UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: 2010-09-15 YLE: Saksalainen uutuusnäytelmä haastaan tunnustamaan oman rasismin  (Luettu 810 kertaa)

-gentilhommehki-

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 1 260
  • Liked: 173
  • Monikulttuurisuus on rikkaus. Kyllä, mamuille.
http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2010/09/saksalainen_uutuusnaytelma_haastaa_tunnistamaan_oman_rasismin_1978811.html
Lainaus


Saksalainen uutuusnäytelmä haastaa tunnistamaan oman rasismin
julkaistu eilen klo 15:46, päivitetty eilen klo 16:24
Teatteriohjaaja Nurkan Erpulat on haastanut Saksan hyväosaiset katsomaan peiliin viime aikoina yltyneessä maahanmuuttokeskustelussa. Kuohunta alkoi, kun Saksan keskuspankin johtajistoon kuulunut Thilo Sarrazin sanoi turkkilaisväestön heikentävän Saksaa. Erpulat on yksi näistä Saksaan asettuneista turkkilaisista.

Nurkan Erpulatin ohjaama näytelmä Verrücktes Blut, "hullu veri", vie katsojat Berliinin maahanmuuttajakapunginosien kouluihin, joissa opettajat usein ovat voimattomia hillitsemään väkivaltaisia oppilaitaan. Erpulat sanoo kuitenkin, ettei näytelmä ole ensisijaisesti suunnattu maahanmuuttajanuorille.

-Ei, vaan yritän vaikuttaa ennen kaikkea koulutettuun porvaristoon. Jos viranomaiset ymmärtävät tämän myötä katsoa itseään peilistä, olen pystynyt auttamaan myös nuoria, Erpulat sanoo.

Berliinissä Neuköllnissä tunnetaan Erpulatin näytelmän kuvaamat ongelmat. Kaupunginosan opetusvastaavan Franziska Giffeyn mukaan suurimpia puutteita on se, ettei kaupunki tarjoa maahanmuuttajanuorille heidän oman äidinkielensä opetusta.

- Opetuksen puuttuminen johtaa siihen, että nuoret eivät osaa kunnolla saksaa mutta eivät myöskään omaa äidinkieltään, Giffey sanoo.

Maahanmuuttajanuoren on vaikea saada koulutusta
Giffey on tyrmistynyt Thilo Sarrazinin väitteistä, joiden mukaan muslimilapset olisivat perinnöllisesti tyhmempiä kuin saksalaislapset.

Giffey painottaa että ongelma on ennen kaikkea sosiaalinen, ei geneettinen. Maahanmuuttajataustaisilla lapsilla ei ole mahdollisuuksia päästä opiskelemaan, koska Saksassa valikoidaan lukioon menevät lapset usein jo neljännellä luokalla.

Giffey toivoo Sarrazinin kohukirjan johtavan siihen, että kaksikielisyyden ja opiskelun tukemiseen löytyy poliittista tahtoa ja rahaa.

Verrücktes Blut -näytelmässä tapahtuu käänne, kun opettaja saa oppilaiden aseen haltuunsa ja alkaa purkaa tukahdutettua rasismiaan heihin. Ohjaaja Erpulat yrittää herättää näytelmällään katsojan huomaamaan oman piilevän muukalaisvastaisuutensa.

- Kaikki tuntuvat tietävän esimerkiksi, mitä huivia pitäville naisille tulisi tehdä. Maahanmuuttoprojektien rahoituksesta vastaava naisjoukko väitti minulle, että huivi on naiselle alistava. Mutta kun kysyin, tuntevatko he ketään, jolla olisi huivi, niin yksikään ei sanonut tuntevansa. Tämä on todellisuutta, ja tämä on teatraalista.

Radion kulttuuriuutiset / Jenni Stammeier, Berliini


Olin tänään aamulla kymmeneltä Turun kauppatorilla yli 20 asteen pakkasessa toista tuntia. Kuulostaa hullulta, mutta oli siellä muitakin hulluja. Yli tuhat ihmistä tuli kuuntelemaan ja tapaamaan Pekka Haavistoa. (Ville Niinistö vihreiden nettisivuilla 4.2.2012 http://www.vihreat.fi/node/7291)

Tagit: