Kirjoittaja Aihe: 2023-04-18 Ulkomaisten työntekijöiden työsuhteita naamioidaan yrittäjyydeksi  (Luettu 571 kertaa)

totuuspuheasiamies

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 869
 • Liked: 3206
Lainaus
Ulkomaisten työntekijöiden työsuhteita naamioidaan yrittäjyydeksi – Kasvavalla ilmiöllä haetaan taloudellista hyötyä

Harmaan talouden valvontaa tekevät viranomaiset törmäävät yhä useammin ilmiöön, jossa työnantajat naamioivat ulkomaisten työntekijöiden työsuhteita yrittäjyydeksi, kertoo Verohallinto. Ilmiö on yleinen erityisesti rakennus- ja siivousalalla.

Havainnot käyvät ilmi valvontatuloksista, jotka on julkaistiin tiistaina viranomaisten yhteisellä Harmaa talous ja talousrikollisuus -tilannekuvasivustolla.

– Viranomaisten havaintojen mukaan työnantajat hämärtävät aikaisempaa useammin työ- ja toimeksiantosuhteen välistä rajaa ja siirtävät velvollisuuksiaan työntekijöille, Verohallinto kertoo tiedotteessaan.

[...]

Verohallinnon mukaan osa työnantajista käyttää myös oleskelulupajärjestelmää väärin. Työntekijöille saatetaan hakea maahan tullessa työntekijän oleskelulupaa, mutta käytännössä työntekijä laitetaan nopeasti työskentelemään yrittäjänä tai kevytyrittäjänä, ja mahdollinen työsuhde jää joko hyvin lyhyeksi tai ei toteudu ollenkaan.

– Hyvin usein työnantajat eivät työsuhteessakaan noudata sen vähimmäisehtoja ulkomaalaisten työntekijöiden kohdalla. Työsuojeluviranomainen havaitsi tarkastuksissaan puutteita erityisesti palkkauksessa, Verohallinto kertoo

– Suurimmat puutteet liittyivät maksetun peruspalkan ja erilaisten lisien korvaamiseen. Eniten puutteita oli rakennus- ja ravintola-aloilla: rakennusalalla puutteita oli lähes 60 prosentissa tarkastuksista, majoitus- ja ravitsemusalalla palkkauksen puutteita havaittiin yli 54 prosentissa tarkastuksista, Verohallinto kertoo.

[...]
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/070b151d-da1b-49e5-ba6d-d87bbee3aa4e

https://www.vero.fi/harmaa-talous-rikollisuus/torjunta/ajankohtaista/

https://www.vero.fi/harmaa-talous-rikollisuus/torjunta/torjuntatilastot/

Circus Hypno

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 118
 • Liked: 505
Lainaus
..

Ilmiö on yleinen erityisesti rakennus- ja siivousalalla.

..

Eniten puutteita oli rakennus- ja ravintola-aloilla: rakennusalalla puutteita oli lähes 60 prosentissa tarkastuksista, majoitus- ja ravitsemusalalla palkkauksen puutteita havaittiin yli 54 prosentissa tarkastuksista, Verohallinto kertoo.

[...]

Yllätyyyyys, että ongelmia ilmenee eniten juuri näillä ns. työvoimapula-aloilla.

Mites Orpon tuleva hallitus aikoo tähän puuttua? Persut? Anyone?

ikuturso

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 905
 • Liked: 59206
 • Kekkosen re-inkarnaatio
Tuo ongelmahan poistettiin vaatimalla kaikilta henkilökortti, jossa on veronumero.

Lainaus
Veronumeron saaminen edellyttää suomalaista henkilötunnusta. Tämän vuoksi Suomeen töihin tulevien ulkomaan kansalaisten on haettava henkilötunnusta, ellei heillä ole sitä ennestään. Kun työntekijä saa henkilötunnuksen, hän saa samalla myös veronumeron.

Henkilö saa suomalaisen henkilötunnuksen, kun hänet rekisteröidään väestötietojärjestelmään, jota ylläpitävät Väestörekisterikeskus ja maistraatit. Ulkomaan kansalainen voi saada suomalaisen henkilötunnuksen pyynnöstä käymällä henkilökohtaisesti asuinpaikan maistraatissa tai muun henkilötunnuksia myöntävän viranomaisen toimipisteessä.

Verohallinnolla on maistraatin kanssa rinnakkainen toimivalta antaa henkilötunnuksia ulkomaan kansalaisille, jotka tulevat Suomeen tilapäisesti töihin. Verohallinto kirjaa väestötietojärjestelmään seuraavat tiedot: täydellinen nimi, syntymäaika, sukupuoli, syntymäpaikka, osoite, kansalaisuus, äidinkieli ja ammatti. Samassa yhteydessä Verohallinto kerää verotusta varten tarpeellisia tietoja, kuten tiedot työn- tai toimeksiantajasta, oleskelun ja työskentelyn kestosta Suomessa, palkan/tulon määrästä ja työsuhteen tai toimeksiannon tyypistä (toisin sanoen onko kyseessä vuokratyöntekijä, ammatinharjoittaja vai työsuhteinen palkansaaja).

Tietojen kirjaamisen jälkeen työntekijä saa henkilötunnuksen. Lisäksi hänelle annetaan Verohallinnosta asiakirja, josta näkyy hänen veronumeronsa. Asiakirja voi olla verokortti, lähdeverokortti tai erillinen todistus, josta ilmenee veronumero. Verohallinto merkitsee rakennustyömaalla työskentelevän veronumeron rakennusalan julkiseen veronumerorekisteriin.

Vasta tämän jälkeen työntekijä voi saada työnantajaltaan tai rakennustyömaan päätoteuttajalta työmaalla tarvittavan kuvallisen tunnisteen ja oikeuden työskennellä rakennustyömaalla.

Minä en työskentele rakennusalalla. Olen nörttiosastolla projektipäällikkönä, mutta saatan joutua vierailemaan asiakkaalla. Joillain asiakkailla on henkilökorttivaatimukset, jolloin kunhan ehdin käydä pääkonttuurilla kameran edessä, minullekin tulee kuvallinen henkilökortti veronumeroineen.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Tagit: