Argumentti:
Kohtaamme monikulttuurisuutta joka päivä. Ajamme japanilaisella autolla töihin työpaikalle, jonka omistaa kiinalainen konserni. Työpaikalla työskentelemme intialaisten työkaverien kanssa eteläafrikkalaisen tilauksen parissa yhdysvaltalaista ohjelmaa käyttäen. Lounaaksi tilaamme ruokaa turkkilaisen omistamasta ravintolasta, jonka meille tuo pakistanilainen opiskelija. Toimistomme tiloja siivoaa nigerialainen ja putkityöt hoitaa puolalainen, jotka molemmat tulivat paikalle somalialaisen ajamalla bussilla.
Argumentissa niputetaan nähdäkseni kaksi asiaa monikulttuurisuuden yläkäsitteen alle: ulkomaiset tuotteet ja ulkomainen työvoima. Ulkomaisten tuotteiden ostamista harva maahanmuuttokriittinen tuskin erityisesti vastustaakaan, vaikka monet varmasti suosivatkin kotimaisia tuotteita ja osaamista erinäisistä syistä. Tähänkin liittyy epäilemättä ongelmia, mutta niissä ei ole juurikaan kyse harjoitetun maahanmuuttopolitiikan kritiikistä.
Monikulttuurisuudella maahanmuuttokriittiset tarkoittavat useamman kuin yhden kulttuurin rinnakkaiseloa saman yhteiskunnan sisällä. Erilaisten kulttuurien arvot saattavat olla ylitsepääsemättömän suuressa ristiriidassa keskenään. Tällaisten kulttuurien kohtaaminen johtaa pahimmillaan konflikteihin ja väkivaltaisuuksiin. Lievimmilläänkin jaettujen normien ja tapojen puuttuminen hankaloittaa arkista kanssakäymistä ja yhteistä eloa. Yhteiskunta toimii parhaiten, kun ihmisillä on yhteinen kulttuuri ja jonkinlainen kokemus yhteisestä edusta. Tämän ja nähtyjen vaikutusten vuoksi maahanmuuttokriittiset ovat huolissaan länsimaissa suoritettavista monikulttuurisuuskokeiluista.
Mitä tekemistä ulkomaisten tuotteiden kuluttamisella on yllä olevan kanssa, on minulle epäselvää. Kyse on globaaleista markkinoista, tavaran liikkumisesta ja vaikkapa kansainvälisyydestä, mutta monikulttuurisuutta se on korkeintaan globaalilla tasolla. Maahanmuuttokriittiset paheksuvat tällaista puurojen ja vellien tarkoituksellista sekaisin menemistä, vaikka se kuuluukin olevan usein iloista, hellyyttävää tai jotain sellaista.
Kysymykseen ulkomaisesta työvoimasta vastattiinkin jo melko osuvasti.
Siis menisikö Suomi konkurssiin jos bussia ajaisikin joku muu kuin somali???
Näin yksinkertaista se on. Uskoakseni etnisistäkin suomalaisista löytyy niin it-osaajia, siivoojia kuin niitä bussikuskejakin. Jos näitä ei löydy, heitä pitäisi alkaa kouluttaa, kun heille selkeästi on paljon kysyntää. Tässä vaiheessa huomio on syytä kiinnittää Suomea vaivaavaan työttömyyteen. Miksi työvoimaa pitää tuoda ulkomailta, kun kotoperäisiäkin työttömiä riittää? Kotimaisia työttömiä ei tarvitsisi kotouttaa, eikä heille tarvitse opettaa kieltä ja kulttuuria. Heitä taas voidaan ajaa työn pariin tekemällä työnteosta kannattavampaa kuin tuilla elämistä, sikäli kun niitä työpaikkoja edes löytyy. Rakenteellistakin työttömyyttä toki on olemassa.
Maahanmuuttajia tunnutaan (jopa aivan avoimesti) haluavan matalasti palkattuihin töihin, jotka eivät kuulemma kelpaa suomalaisille. Tällä luodaan valitettavasti kaksia työmarkkinoita ja maahanmuuttajista uutta alaluokkaa, mikä on omiaan lisäämään eripuraa ja segregaatiota. Tätäkin maahanmuuttokriittiset katsovat pahalla. Koulutettujen maahanmuuttajien, joilla on jo työ tiedossa, ja jotka toimivat suomalaisilla pelisäännöillä, maahantuloon maahanmuuttokriittiset suhtautuvat huomattavasti suopeammin.
Lisäksi maahanmuuttajien tiedetään toisinaan lähettävän Suomessa tienaamiaan rahojaan takaisin kotimaahansa. Tällöin raha ei mene suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin, vaan pahimmillaan jopa rikollisten ja terroristien haltuun.
Jos maahanmuuttokriittiset pääsevät valtaan ja heitämme kaikki ulkomaalaiset vaikutteet ulos, mitä sitten teemme? Syömme pettuleipää maakuopassa tuohivirsut jalassa?
Tämä on puhdas olkiukko. Maahanmuuttokriittiset eivät ole ehdottaneet tai aikoneet heittää kaikkia ulkomaalaisia vaikutteita eivätkä edes kaikkia ulkomaalaisia ihmisiä pois maasta. Maahanmuuttokriittiset haluavat politiikkaa, joka keskittyy ensisijaisesti suomalaisten etuun ja hyvinvointiin ja vasta toissijaisesti muiden kansojen tukemiseen.