UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut  (Luettu 883218 kertaa)

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 19 986
 • Liked: 41574
 • Ilon ja toivon admin
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7050 : 09.02.2019, 19:09:46 »
Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta sivustolta ja sieltä löytyy myös kannatusmittauskäppyrää viime eduskuntavaalien jälkeisistä kyselyistä (liitteenä). Pitääpäs seurailla.

Pitkä juttu, loput linkistä.

https://databyro.fi/suomen-puoluekentta-tasoittuu-hallituskoalitioilla-laajenemispaineita/ (9.2.2019)

Lainaus
Suomen puoluekenttä pirstaloituu – hallituskoalitioilla laajenemispaineita

Kotimaisella puoluekentällä on yhä enemmän keskisuuria puolueita yhä pienemmillä kannatuseroilla. Se johtanee hallituspohjien laajenemiseen ja vaikeampiin hallitusneuvotteluihin. Onnistuuko moinen poliittisen polarisaation aikakaudella?

Torstaiaamuna Suomessa herättiin tuoreeseen Yleisradion julkaisemaan ja Taloustutkimuksen keräämään puoluekannatusmittaukseen, jossa nähtiin poikkeuksellisen paljon muutoksia vain kuukauden takaiseen verrattuna. Kokoomuksen virhemarginaalin ylittävää kannatuslaskua on puitu ankarasti, samoin mittauskeskiarvossakin selkeästi näkyvää perussuomalaisten useamman gallupin ajan jatkunutta nousua.

Muutamassa mittausta käsitelleessä kommentissa huomattiin, että Suomen puoluekenttä on huomattavasti tasoittunut ja pirstaloitunut pidemmällä aikavälillä. Kenties juuri kokoomuksen samanaikainen kannatuslasku sekä perussuomalaisten jatkuva nousu herättivät huomaamaan, että puoluejärjestelmä ja puolueiden keskinäinen dynamiikka on kovin eri tasolla kuin vielä esimerkiksi neljä vuotta sitten. Puhumattakaan perussuomalaisten nousua edeltäneestä tilanteesta. Käsillä oleva tilastotieto tukee näkemystä tilanteen tiukentumisesta.

Puoluekenttä Euroopan monimuotoisimpia

Vähintään viimeiset parikymmentä vuotta on koko Euroopan laajuinen trendi ollut kiihtyvä vaaleihin osallistuvien vakiintuneiden puolueiden lisääntyminen ja niiden kannatusten tasoittuminen. Itse asiassa Suomi on ollut etujoukoissa, mitä tulee niin kutsuttujen efektiivisten puolueiden määrään. Käsitteessä karkeasti useampien puolueiden tasaisempi äänijakauma johtaa suurempaan lukuun.

Epävirallisen nimensä trendi on saanut Hollannilta, jossa Suomen tapaan kymmenen ja kahdenkymmenen kannatusprosentin paikkeilla kärkkyy kuusi puoluetta. Hollannissa efektiivisten puolueiden määrää ajaa ylös erityisesti uusien pienehköjen puolueiden synty, mikä kenties nostaa vertauslukua liiaksi.

Suomeen ei taas voida katsoa syntyneen merkittäviä uusia puolueita reilulla ääniosuudella viimeisinä vaalikausina, mutta Databyron laskujen mukaan Suomen luku on aiempien vuosien nousun lisäksi viimeisen päivityksen jälkeen kivunnut päälle seitsemän. Nousu selittyykin pitkälti sillä, että hallituskauden aikana Suomessa on liikuttu kohti tasaisempaa puoleryhmitelmää, jossa selkeän muutaman kärkipuolueen erottaminen joukosta käy yhä hankalammaksi.

(...)

Tasaantumisen tuloksena keskimäärin laajempia hallituskoalitioita

Kannatuksen jakautessa useammalle ja tasaväkisemmälle puolueelle enemmistöhallituksen muodostaminen vaatii keskimäärin useamman puolueen tuen. Kompromisseja hallituksen politiikassa vaaditaan enemmän, mikäli enemmistön muodostamiseen vaaditaan vaikkapa neljä tai viisi puoluetta kolmen sijaan. Samalla hallituksen politiikan pohja väistämättä laajentuu: se ei todennäköisesti voi olla yhtä puristisesti tiettyä poliittista suuntausta, kun puolueita tarvitaan mukaan aiempaa enemmän.

Yllä kuvattu kehitys ei välttämättä ole lainkaan huono asia. Vain muutaman puolueen muodostamien hallitusten politiikka saattaa vaalikaudesta toiseen heitellä rajustikin, etenkin jos pääpuolueita on vain kaksi tai kolme, kuten esimerkiksi Iso-Britanniassa. Useamman puolueen hallitusyhteistyöhön mukaan joutuminen ankkuroi kausienvälistä politiikkaa keskemmälle sekä ennustettavammaksi, mikä toki saattaa turhauttaa laidemmalla olevia.

Päättäväiset ja rohkeasti politiikkaa yhteen suuntaan vievät päätökset vastaavasti vähenisivät hallituspuolueiden lisääntyessä, sillä eriäviä poliittisia kantoja olisi otettava laajemmin huomioon. Kompromissitehtailun ja maltillisen politiikan voi nähdä tietystä näkökulmasta haittapuolena, kun kovin raflaavia vallitsevaan tilanteeseen syntyy harvemmin.

Kysymys siitä, onnistuuko keskimääräisesti laajempien hallitusten kasaaminen kovinkin polarisoiduksi väitetyssä ilmapiirissä, lienee eräs ratkaisevimmista tekijöistä vaalien jälkeen hallitusta kasattaessa.

(...)
Hommaforumille kirjoittaminen - käytännön ohjeita ja vinkkejä: https://hommaforum.org/index.php/topic,123992.0.html

Nuivanlinna

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 505
 • Liked: 6368
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7051 : 09.02.2019, 21:25:02 »
Aika selkeästi on SDP napannut PS:n kannatuskadon laariinsa tuolta 2015 vuoden lopulta alkaen.
Pahinta Suomessa on tämän köyhyyden lisäksi henkinen köyhyys. Meiltä puuttuu horisontti, mihin katsoa ja mitä tavoitella.

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 8 944
 • Liked: 7333
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7052 : 09.02.2019, 22:03:54 »
Jytkyt perustuivat pitkälti pettyneisiin demarehin. Esim Kymenlaaksossa joka paperiteollisuusalueena on ollut perinteisesti demarilinnake.

Kun paperitehtaita suljettiin niin entiset paperiduunarit muuttuivat myös entisiksi demareiksi.


Lucce

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 209
 • Liked: 160
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7053 : 11.02.2019, 21:29:31 »
Aamiaisesta toiseen , eli pitää ihmetellä Soinin pokkaa neuvoa Boltonia ,kun oikeastaan mitään ei ole viime aikoina kuulunut Irak asiassa mitään uutta ,oikeastaan aika pitkäänkään aikaan ,miten se voi olla mahdollista olla kuskaamatta tiettyjä porukoita  eteenpäin prosessissa joka on täysin legitti. Pistätte pari tonnia purkkarahaa lentolippuun vaikka väkisin ja heihei ja matka alkaa lentokentälle, eiks je ? Vaikka Maltalle. Maltan poika on kova painamaan "viisumeita" se varmaan selviää tästäkin
Porukoiden kollektiivinen kärsivällisyys alkaa olla lopussa ja protokollassa siirrytään joko Soinin tai Ilman Soinia eteenpäin.
« Viimeksi muokattu: 11.02.2019, 21:42:55 kirjoittanut Lucce »

Leostoa

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 288
 • Liked: 714
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7054 : 14.02.2019, 13:09:37 »
Jussi on 17.2 vaihteeksi Espanjassa, jossa Fuengirolan suomaisista löytyy tiettävästi kovasti persuja äänestäviä. Sähköinen sanakirja muuten kääntää "jytkyn" espanjaksi sanaksi "choque". Sanakirja käyttää esimerkkinä juuri Timo Soinin mainitsemaa jytkyä, joten sana on varmaan ihan käypä. Mukavaa vaihtelua varmasti Suomea kiertäneelle Jussille käydä vähän Espanjan puolella. Tulee vaihteeksi aurinkolaseillekin tarvetta.

https://www.sanakirja.org/search.php?id=4492344&l2=4

Jussi encauza nuestra partido hacia el gran choque. Cantamos: choque, choque, choque.
(Meniköhän nyt oikein? Espanjan kielen osaajat voivat vastata.)

rontti4

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 665
 • Liked: 49
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7055 : 14.02.2019, 15:31:50 »
Perussuomalaiset ovat perinteisesti menestyneet hyvin paikallisen suomalaislehden gallupeissa.
Tämänviikkoisen kyselyn tilanne:
 VIIKON KYSYMYS
Mitä puoluetta äänestäisit, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt?

Perussuomalaiset (33%, 184 Ääntä)
Kokoomus (26%, 142 Ääntä)
SDP (12%, 64 Ääntä)
Vihreät (7%, 41 Ääntä)
Liike Nyt (7%, 37 Ääntä)
Keskusta (5%, 29 Ääntä)
Vasemmistoliitto (4%, 23 Ääntä)
KD (3%, 17 Ääntä)
RKP (2%, 9 Ääntä)
Siniset (1%, 5 Ääntä)
Kansalaispuolue (1%, 5 Ääntä)
Äänet: 556

https://fuengirola.fi/

Toivottavasti Jussin tilaisuudet vetävät salit täyteen.
Kataisilla oli kuulemma ollut parisataa kuulijaa viime viikonloppuna, joten ainakin sen verran olisi toivottavaa.
« Viimeksi muokattu: 14.02.2019, 15:33:57 kirjoittanut rontti4 »
20 propellihattuista kottaraisenpönttöä tuijottavaa netsiä ei voi olla väärässä. :)

Michael in memoriam

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 922
 • Liked: 1256
 • Kissavideofani
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7056 : 15.02.2019, 16:19:12 »
Suomen Kuvalehti on teettänyt laajan kokoomatutkimuksen Taloustutkimuksen YLE-gallupien aineiston pohjalta, ja tästä ovat käyneet kirjoittamaan pitkähkön analyysin. Lainaan muutamia kohtia alle, mutta kannattaa vilkaista itse artikkeliakin, mm. grafiikat ovat hienoja. Keskustan surkeaa tilannetta pohditaan myös jonkin verran.

Lainaus käyttäjältä: Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti tilasi Taloustutkimukselta selvityksen siitä, miten äänestäjät ovat liikkuneet puolueiden välillä neljässä vuodessa. Tulos perustuu poikkeuksellisen laajaan, lähes 11 000 suomalaisen vastauksista koostuvaan aineistoon. Se on kerätty 1.10.2018–24.1.2019 Taloustutkimuksen Yleisradiolle kuukausittain tekemistä kannatusmittauksista.

[...]
Perussuomalaisten kaksien edellisten vaalien menestyksestä on jäljellä vain muisto. Melkein kolmasosa jälkimmäisen jytkyn 2015 tuoneesta joukosta on viime kuukausina harkinnut jonkin muun puolueen äänestämistä, ja toiset 30 prosenttia on ajatellut jättää vaalit kokonaan väliin.

Aallonpohjassa jäljellä on ollut enää parinsadantuhannen äänestäjän kova halla-aholainen ydin.

[...]

Eniten perussuomalaisten hajoamisesta näyttäisi hyötyvän Sdp. Se on saamassa yli kymmenen prosenttia – runsaat 60 000 ääntä – vuoden 2015 jytkyn potista.

[...]

Timo Soinin ja muiden sinisten asema on tuoreenkin tutkimuksen valossa toivoton.

Sen mukaan vain nelisen prosenttia perussuomalaisia viimeksi äänestäneistä on loikkaamassa ministeriviisikon perässä uuteen puolueeseen. Parinkymmenen tuhannen äänen päälle tarvitaan vielä paljon lisää, että puheenjohtaja Sampo Terhon tavoite 5–10 paikasta toteutuisi.

Muista puolueista sinisiin tulee vain joitakin yksittäisiä kannattajia. Taloustutkimuksen tutkimuspäällikön Juho Rahkosen mukaan tämä kertoo osaltaan siitä, ettei puolue ole syntynyt mistään todellisesta tarpeesta vaan pelkästään siksi, että muutama ministeri saisi pitää paikkansa.

[...]

[Vihreän p]uolueen vasemmalta laidalta pakeni äänestäjiä vasemmistoliittoon jo neljä vuotta sitten, eikä hävikkiä ole vieläkään saatu kuriin. Syksyn ja talven aikana tehdyt kyselyt ennakoivat, että vihreät menettää vasemmistoliitolle pari tuhatta ääntä enemmän kuin saa sieltä.

[...]

Ammattijakauman perusteella todellinen työväenpuolue on perussuomalaiset. Sitä kannattavista 37,5 prosenttia sijoitti itsensä työntekijäksi. Sdp:n tukijoista tähän joukkoon luki itsensä lähes joka kolmas ja vasemmistoliittolaisista joka neljäs.

Huomionarvoista lienee se että SK:kin alentuu tuohon hassuun vertailuun 2015 PS:n ja nykyisen ääriarvottoman fascistiräyhäjengin välillä, vaikka sitten tämän jälkeen käyttääkin fraasia "kova halla-aholainen ydin", mutta koskapa konsistenttius olisi estänyt kunnon propagandan tekoa.

Tästä huolimatta ihan mielenkiintoinen katsaus tämänhetkiseen kenttään näin vaalikauden kynnyksellä.
"Tullessaan hallituksen jäseneksi suomalainen muuttuu automaattisesti heti 50% tyhmemmäksi." - Juho Kusti Paasikivi

Lahti-Saloranta

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 498
 • Liked: 18071
 • Monikulttuurisuutta vastaan rokotettu
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7057 : 15.02.2019, 17:25:40 »
Lainaus käyttäjältä: Suomen Kuvalehti
Timo Soinin ja muiden sinisten asema on tuoreenkin tutkimuksen valossa toivoton.
…...
Sen mukaan vain nelisen prosenttia perussuomalaisia viimeksi äänestäneistä on loikkaamassa ministeriviisikon perässä uuteen puolueeseen....
Muista puolueista sinisiin tulee vain joitakin yksittäisiä kannattajia. Taloustutkimuksen tutkimuspäällikön Juho Rahkosen mukaan tämä kertoo osaltaan siitä, ettei puolue ole syntynyt mistään todellisesta tarpeesta vaan pelkästään siksi, että muutama ministeri saisi pitää paikkansa.
[...]

Siis vuonna 2015 persujen kannatus oli pyöreästi 20% ja heistä vain 4% siirtyi uuvatteihin. ( se siitä puolueen valtaamisesta ). Muualta uuvatit eivät siis ole saaneet kannattajia.
Sadasta äänestäjästä 20 äänesti persuja ja heistä 4% äänestäisi uuvatteja eli 20x0.04 =0.8
Tuon mukaan uuvattien kannatus olisi 0.8% mikä taitaa olla vielä maksimaalinen kannatus. Jos kerran muista puolueista uuvatteihin siirtyy aniharva niin todennäköisesti ani harva uusi äänestäjä uuvatteja äänestää. Tuo loppukaneetti on murhaava uuvatteja kohtaan. Siinä todetaan koruttomasti että uuvattien synty johtui hillotolpista tai oikeammin Soinin hillotolpasta.
Vaikka tarkoitusperät olisivat maailman parhaat, niin monien, täysin erilaisten kulttuuritaustojen omaavien ihmisten kotouttaminen onnistuneesti ei ole mahdollista

Julleht

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 186
 • Liked: 273
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7058 : 15.02.2019, 19:39:44 »
Loistavaa, että kotimaassakin on vihdoin tehty analyysia siirtymistä, kuten yllä viitattiin Suomen Kuvalehden artikkeliin. Itselleni ei tosin tästä linkistä puskenut maksumuuria ollenkaan eteen, joten sain lukea koko jutun ilmaiseksi.

Kannattajasiirtymät oli oikeastaan se komponentti, mikä puuttui toistaiseksi datakarkeloista. Aiemmin pystyi vain välillisesti arvioimaan gallupien perusteella kuka on siirtynyt minne. Suomen Kuvalehden grafiikka on aika tukkeutunut eikä siitä välttämättä saa selvää, joten tein interaktiivisen grafiikan tämän linkin taakse. Kuvakaappaus ensimmäisenä liitteenä. Otanta on neljä Taloustutkimuksen gallupia, yhteensä melkein 11 000 vastaajaa, joten tilastollisesti alkaa päteä jo puolueidenkin osaotoksen kohdalta todella mallikkaasti.

Tuloksista merkittävin liittynee siihen, että aiemmat vakaat arvelut PS:n kannatusvuodosta syksyllä 2015 etenkin demarien suuntaan näyttää olevan totta. Suurin yksittäinen mekanismi PS:n kannatuslaskun takana on kuitenkin siirtyminen nukkuviin, jonne on lähtenyt peräti kolmannes vuoden 2015 äänestäjistä.

Taulukoin oheen puolueiden aineiston perusteella ennakoituja äänestysuskollisuuksia, eli kuinka suuri osuus vuonna 2015 puoluetta äänestäneistä äänestäisi puoluetta myös nyt:

PuolueUskollisuus viime vaalien äänistä
Keskusta58.7 %
Kokoomus64.9 %
Perussuomalaiset41.0 %
SDP70.7 %
Vihreät58.5 %
Vasemmistoliitto70.2 %
RKP73.2 %
Kristillisdemokraatit63.2 %

Yleistä on, että kannatustaan nostavien puolueiden uskollisuusprosentti on isompi, sillä hyvin menestyvää puoluetta vaihdetaan hieman vähemmän, Vastaavasti kannatuksen tankatessa uskollisia on vähemmän, kun moni aiemmin äänestänyt ei enää äänestä.

Selkeän trendin rikkovat vihreät: ovat muuttuneet suositummaksi viime vaaleista mutta uskollisuus on silti alhainen. Aiemmin linkattu grafiikka kertoo, että vihreät menettänee nukkuviin kuutisenkymmentätuhatta ääntä, mutta saanevat sieltä kahdeksankymmentätuhatta uutta. Taitavat tosiaan olla se liikkuvien äänestäjien puolue.
« Viimeksi muokattu: 15.02.2019, 19:42:28 kirjoittanut Julleht »
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?

Siili

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 12 836
 • Liked: 7388
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7059 : 15.02.2019, 19:56:50 »
Selkeän trendin rikkovat vihreät: ovat muuttuneet suositummaksi viime vaaleista mutta uskollisuus on silti alhainen. Aiemmin linkattu grafiikka kertoo, että vihreät menettänee nukkuviin kuutisenkymmentätuhatta ääntä, mutta saanevat sieltä kahdeksankymmentätuhatta uutta. Taitavat tosiaan olla se liikkuvien äänestäjien puolue.

Sanoisin ennemminkin transitopuolue.  Nuoret äänestävät sitä ideaalisuuttaan pari kertaa, ennen kuin reaalimaailma ajaa äänestämään puolueita, joilla on jalat (jonkin verran) tiukemmin maassa kiinni.  Tuo nuortenkin suosio on epävarmaa.  Esim. Ruotsissa ympäristöpuolue on jo surkastunut pikkupuolueeksi. 

Pamfletti

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 355
 • Liked: 238
 • 2011-
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7060 : 15.02.2019, 20:43:07 »
Selkeän trendin rikkovat vihreät: ovat muuttuneet suositummaksi viime vaaleista mutta uskollisuus on silti alhainen. Aiemmin linkattu grafiikka kertoo, että vihreät menettänee nukkuviin kuutisenkymmentätuhatta ääntä, mutta saanevat sieltä kahdeksankymmentätuhatta uutta. Taitavat tosiaan olla se liikkuvien äänestäjien puolue.

Sanoisin ennemminkin transitopuolue.  Nuoret äänestävät sitä ideaalisuuttaan pari kertaa, ennen kuin reaalimaailma ajaa äänestämään puolueita, joilla on jalat (jonkin verran) tiukemmin maassa kiinni.  Tuo nuortenkin suosio on epävarmaa.  Esim. Ruotsissa ympäristöpuolue on jo surkastunut pikkupuolueeksi.

Muutenkin nuoret ovat melko laiskoja äänestäjiä.

Janne Nyholm

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 22
 • Liked: 46
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7061 : tänään kello 07:51:35 »
Tuossa kuvalehden jutussa on myös kannatusmittauksen tulos. Otanta 10769 henkilöä (aikavälillä 1.10.2018-24.1.2019), eli todella kattava. Näyttää seuraavalta:
SDP 21,4
KOK 19,2
KESK 16,8
VIHR 12,9
PS 9,6
VAS 9,0
RKP 4,0
KD 3,8
MUUT 2,1
SIN 1,3

Ihmettelin hieman noita kannatusprosentteja suhteutettuna kuvalehden laskennalliseen puolueiden äänestäjien määriin, koska samaa dataa on käytetty molempiin. Esim. Vihreiden ja PS:n väli äänestäjissä on alle 20,000 henkilöä Vihreiden hyväksi ja kannatuseroa olisi 3,3%yks. Vastaavasti PS:n ja Vasemmiston väli on yli 70,000 äänestäjää PS:n hyväksi, mutta kannatuksessa muka vain 0,6%yks.
Syötin nuo kuvalehden oletetut puolueiden äänestäjien lukumäärät ja laskin mitä kannatustulos niiden perusteella näyttää:

SDP 21,2% (ero kannatusmittaukseen -0,2%yks)
KOK 18,0% (-1,2)
KESK 17,2% (+0,4)
VIHR 11,9% (-1,0)
PS 11,2% (+1,6)
VAS 8,6% (-0,4)
RKP 4,1% (+0,1)
KD 3,8% (+-0)
MUUT 2,4% (+0,3)
SIN 1,5%  (+0,2)

Eli on käytetty aika reippaasti jonkinlaisia "korjauskertoimia" jotka ovat Perussuomalaisia vastaan sekä Kokoomusta+Vihreitä suosivia.
Ihan faktapohjaisena en siis tuota kuvalehden juttua lähde ottamaan.

Julleht

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 186
 • Liked: 273
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7062 : tänään kello 08:45:49 »

Eli on käytetty aika reippaasti jonkinlaisia "korjauskertoimia" jotka ovat Perussuomalaisia vastaan sekä Kokoomusta+Vihreitä suosivia.
Ihan faktapohjaisena en siis tuota kuvalehden juttua lähde ottamaan.

Taloustutkimus-han, johon myös SK:n data perustuu, tosiaan käyttää korjauskertoimia mittauksissaan. Kerrottu ja selitetty mm. YLEn sivuilla aika tyhjentävästi:
Lainaus
Korjauskerroin tarkentaa haastattelujen tulosta
Puolueiden kannatusmittaus perustuu kunkin tutkimuskerran haastattelujen tulokseen. Haastattelujen antamaan raakatietoon tehdään kuitenkin korjauksia, jotta kysely kuvaisi suomalaisten todellisia äänestysaikeita paremmin.

Tutkimuksissa on todettu todellisen äänestämisen poikkeavan jonkin verran siitä, mitä kansalaiset vastaavat haastattelukyselyissä.

Haastatteluissa on esimerkiksi helpompi ilmoittaa vaihtavansa puoluetta kuin vaaliuurnilla. Samoin moni kantansa ilmoittaneista jättääkin vaalipäivänä äänestämättä.

Ihmiset myös muistavat väärin äänestämisensä edellisissä vaaleissa, jättävät vastaamatta, liioittelevat tai jopa valehtelevat äänestämisestään. Haastatteluissa hieman todellista suurempi osa vastaajista ilmoittaa äänestäneensä edellisissä vaaleissa.

Edellä luetelluista syistä Taloustutkimus käyttää lopullisen kannatusmittauksen laskemiseen aikaisemmista vaalituloksista johdettuja puoluekohtaisia korjauskertoimia. Korjauskertoimien avulla tulokset sovitetaan simuloimaan tilannetta, jos äänestäjä olisi vaaliuurnilla juuri haastatteluhetkellä.

Koska tulevien vaalien tulosta ei vielä tiedetä, korjauskertoimessa täytyy käyttää aikaisempia vaaleja. Korjauskertoimella siis kurkistetaan menneisyyteen, jotta nähtäisiin kirkkaammin tulevaisuuteen.

Korjauskertoimessa mukana kahdet vaalit
Haastattelututkimuksissa ihmisiltä kysytään juuri senhetkisen puoluekannatuksen lisäksi, minkä puolueen ehdokasta he äänestivät edellisissä vaaleissa. Näitä lukuja verrataan vaalitilastoista löytyvään toteutuneeseen vaalitulokseen, jolloin saadaan korjauskerroin.

Ylen puoluekannatusmittauksessa on elokuusta 2012 alkaen käytetty korjauskertoimen määrittelyssä sekä viime eduskuntavaalien että viime kunnallisvaalien tulosta. Kaksien vaalien tulosten keskiarvo kertoo yhtä vaalia paremmin puolueen pitkäaikaisesta kannatuksesta.

Jos puolue menestyy yksissä vaaleissa selvästi tavallista paremmin tai huonommin, tulos saattaisi vaikuttaa korjauskertoimeen voimakkaasti. Yksikin veret seisauttava vaalivoitto tai kirvelevä tappio voisi vaikuttaa tuleviin kannatusmittauksiin niin, että puolueen kannatus laskettaisiin tulevissa mittauksissa suuremmaksi tai pienemmäksi kuin se todellisuudessa onkaan.

Samoin niin sanotut uudet äänet (vastaaja ei äänestänyt eduskuntavaaleissa, mutta kertoi puoluekantansa nyt) lisätään puolueiden kannatukseen pienentävällä painokertoimella. Tämä kerroin on kaikille puolueille sama.

Itse asiassa olin vähän yllättynyt, että kertoimien aiheuttamat muutokset olivat noinkin pieniä. Joka tapauksessa mielenkiintoista saada vertailukohtaa, jos noissa äänestäjien raakaluvuissa ei tosiaan ole korjauskertoimia käytetty. En ollut tähän kiinnittänyt edes huomiota.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 165
 • Liked: 16612
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7063 : tänään kello 10:27:56 »
Kaivoin esiin epätieteellisen meta-analyysihärvelini edellisiä eduskuntavaaleja edeltävältä ajalta kun Wikipediassa alkaa olla näihin vaaleihin liittyen riittävästi kannatusmittauksia. Ainoa asia jonka nyt voi päätellä että ihan viimeisimmissä gallupeissa kannatukset ovat heilahtaneet niin paljon ettei vaalien tulosta voi tässä vaiheessa juuri ennakoida.

Laatikot kuvioissa ovat yksittäisten kannatusmittausten tuloksia, leveys keruuaika ja korkeus 50% varmuusväli gallupissa. (Yleensähän käytetään 95% varmuusväliä, joka on pari kertaa korkeampi.) Myös sävytetyt vyöhykkeet yrittävät kuvata 50% varmuusväliä sillä olettamalla että ajanjakson kannatukset noudattavat kolmannen asteen yhtälön sovitusta (melkoinen hattuvakio). Vaalipäivä on graafin lopussa, ja hässäkästä voi lähinnä päätellä että viimeisimpien gallupien heilahtelujen puitteissa ei paljoa kannata päätellä mitään.

EDIT: Yhden asian noista graafeista kai voi sentään päätellä: siis sen, että ainoastaan Vihreiden ja PS:n kannatus on noussut viimeisen kolmen kuukauden aikana, muut ovat korkeintaan pitäneet asemansa.
« Viimeksi muokattu: tänään kello 11:33:04 kirjoittanut foobar »
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm