Kuunnelkaapa tämä aiheeseen liittyvä puolen tunnin haastattelu.
Brysselin kone: Miten käy EU:n pakolaispolitiikan?
Vaarana pakolaistulva Pohjois-Afrikasta. Miten käy EU:n pakolaispolitiikan? Sisäasiainministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Pentti Visanen. Toimittajana Maija Elonheimo.
http://areena.yle.fi/audio/1299843517711Toimittaja ja Visanen pohtivat muun muassa mahdollista tilapäisen suojelun direktiivin käyttöönottoa, jolloin EU järjestäisi Libyaan ilmasillan "siirtymään joutuville henkilöille" (ei siis
pakolaisille tai
turvapaikanhakijoille). Toimittajalle ongelma ei ole ajatus ihmisten hakemisesta Eurooppaan, vaan kuka pääsee ensimmäisenä lentokoneeseen. Visanen muistelee Kosovon aikoja, jolloin päädyttiin samantapaiseen ratkaisuun (tosin tuolloin se oli vapaaehtoista):
- Tarkoitus oli, että tulijat olisivat Suomessa vuoden taikka kaksi korkeintaan, mutta suuri osa heistä kuitenkin jäi lopulta pysyvästi Suomeen.
- Heitä ei siis palautettu?
- Mun tietääkseni ketään ei palautettu väkisin, että jotkut jotka itse halusi palata, niin palasi, mutta suurin osa jäi kyllä tänne.
Hauska sanailu, kun Visanen selittää hämmentyneelle toimittajalle EU:n turvapaikkadirektiivien toisen vaiheen vaikutuksia Suomeen. Toimittaja ei oikein tajua, että EU:n turvapaikkasäädösten yhtenäistäminen ei
Suomen osalta tarkoitakaan niiden yhtenäistämistä, vaan eri mailla on jatkossakin erilainen linja:
Toimittaja
Mitäs tämä tarkoittaa Suomen kannalta, että jos EU:n alueelle tulee yhtenäiset kriteerit tässä asiassa, niin tiukkeneeko Suomen politiikka vai eikö?
Pentti Visanen
No ei. Meillä on ollut aika monet säännökset jo sen mukaisia kuin nämä uudet ehdotukset on. Meillä on ollut taso korkeampi kuin nämä vähimmäisvaatimukset. Ja silloin päätettiin, kun nämä ensimmäisen vaiheen vähimmäisvaatimusdirektiivit hyväksyttiin, että me emme laske Suomessa tasoa. Että me odotetaan tätä toista vaihetta ja katsotaan sitten, että pitääkö meidän nostaa tasoa. Mutta näyttää siltä, että aika monessa asiassa me mennään tämän korkeamman tason mukaan Suomessa.
Toimittaja
Jos tästä politiikasta tulee yhtenäinen, niin se tarkoittaa silloin sitä, että muualla Euroopassa joudutaan nostamaan tasoa?
Pentti Visanen
Tota... Se riippuu ihan jäsenvaltioista, että toisissa maissa on korkeamman tason säädökset ja toisissa vähemmän korkean tason säädokset.
Toimittaja
Mutta jos ne nousee joka paikassa niin...tai jos ne nousee ylipäänsä niin kyllähän se...
Pentti Visanen
Sanotaan nyt sillä tavalla, että varmaan niin kun Ruotsissa on samantasoiset säännökset kuin Suomessakin.
...
Pentti Visanen
Niin, sitä [suojelun] ylärajaa ei ole määritelty, että saa pitää minkä tasoista vaan.
Visanen kertoo komission luvanneen myöhemmin tänä vuonna "solidaarisuustiedonannon", joka ottaisi kantaa "solidaarisuuden ja taakanjaon" kysymyksiin. Yllättäen hän kuittaa "kymmenen vuoden" EU-puheet "ihmisten jaosta jäsenmaiden kesken" täysin mahdottomana ja jo hylättynä ajatuksena, koska "jakoperusteista ei ole päästy sopimukseen". Kummasti tästä ajatuksesta vaan edelleenkin parlamentissa keskustellaan ns. "pakollisen solidaarisuuden" nimellä.
Edit:
Visanen mainitsi myös, että EU:n turvapaikkapolitiikassa rintamalinjat menevät niin, että isot maat (Saksa, Ranska jne.) ajavat käytännön yhteistyötä eli jäsenmailla olisi itsenäinen politiikka, mutta ongelmia ratkottaisiin yhdessä. Sen sijaan etenkin Pohjoismaat, Belgia ja Alankomaat ajavat EU:lle yhteistä turvapaikkajärjestelmää, johon kuuluisi tiukka yhtenäisyys ja johtaminen
EASO:n kautta.