Kirjoittaja Aihe: HS: TV-lupamaksu on vaihtunut Yle-veroon  (Luettu 150615 kertaa)

Lalli IsoTalo

 • "Hallituksenkaataja"
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 43 182
 • Liked: 69706
 • Optimistinen skeptikko
Vs: HS: TV-lupamaksu on vaihtunut Yle-veroon
« Vastaus #630 : 01.12.2022, 13:25:41 »
ylenantoa
“Tavoitteemme on pakolaisten suojelu. Rajat ovat sille este.”
— Soros

“Turvapaikan hakeminen ... menee kaiken muun edelle.”
— Ohisalo

“Suomi ei tule estämään keneltäkään turvapaikanhakua missään tilanteessa."
— Mikkonen

“In this revolution we will have to awaken the devil in the people."
— Marx

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 723
 • Liked: 111953
Vs: HS: TV-lupamaksu on vaihtunut Yle-veroon
« Vastaus #631 : 01.12.2022, 14:12:58 »

Tarkemmasta avauksesta ei käy ilmi, miksi perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti kehitysapuleikkauksineen on "tolkuttoman huono" tai mikä on Suomen Yleisradion muihin EU-maihin verrattuna poikkeuksellinen "laajempi merkitys". Toisaalla Honkasalo kritisoi PS-budjettia siitä, että siinä ei esitetä uusia menoja tai veroja.

Honkasalon ajattelua kuvaa, että hänen mielestään veronmaksajille pakollisen Yle-veron leikkaaminen ei tuota säästöjä, koska se on erillisvero. Sen sijaan Ylen jättibudjetin leikkaaminen on jotain selittämätöntä kautta "hyökkäys riippumatonta mediaa ja tiedonvälitystä kohtaan", koska "Unkari".

Lainaus
Veronika Honkasalo
Koska tämä twiitti on herättänyt laajaa ja huolestuttavaa keskustelua, avaan tarkemmin: A) kuinka YLE-leikkauksen esittäminen on yksi esimerkki  perussuomalaisten tolkuttoman huonosta vaihtoehtobudjetista ja B) Yleisradion laajempaa merkitystä. 1/

Lainaus
Perussuomalaiset esittää n 25 % leikkausta YLEn budjettiin, n 144 miljoonaa. Se tarkoittaisi n 1500 henkilön irtisanomista, n puolet YLEn henkilöstä.

Sopii PS:n politiikkaan, joka tähtää demokraattisen yhteiskunnan romuttamiseen ja valheellisen viestinnän vahvistamiseen.

PS osoittaa YLE-esityksellä ymmärtämättömyytensä valtiontalouden hoidosta. PS esittää leikkauksia kohteeseen, joka rahoitetaan omalla erillisellä verolla. Näyttää, että esitys on verhottu veronalennus, joka ei tuo lainkaan säästöjä valtion budjettiin, vaikka PS niin väittää.2/

YLEn palveluista leikkaaminen ei siis tuo säästöjä, mutta se on hyökkäys riippumatonta mediaa ja tiedonvälitystä kohtaan. Tämä on kaikua esimerkiksi autoritaarisesta Unkarista, jossa omilla jaloillaan seisova media ajetaan ahtaalle ja laitetaan vallanpitäjän talutusnuoraan. 3/

Yleisradio nauttii kansalaisten laajaa tukea ja arvostusta, vaikka PS yrittää maalata vääristynyttä kuvaa. Kyselyissä 90 % suomalaisista katsoo sen onnistuvan julkisen palvelun tehtävässään vähintään melko hyvin ja sitä pidetään luotetuimpana mediayhtiönä ja uutistoimijana. 4/

Vapaan ja moniäänisen tiedonvälityksen lisäksi YLE on merkittävä luovan alan yhteistyökumppani sekä rahoittaja ja tilaaja: lähes puolet kotimaisista pitkistä elokuvista valmistuu sen rahoituksen turvin. YLE Areena ja muut palvelut tuovat kulttuurin jokaisen kotiin. 5/

YLE tarjoaa mahdollisuuksia oppimiseen ja itsensä sivistämiseen kaikenikäisille asuinpaikasta ja tulotasosta tai muusta riippumatta kaikilla kotimaisilla kielillä. Se on myös merkittävä kulttuurimme taltioija, jonka arkistot ovat yksi kansakuntamme muisti. 6/

PS ei tunnista YLEn yhteiskunnallista merkitystä ja kyseenalaistaa arvostuksen, jota se nauttii kansalaisten keskuudessa. Ymmärtämättömänä vyön kiristäjänä PS nakertaa julkisen talouden kestävyyttä ja samalla romuttaa julkista tiedonvälitystä sekä kansallista kulttuuria. 7/

Jos PS ei tunnista Ylen arvostusta kansalaisten keskuudessa, niin sittenhän Yle-vero voisi olla vapaaehtoinen.

Sekin ihmetyttää, miksi Honkasalo ei hyökkää vastaavasti myös Kokoomusta ja Liike Nyttiä vastaan, koska nekin esittivät Ylen budjetin leikkaamista.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Näkkileipä

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 155
 • Liked: 2514
Vs: HS: TV-lupamaksu on vaihtunut Yle-veroon
« Vastaus #632 : 01.12.2022, 18:22:16 »
Lainaus käyttäjältä: Veronica Honkasalo
...YLEn palveluista leikkaaminen ei siis tuo säästöjä, mutta se on hyökkäys riippumatonta mediaa ja tiedonvälitystä kohtaan. Tämä on kaikua esimerkiksi autoritaarisesta Unkarista...
Minulle ei aukea tuon Honkasalon logiikka, koska nyt YLEn rahoitus on nykyisin täysin riippuvainen verotuloista, sekä Suomen hallituksen poliittisista rahoitus päätöksistä, niin ajatus "Riippumattomasta mediasta ja tiedonvälityksestä" on käsittämätöntä. Jos YLEn poliittinen rahoitus lopetetaan kokonaan, niin vasta sen jälkeen voidaan rehellisesti käyttää termiä "riippumaton media ja tiedonvälitys".
« Viimeksi muokattu: 02.12.2022, 18:55:26 kirjoittanut Näkkileipä »

simppali

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 254
 • Liked: 14211
 • junior koodari
Vs: HS: TV-lupamaksu on vaihtunut Yle-veroon
« Vastaus #633 : 02.12.2022, 18:50:06 »
i-lehdykässä otetaan kantaa yle:n rahoitukseen.
https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/a/a7debeb4-8afa-499e-8cd1-709ea6e4c42e
Lainaus
Kansan enemmistön mitta tuli täyteen: rahaa kahmivalta Yleltä saa leikata
Perttu KauppinenKansalaiset ja oppositio haluavat nyt leikata Yleisradiolta. Ylen rahankäyttöä on hyvin vaikea arvioida, koska yhtiö ei suostu avaamaan kunnolla, mihin veronmaksajien rahat oikein menevät, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Perttu Kauppinen.
Yleveroa maksavien rahat menevät punaviher-ideologiaa toistavien toimittajien palkkoihin.
Huimaa settiä,,
Lainaus
Yle-veroon on sisäänrakennettu automaatti, joka paisuttaa Ylen budjettia joka vuosi. Ensi vuonna rahoitus paisuu taas yli 19 miljoonalla eurolla yli 575 miljoonaan euroon.

Automaattisesti vuosittain kasvava budjetti on surkea lähtökohta verovaroin tuotetulle palvelulle. Sen ansiosta Ylen ei tarvitse etsiä keinoja tehostaa toimintaansa, säästää veronmaksajien rahoja ja ylipäänsä miettiä sitä, mitä julkisen palvelun pitää tuottaa ja ennen kaikkea: mitä ei.

Säästöpuheita hankaloittaa se, että Yle on hyvin haluton avaamaan sitä, mihin sadat miljoonat eurot oikein käytetään. Yle antaa rahankäytöstään vain hyvin suuripiirteisiä ylätason tietoja ja vastustaa kiivaasti kaikkea yrityksiä nykyistä laajempaan julkisuuteen. Kun Yle käy taistelua avoimuutta vastaan, se vetoaa milloin sopimussalaisuuksiin milloin toimittajien lähdesuojaan tai siihen että valtio omistaa vain 99,98 prosenttia Ylen osakkeista.

Kohta alkaa tuubihousuisilla turhan läpättäjillä puntit tutisemaan, toivottavasti.
« Viimeksi muokattu: 02.12.2022, 18:58:29 kirjoittanut simppali »
Kun painuvi päät muun kansan, maan,
Me jääkärit uskoimme yhä.

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 209
 • Liked: 20052
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vs: HS: TV-lupamaksu on vaihtunut Yle-veroon
« Vastaus #634 : 02.12.2022, 21:18:48 »
Minulle ei aukea tuon Honkasalon logiikka

Minulle aukeaa. koska Veronika on puhdas stalinistikommunisti. Stalinismissa aate ja aate ovat kaksi tärkeintä asiaa, ja niiden vuoksi kaikessa on käytössä ns syväkieli (kaikkia asioita väitetään niiden vastakohdiksi). Sen takia esim Yle on "riippumaton", koska se riippuu täysin Vihreistä ja Vasemmistoliitosta ja Wokesta.

Venäläisen Eduard Radzhinskin Stalin-kirjassa on hieno pikkuosuus koskien syväkieltä.
"On käynyt ilmi, että demokratia ja lehdistön vapaus ovat suurimpia niistä tyhjistä korulauseista, jotka milloinkaan ovat ihmismieltä sumentaneet".

Radio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 451
 • Liked: 4704
Vs: HS: TV-lupamaksu on vaihtunut Yle-veroon
« Vastaus #635 : 26.12.2022, 22:37:02 »
YLE-vero on vittumaisin pistevero aikoihin. Koskee pienituloisia, ei satuta isotuloisia. Kokeilu alkoi 2013 ja juntattiin lakiin 2017. Taisi Hakkarainen vastustaa ja Heinäluoma kunnon sosialistina puoltaa.
Vihreän vasemmistomme sairaan propagandan levitys varmistettiin kesken läpsytyksen. Oikein laki piti säätää, ettei kuulu budjettikuluihin ollenkaan. Muutos lähes mahdoton. Kuka kommunisti vielä keksi laittaa maksun veroilmoitukseen omana sarakkeenaan? Voiko todella olla niin, että maksu on 2.5% keskituloisille ja yrityksille, kun kunnallisvero% on jotain 20% +- ?

Hiertää, kuin puukko haavassa! Maahanmuuttovero tilalle!

Nikolas

 • Nimellinen
 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 867
 • Liked: 10980
 • Tiellä Rhodesiasta Zimbabween
  • Kirjoitelmia
Vs: HS: TV-lupamaksu on vaihtunut Yle-veroon
« Vastaus #636 : 27.12.2022, 07:52:12 »

Oikein laki piti säätää, ettei kuulu budjettikuluihin ollenkaan. Muutos lähes mahdoton.


Se on niin kuin muutkin lait, eduskunnan voimasuhteista kiinni. Muutoksen täytyy tapahtua ensin kansan keskuudessa tavallisissa äänestäjissä, sen jälkeen eduskunnassa eduskuntavaalien kautta, ja vasta sitten lain muuttaminen voi onnistua.
Jokainen joka ei myönnä Suomen olevan vekselivetoinen velkaelvis voi jättää ministerinsalkkunsa ovelle ja painua vaikka helvettiin.
—Waldseemüller
Tuurivoima

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 723
 • Liked: 111953
Vs: HS: TV-lupamaksu on vaihtunut Yle-veroon
« Vastaus #637 : 31.12.2022, 18:11:49 »
Lainaus
Kokoomus ja persut aikovat ajaa Ylen alas

Seuraavissa eduskuntavaaleissa kansa päättää Ylen kohtalosta. Sekä kokoomus että perussuomalaiset haluavat leikata voimakkaasti Yleisradion budjettia.

[...]

Kokoomus haluaa Ylen alasajolla vain tukea kavereitaan kaupallisissa medioissa.

Perussuomalaisten peruste on kunniattomampi. Tavoitteena näyttää olevan aika suoraan, että vain valeuutisia tulee olla tarjolla ilmaiseksi. Syy kiteytyy yhdysvaltalaiseen sloganiin: facts, they have a liberal bias. Miten enemmän salaliittoteoriat ja valeuutiset täyttävät ihmisten tietoisuuden, sitä todennäköisemmin he äänestävät konservatiivista oikeistoa. Tästä on runsaasti tutkimustuloksia. Perussuomalaiset ovat suoraan sanoneet, että he eivät pidä siitä, mitä Yle kansalle kertoo.

Tunnettua sanontaa mukaillen: kaikissa maissa valtiollinen tiedonvälitys hallitsee — oman tai vieraan valtion. Ylen puolustaminen on myös puolustautumista Venäjän vaikuttamista vastaan.

On syynä Ylen alasajoon mikä hyvänsä, lopputulos on sama.  Sillä ei ole väliä, että kokoomuksen perusteet näyttävät kunniallisemmilta kuin perussuomalaisten perusteet.

Juuri siksi Ylen tuotantoa on puolustettava.
Osmo Soininvaara 9.12.2022

Varoittaa salaliittoteorioista esittämällä oma salaliittoteorian.

Osmo "koepallo" Soininvaara taas tapansa mukaan pikkaisen liioittelee, kun kirjoittaa alarmistisesti Ylen alasajosta, vaikka kokoomus ja perussuomalaiset ovat vain esittäneet Ylen budjettiin nykyisten automaattikorotusten sijaan leikkauksia. Tämä on kuitenkin Soininvaaralle jostain syystä ajatuksenakin maailmanloppu, tie, jonka päässä ovat valeuutiset ja vieraan valtion hallitsema valtiollinen media. Todellako?

En löytänyt Ylen uutistoiminnan (jossa tosin on siinäkin läskiä vaikka kuinka) osuutta 550 miljoonan euron budjetista, mutta uskallan väittää, että se ei ole niin suuri, että puolueiden esittämät leikkaukset pakottaisivat välttämättä vähentämään euroakaan sieltä, jos se priorisoidaan jokaista nykyistä ukkoa ja akkaa myöten kokonaisuudessaan Ylen ydintehtäviin esimerkiksi erillisen ruotsinkielisen nuorten radiokanavan tai toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilan 320 000 euron palkan ja 40 000 euron tulospalkkion sijaan.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Jorma M.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 209
 • Liked: 20052
 • tökerö, tyhmä ja köyhä
Vs: HS: TV-lupamaksu on vaihtunut Yle-veroon
« Vastaus #638 : 18.01.2023, 16:42:05 »


Sitä mukaa kun Ylen tulosvastuu on nollautunut ja rahoitusmekanismit automatisoituneet, on eri työntekijäryhmiin koskeva nöyryyttäminen edennyt.

Viimeinen tapaus:

https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b53255bb-c6e4-4686-ad58-dcc51cc14955

Lainaus
Suomen Näyttelijäliitto tiedotti keskiviikkona, että se on asettanut Yleisradion kuunnelmat ja muut draamalliset audiotuotannot hakusaartoon.

Hakusaarto tarkoittaa sitä, että Näyttelijäliiton jäsenet eivät saa tehdä uusia sopimuksia Ylen omiin tai Ylen tilaamiin audiotuotantoihin, muun muassa kuunnelmiin. Tiedotteen mukaan saarto koskee sekä Ylen itse tekemiä että Ylen tilaamia tuotantoja riippumatta siitä julkaistaanko ne radiossa vai netissä, nimitetään niitä kuunnelmiksi, podcastiksi tai joksikin muuksi.

Dramaattisen toimenpiteen taustalla on Ylen ja Näyttelijäliiton välinen kiista työehtosopimuksesta, jota osapuolten välille ei ole syntynyt. Neuvottelut katkesivat marraskuussa ja tiedotteen mukaan sen jälkeen Yle on jo yrittänyt halpuuttaa näyttelijöiden korvauksia kuunnelmissa. Henkilökohtaisissa sopimuksissa Yle on tarjonnut jopa alhaisempia korvauksia kuin mitä Yle itse ehdotti neuvottelupöydässä.

Ylen ja Näyttelijäliiton välillä on ollut työehtosopimukset 1950-luvulta lähtien koskien tv- ja audiotuotantoja. Kun Yle ilmoitti, ettei se enää tee omia tv-draamatuotantoja, se totesi, ettei niihin tarvita myöskään näyttelijöiden työehtosopimusta.

Yle on noin 20 vuotta ajanut alas työtekijöidensä oikeuksia (ja sananvapautta). Homma alkoi ei-ohjelmatyöntekijöistä, mutta on edennyt koko ajan lähemmäksi ydintoimintoja. Palkollisten eksistenssi on todella pitkään ollut pois yleisön tai ohjelmien  laadun parista ja siirtynyt yhä tiukemman stalinistisen komentojärjestelmän pönkitykseen. Ylenemiset ovat kymmeniä vuosia perustuneet uskollisuus- ja nöyryyshyveisiin.

PS. Olen pitkään ihmetellyt, että Ylen kääntäjillä on ilmeisesti edelleen markkinoita uhmaava erityisasema. Toisin sanoen, kaikki muut valtakunnan kääntäjät ovat ottaneet lujaa kakkoseen, mutta Ylessä lienee vielä heillä ihmismäiset olot. (En ole varma asiasta.)
"On käynyt ilmi, että demokratia ja lehdistön vapaus ovat suurimpia niistä tyhjistä korulauseista, jotka milloinkaan ovat ihmismieltä sumentaneet".

Tagit: