Kirjoittaja Aihe: 2010-12-03 Taloussanomat: Tästä alkaa asuinalueen alamäki  (Luettu 812 kertaa)

Pliers

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 3 570
  • Liked: 23
  • Every human being is the author of his own health
http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2010/12/03/tasta-alkaa-asuinalueen-alamaki/201016672/139

Lainaus
Tästä alkaa asuinalueen alamäki

Helsingin kaupungin tietokeskuksen uuden tutkimuksen (http://www.hel2.fi/tietokeskus/julkaisut/pdf/10_11_12_tutkimuksia_3_Ala_outinen.pdf) perusteella asuinalueiden taloudellinen ja sosiaalinen tilanne vaihtelee melkoisesti, ja kotipaikan valinta vaikuttaa hyvinkin paljon elämässä pärjäämiseen.

– Todella hälyttäviä merkkejä ghettoistumisesta – palavia roskiksia, nuorisojengejä, rikollisuutta – ei vielä toistaiseksi ole nähty, muistuttaa alueiden eriytymisselvityksen koonnut tutkija Annina Ala-Outinen.

Slummeja täällä ei vielä pitkään aikaan ole. Mutta huolestuttavinta on, että moni tavallinen kaupunginosa uhkaa nyt suistua rapistumisen kierteeseen, jota on vaikea pysäyttää.

...

Kurjistumisen merkit: Maahanmuuttajat ja köyhyys

Kaupunkikuva ja ihan tavallinen katunäkymä kertovat paljon siitä, mihin suuntaan alue on menossa.

Missä kunnossa talot, liikkeet ja julkiset rakennukset ovat, onko kukkakaupan tilalle tullut karaokebaari, ovatko asukkaat päivisin töissä vai maleksiiko ostarilla poikkeuksellisen paljon toimetonta väkeä.

Pienituloisimpien, suurperheisten ja paljon sosiaalipalveluita tarvitsevien maahanmuuttajien keskittyminen jonnekin on yksi merkki alueen tulevasta alamäestä.

Kaupunginosan palveluverkko olisi juuri ja juuri kestänyt "alkuperäisten" köyhien asukkaiden huoltamisen, mutta uusien avuntarvitsijoiden vyöry kaataa korttitalon.

– Huono-osaisuuden kasautuminen aiheuttaa selvästi enemmän kuormitusta kaupunginosan palveluille: päivähoidolle, kouluille, terveysasemille ja sosiaalityölle, Ala-Outinen luettelee.

...

Helsingin kaupunki on yrittänyt lievittää pulmaa niin sanotulla positiivisella diskriminaatiolla: heikommassa asemassa oleville ihmisryhmille tai kaupunginosille on annettu erityistukea.

Tutkimus vihjaa, että tämä ei kuitenkaan ole auttanut. Asukkaat ovat kokeneet palveluiden vain heikentyneen, ja asiakasvyöry väsyttää kaupungin työntekijöitä pahasti.

Saapi poistaa...
« Viimeksi muokattu: 03.12.2010, 08:30:14 kirjoittanut Pliers »
"The hardest thing in the world to understand is the income tax."
"Great spirits have often encountered violent opposition from weak minds."
-Albert Einstein-

Ihan sama kohtelu kauttaaltaan kaikille ei ole kuitenkaan yhdenvertaisuutta. -toiminnanjohtaja Eva Lindberg, Pakolaisneuvonta ry-

Tagit: