Kanadalaistutkija varoittaa Ruotsin mallista maahanmuutossa
Kanadalainen imigraatiotutkija Howard Duncan painottaa, että veronmaksajien tulee tuntea harjoitettu maahanmuuttopolitiikka omakseen. TS/Mikael Rydenfeld
Turun Sanomista lainattu
Ja jopa Helsingin kaupungin valtuuskunta on käynyt vuonna 2009 tutustumassa Kanadassa Toronton maahanmuuttiasioihin
Otteita matkaraportista
"Maahanmuuttajia valitaan pisteytystä hyväksikäyttäen, mikä johtaa siihen, että Kanadaan saapuvat muuttajat ovat koulutettuja ja kielitaitoisia
Aiemmin myös pakolaisia vastaanotettiin heidän osaamisensa perusteella, mutta vuonna 2006 pakolaispolitiikassa tehtiin linjanmuutos kohti humanitaarisia kriteereitä: nykyisin Kanada ottaa vastaan haavoittuvimpia pakolaisia
Korkeasti ja kansainvälisesti koulutettujen työllistymistä tukevat toimenpiteet
MCI rahoittaa nk. silta-ohjelmia (Bridging Projects), joiden tavoitteena on edesauttaa korkeastikoulutettujen maahanmuuttajien työllistymistä mm. täydennyskoulutuksella.
Monimuotoisuus on kirjattu Toronton kaupungin arvoihin, toiminta-ajatukseen sekä keskeisiin strategioihin. Monimuotoisuuden nähdään kattavan etnisyyden lisäksi mm. sukupuolen, iän, kielen, uskonnon sekä seksuaali-ja sukupuolivähemmistöt. Monimuotoisuutta tuetaan lisäksi monimuotoisuuden johtamiseen ja yhteisöjen voimavaraistamiseen keskittyneen yksikön voimin.
Lisäksi kaupunki jakaa yhteisöllisyyttä, yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia tukevia stipendejä.
Monimuotoisuutta tuetaan lisäksi rasismin ja syrjinnän vastaisilla ohjelmilla.
Elinvoimaiset yhteisöt kaupunginosissa: case somaliyhteisö
Toronton alueella asuu satatuhatta Somaliasta lähtenyttä. Somalit ovat Toronton mittakaavassa verrattain näkymätön ryhmä, koska eivät kuulu suurimpiin maahanmuuttajaryhmiin tai erotu julkisuudessa.
Merkittävä osa somaleista on keskittynyt Etobicoken alueelle. Yhteisön koko on
synnyttänyt elinvoimaista liiketoimintaa: lääkäri- ja oikeusapupalveluita, matkatoimistoja, autokouluja, apteekin, ruoka-, vaate-, levy- ja kosmetiikkakauppoja ja ravintoloita.
Etobicokessa on useita hawala-toimistoja, ts. rahalähetyksien välittäjiä, joiden kautta varoja voi lähettää eri puolille Somaliaa. Somaliassa ei ole virallista pankkijärjestelmää, joten hawala on ainoa keino toimittaa rahalähetykset perille nopeasti. Somalinkielinen media on vilkas: lehtiä, radiokanavia ja johtava somalinkielinen kustantamo:
www.scansom.comEtobicokessa sijaitsee useampia uskonnollisia toimintakeskuksia, joissa on moskeija, kokoontumis-ja koulutustiloja.
Yhteisön jäsenet kattavat toimintakeskusten kulut keskuudestaan.Lähde:
http://www.hel.fi/wps/wcm/connect/b1ca1d004b9144458700f7cc4ad8a363/Kanada+Toronto+matkaraportti.pdf?MOD=AJPERES