Kirjoittaja Aihe: Ökyverotus hyydyttää talouden  (Luettu 406 kertaa)

Totti

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 062
 • Liked: 40808
Ökyverotus hyydyttää talouden
« : 13.06.2024, 11:54:54 »
Suomen BKT ja BKT / henkilö ei ole olennaisesti noussut 15-20 vuoteen. Eräs, ellei jopa pääasiallinen syy talouden stagnaatioon on ökyverotus joka hyydyttää taloudellisen aktiviteetin.

Esimerkiksi törkeän korkea pääomaverotus luo asetelman, jossa makaavia pääomia ei kannata kierrättää vaan ne hyödynnetään lähinnä henkilökohtaiseen kulutukseen uusinvestointien sijaan.

Suomen pääomavero onkin maailman korkeimpia 30% ja 30 000 euroa ylittävästä osuudesta 34%. Tällaisiin veroihin yltää verrokkimaista lähinnä Ruotsi, Ranska ja Irlanti ja tyypillinen pääomavero maailmalla on 10-25% välillä ( https://taxsummaries.pwc.com/quick-charts/capital-gains-tax-cgt-rates ).

Pääomien ökyverotus on Suomessa aiheuttanut sen, että kun kansalainen pääsee rahoihin kiinni, niitä ei sijoiteta uusiin tuottaviin kohteisiin vaan roikotetaan säästötileillä "pahan päivän varalle". Siis sen sijaan, että esim. perustettaisiin pieni tuottava yritys vaikkapa osinkovoittoja hyödyntäen, rahat jätetään säästöön ja nostetaan hiljalleen erinäiseen kiinakrääsän kulutukseen.

Suomen ALV on nyt nousemassa 25,5 %:iin, joka sekin on maailman korkeimpia ( https://taxsummaries.pwc.com/quick-charts/value-added-tax-vat-rates ). Vain Unkari ylittää tämän 27 prosentillaan.

ALV korottaa suoraan kaikkia hintoja alentaen kansalaisten ostovoimaa. Koska ALV sisältyy lähes kaikkiin ostoksiin, se on käytännössä jälkijättöinen kiinteän prosentin tuloverotus, joka alentaa nettopalkkoja keskimäärin noin 20% verran. Korkean ALV:n vaikutus näkyy esim. paljon työllistävän palvelusektorin heikossa kulutuksessa.

Suomessa on myös liuta muita veroja kuten kiinteistövero, perintövero, varainsiirtovero, polttoaineverot, yhteisövero jne. , jotka kaikki hidastavat taloutta joko vähentämällä kansalaisten ostovoimaa tai heikentämällä taloudellisen aktiviteetin kuten työnteon ja yrittämisen mielekkyyttä.

Valtio tietenkin tarvitsee verotuloja ylläpitääkseen julkisen sektorin palveluja. Veron kokonaisarasite on kuitenkin niin suuri, että ökyverotus toimii jo itseään vastaan luoden kansalaisen taloudellisen aktiviteetin - siis investoimisen ja kuluttamisen - liian kalliiksi ollakseen kannattavaa. Ökyverotus johtaa yksinkertaisesti heikkoon riskinottokykyyn eli investointikykyyn koska valtio vie liian suuren osan tuotosta ja hyödystä.

Tähän ollaan tietenkin päädytty lukuisan vasemmistovetoisen hallituksen toimesta 80-luvulta saakka. Lähes jokainen hallitus viimeisten 30 vuoden aikana on ilmoittanut olevansa pennitön, jonka jälkeen aletaan korottelemaan veroja. Etenkin vasemmisto on ollut aktiivinen erinäisten uusien verojen keksimisessä ja korottamisessa.

Samalla valtion budjetti on paisunut kun pullataikina viimeiset 10 vuoden aikana 54 miljardista (2014) 88 miljardiin tänä vuonna. Valtion menot ovat siis kasvaneen joka vuosi noin 3,5 miljardia!  Verokertymä ei edes enää riitä vaan budjetti paikataan noin 10 miljardin velalla vuosittain. Valtion taloutta ei voi korjaa pelkillä leikkauksilla vaan myös verot pitää alentaa, jotta talous alkaa pyörimään.
Sosialisti on mätä ydintä myöten.
 - kansanviisaus

Torspo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 871
 • Liked: 3576
Vs: Ökyverotus hyydyttää talouden
« Vastaus #1 : 13.06.2024, 13:09:54 »
Perintövero on suurimpia syitä pääomien siirtymiseen ulkomaille ja samalla myös isoimpia esteitä varallisuuden kasvuun. Moni perheyritys myydään ulkomaille, kun seuraavan sukupolven pitäisi repiä jostain kymmeniä miljoonia euroja perintöveroihin. Verottajan saaman kertaverotuksen jälkeen jatkossa verot maksetaan veroparatiisiin.

Superrikkaat voivat järjestellä omaisuuden ulkomaanreissun aikana verottomasti, tai säätiöidä omaisuutensa ja taata oikeamielisille tai oikeakielisille hyväpalkkaiset suojatyöt. Keskiluokka ja alin tuloluokka maksavat jokaisesta perintöpennistään verot.


starsailor

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 605
 • Liked: 2703
Vs: Ökyverotus hyydyttää talouden
« Vastaus #2 : 13.06.2024, 15:33:31 »
PS ja Kokoomus hallituksessa nostamassa alvia. Kaikki leikkaukset haitallisesta ja turhasta on tehty juustohöylällä. Mitään kunnon järjestelmän muutos ei ole tehty, eikä ilmeisesti tehdä. Ainoa hyötyjä hallituksen talousuudistuksissa on superrikkaat ja hekään eivät hyödy kovin merkittävästi. Eipä voi paskemmin asioita hoitaa, mutta toisaalta vaakakupissa on pelko kannatuksesta ja sen menettämisestä. PS:n kohdalla kyse ei ole enää pelosta, vaan faktaa.
"Suomalaisen ihmisen geeneissä on orja-, setä Tuomo- ja pelkurigeeni. Ja se on tyhmä kuin aasi. Aasin järki ja cuckold-sielu." Jorma M.

Äpyli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 735
 • Liked: 2928
Vs: Ökyverotus hyydyttää talouden
« Vastaus #3 : 13.06.2024, 23:01:04 »
Tuon alvin korotuksen hahmottaa paremmin, kun tekee jotain isompaa remonttia. Jokaiseen nippeliin ja työkaluun, betonisäkkiin ja laudanpätkään, urakoitsijan laskuun kun ynnää alvin korotuksen, ja sitten ekstrapoloi sen suunnilleen vuoden jokaiseen muuhunkin ostokseen. En ole varmaan ainoa asian huomannut, sillä rautakaupassa ei ole oman kokemuksen mukaan ollut koskaan näin hiljaista kuin tänä keväänä/alkukesästä. Oli jo hieman aavemainen tunnelma olla arkipäivänä työajan jälkeen useamman kerran ainoa asiakas keskikokoisen kaupungin isossa rautakaupassa. #raksaindeksi

Noin laajemmassa kuvassa vaikuttaa siltä, että demokraattinen järjestelmä on jokseenkin kyvytön korjaamaan vakavia kansantalouden rakenteellisia ongelmia. Ei tässä enää pienet viilailut auta, tarvittaisiin systeeminen muutos. Verotuksen ollessa jo kireä, sen edelleen kiristäminen tuottaa yhä vähenevän hyödyn ja jossain vaiheessa tuotto kääntyy negatiiviseksi. Itse odotin ek-vaalien jälkeen oikeistohallitukselta reippaampia otteita, jotta tulevaisuus alkaisi suuntautua valoisampaan suuntaan. Ongelma ei ole pelkästään tämä hallituskausi, vaan sen jälkeen tulevat hallituskaudet.

Yksi mahdollisuus olisi tietenkin realisoida omaisuus ja muuttaa etätöihin johonkin suotuisamman verotuksen maahan. Mutta parempi vaihtoehto olisi, että ongelmia korjattaisiin täällä eikä lähdettäisi livohkaan.

Tagit: