Kirjoittaja Aihe: 2011-02-13 HBL: Elämästä ilman papereita tuli arkipäivää  (Luettu 8377 kertaa)

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 714
 • Liked: 111879
Lainaus
HBL: Elämästä ilman papereita tuli arkipäivää kuuden vuoden ajaksi

Dumisani Sibanda saapui Suomeen tullakseen insinööriksi. Yhdeksän vuotta myöhemmin hänet karkotetaan Zimbabween - ainoana työkokemuksenaan pimeät hommat. Mutta Hararen lentokentällä hän protestoi kotimaan vaihtamista. Siksi hän istuu nyt säilössä Helsingissä.

Melkein seitsemän vuoden ajan Dumisani Sibanda, 29, eli ilman papereita ja onnistui salaamaan tilanteensa jopa lähimmiltä ystäviltään.
[...]
Marraskuusta asti hän on asunut vartioidussa teollisuusalueen tiilitalossa yhdessä muiden karkotusta odottavien ulkomaalaisten kanssa.
[...]
Olisi ollut parempi elää maan alla Suomessa ja kituuttaa eteenpäin pimeissä töissä, hän arvelee, kuin palata kotimaahan, jonka hän jätti 17-vuotiaana.
- Fiksuimmat oppilaat saivat stipendin Lontooseen. Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen halusin jatkaa opintoja Euroopassa. Suomessa opiskelu oli ilmaista ja ajattelin kustantavani ruuan ja vuokran työnteolla.

Evtekin ammattikorkeakoulussa, joka nyt kuuluu Metropoliaan, Sibanda ehti opiskella kaksi vuotta, ennen kuin hän haki turvapaikkaa.

Syynä oli etenkin se, että hän oli kertonut perheelleen olevansa homoseksuaali ja he olivat hylänneet hänet.
- He eivät enää halunneet olla kanssani tekemisissä. Suomen viranomaiset sanoivat, ettei ole mikään ongelma elää homoseksuaalina Zimbabwessa, kunhan ei tee sitä avoimesti. Mutta minä kieltäydyin peittelemästä kuka olen.

Turvapaikanhaku oli hänen elämänsä virhe.
- Ajattelin, että olisi parempi saada turvapaikka kuin olla Suomessa opiskelijana. Tavoite oli saada työtä Nokialta tai jostain suuresta IT-yrityksestä. Kukaan ei kertonut minulle, että oli mahdotonta saada turvapaikkaa niillä perusteilla, jotka ilmoitin. Ja ehkä en olisi edes kuunnellut.

Kielteisen päätöksen jälkeen häntä ei kiinnostanut edes valittaa tuomiosta. Sen sijaan hän meni maan alle.

Sibande asui pari viikkoa yhden kaverin luona, pari viikkoa toisen, pari viikkoa kolmannen. Näin kului kuusi vuotta.
- En maksanut vuokraa, vain ruuasta ja niistä harvoista vaatekappaleista, jotka tarvitsin.

Budjetti oli 200 euroa kuukaudessa. Rahat hän tienasi siivoustöillä ja pitserian juoksupoikana Turussa.
- Tein töitä kuudesta illalla neljään aamulla perjantaisin ja lauantaisin. Sain kahdelta yötä 50 euroa käteen. Se on kehno tuntipalkka, mutta minulla ei ollut paljon valinnanvaraa, koska minulla ei ollut papereita.
[...]
Lopun viikkoa hän nukkui, kävi ravintoloissa ja totosi.
- Ajoittain olin melkein riippuvainen raveista. Vain muutaman kerran voitin muutaman satasen, yleensä hävisin kaikki rahani.
[...]
Ravintolaelämä voi tuntua kalliilta, mutta ei rajoitetun budjetin Sibandalle.
- Kun ensin juo muutaman oluen kotona, niin rahat riittävät pariin tuoppiin ravintolassa. Mutta en minä joka päivä juonut. Oli oltava varovainen missä ja kenen kanssa liikkui. On paljon rasismia. Jotkut yrittävät peittää sen, mutta onnistuvat vain harvoin.

