HOMMAN KESKUSTELU > Salonki

PerusS: Tuntemattoman pelko johtaa poliittiseen syrjintään

(1/3) > >>

HaH:
Tuntemattoman pelko johtaa poliittiseen syrjintään

Lyhyt koukeroisesti etenevä analyysi perussuomalaisten ehdokkaaksiasettamisjättämättömyyspäätöksestä
No johan on merkillinen tapaus. Perusuomalaisen puolueen potentiaalisesti suurin ääniharava ja mediamagneetti Halla-aho jätettiin pois listalta. Vaaleja kun ei yleensä voiteta ilman ääniharavia, niin tuore päätös Halla-ahon poisjättämisestä on todella erikoinen. Jotain suurta ja mystistä on kulisseissa tapahtunut. Soini vakuuttaa, että poliittiset oikeudenkäynnit ja pitkään jatkunut tiedotusvälineitten lokakampanja Halla-ahoa vastaan eivät päätökseen vaikuttaneet. Uskokaame häntä, sillä Soini tunnetaan sanansa mittaiseksi mieheksi. Jos siis ulkoinen painostus ei tätä kummallista päätöstä aikaansaanut, niin mikä siihen puoluehallituksen ja puheenjohtajan oikein ajoi?

Mielenkiintoista kyllä, Timo Soini implisiittisesti myöntää Halla-ahon potentiaalisen äänikuninkuuden, sillä ääniharavaksi asettui nyt Soini itse - siitäkin huolimatta, että hän aiemmin oli ehdokkuudesta julkisesti kieltäytynyt. Soini tietää, että vaaliliitossa kristillisdemokraattien kanssa on perussuomalaisten saatava jollekin omalla listalla olevalle enemmän ääniä kuin mitä äänten keskittämisen osaavien kristillisten Essayah kerää, sillä muutoin kaikki omat äänet valuvat kristillisille, ja koko vaalirumba olisi turhaa puhetta ja puhkunaa. Ääniharava on siis oltava. Se että Soini syö sanansa ja asettuu itse ehdolle on selvä osoitus, että Soini oli ajatellut Halla-ahoa tähän ääniharavan rooliin. Miksi siis varma voitto hylättiin, ja äänikuningas on nyt kruunutta. Mikä ajoi Soinin ja puoluehallituksen tilanteeseen, joka pakotti Soinin syömään sanansa.

Olettaen että ulkoinen painostus ei tilanteeseen johtanut - näinhän Soini siis vakuuttaa - ja olettaen, että puheenjohtajan ja puoluehallituksen omissa kaavailuissa Halla-aho olisi ottanut ääniharavan tehtävän, on syytä tähän kummaan päätökseen haettava muualta. Mitä vaihtoehtoja jää, kun ulkoiset painostusyritykset ja omat sisäiset kaavailut poistetaan? Ei paljoa, mutta jotain kuitenkin.

Sekä Timo Soini että Raimo Vistbacka - mikäli toimittajatar Sanna Ukkolaan on uskomista, ja miksipä ei, sillä Suomihan on tunnettu objektiivisen ja puolueettoman tiedonvälityksen suurvaltana - ovat todenneet Halla-ahon poisjättämisen johtuvan siitä, että Halla-ahon ympärillä pyörivän kannattajakunnan toimet ovat puoluetta hajoittavia. Vistbacka totesi näin ennen puoluehallituksen päätöstä, ja Soini sen jälkeen. Mikäli toimittajattarella ei ole ollut ketun häntää kainalossa - ja miksipä olisi - niin tähän totuuteen on kait sitten uskominen. Tilanne on kuitenkin hieman monimutkaisempi, kuin mitä ensi alkuun näyttäisi.

Perussuomalaisten viimeaikainen nopea nousu on johtunut pitkälti siitä, että muitten puolueitten kannattajia on hypännyt Soinin kelkkaan. Vai onko sittenkään Soinin? Ehkäpä se kelkka onkin Halla-ahon kelkka. Ehkäpä perussuomalaisten nousu kolmen prosentin pikkupuolueesta uusimmissa gallupeissa nähtyyn kymmeneen prosentiin onkin seurausta kansalaisten tyytymättömyydestä harjoitettuun maahanmuutto- ja monikulttuurisuspolitiikkaan. Tilanteessa jossa muut puolueet välttelevät koko aihevyyhtiä, on perussuomalaisten Halla-aho muutaman puoluetoverinsa ohella tarjonneet ainoan parlamentaarisen väylän kansalaisille sanoa hallitukselle, että nyt riitää. On täysin varmaa, että Soinikin osaa laskea 1+1 ja ymmärtää, että hänen luotsaamansa puolueen viimeaikainen nousu on kulkenut tasatahtia Halla-ahon ja "halla-aholaisten" mediakiidon kanssa. Osoitus tästä on se, että vaikka sekä tiedotusvälineet että muut puolueet ovat jatkuvasti yrittäneet saada Soinin irtisanoutumaan Halla-ahosta, on Soini pitänyt päänsä, ja siten myös Halla-ahon, antaen eiralaisen tohtorin tuoda nostetta puolueelle.

Selvästikin Soini siis tietää, että puolueen nousukiito johtuu juuri siitä, että Halla-aho saa ympärilleen kannatajia muista puolueista. Tässä valossa on erittäin mielenkiintoista, että Soini ja Vistbacka väittävät, että näiden Halla-ahon ympärillä pyörivien kannattajien toiminta olisi juuri se ääniharavan poisjättämisen syy. Tätä sopii pohtia hieman.

Yleensä ottaen voisi kuvitella, että puoluejohto on innoissaan tilanteesta, jossa muiden puolueiden kannattajia imeytyy heidän leiriinsä. Äänet ovat kivoja, varsinkin kun ne ovat suoraan pois kilpailijoilta. Ei voida kuvitella, että lisääntynyt kannatus huolestuttaisi johtoa. Vai voidaanko? Puolueen pitkäaikaiset vaikuttajat ovat nimittäin ilmoittaneet Halla-ahon poisjättämisen syyksi sen, että Halla-ahon kannattajat yrittävät hajoittaa puoluetta. Käytännössä tämä "hajoitusyritys" on kuulemma ollut sitä, että kannattajat ovat keränneet Halla-ahon valitsijamiesyhdistykselle nimilistaa siltä varalta, että puolueelta menee niin sanotusti pupu pöksyyn, ja se jättää Halla-ahon ulos. Nämä kannattajat ovat selvästikin olleet oikeilla jäljillä, sillä näinhän juuri kävi. Mutta kuinka tämä kannattajien aktiivisuus ja juurikin henkilöön kohdistuva kannatus sitten voi näyttäytyä puolueen johdolle hajoitusyrityksenä ja painostusyrityksenä? Mitä liikkuu puoluejohdon päässä silloin, kun aktiivinen kannattajakunta näyttää heidän näkövinkkelistään pelottavalta? Onko yksinkertaisesti niin, että kenttäväen omatoiminen aktiivisuus on "epädemokraattista painostusta", ja onko niin, että "kansa ei enää tiedäkään", ja jos on, niin kuinka puoluejohto on tuohon näkemykseen päätynyt?

Perussuomalaiset ovat siitä erikoisessa tilanteessa, että he eivät valtakunnan tasolla vaikuta varsinaisesti mihinkään. Puolue on oppositiossa, ilman valtaa ja vastuuta. He ovat olleet tässä tilassa aina. Näin ollen puoluejohto konkareineen ei ole ollut ikinä mitään muuta kuin vinkuräksyttäjiä eduskunnan peräpenkeillä. Ainoa missä heillä on ollut valtaa on itse puolue. He eivät hallitse Suomea, he hallitsevat ainoastaan puoluetta. Ihmiselle on kuitenkin psykologisesti tärkeää, että hänellä on tunne siitä, että hän hallitsee edes jotakin, että hänellä on homma hanskassa, että hänellä on kontrollimahdollisuus itseään ympäröiviin asioihin. Jos tämä tunne katoaa, alkaa paniikki. Onko nyt yksinkertaisesti käynyt niin, että perussuomalaisten puoluejohto on ikiaikaisen oppositioasemansa ja nyt alkaneen liiallisen nousuvauhdin myötä kadottamassa tunnetta siitä, että heillä on kontrolli siinä ainoassa asiassa, mitä heillä on, eli puolueessa. Katoaako nopean nousun myötä tunne siitä, että he ovat puikoissa, että homma pysyy kasassa. Kävikö härkävankkurien hitaaseen vauhtiin tottuneelle puoluejohdolle nykyinen infernaalinen nousuvauhti liian kovaksi. Alkoiko korvissa tuuli humisemaan uhkaavan tuntuisesti, ja päässä pyöriä vinhasti, kun yht'äkkiä oltiinkin vuoristoradan kieputuksessa. Onko kenttäväen omatoimisuus ja kannatuksen liian kova nousu aikaansaaneet sen, että puoluejohto pelkää kadottavansa puoluejunan hallinnan. Että he pelkäävät menettävänsä kontrollin, ja sen mukanaan tuoman ihmismielen perustarpeen tyydytyksen.

Onko puoluejohto joutunut niin uuteen tilanteeseen niin ennakoimatta, että tähän ei osata reagoida muutoin kuin vetämällä hätäjarrua. Härkävankkureissa koko ikänsä istuneelle autokyyti voi tietysti olla pelottava kokemus. Auto vain ikään kuin vie eteenpäin, eikä ole ollenkaan varmaa, että käntyykö se seuraavassa kaarteessa kiltisti, vai painutaanko rytisten metsään. Onko uusi tilanne niin vieras, että vieraan pelko aiheuttaa syrjimisreaktion. Onko tuntemattoman pelko niin suurta puoluejohdossa, että poliittinen syrjintä on perussuomalaisissa alkanut; palataan takaisin tuttuun ja turvalliseen, vaikka se tietääkin hidasta junnaamista ja vaalivoitoista kieltäytymistä. Oppositiossa on mukava istuskella heinän korsi suussa - härkävankkurit jatkaa kulkuaan.

Ehkä siis se, mitä kulisseissa tapahtui, ei olekaan suurta ja mystistä, vaan pientä ja inhimillistä, eli tästäkö siis on kysymys: Ihmisen tarpeesta tuntea olevansa suitsissa kiinni, siitä huojentavasta ja helpottavasta tunteesta, kun tietää olevansa tukevasti satulassa. Ja siitä, että kaikki mikä näyttää mitenkään häiritsevän tätä leppoisaa lonksuttelua, koetaan vieraana ja uhkaavana, ja se torjutaan pois, kauas pois.

Tällaiseen primitiiviseen "vieraan pelkoon" perustuvaan syrjimisreaktioon viitaa myös se, että Soini sysää kaiken vastuun pois itsestään ja puolueestaan. Päätös olikin Halla-ahon syytä. Ei siis pelkästään Halla-ahon aktiivisten kannattajien syytä, vaan itse Halla-ahon syytä, sillä Soinin mukaan "Jussin olisi pitänyt selkeästi irtisanoutua kannatajiensa toimista". Tiedoksi herra Soinille, että poliitikko, joka sanoutuu irti kannattajistaan on entinen poliitikko. Kannattajien äänillä se peli nimittäin ratkaistaan. Ehkä Soini kuitenkin katsoo, että ei kannattajien äänillä niin suurta merkitystä ole, koska puolue sen ratkaisee, ketä kansa pääsee äänestämään, ja kansahan äänestää puoluetta, ei ehdokkaita, vai mitä, herra Soini. Näköjään se "kansa ei enää tiedäkään", sillä nyt tietää puoluehallitus ja puoluejohtaja. Nyt tietää herra Soini, ja joka toisin ajattelee, siltä poikki pää.

Ironista on, että jos Perussuomalaiset tästä hajoavat, tai heidän kannatuksensa hajaantuu, tai sanotaanko palautuu takaisin muille puolueille, niin koko vastuu on puoluejohdon ja puoluejohtajan. Sieltä se hajoitus tulee. Sieltähän se kaikki tulee, sillä puoluejohto on selkeästi ilmoittanut, että kenttäväestä, aktiiveista ja äänestäjistä viis. On parempi olla Hiekkalaatikon Keisari, kuin keskikokoisen puolueen yksi toimijoista. Niinpä niin. Perussuomalaiset - tunteella eteenpäin, järjestä ja vauhdista välittämättä. Tärkeää on tunne siitä, että homma on hanskassa.Harri Hannula (Kok),
Apulaisanalysoija,
Valtakunnananalysoijanvirasto,
Suomen Suur-oligarkkikunta
MagnaOligarcus Finlandia

IDA:
Soini puhui julkisesti 60 hyvästä ehdokkaasta joiden kesken valinta on vaikea. Yksi oli sitten Timo Soini itse.

Heitän kolikkoa äänestänkö Sari Essayhia vai Freddyä. Yhteenkään puolueeseen en enää koskaan sitoudu.

IDA:
Selvästikin Soini siis tietää, että puolueen nousukiito johtuu juuri siitä, että Halla-aho saa ympärilleen kannatajia muista puolueista. Tässä valossa on erittäin mielenkiintoista, että Soini ja Vistbacka väittävät, että näiden Halla-ahon ympärillä pyörivien kannattajien toiminta olisi juuri se ääniharavan poisjättämisen syy. Tätä sopii pohtia hieman.

Tämä ei pidä paikkaansa. Perussuomalaisten kannatuksen nousu johtuu ihan muista jutuista, kuin Halla-ahosta. Jussia ei edes tunneta.

Joka tapauksessa johdossa tunnetaan ja puolue on nyt ottanut kannan Illmanismin puolesta. Muuten asiaan ei oikein osaa suhtautua.

Lemmy:
Tässä mielessä Sika-Käkelän nimilistan kerääminen (riippumatta siitä asettuuko Jussi ehdolle) on osoitus siitä, että "Homma toimii".

Pöllämystynyt:
Hyvä kirjoitus, joka voisi olla psykologisesti uskottava. Tämä sointuisi todella hyvin siihen juntti-imagoon, minkä perussuomalaiset haluavat itsestään rakentaa mm. pitämällä Halmeen kaltaisia tyyppejä joukoissaan ja varsinkin nyt hylkimällä Halla-ahoa.

Katson kuitenkin, että syy on muualla. Epävarmojen, mutta periaatteessa uskottavien tietojen mukaan politiikan huipulla on käyty jo viime vuoden loppupuolella ankaraa lobbausta Halla-ahon kannattajia vastaan. Ainakin monella olisi suuret motiivit tähän, ja vaikka tästä ei olisi mitään viitteitä, olisi silti uskottavaa että näin on tehty. Olen monelta taholta saanut eri yhteyksissä sanat "Halla-ahon tukijoukot" tai "Halla-ahon tukimiehet" kielteisessä merkityksessä jo viime vuoden puolella, paljon ennen kuin Persut väittivät pelästyneensä juuri näitä. Kaksi näistä tulivat vastauksissa kansanedustajille lähetetyttyihin tiedusteluihin heidän kannastaan ulkomaalaislakiin. Lisäksi olen kuullut muidenkin saaneen samankaltaisia vastauksia, joissa toistuu syytös juuri Halla-ahon tukijoita kohtaan.

Ilmeisesti poliitikoille tarkoitettu lobbaustoiminta on pyrkinyt esittämään "Halla-ahon tukijoukot" vaarallisena, "rasistisena" ja hajottavana poliittisena voimana samaan aikaan kun media on keskittynyt Halla-ahon itsensä lokaamiseen. Lobbaajat ovat tienneet jotakuinkin missä mennään, he eivät ole tienneet siitä keitä tai millaisia nämä "tukijoukot" ovat, mutta ovat käsittäneet että juuri heitä kannattaa nyt lyödä.

Persut taas eivät ole olleet perillä mistään. Luulen, että Persut on johdettu harhaan, aivan metsään. Harhaanjohtaja ei ehkä ole niinkään median valhepropaganda, jota kohtaan persut osaavat suhtautua hieman kriittisesti, vaan vallanpitäjille tarkoitettu lobbaus, joka keskittyy Halla-ahon sijasta hänen "tukijoukkoihinsa".

Persut eivät luullakseni ole jaksaneet ottaa asioita selville, vaan tekivät ratkaisun vankalla musta tuntuu-asenteella. Jos he kykenisivät sellaiseen ennakoivaan laskelmointiin ja tietoisena olemiseen mitä aloitusviestissä oletetaan, he eivät olisi tehneet tätä aivan käsittämättömän typerää mokaa. Heitä ei vauhti pelottanut vaan heitä pelottivat "Halla-ahon tukijoukot".

Lobbauksen ja progagandan persujen ympärille luomassa illuusio-todellisuudessa heidän toimintansa näytti kuitenkin järkevältä, he luulivat näennäisen ovelasti ulostaneensa porukastaan vaaralliset ja hajottavat "Halla-ahon tukijoukot" vierittäen siitä syynkin heidän niskaansa. Todellisuus tulee kyllä vastaan, metsään syöksynyt törmää kyllä puihin, mutta silloin lienee liian myöhäistä.

Persut nielivät syötin, uskoivat ovelampaa ja antoivat vihollistensa sanella asenteensa, ja tekivät asenteensa vallassa itselleen erittäin epäedullisen ratkaisun. He toimivat kuten toimivat vuosisataisten rasististen stereotypioiden mukaiset typerät perus-suomalaiset. He uudensivat myyttiä, he tekivät jälleen todeksi itseään aina uudelleen ja uudelleen toteuttavan rasistisen stereotypian typeristä, tietämättömistä, höynäytettävissä olevista juntti-suomalaisista. Juuri tuollaisia todelliset vallankäyttäjät ovat aina halunneet perus-suomalaisten olevan.

Lisäys:
Kuvassa tyhmän, mutta valtapolitiikalle uskollisen suomalaisen myyttinen perikuva, tosin nimetty hieman paradoksaalisesti Sveniksi. Yhtä hyvin kyseessä voisi olla hänen kaimansa Soini. (Jos joku ei tiennyt, Soini on väännös sanasta Sven.)
(http://www.elisanet.fi/apila/SP/SvenDufva.jpg)
Siinä hän seisoo mukamas uljaana ja uskollisena valtapolitiikan soturina, puuterikin lopussa, torjumassa suurtakin "uhkaa". Hän vartioi siltaansa, joka on sillä hetkellä ainoa tie "viholliselle" päästä valtaan Suomessa, ja pystyykin heitä vähän aikaa pidättelemään. "Viholliset" voittavat kuitenkin varmasti, ja vieläpä tulevat vapauttamaan Suomen ja nostamaan sen kansakuntien joukkoon. Hän näyttää hetken aikaa omatoimiselta ja itsenäiseltä, todella uljaalta sankarilta, mutta on kuitenkin pelkkä yksinkertainen palvelija, pienen siltansa vartija jököttämässä paikoillaan, jota todellista valtaa pitävät käyttävät hyväkseen hänen omaa etuaan vastaan.

Kun hän sitten taistelun jälkeen on enää (poliittinen) ruumis, voidaan taas todeta:

"Pää huono oli", arveltiin, "mut sydän paikallaan".

Kyllä Sven-Soineja kohtaan voidaan tuntea myötätuntoa ja sääliä, jopa jonkinlaista ihailua. Todelliset päätökset kansankunnan kohtalosta tehdään kuitenkin aivan muualla.

(http://farm4.static.flickr.com/3419/3398707480_636089d830.jpg?v=0)

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta