HOMMAN KESKUSTELU > Mylly

2010-10-29 IL Pääkirjoitus: EU:n tulevaisuus näyttää synkältä

(1/2) > >>

skrabb:

--- Lainaus ---Pääkirjoitus 29.10.2010:
EU:n tulevaisuus näyttää synkältä
Perjantai 29.10.2010 klo 01.57
Jos uutta dynamiikkaa ei löydy, niin EU on hajoamisen tiellä.

Pääministeri Mari Kiviniemen (kesk) olisi syytä saada dynamiikkaa EU-politiikkaansa. Euroopan unionin (EU) todellisuus ei juurikaan tarjoa innostavia näkymiä. EU-maiden johtajat kinastelevat Saksan ja Ranskan ehdotuksesta EU:n perussopimuksen muuttamisesta. Ehdotus ei juurikaan saa kannatusta muilta EU-mailta. Keskusteluissa Suomea edustavan pääministeri Mari Kiviniemen (kesk) mukaan Suomen hallitus suhtautuu kielteisesti perussopimuksen avaamiseen. Saksan ja Ranskan esitys voisi johtaa samanlaiseen vuosikausien mittaiseen hyväksymiskieputukseen, joka nähtiin Lissabonin sopimuksen yhteydessä.

Jos EU:n on ollut vaikea löytää uskottavuutta kansalaisten parissa, niin nyt myös EU:n jäsenmaiden päättäjät ja muu eliitti on alkanut epäillä EU:n merkitystä. Talouskriisi osoitti miten heppoisia EU:n aiemmin niin pyhät periaatteet olivat käytännön testissä. Vakaussopimus on enää haikea muisto. Valtioiden velkasuhteen rajaus alle 60 prosenttiin bruttokansantuotteesta ja inflaation pitäminen alle kahdessa prosentissa kuulostavat nyt lähinnä huonolta vitsiltä. Periaate, jonka mukaan muiden EU-maiden talouksia ei saa pelastaa, syötiin Kreikka-päätöksillä kalleimman päälle. Voidaan myös kysyä mitä Euroopan keskuspankin EKP:n itsenäisyydestä on jäljellä, kun keskuspankki on eturivissä harjoittanut setelielvytystä muiden keskuspankkien tavoin.

Samaan aikaan kun maailma ympärillä kiehuu ja kriisiytyy, EU ei saa edes omaa koneistoaan kuntoon. EU yhtenäisenä toimijana ulkopoliittisesti, sotilaallisesta ulottuvuudesta puhumattakaan, tuntuu tänä päivänä täysin epäuskottavalta. EU:n suuret maat toimivat siellä missä asioihin vaikutetaan, kuten G20-ryhmässä. Suomi vaikuttaa joskus EU:n viimeiseltä tosiuskovaiselta, joka vielä luottaa EU-projektiin. Muut jäsenmaat näkevät sen enemmänkin yhtenä pelikenttänä muiden joukossa. Näin myös uudet jäsenmaat, jotka lähinnä etsivät niitä pikahyötyjä, joita EU:sta voi saada.

Kansalaiset ovat, osin vaistonvaraisesti, nähneet eliittiä paremmin EU:n vaikeudet ja karikot. Suomen politiikassa perussuomalaiset ovat onnistuneet keräämään kannatukseensa lähes kaiken EU-kriittisyyden, sillä muissa puolueissa EU-kriittisyys on jostain syystä koettu kuolemansyntinä. Kokoomuksessa, keskustassa ja demareissa kannattaisi ehkä joskus kuunnella, miten reipasta EU-keskustelua muiden maiden valtapuolueissakin käydään.
--- Lainaus päättyy ---


http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/

Tank U:
hyvä :D

Octavius:
Joillain toimittajilla alkaa jo lamppu säteillä.

Tänään: http://www.aamulehti.fi/teema/puheenaihe/kauanko-piikki-on-auki-kreikalle/196621.

Tästä tulee muuten vielä ennen vaaleja iso juttu. Kataisella voipi olla aika kylmä rinkula alakerrassa. Kukko haukkatarhassa selätti viime keväänä markkinavoimat. Saa nähdä miten tällä kertaa käy.

Tank U:
Kyllä Jyrkin kutosen matikalla tämäkin jutu selviää.  :facepalm:

Jyrki tunnin huuliaan heiluttelemalla ja käsiään näytellen, sanomatta mitään järkevää, "pelastaa" Euroopan Unioinin hajoamiselta ja Suomi on taas vallan ytimessä.

ARVOPUOLUEEN voima on uskomaton ;D

Luotsi:

--- Lainaus ---Suomi vaikuttaa joskus EU:n viimeiseltä tosiuskovaiselta, joka vielä luottaa EU-projektiin. Muut jäsenmaat näkevät sen enemmänkin yhtenä pelikenttänä muiden joukossa.
--- Lainaus päättyy ---

Tuossapa se oleellinen tulikin. Kykyjohtajamme eivät kykene erottamaan toisistaan poliittista EU-jargonia ja reaalimaailmaa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta