enemmän", Yle pyrkii tutkijoiden suulla karkottamaan äänestäjiä kannattamasta perussuomalaisia, mutta yhtäältä julistamaan sen taas kerran rasistiseksi puolueeksi, johon ei kannata suhtautua vakavasti.

...

Samaan aikaan Helsingin Sanomat rummuttaa rahoittamansa tuoreen tutkimushankkeen "tuloksia" ja yrittää todistaa MV-lehden ja perussuomalaisten välillä esiintyvän yhteistä "poliittista kielenkäyttöä" väittämällä monien MV-lehden ilmauksista siirtyneen suoraan eduskunnan käyttöön:

"Ilmaisuja käyttivät eniten perussuomalaiset. He käyttivät niitä lähes yhtä paljon kuin kaikki muut eduskuntapuolueet yhteensä", HS kirjoittaa viitaten eduskunnassa pidettyihin puheisiin, joita tutkijat olivat käyneet läpi puolentoista vuoden aikajaksolta 2015–2016.

Osana tutkimusprojektia tutkijaryhmä penkoi myös kaikki MV-lehden julkaisut 1.1.2015–31.12.2017 ja haki niistä maahanmuuttoon liittyviä sanapareja. MV:n julkaisuja verrattiin kaikkeen Helsingin Sanomien samaan aikaan julkaisemaan aineistoon.

Käytetyimpien sanaparien joukosta kerrotaan nousseen esiin muun muassa ”laiton maahanmuutto”,”laittomat maahanmuuttajat”,”Isis-taistelijat ja muut murhaajat” sekä ”maahantunkeutujat”.

...

Oikea Media, 11.11.2019

Edit: kirjoitusvirheitä.


Lainaukseen laitetaan muutakin kuin otsikko ja ingressi. Ei klikkihuorausta. Muokattu.
« Viimeksi muokattu: 16.11.2019, 13:32:56 kirjoittanut Alaric »

Murkula

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 584
 • Liked: 837
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #483 : 12.11.2019, 09:39:33 »
-Molemmat viestit-
Sitä olen itse sanonut jo pitkään, että Suomi on oikeasti jossain maailman paras maa, niin propagandassa.

Niin ne media puhuvat Jenkkilässä ja Venäjälläkin samaa tarinaa maailman parhaasta maasta, maailman parhaasta koulutusjärjestelmästä ja maailman luotettavimmasta lehdistöstä, mutta harvempi oikeasti uskoo niiden juttuja. Vaan suomessa kaikki nielevät sen sellaisenaan, sekä eritoten irvokasta se on tämän nykypäivänä vitsin tasolle taantuneen klikkihuoraavan ja viihdeuutisoivan lehdistön osalta. Kun ne samat CNN:n valeuutiset, jolle puoli Jenkkilää nauraa roskana, käännetään suomenkielelle ja ajetaan ulos YLE:stä, luottaa niihin täällä käytännössä koko kansa.
Me suomalaiset olemme niin poliittisesti tyhmä kansa, että oikein ansaitsemme kuolla sukupuuttoon.

Ignore: Don Nachos, Ajatolloh

Skeptikko

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 11 503
 • Liked: 14299
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #484 : 13.11.2019, 11:46:03 »
Hesari kätevästi Husua puolustelevassa jutussaan korjaa Husun hirttosilmukkakirjeessä ne epäilyksiä herättäneet kirjoitusvirheet - ja mainitsematta mitään asiasta:

Poliisi tutkii kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Husseinille lähetettyä hirttoköyttä: ”Näyttö tukee asianomistajan kertomusta”
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006305978.html

Lainaus
Kirjeen lopussa uhattiin, että Ku Klux Klan tulee ”näyttämään hänelle kaapin paikan”.

Oikeastihan siinä luki suunnilleen näin:

2015-02-09 HS: Abdirahim Husu Hussein sai sananvapauspalkinnon
https://hommaforum.org/index.php/topic,98756.msg3097801.html#msg3097801

Lainaus
"Kuk Kluk Klan Tulee ja näyttä sinnle kaapi paika."
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

pienivalkeapupu

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 606
 • Liked: 1888
 • Elämältä piilopaikan saanut ahistunu pupu
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #485 : 13.11.2019, 12:59:28 »
^ Iltalehti ja Ilta Sanomat peesaa kanssa.

Husu Hussein valehtelukohussa – mikä on totuus väitetystä hirttosilmukasta? Poliisi: ”Ihan oikea juttu kyseessä”

Iltalehti toi keskiviikkona esiin muun muassa aiemman pesäpallomailalla tehdyn pahoinpitelyn, josta Hussein kertoi vuonna 2015. Pahoinpitelystä ei kuitenkaan löydy mainintaa Husseinin elämäkerrasta tai mistään muualtakaan.

Helsingin poliisi on elokuusta asti tutkinut Husseinin ilmoittamaa viharikosepäilyä kaupunginvaltuustosta. Mies kertoi saaneensa kirjeen, jossa oli ohuesta narusta tehty hirttosilmukka ja rasistista tekstiä.


...............

Poliisilla käsitys epäillystä
Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Hätönen kertoo, että rikosepäily on edelleen voimassa. Hätönen ei puhu osapuolten nimistä, mutta arvioi, että tutkinnan jatkamiseksi on perusteita.

– Tämä vaikuttaa meille siltä, että siinä on ihan oikea juttu kyseessä. Sitä tutkitaan vainoamisena ja laittomana uhkauksia, vaikka yksittäisenä tekona siinä olisi myös kunnianloukkauksen piirteitä, Hätönen sanoo.

Vainoaminen tarkoittaa sitä, että rikoksesta epäilty on jatkanut Husseinin häiriköintiä useita kertoja.

– Se on ollut niin toistuvaa, että tutkimme sitä vainoamisena. Vaikuttaa siltä, että sama henkilö on lähettänyt viestejä. En halua mennä epäiltyyn tämän enempää.

Poliisi on tutkinut asiaa ja saanut rikosepäilyn tueksi todisteita.

– Meillä on hyvä näyttö olemassa.


https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/0d44a29e-0c57-4309-b791-1c73d1faf422


Poliisi epäilee, että ”Husu” Hussein on joutunut jo pitkään vainotuksi – kaupunginvaltuutetulle lähetettiin elokuussa hirttoköysi ja uhkauskirje

– Asia on meillä tutkinnassa, ja siinä on näyttöä, joka tukee uhrin kertomusta. Tälläista selkeästi vihamotiivilla olevaa rasistista häiriköintiä ja uhkailuakin on jatkunut pidempään, sanoi rikoskomisario Pekka Hätönen STT:lle keskiviikkona.

..................

Poliisi epäilee asiassa muun muassa vainoamista. Toiminnan epäillään jatkuneen melkein vuoden.

– Epäilynä on, että sama henkilö on toistuvasti ottanut yhteyttä ja häiriköinyt tätä poliitikkoa, Hätönen kertoi.


https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006306191.html
Kun ei vaan tajuu

repo

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 2 905
 • Liked: 2802
 • Sus siunatkoon
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #486 : 13.11.2019, 15:04:56 »
OT kommentti edelliseen:

Eikö Helsingin poliisissa löydy ketään muuta tutkimaan kuin tämä Pekka Hätönen vai onko siellä useita saman nimisiä? Nopealla web-haulla Hommalta löytyy jo nämä ketjut, joissa Pekka Hätönen tutkii.

2019-08-23 Hussein al-Taee (sdp)

2019-03-03 Haagan puukotukset – epäiltynä Hayder Abduljabbar Al-Hmedavi

2019-06-13 Juha Mäenpään eduskuntapuheenvuoro vieraslajimainintoineen

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 558
 • Liked: 4265
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #487 : 16.11.2019, 06:15:22 »

”Tutkimustoimintaan vaaditaan jatkuvasti lisää rahaa. Jotenkin tuntuu kuitenkin siltä, että sanasta ”tutkimus” tulee nykymenolla vain sana, jolla stand-up -koomikot pääsevät vauhtiin.”


Matti Viren analysoi Hesarissa ollutta koulutettujen irakilaisen ”työllisyystutkimusta”.


https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/meeviren/mika-on-tutkimusta/

S.T.

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 68
 • Liked: 145
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #488 : 16.11.2019, 08:53:17 »
Aika törkeätä vaalivaikuttamista ja valkopesua Sanomatalolta. Kyllähän tässä jää kuva, että luotettavamedia on ollut tietoinen Husun taustoista, mutta agendan ja kuplan takia journalismia ei tehdä.

Skeptikko

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 11 503
 • Liked: 14299
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #489 : 16.11.2019, 11:56:34 »
Analyysi: Ali ei kuollut koska Suomi ei uskonut hänen vaaraansa, vaan koska hänen vaaransa oli vääränlaista
https://yle.fi/uutiset/3-11070726

Lainaus
Vuonna 2015 hallinto-oikeus palautti kielteisistä päätöksistä uusintakäsittelyyn 0,2 prosenttia siitä syystä, että Maahanmuuttovirasto oli tehnyt selkeän virheen esimerkiksi laintulkinnassa. Vuonna 2017 osuus oli neljä prosenttia. Neljä prosenttia tarkoittaa satoja laintulkintavirheitä.

Käsittääkseni kyllä suuri osa, ellei suurin osa noista uusintakäsittelyyn palauttamisista ei johtunut tehdystä virheestä, vaan siitä, että turvapaikanhakija jälkikäteen keksi uuden turvapaikkaperusteen, kuten kristinuskoon kääntymisen.
« Viimeksi muokattu: 16.11.2019, 13:35:13 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 742
 • Liked: 68071
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #490 : 16.11.2019, 13:17:22 »
Käsittääkseni kyllä suuri osa, ellei suurin osa noista uusintakäsittelyyn palauttamisista ei johtunut tehdystä virheestä, vaan siitä, että turvapaikanhakija jälkiköteen keksi uuden turvapaikkaperusteen, kuten kristinuskoon kääntymisen.

Uusintakäsittelyjä oli homoksi tai kristityksi kääntymisen vuoksi moninkertaisesti tuota enemmän, mutta tuon verran arvioitiin johtuneen Migrin virheistä. Neljä prosenttia on kuitenkin alempi kuin sisäministeriön asettama valitusten viiden prosentin laaturaja, ja kaikista päätöksistä se on vain promilleja.

Lainaus käyttäjältä: Eero Mäntymaa, Yle
Alin kuolemasta ovat ensisijaisesti vastuussa hänen tappajansa. Samalla on mahdollista, että ilman Suomen turvapaikkapolitiikan muutoksia, hän olisi elossa. Elämän ja kuoleman kannalta ratkaisevaa ei siis ollutkaan sormi, joka veti liipaisimesta vaan myös se, että Suomi tiukensi turvapaikkaa koskevia ehtojaan.

Älä valehtele. Mikään EIT:n tuomiossa ei viittaa siihen, että kuolema johtuisi missään määrin Suomen turvapaikkapolitiikan muutoksista.

Lainaus käyttäjältä: Eero Mäntymaa, Yle
Turvapaikkapolitiikka tosiaankin on politiikkaa. Ensin pohditaan yhdessä, kuinka anteliaasti turvaa halutaan antaa. Sääntöjä muutetaan ja tulkitaan tämän pohdinnan mukaan.

Ajattelutapa on ristiriidassa kansainvälisen suojelun idean kanssa. Idean mukaan merkitystä pitäisi olla vain sillä, onko joku mahdollisesti kuolemanvaarassa vai ei. Eikä esimerkiksi sillä, kuinka kalliiksi auttaminen yhteiskunnalle käy.

Mutta kuten on nähty, suomalaiset ovat asiasta voimakkaasti eri mieltä.

Suomalaisilta ei kysytä.

Suomi myöntää oleskelulupia irakilaisille turvapaikanhakijoille kaksinkertaisella prosentilla Ruotsiin verrattuna. Jos päätös Alin tapauksessa oli virhe, sen vastapainoksi on tuhansia tapauksia, joissa oleskelulupaa ei olisi myönnetty muissa maissa.

Edit:
Lainaus käyttäjältä: Eero Mäntymaa, Yle
Analyysi: Ali ei kuollut koska Suomi ei uskonut hänen vaaraansa, vaan koska hänen vaaransa oli vääränlaista

EIT:n tuomiossa ei oteta millään lailla kantaa, miksi Ali kuoli.

Edit2:
Lainaus käyttäjältä: Eero Mäntymaa, Yle
Turvapaikkapolitiikka on tasapainoilua kahden riskin välillä.

Toisessa vaakakupissa on riski siitä, että suojelua annetaan henkilölle, joka ei sitä ansaitse. Henkilölle, joka kiitollisuutensa sijaan tuokin mukanaan ongelmia, kuten rikollisuutta.

Toisessa vaakakupissa on riski siitä, että suojelua ei anneta henkilölle, joka sitä tarvitsee. Henkilölle, joka tästä syystä joutuu kärsimään tai kuolee.

Suomen käännyttämä ja käännytyksen jälkeen Irakissa tapettu Ali on osoitus siitä, että vuosina 2015–2017 Suomi valitsi riskeistä herkästi jälkimmäisen.

Yksittäistapaus ei yksinään osoita juuri mitään riskien arvioinnin herkkyydestä. Moniin muihin maihin kuten Ruotsiin verrattuna Suomen politiikka on löysää. Tanskassa irakilaisten hyväksymisprosentti oli viime vuonna 0.

Lainaus käyttäjältä: Eero Mäntymaa, Yle
Onko Alin tapaus ainutlaatuinen?

Ei ole. Olen itsekin tutustunut muutamaan vastaavaan kielteiseen turvapaikkapäätökseen. Ehkä sellaisia on tehty kymmenen, ehkä sata, ehkä tuhat. Ehkä osa käännytetyistä on tapettu, ehkä ei. Emme koskaan saa tietää.

Alin tapaus ei tosiaankaan vaikuta julkisuudessa kerrotun perusteella ainutlaatuiselta. Heikompiakin tarinoita on hyväksytty. Pidänkin todennäköisenä, että meille jätetään kertomatta jotain olennaista Alin uskottavuuteen liittyvää, kun viranomaiset eivät voi kertoa tapauksesta yksityiskohtia.

Lainaus käyttäjältä: Eero Mäntymaa, Yle
Tiedämme kuitenkin, että kun turvapaikanhakijoiden määrä moninkertaistui, myös irakilaisten käännytyspäätökset moninkertaistuivat.

Tiedämme myös, että syynä tähän ei ollut pelkästään turvapaikanhakijoiden tarinoiden uskottavuuden mahdollinen heikentyminen. Suomi otti tietoisesti tavoitteekseen yhdenmukaistaa turvapaikkalinjaansa muiden Pohjoismaiden tasolle.

Ihan validi (väli)tavoite, mutta tuo oli vain hallituksen propagandaa. Tavoite ei ole mahdollinen, koska ei ole mitään yhdenmukaista pohjoismaista linjaa. Suomi ei päässyt kiristyksissään lopulta edes Ruotsin tasolle, Tanskasta puhumattakaan.

Lainaus käyttäjältä: Eero Mäntymaa, Yle
Kaikkia näitä asioita Maahanmuuttovirasto piti tosiasioina. Miksi Alin ei näistä syistä huolimatta nähty olevan suojelun tarpeessa?

Ensinnäkin: Koska vainon syynä ei kirkkaasti ollut Alin etninen alkuperä, uskonto, kansallisuus, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuuluminen tai poliittinen mielipide.

Alin vainon syy oli henkilökohtainen. Ja Suomi oli juuri tiukentanut ehtojaan henkilökohtaisten syiden vuoksi annetusta suojelusta. Juuri ennen kuin Ali saapui Suomeen, Suomi poisti ulkomaalaislaistaan säädöksen, jonka mukaan turvapaikanhakijalle oli voitu myöntää oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella.

Ei sinne päinkään.

Humanitaarisen suojelun kategoria poistettiin vasta toukokuussa 2016. Se taas koski esimerkiksi lähtömaan yleistä turvallisuustilannetta, ei henkilökohtaisia syitä.

Sen sijaan ennen Alin saapumista astui voimaan edellisen hallituksen valmistelema muutos, joka lopetti tilapäisten oleskelulupien myöntämisen kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille, joiden vapaaehtoinen käännytys estyy, kun he kieltäytyvät palaamasta kotiinsa.

Toimittaja Mäntymaan virhe viittaa sylttytehtaalle eli Saku Timosen blogiin, jossa on sekoiltu samassa asiassa.

Lainaus käyttäjältä: Eero Mäntymaa, Yle
Toiseksi: Juuri ennen Alin saapumista Suomi totesi, että Bagdadin turvallisuustilanne oli parantunut. Kaupunkia ei enää pidetty niin vaarallisena, että pelkästään siellä eläminen nähtiin riittävän vahvaksi syyksi turvapaikalle. Tämä pitää paikkansa. Bagdad oli joulukuussa 2017 rauhallisempi kuin joulukuussa 2015. Se ei kuitenkaan ollut turvallinen paikka Alille.

Ei ollut, mutta kysymys kuuluukin, saattoivatko Alin tapausta tutkineet päätellä saamiensa paperien perusteella, että Irak ei olisi turvallinen Alille, etenkin kun turvallisuustilanne oli parantunut päätöksentekoajankohdasta. Tutkijoiden ei voi olettaa ennustavan tulevaisuutta, eikä pelkästään pimeäksi jäänyttä ampumista voi käyttää todisteena väärästä päätöksestä.

Lainaus käyttäjältä: Eero Mäntymaa, Yle
Kolmanneksi: Koska Maahanmuuttovirasto teki virheen. Alin tarinan olisi pitänyt riittää suojeluun kaikesta huolimatta. Alin taustan olisi voinut rinnastaa vainottuun ryhmään, jos olisi haluttu. 

Siinä tapauksessa myös hallinto-oikeus ja KHO tekivät virheen. Jos näin, niin mikä oikeastaan meni pieleen, ja voidaanko tästä johtaa perustellusti muutosvaatimuksia turvapaikkaprosessiin tai -lakeihin?

Lainaus käyttäjältä: Eero Mäntymaa, Yle
Käännyttäessään Alia Suomi otti tietoisen riskin, jonka hinnan Ali maksoi lopulta hengellään.

Tässä mielessä jokainen käännytys on riski, eikä tätä riskiä voi nollata kuin lopettamalla käännytykset. Se taas luo uusia riskejä.

EIT:n tuomiossa yritettiin poistaa Alin vastuu omasta kohtalostaan väittämällä, että vapaaehtoisen paluun ainoana vaihtoehtona oli pidättäminen ja pakotettu paluu, vaikka Suomi ei tee pakkopalautuksia Irakiin kuin rikollisille. Tuomiossa ei käsitelty sitä, miksi Ali jäi asuinalueelleen Bagdadiin tai ylipäätään Irakiin etenkin se jälkeen, kun kantajan tädin luokse oli hyökätty, jos hän koki turvallisuutensa uhatuksi. Siihen ei ollut pakkoa.
« Viimeksi muokattu: 19.11.2019, 15:40:57 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

HDRisto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 116
 • Liked: 2530
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #491 : 16.11.2019, 13:59:09 »
Jos on omilla toimillaan saanut aikaan sen ettei edes oma klaani tarjoa turvaa (siis jos heppu oikeasti kuoli) niin ei kannata paljon perään itkeä. Ja noilla seuduilla / kulttuurissa ei toimita kuten täällä: illalla kännipäiten tapellaan mutta aamusella naureskellaan hyvälle matsille silmät mustina ja huulet turvoksissa. Ei, siellä kosto elää sukupolvesta toiseen. Täysin riippumatta suomalaisten tekemisistä tai -jättämisistä.

Jorma Teräsrautela

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 469
 • Liked: 1838
 • Pimeä voima
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #492 : 27.11.2019, 10:41:48 »
Aamu-TV:ssa (YLE 1) taas kansanryhmiin (miehiin) kohdistuvaa kiihotusta

Käytettiin jälleen vakiomenetelmiä eli valetieteellisiä tutkimuksia. Studiossa oli Tiina Astola, Euroopan komission oikeus- ja kuluttaja-asoiden johtaja ja Riitta Särkelä, Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri (=intressitaho, joka hyötyy myös taloudellisesti ilmiön paisuttelusta). AamuTV:n kaksi toimittajaa kauhistelemassa.

Tilastollisena apuna käytettiin tällä kertaa Euroopan unionin EU:n laajuista tutkimusta naisiin kohdistuvasta väkivallasta (FRA) vuodelta 2014. Siitä on tehty raportteja suomeksi, mutta menetelmiä koskeva "tekninen rportti" on vain englanniksi. Äkkiä katsoen metodissa on kaikki elementit, joita tiedon vääristelyyn näissä asioissa normaalisti käytetään.

Tiivistelmä: https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2014-vaw-survey-factsheet_fi.pdf

1. tutkimus kohdistui vain naisiin, joten vertailukohta puuttuu. Molempia sukupuolia tutkittaessa väkivalta menee keskimäärin tasan.

2. mittaustulos oli kumulatiivinen 15 vuoden iästä alkaen. Mukana ovat siis tapaukset, jotka ovat sattuneet jo ennen sotia.

3. suurin väkivallan aste Euoopassa saatiin maista, joissa naisten tasa-arvo on pisimmällä. Ei vaikuta uskottavalta, pikemminkin metodeissa on jotain vialla.

4. osaryhmien ja tekojen luonteen tarkastelu puuttuu tai on vajavaista. Tarkoituksena raportoida lievät ja vakavat, oikeat ja luulotellut teot summassa, iskeä pöytään porsenttiluku ja todeta syylliseksi miehet yleensä. Pottunokka siis saa kantaa vastuun myös matujen tekosista. EDIT: rikoksista.

Se, joka jaksaa lukea teknisen raportin kokonaan löytää varmaan lisää selityksiä tuloksiin. Kyseessä on ns. feministinen tutkimus, jollaisten meodiikkaa on jo vuosia hiottu antamaan mahdollisimman karmeita tuloksia, joita voi käyttää miesvihan levittämiseen.

Kuka tällaisesta hyötyy?

Tarkoituksena voi olla levittää miesvihaa nuorten naisten keskuudessa. Kyseessä voisi silloin olla kilpailu miehistä, jossa etenkin lesbonaiset hyötyvät siitä, että miehet leimataan väkivaltaisiksi.
 
« Viimeksi muokattu: 27.11.2019, 10:58:17 kirjoittanut Jorma Teräsrautela »
Älkää työ pojat säästelkö niit sokerloitanne! Myö uijjaan koht.

Alarik

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 388
 • Liked: 3414
 • Harvinainen valkoinen leijona
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #493 : 27.11.2019, 11:14:38 »
Aamu-TV:ssa (YLE 1) taas kansanryhmiin (miehiin) kohdistuvaa kiihotusta

...Studiossa oli Tiina Astola, Euroopan komission oikeus- ja kuluttaja-asoiden johtaja ja Riitta Särkelä, Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri (=intressitaho, joka hyötyy myös taloudellisesti ilmiön paisuttelusta). AamuTV:n kaksi toimittajaa kauhistelemassa.

...Euroopan unionin EU:n laajuista tutkimusta naisiin kohdistuvasta väkivallasta (FRA) vuodelta 2014. ...

Siis aamutv(kö) keskusteli lähihistoriasta, ja tuosta ajasta ennen maahanmuuttotulvaa - ottivatko esille kuinka silloin ennen raiskauksia ilmoitettiin paljon vähemmän kuin nyt ja kuinka nykyisin maahanmuutto näkyy jo osuuttaan suurempana raiskaus- ja väkivaltatilastoissa?

Vai pysyikö keskustelu täysin historiassa, kuinka silloin ennen oli vain kantisten tekemää väkivaltaa ja joka tilastoissa oli laskemassa? Sanoiko kukaan että "niin ne ajat muuttuu" tai että "no, se oli silloin 2014 tuollaista se".

pugisti

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 32
 • Liked: 56
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #494 : 27.11.2019, 14:19:15 »
Aamu-TV:ssa (YLE 1) taas kansanryhmiin (miehiin) kohdistuvaa kiihotusta

Käytettiin jälleen vakiomenetelmiä eli valetieteellisiä tutkimuksia. Studiossa oli Tiina Astola, Euroopan komission oikeus- ja kuluttaja-asoiden johtaja ja Riitta Särkelä, Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri (=intressitaho, joka hyötyy myös taloudellisesti ilmiön paisuttelusta). AamuTV:n kaksi toimittajaa kauhistelemassa.


3. suurin väkivallan aste Euoopassa saatiin maista, joissa naisten tasa-arvo on pisimmällä. Ei vaikuta uskottavalta, pikemminkin metodeissa on jotain vialla.

4. osaryhmien ja tekojen luonteen tarkastelu puuttuu tai on vajavaista. Tarkoituksena raportoida lievät ja vakavat, oikeat ja luulotellut teot summassa, iskeä pöytään porsenttiluku ja todeta syylliseksi miehet yleensä.

Kohta 4 vastaa jo osittain kohtaan 3. Vähän mutkia oikoen, uskon että se kaikki mikä esim Suomessa (tasa-arvoisissa yhteiskunnissa) lasketaan väkivallaksi, sitä ei kaikilta osin lasketa väkivallaksi muualla, samoin maantapa-kulttuurilliset ja uskonnolliset erot vääristävät, otetaanko kaikki tällaiset huomioon lum tehdään yhteenvetoja, empä usko.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 742
 • Liked: 68071
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #495 : 29.11.2019, 13:41:07 »
Ylen tämänaamuisen Eurooppa-kirjeen mukaan kansalaisten "ykköshuolenaihe" Italiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Puolassa on työpaikat ja Saksassa ja Hollannissa ympäristö.

Hieman yllättävää siihen nähden, että viimevuotisen eurobarometrin mukaan "eurooppalaisten suurimmat huolenaiheet" olivat muuttoliike ja terrorismi.

Selitys on yksinkertainen. Uudemmassa kyselyssä kysyttiin jotain ihan muuta ihan eri tavalla, ja toimittaja sitten tulkitsi sen mieleisellään tavalla.

Lainaus käyttäjältä: Petri Raivio, Yle
Bertelsmann-säätiön teettämässä kyselyssä ympäristö nousi työpaikkojen ja sosiaaliturvan ohi ykköseksi kun eurooppalaisilta kysyttiin, mitä asioita komission pitäisi varjella. Otoksessa oli kuusi isointa EU-maata Britanniaa lukuunottamatta, mutta tulos on edustava koko EU:n väestölle.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Jorma Teräsrautela

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 469
 • Liked: 1838
 • Pimeä voima
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #496 : 29.11.2019, 15:22:27 »
Kyselyssä annettiin valmiit vastausvaihtoehdot. Muuttoliike ei ollut mukana ja terrorismin torjunnan tilalla oli turvallisuus.

Kyselyt ovat hyvin herkkiä sille, millaisia sanamuotoja käytetään.
Älkää työ pojat säästelkö niit sokerloitanne! Myö uijjaan koht.

qwerty

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 981
 • Liked: 9393
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #497 : 06.12.2019, 01:18:05 »
Täytyy sanoa että ovat vuosien saatossa kehittyneet aika taitaviksi. Arvatenkin yleistä myös täällä. Pienilläkin vivahteilla voi manipuloida alitajuntaa :(

Jorma Teräsrautela

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 469
 • Liked: 1838
 • Pimeä voima
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #498 : 07.12.2019, 13:25:56 »
Tämä huomautus ei sovi "pahimmat vääristelyt" -ketjuun, mutta kun "parhaat osumat" -ketjua ei ole.

YLEn toimittajat eivät tänä vuonna esittäneet kertaakaan linnan juhlien uutisoinnissa takavuosien suosikkikysymystä "Mitä itsenäisyys sinulle merkitsee?" Kysymys onkin vuoden 1995 jälkeen alkanut vuosi vuodelta vaikuttaa yhä irvokkaammalta.

Eikä tämä liity vain EU -jäsenyyteen. Martin Scheinin kertoo säännölisesti, että perustuslain sijaan Suomen asiat on jo päätetty kansainvälisisssä ihmisoikeussopimuksissa. Niistä löytyy sopiva pykälä juttuun kuin juttuun.  Sopii vain odottaa, että puolustuvoimatkin jossain vaiheessa todetaan syrjiväksi rakenteeksi, jonka rasismi kohdistuu varsinkin laittomiin maahantulijoihin (joita ei tietenkään saa nimittää "laittomiksi").
Älkää työ pojat säästelkö niit sokerloitanne! Myö uijjaan koht.

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 393
 • Liked: 7285
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #499 : 07.12.2019, 13:33:57 »
^
Nuorimpien ministereiden koko aikuisikä ja työura on kulunut EUn alla. Jonkun ajan päästä ovat syntyneet -95 jälkeen...

Revi siinä sitten itsenäisyydestä yhtään mitään.
Tell me something, it's still "We the people," right ?

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 32 742
 • Liked: 68071
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #500 : 10.12.2019, 02:36:19 »
Ylen tämänaamuisen Eurooppa-kirjeen mukaan kansalaisten "ykköshuolenaihe" Italiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Puolassa on työpaikat ja Saksassa ja Hollannissa ympäristö.

Hieman yllättävää siihen nähden, että viimevuotisen eurobarometrin mukaan "eurooppalaisten suurimmat huolenaiheet" olivat muuttoliike ja terrorismi.

Selitys on yksinkertainen. Uudemmassa kyselyssä kysyttiin jotain ihan muuta ihan eri tavalla, ja toimittaja sitten tulkitsi sen mieleisellään tavalla.

Lainaus käyttäjältä: Petri Raivio, Yle
Bertelsmann-säätiön teettämässä kyselyssä ympäristö nousi työpaikkojen ja sosiaaliturvan ohi ykköseksi kun eurooppalaisilta kysyttiin, mitä asioita komission pitäisi varjella. Otoksessa oli kuusi isointa EU-maata Britanniaa lukuunottamatta, mutta tulos on edustava koko EU:n väestölle.

Samanlaista kritiikitöntä propagandaa myös Maikkarilta:

Lainaus
Ilmastohuolet nousivat kärkeen tuoreessa eurobarometrissä – valtaosa uskoo myös nuorten ilmastomielenosoituksilla olevan vaikutusta jopa EU-tasolla

Euroopan parlamentti teetti lokakuussa eurobarometri-kyselytutkimuksen, jonka tulokset kertovat ympäristöasioiden vahvasta merkityksellisyydestä kansalaisille.

Kyselyyn vastanneiden mukaan parlamentin pitäisi asettaa ilmastonmuutoksen torjunta sekä ympäristön, merien ja luonnon monimuotoisuuden suojelun tehtävälistansa kärkeen. Ilmastonmuutos nousi nyt ensimmäistä kertaa eurobarometrissä EU-kansalaisten mielestä tärkeimpien aiheiden listan kärkeen.

[...]

Kaikkiaan 32 % kyselyyn osallistuneista eurooppalaisista pitää ilmastonmuutoksen torjuntaa ja ympäristönsuojelua tärkeimpinä teemoina Euroopan parlamentin toiminnalle. Aihe nousee tärkeimmäksi kaikkiaan 11 EU-maassa, mukaan lukien Suomessa. Suomalaisista vastaajista 42 % nostaisi ilmastonmuutoksen torjunnan kärkeen.
MTV 10.12.2019

Eurobarometrin kysymys ("The EP makes decisions on European legislation which directly impacts every citizen’s life. In your opinion which of the following should be given priority by the European Parliament?") ja 15 valintavaihtoehtoa oli muotoiltu niin, että vastaajat eivät voineet osoittaa tahtoaan, että EU puuttuisi esimerkiksi haittamaahanmuuttoon. Siihen viittaava vastausvaihtoehto oli muotoa "Developing a common immigration and integration policy for all Member States" eli toive, että EU-maissa siirryttäisiin yhteiseen maahanmuuttopolitiikkaan, kun juuri se uhkaa johtaa haittamaahanmuuton kasvuun.

Peukaloitua tulosta on sitten käytetty todistelemaan, että jopa (haittamaahanmuuttoa ankarasti vastustavat) unkarilaiset ovat huolissaan ennen kaikkea ilmastonmuutoksesta ja haluavat EU:n puuttuvan ykkösasiana siihen:

Hungary Today: Eurobarometer: Climate Change Priority for Hungarians Too 3.12.2019

Lainaus käyttäjältä: MTV
Suomalaisista vastaajista 42 % nostaisi ilmastonmuutoksen torjunnan kärkeen.

Ei ihan niinkään. 42 prosenttia valitsi vaihtoehdon "Combating climate change and preserving our environment, oceans and biodiversity", kun sai valita kolme vaihtoehtoa listalta, jolla siis ei ollut tarjolla esimerkiksi maahanmuuton rajoittamista.

Toisin sanoen 58 prosentilla suomalaisista vastaajista ilmastonmuutos ei mahtunut top kolmoseen edes yhdessä ympäristön, merien ja biodiversiteetin suojelun kanssa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Tagit: vaalit