Sibanda ei uskaltanut sekaantua rikoksiin - se olisi kiinnittänyt poliisin huomion. Paras suojakeino oli sujuva suomen kieli.
[...]
Suomen hän sanoo oppineensa noin kolmessa kuukaudessa.
- Kävin usein kirjastossa. Tartuin sanakirjaan ja aloin lukea kirjoja ja lehtiä. Mitä muutakaan olisin tehnyt kaikella ajalla?

Samalla tavalla hän opetteli ranskan, espanjan, saksa - ja ruotsin.
- Luen HBL:ä ja ymmärrän suurimman osan. Mutta on vaikea puhua, Turussa en pystynyt käyttämään kieltä käytännössä.
[...]
Vuosien varrella hänestä on tullut mestarivalehtelija.
- En uskaltanut luottaa keneenkään, en edes lähimpiin ystäviini.
[...]
-Poliisi valvoi taloa, jossa yövyin, koska epäili siellä tapahtuvan huumekauppaa. Kun he näkivät minun menevän ja tulevan, he luulivat minun sekaantuneen asiaan. Yritin paeta, mutta kaaduin. Silloin kaikki paljastui. Niin monen vuoden jälkeen minun oletettiin poistuneen maasta.
[...]
Helsinkiin pian avattava paperittomien vastaanotto olisi tuskin auttanut Sibandaa, koska hänellä ei olisi ollut varaa matkaan.

Silmälasit ovat 11 vuotta vanhat, koska hän ei ole uskaltanut käydä silmälääkärillä ilman papereita.
- Näen huonosti. Mutta pahinta ovat hampaat. Ne mätänevät.
[...]
Se, mikä sai hänet soittamaan HBL:n toimitukseen heti karkotuspäivän ilmoittamisen jälkeen, ei ollut hänen oma tilanteensa.
- Kukaan ei voi auttaa minua. Tiedän sen. Mutta minusta teidän tulee tietää, että on sellaisia kuin minä. En varsinaisesti ole antanut yhteiskunnalle. Mutta en ole myöskään saanut siltä mitään.
[...]
Näyttää olleen liian aikaista sanoa hyvästi. Karkotuksesta ei tullutkaan mitään rutiinijuttua.
- Pyysin IOM-järjestön apua kotimatkaan. Mutta en saanut sitä.

Kansainvälisellä muuttoliikejärjestöllä (IOM) on pilottiprojekti, joka antaa kotimaahansa vapaaehtoisesti palaaville 200-1 500 euroa käteen sekä apua matkaan ja perille saapumisen jälkeen.

Eli kun viranomaiset Hararen lentokentällä kysyivät mitä kieltä hän puhuu, näki hän mahdollisuutensa protestoida.
- Sanoin olevani Sveitsistä ja tiesin, että kukaan ei voisi selvittää asiaa paikan päällä.

Silloin kahdella saattaneella poliisilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin palauttaa Sibanda Suomeen. Parhaillaan hän istuu säilössä Metsälässä odottamassa henkilöllisyytensä vahvistamista. Hän arvelee karkotuksen tapahtuvan pian.
- Minulle kyse ei ole rahasta, vaan periaatteesta. Olin valmis matkustamaan vapaaehtoisesti ja tarvitsen kaiken mahdollisen tuen. Miksi minun olisi pitänyt tehdä asiat helpommiksi niille, jotka lähettävät minut pois?

Sibandalla on asennetta. Jutusta ei selviä, kuinka Sibanda sai alunperin viisumin Suomeen, jos hänellä ei ollut missään vaiheessa mitään laillista tulonlähdettä.

Lainaus
Ilmaista hoitoa salaisessa osoitteessa

Maaliskuussa avautuu Global Clinic salaisessa osoitteessa. 30 vapaaehtoista lääkäriä ottaa vuorollaan vastaan sairaita paperittomia.
[...]
Ilmaisklinikan isä Pekka Tuomola ei uskonut monenkaan lääkärin ilmoitautuvan.
- Se on kuitenkin ilmaistyötä iltaisin. Mutta se pitäisi olla jokaisen lääkärin velvollisuus lääkärivalan nojalla.
[...]
Toiminta on täysin laillista, mutta poliisin on ryhdyttävä toimiin, jos he törmäävät laittomiin maahanmuuttajiin.

- Ei ole poliisin intresseissä estää klinikan toimintaa, tai ottaa selville missä se sijaitsee, sanoo poliisiylijohtaja Mikko Paatero.
[...]
Poliisi ei tiedä, kuinka moni oleskelee laittomasti Suomessa, mutta arvio heitä olevan satoja tai tuhansia.
- Osa on ihmiskaupan uhreja. Toiset ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen. Toiset ovat tulleet maahan laillisesti, mutta jääneet viisumin mentyä umpeen, sanoo Tuomola.

Ruotsissa on suunnilleen 10 000 paperitonta ja heitä varten seitsemän klinikkaa.

Niin, mitäpä intressiä poliisilla olisi ottaa kiinni maassa laittomasti oleskelevia.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Nauris

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 374
 • Liked: 98
Lainaus
- Ei ole poliisin intresseissä estää klinikan toimintaa, tai ottaa selville missä se sijaitsee, sanoo poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

Jos laki ei kiellä selkeästi laittomien siirtolaisten auttamista, niin ei tietenkään, mutta sijainnin selvittäminen taitaa olla vähän kusetusta. Todennäköisesti ulkomaalaispoliisi, krp tai rajavartiolaitos tulevat salaa tarkkailemaan kyseisen syöttiklinikan asiakkaita. En olisi yhtään ihmeissäni, jos syksyyn mennessä uutisoidaan satojen laittomien siirtolaisten, heitä työllistäneiden ja muuten auttaneiden vangitsemisesta.

Tässä mielessä Paateron puheet ovat ymmärrettäviä vaikkakin kummallisia. Jos Paatero kuitenkin tarkoittaa, että poliisi ei aio omatoimisesti alkaa klinikan toimintaa tutkimaan, koska laki ei siihen velvoita, niin lakiin on tehtävä tällöin lisäyksiä. Paateron puheita voi tulkita monella tavalla ja hän voi myös tarkoittaa sitä, että sijainnin selvittäminen ei kuulu varsinaisesti poliisille vaan rajavartiolaitokselle tai krp:lle.

3 luku Tiedonhankintaa koskevat säännökset
6 luku Rikosten ennalta estäminen ja selvittäminen

Tanska: 35 huumausainekauppiasta otettiin kiinni
Kotietsintä China Centerissä Kouvolassa (laiton maahantulo)

Obs. Rakkautta vai valeavioliitto?
Kirkko tyrmistyi pakolaisen käännytyksestä

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 714
 • Liked: 111879
Todennäköisesti ulkomaalaispoliisi, krp tai rajavartiolaitos tulevat salaa tarkkailemaan kyseisen syöttiklinikan asiakkaita. En olisi yhtään ihmeissäni, jos syksyyn mennessä uutisoidaan satojen laittomien siirtolaisten, heitä työllistäneiden ja muuten auttaneiden vangitsemisesta.

Minä olisin, koska Paatero on Paatero. Vuoden 2008 alun tehostetusta oleskelulupavalvonnasta saamansa palautteen (etnistä profilointia) jälkeen poliisi on pitänyt paria ratsiaa lukuunottamatta hyvin matalaa profiiilia. Kuitenkin poliisin mukaan laittomasti maassa maan alla oleskelevia lienee jo tuhansia. Määrä on aivan ilmeisesti ollut parin viime vuoden aikana huimassa kasvussa tuhansien hylättyjen turvapaikkahakemusten vuoksi.

Lainaus
Suomessa lasketaan olevan noin parisataatuhatta maahanmuuttajaa, joista muutama tuhat on maassa ilman papereita viranomaisten ulottumattomissa. Tulijoita epäillään riittävän jatkossakin.

- Ihan niin paljon kuin siellä satamassa viittii ja pystyy käymään, kuvailee tilannetta rikostutkija Petteri Rainiola.

Turun yksikössä työskentelee vain muutama tutkija. He ehtivät selvittää 10-15 juttua vuodessa.
YLE: Kansainvälinen ihmissalakuljetusverkosto ulottuu myös Turkuun 19.1.2011
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Kimmo Pirkkala

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 846
 • Liked: 6107
 • Järkioikeistolainen
Jos asiaan ei haluta puuttua, luomme hyvin nopeasti tilanteen, jossa laittomasti maassaolijat muodostavat "yhteiskunnalle välttämättömän" halpatyövoimareservin (kuten USAssa). Ja sittenhän asialle "ei voi enää mitään". Paperittomat ja olemassaolonsa salaavat ihmiset ovat vapaata riistaa kaikelle hämäräbisnekselle. Prostituutiota, ihmiskauppaa, harmaita työmarkkinoita, ehkä jotain vieläkin rumempaa...

Jep. Ei ole poliisin intresseissä puuttua asiaan. Ajaudutaan vain hiljalleen tilanteeseen, jossa yhteiskunta rapautetaan.

Marjapussi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 393
 • Liked: 1088
 • Kollaa Kestää
Lainaus
Eli kun viranomaiset Hararen lentokentällä kysyivät mitä kieltä hän puhuu, näki hän mahdollisuutensa protestoida.
- Sanoin olevani Sveitsistä ja tiesin, että kukaan ei voisi selvittää asiaa paikan päällä.

Puhuu oikein sveitsiä. Taitaa olla aikamoinen moniosaaja.

Marokon kauhu oli sanansa mittainen eikä velipoikakaan jäänyt Aarnea pahemmaksi epätoivotun maahanmuuton estämisessä. Mutta kuka tulee torjumaan aiheettoman turvapaikkaturismin?

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 714
 • Liked: 111879
Jos asiaan ei haluta puuttua, luomme hyvin nopeasti tilanteen,...

Tarkoituksellista. Meillä muokataan parhaillaan mielikuvia mediakampanjoinnilla ("paperittomat", ihmiskauppa, riisto), luodaan tukipalveluita Ruotsin malliin (ilmaisklinikat, yleisesti tunnetut turvapaikat) ja vaikutetaan lainsäädäntöön (oleskeluluvat ihmiskaupan uhreille + ihmiskaupan uhrin käsitteen laajentaminen, maahantulon helpottaminen + karkotusten vaikeuttaminen).

Suomi ei ole aidosti kansainvälinen, ennen kuin meilläkin voidaan avoimesti poseerata laittomien maahanmuuttajien kanssa niin, ettei vieressä seisova poliisi uskalla tehdä mitään. Niin kuin Ruotsissa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Bored.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 407
 • Liked: 44
Lainaus
Oli oltava varovainen missä ja kenen kanssa liikkui. On paljon rasismia. Jotkut yrittävät peittää sen, mutta onnistuvat vain harvoin.

Sibanda ei uskaltanut sekaantua rikoksiin - se olisi kiinnittänyt poliisin huomion

Äkkiä paperit kuntoon tälle poloiselle, että uskaltaa (taas?) sekaantua rikoksiin vailla pelkoa poliisin huomiosta.

No niinpä. Hesarissa (vai oliko kuukausiliite) oli ihan vastaava nyyhkykirjoitus paperittomasta laittomassa maassa oleskelijasta, joka kertoi, miten vaikeaa Suomessa on... kertoi nimittäin jopa joutuvansa ostamaan ratikkalipun, jottei jäisi kiinni viranomaisille, kun joutuisi näyttämään paperinsa tarkastajan yllättäessä. Niisk. Ankeat verhot ja silleen.

apexi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 944
 • Liked: 1
Hampaatkin mätänevät suuhun, mutta ilmeisesti Sibandalta löytyy aina rahaa ostaa olutta ja mennä kuppilaan. Hammasharjan ja -tahnat saa sen yhden tuopin hinnalla.
"See computers are racist because they make them too hard to use. They need to make them easy like TV, so people in the community can have good jobs. Computers are made by whites and chinese, and they don't like it when we try to get ahead."
-Rakim, Oakland.

Professori

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 487
 • Liked: 2702
  • Professorin ajatuksia
Ikävä kohtalohan tällä kaverilla on ollut. Mutta lait ovat sitä varten että niitä noudatetaan. Luulisi itse asiassa että tuolla kielitaidolla eläisi herraksi Zimbabwessa. En usko että samanlaista kielirepertuaaria on monellakaan sikäläisellä. Eli ei muuta kuin palaa kotimaahan ja hankkkii hyvän työpaikan.
Niin kauan kuin yhteiskunnassa on todellinen sananvapaus se ei voi olla läpeensä mätä. Sen sijaan jokaisesta läpeensä mädästä yhteiskunnasta puuttuu todellinen sananvapaus.
Lisää ajatuksia: http://professorinajatuksia.blogspot.com/

Nauris

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 374
 • Liked: 98
Minä olisin, koska Paatero on Paatero.

Kaipa se Paaterokin alkaa suhtautumaan asiaan vakavammin, kun uusi toivottavasti huomattavasti maahanmuuttokriittisempi eduskunta puuttuu laittomaan maassaoleskeluun tiukentamalla lakeja, lisäämällä poliisin resursseja, rakentamalla uusi Metsälää suurempi vastaanottokeskus Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyyteen ja muutenkin pyrkimällä ennaltaehkäisemään laitonta maassaoleskelua esimerkiksi turvapaikanhakijoiden sähköisellä valvonnalla.

Laittoman maahantulon vastainen toimintaohjelma 2010 - 2011 (Poliisin ylijohdon julkaisu 5/2009):
Lainaus
2.5 Toiminta sisämaassa

Ulkomaalaislain ja nojalla annettujen säännösten noudattamista valvovat poliisi, rajavartiolaitos ja Maahanmuuttovirasto. Sisämaan ulkomaalaisvalvonta on pääosin poliisin vastuulla. Ulkomaalaisvalvonta on osa laittoman maahantulon torjuntaa.  Ulkomaalaisvalvontaa tulee sisäisen turvallisuuden ohjelman mukaan tehostaa koko valtakunnan alueella ja erityisesti sisämaassa.

Vapaan liikkuvuuden lisääntyessä sisämaan ulkomaalaisvalvonnan merkitys on kasvanut. Schengenin sopimuksiin liittyessään Suomi sitoutui tehostamaan sisämaan valvontaa kompensoidakseen sisärajatarkastusten poistumisesta aiheutuvia haittoja.

Sisämaan ulkomaalaisvalvontaa tehdään sekä osana peruspoliisityötä että analyysiin perustuvana ulkomaalaisvalvontana. Vuosittain poliisilla on sekä valtakunnallisia että alueellisia valvontatapahtumia. Lisäksi poliisin päivittäiseen työhön liittyy muiden tehtävien ohessa yhä useammin myös ulkomaalaistehtävä, jolloin henkilön maassaoloedellytykset tarkistetaan.

Luvattomasti maassa oleskelevien ulkomaalaisten löytämiseksi on myös erilaisia taktisia menetelmiä, jotka liittyvät rikostutkintaan ja rikostiedusteluun. Poikkihallinnollisen rikostiedustelun organisoimiseksi on perustettu PTR-toiminto, jonka kautta kaikki oleellinen tieto lainvalvontaviranomaisten havainnoista laittoman maahantulon torjumiseksi kulkee.

[...]

Laittoman maahantulon torjunta edellyttää, että viranomaisilla on käytettävissään riittävän tehokkaita turvaamistoimia, joita voidaan kohdentaa ulkomaalaisiin selvitettäessä heidän maahantulonsa edellytyksiä ja valmisteltaessa tai pantaessa täytäntöön maasta poistamispäätöksiä. Erityisesti säilöön ottamisella on merkitystä turvattaessa maahantulon edellytysten selvittämistä ja maastapoistamispäätösten täytäntöönpanoa. Tällä hetkellä Suomessa on yksi kapasiteetiltaan 40 henkilön säilöönottoyksikkö ulkomaalaislain perusteella säilöön otetuille. Käytännössä jatkuvasti poliisin tiloihin joudutaan sijoittamaan ulkomaalaislain perusteella säilöön otettuja henkilöitä, koska varsinainen säilöönottoyksikkö on täynnä.

Sisämaan ulkomaalaisvalvonnassa paikallispoliisi on keskeisessä roolissa, kun pyritään löytämään laittomasti maassa oleskelevia henkilöitä. Myös liikkuvan poliisin voi oman toimintansa yhteydessä tehdä tärkeitä havaintoja laittomasti maassa oleskelevista. Keskusrikospoliisin tehtävänä on laittoman maahantulon torjunnan alueella koota ja jakaa tietoa ja toimia laittoman maahantulon torjunnan asiantuntijatahona. Keskusrikospoliisi myös koordinoi vuosittain valtakunnallisia teemavalvontatapahtumia sekä ylläpitää laittoman maahantulon tilannekuvaa.

Lähde

Iltalehti: Laittomat maahantulijat pyritään pitämään lähtömaissa
Kari Rajamäki
Poliisin ulkomaalaisratsia
Oleskelulupaa hakevat nigerialaiset joutuivat syyniin
Suomessa asuu kasvava joukko ihmisiä ilman oleskelulupaa
An amnesty for illegal immigrants?
Italy adopts new law criminalising illegal immigration

Valvontajohtaja Laitinen: Laiton siirtolaisuus voi kasvaa
Komissio ehdottaa Schengen-sääntöjen valvonnan tiukentamista varmistaakseen matkustamisen ilman rajatarkastuksia
100 rikollista joka päivä - ”Arvatkaa, ottaako päähän”
Schengen houkuttelee ihmiskauppaan« Viimeksi muokattu: 15.02.2011, 09:07:19 kirjoittanut Nauris »

Iloveallpeople

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 153
 • Liked: 2767
Lainaus
- Ei ole poliisin intresseissä estää klinikan toimintaa, tai ottaa selville missä se sijaitsee, sanoo poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

Terveessä yhteiskunnassa tällaisia sekoiluja höpöttävä poliisiylijohtaja olisi jossain mielenterveyshoitolaitoksessa.
"Kun poliitikko pakotetaan lähtemään paikaltaan tai suljetaan puolueesta tiedotusvälineiden painostuksen vuoksi, ei kyse ole mistään punavihreästä salaliitosta, vaan juuri siitä, miten demokratian pitääkin toimia."  (käännös) - Lasse Garoff

M.E

 • Mielivaltainen dEspootti
 • Nuivaniemi
 • Jäsen^^^
 • *
 • Viestejä: 3 676
 • Liked: 12
--
Luulisi itse asiassa että tuolla kielitaidolla eläisi herraksi Zimbabwessa. En usko että samanlaista kielirepertuaaria on monellakaan sikäläisellä. Eli ei muuta kuin palaa kotimaahan ja hankkkii hyvän työpaikan.

Niin, mutta herrahan tuossa ilmoitti, että tässä on nyt kyse periaatteesta.
"Tässäkö se elämä sitten olikin? Sanokaa heille, että sanoin jotain älykästä."

Tagit: