Kirjoittaja Aihe: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut  (Luettu 2008447 kertaa)

Julleht

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 1 544
  • Liked: 3201
  • Se ärsyttävä keskustelusta keskustelija.
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #12390 : 23.01.2023, 15:15:11 »
Löytyykö mistään EK vaalien tilastoja gallupit vs vaalitulos vaikkapa viimeisten 3-4 vaalien ajalta? En äkkiseltään löytänyt netistä mitään selkeää taulukkoa.

Liittenä löytyypi. Absoluuttinen virhe kaikkien puolueiden kohdalta, sekä lopussa (ehkä hieman tekniset) itseisarvojen keskivirhe (Mean Absolute Error) ja neliöityjen virheiden keskiarvon neliöjuuri (Root Mean Squared Error), joiden tarkoituksena kuvata mittausten onnistumistarkkuutta.

Viimeiset mittaukset ennen vaaleja osuvat Suomessa keskimäärin noin prosenttiyksikön sisään lopputuloksesta. Keskustaa (ja vasemmistoa) perinteisesti hieman yliarvioidaan ja perussuomalaisia aliarvioidaan, vihreillä ja demareilla yli ja ali ennustetun.

Viime vaaleissa 2019 oli sikäli poikkeuksellinen tilanne, että kannatukset olivat aivan vaalien alla suuressa muutoksessa kun PS spurttasi ylöspäin demarien hyytyessä kalkkiviivoilla. Mikäli mittaajien otannan keruuaika olisi ollut vaalipäivän aattona eikä aiemmin edeltävällä viikolla kuten nyt, olisivat varmaan saaneet tarkemmin varsinkin PS:n ja SDP:n muutoksen taltioitua mittauksessa. Olen liian nuori muistamaan omakohtaisesti 2011 vaaleja, en silloin järin aktiivisesti ja tietoisesti seurannut, mutta olen käsittänyt myös tuolloin PS:n kuntohuipun ajoittuneen vaalien jälkeisiin viikkoihin, ts. se oli kovassa nousussa juuri vaalien aikaan jolloin viikkoakin aiemmin kerätty otanta tietenkin matalampia lukemia mittaa.

2015 ja 2007 kuitenkin osoittavat, että perussuomalaisia tupataan aliarvioimaan myös ns. normaaleina vuosina reilun prosenttiyksikön verran. Tästä voi siis päätellä, että vuosien 2019 ja 2011 PS:n nousulla voi selittää vain osan puolueen mittausvirheestä. Sikäli kun tietyillä puolueilla on kovin ennustettava profiili ja trendi mittauksissa mitä tulee tarkkuuteen, luulisi useampien vaalien myötä onnistuttavan kompensoimaan ja osumaan paremmin. Saapi nähdä taas tänä keväänä.

edit. Nyt kun pääsin vauhtiin, kakkosliitteessä myös järjestettynä mittaajittain eikä vaaleittain. Kantar TNS selvästi tarkin, jopa hieman keskiarvoa tarkempi, melkein jokaisissa vaaleissa.
« Viimeksi muokattu: 23.01.2023, 15:24:14 kirjoittanut Julleht »
The road to wisdom? Well, it's plain
And simple to express:
Err
and err
and err again,
but less
and less
and less.

Pellonpekko

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 714
  • Liked: 805
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #12391 : 23.01.2023, 15:43:47 »
Haluaisin äänestää puoletta mikä ajaa aktiivisesti eroa EUsta. Onko sellaista?


No kunhan NATO-jäsenyys edes tulisi, niin katsellaan sitten. Mielestäni jo 90-luvulla Suomen olisi pitänyt mennä Natoon ensin ja katsella sitten kannattaako mennä EU-jäseneksi. Mutta ilman NATO-jäsenyyttä lähteminen EU:sta juuri nyt olisi suomalaisille rankasti haitallista ihan jo koko Suomen olemassaolon suhteen...  Sitä on vähän vaikea itkeä jälkikäteen mikäli Venäjä pitää maata hallussa. Ei itkusta ainakaan apua ole. Ja mikäli Venäjä valloittaa suuremmankin osan Ukrainaa (kuten voi vielä olla, valitettavasti), niin seuraavat valloituksien suunnat menevät Moldovaan, Georgiaan, Suomeen eli edelleenkin ei-NATO -maihin (ellei se jäsenyys onnistu piakkoin). Valko-Venäjähän Putinin porukoilla jo käytännössä on, ja jos todella huonosti käy eli Ukrainakin jatkossa (mikäli ei tarpeeksi apuja sinne saada pian), niin ei ne Venäjän valloitusretket todellakaan siihen lopu. Ainoastaan typerys kuvittelisi muuta. 

Ainakin turvatakeet jenkeiltä olisi saatava ennen mitään EU-eroja - ja mahdollisimman monilta muiltakin. Ja tietenkään EU:lla ei ole sinällään armeijoita, mutta asetukea EU-maa saisi reilusti enemmän kuin jopa Ukraina (joka ei siis ole NATOssa eikä EU:ssa.. ei ihmekään, että Venäjä sinne uskalsi hyökätä). Tässä on vähän isommat asiat kyseessä nyt kuin ollako EU:ssa vielä vaikkapa 2025 vai ei. Voin - ja varmasti monet muutkin voivat - harkita tai jopa kannattaa EU-eroa tulevaisuudessa kunhan turvallisuustakeita on reilusti enemmän kuin tällä hetkellä. Nyt ei noin satu olemaan, ja tässä pitää selvästi huolehtia omien lapsien/perheenjäsentensäkin tulevaisuudesta.

Poliittisesti parhaiten hoituu Suomessa asiat äänestämällä perussuomalaisia - vaikka äänestäminenkin vain lievä tapa koittaa parantaa asioita... pitäisi kai mennä mukaan toimintaan kunhan tietäisi paremmin miten. Huonoista vaihtoehdoista kuitenkin selvästi vähiten huono. On tässä puolueita ehtinyt vuosikymmeniä katsella ja niitä arvioida. Mieluusti näkisin seuraavissa gallupeissa jo yli 20% suosiota.

Mutta jos ihan väkisin haluat EU-eroa kannattavia ja heti-eroa, niin mitä niitä nyt sitten on... ehkä VKK, sinimustat tai IPU (onko sitä enää.. en tiedä, ehkä se kuoli.. tai onko se tuo Kansalaisliitto nimellä nykyään?). Tai kommunistit https://skp.fi/euvaaliohjelma2019    Joitain muita minipuolueita ehkä noiden lisäksi löytyy tai puolueiksi haluavia (?). En osaa tuon enempiä auttaa.
Ei niistä mistään käsittääkseni suomalaisille apua ole (päin vastoin... vievät toki hörhöimmät sivuraiteille eli se etu löytyy ), mutta kun kerran kysyit...

En ole EU-eroa vastaankaan (pitää harkita tarkasti, kun tulee ajankohtaisemmaksi), kunhan tilanteet hieman muuttuvat meille suotuisammiksi. Nyt niin ei ole, ja EU-eropuheet useimmiten ovat imagonnostoa lähinnä minipuolueille - kokeilevat saada edes jotain ääniä, eikä sekään oikein tuota tuloksia selvästikään. Pienpuolueiden äänimäärät ovat olleet laskusuunnassa, ainakin gallupeissa ja todennäköisesti muutoinkin.
Taitaa taas olla Harkimon Liike Nyt höpsöily, joka saa edes yhden edustajan (hänet itsensä... toivoo toki poikaansakin) eduskuntaan ja tuota pienemmät jäävät auttamatta nollille. No onhan Harkimo joissakin puheissa ainakin EU-kriittinen, mutten uskoisi/luottaisi mieheen kovinkaan paljoa loppupeleissä.
« Viimeksi muokattu: 23.01.2023, 16:52:49 kirjoittanut Pellonpekko »

Tagit: