Kirjoittaja Aihe: Vakiofraaseja & Mokutuksen helmiä  (Luettu 375165 kertaa)

Se siitä

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 3
 • Liked: 15
Vs: Vakiofraaseja & Mokutuksen helmiä
« Vastaus #810 : 13.10.2022, 10:50:31 »
Lainaus
Janne ”Rysky” Riiheläinen: Todistamisen taakka

...Tämän  päivän  rasismi  pyrkii  verhoamaan  näkemyksensä  rationaaliseksi,  faktojen pohjustamaksi ajatusmalliksi. Rasistista tulkintaa tukevat tilastot, luvut ja graafit tuodaan esiin ja pois jätetään kaikki omaa teoriaa vastaan hangoittelevat tutkimukset, luvut ja näkökulmat. Välillä tuntuu siltä, että mikä tahansa faktanpalanen riittää todistamaan  koko  rasistisen  ajatusrakennelman  todeksi.  Rasismi  ei  ole  väkivaltaa  vain  ihmistä  kohtaan;  se  on  usein  väkivaltaa  myös  logiikkaa,  järkeä  ja  inhimillisyyden periaatetta kohtaan...

Tässä on taas virhepäätelmää kerrakseen, ja taitaapi tutkija hiukan projisoida omia toimintamallejaan vastustajiinsa. Ensinnäkin ihan neutraalit ja vasemmistolaisetkin tutkijat ovat päätyneet tuomaan julki rasismiksi mahdollisesti tulkittavia faktoja (esim. Putnam). Mutta ehkäpä vieläkin mielenkiintoisempaa on kuinka neutraali lähestymistapa katsotaan nykyään vihapuheeksi ja viha itsessään motiivina on näiden agenda-vetoisten hutkijoiden taholta (tietoisesti?) korruptoitu.

Viha motiivina on ihan mahdollinen ja kenties jopa yleinen, mutta se miten viha katsotaan yhden poliittisen suuntauksen motiiviksi on kovin virheellinen. Viha ei katso kohdetta vaan voi kohdistua mihin tahansa ryhmään tai ideologiaan. Periaattessa mitä tahansa käyttäytymistä tai ajattelua voi vihata. Otetaanpa esimerkiksi maahanmuutto. Kukaan ei oikeastaan kannata tai vastusta maahanmuuttoa periaatteena, vaan yleisin suhtautuminen siihen on myönteinen niiden yhteisöjen suhteen joihin ei itse koe kuuluvansa tai joiden muuttumisen ihminen ei usko vaikuttavan itseensä. Esim. paatuneinkin natsi kannattaa runsasta maahanmuuttoa Israeliin, kenties juuri koska vihaa juutalaisia. Yhdysvalloissa viha-määritelma heijasteleekin tätä paremmin kuin ehkä Suomessa: Vihapuheeksi katsotaan maahanmuton vastustaminen Yhdysvaltoihin, kun taas maahanmuuton kannattaminen Israeliin katsotaan antisemitismiksi, eli juutalaisvihaksi. Periaatteellinen ja johdonmukainen maahanmuuttokanta on siis samaan aikaan sekä vihapuhetta että sen vastakohtaa riippuen ainoastaan kohteesta, ainakin Yhdysvalloissa.

Suomessa tämä vasta näkyy agenda-asettajien kirjoituksissa, mutta täälläkin on havaittu vihan väärinymmärrystä. Henkilö joka kertoo vihaavansa suomalaisa ja sen tähden kannattavansa väestönvaihtoon tähtäävä maahanmuuttoa ei syyllisty vihapuheeseen, kun taas henkilö joka vastustaa maahanmuuttoa koska välittää kansastaan taas voi syyllistyä vihapuheeseen. Tässä esimerkissä siis ensin mainittu ilmoittaa explisiittisesti motiivikseen vihan kun taas jälkimmäinen ilmoittaa motiivikseen rakkauden, mutta lainsäädännössa merkitystä tällä ei ole, vaan valamiehistö sekä tuomarit ovat meillä sellaisessa valta-asemassa että heillä on suuremmat valtuudet määritellä puhujan motiivit kuin hänellä itsellään. Todella ihmeellistä ja varmaankin pitkällä tähtäimellä kestämätöntä oikeusperiaatteen kannalta.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 011
 • Liked: 114329
Vs: Vakiofraaseja & Mokutuksen helmiä
« Vastaus #811 : 07.12.2022, 11:47:53 »
Höblässä itsenäisyyspäivän kunniaksi yleisönosastokirje, jossa Gustav Tallqvist komppaa suomalaisia vääränlaisista maahanmuuttoasenteista torunutta kansanedustaja Anders Adlercreutzia.

Tallqvist nostaa esimerkiksi asenteiden tärkeydestä Suomesta Ruotsiin toisen maailmansodan aikana kuskatut 80 000 sotalasta, jota operaatiota hän pitää menestyksenä, koska lapsille hymyiltiin kaduilla ja kouluissa. Tallqvistin mukaan asenne ratkaisee, tuleeko maahanmuutosta ongelma vai kultainen mahdollisuus.

Lainaus
Insändare: Invandring kan göras till en välsignelse – om vi vill

Anders Adlercreutz sammanfattar (HBL 1.12) så riktigt att det uppenbara behovet av invandrare kräver en attitydförändring, en ändring av vårt sätt att se nyfinländare. Möter vi hen med ett leende eller tittar vi åt annat håll? Detta är problemets smärtsamma kärna. Att en lycklig lösning är möjligt bevisas av följande fallbeskrivning.

På Svenska ambassadens yttre vägg mot öster avtäcktes 2014 ett monumentalt konstverk av Pekka Paikkari kallat Historiens avlagringar. Under tavlan blottades en mässingsplakett med följande text: ”Under andra världskriget 1939-1945 ägde världens kanske största barnförflyttning rum. Efter kriget hade omkring 80 000 barn från Finland vistats i Sverige. Detta konstverk är en hälsning av tacksamhet till hela Sveriges folk från några av dem som år 1944 togs om hand i Sverige.”

Monumentet visar att flyktingbarn ännu 70 år senare känner tacksamhet mot landet som de flydde till. Hur kan man förklara att Sverige kunde sköta operationen 1944 med en sådan framgång, ja, som något man i dag kunde kalla en fulländad integration?

En förklaring kan vara att den allmänna opinionen i Sverige präglades av devisen Finlands sak är vår. Alla såg med välvilja på flyktingbarnen, de möttes av leenden på gatan, vid kiosken, i spårvagnen, i skolan. Riksdag och regering, myndigheter och organisationer gjorde och kan göra mycket, men den avgörande skillnaden görs av oss alla tillsammans. Den skillnaden avgör om invandring görs till ett problem eller en gyllene chans.

Gustav Tallqvist, Gumbostrand, Sibbo
Hbl 6.12.2022

Jostain syystä ruotsalaiset unohtivat sittemmin hymyillä turvapaikanhakijoille...

Ja se laajamittainen sotalapsioperaatio on kyllä tunnustettu virheeksi, joka pilasi monen lapsen ja perheen elämän täysin turhaan.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 23 911
 • Liked: 40710
 • Ego sum Spartacus
Vs: Vakiofraaseja & Mokutuksen helmiä
« Vastaus #812 : 07.12.2022, 13:23:43 »
Lainaus
X

Mutta mikä Tallqvistin on saanut innostumaan tällaiseen pitkäaikaiseen projektiin, metsäisen polun kehittäjäksi?

– Rehellisin vastaus on vanhuuden höperyys. Ja se, että ”sokeakin kana voi löytää jyväsen”.


https://www.sipoonsanomat.fi/paikalliset/3129108

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 011
 • Liked: 114329
Vs: Vakiofraaseja & Mokutuksen helmiä
« Vastaus #813 : 15.12.2022, 14:59:15 »
"Mutta suurin niistä on rasismi” (1. Kor. 13:13, uusi versio)

Lainaus
Kommentti: Pienen pojan kyyneleet eivät kiinnosta Jääkiekkoliittoa

Jääkiekkoliitossa kukaan ei näytä välittävän urheilua tärkeämmistä asioista, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

Reilu kuukausi sitten pelattiin juniorien jääkiekko-ottelu, jonka loppuhetkien tapahtumia selvitellään yhä.

Tässä tapahtumien kulku tiivistettynä.

Lahden Pelicansin joukkueen 13-vuotias poika kertoi kyyneleet silmissä valmentajalleen, että hän joutui rasistisen solvauksen kohteeksi. Pelicansin valmentaja Juha Sokka komensi sen seurauksena joukkueensa pukukoppiin ja vaati ottelun erotuomareita selvittämään tilanteen.

Sokan mukaan toinen tuomareista kertoi kuullensa solvauksen, mutta sanoi, ettei osannut nimetä huutajaa. Peli päättyi sekavissa tunnelmissa.
Sokan mukaan tuomarit eivät kuitenkaan vaatineet Pelicansin joukkueen jatkavan ottelua.

Mikä oli Jääkiekkoliiton vastaus ottelun tapahtumiin? Sokka sai kolmen ottelun toimitsijakiellon. Pelicansille mätkäistiin tuhannen euron sakko.

Mihin unohtui väitetyn rasistisen solvauksen käsittely?

– Kun on sana sanaa vasten, meidän on nojattava sääntöihimme ja käytettävissä oleviin keinoihin
, kommentoi Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila Ilta-Sanomille.

Tapaus avattiin perinpohjaisesti Radio Suomessa kuultavassa Urheiluhullut-ohjelmassa.

Sokan mukaan heillä on useita todistajia, jotka kuulivat rasistisen huudon hallin katsomoon asti. Tämä ei Jääkiekkoliittoa kiinnostanut. Asiaa ei selvitetty.

Herätkää nyt siellä Jääkiekkoliiton norsunluutornissa!

Teitä siis kiinnostaa enemmän se, että alle 13-vuotiaiden junioripelin
(joka oli maalien muodossa jo ratkennut, eikä pelin voittajasta ollut epäselvyyttä) viime minuutit pelataan pilkulleen sääntökirjan mukaan kuin se, että puuttuisitte epäiltyyn rasismiin, josta on valitettavan vahvat näytöt.

Päätteleekö Jääkiekkoliitto, tarkemmin ottaen sen kilpailupäällikkö Antila, että solvauksen kohteeksi joutunut poika valehtelee? Valehteleeko myös joukkueen valmentaja? Valehtelevatko kaikki huudon kuulleet?

Valmentaja Sokka kertoi Urheiluhulluissa, ettei tämä ollut ensimmäinen kerta, kun kyseinen pelaaja joutui kestämään rasistista huutelua. Tällä kertaa poika kertoi solvauksen sisältäneen kaksi sanaa. Ensimmäinen alkaa v-kirjaimella ja toinen sana on se pahin loukkaus, n-sana. Aiemmin häntä on muun muassa vaadittu palaamaan ”sinne, mistä on tullut”.

Jokainen hitusenkin inhimillisyyttään säilyttänyt ihminen ymmärtää, mitä tuollainen tekee murrosikää lähestyvälle teinipojalle.

[...]

Pienen pojan kyyneleitä ei löydy sääntökirjan sivuilta. Ne pitäisi ottaa tosissaan. Se edellyttäisi, että Jääkiekkoliitosta löytyisi joku, joka välittää urheilua tärkeämmistä asioista.

– Väite siitä, että Jääkiekkoliitto suhtautuisi vähättelevästi rasismiin on täysin väärä ja subjektiivinen. Liitto suhtautuu vakavasti kaikenlaiseen syrjivään ja loukkaavaan käytökseen, kilpailupäällikkö Antila sanoi IS:lle.

Paperilla kaikki varmasti näyttää juuri noin hyvältä kuin Antila kuvailee. Samoja korulauseita on tapaukseen liittyen toistellut myös Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela.

Nuo ylevät lauseet ovat valitettavasti valovuoden päässä siitä, mitä todellisuudessa tapahtuu. Ja se on karmivaa. Kun näin vakava asia jätetään tutkimatta perusteellisesti, ollaan tuhon tiellä.

Olisi edes Kalervo Kummola jyrähtämässä. Mutta ei. On vain korvia vihlova hiljaisuus.
Yle 8.12.2022

Aika paljon jäi kertomatta. Huuto on ollut reaktio sääntöjen vastaiseen taklaukseen, josta kyynelehtivä 13-vuotias poika sai jäähyn. Mutta tokihan huutelu on urheilussa väkivaltaa vakavampaa, kuten se oli vastapuolen pelaajan pelin jälkeen pahoinpidelleen Glen Kamarankin tapauksessa. Valmentaja taas sai sakon siitä, että hän lopetti mielenosoituksellisesti pelin kesken, kun ei saanut tuomareilta vastakaikua sekaville vaatimuksilleen.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Näkkileipä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 161
 • Liked: 2528
Vs: Vakiofraaseja & Mokutuksen helmiä
« Vastaus #814 : 15.12.2022, 21:43:15 »
Rasismi syytös on todella kätevä puolustus, koska nähtävästi oletetaan, ettei syytös voi olla kosto ja aiheeton. Tuo antaa samalla epäedullisen ylivallan tilanteessa kuin tilanteessa, kun syytöksen uhri ei voi puolustautua, kun pelkästään syytös johtaa vakaviin seuraamuksiin.
Voisiko tasa-arvo valtuutettu puuttua tuohon asiaan ja estää jotenkin rasismi syytösten väärinkäytön?

Rasismista syyttäjällä pitäisi olla täydellinen todistustaakka ja jokin konkreettinen todiste rasismista, pelkkä väitös kun ei todista yhtään mitään, varsinkin kun suurin osa väitetystä rasismista on todennäköisesti on sana sanaa vastaan.
« Viimeksi muokattu: 15.12.2022, 21:50:08 kirjoittanut Näkkileipä »

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 011
 • Liked: 114329
Vs: Vakiofraaseja & Mokutuksen helmiä
« Vastaus #815 : 16.12.2022, 12:52:56 »
Lainaus
Puhaltavatko Suomessa viimeinkin moninaisuuden raikkaat tuulet?

Tyttäreni valittiin esittämään Ronja Ryövärintytärtä Svenska teaternin uudessa näytelmässä. 1980-luvulla ei olisi ollut mahdollista, että afrikkalaistaustaisella on päärooli suomalaisessa näytelmässä, kirjoittaa toimittaja Linus Atarah.

[...]

Historiaa pitääkin yhä puntaroida, jotta virkistävän muutosprosessin merkityksen voisi todella ymmärtää. Monikulttuurisuuden hyväksyminen on ollut Suomessa vaikeaa, ja se aiheuttaa yhä vastarintaa sekä tavallisten ihmisten keskuudessa että virallisella tasolla.

[...]

Vuosien varrella maahanmuuttajien saapuminen Suomeen on luonut vastarintaa, joka ei ole missään suhteessa siihen, minkä verran tässä maassa on maahanmuuttajia. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 ulkomaalaissyntyisiä oli Suomessa 296 000. Se on vähän verrattuna Ruotsiin, jossa vastaava luku on 1,3 miljoonaa, 14 prosenttia Ruotsin väestöstä.

Suomen maahanmuuttopolitiikka ei ole koskaan ollut liberaalia, ja se on kiristynyt vuosien varrella. Minä sain viisumin lentokentälle saapuessani Suomen Accran konsulaatin kirjeen ja yliopiston hyväksymiskirjeen pohjalta. Sitä ylellisyyttä ulkomaalaisilla opiskelijoilla ei ole enää pitkään aikaan ollut. Nyt ghanalaisten opiskelijoiden pitää matkustaa Nigerian pääkaupunkiin Abujaan viisumihaastattelua varten ja osoittaa, että heillä on yli 6 000 euroa tilillään ennen kuin he saavat opiskeluluvan. Tämä tietenkin rajoittaa niiden ihmisten määrää, jotka pääsevät tänne opiskelemaan, harvoja varakkaita lukuun ottamatta.

Maahanmuutosta on tullut keskeinen osa sisäpoliittista debattia, ja se on antanut vauhtia myös perussuomalaisille – nationalistiselle oikeistopuolueelle, jonka tärkein poliittinen teema liittyy maahanmuuttoon. Maahanmuuttovastaisuudella on rakennettu kokonaisia poliittisia uria.

Maahanmuuttoa vastustavilla on yleensä standardilähestymistapa osoittaa paheksuntansa. He joko ottavat esiin kasvavan rikollisuuden tai kyseenalaistavat veronmaksajien rahojen käytön maahanmuuttajiin syntyperäisten suomalaisten sijaan.

Se on kuitenkin lyhytnäköinen, kaupallinen näkökulma. Se, mitä ei tunnusteta, on, että maahanmuuttajat maustavat suomalaisen kulttuurin tylsää homogeenisyyttä. Kun saavuin tänne ensimmäistä kertaa, Suomessa ei yksinkertaisesti ollut niitä kebab- ja pizzapaikkoja, joita täällä on nyt.
Maailman Kuvalehti 14.12.2022

Kebabpizzeriat vai rikollisuuden ja maahanmuuttokustannusten kasvu? Hmm...
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Näkkileipä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 161
 • Liked: 2528
Vs: Vakiofraaseja & Mokutuksen helmiä
« Vastaus #816 : 16.12.2022, 18:38:04 »
Arvoisa toimittaja Linus Atarah, tuo pitkä kirjoituksesi ei ole mitään faktaa vaan ainoastaan sinun henkilökohtainen mielipiteesi. Kuten väitteesi, että Perussuomalaiset vastustavat maahanmuuttoa.

Tuossa lopusta olen osittain samaa mieltä, että maahanmuuttajat todellakin maustavat Suomalaista kulttuuria. Mutta sitä "moku maustetta" pitäisi käyttää kohtuullisesti, eikä tunkea kaikkeen mahdolliseen paikkaan. Jokaisella on myös oikeus kokea toiset kulttuurit omalla tavallaan, eikä kenelläkään ole velvollisuutta hyväksyä ihan kaikenlaisia kulttuureita. Kuten sinä koet Suomalaisen kulttuurin tylsänä ja homogeenisenä.

Kallan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 651
 • Liked: 4692
 • Panda nimeltä Kallan.
Vs: Vakiofraaseja & Mokutuksen helmiä
« Vastaus #817 : 17.12.2022, 08:17:12 »
^^"Puhaltavatko Suomessa viimeinkin moninaisuuden raikkaat tuulet?"

Linus Atarah; tässä maassa ne raikkaat tuulet ovat puhaltaneet ties kuinka pitkään. Mutta samaa asiaa toistamalla ei päädytä eri lopputulokseen. Luulisi Linus Atarahin tietävän, että Afrikan valtiot ovat monikulttuurillisia. Esimerkiksi Ghanassa on kuusi eri heimoa: Akan, Ewe, Ga-Adangbe, Mole-Dagbani, Guan, Gurma, Ashanti. Näissä sentään toimimisen mahdollisuus on, kun ovat samalta maantieteelliseltä alueelta ja tavoissa lienee enemmän nyansseja kuin ristiriitoja (tässä kohtaa oma tietämys loppuu, myönnettäköön). Siitä voi Linus itse päätellä, kuinka hienosti siellä menee, kun heimolojaliteetit tulee ensin ja ehkä sitten uskollisuus valtiota kohtaan. Jos monikulttuuri toimisi, ei Linus olisi päätynyt Ghanasta Suomeen eikä olisi laittanut tytärtään valkoisten pyörittämään teatteriin. Mutta jostain syystä kehitysmaalaiset nyt haluavat valkoisille alueille.

Monikulttuurin soveltaminen eurooppalaiseen kansakuntaan siten, että roudataan tyhjästä mahdollisimman soveltumatonta ainesta toiselta puolen maapalloa hiilijalanjäljestä välittämättä on toinen juttu, varsinkin kun kantaväestöä syyllistetään tuon tuosta. Kovimmat mokun kannattajat asuvat useimmiten valkoisimmilla alueilla, nuivuus lisääntyy kokemuksen myötä.

Suomalainen maahanmuuttopolitiikka on ollut erinomaisen löysää, kun firmat epäsuorasti ruinaa että tarvitsisi vähän roudata halpatyöntekijöitä tänne valden laskuun hiilijalanjäljestä välittämättä, niin kyllähän tänne sitten otetaan sen mukaankin porukkaa - paitsi jos sattuu olemaan maalle mahdollisesti hyödyllinen eurooppalainen.

Tiivistetysti; jos monikulttuuri-ideologia toimisi, tätä nykyistä valehtelua poliitikkojen jäljiltä ei tarvittaisi, median ei tarvitsisi sumuttaa kansalaisia tuon tuosta ja Hommaforum voitaisiin lakkauttaa samointein.

Juffe

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 303
 • Liked: 3103
Vs: Vakiofraaseja & Mokutuksen helmiä
« Vastaus #818 : 17.12.2022, 22:14:19 »
Monesti kun julki tulee tuollaisia Atarah-maisia varsinaisen maahanmuuttajan tuottamia töräyksiä, huomaan itsessäni taipumuksen ajatella että töräyttelyssä on kyse varsinaisen maahanmuuttajan alkuperäistaustaan liittyvästä ominaisuudesta. Että tuollaisia heikäläiset sitten tuppaavat olemaan. Mutta kun pysähtyy ajattelemaan, niin vähän epäreilu tulkinta se on. Nimittäin onhan Suomessa ihan pilvin pimein mokutöräyttelyyn kykeneviä kantaväestön edustajia. Mistäs sen näkee onko törähtäneessä ajattelussa takana mamutekijät vai samat tekijät kuin kotimaisissa töräyttelijöissä? Tässä taitaa han-argumentti olla oikeasti melko pätevä. Mamut myös aidosti saattavat saada tässä huonoja vaikutteita kantaväestöltä, sillä onhan se helppo langeta kun ympäristö tunkee kurkusta alas etuoikeuttavaa ja vastuusta vapauttavaa uhriasemaa.

JoKaGO

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 631
 • Liked: 9312
 • Huumoria(?) Lappeenrannan metsistä
Vs: Vakiofraaseja & Mokutuksen helmiä
« Vastaus #819 : 17.12.2022, 22:33:54 »
Tuolla lehtijutussa Atarah kertoo:
".... saavuin Suomeen ensimmäistä kertaa Ghanasta....Elettiin vuotta 1983."
Ja:
Suomessa ei yksinkertaisesti ollut niitä kebab- ja pizzapaikkoja, joita täällä on nyt.

Voiko tuo olla totta? Lahdessa kävin elämäni ensimmäisen kerran pizzeriassa vuonna 1977 tai 1978, en muista tarkkaan. Mutta että "isolla kirkolla" ei olisi ollut pizzerioita vielä vuonna 1983. Väittäisin husutukseksi!
Virus on taas laukalla ja vieläpä keskellä kesää! Ja eikun pahenee mitä pidemmälle syksy etenee... Talvi 21-22 ja virus huutaa jippiitä rokotuskattavuudesta huolimatta. Mutta onneksi helmikuussa 2022 koko painajainen on ohi, näin Sanna I Suuri on päättänyt. Kaikki pääsee hiihtolomille ja bilettämään, kiitos Sannamme!

Uuno Nuivanen

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 647
 • Liked: 47835
 • Bring'em on...
Vs: Vakiofraaseja & Mokutuksen helmiä
« Vastaus #820 : 18.12.2022, 16:04:22 »
Tuolla lehtijutussa Atarah kertoo:
".... saavuin Suomeen ensimmäistä kertaa Ghanasta....Elettiin vuotta 1983."
Ja:
Suomessa ei yksinkertaisesti ollut niitä kebab- ja pizzapaikkoja, joita täällä on nyt.

Voiko tuo olla totta? Lahdessa kävin elämäni ensimmäisen kerran pizzeriassa vuonna 1977 tai 1978, en muista tarkkaan. Mutta että "isolla kirkolla" ei olisi ollut pizzerioita vielä vuonna 1983. Väittäisin husutukseksi!

Minä Heinolassa samoilla huitteilla, en muista tarkkaan minäkään. Hyvää oli olminvalkoisten kalpeanaamojen kärventämä lätty.  ;)

Niobium

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 201
 • Liked: 5682
Vs: Vakiofraaseja & Mokutuksen helmiä
« Vastaus #821 : 26.12.2022, 18:04:14 »
Kebab ja pizza ovat toden totta ghanalaisia perinneruokia, joita olisi tarjottava ihan jokaiselle, niinkö?

Jos haluan syödä ghanalaista ruokaa, niin sitten etsin sellaisen paikan. Varmasti löytyy, kuten muitakin etnisiä paikkoja laidasta laitaan.

Pointti on siinä, että jos haluaa perustaa ravintolan, niin ollos hyvä vaan.

Tuo 6000 euron kynnysraha on aina sovittavissa lähtömaan paikallisten pankkiirien kanssa. Korko, jonka mukaan anonyymien rahansiirtojärjestelmien mukaan pelataan, voi olla sitten toinen.

Se helposti tuplaantuu takaisin maksettava summa. Ghana ei ole valitettavasti minun henkilökohtaisella asteikollani ihan sitä parasta A+++ ryhmää.

Se vain on yksinkertaisesti hyväksyttävä, että se paikka on ansaittava. Ei mulla tee tiukkaa käydä etnisissä kaupoissa. Täällä on kurdi, jonka kanssa ihan hyvät jutut.

Uhriutuminen ja tuhkan ripottelu päälleen on vähän turha tapa uida tähän maahan. Raikkaita tuulia täällä kyllä löytää, kun vähän muutakin yrittää kuin kitistä.
Takaisinperintämenettelijä matkalla afrikkaan.

Scruton

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 66
 • Liked: 301
 • Maltillinen kansalliskonservatiivi
Vs: Vakiofraaseja & Mokutuksen helmiä
« Vastaus #822 : 05.02.2023, 12:05:34 »
Lähes kaikki myöntävät että Afrikan rajojen vetäminen viivoittimella etnisistä- ja heimorajoista piittamatta aiheutti ja aiheuttaa edelleen paljon ongelmia ja konflikteja. Silti mokuttajien vakiofraasi on: "erilaisuus on rikkaus". Eivätkö he näe tässä mitään ristiriitaa?
"Conservatism starts from a sentiment that all mature people can readily share: the sentiment that good things are easily destroyed, but not easily created."
- Sir Roger Scruton

“Tradition is not the worship of ashes, but the preservation of fire.”
- Gustav Mahler

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 011
 • Liked: 114329
Vs: Vakiofraaseja & Mokutuksen helmiä
« Vastaus #823 : 17.02.2023, 14:39:22 »
Uudessa Image-lehdessä Vihreän Langan entisen päätoimittajan Riikka Suomisen maahanmuuttoa käsittelevä kolumni "Tervetuloa".

Lainaus käyttäjältä: Riikka Suominen, Image
Tekstiä varten on haastateltu tutkija Lena Närettä.

Pidän silti Riikka Suomista kirjoittajana ja toimittajana vastuullisena kaikista tekstinsä virheistä ja väitteistä. Etenkin kun Lena Näre on toiminut julkisessa maahanmuuttokeskustelussa tutkijan roolin sijaan lähinnä subjektiivisia mielipiteitään ja virheellisiä väitteitä esittävän aktivistin roolissa.

Lainaus käyttäjältä: Riikka Suominen, Image
Käsitys siitä, että Suomi tarvitsee maahanmuuttajia, vahvistuu jatkuvasti. Tulijoiden toivotaan ratkaisevan hoitajavaje, työvoimapula ja jopa maaseudun asuttaminen.

Käsitykselle ei ole ollut eikä esitetä vieläkään päteviä perusteita. Kyse on vain valtavasta eturyhmien vyörytyksestä julkisuudessa valtamedian täydellä tuella.

Nykyisellään maahanmuutto ei esimerkiksi suinkaan helpota veronnostopaineita vaan lisää niitä. Tilanne vain pahenisi valtapuolueiden esittämillä maahanmuuttopolitiikan linjauksilla.

Lainaus käyttäjältä: Riikka Suominen, Image
Mutta samaan aikaan, kun tilastot kaipaavat tänne satojatuhansia uusia asukkaista, niin itse ulkomaalaiset ihmiset esitetään uhkana.

Tämä näkyy esimerkiksi mielipidekyselyissä. Niissä selvitetään asenteita maahanmuuttoa kohtaan. Kyselyn lähtökohta on, että maahantulijaa pelätään. Esimerkiksi Euroopan unionin tekemä Eurobarometri kysyy, huolettaako maahanmuutto. Aiemmin on muotoiltu, kuinka iso uhka tai ongelma maahanmuutto on. Onneksi ihmisryhmien kohdalla ei kysellä asenteita heihin. Suvaitsetko vasenkätisiä? 1930-luvulla olisi varmaan kysytty, kuinka iso uhka juutalaiset ovat.

Tilastot eivät kaipaa tänne satojatuhansia uusia asukkaita. Ilmaisu on yhtä typerä kuin ajatuskin.

Mitä tulee ulkomaalaisten ihmisten esittämiseen uhkana, sehän ei pidä paikkaansa. Valtamediajulkisuus on nyt kaikelle maahanmuutolle ehdottoman myönteistä. Jopa niin, että voidaan näennäisesti käsitellä Ruotsin maahanmuuton aiheuttamia ongelmia kuten katujengiväkivaltaa ja silti jakomielisesti esittää Ruotsiin haalittu selvästi haitallinen massamaahanmuutto esikuvallisena, jopa välttämättömänä myös Suomelle.

Lainaus käyttäjältä: Riikka Suominen, Image
Vielä räikeämpää pelottelu oli vuoden 2015 aikaan, kun satojatuhansia ihmisiä pakeni Lähi-idästä. Silloin Taloustutkimus selvitti Iltalehden piikkiin, uskoivatko vastaajat turvapaikanhakijoiden tuovan mukanaan rikollisuutta.

Tilastojen mukaan turvapaikanhakijat toivat tuolloin mukanaan rikollisuutta. Paljon ja vakavaa. Muun muassa Suomen ensimmäisen oikeudessa vahvistetun terrori-iskun, toistasataa raiskausta, pari tuhatta pahoinpitelyä jne.

Mutta ongelma siis se, että ihmisiltä kysyttiin, mitä he uskovat tapahtuvan.

Ja sen Iltalehden jutunkin otsikko oli alistuvan asenteen paljastavasti Olemmeko me rasisteja?

Lainaus käyttäjältä: Riikka Suominen, Image
Kyselyiden maailmankuva muokkaa asenteita. Minä esimerkiksi vastaiisin mielellään kyselyihin, pidänkö liharuuan tarjoamista kouluissa epäterveellisenä, onko mainonta mielestäni haitallista tai ovatko yksityisautoilija itsekkäitä.

Eli mielipidekyselyissä ei pitäisi esittää vääränlaisia väitteitä. Ei kai sitten vääränlaisia mielipiteitäkään.

Lainaus käyttäjältä: Riikka Suominen, Image
Myös politiikassa maahanmuuttoon suhtaudutaan ristiriitaisesti.

Petteri Orpo (kok.), kannatusmittausten perusteella seuraava pääministeri, sanoo (HS 21.1.2023), että Suomen on pakko saada joka vuosi kymmeniätuhansia maahanmuuttajia. Tästä huolimatta Orpo ja puolueensa kokoomus tukivat välikysymystä, jossa katujengi-ilmiöstä syytettiin "Suomessa vuosikymmenet harjoitettua löyhää maahanmuuttopolitiikkaa". Eduskuntakeskustelussa kokoomus vaati tiukentamaan ehtoja tulijoille.

Samaa mieltä yleisestä ristiriitaisuudesta, mutta ei Orpo sentään ole vaatinut Suomeen katujengiläisiä. Sen sijaan hän kyllä tukee maahanmuuttopolitiikkaa, joka luo heitä.

Vaikka Kokoomus liittyi tuohon yhteen välikysymykseen, puolue nimenomaan ei ole suostunut esittämään eduskuntakeskustelussa ja katujengiongelman ratkaisuksi esittämässään ohjelmassa ainuttakaan konkreettista haittamaahanmuuton rajoitusta itse maahanmuuttopolitiikkaan, joka on itsestäänselvästi nykyisen katujengiongelman taustalla.

Lainaus käyttäjältä: Riikka Suominen, Image
Kaksinaamaisuuteen vaikuttaa tietenkin perussuomalaisten kannatus. Sen vuoksi muutkin oikeistopuolueet haluavat olla vähän muukalaiskammoisia.

Todellisuudessa Suomi ei ole koskaan harjoittanut väitettyä löyhää maahanmuuttopolitiikkaa. Tänne muuttaminen on tehty vaikeaksi. Ja niinpä ulkomailla syntyneiden osuus on Suomessa Euroopan pienimpiä.

Todellisuudessa Suomen muita maita löysemmästä maahanmuuttopolitiikasta ei ole mitään epäselvyyttä. Esimerkiksi politiikkavertailut ja turvapaikkahakemusten hyväksymisprosentit osoittavat kiistattomasti, että Suomi on maahanmuuttopolitiikassaan EU-maiden kärkeä käytäntöjen löysyydessä, monissa asioissa kuten hyväksymisprosenteissa jopa Ruotsin ohittaen.

Kukaan täysjärkinen aihetta yhtään tunteva ei voi väittää rehellisesti muuta. Ulkomailla syntyneiden osuus taas johtuu enimmäkseen ihan muista tekijöistä kuin nykyisestä maahanmuuttopolitiikasta.

Lainaus käyttäjältä: Riikka Suominen, Image
Mitään uutta ei Suomen jakomielitautinen suhde maahanmuuttoon ole. Sitä nähtiin myös vuoden 2015 turvapaikkakriisissä. Silloin ulkoministeriön viestintäosastolla tehtiin kahta kampanjaa. Toinen oli perinteistä maakuva työtä, jolla houkuteltiin ihmisiä Suomeen, mutta toinen oli uutta: karkoituskampanja, joka varoitti muuan muassa irakilaisia ja afganistanilaisia, ettei Suomeen kannattanut pyrkiä.

Ulkoministeriön "kampanja" (joka ulkoministeriön mukaan ei ollut kampanja) oli siinä, että Facebook-ryhmään lähetettiin syksyn 2015 tulijatulvan jälkeen Migrin tiedotteen arabiankielinen viranomaisviesti, jonka mukaan irakilaiset eivät saa automaattisesti turvapaikkaa Suomesta lähtömaan perusteella (hyväksymisprosentti tuolloin kuitenkin Suomessa Euroopan korkeimpana lähes 100).

Yksittäinen Facebook-viesti tuskin käänsi kenenkään päätä, kun Irakissa oli aiemmin levitetty tietoa, että irakilaiset saavat oleskeluluvan helpoiten juuri Suomesta ja että Suomen pääministeri lahjoittaa talonsa turvapaikanhakijoille. "Tervetuloa".

Sen sijaan sisäministeriö kyllä organisoi tuolloin suomalaisten manipuloimiseksi viestintäyhtiöiden ja aktivistijärjestöjen kampanjoita, joilla haluttiin pehmentää kantaväestön reaktioita propagandan keinoin.

Lainaus käyttäjältä: Riikka Suominen, Image
Haave ehkä oli, että Suomen ihanuudesta pystyisi kertomaan taajuudella, jonka vain valkoiset korvat kuulevat.

Suomi olisi nyt parempi paikka, jos tänne ei olisi houkuteltu niitä 20 000 irakilaista, jotka ohittivat matkallaan niin Saksan, Tanskan kuin Ruotsinkin, koska halusivat Suomesta helpon oleskeluluvan.

Lainaus käyttäjältä: Riikka Suominen, Image
Suomessa kuvitellaan, että kaikki tunkevat tänne, ellemme ole rajoilla tiukkoina esittämässä ehtoja. Maahanmuuttotutkija Pasi Saukkonen on huomauttanut, että oikeasti Suomen vetovoimatekijät ovat heikot. Työvoimapula vaivaa monia muitakin Euroopan maita. On vaikeaa houkutella ihmisiä juuri tänne.

Saukkonen viittasi ihan oikeiden asiantuntijoiden ja osaajien eli nettoveronmaksajien vetovoimatekijöihin. Sen sijaan se ei-toivottu väki on valmis maksamaan jopa kymmeniä tuhansia euroja saadakseen Suomesta jalansijan ja oleskeluluvan. Velat maksetaan esimerkiksi omalla orjatyöllä tai ottamalla oleskeluluvan saamisen jälkeen seuraavat Suomeen tunkevat omiksi orjiksi.

Lainaus käyttäjältä: Riikka Suominen, Image
Hommaa tuskin auttaa, jos tieto Suomesta Euroopan rasistisimpana maana kiirii potentiaalisten tulijoiden korviin.

Suomi ei ole Euroopan rasistisin maa. Koko ajatus on tietysti älytön, mutta monet hellivät tätä Iltalehden aikoinaan keksimää valeuutista vielä vuosien jälkeen oman harhaisen ajattelunsa peruskivenä.

Lainaus käyttäjältä: Riikka Suominen, Image
Mutta miten kääntää asenteita työperäiseen maahanmuuttoon sen jälkeen, kun vuosikymmeniä on demonisoitu "vain taloudellisista syistä" maahan pyrkiviä. Keskustelu maahanmuutosta on kietoutunut sen ympärille, kuka on "oikeasti hädänalainen". Populistien perusväite on, että muukalaiset vievät työt. Nyt töiden perässä tulijoita tarvittaisiin.

Ei ole demonisoitu "vain taloudellisista syistä" maahan pyrkiviä vaan arvosteltu turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttäjiä ja sen edistäjiä.

Keskustelu maahanmuutosta ei tosiaankaan ole kietoutunut sen ympärille, kuka on oikeasti hädänalainen. En edes muista, milloin tätä olisi käsitelty viimeksi valtamediassa. Narratiivihan menee jo niissä sfääreissä, että kaikki maahanmuutto millä tahansa motiivilla on hyvästä Suomelle. Meillä ei kuulemma ole varaa valita, joten kaikki kelpaa.

Samoin väite siitä, että "muukalaiset vievät työt" on rutikuiva olkiukko jostain 90-luvulta. Ongelmaksi on aikaa sitten todettu sosiaaliturvariippuvuus, niin humanitaaristen työttömien kuin halpatyöläistenkin. Maahanmuuttajien haaliminen halpatöihin on työnantajille kannattavaa ja mahdollista vain, koska se on veronmaksajien subventoimaa.

Lainaus käyttäjältä: Riikka Suominen, Image
Onneksi asenteissa on myös rohkaisevia esimerkkejä. Suomesta on vajaan vuoden aikana hakenut turvaa yli 45 000 ukrainalaista. Se on vain pieni osa maansa jättäneistä 7 miljoonasta ukrainalaisesta, mutta Suomen aiempaan maahanmuuttoon verrattuna paljon. Tällä kertaa lehdistö ei puhu pakolaistulvasta, vaikka ukrainalaisia on tullut puolitoista kertaa niin paljon kuin turvapaikanhakijoita vuonna 2015. Tuolloin poliittinen reaktio oli aggressiivinen ja hätääntynyt, nyt tulijoihin on suhtauduttu myötämielisesti. EU kehitti nopeasti oleskelulupajärjestelmän, jolla ihmiset pääsevät töihin ja opiskelemaan. Suomalainen byrokratia on joustanut, ja ukrainalaisille lapsille on löytynyt nopeasti koulupaikat. Vastaanottokeskuksia kohtaan ei ole hyökätty mielipidekirjoituksilla eikä polttopulloilla.

Johtuisikohan siitä, että ukrainalaiset naiset ja lapset ovat huomattavasti vuoden 2015 turvapaikanhakijoita vähemmän katkoneet kurkkuja Turun torilla, raiskanneet pikkulapsia Oulussa ja ryöstäneet aseella uhaten kantaväestöä kaduilla (vrt. poliisin tilastot turvapaikanhakijoiden rikollisuudesta vuosilta 2015-2017)? En tiedä, kunhan arvailen.
« Viimeksi muokattu: 17.02.2023, 15:22:13 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 38 011
 • Liked: 114329
Vs: Vakiofraaseja & Mokutuksen helmiä
« Vastaus #824 : 22.02.2023, 15:30:00 »
Koska avoimia rajoja ja maahanmuuton lisäämistä puolustavat eivät missään tapauksessa halua alistaa näkemyksiään kritiikille osallistumalla avoimeen, tasapuoliseen asiadebattiin maahanmuuttokriittisten kanssa esimerkiksi täällä Hommaforumilla (Twitter-huutelut sitten erikseen), yksi turvallinen tapa osallistua näennäisesti keskusteluun ja jopa voittaa väittely on esittää vastapuolen näkemykset olkiukkoina ja sitten kumota ne sopivasti muotoilluilla omilla väitteillä, joita kukaan ei voi haastaa ainakaan samalla alustalla.

Esimerkki tästä on valtamediassa maahanmuuttotutkijana esiintyvä aktivisti Erna Bodström, joka kaataa näin eduskuntavaalien alla "faktoillaan" itse määrittelemiään maahanmuuttomyyttejä vasemmistolaisilla nettisivuilla, joilla ei tietenkään mahdollisteta keskustelua aiheesta.


Lainaus
Myytinmurtajaiset: 10+1 väitettä turvapaikanhakijoista

Maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista liikkuu paljon virheellisiä ja harhaanjohtavia väittämiä. Maahanmuuttotutkija Erna Bodström tarkastelee uuden Myytinmurtajaiset-kirjoitussarjan ensimmäisessä osassa tällaisia väitteitä ja niiden paikkansapitävyyttä. Sarja toimitetaan keväällä 2023 kahden ajatuspajan, Kalevi Sorsa -säätiön ja Vasemmistofoorumin yhteistyössä.
Kalevi Sorsa -säätiö 22.2.2023

Alkeellisen vaalipropagandakirjoituksen esittäminen asiantuntija-auktoriteetin faktoina kertoo olennaisen ajatuspajana varmaan ainakin jonkinlaiseen uskottavuuteen pyrkivän Kalevi Sorsa -säätiön rehellisyyden ja tieteellisyyden asteesta. Vasemmistofoorumilta kukaan ei kai mitään sellaista odotakaan, eivät edes Pontukset ja Veikat itse.

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
1. VÄITE: Suurin osa Suomeen tulevista maahantulijoista on turvapaikanhakijoita ja pakolaisia.

Missä ja kuka esittää tällaista väitettä? Ei ainakaan valtamedia, joka pitkälti päättää, mitkä ovat vallitsevia käsityksiä tai myyttejä.

Olennaisempaa on, että suurin osa maahanmuuton aiheuttamista kasvavista haitoista ja kustannuksista on perua Suomen humanitaarisesta maahanmuutosta, jonka on mahdollistanut Suomen äärimmäinen (nykyään kai käytettäisiin kiertoilmaisua "kunnianhimoinen" kuten ilmastopolitiikassa) maahanmuuttopolitiikka.

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
FAKTA: Ei pidä paikkaansa. Suurin osa Suomeen tulevista maahanmuuttajista muuttaa perheen tai työn takia.

Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan suurin osa Suomeen haetuista ja saaduista oleskeluluvista myönnetään täällä ennestään asuvien perheenjäsenille ja työpaikan löytäneille. Kolmanneksi suurimman ryhmän muodostavat opiskelijat.

Viime vuonna Suomesta myönnettiin suunnilleen yhtä paljon oleskelulupia turvapaikkaa hakeneille kuin muille ensimmäistä kertaa oleskelulupaa hakeneille. Humanitaariseen maahanmuuttoon kuuluu olennaisena osana myös perheenyhdistäminen, joka on tässä unohdettu. Lisäksi tuhannet ovat jääneet Suomeen laittomasti, eivätkä tietenkään näy oleskelulupatilastoissa.

On sitä paitsi tahallisen harhaanjohtavaa verrata väliaikaisesti Suomessa oleskelevia (tyypillinen työperäinen maahanmuuttaja tai opiskelija) ja tänne pysyvästi jääviä (tyypillinen humanitaarinen maahanmuuttaja).

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
Yhteensä perheen, työn tai opiskelun vuoksi Suomeen muuttaa vuosittain EU-alueelta tai sen ulkopuolelta noin 35 000 ihmistä. Turvapaikan tai muun suojeluperusteisen luvan saaneet ovat selvästi pienempi ryhmä. Turvapaikan tai muun suojeluperusteisen luvan saa tilastojen mukaan vuosittain tavanomaisessa tilanteessa noin 2000–3000 ihmistä, ja lisäksi Suomi ottaa vastaan vuosittain vajaat 1000 kiintiöpakolaista.

Erityistilanteita on 2000-luvulla ollut kaksi: vuosi 2015, jolloin Suomeen saapui yli 30 000 turvapaikanhakijaa koko Eurooppaa kohdanneen niin kutsutun pakolaiskriisin vuoksi, sekä vuosi 2022, jolloin tilapäistä suojelua Suomesta haki noin 45 000 ihmistä Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

"Erityistilanteita" ei pidä jättää tarkastelun ulkopuolelle, sillä niillä on ollut valtava vaikutus niin Suomessa kuin varsinkin Ruotsissa, johon "erityistilanteet" ovat tuoneet satojatuhansia Ruotsiin jääneitä turvapaikanhakijoita. Humanitaarisen maahanmuuton mutta etenkin juuri "erityistilanteiden" vuoksi EU:n ulkopuolisen haittamaahanmuuton nopeus ja merkitys on systemaattisesti aliarvioitu Suomen ja Ruotsin väestöennusteiden pahimmissakin skenaarioissa.

Sekin vielä, että Suomeen ei saapunut vuonna 2015 "yli 30 000 turvapaikanhakijaa koko Eurooppaa kohdanneen niin kutsutun pakolaiskriisin vuoksi" (Syyrian sota), vaan Suomeen hakeutui muut EU-maat ohittaen poikkeuksellinen määrä irakilaisia, koska irakilaisten turvapaikanhakijoiden hyväksymiskriteerit olivat Suomessa poikkeuksellisen löysät muihin maihin verrattuna. Vielä kesäkuussa Suomesta sai muutenkin oleskeluluvan myös kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen, mikä oli tietysti täysin järjetöntä ja uniikkia koko maailmassa.

Vain hyvin harvalla voi arvioida olleen humanitaarinen syy matkustaa koko turvallisen Euroopan halki Suomeen asti hakemaan turvapaikkaa, eikä se syy voinut olla kenelläkään sota, joka oli jäänyt taakse jo Turkkiin mutta viimeistään Euroopan puolelle tultaessa.

Lainaus
2. VÄITE: Maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat tulevat Suomeen lähinnä Lähi-idästä ja Afrikasta.

3. VÄITE: Suomi ja Eurooppa kantavat kohtuuttoman suuren vastuun pakolaisista.

4. VÄITE: Turvapaikanhakijan tulee hakea turvaa ensimmäisestä turvallisesta maasta.

5. VÄITE: Turvapaikanhakeminen Euroopasta on helppoa – sanoo vain rajalla "asylum".

6. VÄITE: Lähes kaikki turvapaikanhakijat ovat aikuisia miehiä.

7. VÄITE: Miehet eivät tarvitse kansainvälistä suojelua yhtä paljon kuin naiset ja lapset.

8. VÄITE: Raja-aidat estävät turvapaikanhakijoiden tulon Suomeen.

9. VÄITE: Suurin osa turvapaikanhakijoista on "elintasopakolaisia".

10. VÄITE: Suomi on maailman sosiaalitoimisto.

10+1. VÄITE: Turvapaikanhakijat muodostavat Suomelle taloudellisen taakan.

Voisihan noita muitakin käydä läpi, mutta ehkä myöhemmin. Kaikki väitteet ja "faktat" on rakennettu sanakikkailun, sopivien unohtamisien ja väistöperiaatteen (esim. näätäsanat) varaan, kun muu ei onnistu.

Edit:

Katsotaanpas nyt ainakin tämä:
Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
10+1. VÄITE: Turvapaikanhakijat muodostavat Suomelle taloudellisen taakan.

Lainaus
FAKTA: Pitää osittain paikkansa. Ihmisen aiheuttaman taloudellisen hyödyn tai taakan laskeminen on monimutkainen asia, ja siksi sitä on yksiselitteisesti hankala todentaa. Turvapaikanhakijoiden kohdalla väite vie keskustelun sivuraiteille, sillä kansainvälisessä suojelussa kyse ei ole taloudellisesta siirtolaisuudesta.

Turvapaikanhakijoiden päätteleminen ryhmänä taloudellisesti hyödylliseksi tai taakaksi ei ole mitenkään erityisen monimutkaista. Muun väittäminen on harhauttamista.

Vastoin Bodströmin torjuntaa turvapaikanhakijoiden aiheuttaman taloudellisen taakan arvioinnin nimenomaan pitäisi olla keskustelun ytimessä jo siksikin, että rajallisten auttamisresurssien maailmassa turvapaikanhakijoiden asuttaminen Eurooppaan ja etenkin Suomeen on luokkaa sata kertaa kalliimpaa kuin Euroopan ulkopuolella auttaminen. Nykyiselle resursseja surutta tuhlaavalla tehottomalle järjestelmälle pitäisi siksi olla todella hyvät perustelut, mutta sellaisia ei ole.

Auttamisresursseja kuluu moninkertaisesti enemmän parempaa elintasoa Euroopasta ja Suomesta etsivien turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttäjien aiheuttamiin kustannuksiin kuin päätyy esimerkiksi humanitaarisen avun kautta pakolaisleireille. Tämä näkyi erityisen selvästi vuoden 2015 kriisin jättimäisissä kustannuksissa suhteutettuna syyrialaisten pakolaisten leireille saamaan apuun.

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
Tiedetään, että erityisen paljon työelämän ulkopuolella ovat maahan muuttaneet naiset ja hiljattain maahan muuttaneet. Erityisesti ensimmäisinä vuosina maahan muuttaneet ovat usein kotoutumispalveluiden piirissä, eli käytännössä opiskelemassa kieltä tai uutta ammattia. Maahan muuttaneiden työllisyys kasvaa maassaoloajan pidentyessä, vaikkakin tämä tapahtuu hitaasti. Kustannuksia syntyy luonnollisesti myös hakemusten käsittelystä ja sen aikaisista elinkustannuksista.

Kaikesta tästä tiedosta huolimatta on käytännössä kuitenkin vaikeaa yksiselitteisesti laskea turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten aiheuttamaa taloudellista vaikutusta. Tämä johtuu kahdesta syystä.

Ensiksikin ei ole mahdollista yksiselitteisesti arvioida, miten ihmisen aiheuttama taloudellinen vaikutus lasketaan, mitä siihen luetaan mukaan ja miltä ajalta. Vaikutukset ovat monissa tapauksissa ylisukupolvisia, kun perheet jäävät maahan asumaan.

Toiseksi on vaikea sanoa, mihin maahan muuttaneen taloudellista vaikutusta tulisi verrata, esimerkiksi työikäiseen kantaväestön jäseneen vai syntyvään lapseen. Kaikki nämä valinnat johtavat ainakin jossain määrin erilaiseen lopputulokseen.

Sanakikkailua kuten tuo "yksiselitteisesti". Tuollaiseen tarraamalla ei ole mahdollista arvioida oikein mitään, koska tällaisessa arvioinnissa on aina tehtävä valintoja.

Todellisuudessa millä tahansa järkevillä reaalimaailman oletuksilla (valintojen perusteista voidaan keskustella) päädytään aina siihen, että turvapaikkamaahanmuutto on Suomelle taloudellinen taakka. Sitten erikseen päättömät maahanmuuton bkt-skenaariot, joiden logiikalla Euroopan rajojen avaaminen Afrikkaan onkin vain nerokas keino saada aikaan talouskasvua siinä missä vaikka ikkunoiden kivittäminen.

Vaikkei laskelmien oletuksista päästäisi täyteen yksimielisyyteen, niiden kautta voidaan ainakin verrata eri ryhmiä toisiinsa. Jos tietyn maahanmuuttajaryhmän edustajien elinkaarikustannukset ovat tilastojen mukaan esimerkiksi puoli miljoonaa euroa miinuksella verrattuna sekä joihinkin muihin maahanmuuttajaryhmiin että Suomessa syntyneisiin, ei varmaan ole oikeasti epäselvyyttä, että tällainen maahanmuutto ei ole taloudellisesti hyödyllistä.

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
Olennaista on kuitenkin se, että turvapaikanhakijat eivät ole taloudellisia siirtolaisia. Toisin sanoen heidän vastaanottamisensa tarkoitus ei edes ole parantaa kansantaloutta.

Ylivoimaisesti suurin osa Etelä-Euroopan kautta Suomeen asti hakeutuvista turvapaikanhakijoista on ennen kaikkea taloudellisia siirtolaisia, oli heidän turvapaikkaprosessinsa lopputulos mitä tahansa.

Heidän – myös kielteisen päätöksen saaneiden – vastaanottamista puolustellaan myös kansantalouden parantamisella (ja väestörakenteen korjaamisella ja ties millä), vaikka se on tietysti argumenttina roskaa.

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
Sen sijaan turvapaikanhaun tehtävä on ylläpitää ihmisoikeuksia, esimerkiksi uskonnon- ja mielipiteen vapautta. Siksi koko kysymys turvapaikanhakijoiden taloudellisesta vaikuttavuudesta on lähtökohdiltaan väärä. Se on sama, kuin kysyisi, mikä on uskonnon- tai mielipiteen vapauden tai demokraattisen järjestelmän hinta.

Kuten sanottu, rajallisten resurssien maailmassa on aivan oleellista selvittää Suomen tehottoman turvapaikkajärjestelmän hinta.

Etenkin kun Suomessa levitetään nyt valtamediatasolla röyhkeästi valhetta, että kaikki maahanmuutto olisi muka laadusta ja maahantulon tavasta ja motiivista riippumatta suomalaisille taloudellisesti hyödyllistä, mitä se ei tietenkään ole. Sitähän Bodströmkin yritti tässä vihjata vääntämällä asiasta muka jotenkin monimutkaista ja epäselvää.

Edit2:

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
8. VÄITE: Raja-aidat estävät turvapaikanhakijoiden tulon Suomeen.

Pelkät raja-aidat eivät tietenkään vielä estä kenenkään tuloa Suomeen...

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
FAKTA: Ei pidä paikkaansa. Raja-aidat lähinnä ohjaavat ihmiset toisille – usein vaarallisemmille – reiteille.

...mutta myöskään Bodströmin väite ei pidä paikkaansa.

Tietenkin jos suljetun oven vieressä on avoin ovi, sitä käytetään, mutta jos ainoa muu ovi on satojen kilometrien vaelluksen päässä ja sekin luultavasti kiinni, moni jättää lähtemättä koko reissulle.

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
Vuoden 2015 niin sanotun pakolaiskriisin aikana erityisesti Itä-Eurooppaan rakennettiin runsaasti raja-aitoja, joiden tarkoitus oli estää turvapaikanhakijoiden liikkuminen maasta toiseen Euroopan sisällä.

Raja-aidat eivät estä ihmisten liikkumista, vaan ne lähinnä ohjaavat sitä. Kun yhteen paikkaan rakennetaan aita, etsivät ihmiset uuden reitin sen ympäri. Näin on käynyt myös Itä-Euroopan raja-aidoille.

Mitä ihmettä selität? Rajojen sulkeminen eli raja-aidat tiukkaan rajavalvontaan yhdistettynä nostavat kynnystä lähteä liikkeelle, kun taas avoimet rajat ja vapaa liikkuminen on kutsu vaeltaa Eurooppaan. Tämä nähtiin kouriintuntuvasti vuonna 2015 ja alkuvuodesta 2016. Kun rajoja ryhdyttiin yleisesti sulkemaan, tulijavirrat pienenivät silmissä. En ymmärrä, miten muuten tapahtunut muutos selitetään mokutusnarratiivissa.

Kirjoituksen linkin ja maksumuurin takana on jokin yksittäinen USA:n ja Meksikon yli 3 000 kilometrin rajaa käsittelevä artikkeli, jolla ei tietenkään ole mitään todistusvoimaa Euroopan rajoista ja siirtolaisvirroista puhuttaessa.

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
Uudet reitit ovat usein entisiä vaarallisempia. Se tarkoittaa enemmän loukkaantumisia, kuolemia ja kärsimystä. Se tarkoittaa sitä, että haavoittavassa asemassa olevien ihmisten, kuten lasten, vanhusten ja vammaisten, on entistäkin hankalampi hakea suojaa.

Kuten Välimereltä nähdään, suurin osa vaarallisia reittejä käyttävistä ei ole pakolaisia ollenkaan, mutta vaarantaa silti itsensä. Pakolaisistakin suurin osa hakeutuu Eurooppaan pitkän matkan itselleen turvallisten ja jopa uusien vaarallisten maiden (Libya) halki.

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
Suomen suunnittelema raja-aita voisi siis toimia kahdella tavalla. Joko ohjaamalla ihmisiä Suomen raja-asemia kohti tai niiltä pois, mahdollisesti entistä haastavampaan maastoon.

Jos ihmiset ohjautuvat raja-asemalle, heillä on oikeus hakea turvapaikkaa. Sen jälkeen he saavat saapua laillisesti Suomen maaperälle. Tämä ei siis estä turvapaikanhakua.

Jos ihmiset ohjautuvat pois raja-asemalta, mutta pääsevät maaston läpi Suomen maaperälle, heillä on oikeus hakea turvapaikkaa. Tämäkään siis ei estä turvapaikanhakua.

Suomen itärajalle suunniteltu raja-aita voisi toimia tiukkaan rajavalvontaan yhdistettynä niin, että hybridioperaatiotilanteessa Suomeen laittomasti tulleet havaittaisiin aidan tuntumasta, otettaisiin kiinni ja käännytettäisiin. Näin on toimittu muissa EU:n itärajan maissa.

Mutta koska rajojen sulkeminen on estetty uudessa rajalaissa, uusien aitojen tavoite on vain ohjata laittomat tulijat laillisille rajanylityspaikoille, joilta heidät otetaan sisälle Suomeen, jos sanovat "asylum". Tämän teki selväksi sisäministeri Krista Mikkonen.

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
Raja-aita saattaakin siis estää turvapaikanhakijoiden tuloa lähinnä symbolisesti: lähettämällä maailmalle viestin siitä, että Suomi ei halua ottaa turvapaikanhakijoita vastaan.

Ei edes näin, koska Marinin hallitus on päinvastoin julistanut maailmalle, että Suomi ottaa kaikki turvapaikanhakijat vastaan kaikissa tilanteissa. Paradoksaalisesti raja voidaan nyt sulkea vain laillisesti tulevilta.

Aidan rakentaminen toimii symbolisena viestinä vain suomalaisiin päin, koska suomalaisessa valtamediassa valehdellaan kollektiivisesti, että tiukan paikan tullen raja suljetaan ja Venäjän hybridioperaatio estetään. Ei suljeta, ei estetä, koska laki ei mahdollista sitä rajavartijoille ja koska maan johdossa ei ole siihen muutenkaan minkäänlaista halua.

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
Myöskään niin kutsuttu masinoitu maahantulo eli ihmisten ohjaaminen rajalle ei poista oikeutta hakea turvapaikkaa. Jos turvapaikan hakua rajoilla rajoitetaan, kyse on hakijan ihmisoikeuksien loukkaamisesta.

Ei ihmisten tappaminenkaan ole normaalisti laillista ja se varmasti loukkaa ihmisoikeuksia, mutta poikkeustilanteessa se voidaan sallia ja siihen voidaan jopa velvoittaa.

Poikkeustilanteessa kuten hybridisodankäynnissä raja voitaisiin sulkea ihan kaikilta, mutta valitettavasti Suomi teki sen uudeksi lainsäädännöllään mahdottomaksi myös poikkeusoloissa.

Edit3:

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
9. VÄITE: Suurin osa turvapaikanhakijoista on "elintasopakolaisia".

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
FAKTA: Ei pidä paikkaansa. Merkittävälle osalle turvapaikanhakijoista myönnetään kansainvälistä suojelua, eikä kielteinen päätöskään välttämättä kerro taloudellisista motiiveista.

Juuri päinvastoin. Suurin osa turvapaikkahakemuksista todetaan EU-alueella perusteettomiksi (viime vuonna myönteisiä vain 35 %), eikä myönteinenkään päätös tarkoita, etteikö Eurooppaan ja vieläpä tiettyyn maahan kuten Euroopan äärilaidalle Suomeen hakeutumisen motiivi olisi ollut ennen kaikkea elintason parantaminen.

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
Eurooppaan tulee paljon ihmisiä erilaisista lähtökohdista ja syistä. Osa tulee pakoon vainoa ja väkivaltaa, osa etsimään taloudellisia mahdollisuuksia.

Taloudelliset motiivit ovat mukana lähes aina, etenkin kun on harvinaista, että Eurooppaan paetaan suoraa vainoa ja väkivaltaa kulkematta turvallisten maiden läpi.

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
Koska työperäisen oleskeluluvan saaminen on EU-alueella suhteellisen hankalaa, myös osa taloudellisista siirtolaisista turvautuu turvapaikan hakuun saadakseen mahdollisuuden työntekoon.

Työperäisen oleskeluluvan saaminen on suhteellisen hankalaa, jos ei ole sellaisia taitoja, joita työpaikan saamiseen vaaditaan. Tietysti. Niin pitää ollakin.

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
Euroopan tilastotoimisto Eurostatin mukaan Suomessa turvapaikka tai muu kansainvälinen suojelu myönnettiin 2017–2021 heti ensimmäisessä päätöksessä 45 prosentissa tapauksista. Lisäksi 30 prosenttia hakemuksiin tehdyistä lopullisista päätöksistä myöntää turvapaikan tai muuta kansainvälistä suojelua. Myös EU-alueella luvut ovat samansuuntaiset.

Luvut eivät suoraan kerro, minkä verran turvapaikkaa hakee ihmisiä, joiden motiivi on ensisijaisesti taloudellinen, ei turvallisuuteen liittyvä. Kiistämätöntä kuitenkin on, että merkittävä osa turvapaikanhakijoista myös saa suojelustatuksen, mikä tarkoittaa, että hän on kotimaassaan vaarassa. Pakolaisuuteen on siis yleensä oikea eikä taloudellinen syy.

Pakolaisuuteen voi olla oikea syy, mutta tuhansien kilometrien päähän Eurooppaan hakeutuminen syy on lähes aina taloudellinen. Kun matkasta maksetaan ihmissalakuljettajille 10 000 euroa tai enemmänkin, jolla elelisi omassa maassa toisella alueella tai muuten Euroopan ulkopuolella mukavasti vuosikaudet, odotetaan sijoitukselle tuottoa.

Lainaus käyttäjältä: Erna Bodström
Myöskään se, että ihmiselle ei myönnetä turvapaikkaa, ei automaattisesti tarkoita, että hän olisi tullut Eurooppaan taloudellisesti paremman elämän perässä. Turvapaikan myöntämisen kriteerit ovat suhteellisen tiukat, eikä suojelua välttämättä myönnetä, vaikka hakija kokisi olevansa vaarassa. Myös turvapaikkakäsittelyssä on todettu ongelmia, jotka voivat estää suojelun myöntämisen myös tilanteissa, joissa sille olisi perusteet.

Turvapaikan ja oleskeluluvan myöntämisen kriteerit ovat Euroopassa löysimmillään naurettavan löysät, eikä suojelua ole tarkoituskaan myöntää pelkkien kokemisten perusteella, kuten aktivistien uikutuksesta voisi luulla.

Ihan turha itkeä etenkään Suomessa muka vääristä päätöksistä, kun täällä jaellaan turvapaikanhakijoille oleskelulupia moninkertaisilla prosenteilla muihin EU-maihin verrattuna, eikä lukuisia kielteisiä päätöksiäkään saaneita tuhansia huijareita lennätetä kotiinsa vaan palkitaan sosiaaliturvalla ja palveluilla.

Linkin takana Bodströmin toisessa kirjoituksessa viitatut "ongelmat" eivät nekään kerro vihjailusta huolimatta muusta kuin korkeintaan yksittäistapauksista.
« Viimeksi muokattu: 24.02.2023, 13:04:48 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Tagit: