HOMMAN KIRJASTO > Standardiargumentit

Standardiargumentit: 2) Sotalapset - VASTAUS ON

(1/20) > >>

Ant.:
Alustus:

Suomalaisessa maahanmuuttokeskustelussa esiintyy joukko väittämiä, joilla nykyisen kaltaista tai vapaampaa maahanmuuttopolitiikkaa perustellaan. Näitä usein toistuvia argumentteja, joita voidaan kutsua standardiargumenteiksi, on parhaassa tapauksessa toisteltu vuosikausia ja niitä käyttävät poliitikot eri puolueista kuntatasolta aina ministeritasolle saakka.

Jotta maahanmuuttokeskustelu nousisi samojen argumenttien toistoista seuraavalle tasolle, on maahanmuuttokriittisten aika ottaa nämä standardiargumentit käsittelyyn ja antaa niille vastaukset. Vapaampaa humanitaarista maahanmuuttopolitiikkaa ajavien argumentteja ei ole tarkoitus kirjoittaa ivalliseen muotoon, eikä esille ole tarkoitus nostaa yksittäisiä typeriä möläytyksiä. Sitä mukaan kun Hommaforumin käyttäjät saavat muotoiltua vastauksen kullekin standardiargumentille, on argumentti vastauksen kera tarkoitus nostaa portaalin etusivulle.

Jokaisella standardiargumentille on tarkoitus perustaa oma ketju. Avaan alkuun ketjun kahdelle standardiargumentille. Jos projekti ottaa tuulta siipiensä alle, voidaan ketjuja avata lisää.

Argumentti:

Suomesta lähetettiin talvi- ja jatkosodan aikana lähes 80 000 lasta Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin sotaa pakoon. Monet lapsista jäivät vastaanottomaihinsa pysyvästi. Nyt on meidän moraalinen velvollisuutemme auttaa muiden maiden sotalapsia. Sotalapsia ei kuitenkaan tule Suomeen 80 000 vaan ainoastaan muutamia satoja vuodessa, joten maahanmuuttokriittisten jupinaa voidaan pitää kummallisena ja itsekkäänä.

Vastaus

Suomesta sotien aikana lähteneitä sotalapsia ja Suomeen nykyisin saapuvia alaikäisiä turvapaikanhakijoita ei voi verrata keskenään. Suomalaisten sotalasten kohdalla maahanmuutto tapahtui Ruotsin aloitteesta, kohdistui vain lapsiin ja oli väliaikaista. Suomeen muualta tulevat alaikäiset turvapaikanhakijat sitä vastoin eivät ole täällä väliaikaisesti vaan pysyvästi, eikä maahanmuutto myöskään rajoitu vain heihin. Ilman huoltajaa saapuneet alaikäiset turvapaikanhakijat saavat Suomesta poikkeuksetta oleskeluluvan, jonka jälkeen he voivat aloittaa perheenyhdistämisprosessin, minkä he pääsääntöisesti tekevätkin. Perheenyhdistämisprosessin kautta muu perhe saadaan Suomeen. Kyse ei siis ole yhden alaikäisen väliaikaisesta sotaturvapaikasta, vaan kontrolloidusta pysyvästä maahanmuutosta, joka toteutetaan lähettämällä yksi perheen alaikäinen jäsen Suomeen "ankkuriksi" vetämään perässään myös ne, joilla ei yksittäisinä henkilöinä olisi mahdollisuutta saada Suomesta oleskelulupaa.

Lisäksi on huomioita, että suomalaiset sotalapset olivat 1-14-vuotiaita, kun taas Suomeen saapuvat ”sotalapset” ovat nuoria miehiä, jotka kertovat olevansa 15-17-vuotiaita, mutta joista suuri osa on ikätestien mukaan tätä vanhempia. Voi kysyä, olisivatko Ruotsi ja muut Pohjoismaat ottaneet vastaan suomalaisia sotalapsia, jos nämä olisivat olleet 15-35-vuotiaita miehiä, jotka olisivat uuteen maahan päästyään aloittaneet lähes poikkeuksetta perheenyhdistämisprosessin, jossa maahan olisi tuotu sellaisia suomalaisia, joilla ei olisi muuten ollut maahan asiaa?

Sotalapsien lähettäminen ylipäänsä ei ole hyvä ratkaisu. Monille suomalaisille sotalapsille aiheutui ongelmia ja pitkäaikaisia traumoja mm. koti-ikävän, puolikielisyyden ja joidenkin huonon kohtelun vuoksi. Toisen maailmansodan jälkeen ruotsalainen asiaan perehtynyt komissio esitti johtopäätöksenään, että sotalapsien otto oli virhe eikä siihen olisi koskaan pitänyt ryhtyä vaan lapsia olisi pitänyt auttaa kotimaassaan.

Missä argumentti on esiintynyt?

Esimerkkejä:


--- Lainaus ---Turussa toimivan Siirtolaisuusinstituutin johtajan Ismo Söderlingin mukaan Suomesta on lähdetty hyvin paljon myös pakolaisiksi. Hän muistuttaa

A. E. Nordenskiöldistä, koillisväylän purjehtijasta, joka joutui vuonna 1857 maanpakoon kriittisten Venäjän-näkemystensä vuoksi.

– Omalla tavallaan pakolaisia olivat myös sotalapset, joita lähetettiin toisen maailmansodan aikana Ruotsiin 70 000. Heidät lähetettiin sotaa pakoon vähän samaan tyyliin kuin somalilapsia lähetetään maailmalle nykyään, Söderling vertaa.

Siirtolaisuusinstituutin johtajan Ismo Söderling Turun Sanomissa

https://hommaforum.org/index.php/topic,28437.0.html
--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus ---Suomalaista pakolaiskeskustelua vaivaa suhteellisuudentajun puute. Koko maa hermostuu, kun muutama sata somalialaista lasta pyrkii sotaa pakoon Suomeen. Tätä määrää voisi verrata vaikkapa niihin sataantuhanteen suomalaislapseen, jotka lähetettiin sodan jaloista turvaan lähinnä Ruotsiin mutta myös Tanskaan ja Sveitsiin.

Iltalehden kolumnisti Aarno Laitinen

http://blogit.iltalehti.fi/aarno-laitinen/2010/09/05/suomalaisten-turvapaikat/
--- Lainaus päättyy ---

Veli Karimies:
Sotalapset olivat lapsia, he menivät perheisiin jossa heidät haluttiin ja suurin osa heistä palasi takaisin.

mannym:
Näin siis, Sotalapsia lähetettiin muihin pohjoismaihin näiden yhteisillä sopimuksilla. 80 % lähetetyistä lapsista palasi takaisin Suomeen sotien päätyttyä. 20 % jäi joko adoptoituna tai mukaan lähteneen äidin jäädessä maahan. Lapset tosiaan olivat lapsia, joitain äitejä lähti mukaan pitämään huolta lapsista. Mutta näitä äitejä on ollut (hämärän muistikuvan varassa) 1 per 40 lasta.

Hommalaisille ei tule yllätyksenä se seikka että perheenyhdistämiset tapahtuivat täällä Suomessa sotien jälkeen. Eikä perheitä yhdistetty Ruotsiin, Norjaan tai Tanskaan. Myöskään nykyisen kaltaista kotoutusta ei ollut. Lapset pääsivät kouluun jos pääsivät eikä heidän omaa äidinkieltään opetettu, vain kyseisen maan kieltä.

Pitää selata enemmän vanhoja viestiketjuja joissa asiaa on käsitelty enemmän, palaan astialle.

LambOfGod:
Suomen humanitäärisessä maahanmuuttopolitiikassa on unohtunut asian alkuperäinen tarkoitus. Tarkoitushan oli (tai näin se kansalle myytiin), että hätää kärsiville tarjotaan turvallinen paikka siihen saakka kunnes lähtömaan olot sallivat henkilön palaamisen kotimaahansa.
Nykykäytäntönä tuntuu olevan se, että väestöä siirretään ylikansoituksesta kärsivästä etelästä tänne pohjoiseen, koska olemme pystyneet luomaan sosiaaliturvan mm. maltillisella lisääntymisellämme. Koska olemme tehneet lapsia vain sellaisen määrän, josta voimme pitää huolen, on meille jäänyt ylimääräistä rahaa sosiaalisiin tulonsiirtoihin. Suomalaisilta kerätyt verovarat eivät ole koko maailman omaisuutta.
Kiintiöpakolaisuus ei ole ongelma, n. 1000 oikeaa pakolaista, joden taustat voimme varmuudella selvittää, pystymme pitämään turvassa sen ajan kun heidän kotimaassaan on kaaos. Myös kiintiöpakolaisuuden idea pitäisi olla, että pakolaisuus on väliaikaista. Suurempi ongelma on muu humanitäärinen (sosiaalinen) maahanmuutto. Ihmismassat saapuvat ilman henkilöllisyyspapereita EU:n alueelle ja etsivät paikan, jossa saa helpoiten ilmaista rahaa ja sitten odotellaan perheen- ja ottolastenyhdistämistä. Ilman henkilöllisyyttä todistavia asiapapereita tapahtuva maahanmuutto aukaisee oven kaikenlaiselle rikollisuudelle kuten ihmiskaupalle, terrorismille, huumekaupalle ja antaa turvapaikan kansanmurhaajille.

ike60:
Olen itse rustaillut tähän vastausta siinä aina vain tekeillä olevassa Maahanmuuton FAQ:ssa:


--- Lainaus ---Somaliasta tänne lähetettyjen sotalasten (jotka ovat toisinaan aikuisia miehiä) vertaaminen Ruotsiin jatkosodan aikana lähetettyihin sotalapsiin ontuu syistä, jotka on selostettu eräässä Jussi Halla-ahon blogikirjoituksessa. [214]  Ruotsiin otettiin ruotsalaisten aloitteesta tietty ennalta sovittu määrä lapsia, joista harva oli yli 14-vuotias. Heidät sijoitettiin vapaaehtoisiin sijaisperheisiin, jotka vastasivat lapsen aiheuttamista kustannuksista. Lasten perheet eivät seuranneet heitä Ruotsiin perheenyhdistämisen kautta. Ruotsalainen apukomitea totesi sodan jälkeen tehdyssä yhteenvedossaan, että jos olisi tiedetty millaisia negatiivisia vaikutuksia lasten erottamisella vanhemmistaan on lapsiin, heitä olisi yritetty auttaa jollain muulla tavalla kotimaassaan Suomessa. Lisätietoa sotalapsista Tapani Rossin blogissa. [215]

Sotalapsien lähettämisestä Ruotsiin ei syntynyt mitään yleisvelkaa ihmiskunnalle, jota pitäisi maksaa ottamalla lapsiksi itseään väittäviä mistä tahansa päin maailmaa.
--- Lainaus päättyy ---

Muuten, Ant.: voihan nämä standardiargumentit ja yhdessä muokatut vastaukset niihin siirtää sellaisinaan tuohon FAQ:hun?

Uusille tulokkaille ja muillekin haluan mainostaa, että FAQ:ta pääsee muokkaamaan hankkimalla moderaattoreilta HommaWikin käyttäjätunnuksen; lisätietoa tästä ja muustakin mokuFAQ-ketjussa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta