UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut  (Luettu 1000912 kertaa)

kriittinen_ajattelija

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 232
 • Liked: 5993
 • Punavihreäkriittinen
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7320 : 12.03.2019, 10:27:08 »
Miehet äänestävät järjellä, naiset tunteella. Näin se valitettavasti menee.
Niin tai jostain luin analyysin, että naiset on ns. no en nyt muista oikeaa termiä, mutta naiset siis menee sen mukaan mikä on missäkin yhteiskunnassa mainstream hyväksyttyä siinä missä miehet välittää vähemmän muitten mielipiteistä. Siksi naiset äänestänee esim. Venäjällä, Unkarissa, muslimimaissa jne äärikonservatiivisia valtapuolueita siinä missä muutkin koska he hallitsevat maan mediaa ja muuta mainstreamia ja naiset kärsii kympin tyttö syndroomasta luonnollisesti äänestää valtapuolueita. Siinä missä esim. Suomessa 90% mediasta on persuvastaisia ja viherystävällisiä kuten kaikki koulutuslaitokset ja muut instituutiot joten naiset sen takia äänestää niitä puolueita mitä on sosiaalisesti hyväksyttävää äänestää.
Life is a series of natural and spontaneous changes. Don't resist them - that only creates sorrow. Let reality be reality. Let things flow naturally forward in whatever way they like.

Leostoa

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 436
 • Liked: 1172
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7321 : 12.03.2019, 11:39:39 »
Taulukko antaisi sellaisen kuvan, että Antti Rinteen palattua SDP:n johtoon, juuri naisten puolella näkyy tähän reaktio: monet naiset näyttävät äänestäneen jaloillaan äijäfeministin ilmestyttyä kuvioihin. Vaikka Antti kehui että hällä on nuori nainen. Saapa nähdä jatkuuko tämä ilmiö vaaleihin asti. Miesten lisääntyvä tuki kompensoi sen kyllä puolueen kannatuksen osalta. Antin ei tarvitse luopua naisomaisuudellaan rehvastelusta. Toinen vaihtoehtoinen selitys voisi olla se, että hieman sairaalloiselta vielä vaikuttava Antti ei houkuttele naisia jotka arvostavat terveitä uroksia.
Jussin persut jytkyn otti, porvareista tehtiin motti.

Hamsteri

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 5 062
 • Liked: 3502
 • hamsteri-nationalisti hamsteri
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7322 : 12.03.2019, 11:43:07 »
Taulukko antaisi sellaisen kuvan, että Antti Rinteen palattua SDP:n johtoon, juuri naisten puolella näkyy tähän reaktio: monet naiset näyttävät äänestäneen jaloillaan äijäfeministin ilmestyttyä kuvioihin. Vaikka Antti kehui että hällä on nuori nainen. Saapa nähdä jatkuuko tämä ilmiö vaaleihin asti. Miesten lisääntyvä tuki kompensoi sen kyllä puolueen kannatuksen osalta. Antin ei tarvitse luopua naisomaisuudellaan rehvastelusta. Toinen vaihtoehtoinen selitys voisi olla se, että hieman sairaalloiselta vielä vaikuttava Antti ei houkuttele naisia jotka arvostavat terveitä uroksia.

Antti puhui synnytystalkoista, kun valkoisilla naisilla on Länsi-Euroopassa menossa abortointi talkoot. -Höpsis- Vihreisiin vie tie, niin voi jatkossakin abortoida ja hengailla homojen kanssa.
-Naiset loivat julkisesta sektorista helvetinkoneen, jonka tarkoitus on tappaa sinut monikultturismilla. -Älä luota mihinkään, mikä vuotaa kerran kuussa ja ei kuole. -Kaaos ja Kontrolli.

Janne Nyholm

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 26
 • Liked: 73
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7323 : 12.03.2019, 12:31:53 »
https://kymensanomat.fi/vaalit/vaalit/8fc93b56-0500-4a36-a8cd-c3f901618d82?fbclid=IwAR2IlFIVrr8GSWgRRYeXQah68fqHcH5MhIZwUMnkkYz2eGoG4LLhrRnJReU

Lainaus
SDP on matkalla roimaan vaalivoittoon myös Kaakkois-Suomessa. Kaakon Viestinnän tilaaman puolueiden kannatusmittauksen mukaan SDP on saamassa yli neljänneksen vaalipiirin äänistä. Tulos toisi demareille viisi kansanedustajapaikkaa nykyisen neljän sijaan.

Mittauksen ehkä suurin uutinen on perussuomalaisten kakkossija. Kesällä 2017 tapahtuneen puoluehajaannuksen jälkeen perussuomalaiset menetti rajusti gallup-kannatustaan. Tuoreimmassa valtakunnallisessa Ylen mittauksessa puolue sai jo 13,3 prosentin kannatuksen. Kaakkois-Suomessa perussuomalaisten kannatus kolkuttelee jo 18:aa prosenttia. Tuolla kannatuksella heltiäisi kolme kansanedustajapaikkaa.

Neljä vuotta sitten keskusta nousi Kaakkois-Suomen vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi 25 prosentin kannatuksellaan ja viidellä kansanedustajallaan. Jos kannatusmittauksen luvut toteutuvat kuukauden kuluttua vaaleissa, putoaa keskustan edustajamäärä kolmeen.

Myös vihreät nousussa
Demareiden ohella vihreät ovat toinen nousija. Jos kannatus kohoaa 11 prosentin tasolle, vihreät on saamassa läpi kaksi kansanedustajaa.

Tutkimuksen tehneen Feelbackin asiakkuusjohtaja Ville Klem muistuttaa, että vaalipiirin asetelmissa on paljon kysymysmerkkejä. Kommentillaan Klem viittaa viime perjantaiseen keskustajohtoisen hallituksen eroamiseen. Toisaalta vaalipiirissä on nähty eduskuntakauden aikana kaksi loikkaa, kun Jari Lindström siirtyi perussuomalaisista sinisiin ja Kaj Turunen myös perussuomalaisista sinisten kautta kokoomukseen. Lisäksi vaalipiirin nykyisistä kansanedustajista kokoomuksen Lenita Toivakka jättää politiikan ja keskustalainen asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen asettuu ehdolle Helsingissä.

Paljon ääniä vapaina
– Monen nimekkään poliitikon saamat äänet ovat nyt vapaina tai ainakin kysymysmerkin alla. Se tekee vaaliasetelmasta Kaakkois-Suomessa mielenkiintoisen ja myös vaikeasti ennustettavan. Etenkin henkilöperusteisesti ehdokkaan valitsevien ihmisten ääniä on nyt paljon liikkeessä, Klem muistuttaa.

Lindström, Tiilikainen, Toivakka ja Turunen saivat viime vaaleissa yli 31 000 ääntä, mikä oli lähes 13 prosenttia vaalipiirin kokonaisäänimäärästä.

Kannatuskyselyn perusteella vaalipiirissä on vielä kymmeniä tuhansia epävarmoja äänestäjiä. Joka kolmas tutkimukseen vastanneista ei osannut kertoa, mitä puoluetta äänestää. Klemin mukaan hallituksen eroaminen saattaa edelleen kasvattaa  epävarmojen äänestäjien osuutta.
Kaakkois-Suomessa PS kakkosena, 17,7%. Yhden prosenttiyksikön nipistys Demareilta/Keskustalta ja neljä paikkaa pysyisi vaalipiirissä.

IDA

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 021
 • Liked: 7654
 • qui enim non est adversum vos pro vobis est
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7324 : 13.03.2019, 07:39:33 »
PS:n kannatus Kaakkois-Suomen vaalipiirissä oli viime vaaleissa 3,4  prosenttia korkeampi kuin koko maassa. Sen perusteella kannatuksen koko maassa pitäisi hipoa 15 prosenttia. Veikkaisin, että se on kovempikin, mutta ei passaa vielä innostua. Gallupit eivät edelleenkään äänestä.

2011 PS sai reilun 3 prosenttia paremman tuloksen kuin gallupeissa, 2015 jolloin mittaaminen sujui tasaisesti, silloinkin reilun prosentin paremman. Nyt sinisten sählääminen, huonohko kunnallisvaalitulos ja pitkä mataaminen pohjakannatuksessa ovat ehkä sotkemassa kyselytutkimusten painotuksia. Katsellaan, ainakin tuolla ulkona näyttää hyvältä.
qui non est mecum adversum me est

Pullervo

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 5 021
 • Liked: 17551
 • antikomintern
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7325 : 16.03.2019, 00:16:07 »
Laitetaan talteen tällainenkin kysely, vaikka nämä hallitusleikit ovat hallitusleikkejä ja äänestäjä äänestää puoluetta, eikä edes sen oman tai jonkun muun puolueen paikkaa hallituksessa tai oppositiossa, koko hallituskokoonpanosta ja -ohjelmasta puhumattakaan. Puolueet sitten vaalien jälkeen kähmivät ja lypsävät hallituksen ohjelmineen kasaan ja lopputulos on mitä milloinkin.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006037352.html

Lainaus käyttäjältä: HS
Gallup: Sdp ylivoimaisesti suosituin puolue Suomen hallitukseen (16.3.2019)

Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton äänestäjät haluaisivat ensisijaisesti nähdä kolmen puolueen punavihreän hallituksen.

Sdp on kansalaisten mielestä selvästi suosituin puolue Suomen hallitukseen, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön uudesta gallupista.

45 prosenttia suomalaisista haluaisi Sdp:n hallitukseen. Seuraavaksi suosituimpia puolueita ovat vihreät (35 prosenttia), kokoomus (33 prosenttia) ja keskusta (32 prosenttia).

Vasemmistoliittoa ja Rkp:tä toivoo hallitukseen noin neljännes vastaajista. Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit haluaisi nähdä hallituksessa noin viidennes väestöstä.

Siniset näkisi hallituksessa noin yksi kymmenestä suomalaisesta.

(...)

Gallupin tutkimusaineisto kerättiin 1.–6. helmikuuta. Kyselyyn haastateltiin 18–79-vuotiaita suomalaisia, jotka eivät asu Ahvenanmaalla. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 112.

Lisäys: Asian voi uutisoida niin monella tavalla. Alla Etelä-Suomen Sanomien juttu: https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2527291

Lainaus käyttäjältä: ESS
Kysely: SDP suosituin puolue hallitukseen, perussuomalaiset nousussa (16.3.2019)

SDP olisi selvästi suosituin puolue maan hallitukseen, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) kyselystä.

Lähes puolet suomalaisista toivoo puoluetta maan hallitukseen. Seuraavaksi suosituimpia ovat vihreät 35 prosentin kannatuksella. Vihreiden perässä seuraavat kokoomus ja keskusta, jotka ovat lähes tasoissa hieman yli 30 prosentin kannatuksella.

Perussuomalaiset on ainoa puolue, jonka kannatus hallitukseen on lisääntynyt viime vuoden kesästä. Puoluetta tukee vajaa viidennes väestöstä.

(...)

Ja Mtv:n juttu: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kysely-sdp-suosituin-puolue-hallitukseen-vain-perussuomalaisten-kannatus-kasvanut-kesasta/7326058

Lainaus käyttäjältä: Mtv
Kysely: SDP suosituin puolue hallitukseen – vain perussuomalaisten kannatus kasvanut kesästä (16.3.2019)

SDP on tuoreen kyselyn mukaan selvästi suosituin puolue hallitukseen. Asia selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä.

Lähes puolet vastanneista toivoo SDP:tä hallitukseen. Seuraavaksi suosituimpia ovat vihreät 35 prosentin kannatuksella. Vihreiden perässä seuraavat kokoomus ja keskusta, jotka ovat lähes tasoissa hieman yli 30 prosentin kannatuksella.

Perussuomalaiset on ainoa puolue, jonka kannatus hallitukseen on lisääntynyt viime vuoden kesästä. Puolueen haluaisi hallitukseen nyt vajaa viidennes vastaajista.

(...)

Liitekuva Hesarista.
« Viimeksi muokattu: 16.03.2019, 00:45:50 kirjoittanut Pullervo »
Kun allah saapuu kaupunkiin
Turkuun, Barcelonaan, Berliiniin,
Brysseliin, Tukholmaan, Pariisiin,
Madridiin, Nizzaan, Manchesteriin,
Pietariin, Lontooseen, New Yorkin World Trade Centeriin...

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 564
 • Liked: 17700
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7326 : 18.03.2019, 07:25:42 »
Koskakohan HS/Kantar TNS -gallupin tulokset ovat tulossa? Luulisi kohta tulevan; sen jälkeen voisi jo alkaa ennustelemaan vaalitulosta.
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

Nanfung

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 039
 • Liked: 508
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7327 : 18.03.2019, 10:12:08 »

Edellinen vaaliennusteeni antoi persuille 16,9 % kannatuslukeman, mutta nyt Suomen poliittinen tilanne on muuttunut oleellisesti huonompaan suuntaan, niin ennusteen korjaaminen on tarpeen.

Hallituspuolueiden sekoilut sotesotkuineen tulevat vaikuttamaan äänestystulokseen siten, että huomattava osa kyseisten puolueiden kannattajista siirtyvät nukkuvien puolueeseen. Persut kyllä saavat näistä entisten kannattajien äänistä jonkun verran, joten uusi ennusteeni persuille on nyt tämä: 17,6 %?
Suomen kielen sanoissa on pasaatituulen lempeää voimaa ja laulettuna se soi, kuin parhaiten viritetty Stradivarius.

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 564
 • Liked: 17700
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7328 : 20.03.2019, 04:52:49 »
Sanoman Kantar TNS:llä teetetyn viimeisimmän gallupin tulokset on julkistettu. Hesari on kirjoittanut aiheesta pitkän fiilistelyjutun:

Lainaus
Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

HS:n teettämän uusimman kyselyn mukaan Sdp:n etumatka kokoomukseen on kasvanut.


[...]

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006041160.html

Itse tiivistäisin asian kuitenkin seuraavasti: kaikki kannatusmuutokset ovat edelliseen Kantar TNS:n gallupiin verrattuna selkeästi varmuusvälien sisäpuolella, niistä ei voi päätellä käytännössä mitään muuta kuin että ilmeisesti tuolla välillä ei ole tapahtunut niin vahvoja kannatusmuutoksia että ne voisi tunnistaa gallupista toiseen. Suurin muutos on Kokoomuksella 0.5 prosenttiyksikköä alaspäin, mutta 95% varmuusväli on noin kaksi prosenttiyksikköä, 50% varmuusvälikin vajaan prosenttiyksikön.

Olen gallup-meta-analyysinä tehnyt uudet 50% varmuusvälien trendisovitukset. Niistä näkee lähinnä sen, että Kokoomuksen, PS:n ja Sinisten kannatuksen mittaamisessa vaikuttaa olevan gallupeissa suurta hajontaa. Joko puolueiden kannatus sahaa hyvin ennakoimattomasti tai liikkeellä on jotain muuta tosi outoa...

Hiukan sovitusmalliani muokattuani olen kuitenkin tehnyt lähtödataan yhden muutoksen: normalisoinut Taloustutkimuksen tammikuun gallupissa RKP:n kannatuksen neljään prosenttiin (2.5 prosentista), joka se oli sekä sitä edeltävässä että seuraavassa Taloustutkimuksen gallupissa. Tämä poistaa mallisovituksesta luonnotonta huojuntaa joka antoi ymmärtää että RKP:n kannatus olisi kuvitellun notkahduksen jälkeen suuremmassa nousussa kuin käytännössä vakiokannatuksella varustetusta puolueesta voi odottaa.
« Viimeksi muokattu: 20.03.2019, 22:57:17 kirjoittanut foobar »
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

Oppipoika

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 284
 • Liked: 2442
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7329 : 20.03.2019, 05:43:06 »
Olen gallup-meta-analyysinä tehnyt uudet 50% varmuusvälien trendisovitukset. Niistä näkee lähinnä sen, että Kokoomuksen, PS:n ja Sinisten kannatuksen mittaamisessa vaikuttaa olevan gallupeissa suurta hajontaa. Joko puolueiden kannatus sahaa hyvin ennakoimattomasti tai liikkeellä on jotain muuta tosi outoa...

Johtuisiko tuo kenties eri firmojen käyttämistä korjauskertoimista?

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 564
 • Liked: 17700
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7330 : 20.03.2019, 05:46:05 »
Olen gallup-meta-analyysinä tehnyt uudet 50% varmuusvälien trendisovitukset. Niistä näkee lähinnä sen, että Kokoomuksen, PS:n ja Sinisten kannatuksen mittaamisessa vaikuttaa olevan gallupeissa suurta hajontaa. Joko puolueiden kannatus sahaa hyvin ennakoimattomasti tai liikkeellä on jotain muuta tosi outoa...

Johtuisiko tuo kenties eri firmojen käyttämistä korjauskertoimista?

Myös saman firman peräkkäisillä gallupeilla tuntuu olevan joillakin puolueilla enemmän hajontaa kuin toisilla, joka viittaisi siihen että ei johtuisi kokonaan moisesta... mutta tämä on aikalailla mutua.
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

Leostoa

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 436
 • Liked: 1172
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7331 : 20.03.2019, 05:46:17 »
Porvareiden luisu näyttää jatkuvan, korjausten jälkeen kokkareilla lienee enää tuollainen 15,5% kannatus tällä hetkellä. Kepulle tulossa surkea tulos. Seuraava YLE:n galluppi ennen kuun loppua esittänee taas porvareille uudet madonluvut jossa Kepun kannatus on alle 14%. Kilpailevalle puolueelle tämä olisi mahdollisuus, mutta PS:n nousu näyttää tässä gallupissa yllättäen taittuneen. Vaalivoitto edellyttää sitä jatkuvaa nousua, prosentti per kuukausi näin loppua kohden (HS:n gallupissa riittää pienempi nousu). Toivotaan että tämä tulos menee virhemarginaalin syyksi, muuten tätä mainiota tilannetta ei saada hyödynnettyä. Joku 14% pintaan oleva kannatus ei tuo hallituspaikkaa matuttajapuolueita vastaan.

Jos HS gallupin trendit ennustavat suunnan kohti vaaleja, kokkarit ottaisi romahduksestaan huolimatta kakkostilan ja kolmannesta paikasta kisaisivat tiukasti PS, Kesk ja Vihreät. Mutta jossittelu se vasta turhanpäiväistä onkin kuten eräs epohiihtäjä tapasi sanoa. Vaaliteltoilla on ollut paljon väkeä, Halla-aho on suosittu ja alati keppostelevista matuista koituvat kulut saatiin tutkittua. Ehkä tulos on kuitenkin odotettua parempi.
« Viimeksi muokattu: 20.03.2019, 06:06:32 kirjoittanut Leostoa »
Jussin persut jytkyn otti, porvareista tehtiin motti.

Ajattelija2008

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 7 160
 • Liked: 8196
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7332 : 20.03.2019, 07:38:35 »
Lainaus
Kysely tehtiin 18.2.–15.3. Viimeisen viikon haastattelut tehtiin sen jälkeen kun pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus oli eronnut perjantaina 8. maaliskuuta.

Tuore TNS Kantarin kysely antaa perussuomalaisille 11.1 %, mikä on ihan hyvä tulos. Kannatus pysyy paljon korkeampana, kuin se oli viime vuonna.

Sinisille kysely lupaa 1.2 %. Toivottavasti sinisten kannattajat vaaliuurnilla ymmärtävät, että ääni menee hukkaan, jos he eivät äänestä perussuomalaisia. Valemedia mainosti koko viime vuoden sinisiä antamalla heille paljon näkyvyyttä. Kampanja ei kuitenkaan tuottanut tulosta, ja viime viikkoina valemedia on keskittynyt mainostamaan muita puolueita.

Helmeri

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 280
 • Liked: 164
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7333 : 20.03.2019, 08:44:54 »
Porvareiden luisu näyttää jatkuvan, korjausten jälkeen kokkareilla lienee enää tuollainen 15,5% kannatus tällä hetkellä. Kepulle tulossa surkea tulos. Seuraava YLE:n galluppi ennen kuun loppua esittänee taas porvareille uudet madonluvut jossa Kepun kannatus on alle 14%. Kilpailevalle puolueelle tämä olisi mahdollisuus, mutta PS:n nousu näyttää tässä gallupissa yllättäen taittuneen. Vaalivoitto edellyttää sitä jatkuvaa nousua, prosentti per kuukausi näin loppua kohden (HS:n gallupissa riittää pienempi nousu). Toivotaan että tämä tulos menee virhemarginaalin syyksi, muuten tätä mainiota tilannetta ei saada hyödynnettyä. Joku 14% pintaan oleva kannatus ei tuo hallituspaikkaa matuttajapuolueita vastaan.

Jos HS gallupin trendit ennustavat suunnan kohti vaaleja, kokkarit ottaisi romahduksestaan huolimatta kakkostilan ja kolmannesta paikasta kisaisivat tiukasti PS, Kesk ja Vihreät. Mutta jossittelu se vasta turhanpäiväistä onkin kuten eräs epohiihtäjä tapasi sanoa. Vaaliteltoilla on ollut paljon väkeä, Halla-aho on suosittu ja alati keppostelevista matuista koituvat kulut saatiin tutkittua. Ehkä tulos on kuitenkin odotettua parempi.

Mihin perustat käsityksesi, että hallituspaikka irtoaisi riittävän isolla kannatuksella? Itse katson, että edes suurimman puolueen asema ei sitä takaa nykyisessä mielipuolisessa tilanteessa.

Pullervo

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 5 021
 • Liked: 17551
 • antikomintern
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7334 : 20.03.2019, 09:22:10 »
Taulukkomuodossa.

Yleisradion, Helsingin Sanomien ja Alma Median julkaisemat kaksi viimeisintä puoluekannatuskyselyä. Taulukon järjestys tuoreimman eli Hesarin mukainen.

          YLE/Taloustutkimus           Helsingin Sanomat/KantarTNS  Alma Media/Tietoykkönen
          02/2019 01/2019 muutos  03/2019 02/2019 muutos  02/2019 01/2019 muutos
puolue          %       % %-yks.        %       %  %-yks.       %       % %-yks.
Sdp         21,3    20,1  +1,2     21,0    20,8   +0,2    21,3    21,0  +0,3
Kok         16,2    17,3  -1,1     18,1    18,6   -0,5    18,1    19,7  -1,6
Kesk        14,1    15,6  -1,5     14,3    14,7   -0,4    14,1    14,4  -0,3
Vihr        13,7    14,6  -0,9     14,0    13,6   +0,4    13,2    13,0  +0,2
Ps          13,3    12,0  +1,3     11,1    11,4   -0,3    11,2     9,9  +1,3
Vas          8,9     8,6  +0,3      8,9     8,7   +0,2     9,0     8,9  +0,1
Rkp          4,7     4,0  +0,7      4,4     4,3   +0,1     4,1     4,2  -0,1
Kd           3,5     3,6  -0,1      4,2     4,0   +0,2     4,1     4,3  -0,2
Muut         2,5     2,7  -0,2      2,8     2,9   -0,1     2,6     2,5  +0,1
Sin          1,8     1,4  +0,4      1,2     1,0   +0,2     2,3     2,1  +0,2

Kysely julk.         07.03.2019               20.03.2019             04.03.2019
Kysely tehty         06.02.2019-              18.02.2019-            18.02.2019-
                     05.03.2019               15.03.2019             03.03.2019
Haastateltuja        2905                     2490                   1500
Kantansa ilm.        1777 (61,2%)             ei julkaistu (n.67%)   1188 (79,2%)
Virhemarginaali,     ±2,0 %-yks.              ±2,0 %-yks.            ±2,3 %-yks.

suurimmat puolueet


Kannatus on noussut edelliseen saman teettäjän kyselyyn verrattuna
  Kannatus on pysynyt samana edelliseen saman teettäjän kyselyyn verrattuna
Kannatus on laskenut edelliseen saman teettäjän kyselyyn verrattuna


« Viimeksi muokattu: 20.03.2019, 09:34:28 kirjoittanut Pullervo »
Kun allah saapuu kaupunkiin
Turkuun, Barcelonaan, Berliiniin,
Brysseliin, Tukholmaan, Pariisiin,
Madridiin, Nizzaan, Manchesteriin,
Pietariin, Lontooseen, New Yorkin World Trade Centeriin...

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 465
 • Liked: 58540
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7335 : 20.03.2019, 10:02:06 »
Vihreä Lanka: Vihreän Langan eduskuntavaaliennuste 2019 20.3.2019

Vihreä Lanka: Entä jos vaalit pidettäisiin nyt? Langan ennusteessa vihreät saisi 22 paikkaa 21.11.2018

Vihreän Langan paikkalukuennuste perustuu muiden teettämiin kyselyihin. Se kuitenkin havainnollistaa, että kun PS oli marraskuussa saamassa 17 paikkaa, nyt määrä olisi analyysin mukaan jo 25. PS on suurin nousija.

Tällä neljän kuukauden ajanjaksolla selkein romahtaja on Kokoomus, kun taas Keskusta on suunnilleen pitänyt jo aiemmin romahtaneet asemansa.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 185
 • Liked: 7710
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7336 : 20.03.2019, 11:00:57 »
Onhan tuollainen 21.3% naurettavan pieni kannatuslukema suurimmalle puolueelle. Kyllä Suomen puoluekenttä on todella hajanainen.

arpi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 613
 • Liked: 1163
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7337 : 20.03.2019, 13:12:50 »
Hesarin 11% tarkoittaa että Ylen gallupissa on tiedossa 13%. Ylen gallup pitänee paikkaansa sillä siinä ei oteta huomioida kunnallisvaalien romahdusta.

Oma mielipide on että tuo 13-14% olisi erinomainen tulos vasta hetki sitten hajonneelle perussuomalaiselle puolueelle. Suurempaan kannatukseen kun ei olisi oikeasti rahkeitakaan. 13% tarkoittaisi että kaikki nykyiset kansanedustajat saisivat jatkokauden + vielä muutama uusi päälle. Siinä olisi hyvä, yhtenäinen ja ennen kaikkea luotettava eduskuntaryhmä kasassa jolla olisi hyvä lähteä lihomaan kohti suurta puoluetta seuraavalle 4 vuotiskaudelle.

Pidetään nämä asemat  8)

Peltipaita

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 596
 • Liked: 8471
 • Politiikan tutkija ja taidekriitikko
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7338 : 20.03.2019, 14:41:19 »
Taisi ollakin hyvä juttu että näistä vaaleista tuli ilmastovaalit. Vihreät menossa alaspäin kun äänestäjille on alkanut selvitä mitä se realistisesti tarkoittaa kun Suomi alkaa yksin maailmaa pelastamaan.
« Viimeksi muokattu: 20.03.2019, 14:43:24 kirjoittanut Peltipaita »
"Kumiluodit ovat hyväksyttävyyden rajoilla"  sanoi Matti Vanhanen, kun Kataloniassa haluttiin saada mielipide selville äänestämällä.

Julleht

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 325
 • Liked: 555
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7339 : 21.03.2019, 10:50:02 »
Tää lienee sopiva ketju. Hyvä koonti siitä miten varsinkin kotimaiset mielipidemittaukset toimivat. Läpi käydään mm. otannan edustuksellisuutta, korjauskertoimia ja virhemarginaalin olemusta.

Lainaus
Tuhat vastaajaa riittää ennustamaan vaalitulosta niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa
Nopeasti muuttuva maailma aiheuttaa haasteita mielipiteiden mittaajille. Puhelimella tehtyjen vaalikyselyjen rinnalle on tullut verkkokyselyjä. Niissä on luotettavuusongelma.

”Minkä puolueen listoilla olevaa ehdokasta äänestäisitte jos eduskuntavaalit olisivat nyt?”

Jos tätä on kysytty sinulta puhelimessa, et ole yksin. Näin vaalien alla saman kysymyksen kuulee parituhatta ihmistä joka viikko.

Vastaaminen voi olla helppoa, mutta puoluekannatuskyselyiden tulkinta on monimutkaista, eivätkä tulokset ole viime vuosina aina osuneet kohdalleen.

Yhdysvalloissa Donald Trump voitti presidentinvaalit ennusteiden vastaisesti, samoin Britanniassa EU-eroa kannattajat voittivat kansanäänestyksen. Suomessa perussuomalaisten jytky vuoden 2011 eduskuntavaaleissa yllätti tutkimuslaitokset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mikä meni pieleen, Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen?

”Ensinnäkin monet äänestykset ovat olleet hyvin täpäriä. Hillary Clinton sai enemmän ääniä, kuten ennustettiin, vaikka hävisi vaalit. Brexitin kohdalla tulos oli hyvin tiukka.”

Myös maailman nopeutuminen aiheuttaa ongelmia.

”Kysely mittaa aina kysymyshetken tilannetta. Kun tulokset julkaistaan, osa vastauksista on neljä viikkoa vanhoja. Siinä on voinut mieli muuttua.”

Viimeinen syy on äänestysaktiivisuuteen liittyvä epävarmuus.

”Trumpin voitto, brexit ja jytky perustuivat siihen, että yleensä passiivisesti äänestävien väestöryhmien äänestysaktiivisuus vastoin odotuksia nousi. Tämä suosi tietynlaista konservatiivista, populismiin taipuvaista ajatusmaailmaa”, Rahkonen kuvaa.

Puoluekannatuskyselyt ovat tutkimuslaitosten perustyötä, jota tehdään jatkuvasti. Jokainen tutkimus tehdään pohjimmiltaan samalla kaavalla.

”Oikeastaan kyselyn voi tehdä kahdella tapaa: oikein ja väärin. Suomessa kaikki vakiintuneet toimijat tekevät nähdäkseni ihan oikein”, Rahkonen sanoo.

Tyypillisesti puoluekannatuskyselyt yhdistetään muihin tutkimuksiin. Aluksi kysytään monta kysymystä vaikkapa leipomotuotteiden brändeistä ja lopuksi kaksi kysymystä politiikasta. Ensin tiedustellaan, minkä puolueen­ ehdokasta vastaaja äänestäisi. Sitten kysytään, mitä puo­luetta hän äänesti viimeksi. Lisäksi selvitetään taustatiedot, kuten asuinpaikka, ikä ja sukupuoli.

[...]

Kaikki kolme suomalaista tutkimusyhtiötä käyttävät otoksiensa tarkentamiseen yleensä viisiosaista aluejakoa: pääkaupunkiseutu, muu Etelä-Suomi, Länsi-Suomi, Itä-Suomi ja vanha Oulun lääni sekä Lappi.

Vastaavaa jaottelua tehdään myös sukupuolen ja iän mukaan. Tähän on kaksi syytä. Ensinnäkin sukupuoli, ikä ja asuinpaikka vaikuttavat tutkitusti äänestystuloksiin.

Jos kyselyn otannassa olisivat yliedustettuna vaikkapa yli 65-vuotiaat länsisuomalaiset, se vääristäisi todennäköisesti kuvaa puolueiden suosiosta. Toinen syy on mahdollisuus vertailla puolueiden suosiota ikäryhmittäin tai asuinpaikan mukaan. Miksi kyselyssä kiinnostaa se, ketä vastaaja äänesti edellisissä vaaleissa? Tietoa tarvitaan korjauskertoimeen, jonka avulla tulosta voidaan tarkentaa.

”Jos viime vaaleissa 20 prosenttia äänestäjistä olisi äänestänyt kokoomusta, mutta kyselyssä 25 prosenttia kertoisi äänestäneensä kokoomusta viime vaaleissa, olisi otoksessa yliedustus viime kerralla kokoomusta äänestäneitä”, Rahkonen kuvaa.

”Silloin painottaisimme heidän osuuttaan kertoimella 0,8. Näin suhteellinen osuus saataisiin kohdalleen.”

Korjauskertoimet toimivat Rahkosen mukaan hyvin puoluekannatuskyselyiden kaltaisissa mittauksissa, joissa vaihtoehdot pysyvät melko samoina vaalista toiseen. Henkilövaaleissa korjauskertoimia ei käytetä. Syynä on henkilövaalien suurempi vaihtelevuus.


[...]

Korjauskerroin ei suoraan painota kannatuslukuja, vaan pyrkii tasoittamaan otosta vastaamaan todellisuutta. Rahkonen katsookin kyselyiden tuottavan eräänlaista raakadataa.

”Seuraava askel on analysoida lukujen perusteella, mistä muutokset voivat johtua tai kertoa.”

Yksi tapa tarkentaa ennustuksia olisi kysyä, äänestikö ihminen viimeksi ja äänestääkö nyt. Näin voisi haarukoida, nouseeko vai laskeeko äänestysaktiivisuus.

”Jokaiseen kyselyyn en sitä lisäisi, mutta voisihan sitäkin silloin tällöin kysyä”, Rahkonen sanoo.

Jokin ihmisryhmä voisi jäädä periaatteessa tavoittamatta puhelinhaastatteluilla, kuten uskonnollinen yhteisö, joka ei käytä puhelimia. Näin ei ole Suomessa käynyt ainakaan laajasti.

”Toisia ryhmiä, kuten nuoria miehiä, on vaikeampi saada kiinni, mutta silloin vain soitamme, kunnes saamme oikean ryhmän.”

Verkkokyselyistä on puhuttu etenkin Britannian brexit-kansanäänestyksen jälkeen.

Verkkokyselyt voivat antaa erilaisia tuloksia kuin puhelimella tehdyt. Brexit-kansanäänestyksen alla puhelinkyselyt ennakoivat Euroopan unioniin jäämistä. Verkkokyselyssä brexit-vaihtoehto menestyi paremmin. Verkkokyselyihin erikoistunut tutkimusyhtiö Yougov korostaa, että se ennusti brexit-äänestyksen tuloksen oikein. Yhtiö tulkitsi paremman tuloksen johtuneen siitä, että verkkokyselyihin on mutkatonta vastata toisin kuin tuntemattomista numeroista soittaville ihmisille.

Niissä on kuitenkin heikkoutensa.

”Verkkokyselyyn voi vastata useaan kertaan, mikä heikentää niiden luotettavuutta. Aidossa mielipidetutkimuksessa kysyjä päättää, kuka saa vastata. Näin vastaajajoukko voidaan pitää satunnaisena.”

Verkkokyselyssä vastaajajoukkoa ei siis voi vakioida iän ja sukupuolen mukaan, kuten puhelinkyselyissä.

Hyvinkin tehdyissä kyselyissä on aina epävarmuutta. Siksi ilmoitetaan virhemarginaali. Tyypillisessä tuhannen vastaajan kyselyssä vaihtelu on noin 3 prosenttiyksikköä.

Virhemarginaali ymmärretään yleensä väärin, Rahkonen sanoo.

”Usein ihmiset ajattelevat virhemarginaalin ikään kuin tasaisena pylväänä. Että jos tulos on 17 prosenttia ja marginaali 3, prosenttiyksikköä suuntaansa, tulos on yhtä todennäköisesti mitä vaan välillä 14–20 prosenttia. Mutta ei se niin ole. Oikea kuvaaja olisi normaalijakauman kellokäyrä.”

Todennäköisyydet noudattavat virhemarginaalin sisällä siis normaalijakaumaa. On paljon todennäköisempää, että todellinen kannatus on 17:n tuntumassa kuin marginaalin äärirajoilla.

Mitä pienempi kannatus puolueella on, sitä pienempi on myös virhemarginaali. Esimerkiksi kahden vaihtoehdon vaalin lopputulosta on vaikeinta arvioida, jos kannatus on 50 prosentin paikkeilla. Jos luvut ovat 5–95 tai 90–10, tilanne on selkeämpi.


Markkinoita on ehdotettu mielipidekyselyjä paremmaksi ennustajaksi.

Markkinoista saatava tieto on usein epäsuoraa. Esimerkiksi Britannian brexit-äänestyksen tulosta yritettiin ennustaa punnan kurssista. Sen vakaudesta pääteltiin, etteivät markkinat uskoneet brexitiin, mutta äänestäjät uskoivat toisin.
https://www.hs.fi/autot/art-2000006041973.html
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 564
 • Liked: 17700
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7340 : 21.03.2019, 22:17:28 »
^ Tyhmempi voisi kysyä että miksi tämä juttu on Hesarissa laitettu autoartikkelikategoriaan...
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 9 529
 • Liked: 5096
 • Je suis. Ihmisenä ja kuluttajana.
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7341 : 21.03.2019, 22:28:38 »
Epäilen että pikkuhiljaa vähitellen ihmisten halukkuus vastata puhelinkyselyihin hiipuu. Aika on tylympää ja ihmiset tympääntyneempiä. Eivät taida antaa statistiikkaa montako soittoyritystä yhtä haastattelua varten on tarvittu. Yksittäisten puhelinhaastattelukierrosten välillä on tietysti eroja, mutta kiinnostaisi, jos löytyisi mahdollinen vuosien trendi.
And madness and despair are a force.

Supernuiva

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 321
 • Liked: 3883
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7342 : 21.03.2019, 23:54:45 »
Epäilen että pikkuhiljaa vähitellen ihmisten halukkuus vastata puhelinkyselyihin hiipuu. Aika on tylympää ja ihmiset tympääntyneempiä. Eivät taida antaa statistiikkaa montako soittoyritystä yhtä haastattelua varten on tarvittu. Yksittäisten puhelinhaastattelukierrosten välillä on tietysti eroja, mutta kiinnostaisi, jos löytyisi mahdollinen vuosien trendi.

Ja mitä todennäköisimmin juuri tiettyä kantaa edustavat eivät vastaa yhtä helposti kyselyihin kuin toista kantaa olevat. Ihminen ei mielellään myönnä tuntemattomasta numerosta soittavalle, että äänestää perussuomalaisia tai kannattaa jotain muuta sosiaalisesti epähyväksyttyä asiaa. Tästä johtuen tulokset vääristyvät.

Pullervo

 • Global Moderator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 5 021
 • Liked: 17551
 • antikomintern
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7343 : 22.03.2019, 05:32:29 »
Tampereella toveri Timonen Toveriseuran kevätkokouksessa:"Tutkimusten mukaan sairaat eivät äänestä Kokoomusta, eivätkä terveet Perussuomalaisia."

Ja hjuumorin lisäksi valtiotieteen tohtorilta myös ennuste paikkajaosta tulevissa ek-vaaleissa. Kahdeksan nykyistä ek-puoluetta saa 199 paikkaa (+ yksi Ahvenanmaan edustaja), pienin niistä KD kuudella paikalla eli tässä ennusteessa uuvatit, harkimolaiset, väyrysläiset tai ryhmämuulaiset eivät saisi yhden yhtä paikkaa.

Linkistä ennuste myös Pirkanmaalle: https://demokraatti.fi/demareille-46-paikkaa-uuteen-eduskuntaan-kilpailijat-nukkuvien-puolue-ja-perussuomalaiset/

Lainaus käyttäjältä: Demokraatti
Demareille 46 paikkaa uuteen eduskuntaan – kilpailijat nukkuvien puolue ja Perussuomalaiset (22.3.2019)

Dosentti, valtiotieteen tohtori Pertti Timosen laskujen mukaan  SDP saa kevään eduskuntavaaleissa 46 kansanedustajan paikkaa (vuonna 2015 34). Kakkoseksi yltää kokoomus 38 paikalla (37), kolmanneksi Keskusta 34 paikalla (49) ja neljänneksi Vihreät 28 paikalla (15).

Perussuomalaiset saavat 23 paikkaa (38), Vasemmistoliitto 16 paikkaa (12), RKP yhdeksän (9) ja Kristillisdemokraatit kuusi (5). Timosen laskelman pohjana on tuore Helsingin Sanomien gallup -tutkimus.

Sampo Terhon, Hjallis Harkimon ja Paavo Väyrysen joukoille Timonen ei lupaa hyvää.  Sinisten Timo Soinin vetäytyminen vaaleista saattaa auttaa Väyrystä ja Uudeltamaalta puoluetoveri Jussi Niinistön pääsyä eduskuntaan, mutta valtakunnallisesti asialla ei ole minkäänlaista merkitystä.

Timosen mielestä demarien kanssa kevään eduskuntavaalien voitosta kilpailevat nukkuvien puolue ja Perussuomalaiset.

Timonen ennakoi kevään eduskuntavaalien tulosta paitsi Helsingin Sanomien gallupia myös menneiden vaalien vaalikäyttäytymistä analysoiden. Timonen alusti vaaleista Tampereen Sosialidemokraattisen Toveriseuran kevätkokouksessa torstaina.

(...)

”Jytky” sulaa

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa syntyi Perussuomalaisten ”jytky”. Perussuomalaiset nousivat maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Timosen mukaan 23 prosenttia demarien äänestäjistä tai kannattajista siirtyi perussuomalaisten leiriin.

Viime vaaleissa eli vuonna 2015 siirtymä oli yhdeksän prosenttia. Vaalitulos oli SDP:n heikoin. Keskusta nousi ykköseksi, Perussuomalaiset kakkoseksi ja Kokoomus kolmoseksi. SDP jäi oppositioon.

Perussuomalaisten suuri unelma loistavasta tulevaisuudesta kesti vain hetken. Puolue hajosi. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kuitenkin vaalitenteissä pärjännyt hyvin. Tilastojen lisäksi sekin saattaa merkitä uhkaa demareille.

Ennen kaikkea vaara piilee siinä, että Timosen mukaan vain neljäsosa äänestäjistä on puolueuskollisia ja peräti kolme neljäsosaa liikkuvia äänestäjiä. Osa porukasta jättää äänestämättä.

(...)

Tutkimusten mukaan sairaat eivät äänestä Kokoomusta, eivätkä terveet Perussuomalaisia, Timonen naurattaa kuulijakuntaansa ja vakuuttaa, että tulos on tutkittu.
Kun allah saapuu kaupunkiin
Turkuun, Barcelonaan, Berliiniin,
Brysseliin, Tukholmaan, Pariisiin,
Madridiin, Nizzaan, Manchesteriin,
Pietariin, Lontooseen, New Yorkin World Trade Centeriin...

Tavan

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 384
 • Liked: 6011
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7344 : 22.03.2019, 05:51:46 »
Kamala tuo vihreiden 28 edustajan tolppa. Olin kuvitellut, että Suomi on pitkien etäisyyksien ja suurten energiakustannusten maa, jossa vihreät väistämättä kituuttaa ajasta ikuisuuteen siellä 10 +-5 edustajan paikkeilla, nuorten ja naiivien tyttöjen ja betamiesten puolueena.

Ilmeisesti nyt vihreä lumipallo on kuitenkin lähtenyt vyörymään ja heistä on tulossa huomattavasti perussuomalaisia merkittävämpi eduskuntaryhmä ja poliittinen voima. Ehkä jatkossa asettuvat demareiden paikalle Suomen vasemmiston tukirangaksi.
This was my father's belief and this is also mine:
  Let the corn be all one sheaf--
And the grapes be all one vine,
  Ere our children's teeth are set on edge
By bitter bread and wine.

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 564
 • Liked: 17700
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7345 : 22.03.2019, 07:27:24 »
Kamala tuo vihreiden 28 edustajan tolppa.

On se.

Olen silti epäileväinen näiden puoluesidonnaisten asiantuntijoiden paikka-arvioiden suhteen. Omissa gallupien pohjalta tehtyissä kannatuksen kehityssovituksissani Keskustan, Vihreiden ja PS:n kaikkien kannatus näyttäisi tällä hetkellä olevan 13 ja 14 prosentin välimaastossa, eli käytännössä sama.Toisaalta muutoksen nopeus viime kuukausina on ollut niin suuri että seuraava gallup voi jälleen yllättää, mutta kun ottaa huomioon että gallupeissa on reippaasti otoshajontaa, sekään ei usvaa paljoa selvennä.

Vihreiden noin 28 paikkaa voi hyvinkin toteutua, vaikka Vihreiden yleisesti heikko jaksaminen voi todennäköisesti syödä sitä. Se ei kuitenkaan tarkoita että puolue olisi välttämättä edustajamäärältään PS:ää suurempi...
« Viimeksi muokattu: 22.03.2019, 07:32:40 kirjoittanut foobar »
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

-PPT-

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 185
 • Liked: 7710
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7346 : 22.03.2019, 23:07:30 »
Suomen vaalijärjestelmässä yli 15% puolueet ovat aina 2-4 paikkaa yliedustettuima suhteessa mitä niiden valtakunnallinen kannatus edellyttäisi. Vastaavasti sitten pienemmät puolueet ovat aliedustettuina.

Suomessa ei osata tai haluta luoda vaalijärjestelmää jossa suhteellisuus toteutuisi paremmin.

Muissa Pohjoismaissa vaaleissa on tasauspaikkajärjestelmä. Onko moinen sitten suomalaisille liian korkeaa matematiikkaa.

Tasauspaikkajärjestelmä sallisi säilyttää vanhat pienemmät mutta tarkoituksenmukaiset vaalipiirit eikä suhteellisuutta tarvitsisi yrittää parantaa yhdistelemällä vaalipiirejä keinotekoisiksi, esim jokin Kaakkois-Suomen vaalipiiri.

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 564
 • Liked: 17700
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7347 : 23.03.2019, 07:38:11 »
Suomen vaalijärjestelmässä yli 15% puolueet ovat aina 2-4 paikkaa yliedustettuima suhteessa mitä niiden valtakunnallinen kannatus edellyttäisi. Vastaavasti sitten pienemmät puolueet ovat aliedustettuina.

Vihreiden kannatus ei kuitenkaan ole todennäköisesti yltämässä 15 prosenttiin. Gallupien perusteella se on mitä todennäköisimmin aikalailla tasan 14 prosenttia tai hiukan sen alle, eikä se ole ollut enää tämän vuoden puolella käytännössä nousussa.
"Avaruudessa kukaan ei voi kuulla moku-ulinaasi" - Rändöm

sattuma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 242
 • Liked: 623
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7348 : 23.03.2019, 16:37:27 »

SK-gallup: Kokoomus nyt myötätuulessa
JUHA-PEKKA TIKKA | 23.03.2019 | 16:15- päivitetty 23.03.2019 | 16:20
Alueellisen kyselyn luvut merkitsisivät valtakunnan tasolla yllätystä.

Satakunnan Kansan julkistaman puoluekannatusmittauksen teki 18.3.-20.3.2019 Norstat Finland. Haastatteluja oli yhteensä 1320 ja virhemarginaaliksi kerrotaan 3,3 prosenttiyksikköä.

Satakunnassa kannatusta mitattiin suurimmille puolueille prosenttiyksikköinä (muutos vuoden 2015 eduskuntavaaleista):
Alkuperäinen juttu SK:n maksumuurin takana. Vaalipiirissä jaossa kahdeksan paikkaa Bold latoja huomauttaa

Sdp 25,1 (+2,5)paikat 2-3
PS 20,9 (-4,1) säilyttää kaksi paikkka
Kokoomus 16,4 (+1,4) paikat 1-2
Keskusta 14,7 (-5,9) menettää yhden paikan
Vasemmisto sai viime vaaleissa 9.6 prosenttia ja yhdenpaikan
Vihreät 6,3 (+3,6)

Näillä luvuilla vaalipiirin viimeisestä kansanedustajapaikasta käytäisiin tiukka kisa. Paikan veisi joko kokoomus tai Sdp, ja Norstatin luonnehdinnan mukaan ”noppaa voi heittää”.

https://www.verkkouutiset.fi/sk-gallup-kokoomus-nyt-myotatuulessa/

sattuma

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 242
 • Liked: 623
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #7349 : 23.03.2019, 16:53:56 »
Laitetaan tähän muistiksi miten Persujen paikat tulivat per vaalipiiri

Helsinki 3
Uusimaa 7
Varsinais-Suomi 3
Satakunta 2
Häme 3
Pirkanmaa 4
Kaakkois-Suomi 4
Savo-Karjala 3
Vaasa 3
Keski-Suomi 2
Oulu 3
Lappi 1

Uuttamaata lukuunottamatta Persut joko pitävät paikkansa tai menettävät yhden paikan.
Eli Persujen kannattaisi pistää vaalimainonnan paukut Uudellemaalle.
« Viimeksi muokattu: 23.03.2019, 16:55:29 kirjoittanut sattuma »