Kirjoittaja Aihe: Sensuuri sosiaalisen median alustoilla (Facebook, Twitter)  (Luettu 395544 kertaa)

DuPont

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 5 275
  • Liked: 6319
Vs: Sensuuri sosiaalisen median alustoilla (Facebook, Twitter)
« Vastaus #2160 : 16.12.2022, 13:29:26 »
Vihapuhujat haukkuvat ministerien ulkonäköä ja kehottavat jopa itsemurhaan Twitterissä – eniten kauheuksia saa niskaansa Tytti Tuppurainen.
Ministerit kohtaavat paljon vihapuhetta, kertoo tuore tutkimus. Useimmiten asialla on perussuomalaisten kannattaja. Puolueen johtohahmot voisivat tutkijan mukaan kitkeä vihapuhetta arvojohtamisella.
https://yle.fi/a/74-20008452
Lainaus
Sanna Marinin hallituksen ministerit kohtaavat runsaasti vihapuhetta Twitterissä. Noin joka kahdeskymmenes ministereille lähetetty tviitti on vihamielinen, selviää Jyväskylän yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

– Mielestäni vihapuhe on todellinen ongelma, josta on syytä olla huolissaan. Joukossa on ihan kamaliakin kommentteja, toteaa tutkimuksen tekijä, taloustieteen yliopisto-opettaja Jari-Mikko Meriläinen Jyväskylän yliopistosta .
Hän seurasi ministereihin kohdistuvia tviittejä neljän kuukauden ajan. Aineisto sisälsi 10 000 twiittiä huhti–elokuulta 2021.
Vihamielisten kommenttien skaala oli laaja.
– Joskus haukutaan ulkonäköä, joskus syytetään maanpetturuudesta ja korruptiosta, nimitellään, haistatellaan, joskus vain pilkataan, joskus kehotetaan itsemurhaan.
Tutkijan mielestä rumimmat kommentit koskivat Maria Ohisalon (vihr.) ilmoitusta raskaudestaan. Hänelle esimerkiksi toivottiin keskenmenoa...
Näin kertoo YLE.

Päivän Byrokraatilta varsin kattava vastaus YLE:lle:
https://paivanbyrokraatti.com/2022/12/15/vihapuhetutkimus/
Lainaus
Yleisradion julkaisemasta uutisesta jää kuva, että kyse olisi jonkinlaisesta objektiivisesta tutkimuksesta, jonka mukaan perussuomalaisten kannattajat olisivat erityisen aktiivisia vihapuheen harjoittajia. Ingressiin asti Yle on nostanut tekstin: ”Useimmiten asialla on perussuomalaisten kannattaja. Puolueen johtohahmot voisivat tutkijan mukaan kitkeä vihapuhetta arvojohtamisella”.
Sosiaalisessa mediassa taas on vasemmistolaisten toimesta ilakoitu, että ”katsokaa nyt, vihapuhujien joukossa ei ole vasemmistolaisia”.

Todellisuus on kuitenkin aivan päinvastainen. Tutkimuksen tekijä on rajannut tutkimuskohteekseen ainoastaan istuvan vasemmistohallituksen ministereihin kohdistuvan vihapuheen, eikä tutkimuksessa millään tapaa selvitetä sitä, millaista ja missä määrin vihapuhetta kohdistuu esimerkiksi oppositiopuolueiden poliitikkoihin. Niin ikään tutkimuksessa ei oteta vertailukohdaksi sitä, millaista vihapuhetta edeltävä Sipilän hallitus sai osakseen ja miltä suunnalta...

Lainaus
Se, että tutkimuksessa on päätetty tutkia vain vasemmistoon kohdistuvaa osaa vihapuheesta, on ehkä ollut tarkoituksenakin. Samoin näyttää olevan täysin tarkoituksellista se, että tutkimuksesta on propagandistisesti nostettu mediassa esiin listaus tileistä, joiden twiiteistä tutkimuksessa ”vihapuhujiksi” määritellyt tilit ovat eniten tykänneet. Tätä listausta on levitetty ”guilt by association” -tekniikalla koettaen luoda kuvaa, että listalla olevat tilit olisivat jollain tapaa syyllisiä vihapuheeseen.

Eivät tietenkään ole. Kyseessä on vain lista tunnetuimmista ja seuratuimmista ei-vasemmistolaisista sometileistä – eli erilaisista johtavista poliitikoista, tunnetuista mediapersoonista ja poliittisista blogeista ja sivustoista. Lähinnä listalla olo kertoo vain siitä, että kyseisellä taholla on paljon seuraajia. Sen sijaan listalla olevilla tahoilla ei ole yhtään mitään tekemistä vihapuheen kanssa – ainakaan niillä perusteilla, millä heidät on otettu listalle. Mutta listaa käyttämällä punavihreiden toimijoiden on helppo mustamaalata näitä vasemmistolle epämieluisia poliittisia tahoja...
Loput linkistä.

PB:ltä taas nautittavan raakaa tekstiä.

Näkkileipä

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 1 161
  • Liked: 2528
Vs: Sensuuri sosiaalisen median alustoilla (Facebook, Twitter)
« Vastaus #2161 : 16.12.2022, 19:09:56 »
Jos jotkut syyttävät poliitikkoja korruptiosta ja maanpetoksesta, niin millä ihmeen logiikalla se on todiste vihapuheesta?
Vaikuttaa vahvasti siltä, että jotkut poliitikot kokevat ihan kaiken negatiivisen arvostelun vihapuheena.
Onko täysin mahdoton ajatus edes yrittää keskustella asioista, vaikka toinen osapuoli käyttäytyisi provosoivasti? Ainakin keskustelun seuraajat, näkisivät kumpi osaa käyttäytyä asiallisesti.

Socrates

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 882
  • Liked: 828
  • Siloviki
Vs: Sensuuri sosiaalisen median alustoilla (Facebook, Twitter)
« Vastaus #2162 : 13.01.2023, 11:20:59 »
Legendaarisen Operaatiokeskuksen YouTube -tili on suljettu.

Tuossa viimeisiä juttuja sieltä:

www.dailymotion.com/video/x8gu45h

Roope

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 38 011
  • Liked: 114329
Vs: Sensuuri sosiaalisen median alustoilla (Facebook, Twitter)
« Vastaus #2163 : 27.02.2023, 17:45:52 »
Yle: Yhdysvaltain korkein oikeus etsii, missä kulkee Googlen ja Twitterin vastuun raja – päätös voi mullistaa internetin 27.2.2023

Lainaus käyttäjältä: Teemu Hallamaa, Yle
Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa käynnistyi viime viikolla kaksi käsittelyä, joiden seurauksena internetin suurimpien yhtiöiden toiminta voi muuttua niiden kotimarkkinoilla merkittävästi.

Molempien oikeustapausten keskiössä on kysymys siitä, missä vaiheessa yhtiöt ovat vastuussa niiden alustoilla julkaistuista sisällöistä.

Tiistaina korkein oikeus aloitti kuulemiset Gonzalez v. Google -tapauksessa, jossa Pariisin terrori-iskuissa vuonna 2015 kuolleen naisen isä syyttää Googlen omistamaa Youtubea ääri-islamistisen Isis-terroristijärjestön videoiden suosittelusta. Syytteen mukaan Youtuben suosittelualgoritmi ohjasi käyttäjiä katsomaan Isisin värväysvideoita, mikä osittain johti Pariisin terrori-iskuun ja Nohemi Gonzalezin kuolemaan.

Keskiviikkona puolestaan korkein oikeus aloitti Twitter v. Taamneh -tapauksen käsittelyn. Tämän tapauksen taustalla on Istanbulissa vuonna 2017 tapahtunut terrori-isku. Isisin nimissä tehdyssä yökerhoammuskelussa kuolleen miehen perhe syyttää Twitteriä avunannosta terroristiseen tekoon, koska yhtiön palvelussa on julkaistu terrorismiin kannustavia sisältöjä.

Molemmissa tapauksissa yhtiöt ovat kiistäneet syyllisyytensä ja vedonneet Yhdysvaltain tietoliikennelain pykälään 230, joka suojaa internetpalveluita tarjoavia yhtiöitä vastuulta sisällöistä, joita käyttäjät palveluissa julkaisee.

Nyt korkeimmalta oikeudelta odotetaan linjauksia siitä, kuinka pitkälle pykälän 230 suoja ulottuu. Jos oikeus päätyy perheiden näkemysten kannalle, alustayhtiöiden toimintaympäristö muuttuu huomattavasti ahtaammaksi ja riskialttiimmaksi.

Lainaus käyttäjältä: Teemu Hallamaa, Yle
Pykälä 230 lisättiin Yhdysvaltain liittovaltion lakikirjaan vuonna 1996 lähes yksimielisen kannatuksen saattelemana.

Viime vuosina Yhdysvaltain kongressissa on alkanut muodostua poikkeuksellinen yksimielisyys siitä, että pykälä on vanhentunut. Edellisten presidentinvaalien alla sekä republikaanipresidentti Donald Trump että demokraattiehdokas Joe Biden vaativat lain päivittämistä.

Yhteisestä tahdosta huolimatta maan kongressi ei ole onnistunut valmistelemaan yhtäkään lakimuutosta presidentin allekirjoitettavaksi. Ei, vaikka yrityksiä on ollut kymmeniä.

Syy tehottomuuteen johtuu siitä, että molemmat puolueet haluavat muokata pykälää täysin päinvastaisista lähtökohdista. Tiivistäen voi sanoa, että demokraatit haluavat rajoittaa pykälän 230 antamaa suojaa, jotta Youtuben ja Twitterin kaltaiset alustayhtiöt ovat pakotettuja puuttumaan aktiivisemmin niiden palveluissa leviäviin vääriin ja vaaralliseksi katsottuihin sisältöihin. Republikaanit puolestaan haluavat räjäyttää pykälän, koska he kokevat sen antavan alustayhtiöille mahdollisuuden sensuroida konservatiivisia näkemyksiä.

Oikeammin sanottuna demokraatit (ja EU-päättäjät) haluavat päästä painostamaan yhtiöitä muotoilemaan algoritmejä omien poliittisten mieltymystensä mukaisiksi leimaamalla laillinenkin viestintä "vääräksi" ja "vaaralliseksi" tai ainakin arveluttavaksi. Tämä on sensuurin kannalta hyvin eri asia kuin esimerkiksi terroristinen sisältö, joka tiedetään havaittaessa laittomaksi.

Lainaus käyttäjältä: Teemu Hallamaa, Yle
Pintapuolisesti molemmat oikeustapaukset näyttävät selviltä. Youtube tai Twitter eivät ole vastuussa niiden alustoilla leviävästä sisällöstä, eikä niitä voi sen takia myöskään haastaa oikeuteen näiden sisältöjen vuoksi.

Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen, kuten käy ilmi siitä, että aihetta pohditaan nyt korkeimmassa oikeudessa kahden tapauksen verran. Ja tulevien käsittelyjen listoilta löytyy vielä muutama lisää aiheesta.

Esimerkiksi Gonzalez v. Google -tapauksessa ei ole kyse pelkästään sisällöistä, vaan myös niiden suosittelusta. Syytteen mukaan Youtube tekee toimituksellisia päätöksiä, kun se tarjoaa käyttäjän katsoman videon vieressä listan ehdotuksia seuraavaksi katsottavaksi. Näkemyksen mukaan suosittelun myötä vastuu siirtyy sisällön lataajalta alustalle.

Ensimmäisen käsittelypäivän perusteella korkein oikeus ei ole kääntymässä tämän näkökulman kannalle. Tuomarit yrittivät useaan otteeseen saada selvyyden siihen, missä kulkee raja algoritmin tekemän neutraalin suosittelun ja toimitukselliseen suositteluun vertautuvan suosittelun välillä.

Tähän Gonzalezin perhettä edustanut asianajaja Eric Schnapper ei osannut vastata.

Kuulemisen aikana useampi tuomari pohti, miten tällaisen rajan vetäminen vaikuttaisi esimerkiksi hakukoneiden vastauksiin. Googlea edustava asianajaja Lisa Blatt huomautti, että ilman sisältöjen suosittelua Youtuben kaltaisten sivustojen käyttäminen olisi mahdotonta valtavien sisältömäärien vuoksi. Esimerkiksi Youtubeen ladataan joka minuutti yli 500 tuntia videoita.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö korkein oikeus voisi esimerkiksi tehdä tulkintaa, jossa ”neutraalit” algoritmit saavat pykälän 230 suojan ja syrjiviksi katsotut algoritmit jäävät suojan ulkopuolelle, huomauttaa kalifornialaisen Santa Claran yliopiston oikeustieteen professori Eric Goldman blogissaan. Eivätkä algoritmit ole koskaan neutraaleja, hän jatkaa.

Mikä on "syrjiväksi katsottu algoritmi" ja miten se poikkeaa "neutraalista"? Tämä on Goldmanilta pelkkää sanakikkailua, sillä syrjivästä puhuessaan hänkin tarkoittaa laillisia sisältöjä, jotka pitäisi pakottaa piilottamaan, käytännössä sensuroimaan, ei lain tarkoittamassa mielessä syrjiviä, laittomia sisältöjä, jotka poistetaan saatavilta.

Lainaus käyttäjältä: Teemu Hallamaa, Yle
Tästä huolimatta Yhdysvaltain korkein oikeus vaikuttaa olevan samoilla linjoilla maan kongressin kanssa siitä, että jollain tavalla alustayhtiöitä koskevat säännöt on päivitettävä. Siitäkin huolimatta, että teknologiayhtiöitä edustavat asianajajat ovat varoitelleet, että jopa hienovarainen säätäminen saattaa johtaa yllättäviin lopputuloksiin.

Nämä yllättävät lopputulokset saattaisivat näkyä myös Yhdysvaltain ulkopuolella. Vaikka alustayhtiöt mukautuvat jo nyt eri maiden lainsäädäntöihin sisältöjä koskien, niiden toimintafilosofia rakentuu pykälän 230 päälle. Jokainen muutos lakiin vaikuttaisi uusien sovellusten ja ominaisuuksien kehitykseen.

Pykälän puolustajat ovat myös nostaneet esille sen, että laki suojaa alustojen lisäksi käyttäjiä, jotka jakavat toisten käyttäjien sisältöjä. Tämä näkökulma on toistaiseksi unohtunut täysin oikeuden käsittelyissä. Ja Yhdysvaltojen lain koura ulottuu toisinaan pitkälle maan rajojen ulkopuolelle.

Korkeimman oikeuden odotetaan tekevän päätöksensä kesään mennessä.

Samoin EU:n sananvapausvastaisilla sensuurihankkeilla (mm. Digital Services Act) voi olla yllättäviä vaikutuksia Euroopan lisäksi ympäri maailmaa, mutta siitä ei ole näkynyt pohdintaa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

IDA

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 13 203
  • Liked: 13749
  • qui enim non est adversum vos pro vobis est
Vs: Sensuuri sosiaalisen median alustoilla (Facebook, Twitter)
« Vastaus #2164 : 27.02.2023, 18:45:54 »
Lainaus käyttäjältä: Teemu Hallamaa, Yle
Tästä huolimatta Yhdysvaltain korkein oikeus vaikuttaa olevan samoilla linjoilla maan kongressin kanssa siitä, että jollain tavalla alustayhtiöitä koskevat säännöt on päivitettävä.

Ei kai korkein oikeus voi vaatia päivittämään jotain lakia. Se ottaa kantaa näissä tapauksissa siihen onko lakia noudatettu.
qui non est mecum adversum me est

Pallopääkissa

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 2 130
  • Liked: 4426
  • Kansalliskonservatiivi ja arvokonservatiivi
Vs: Sensuuri sosiaalisen median alustoilla (Facebook, Twitter)
« Vastaus #2165 : 27.02.2023, 20:48:47 »
Tuomioistuimet eivät SÄÄDÄ lakeja, vaan TULKITSEVAT voimassa olevia lakeja ja antavat laintulkintoihin perustuvia tuomioita. Sitä tarkoittaa tuomiovalta, että jakaa tuomioita. Ylimmällä oikeusasteella on ohjaava vaikutus alempien oikeusasteiden laintulkintoihin ja niihin pohjaaviin tuomiohin.

Lainsäädäntöelin säätää lait koska sillä on valta säätää lakeja. Sitä tarkoittaa lainsäädäntövalta. Kun tulee uusi laki, vanha laki on kumottu, tai olemassa olevaa lakia muutettu, tuomioistuinten tulee tulkita lakia uuden tilanteen mukaan.
« Viimeksi muokattu: 27.02.2023, 20:53:43 kirjoittanut Pallopääkissa »
Kissafani

Lalli IsoTalo

  • "Hallituksenkaataja"
  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 43 800
  • Liked: 71500
  • Optimistinen skeptikko
Vs: Sensuuri sosiaalisen median alustoilla (Facebook, Twitter)
« Vastaus #2166 : 27.03.2023, 17:23:29 »
Tämä mahtunee tänne. Tästä voi suoraan lukea kenen suut yritetään tukkia, ja kuka voi lasketella täyttä luikuria ilman mitään vaikeuksia.
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Turvapaikan hakeminen menee kaiken muun edelle.”
— Ohisalo

“Suomi ei tule estämään keneltäkään turvapaikanhakua missään tilanteessa."
— Mikkonen

“Kaikki toimet, joita voidaan tehdä maahanmuuton lisäämiseksi on tehtävä."
— Kangasharju, ETLA:n tj.