Kirjoittaja Aihe: Sananvapausrikoksia on vähennettävä, ei lisättävä  (Luettu 1484 kertaa)

Veli Karimies

  • Nimellinen
  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 9 179
  • Liked: 315
  • Tampere
Helsingin Sanomien mukaan oikeusministeriö aikoo uusia kunnianloukkaus- ja jumalanpilkkalakeja. Oikeusministeri Tuija Brax sanoo, että lakeihin on luvassa lievennyksiä ainakin tuomioihin. Samaan aikaan lakeihin ollaan lisäämässä entisestään sanan- ja mielipiteenvapautta rajoittavia seikkoja. Braxin mukaan on esimerkiksi mahdollista, että uskonrauhaa koskevaan pykälään lisätään uskonnollisten tunteiden loukkaamisen kriminalisointi.

Uskonnolliset tunteet ovat subjektiivisia. Niistä ei voi olla yhdenmittaista tai objektiivista näkemystä. Sama teko voi loukata toisten uskonnollisia tunteita siinä, missä se on toiselle pelkästään rutiini. Otetaan esimerkiksi hindulaisten pyhä eläin, lehmä. Hinduille lehmän tappaminen on suuri synti. Hindujen uskonnollisia tunteita loukataan, kun länsimaissa lehmiä teurastetaan ja käytetään vaatteisiin ja ruokaan.

Muutos 2011 yhtyy oikeusministeriön näkemykseen siinä, että kunnianloukkaus- ja jumalanpilkkalakeja on muutettava. Muutos ihmettelee, minkä vuoksi oikeusministeriö ei ole jo kauan sitten korjannut näitä ihmisoikeudellisia ongelmia Suomen lainsäädännöstä. Lisäksi Muutos 2011 pitää kyseenalaisena sitä, että rikoksista saatavien tuomioiden lieventämisen lisäksi oikeusministeriö edes harkitsee uusien sanan- ja mielipiteenvapautta rajoittavien rikoksien lisäämistä lakiin.

Muutos 2011 ehdottaa, että kunnianloukkauspykälän ydinalueeksi otetaan tietoinen valehtelu. Siis kunnianloukkauksen voidaan katsoa tapahtuneen, jos henkilö tietoisesti valehtelee toisesta jotain, joka vahingoittaa häntä. Lisäksi kunnianloukkauspykälästä on poistettava mahdollisuus tuomita vankeusrangaistukseen.

Uskonrauhan rikkomista koskeva pykälä on kumottava kokonaan. Jumalanpilkkalait eivät kuulu 2000-luvun moderniin länsimaiseen demokratiaan. Jumalanpilkkalait mahdollistavat viranomaisten mielivallan, eivätkä ne voi milloinkaan suojella eri uskomusjärjestelmiä tasapuolisesti. Järjestyslaki ja muu rikoslaki suojelevat uskonnollisia tilaisuuksia ja tapahtumia tarpeeksi tehokkaasti, minkä vuoksi rinnakkainen lainsäädäntö on turhaa.

Muutos 2011 r.p.

Jiri Keronen
puheenjohtaja

jiri.keronen@muutos2011.fi
040 7333 467

Kannanotto Muutoksen sivuilla.
Keskusteluketju Muutoksen keskustelualueella.

Tagit: