Kirjoittaja Aihe: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut  (Luettu 1729870 kertaa)

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 12 686
 • Liked: 10179
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #11430 : 23.09.2021, 18:21:01 »
VKK oli jo kyselyn alkamisaikana (23.8.) kerännyt kortit, eli ei siitä pitäisi jäädä kiinni. Ei silti tosiaan kysytty nimellä, että äänestätkö VKK:ta, kuten tehdään muille parlamenttipuolueille, muuten näkyisi omana palkkinaan käsittääkseni. Spontaanit VKK-vastaukset kyllä menevät kategoriaan "muut". Kun vastauksen "muut" osuus pysyi kuitenkin ennallan, ei ainakaan kovin merkittävää VKK-kannatusta ole. Toki nimellä kysymällä, että äänestäisitkö VKK:ta, varmasti kannatus pomppaisi hieman spontaaneista maininnoista.
Kysytäänkö parlamenttipuolueiden osalta nimellä? Kun nuo ovat minulle kerran soittaneet, ja muistelisin etteivät luetelleet vaihtoehtoja. Väitän että kysyivät vaan, että mitä puoluetta äänestit viimeksi ja mitä äänestäisit nyt. Vastasin että perussuomalaisia ja perussuomalaisia. Aikaa tosin on kulunut, joten saatan muistaa väärinkin.

Voipi muuten olla itse asiassa näin joo, kun HS:n gallupartikkelissakin mainitaan kysyttäneen "Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, niin minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta äänestäisitte?" Sekoitan varmaankin johonkin muuhun lafkaan.

Sitten on tosiaan kysytty VKK:ta aivan kuten muitakin puolueita.

Se meni aikanaan niin että kun vastaaja mainitsi jonkun pikkupuolueen nimen, haastattelija klikkasi kohdan "muut" ja sitten kirjoitti puolueen nimen siihen perään sarakkeeseen. Jos joku pikkuryhmä olisi saanut jotenkin erottuvan kannatuksen, olisi se pystytty tuloksia esitettäessä huomioimaan. Ei olisi järkeä laittaa haastattelijaa luettelemaan kaikkia kymmenkuntaa jotain hörhöryhmää, siinähän kyllästyisi jo vastaajakin.
« Viimeksi muokattu: 23.09.2021, 22:15:17 kirjoittanut l'uomo normale »
And madness and despair are a force.
Socially distancing.

Alaric

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 25 155
 • Liked: 65331
 • Ei maata ilman kansaa, ei kansaa ilman verilinjaa
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #11431 : 07.10.2021, 18:06:57 »
Joku näköjään mölisi tähän ketjuun Ylen tänään julkaistusta kannatusmittauksesta, vaikkei vaivautunut edes linkittämään ja lainaamaan kyseistä juttua, joten viskasin viestin roskiin. Älkää viitsikö pelleillä, kun tiedätte ihan hyvin miten näiden kanssa toimitaan.

---

Kok 20,9 % (-0,4 %-yks.)
Sdp 19,3 % (+0,6)
PS 17,7 % (+0,1)
Kesk 12,6 % (+0,4)
Vihr 10,4 % (-1,0)
Vas 8,6 % (+1,0)
RKP 4,1 % (-0,3)
KD 3,2 % (-0,1)
Liike Nyt 1,7 % (-0,8)
Muut 1,5 % (-0,5)


https://yle.fi/uutiset/3-12130889 (7.10.2021)

Lainaus
Ylen puoluekannatusmittaus: Kokoomus jatkaa suurimpana puolueena, vihreiden kannatus vuotaa vasemmalle

...

Suosituimpana puolueena jatkavan oppositiopuolue kokoomuksen kannatus hiipui hieman ja on nyt 20,9 prosenttia. Perässä toisena tulevan pääministeripuolue SDP:n kannatus puolestaan näytti piristymisen merkkejä ja nousi 19,3 prosenttiin.

Kannatuslukemissa näkyy edelleen kokoomuksen hyvä kuntavaalitulos, arvioi Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.

– Kuntavaalien jälkeen kokoomus on ollut selkeähkössä johtoasemassa kaikissa puoluekannatusmittauksissa. On huomionarvoista, että tilanne on ollut hyvin stabiili jo kolmatta kuukautta putkeen, ainakin kärkipuolueiden osalta, Turja sanoo.

Kolmanneksi suosituin perussuomalaiset on säilyttänyt alkusyksystä kannatuksensa käytännössä samalla tasolla kuin elokuussa. Puheenjohtajaansa elokuussa vaihtaneen oppositiopuolueen kannatus on 17,7 prosenttia. Kahden mittausjakson perusteella puheenjohtajan vaihtumisella ei näytä olleen minkäänlaista vaikutusta puolueen kannatukseen.

...

Suurimmat muutokset näkyvät vihreiden ja vasemmistoliiton kannatuksessa. Vihreiden kannatus on pudonnut prosenttiyksikön verran, kun vasemmistoliiton kannatus on vastaavasti noussut tasan prosenttiyksikön.

Kannatusmittauksen tausta-aineistossa näkyy, että vihreiden kannatus vuotaa vasemmalle.

– Vihreät menettää kannatusta selkeästi erityisesti vasemmistoliitolle. Vuoto myös SDP:n suuntaan on suurempi kuin aikaisemmissa mittauksissa, Turja sanoo.

...

Näin eduskuntavaalimittaus tehtiin

Taloustutkimus haastatteli 2538 ihmistä.

Haastateltavilta kysyttiin, minkä puolueen ehdokasta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit olisivat nyt.

Haastattelut tehtiin 1.9.2021-5.10.2021

Puoluekantansa kertoi 1 754 haastateltua.

Mittauksen virhemarginaali on 2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Voit ladata kannatusmittauksen aineiston täältä.
Uusi kansallismielinen puolueprojekti Sinimusta Liike kerää nyt kannattajakortteja!

Käy tekemässä kannatusilmoitus näppärästi ja nopeasti netissä: https://puoluerekisteri.fi/puolue/26

l'uomo normale

 • Kannatusjäsen
 • Jäsen^^^
 • ****
 • Viestejä: 12 686
 • Liked: 10179
 • Je suis. Sivistysporvari. Ihmisenä ja kuluttajana.
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #11432 : 07.10.2021, 18:26:49 »
Vihreiden kannatusvuotoa voi selittää että naiset yleensä eivät pidä kylmissä kämpissä asumisesta. Jos riittävän monelle muuten tiedostavalle selviää elokapinahengen ja asumisen tason laskun ja kustannusten nousun välinen yhteys, voi vihreiltä prosentti kannatusta pysyvästi siirtyä varsinaiseen vasemmistoon.
« Viimeksi muokattu: 07.10.2021, 18:28:27 kirjoittanut l'uomo normale »
And madness and despair are a force.
Socially distancing.

Pallopääkissa

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 162
 • Liked: 317
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #11433 : 07.10.2021, 20:56:15 »
Anon VKK taitaa olla osastossa "Muut"?

Pitäisi muistaa se että prosentti ja prosenttiyksikkö eivät ole sama asia. Esimerkkinä vaikka persujen kannatus joka nousi 0,1 prosenttiyksikköä. Prosentteina se on sitten (0,1/17,6)* 100 = 0,57 prosenttia.

@Julleht Miten puolueiden väliset kannatussiirtymät pystytään havaitsemaan gallupissa tai vaalien äänestyksessä? Jos jokin puolue nostaa kannatusta ja jokin menettää, mistä lisäkannatus on saatu, ja mihin menetetty kannatus menee? Onko kannatuksen lisäys saatu siltä puolueelta joka on menettänyt, vai onko se saatu kaikilta puolueilta sekä nukkuvilta ja uusilta äänestäjltä? Entäs se kun puolue menettää kannatusta, meneekö se jollekin puolueelle, usealle puolueelle, vai nukkuville?

Entä jos siirtymistä tapahtuu jostain puolueesta "katsomoon" tai toisinpäin? Entä se jos on uusi äänestäjä eli on saanut äänioikeuden, eli ei ole aikaisemmin voinut äänestää?

Julleht

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 316
 • Liked: 2431
 • Se ärsyttävä keskustelusta keskustelija.
Vs: 2009-01-02 YHDISTETTY Puolueiden kannatusluvut
« Vastaus #11434 : tänään kello 01:35:46 »
Miten puolueiden väliset kannatussiirtymät pystytään havaitsemaan gallupissa tai vaalien äänestyksessä?

Vaalien äänestyksessä itsessään ei kyetä havaitsemaan puolueiden kannatussiirtymiä, sillä annettua ääntä ei pysty (onneksi) yhdistämään äänestäjään jälkeenpäin. Pääasiallinen tapa onkin siis se perinteinen: kysyä ihmisiltä, että ketä äänesti viime kerralla. Tätä on tabuloitu näkyvämmin Suomen Kuvalehden toimesta sekä vaikkapa teoksessa Wiberg (toim.) 2011, s. 62 ja liite 1.

Joudutaan siis luottamaan ihmisten sanaan kyselytutkimuksissa, joka aiempaa äänestämistä kysyttäessä on aika epätarkka (liite 2), johtuen sosiaalisesta paineesta, psykologisesta halusta olla voittajan puolella, ja muusta.

Lainaus
Jos jokin puolue nostaa kannatusta ja jokin menettää, mistä lisäkannatus on saatu, ja mihin menetetty kannatus menee? Onko kannatuksen lisäys saatu siltä puolueelta joka on menettänyt, vai onko se saatu kaikilta puolueilta sekä nukkuvilta ja uusilta äänestäjltä? Entäs se kun puolue menettää kannatusta, meneekö se jollekin puolueelle, usealle puolueelle, vai nukkuville? Entä jos siirtymistä tapahtuu jostain puolueesta "katsomoon" tai toisinpäin? Entä se jos on uusi äänestäjä eli on saanut äänioikeuden, eli ei ole aikaisemmin voinut äänestää?

Pääsääntöisesti kuukausittaisissa mittauksissa eli siis kovin lyhyellä aikajänteellä muutokset tapahtuvat ns. katsomon kautta, eli epävarmoihin ja epävarmoista. Ei tähän kohtaan ole lähdettä heittää, mutta muistaakseni joku tutkimuslafkan puhuva pää näin kertoi mittausartikkelissa joskus. Se kuulostaa kuitenkin ihan intuitiiviselta, että aika harva loikkaa suoraan puolueen äänestäjästä toiseksi, vaan siinä on sellainen jonkin mittainen tuumauspaussi jolloin ollaan epävarmoja.

Yksittäisestä mittauksesta ei siis kannata tuijotella tai lukea sen isompaa merkitystä sille, että kuka menettää ja kuka saa, ja kohdella tätä spesifinä siirtymänä.

Vaikka näin, joidenkin puolueiden äänestäjillä voi ihan silmämääräisesti havaita olevan selkeää rajapintaa tästä huolimatta, eli yhden menetys on usein toisen lisäbuusti. ja päinvastoin. Esimerkiksi kuluvalla vaalikaudella SDP:n ja perussuomalaisten kannatus on silmämääräisen nätisti mennyt aina vastakkaiseen suuntaan toisen osapuolen kanssa (liite 3). Tämä tukee vaikkapa yllä linkattua SK:n jutussa raportoitua havaintoa, että PS:n ja SDP:n välillä siirtymää on.

Uusien äänestäjien, ts. erityisesti sellaisten jotka äänestävät ensimmäistä kertaa, aiempaa äänestyskäyttäytymistä ei toki ole. Yleensä jos aiempaa ääenstämistä kysytään, on mukana myös vaihtoehto "en ollut äänioikeutettu", tai vastaava.
« Viimeksi muokattu: tänään kello 01:37:34 kirjoittanut Julleht »
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?

Tagit: