Kyllähän tuollaisia vertailuja voi tietysti tehdä jonkinlaisena ajatusleikkinä. Nopeasti kasvavilla puolueilla on usein ihan oikeastikin joitain yhtäläisyyksiä, ei se silti tarkoita että vertailtavat puolueet ovat kokonaan tai edes suurelta osin samaa.
Rinnastus ei ehkä niinkään osoita mitään persujen pahuutta, vaan ennemminkin sitä että natsien nousussa oli tavallaan normaaleja piirteitä, poliittisen käyttäytymisen tiettyä kaavamaisuutta annetuissa olosuhteissa.
Esim. kannatuspohjassa on molemmilla puolueilla samaa sakkia, alempaa keskiluokkaa, pikkupomoja yms. henkisiä vääpeleitä. Kumpikaan puolue ei tullut suoraan minkään yhden vanhan ryhmittymän reviirille, vaan kannatusta vuoti monista eri puolueista. Persuilla tämä toki tapahtuu vielä monipuolisemmin kuin natseilla, sillä persujen kannattajissa on selvästi enemmän entisiä vasemmistopuolueiden äänestäjiä (huomattava ero 30-luvun alun Saksaan).
Persujen mahdolliset yhteistyökumppanitkin, jos sellaisia löytyy, voivat jatkossa olla päinvastaiset kuin natseilla, joille paikalliset kokoomus ja kepu (DNVP ja Zentrum) olivat tarpeellisia tukipuolueita matkalla vallankahvaan.