Vastauksessa ei toistaiseksi oteta kantaa siihen kuvitteelliseen tilanteeseen, että Suomeen jossain vaiheessa syntyisi aito työvoimapula. Olisiko syytä?
Hyvää pohdintaa työvoimapulasta. Oma mielipiteeni on tosin se, että työvoimapula - varsinkin osaamattomien henkilöiden osalta - on tällä hetkellä niin teoreettinen ilmiö, ettei sen vaikutusten pohtimisen vuoksi kannata pidentää vastausta.
Mitä mieltä muut ovat?
Jos kompromissia vielä haetaan, kävisikö kiistanalainen kappaleen lyhentäminen muotoon "Maahanmuuttajat jotka työllistyvät viemättä samalla työpaikkoja suomalaisilta ovat eduksi taloudelliselle huoltosuhteelle."
Eli näin?
-----
Työvoimapulaa on povattu Suomeen ainakin 1970-luvulta saakka, mutta toistaiseksi olemme siltä säästyneet. Tämä on todennäköistä jatkossakin, teknologisesta kehityksestä seuraa työn tuottavuuden kasvua ja työn määrän vähenemistä.
Vuosikausia työvoimapulan kerrottiin alkavan suurten ikäluokkien eläköitymisen myötä. Nyt eläköityminen on pääosin jo tapahtunut eikä työvoimapulaa ole näköpiirissä.
Väestön vanhenemisen myötä Suomen taloudellinen huoltosuhde, eli työssäkäyvien suhde työelämän ulkopuolella oleviin (eläkeläiset, lapset, työttömät) toki heikkenee. Huoltosuhdetta voi parantaa maahanmuutolla, muttei millaisella maahanmuutolla tahansa. Maahanmuuttajaryhmät, joilla on suomalaisia heikompi taloudellinen huoltosuhde heikentävät tilannetta entisestään. Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi monet islamilaisista maista tulevat maahanmuuttajat, joilla on paljon lapsia, joiden naiset ovat usein kotiäiteinä ja joiden työikäiset miehet ovat usein työttöminä. Sitä vastoin maahanmuuttajat jotka työllistyvät viemättä samalla työpaikkoja suomalaisilta ovat eduksi taloudelliselle huoltosuhteelle.
Maassa olevista työttömistä voidaan kouluttaa työvoimaa sitä tarvitseville aloille helpommin ja nopeammin kuin kouluttamattomista, kielitaidottomista ja suomalaiseen kulttuuriin tottumattomista maahanmuuttajista. Kouluttamattomia maahanmuuttajia tulee olemaan tarjolla jatkossakin, reservin kerääminen ei ole tarpeellista.
-----
Tämä kelpaa ainakin minulle, joskin muutkin ehdotukset ovat olleet hyviä.
Mielessäni kävi myös, että eri versioiden paremmuudesta voitaisiin järjestää äänestys. Äänestyksen myötä osio saisi kaipaamaansa huomiota. Tosin suurin osa äänestäisi varmaan vain äänestämisen riemusta eikä kiinnittäisi sen enempää huomiota argumenttivastausten työstöön. Lisäksi erot vaihtoehdojen välillä eivät ole kovin suuret (ainakaan tässä tapauksessa), joten äänestys olisi vähän tylsä.