HOMMAN UUTISHUONE > Ulkomaat

YHDISTETTY: Uutisia muslimimaista

(1/904) > >>

P:
http://www.aamulehti.fi/uutiset/ulkomaat/nainen-ei-voi-lahtea-kotoa-ilman-lupaa/138353

"
Nainen ei voi lähteä kotoa ilman lupaa

02.04. - 10:55 (Luotu: 10:55)

Afganistan: Ulkoministeri Stubb oli etunenässä arvostelemassa kyseenalaista lakihanketta

Ovatko Afganistanin naisten asiat sittenkään parantuneet Taliban-hallinnon kaatumisen jälkeen? Monessa mielessä eivät.

Tuorein esimerkki on uusi laki, joka YK:n naistenrahaston Unifemin mukaan tekee naisen raiskaamisesta avioliitossa laillista ja estää naista lähtemästä kotoaan ilman aviomiehen lupaa.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen brittiläisen Guardian-lehden mukaan Afganistanin presidentti Hamid Karzai allekirjoitti lakiesityksen aiemmin tässä kuussa, vaikka Unifem ja monet afganistanilaiset kansanedustajat ovat vastustaneet hanketta.

Lopullista lakiesitystä ei ole julistettu, mutta sen uskotaan sisältävän pykäliä, joiden mukaan vaimot eivät voi kieltäytyä seksistä. Myös työn hakemiseen, koulutukseen tai lääkärikäynteihin vaadittaisiin aviomiehen lupa. Guardianin mukaan Unifemin lakia käsittelevä taustaraportti varoittaa lisäksi, että lain myötä lapsen huoltajuus voidaan määrätä vain tämän isälle tai isoisälle.

Senaattori Humaira Namati kuvasikin Guardianille lakia "pahemmaksi kuin Talibanin aikaan".

Naisen suojaksi?
Lakiesitys miellyttää kuitenkin ainakin hazaroita - Afganistanissa vähemmistönä olevaa shiiaryhmää. Shiiamuslimeilla on Afganistanissa oikeus päättää perheasioista oman lainsa mukaan.

Hazaroiden puolueen johtaja, parlamenttiedustaja Mohammad Akbari puolusteli esitystä Guardianille sanoen, että vaimo saisi kieltäytyä seksistä, jos hän ei voisi hyvin, ja että hätätilanteessa kotoa saa lähteä ilman lupaakin. Akbarin mukaan laki itse asiassa suojelee naisten oikeuksia.

- Islamin mukaan naisilla miehillä on yhtenäiset oikeudet, mutta siinä, miten miehet ja naiset on luotu, on eroja. Miehet ovat vahvempia ja naiset hiukan heikompia, Akbari sanoi.

Lain vastustajat syyttävät, että muutoksen takana on presidentti Karzain halu kosiskella etenkin shiiaäänestäjiä elokuun presidentinvaalien alla.

Tiukka vaali
Karzain suosio on viime aikoina laskenut niin koti- kuin ulkomaillakin, ja vaalista odotetaan tiukkaa. Erityisen tärkeitä Karzain kannalta ovat juuri hazarat, joiden kanta voi olla ratkaisemassa vaalia.

Moitteita kaikui tällä viikolla myös ulkomailta, kun länsimaiset johtajat kritisoivat Karzaita hankkeesta Haagissa järjestetyssä Afganistan-kokouksessa tiistaina. Asian nosti esille ulkoministeri Alexander Stubb (kok), joka viittasi puheenvuorossaan tietoihin uudesta laista.

Uutistoimisto STT:n mukaan Stubb vaatikin Haagin kokouksen osanottajia toimimaan sen puolesta, että naisten asemaa Afganistanissa ei entisestäänkin huononneta.

Myös Yhdysvaltain ulkoministerin Hillary Clintonin kerrottiin käsitelleen asiaa yksityiskeskustelussaan Karzain kanssa. Lehtiraportit eivät kerro, kuinka Karzai vastasi.

Tausta: Heikko asema
Unifemin mukaan yli puolet afgaanitytöistä naitetaan ennen kuin he täyttävät 16 vuotta. Jos naiset joutuvat väkivallan uhriksi, on tekijä YK:n mukaan useimmiten joku läheinen - puoliso, vanhempi tai sukulainen.

YK:n väestörahaston Unfpan Afganistanin-johtajan mukaan jopa neljännes afgaaninaisista joutuu seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Minna Kurki

Aamulehti
"

Aamulehtihän on tänään nuivana?

Nikopol:
Tuohan ei sitten liity mitenkään islamiin, tai siis oikeaan islamiin. Sitäpaitsi rutiininomainen Martelius ja tulta moilasille.

P:

--- Lainaus käyttäjältä: Nikopol - 02.04.2009, 14:17:37 ---Tuohan ei sitten liity mitenkään islamiin, tai siis oikeaan islamiin. Sitäpaitsi rutiininomainen Martelius ja tulta moilasille.

--- Lainaus päättyy ---

Eikä kosketa mitenkään Suomea!

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/nuoret-tytot-ovat-kauppatavaraa-suomesta-kasin-jarjestetyissa-avioliitoissa/138329

Kaarle M.:
Saman uutisen kuulin jo aamulla YLE:n radion aamun peilistä.

Jotenkin naurettavaa tuo, kun länsimaat yrittävät kaikin keinoin viedä Afganistaniin demokratiaa ja länsimaista sivistystä. Juuri kun talebanit saatiin ajettua vuorille, niin jenkkien nukkehallitus osoittautuu ihan samanlaiseksi.

Sitten vielä kuvittelevat, että tänne ihmissalakuljettajien tuoma luku, kirjoitus ja kielitaidoton, sekä kouluttamaton pakolainen sopeutuisi meidän yhteiskuntaan ja normistoon  :(

Tuhoon tuomittua, alusta alkaen...

myötäjuoksija:
Jotenkin tuntuu siltä, ettei tuohon käärmeenpesään nimeltä Afganistan tepsisi muu kuin kaiken alle 10-vuotiaan väestön pakkosiirtäminen vaikkapa jenkkeihin tehokkaaseen aivopesuun sijaisperheissä, täytettyään 25 voisivat palata. Samaan aikaan olisi imperialistinen länsihallinto pidettävä vallassa kunnes aivopestyn sukupolven edeltäjät ovat muuttuneet seniileiksi.

Kyseessä olisi tietenkin kulttuurin tuhoamis- ja vaihtamistoimenpide, jonka tarkoituksena olisi muuttaa Afganistan toiseksi. Mitään järkeähän tällaisessa projektissa ei olisi, mutta hyödyllisempi se toki olisi kuin tämä ihan oikeasti käynnissä oleva länsimaiden epädramatisointiprojekti.

Minulle Afghanistanin kultturi edustaa puhdasta pahuutta, mutta tämä vain siitä syystä että he suhtautuvat samalla tavalla minun kulttuuriini.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta