HOMMAN KESKUSTELU > Salonki

Kari Suomalainen ja hänen pilakuvansa

<< < (35/36) > >>

Jouko Piho:
Helsingin Sanomien pääkirjoitus Kari Suomalaisesta

Tänään 15.10.2020 Helsingin Sanomat teki kunniaa pitkäaikaiselle pilapiirtäjälleen Kari Suomalaiselle julkaisemalla koko sivun pääkirjoituksen Karista otsikolla ”Oman aikansa mestari” sen johdosta, että tänään tulee Kari Suomalaisen syntymästä kuluneeksi sata vuotta. Mukana on myös yksi Karin piirros.

Pääkirjoitus kertaa Karin elämänvaiheita nuorempia lukijoita varten, jotka eivät hänestä välttämättä paljoakaan tiedä, koska Karin v. 1950 Helsingin Sanomissa alkanut loistava ura loppui kuin seinään v. 1991 hänen tekemiensä somalikuvien takia, jotka olivat silloiselle lehden johdolle liikaa, vaikka aiempi päätoimittaja Eljas Erkko oli sanonut: ”Sen pojan piirroksiin ei sitten kosketa.”

Urho Kekkonen oli yksi Karin mieliaiheita. Karin ja Kekkosen välille muodostuikin vuosien mittaan erikoislaatuinen viha-rakkaus –suhde. Vuonna 1977 Kekkonen myönsi kuitenkin Kari Suomalaiselle professorin arvon.

Kari oli arvomaailmaltaan hyvin konservatiivinen, joten hän pilkkasi armotta uusia ilmiöitä, kuten modernia taidetta, rockmusiikkia, nykyarkkitehtuuria, feministejä, rauhanliikettä, naispappeja, luonnonsuojelijoita ja afrikkalaisia maahanmuuttajia. Sittemmin on käynyt ilmi, että Kari oli kuin profeetta, joka oli aikaansa edellä.

Pääkirjoituksessa pohditaan myös sitä, miksi Karia on sopivaa muistella sen sijaan, että hänet vain unohdettaisiin ja julistettaisiin pannaan. Pääkirjoittajan mielestä sellainen Karin syrjäyttäminen olisi kohtuutonta, koska nykyään sopimattomina pidetyt aiheet muodostavat vain pienen osan Karin noin 8000 kuvasta, joista suurin osa on kestänyt hyvin aikaa. Yleisöäänestyksissä Karin suosituimmaksi kuvaksi on noussut vuonna 1954 ilmestynyt kulutuskriittinen piirros, jossa Jeesus kerjää lanttia joulukadulla.

Lopussa pääkirjoitus toteaa: ”Itsenäinen ja itsepäinen Kari Suomalainen oli vuosikymmenien ajan kansallinen instituutio, jota vallanpitäjät pelkäsivät, lukijat rakastivat ja kaikki seurasivat.”

Maastamuuttaja:
Olemme siirtyneet aikaan jossa "pilapiirtäjän" kuvaama todellisuus on oikeasti todellista. Parhaillaan muuten Ohisalo lisää raiskauksien määrää Suomessa.

Mika:
Laaja artikkeli Kari Suomalaisesta tämän päivän Hesarissa. 


--- Lainaus ---Kari Suomalainen aiheutti yhdellä kuvallaan skandaalin, jota voi verrata Muhammed-pilakuvasta syntyneeseen kohuun – Tällaisia ovat ihaillun pilapiirtäjän ikimuistoisimmat kuvat.  Museojohtaja Pälvi Myllylä ja kirjailija Timo J. Tuikka kertovat Helsingin Sanomien pyynnöstä Kari Suomalaisen pilapiirrosten taustoista ja ristiriitaisesta vastaanotosta.
--- Lainaus päättyy ---

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006699136.html

Fiftari:
^Yllättäen kaikki oikeasti muistettavat kuvat loistavat poissaolollaan. Esimerkiksi satutäti mielikki ja olemme perillä hölmölässä-kuva.  ;D

Ilmeisesti liian hapokasta julkaista moista hesarissa.

Eisernes Kreuz:
Selvästi tämä on nykyiselle HS:lle hyvin kiusallinen merkkipäivä. Kari oli legendaarinen pilapiirtäjä, joten asiaa ei voi oikein jättää täysin vaille huomiota. Mutta kovin kiusallista se on.

Nyky-Suomessa meno on paljon hullumpaa kuin Neuvostoliiton aikoina. Yhden totuuden kulttuuri on vain entisestään vahvistunut, ja nyt sitä ajamaan on saatu valjastettua lähes kaikki puolueet, tiedotusvälineet ja vieläpä oikeuslaitoskin.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta