HOMMAN KESKUSTELU > Mylly

Valtiovarainministeriön ehdotus vuoden 2011 talousarvioksi

(1/6) > >>

qwerty:
http://budjetti.vm.fi/indox/tae/2011/vm_2011.html

Tärkeimmät luvut:

Tulot
Verot 35.196.074.000
Sekalaiset 4.643.441.000
Osakkeiden myynti+korko 1.594.980.000

Menot
Eduskunta 133.253.000 (+9%)
Koko kansan presidentti 21.882.000 (+43%) !!!
Valtioneuvoston kanslia 79.165.000 (+1%)
Ulkoasiainministeriö 1.266.442.000 (+6%)
Oikeusministeriö 825.749.000 (+4%)
Sisäasiainministeriö 1.316.025.000 (+4%)
Puolustusministeriö 2.858.993.000 (+6%)
Valtionvarainministeriö 15.247.547.000 (+3%)
Opetus- ja kultturiministeriö 6.554.197.000 (+5%)
Maa- ja metsätalousministeriö 2.805.233.000 (-1%)
Liikenne- ja viestintäministeriö 2.030.519.000 (-8%)
Työ- ja elinkeinoministeriö 3.291.455.000 (-22%) !!!
Sosiaali- ja terveysministeriö 11.636.487.000 (+1%)
Ympäristöministeriö 281.318.000 (-15%)

Valtionvelan korot & muut menot 2.076.000.000 (-1%)

Uusi laina - 8.996.770.000
eli yhdeksän miljardia. Jotkin lehdet uutisoivat tuon summan kahdeksalla alkavana, jota se tietenkin onkin. Melko näppärää. Kuukaudessa tuo tekee 750 miljoonaa. Päivässä 25 miljoonaa eli pyöreästi vitonen per lärvi, jonka joku muu maksaa... eiku.

Rapsakkaa yli varojen elämistä. Kuka sitä nyt vaalien alla taloutta tasapainottaisi? Eli pää edellä seinään, niin ne muutkin tekee.
9 miljardia pitäisi leikata, tai oikeastaan 11 jotta päästäisiin lyhentämään jo kerättyä velkaa... Ensi budjetissa valtionvelan korkoihin meneekin jo viitisensataa miljoonaa enemmän. Jne. jne. Velan lyhennys ei ole edes optio?

Koko maanpuolustuksen lakkauttaminen säästäisi 2.85mrd... Entäs loput 75%?
Mokutuksen lopettaminen... 3-4mrd... Yli puolet vielä jostain... Miten olisi byrokratian vähentäminen? Virastojen paperinpyörittäjistä irtoaisi helposti vähintään 100.000 henkeä uudelleenkoulutukseen, joka toki lyhyellä aikajänteellä loisi lisäkuluja koulutussektorille. Hieman pidemmällä aikajänteellä paperinpyörittäjien vähennys on mielestäni pakko suorittaa. Joten miksei silloin kun siihen on vielä jonkinlainen mahdollisuus?

Vai puhutaisiinko sittenkin jonkin ratahankkeen summasta, joka on koko potista alle promille? Kiitos media (ylelle superplushyvä) että puritte budjetin atomeihin. Kriittistä ja tutkivaa journalismia tamperelaisittain. Jälleen kerran.

Yhteiskuntamies:
Kaikennäkösiä pieniä menoja pystytään karsimaan ja tuloja lisäämään.

Mutta on 2 ihan selkeetä juttua mitkä saattas olla välttämätöntä tehdä jos halutaan ettei velkaannuta.

Minusta tärkein, ja ensimmäinen olisi noin puolet menoista kattavan sosiaali- ja eläkejärjestelmän uusiminen. Itseaiasassa nämä kulut järkevästi priorisoimalla ei tarvtisisi muita muutoksia tehdä ollenkaan. Mietityttää esim se, että jos tuet ja eläkkeet jaettaisiin lyhentämättömänä suoraan kansalle tulisi siitä lähes 500e/kk henkeä kohti puhtaana käteen, kaikille. Jopa niille jotka ei nykyisellään mitään tukia saa. Esim. lapset, työssä käyvät ja niin edelleen. Aikamoiset setit. Eli tämä olisi ehdottomasti tärkein leikkaamisen kohde minusta. On siis hyvinkin mahdollista että jokaista tukien piirissä olevaa henkilöä kohden menee valtiolla rahaa monta tuhatta kuukaudessa, enemmän kuin normaalin työssäkäyvän palkka. Vaikka veroprosentti olisi sata, todennäköisesti yksi työssäkäyvä ei keskimäärin pysty elättämään yhtä tuilla olevaa jos otetaan huomioon muutkin kulut kuin sille tuella elävälle käteen jäävä summa. Tämän voisi myös halutessa toteuttaa nykyistä järjestelmää inhimillisemmin ja lempeämmin, niin myös asiakkaalle kuin maksajallekkin.

Tärkein tulojen lisäämisen kohde olisi päihteet, huumausaineista virtaavan rahan voisi suunnata rikollisjärjestöiltä suoraan valtiolle. Tällä voitaisiin saada monen miljardin verotulot valtiolle jossa todennäköisesti suurin osa kansasta kumminkin huumeita käyttää, tai on käyttänyt. Turha leikkiä tekopyhää. Itseasiassa olen myös kohtuullisen vakuuttunut siitä, että tämä ratkaisu vähentäisi aiheeseen liittyvää inhimillistä kärsimystä. Tämä olisi siis myös lempeä ja humaani ratkaisu, josta sivutuotteena tulee miljardien tulot ja uusia työpaikkoja sun muuta mukavaa.

Itseasiassa näissä kummassakin asiassa on mielestäni kyse tekopyhyydestä, josta kansa maksaa miljardeja ja taas miljardeja voimatta juuri vaikuttaa asiaan. Pitäisin tuota budjettia siis suurimmaksi osin, tekopyhänä.

Loput on nappirahoja sieltä täältä "imo".

Näistä "nappirahoista" yksiä suurimpia lienee EU ja ulkomaanapu. eU:StA jäädään jotain 1.7miljardia tappiolle joka on jotakuinki just se joku jäsenmaksu tms. Ja ulkomaanavusta tulee miljardi. EU:sta ei varmaan voi erota ja ulkomanapuakaan ei voi lopettaa kun on varmaankin nimet sopimuksiin jo kirjoitettu missä sitä on luvattu jopa lisätä tms.

Myös armeijaa priorisoimalla saataisiin säästettyä paljonkin rahaa, tuskin edes vähentäen sen taisteluarvoa. Suomen armeijan tärkein voimavara lienee Suomalaiset, jotka eivät mihinkään toivon mukaan katoa vaikka rahaa kulutettaisiinkin vähemmän ko. aiheeseen. Osa armeijan menoista, miljoonakaupalla, ehkä jopa satamiljoonakaupalla menee kaiken maailman EU joukkoihin ja "rauhanturvaus" ja "kriisinhallinta" tehtäviin. Nämä ovat toki jotain lakisääteisiä ja nimet on papereissa sun muuta, mutta mielestäni täysin turhia menoeriä. Armeijaa voisi myös hyötykäyttää nykyistä paljonkin laajemmalti rauhanajan Suomen toiminnassa. Määrärahat hyötykäyttöön.
 
Eri ministeriöiden, ja muiden hallintoon on varattu budjetissa jotain miljardin luokkaa. Niistä pystyisi menoja varmasti karsimaan, ja paljon.

Monet muutokset oliskin juuri pidemmän aikavälin muutoksia joten käytännössä se tarkoittaisi sitä, että nyt olisi nihkeämpää kuin tulevaisuudessa homman tasaanuttua. Nykymenolla homma saattaa mennä niin, että nyt ei ole juurikaan niin nihkeetä kuin tulevaisuudessa homman romahtaessa käsiin. Voi olla pula-aika edessä. Jotkut elossa olevat muistavat pula-ajan hyvin kun ovat sitä eläneet. Saatamme hyvinkin suoda tuleville jälkeläisillemme vastaavat oltavat nykyisellä toiminnalla. Mutta eihän sen meitä pitäs haitata, tällähetkellä ?

Uskon myös vakaasti, että järkevämmällä politiikalla olisimme tulevaisuudessa voittoa tuottava valtio jonka ei tarvitse ottaa velkaa vaan voisi halutessaan jopa maksaa sitä takaisin. Luulen myös, että sama pätee muihinkin euroopan valtioihin, tai EU:hun.

Tässä voisi olisi myös mille tahansa poliittiselle puolueelle ajan hermoon iskevä vaalilupaus. "Tulemme muodostamaan hallituksen jolla on velanottoon nollatoleranssi" *taputaputapu* "Kansalaiset, elämme vaikeita aikoja mutta Suomalaisella sisulla ja.." *taputapu* Sotavelatki maksettiin ja silleen.

qwerty:
Hyvää läppää tuossa yllä. Vaikken 100% yhdykään noihin, enkä tietenkään armeijan lakkauttamiseenkaan, jonka heitin vain esimerkkinä aloitusviestissä.

Asian tynkää. Paljonko valtion budjetin - tämän kusenvärikantisen - paperiversion haltuunotto kustantaa. Ja mistä noita saa käydä lunastamassa?

qwerty:

--- Lainaus käyttäjältä: Yhteiskuntamies - 21.08.2010, 14:59:26 ---
Kyllä tuohon byrokratiaankin varmaan jotain miljardi uppoaa, siitä pystyisi karsimaan menoja varmasti, ja paljon. Todennäköisesti kutakuinkin juuri tuon miljardin verran.


--- Lainaus päättyy ---

Niin, itsehän vetelen luvut suoriksi, kun ministeriöillä ei ole aikaa/haluja kertoa yhtään mistään mitään.

Sosiaalidemokraattinen VITUN byrokratia kustantaa 5.000.000.000/ vuosi. Vähintään. Noin 20% valtion verotuloista!!!

Ton verran ilmaa on monikultturiohjaajien, islamin ja hindun opettajien, ja RUOTSIN KIELEN OPETTAJIEN palkkauksessa. Vähintään!


Yhteiskuntamies:
Byrokratialla tarkoitin tuossa eri virastojen hallintoja. Korjaampa.

Sosiaalihuoltoon, kelan sun muihin byrokratioihin varmaan uppoaaki sit varmaan hiukka enempi.

Koko sosiaalijärjestelmän automatisoimalla säästettäisiin siis varmaan aika monta miljardia byrokratiakustannusten muodossa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta