Ei sellaista paikkaa, ettei olisi mahdollisuutta manipulaatioon. Taloustutkimuksen omistaa Eero Lehti, kokoomuksen kansanedustaja.
Eero Lehti ei ole mokuttaja, vaan uskoisin hänen olevan melkoisen nuiva. Eduskunnassa hän kuitenkin marssii puolueensa tahdissa.
Eero omistaa myös Lehtiyhtymän, jonka omistamissa lehdissä on ollut kriittisiä artikkeleitä ja pääkirjoituksia maahanmuutosta. Median mokutushysterian seassa Eeron lehdet edustavat positiivista poikkeamaa.
Lehtiyhtymällä on runsaasti tilattavia paikallislehtiä ja ilmaisjakelun piiriin kuuluvia kaupunkilehtiä. Eero Lehti on lisäksi Suomen Yrittäjien puheenjohtaja.
Pointtini on se, että tutkimukset ja gallupit voidaan halutessa rakentaa siten, että "oikea" lopputulos saavutetaan tai tulosta tulkitaan hyvin vapaasti. Kaikki riippuu kysymysten asettelusta ja niiden tulkinnasta. Sekä tietysti lopputuloksen uutisoinnista, mitä korostetaan ja mikä jätetään kertomatta.
Muistanette viime vaaleissa Jutta Urpilaisen "torjuntavoiton". Urpilainen huuteli torjuntavoitosta vaikka kyseessä oli todellisuudessa rankka tappio. Jutta tarkoitti torjuntavoittoa gallupeista. Kenen gallupiin ja missä kuussa tehtyyn, se jäi itselleni hieman epäselväksi. Ainoa asia, mikä jäi varmuudella historiankirjoihin oli, että SDP kärsi murskahäviön. Vaikka selättikin gallupit.
Tämän hetken tilanne SDP:llä on melko tarkalleen sama kuin viime kunnallisvaalien lopputulos eli todellisuudessa siellä ollaan edelleen aika pohjalla, vaikka tuloksen perässä on plussaa 0,5%. Tuo plussa on vertailuluku edelliseen gallupiin, ei todellisuuteen. Manipulaatio on kivaa ja kansa uskoo! Vai uskooko? Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa SDP sai äänistä 24,5 % ja vuoden 2007 eduskuntavaaleissa ääniosuus oli 21,4%. Vuonna 2007 SDP putosi oppositioon, siis juuri tuolla ääniosuudella jonka gallup antaa sille nyt. Sosialistinen totuus on aina puhujasta riippuvainen.
Politiikassa gallupeilla on yhteiskunnallinen tehtävä. Gallupmaailmaa ei ole rakennettu hyväntekeväisyyden vuoksi. Gallupit ovat raakaa bisnestä ja mielipiteen muokkausta. Poliittiset gallupit palvelevat valtaa pitäviä tai sinne halajavia.
Seuraavaan hallitukseen ounastellaan Kokoomusta, SDP:tä ja PerSuja, ainakin näitä, lisänä ehkä KD. Tältä pohjalta kannattaa tarkastella myös gallupmaailmaa ja tätä nimenomaista gallupia.
Eeron kautta voisi olla mainio paikka saada lisää maahanmuuton todellisuudesta kirjoitettuja artikkeleita ja asiallista kirjoittelua humanitaarisesta maahanmuutosta. Gallupin avulla kansalaisten mielipiteet voisi mitata ja vaikuttaa tällä tavoin äänestyskäyttäytymiseen.
Löytyykö Hommasta tai Homman liepeiltä tahoja, joilla olisi valuuttaa ja tahtoa toteuttaa gallup? Tämä olisi vinha tapa viedä Hommaa eteenpäin esim. toukokuun kuumassa poliittisessa ilmapiirissä. Kyllä siinä varmasti puntti vipattaisi monella.
Gallupin kysymysten tulisi olla julkisesti nähtävillä tulosten julkistamisen jälkeen, jotta kansalaiset eivät epäilisi manipulaatiota. Etukäteen voisi kysellä Lehtiyhtymän kiinnostusta tulosten julkistamiseen ja analysointiin. Tiedotustilaisuuskin kannattaisi järjestää tulosten selvittyä.
Kuka varakas Homman tukija ottaisi haasteen vastaan? Kuka laatisi alustavat kysymykset? Yksinkertaisia ja yksiselitteisiä kysymyksiä. Riittäisikö Hommassa potkua tällaisen yritykseen?
Vai olisiko Hommalla mahdollisuus tehdä itse koko valtakunnan kattava gallup internetin välityksellä? Kyselytutkimuksia tehneillä Hommalaisilla voisi olla taitoa toteuttaa mahdollisimman uskottava gallup. Jos varoja löytyy jostain, kannattaisin ehdottomasti Taloustutkimuksen käyttämistä, koska se antaa uskottavuutta asialle. Lisäksi koko eteläisen ja keskisen Suomen kattava jälki-informaatio Lehtiyhtymän välityksellä olisi oletettavasti mahdollinen.
Ja olisihan silloin käytössä YLEn kanssa sama tutkimuksen tekijä!!
En ole Eero Lehden asiamies tai tuttu. Ettei kellekään vaan tule mieleen, että markkinoisin bisnestarkoituksessa hänen palveluksiaan.