Kirjoittaja Aihe: Pääomatulojen verotus  (Luettu 25615 kertaa)

MX

  • Jäsen^^
  • **
  • Viestejä: 432
  • Liked: 2
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #90 : 15.12.2010, 01:11:31 »
Verot menevät perintään jos ne ovat maksamattomia. Arvonlisäveron tapauksessa verottaja kuitenkin tarvittaessa tilittää erotuksen takaisin yritykselle.

Myös liikaa maksettuja ennakoita verottaja tilittää takaisin.

Toki, mutta se on eri asia. Silloin verottaja vain palauttaa sille ennakkoon maksettuja rahoja. Ennakoista palautetaan vain se osa joka ylittää todellisen veron määrän.

Arvonlisäveron tapauksessa verottaja tilittää täysmääräisesti takaisin rahoja, jotka on maksettu toiselle yrittäjälle. Alarajahuojennuksesta johtuen verottaja saattaa tilittää takaisin jopa sellaisia rahoja, joita minkään yrityksen ei tarvitse tilittää verottajalle.

Kuluttaja on ainoa jolle arvonlisäveromenoja ei palauteta, koska kuluttaja on tämän veron oikea kohde. Arvonlisäverohan on nimenomaan kulutusvero. Jokainen tuotantoketjun porras vähentää omat ALV-menonsa ALV-tuloista. Jokaisella portaalla erotukseksi jää veron osuus kyseisen portaan tuotteelle tuottamasta lisäarvosta (eli arvonlisästä). Portaiden väliset ALV-menot ja -tulot kuittaavat matkalla toisensa ja jäljelle jää vain lopputuotteessa oleva arvonlisäveron osuus ja sen maksaa kuluttaja.

Perttu Ahonen

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 3 524
  • Liked: 3556
  • Difficile est satiram non scribere.
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #91 : 16.12.2010, 00:56:54 »
Minä olen progressiivisen verotuksen kannattaja myös pääomaverotuksessa. Itselläni on joka vuosi myös pääomatuloja joista nyt maksan hieman korkeampaa veroprosenttia, kuin palkkatyöstä, mutta täytyy sanoa, että aivan samantekevää, vaikka pääomatuloista menisi 35%. Eipä hetkauttaisi meidän perheen taloutta mihinkään suuntaan.   Yleensä pääomatulot ovat ansiottomia ansioita ja perustuvat ylimääräisen rahan sijoittamiseen, niitä sopii verottaa ainakin progressiivisesti tai jos ei progressiivisesti, niin sitten vaikka tuo 35%.  35% olisi Ihan kohtuullista.

Roope

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 40 873
  • Liked: 138782
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #92 : 07.09.2024, 22:13:27 »
Lainaus
Miljardöörejä on ennätysmäärä, ja heidän veroprosenttinsa on mitätön – tämä muuttuu pian, sanoo tutkija

Miljardöörit ovat monella tavalla riski, sanoo taloustieteen professori Gabriel Zucman. Mutta onko erityinen vähimmäisvero edes mahdollinen?
Yle 6.9.2024

Ylen sekava juttu miljardöörien vaarallisuudesta ja "miljardööriverosta" voisi olla Kansan Uutisista ja idea vasemmistollitolta, joka onkin muistaakseni ehdottanut "miljonääriveroa".

Jutussa professori vaatii miljardööreille muiden verojen päälle erillistä globaalia kahden prosentin veroa, koska hänen mielestään on epäoikeudenmukaista, että superrikkaiden tuloveroprosentti on pienempi kuin tavallisten palkansaajien. "Miljardöörivero" ei kuitenkaan olisi pääomatulovero tai muutenkaan tulovero, kuten professori väittää, vaan varallisuusvero, minkä sanan käyttämistä jutussa vältellään.

Lainaus
Superrikkaille on tehtävä oma vero, vaatii ranskalainen ekonomisti, professori Gabriel Zucman.

Hänen mukaansa pieni, kahden prosentin vero tuottaisi yhteensä yli 200 miljardia euroa. Se tasaisi kansainvälistä vääristymää, jossa tavallisen palkansaajan veroprosentti on selvästi korkeampi kuin kaikkein rikkaimpien.
Miksi?

Varallisuuden kasautuminen johtaa epävakauteen, jos yhteiskunta koetaan epäoikeudenmukaiseksi, sanoo Zucman.

Useissa maissa tehtyjen tutkimusten mukaan miljardöörejä eli ihmisiä, joiden omaisuuden arvo on yli miljardi dollaria, verotetaan selvästi kevyemmin kuin keskiluokkaa. Verotuksen järjesteleminen on vaikeampaa palkansaajille kuin pääomatuloilla eläville varakkaimmille henkilöille.

Eikä silloin olisi loogista vaatia korottamaan pääomatulojen veroprosenttia vaikka jyrkän progressiivisesti?

Lainaus
Superrikkaiden verossa ei ole Zucmanin mukaan kyse erityisesti vasemmiston ajamasta ideasta. Hän uskoo poliittisen ilmapiirin olevan idealle suopea.

– Mielipidetiedusteluissa kaikissa maissa 70–80 prosenttia äänestäjistä sanoo tukevansa tällaisia toimenpiteitä. Tämä ylittää puoluerajat, eikä ole vasemmisto tai oikeisto -kysymys, Zucman sanoo.

Hänen mukaansa vero ei myöskään haittaa talouskasvua, päinvastoin. Jos veron tuotolla voidaan kohentaa terveydenhuoltoa ja koulutusta, saattaa lopputuloksena olla entistä vauhdikkaampi kasvu.

Vasemmistopopulismiksikin tätä voi kutsua. Ratkaistaan politiikan ongelmat ottamalla rahat niiltä, joilla sitä on.

Lainaus
Jos yhden maan verotus kiristyy, miljardööri voi ottaa salkkunsa ja muuttaa kevyemmän verotuksen maahan. Tämä ei kuitenkaan Zucmanin mielestä vie pohjaa miljardööriveron idealta.

Hänen mukaansa ihanteellista olisi globaali sopimus, jossa kaikki maat sopisivat asettavansa superrikkaille vähimmäisveroprosentin.

Siis varallisuusveroprosentin.

Lainaus
Järjestelmä toimisi Zucmanin mukaan, jos se olisi ehto pääsylle kyseisen maan markkinoille.

EU:n pitäisi olla asiassa edelläkävijä.

– EU:n on päätettävä, että myös muiden maiden miljardöörien on maksettava vähintään kaksi prosenttia varallisuudestaan veroa, jos he haluavat edelleen päästä suurille markkinoillemme.

Tässä tipahdin kärryiltä. Miten yksittäiset ihmiset menevät jonkin maan markkinoille? Vai olisivatko ihmiset EU:lle jotenkin omaisuutensa edustajia (Musk=X jne.)?

Voin hyvin uskoa, että jollain tällaisella hankkeella yritettäisiin pitää miljardöörit poissa Euroopasta. Silloin tässä olisi oma logiikkansa, mitä luulossa jostain oikeasti globaalista kahden prosentin varallisuusverosta ei ole.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Econ101

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 899
  • Liked: 2677
  • Maganautti 2.0
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #93 : 07.09.2024, 23:03:38 »
^Tämmöset globaalit vähimmäisverot ovat peliteoreettisesti aika no brainer. Homma toimii vain jos siinä on mukana joka ikinen maailman valtio. Jos vain yksikin jää ulkopuolelle vaikkapa puolen prosentin verokannalla, koko idea vesittyy ja omaisuusmassat siirtyvät tähän maahan.

Vaikka kävisikin sellainen megaluokan ihme, että kaikki maailman maat allekirjoittaisivat sopimuksen ja olisivat mukana, insentiivi rikkoa sopimus muiden ollessa siinä olisi valtava. Pelkästään julkistaloudelliset tuotot olisivat likimain äärettömät, aivan minimaalisellakin omaisuusveroprosentilla, jos tämä prossa olis muualla väh. 2.

Globaali konfiskatorinen veropolitiikka ei toimi, koska maailmassa on vielä maita jotka kunnioittavat omaisuudensuojaa eikä sosialismi ole syövyttänyt joka ikistä päättäävä tahoa.

Tiedä sitten miten nämä WEF-kuviot. Jos siellä saadaan taottua poliittisen eliitin päähän sellaine idea että tällainen omaisuusvero on hieno asia, niin hieno. Kaipa idiotismi voisi silloin voittaa, mene ja tiedä.
"It is not what you say, it is what you do that reveals what you want."

Luotsi

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 5 901
  • Liked: 5718
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #94 : 07.09.2024, 23:17:37 »
No jos kerran oikein tutkija sanoo ja Yle uutisoi, niin tokihan rahvaan on tämä uskottava! Muuten populismirasismi ja muuta kauheaa.
*** Kommunismi toimii maimiosti - muurahaisilla ***

ikuturso

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 27 980
  • Liked: 69993
  • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #95 : 07.09.2024, 23:42:18 »
Tuollainen globaali vero toimii vain jos se maksetaan ilmastopaneelille ja amnestylle.

Joo.

Joku ranskalainen sanoo, että kaikkien EU:ssa...

Eiköhän tämäkin kerätä EU:n kassaan lopulta. Siis jos tämä joskus tulee.

Mutta varastamistahan tämä on, jos olemassa olevan omaisuuden haltijalle sanotaan, että MAKSA.

Jos tällainen vero laitettaisiin, niin toki miljardööreille tulisi antaa viisi vuotta aikaa sijoittaa omaisuutensa siten, että se olisi tuottamassa kotimaassa riskibisneksissä, jolloin saataisiin se raha oikeaan paikkaan eikä lihottamaan jotain valtiota.

Vaan se ei EUrostoliitossa käy. Ei.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

ohkurin_narsi

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 710
  • Liked: 1063
  • Vanhoillinen sivistysliberaali
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #96 : 08.09.2024, 01:52:18 »
Eiköhän tuossa taas käy niin että EU:n edistyksellinen vasemmisto säätää tommoisen EU:ssa etukäteen, millä pidetään huoli että EU:ssa ei ole yhtäkään miljardööriä.
Samoin kaikki startupbisneksestä haaveilevat muuttavat ajoissa pois.

Kommunisti ei sitä ymmärrä että mitä rikkaampi, sitä helpompi on muuttaa.


Roope

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 40 873
  • Liked: 138782
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #97 : 09.09.2024, 11:41:30 »
Ylen sekava juttu miljardöörien vaarallisuudesta ja "miljardööriverosta" voisi olla Kansan Uutisista ja idea vasemmistollitolta, joka onkin muistaakseni ehdottanut "miljonääriveroa".

Jutussa professori vaatii miljardööreille muiden verojen päälle erillistä globaalia kahden prosentin veroa, koska hänen mielestään on epäoikeudenmukaista, että superrikkaiden tuloveroprosentti on pienempi kuin tavallisten palkansaajien. "Miljardöörivero" ei kuitenkaan olisi pääomatulovero tai muutenkaan tulovero, kuten professori väittää, vaan varallisuusvero, minkä sanan käyttämistä jutussa vältellään.

Aiempi Ylen juttu selittää Zucman motiivia lobata EU-veroa:

Lainaus
Zucman kannattaa varallisuusveroa sekä korkeaa tuloverotusta rikkaille ja voittoa tekeville yrityksille. Siksi moni pani merkille, kun Zucman aloitti kesäkuun alussa Euroopan unionin tuella perustetussa EU Tax Observatory -tutkimuslaitoksessa johtajana.

Zucmanilla on suuri tavoite, ja viesti myös Suomelle.

Hän haluaa rakentaa epäreiluna pitämänsä verotusjärjestelmän palikat uudelleen, ja tehdä siitä kestävämmän ja oikeudenmukaisemman.

– Päättäjät ja taloustieteilijät ovat 1980-luvulta lähtien sanoneet, että globalisaatiolla on tulonjakoon vaikuttavia seurauksia – osa ihmisistä hyötyy siitä enemmän kuin toiset – ja että näitä eroja voidaan tasoittaa verotuksella. Mutta mitä on tapahtunut käytännössä? On käynyt täysin päinvastoin.
Yle: Verojärjestelmä kasvoi kieroon ja siihen sisältyy riski, sanoo huippuekonomisti Gabriel Zucman – hän kehottaa Suomea nousemaan esimerkiksi 17.6.2021

Myös Hesarissa:

Helsingin Sanomat: Huippu­tutkijalla on ratkaisu: Näin kaikkein rikkaimmat saataisiin maksamaan veroja 8.9.2024

Lainaus käyttäjältä: HS
ZUCMANIN ehdotus on verraten yksinkertainen: kaikista rikkaimpien ihmisten varallisuudesta pitäisi kantaa kahden prosentin vähimmäisvero. Rikkaimmilla hän tarkoittaa ihmisiä, joiden omaisuuden arvo on useita satoja miljoonia euroja tai yli miljardi euroa.

Veroa kannettaisiin vain silloin, jos rikkaimpien veroaste on likimain nolla. Jos he maksavat veroa kaiken kaikkiaan yli kaksi prosenttia, Zucmanin ehdottamaa ”miljardööriveroa” ei kannettaisi.

Hänen laskelmiensa mukaan ”miljardööriveron” tuotto olisi vuosittain runsaat 200 miljardia euroa. Sitä voitaisiin käyttää ilmastonmuutoksen torjuntaan tarvittaviin investointeihin ja sosiaalisen epätasa-arvon vähentämiseen.

Kun globaalia veroa perustellaan "ilmastonmuutoksen torjunnalla" ja "epätasa-arvon vähentämisellä", homma haiskahtaa. Onhan 200 miljardia euroa Suomen ja Euroopankin mittakaavassa iso raha, mutta esimerkiksi ilmastonmuutokseen vaikutus olisi vain pisara meressä, ja eri mailla on eri ajatukset kuin Zucmanilla, mihin rahat käytettäisiin.

Lainaus käyttäjältä: HS
KOLME vuotta sitten yhdysvaltainen ProPublica-julkaisu selvitti, että maailman rikkaimmat maksavat tuloistaan ja omaisuudestaan erittäin vähän veroa.

Selvityksen perusteella esimerkiksi verkkokauppa Amazonin perustaja ja hallituksen nykyinen puheenjohtaja Jeff Bezos sekä sähköautoja valmistavan Teslan toimitusjohtaja Elon Musk eivät ajoittain ole maksaneet lainkaan tuloveroa.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Bezosin omaisuuden laskennallinen arvo on nykyisin 200 miljardia dollaria ja Muskin 250 miljardia dollaria.

”Bezos ei nosta palkkaa, Amazon ei maksa osinkoa, eikä Bezos ole myynyt osakkeita, joten hänellä ei tosiaan välttämättä ole ollut verotettavia tuloja juuri lainkaan. Nämä ovat hätkähdyttäviä esimerkkejä, mutta ne kertovat laajemmasta kansainvälisestä ongelmasta, joka on korjattava.”

Lainaus käyttäjältä: HS
ZUCMAN korostaa, että tavallisille ihmisille vauraus merkitsee turvaa. Sen sijaan äärimmäisen varakkaille se tarkoittaa ennen kaikkea vaikutusvaltaa politiikkaan. lainsäädäntöön ja mediaan.

Tuskin kukaan kannattaa vallan keskittymistä, joka horjuttaisi demokratian perustaa. Varallisuuden keskittyminen on prosessi, joka saattaa olla havaittavissa vasta pitkän ajan kuluttua. Kun varallisuus kerran keskittyy voimakkaasti, keskittymisen kumoaminen voi olla hyvin vaikeaa.”

Lainaus käyttäjältä: HS
Varallisuuden voimakas keskittyminen on yhä suurempi ongelma. Kun äärimmäisen rikkaat maksavat vieläpä vähemmän veroja kuin muut, tämä on merkittävä epäoikeudenmukaisuus kansainvälisessä verojärjestelmässä.”

Zucman esittää varallisuuden keskittymisen suurena vaarana ja esittämänsä globaalin varallisuusveron ratkaisuna, mutta itse asiassa kahden prosentin globaali varallisuusvero ei nykymaailmassa sekään estäisi keskittymistä tai muuttaisi varallisuussuhteita. Ehdotuksen takana on jotain muuta.

Lainaus käyttäjältä: HS
EHDOTUKSENSA toteutumista Zucman pitää hyvinkin mahdollisena. Hän vetoaa siihen, että alkuvuonna tuli voimaan kansainvälinen suuryhtiöiden 15 prosentin vähimmäisvero, joka oli vuosia sitten monien mielestä utopiaa.

Teollisuusvaltioiden yhteistyöjärjestön OECD:n aloitteesta käyttöönotettu suuryhtiöiden vähimmäisvero toimii, vaikka kaikki valtiot eivät sitä noudata. Jos yhtiön tosiasiallinen veroaste on yhdessä sijaintivaltiossa alle 15 prosenttia, voidaan kantaa täydennysveroa.

”Tämän takia kaikkien valtioiden ei tarvitsisi ottaa käyttöön miljardööriveroa, koska vero voidaan kantaa täydentävänä verona valtioissa, joissa se on otettu käyttöön.”

Miten Zucmanin "täydennysvero" sitten toimisi, jos mukana olisivat esimerkiksi vain EU-maat? Se ei selviä valtamedian kritiikittömistä jutuista vaan hänen tuoreesta raportistaan.

Gabriel Zucman: A blueprint for a coordinated minimum effective taxation standard for ultra-high-net-worth individuals

Ensinnäkin Zucmanin mallissa valtiot saisivat oikeuden verottaa alueellaan aiemmin oleskelleita ihmisiä kansalaisuudesta riippumatta, vaikka he muuttaisivat muualle. Zucmanin esimerkissä 40-vuotiaana muualle muuttanut olisi seuraavana vuonna velvollinen maksamaan varallisuusveroa edelliseen oleskelumaahansa 40/41-osuuden, koska "can be justified by the fact that wealthy individuals who have lived for a long time in a country and have become rich in that country owe at least part of their success to the education they received in that country, the infrastructure and public goods that allowed their businesses to thrive, the health care system, the legal and judicial system, etc.". Seuraavana vuonna 40/42-osuuden jne. Siis eräänlainen laajennettu exit-vero.

Toiseksi, jos EU-alueelta pois muuttanut verotettava ei haluaisi maksaa, verot voitaisiin ulosmitata hänen osaomistamiltaan yhtiöiltä, jotka toimivat EU-alueella.

Ehkä Zucman haluaa tosissaan eroon eurooppalaisista miljardööreistä, mutta luultavammin "miljardöörit" ovat vain vastarintaa heikentämään tarkoitettu propagandasana siinä missä "kapitalistit" tai "kulakit". Jos Zucmanin ajattelua jatkaa loogisesti, saman vasemmistoliittolaisen "oikeudenmukaisuuden" nimissä pitäisi nostaa reippaasti myös muiden kuin "miljardöörien" veroja - ja estää heidän pakenemisensa muualle tai ainakin rangaista siitä.

Gabriel Zucmanin englanninkieliseltä Wiki-sivulta selviää, että hänen mentorinsa ja yksi yhteistyökumppaninsa on myös kaikenlaista erikoista kuten Euroopan rajojen avaamista ja kaikelle omaisuudelle globaalia varallisuusveroa esittänyt Thomas Piketty, toinen valtamedian ja vasemmiston lempilapsi. "Traumaattiseksi nuoruuden kokemukseksi" mainitaan Jean-Marie Le Penin menestys Ranskan presidentinvaaleissa vuonna 2002, kun Zucman oli 15-vuotias. Zucmanin poliittinen ajattelu on kuulemma sen jälkeen keskittynyt estämään tällaisen tapahtumisen uudestaan.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

ikuturso

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 27 980
  • Liked: 69993
  • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #98 : 09.09.2024, 12:10:06 »
Eiköhän tuossa taas käy niin että EU:n edistyksellinen vasemmisto säätää tommoisen EU:ssa etukäteen, millä pidetään huoli että EU:ssa ei ole yhtäkään miljardööriä.
Samoin kaikki startupbisneksestä haaveilevat muuttavat ajoissa pois.

Kommunisti ei sitä ymmärrä että mitä rikkaampi, sitä helpompi on muuttaa.

Tai oikeammin, kun on riittävän rikas, ei tarvitse edes muuttaa. Riittää, että vain lompakko tai passi tai molemmat muuttaa. Itse voi maata katajanokalla kattoterassilla ja tähyillä purjevenettään, jos on suosikki lepolasseensa mieltynyt.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Totti

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 7 476
  • Liked: 43685
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #99 : 09.09.2024, 12:57:40 »
Aiempi Ylen juttu selittää Zucman motiivia lobata EU-veroa:

Lainaus
ZUCMANIN ehdotus on verraten yksinkertainen: kaikista rikkaimpien ihmisten varallisuudesta pitäisi kantaa kahden prosentin vähimmäisvero. Rikkaimmilla hän tarkoittaa ihmisiä, joiden omaisuuden arvo on useita satoja miljoonia euroja tai yli miljardi euroa.

Olen periaattellisella tasolla sitä mieltä, että varallisuus todellakin on kasautunut liikaa kohtalaisen pienelle miljardööriklikille. Tosin se oli globalismin tarkoituskin, joten globalistien ei ehkä kannattaisi valittaa asiasta.

Mutta vastustan myös omaisuuden verottamista koska omaisuus sellaisenaan ei tuota mitään ja sen verottaminen köyhdyttää koko kansakuntaa pitkässä juoksussa, kun omaisuudesta siirretään jatkuvasti osa valtiolle.

Omaisuuverotus tuuppaa myös olla lähinnä rangaistusverottamista, jossa "tasa-arvoon" vedoten päätetään, että joku omistaa liikaa. Ongelma tällä järkeilyllä on, että se on kalteva pinta kohti kaiken omaisuuden takavarikointia; nyt se ehkä perustellaan vähintään 100 miljoonaa omistavien verottamisella, mutta sen myötä kun valtion rahantuhlaus kasvaa - mitä se aina tekee - tarvitaan lisää rahaa ja alaraja tullaan laskemaan 10 miljoonaan, 1 miljoonaan ja sataan tuhanteen kunnes lopulta kaikki omaisuus on veronalaista. Etenkin vasemmiston näkökulmasta mikä tahansa omistus tekee ihmisestä "rikkaan", joten periatteessa kaikki on verotettavissa.

Zucmanin argumentti tasa-arvoistaa omaisuuksia ei edes toteudu. Miljardööreiltä kerätyt varat ei ole tarkoitus jakaa vähäosaisimmille vaan tuhlaa vasemmstoliberaaleihin hankkeisiin. Miljardööri siis säilyy miljardöörinä ja köyhä köyhänä. Ainoa mikä muuttuu on, että poliitikot saavat rahaa tuhlattavaksi omiin lempiprojekteihinsa, josta he todennäköisesti itsekin hyötyvät.

Verotuksen lisäämistä on myös syytä torjua kaikin puolin sen takia, että vatiolle mikään ei koskaan ole tarpeeksi. Kaikki verokertymä onnistutaan aina tuhlaamaan ja valtionvelat vielä päälle. Rahan antaminen "tuhlariserkulle" on moraalitonta eikä ei ole syytä antaa pennmiäkään lisää rahaa tuli ne keltä tahansa.

Lainaus
Hänen laskelmiensa mukaan ”miljardööriveron” tuotto olisi vuosittain runsaat 200 miljardia euroa.

Tuotto on olematon huomioiden, että se olisi globaali verokertymä.

Lainaus käyttäjältä: HS
ZUCMAN korostaa, että tavallisille ihmisille vauraus merkitsee turvaa. Sen sijaan äärimmäisen varakkaille se tarkoittaa ennen kaikkea vaikutusvaltaa politiikkaan. lainsäädäntöön ja mediaan. ”Tuskin kukaan kannattaa vallan keskittymistä, joka horjuttaisi demokratian perustaa.

Rikkaiden vaikutus politiikkaan ei ole mitenkään korjattavissa verotuksella. Ehdotettu vero on niin pieni, että miljardööreillä riittäisi veron jälkeenkin rahaa ostaa politiikkoja mielin määrin.

Demokratiaongelma korjataan muuttamalla vaalirahoituksen sääntöjä. Se ei tosin tule tapahtumaan niin kauan kun poliitikot hyötyvät löysistä vaalirahoitussäännöistä.


Lainaus
Miten Zucmanin "täydennysvero" sitten toimisi, jos mukana olisivat esimerkiksi vain EU-maat? Se ei selviä valtamedian kritiikittömistä jutuista vaan hänen tuoreesta raportistaan.

Gabriel Zucman: A blueprint for a coordinated minimum effective taxation standard for ultra-high-net-worth individuals

Ensinnäkin Zucmanin mallissa valtiot saisivat oikeuden verottaa alueellaan aiemmin oleskelleita ihmisiä kansalaisuudesta riippumatta, vaikka he muuttaisivat muualle.

...

Toiseksi, jos EU-alueelta pois muuttanut verotettava ei haluaisi maksaa, verot voitaisiin ulosmitata hänen osaomistamiltaan yhtiöiltä, jotka toimivat EU-alueella.

Zucmanin malli on täysin älyvapaa ja mahdoton valvoa.

Pitäisikö EU-maiden verottajat alkaa seuraamaan maassaan asuneita ulkomaalaisia siltä varalta, että heille on kertynyt liikaa omaisuutta jota pitäisi alkaa verottamaan. Entäs jos muuttaa monta kertaa, maksetaanko vero jokaiseen maahan erikseen? Byrokratia hoitaa tällainen sekasotku olisi massiivien.

Verojen ulosmittaaminen osaomistetuilta yhtiöiltä on vielä kreisimpi idea. Sillähän käytännössä tyhjenntäisiin yritysten kassa kun aletaan makselemaan veroja omistajien puolesta. Ylipäätään ajatus, että yritysten pitäisi olla vastuussa muiden verotuksesta on täysin älyvapaa. Sehän tarkoittaisi mm. sitä, että yritysten pitäisi alkaa rahastoimaan varoja tuntemattomia veromaksuja varten.

Perusongelma Zucman verotuksessa on omaisuuden arvostaminen. Verohan perustuisi omaisuuden arvoon, jonka määritteleminen on lähes aina vaikeaa. Esimerkiksi kiineän omaisuuden arvioiminen etenkin epälikvideillä markkinoilla on lähes mahdotonta.

Mutta myöskään arvopaperiomaisuudet ei ole aina tiedossa kun hinnat voivat muuttua kirjaimellisesti millisekuntien välein ja moniin voi liittyä erinäisiä tulevaisuusarvoja, jotka ei ole tiedossa kun vasta tulevaisuudessa. Minkä hetken kurssi pätee ja mitä tehdään jos omaisuuden arvo laskee heti veromäärittelyhetken jälkeen?

Pelkästään miljardöörien omaisuuden arviointi muuttu painajaismaiseksi byrokratiaksi, jossa mielipiteitä on yhtä monta kun arvioijaa ja koko stotku päätyisi loputtomien verokorjausten ja valitusten rumbaan.

Zucman ei ole talousnero vaan idiootti. Hänen ideansa ovat täysin älyvapaita ja mahdottomia toteuttaa. Ne ei aja sitä mitä hän väittää eikä tuota lähimainkaan niin paljon, että tällaiseen massiiviseen rajoja ylittävään ja juridiikan rajoja koettelevaan verotussotkuun kannattaisi lähteä.

Epäilen että Zucman on perinteinen vasemmistolainen, joka kuvittelee että asiat tapathuvat kun ne määrätään tapahtuvaksi. Näinhän mm. maahanmuuttokin on hoidettu: kirjoitetaan vain sopivat lait ja kaikki hoituu ja menee oikein.
« Viimeksi muokattu: 09.09.2024, 13:02:16 kirjoittanut Totti »
Sosialisti on mätä ydintä myöten.
 - kansanviisaus

Roope

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 40 873
  • Liked: 138782
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #100 : 09.09.2024, 14:25:41 »
Epäilen että Zucman on perinteinen vasemmistolainen, joka kuvittelee että asiat tapathuvat kun ne määrätään tapahtuvaksi. Näinhän mm. maahanmuuttokin on hoidettu: kirjoitetaan vain sopivat lait ja kaikki hoituu ja menee oikein.

Zucmanin teksteissä ei ole lainkaan epäröintiä tai punnintaa. Hänen mukaansa tällainen kansainvälinen omaisuuden selvittämisen ja siitä rankaisemisen aparaatti nyt vaan pitää rakentaa, koska se on mahdollista. Vastaavaa kuulemma kokeiltiin Kolumbiassa vuonna 1974.

Oppi-isänsä Piketty laajentaisi progressiivisen varallisuusveron kaikkeen omaisuuteen nollasta eurosta lähtien, kunnes se olisi 100 000 miljoonan euron omaisuuden ylittävältä osalta jopa 10 prosenttia. Marginaalivero olisi enimmillään 90 prosenttia.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Aimo Räkä

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 1 480
  • Liked: 2410
  • rakin roulin män
    • Rocker
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #101 : 09.09.2024, 15:24:52 »
Oppi-isänsä Piketty laajentaisi progressiivisen varallisuusveron kaikkeen omaisuuteen nollasta eurosta lähtien, kunnes se olisi 100 000 miljoonan euron omaisuuden ylittävältä osalta jopa 10 prosenttia. Marginaalivero olisi enimmillään 90 prosenttia.
Tehdään just toisin kuin nää kommareiden oppi-isät sanoo niin menestys seuraa.
Ihmisiä saalistava peto tulee lopettaa.

Roope

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 40 873
  • Liked: 138782
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #102 : 11.09.2024, 12:50:34 »
Ei yllätys, että vasemmistoliittolainen komppaa Zucmania ja vaatii vielä enemmän.

Kansan Uutiset: Saramo peräänkuuluttaa eurooppalaista varallisuusveroa: ”Oikeisto on tarkoituksella porannut reikiä veropohjaan” 11.11.2024

Lainaus käyttäjältä: Kansan Uutiset
Viime viikon sunnuntaina taloustieteen huippututkija Gabriel Zucman nosti Helsingin Sanomain haastattelussa esiin, kuinka varallisuuden voimakas keskittyminen hyvin pienelle joukolle on merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. Ratkaisuksi Zucman suositteli varallisuusveroa.

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Jussi Saramo kertoo kannattavansa ajatusta.

”Olen huomannut, että arkipuheessa rikkaiden verotuksella tarkoitetaan usein palkan tuloveroa. Rikkaimmat eivät kuitenkaan ole rikkaita palkkatulojen ansiosta”, Saramo huomauttaa sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan kirjoituksessa.

Kaikkein varakkaimmilla ihmisillä on varallisuutta, joka tuottaa lisää varallisuutta, ja josta voi irrottaa tarvittaessa käyttörahaa matalasti verotettuna.

”Palkkatuloja verotetaan Suomessa maksukyvyn mukaan, mutta varallisuusveroa meillä ei ole ja pääomatulojen verotus on epäoikeudenmukainen. Piensijoittaja maksaa voitoistaan suurempaa veroprosenttia kuin suuromistajat”, Saramo sanoo.

Jos ongelma kerran on pääomatulojen "epäoikeudenmukainen verotus", olisi loogista korjata se suoraan eikä jättää silleen ja tehdä jotain muuta.

Lainaus käyttäjältä: Kansan Uutiset
”Oikeisto on tarkoituksella porannut reikiä veropohjaan, joilla on mahdollistettu vaikutusvaltaiselle eliitille tavallista kansaa matalampi verotus”, Jussi Saramo syyttää.

Suomen osinkoverotusta hän kuvailee ”tutkitusti järjettömäksi”, mutta useissa muissakin EU-maissa verotus kaipaa pikaista korjausta.

Silti Saramo ei pitkässä kirjoituksessaan kerro, mikä pääoma- tai osinkoverotuksessa on vialla, eikä esitä niihin muutoksia.

Lainaus käyttäjältä: Kansan Uutiset
”On korkea aika saada rikkaimmat osallistumaan oikeudenmukaisesti yhteisen Eurooppamme ylläpitoon. Reilu vihreä siirtymä, eriarvoisuuden purkaminen ja esimerkiksi Ukrainan tukeminen vaativat rahaa. On vain kohtuullista, että myös äärimmäisen rikkaat osallistuvat näiden rahoitukseen”, Saramo toteaa.

Varallisuusveroa perustellaan yleisesti juuri "ilmastonmuutoksen torjumisen" ja "eriarvoisuuden purkamisen" kaltaisilla tavoittella. Veron tuoton vaikutus näihin olisi oikeasti mitätön.

Lainaus käyttäjältä: Kansan Uutiset
Europarlamentaarikko Saramo muistuttaa, että taloustieteilijä Zucmanin ehdotus sinänsä ei ole edes mitenkään radikaali.

Ei ehkä itse vero, mutta Zucmanin ehdotus omaisuuksien selvittämiseen ja verotettavien rankaisemiseen asuinpaikasta ja kansallisuudesta riippumatta rakennettavasta maailmanlaajuisesta järjestelmästä on erittäin radikaali.

Lainaus käyttäjältä: Kansan Uutiset
Zucmanin mukaan kaikkein rikkaimpien – eli multimiljonäärien – tulisi maksaa varallisuudestaan kahden prosentin vähimmäisvero. Tällainen varallisuusvero on jo käytössä useissa Euroopan maissa, kuten Norjassa, Sveitsissä ja Espanjassa.

"Tällaista", siis Zucmanin esittämää, varallisuusveromallia ei likimainkaan ole missään maassa. Yksityishenkilöiden omaisuuden varallisuusveroa ei ole missään muodossa kuin neljässä Euroopan maassa, Saramon mainitsemien lisäksi Ranskassa, joten "käytössä useissa Euroopan maissa" on vähän niin ja näin, kuten myös "jo", kun määrä on viime vuosikymmeninä vain pienentynyt. Viides maa koko maailmassa on Kolumbia, jonka 70-luvun kokeiluun Zucmanin idea perustuu.

Sekin merkittävä ero, että Zucmanin malli koskisi (ainakin väitetysti) vähintään miljardin tai ehkä satojen miljoonien eurojen omaisuuksia, kun Euroopan maiden mallit lähtevät alimmillaan jo noin 100 000 euron omaisuudesta.

Lainaus käyttäjältä: Kansan Uutiset
Jussi Saramon mukaan olisi tärkeää saada varallisuusvero nyt käyttöön jokaisessa EU-maassa. Aiheesta on laadittu eurooppalainen kansalaisaloite, jolle kerätään parhaillaan allekirjoituksia. Kaikilla EU-kansalaisilla on mahdollisuus allekirjoittaa aloite vielä kuukauden ajan.

”Nyt on aika korjata rikkinäinen verotusjärjestelmämme ja saada aidosti kaikki osallistumaan. Myös rikkaimpien kuuluu maksaa veroja”, Jussi Saramo toteaa.

Miksei Saramo sitten esitä suoraan pääomaverotuksen uudistamista? Vai onko omaisuus varkautta?

Tuo mainittu muun muassa Thomas Pikettyn ajama eurooppalainen kansalaisaloite (joka ei tule etenemään) on todella epämääräinen ja populistinen, kun siinä ei mitenkään täsmennetä, keiden ("rikkaat") omaisuutta ("suuromaisuus") verotettaisiin, kuinka paljon tai millä keinoilla tämä toteutettaisiin. Sen sijaan siinä on jo tiedossa, että rahoilla olisi tarkoitus "ylläpitää ekologista ja sosiaalista siirtymää ja kehitysyhteistyötä koskevia eurooppalaisia politiikkoja (..) torjuttaisiin ilmastonmuutosta ja eriarvoisuutta".
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Lalli IsoTalo

  • "Hallituksenkaataja"
  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 53 091
  • Liked: 100650
  • Emeritus mediaöyhöttäjä
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #103 : 11.09.2024, 15:28:51 »
Miksi minusta tuntuu siltä, että nämä miljardöörien verot tulisivat lopulta keskiluokan maksettavaksi?
« Viimeksi muokattu: 11.09.2024, 15:30:39 kirjoittanut Lalli IsoTalo »
— Monikulttuuri = Kulttuurien sota
— Pakkomamutus = Kansanmurha
— Valtionvelka = Lapsen velkaorjuus
— Ei omaisuutta = Systeemin orja
— Digital ID = Systeemin orja
— Vihreä siirtymä = Kallis luontotuho
— Hiilineutraalius = VHM:n kuristus
— DEI, woke, SDP = Tasa-arvon tuho
— Valkoinen =  Rotusyyllinen
— Missä N, siellä R

ikuturso

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 27 980
  • Liked: 69993
  • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #104 : 11.09.2024, 15:39:35 »
Laitetaan vaan tuommoinen verotus voimaan. Kaikkiin maihin sama tuloraja. Kun Suomessa jengi on niin persaukista, että täällä ei multimiljonäärejä ihan joka sormelle löydy, miljardöörejä ei kait ainoatakaan.

Kerrankin olisi vero, mikä ei koske Suomea, mutta Euroopan "vanhoja vauraita maita" se koskisi.

Saataisiinkohan me verottaa sitä pääomaa, mitä on väitetty täältä viedyn Ruotsiin ruotsinvallan aikana? Edes osa siitä?

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Skeptikko

  • Administrator
  • Jäsen^^^
  • *****
  • Viestejä: 15 745
  • Liked: 28450
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #105 : 11.09.2024, 16:35:45 »
Toiseksi, jos EU-alueelta pois muuttanut verotettava ei haluaisi maksaa, verot voitaisiin ulosmitata hänen osaomistamiltaan yhtiöiltä, jotka toimivat EU-alueella.

Mitenköhän tämä toimisi käytännössä? Miljardööri muuttaisi EU-alueelta, EU haluaisi edelleen periä häneltä vuosittain kymmeniä miljoonia euroja veroja ja miljardööri ostaisi vaikkapa muutamalla kympillä vain yhden osakkeen yhtiöstä, joka toimii EU-alueella? Entä jos omistus ei olekaan suoraa, vaan miljardööri hankkii vaikkapa rahastoja tai osakkeita yhtiöstä, joka omistaa edelleen osia yhtiöstä, joka toimii myös EU:n alueella?
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Roope

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 40 873
  • Liked: 138782
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #106 : 11.09.2024, 17:18:10 »
Miksi minusta tuntuu siltä, että nämä miljardöörien verot tulisivat lopulta keskiluokan maksettavaksi?

Maksajien määrä on ratkaiseva.

Pikettyllä oli oma mallinsa vastaavasta kahden prosentin "miljardööriverosta", jossa verotus tosin alkaisi jo miljoonasta eurosta prosentilla. Alimman varallisuusluokan (1-5 milj. €) verokertymä oli siinä nelinkertainen verrattuna ylimpään (yli 100 000 milj €), koska verotettavien määrä oli tuhatkertainen.

Toisilla oletuksilla verotus alkaisi mallissa nollasta 0,1 prosentilla, jolloin suurin kertymä tulisi juuri keskiluokasta (200 000-1 milj. € omaisuus)...paitsi kun Piketty samalla viisinkertaistaisi ylimmän varallisuusluokan veron peräti 10 prosenttiin vuodessa, jolloin suurin kertymä tulisi laskennallisesti sittenkin niukasti sieltä, koska muu olisi noloa Pikettyn sanoman kannalta.
« Viimeksi muokattu: 11.09.2024, 17:26:27 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 40 873
  • Liked: 138782
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #107 : 11.09.2024, 17:33:55 »
Mitenköhän tämä toimisi käytännössä? Miljardööri muuttaisi EU-alueelta, EU haluaisi edelleen periä häneltä vuosittain kymmeniä miljoonia euroja veroja ja miljardööri ostaisi vaikkapa muutamalla kympillä vain yhden osakkeen yhtiöstä, joka toimii EU-alueella? Entä jos omistus ei olekaan suoraa, vaan miljardööri hankkii vaikkapa rahastoja tai osakkeita yhtiöstä, joka omistaa edelleen osia yhtiöstä, joka toimii myös EU:n alueella?

Menisihän se mutkikkaaksi, mutta tähtäimessä ei taida olla tavallinen Joe Billionaire kuin tekosyynä, vaan eräät tietyt Zucmanin haastatteluissaankin nimeltä mainitsemat johtohahmot kuten Elon Musk ja heidän yritystensä tekemisiin puuttuminen ja omaisuuteen kajoaminen EU:n mandaatilla.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

ikuturso

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 27 980
  • Liked: 69993
  • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #108 : 11.09.2024, 17:42:21 »
Toisilla oletuksilla verotus alkaisi mallissa nollasta 0,1 prosentilla, jolloin suurin kertymä tulisi juuri keskiluokasta (200 000-1 milj. € omaisuus)...paitsi kun Piketty samalla viisinkertaistaisi ylimmän varallisuusluokan veron peräti 10 prosenttiin vuodessa, jolloin suurin kertymä tulisi laskennallisesti sittenkin niukasti sieltä, koska muu olisi noloa Pikettyn sanoman kannalta.

Mikähän meidän omakotitalon arvo olisi pikettyveron näkökulmasta? Uuden tällaisen rakentaminen maksaisi varmaan 300 000 tänä päivänä, mutta kun täältä peräkorvesta ei tahdo mennä talot kaupaksi pilkkahinnallakaan, niin tuossa olisi jälleen yksi mannekiinivero.

Olen joskus joutunut "asian tuntian" ominaisuudessa ottamaan kantaa yhden maa-alueen ja yhden rakennuksen (eri tapaukset) lunastushintoihin, ja käyvän hinnan arviointi on ihan arpanoppapeliä. Jos lähdetään jotain vanhoja rintsikoita vaikka arvioimaan, niin siinä se vero sitten kuluukin niiden asian tuntioiden palkkoihin, jotka jokaiselle omaisuuden hinnan määrää. Ja sen jälkeen alkaa lakimiehet lihoa. Ja loppuu tavan tallaajilta ne siemenperunat melko äkkiä.

Lopputuloksena kaikki omaisuus on vähitellen valtiolla ja koko kansa niitä multimiljonääriä lukuunottamatta ulosotossa ja veneen alla.

Näin se menee. Enkä yhtään kaltevaa pintaa tai muutakaan argumentointivirhettä myönnä koskaan tässäkään tehneeni en. :roll:

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Random Walker

  • Jäsen^^
  • **
  • Viestejä: 164
  • Liked: 716
Vs: Pääomatulojen verotus
« Vastaus #109 : 11.09.2024, 18:05:21 »
Zucmanin ajatus on, että pitää verottaa, koska muuten ei veroteta riittävästi ja käyttötarkoitus olisi siis myös kaikkeen maailma pelastumiseen ja muuhun hyvää. Kyseessä olisi siis oikea woke-vero. YK varmaan päättäisi käyttökohteista.

Lainaus
Hänen laskelmiensa mukaan ”miljardööriveron” tuotto olisi vuosittain runsaat 200 miljardia euroa. Sitä voitaisiin käyttää ilmastonmuutoksen torjuntaan tarvittaviin investointeihin ja sosiaalisen epätasa-arvon vähentämiseen.

Tagit: