Harakka jyrähtää ”kohtuuttomasta” EU-vaatimuksesta: ”Suomi ei hyväksy muutoksia raideleveyteen” (LOL, oikeasti asia on jo päätetty)
Ei niin idioottimaista ajatusta, etteikö sille löytyisi kannattajia, kun opportunistit haistavat rahan.
Helsingin Sanomat: Ministeri Harakka tyrmäsi EU-komission vaatimuksen kaventaa junaratoja, mutta ajatus saa myös kannatusta – ”Strategisesti merkittävä ehdotus” 4.8.2022
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) tyrmäsi komission ehdotuksen ja piti sitä kohtuuttomana, mutta ehdotus on saanut myös positiivista vastaanottoa.
ESIMERKIKSI Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Päivi Wood sanoi torstaina, että ehdotus on ”strategisesti merkittävä”. Hänen mielestään Suomen logistinen sijainti muuttui, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa.
Keskuskauppakamari: Uusi raideleveys on Suomelle strategisesti merkittävä ehdotus
Euroopan komissio on ehdottanut, että uudet eurooppalaiselle liikenneverkolle rakennettavat uudet raideyhteydet tulisi rakentaa yleiseurooppalaiseen leveyteen. Kyseessä on komission ehdotus, josta parlamentti ja jäsenmaista koostuva neuvosto aloittavat neuvottelut.
”Komission ehdotuksen taustalla on Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset markkinoihin, erityisesti ruokahuoltoon. Toimivat sisämarkkinat ja liikenneyhteyksien merkitys korostuu erityisesti nykytilanteessa”, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Päivi Wood.
Pitkällä aikavälillä komission ehdotus on Woodin mukaan hyvin merkityksellinen Suomen kannalta, sillä Suomen logistinen sijainti muuttui Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan. Venäjän ilmatilan sulkeminen, pakotteet, meriliikenteen kroonistunut konttipula ja kohonneet energianhinnat vaikuttavat kuljetuskustannusten lisäksi suomalaisen logistiikan toiminta- ja huoltovarmuuteen.
”Suomen logistinen sijainti idän ja lännen solmukohtana on muuttumassa päätepisteeksi Euroopan pohjoisella reunalla. Suomen osalta turvallisuuspoliittinen tilanne vaatii vahvempaa kytkentää etelään ja länteen myös sotilaallisen liikkuvuuden mahdollistamiseksi. Rahoituksen näkökulmasta ehdotus toisi mukanaan suuremmat mahdollisuudet hyödyntää EU-rahoitusta Suomessa lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä”, Wood sanoo.
Suomen lisäksi raideleveyksien muutostarpeet koskevat Espanjaa, Portugalia ja Baltian maita. Komission ehdotuksessa kuitenkin tuodaan esille, ettei hankkeita tarvitse tehdä, jos se ei ole taloudellisesti järkevää. Wood painottaa, että mikäli Suomi näkee järkevänä olla kytkeytymättä yleiseurooppalaiseen verkkoon ja raideleveyteen, kukaan ei pakota Suomea niin tekemään.
”Kahden eri raideleveyden kanssa on opittu elämään muissakin maissa, miksei Suomessa? Hyvänä esimerkkinä RailBaltican rakentaminen eri leveyteen olemassa olevan raideleveyden kanssa. Eurooppalainen raideleveys myös helpottaisi operaattoreiden markkinoille tuloa Suomessa”, Wood sanoo.
Woodin mukaan tarvitaan strateginen näkemys siitä, kuinka Suomi kytkeytyisi vahvemmin osaksi muuta Eurooppaa.
“Olisikin syytä tarkastella uudelleen Tallinnan tunnelin merkitystä Suomen saavutettavuuden näkökulmasta. Turvallisuuspoliittisen tilanteen lisäksi komission ehdotusta arvioitaessa on tärkeää muistaa, että yhtenä keinona liikennesektorin päästövähennysten saavuttamiseen on kuljetusten lisääminen raiteilla. Tämän vuoden lopussa annettava lainsäädäntöpaketti rahtiliikenteen viherryttämiseksi on jo pitkällä komission valmistelussa”, Wood sanoo.
Keskuskauppakamari 4.8.2022
Toinen raideleveys lisäisi turvallisuutta ja mahdollistaisi EU-rahoituksen.
Suomeen tulisi uusille osuuksille uusia eurooppalaisia operaattoreita, joiden tarvitsisi huolehtia vain yhdenlaisesta raideleveydestä, kun taas suomalaisilla toimijoilla olisi niitä vaivoinaan kaksi. Mikä voisi mennä vikaan?
Kaiken huippu perustella
turvallisuudella ja
päästövähennyksillä, että Helsingin ja Tallinnan välille pitäisi louhia kiinalaisella rahalla ja valtavilla hiilipäästöillä merenalainen junatunneli.
Myös Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi otti asiaa kantaan viestipalvelu Twitterissä. Hän huomautti, että samoilla raiteilla voisi tulevaisuudessa päästä Ruotsin kautta Eurooppaan ja Norjan Nato-satamiin.
Juho Romakkaniemi
Ei kannattaisi tyrmätä tätä ehdotusta näin suoralta kädeltä.
Eurooppalaiseen raideleveyteen uusissa radoissa siirtyminen toisi yli ajan mittavia hyötyjä. Samoilla raiteilla voisi päästä Ruotsin kautta Eurooppaan ja Norjan (Nato-)satamiin.
Entä kun Tallinnan tunneli rakennetaan?
Ei kun laskelmia pöytään niistä mittavista hyödystä.
Mitä uusia ratoja on suunnitteilla Ruotsin rajalle? Ruotsin kautta on muutenkin pitkä matka Keski-Eurooppaan.
Kuka sen Tallinnan tunnelin maksaa ja omistaa, jos ei kiinalaiset?
MYÖS osa poliitikoista näkee komission ehdotuksessa mahdollisuuksia. Esimerkiksi vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne kirjoittaa Twitterissä, ettei hän heti tuomitsisi uutta raideleveyttä.
”Raiteita pitäisi rakentaa vuosikymmenten, jopa -satojen, perspektiivillä. Fiksua kai olisi, että meillä olisi eurooppalaiset raiteet. Case-by-case [tapauskohtaisesti] tietty hyvä tsekata, milloin paikallaan uusi, milloin vanha”, Harjanne kirjoittaa.
Siitä vaan linjaamaan, milloin täällä olisi
fiksua ottaa käyttöön myös toinen raideleveys. Saa olla taas Guggenheim-konsultit asialla, että se saadaan näyttämään kannattavalta.
Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz twiittasi olevansa samaa mieltä Harjanteen kanssa. Liikenne- ja viestintäministeri Harakka vastasi molemmille, että tärkeintä on, että Suomi päättää itse raideleveydestään.
”Tärkeintä on se, että ratkaisu on kaikilta osin järkevä. Ja tietenkin Suomi päättää sen itse”, Adlercreutz vastasi.
Siitä vaan linjaamaan, milloin täällä olisi
kaikilta osin järkevää ottaa käyttöön myös toinen raideleveys.
Hokevat tuota, että "Suomi päättää itse", vaikka Suomi nimenomaan ei tulisi päättämään uusien junaratojen raiteiden leveydestä vaan korkeintaan vanhojen muuttamisesta.