Naisten ja miesten puoluesuosikit – näin äänestäminen eriytyy - Eva
https://www.eva.fi/blog/2023/03/18/naisten-ja-miesten-puoluesuosikit-nain-aanestaminen-eriytyy/
Tämä olikin siis täysin erillinen juttu tai selvitys tuosta Savo-Karjalan puoluekannatusmittauksesta. Linkin juttu kertoo, miten EVA taas "tietää".
Näin kysely tehtiin
EVAn Arvo- ja asennetutkimus ei ensisijaisesti ole puoluetutkimus. Sen tarkoitus on kartoittaa suomalaisten näkemyksiä arvo- ja asennekysymyksistä ja selvittää niissä ajan yli tapahtuvia muutoksia sekä näkemyseroja eri väestöryhmien välillä. Yli 2 000 hengen ositettu satunnaisotanta antaa kuitenkin varsin kattavan kuvan myös siitä, minkälaisia eroja eri puolueiden äänestäjäryhmien välillä on.
Tulokset perustuvat 2 043 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 31.1.–13.2.2023. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin ja tulosgrafiikan on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.
Lainauksen korostukset minulta.
Jotenkin epäilen niin tätä EVAn arvo- ja asennekyselyä kuin aiempiakin EVAn ja muiden samankaltaisia uteluja siitä, kuka kannattaa Persuja, millainen on Persu-kannattaja jne jada jada...
Kun en enää muista, millainen on "tutkimusotos ositetulla satunnaisotannalla"? Ja tutkimusvälineenä on vielä internetpaneeli. Nämä kaksi tutkimusmenetelmää yhdistettynä ei herätä kovin suurta luottamusta, varsinkaan tulosten vertailtavuudessa pidemmällä aikavälillä. Mutta kai suomalaiset selvityksiä ja tutkimuksia rustailevat ylemmät toimihenkilöt tietävät mitä tekevät ja miten tekevät. Eikä heillä ole pelkoa, että kukaan alkaisi epäilemään heidän ylivertaisia metodeja, varsinkaan aiheeseen kouluttamattomat tavikset.
Ei sillä oma subjektiivinen mutu kertoo kyllä samaa kuin EVAnkin tutkimus, että naisten ja miesten arvot ottavat nyt vaihteeksi suurempaa eroloikkaa. Käsittääkseni sukupuolten välillä on aina ollut arvo- ja asenne-eroja samoin kuin sosioekonomisessa asemassa.
Jotenkin tästä taas tulee ajatus, että on olemassa narratiivi Perussuomalaisten kannattajakunnasta. Ensin on päätetty, millainen se on. Sitten on valittu välineet ja keinot, millä haluttu lopputulos saadaan "selvitettyä" tai "tutkittua". Miksi näin tehdään? Koska näin saadaan vaikutettua parhaiten arvo- ja asenneympäristöstään tärkeiden ihmisten, eli jonkinlaiseen elitismiin taipuvien ja useasti juuri korkeakoulutettujen, ihmisten ajatteluun ja päätöksiin. Ei sillä oma kokemusmaailma kertoo myös sen, että duunareissa on asennevammaisia typeryksiä, joilla sama levy pyörii ja pyörii, vaikka levyn saa välillä pysäytettyä ja rautalangasta kerrottua, levy on rikki, ei soi musiikki, on pelkkää rahinaa. Ylemmille toimihenkilöillä ei pitäisi sama päteä.
Kaikkinensa tämän EVAn tämän kertaisen selvityksen perusteella minä alan nähdä hyvin huolestuttavana suomalaisten ylempien toimihenkilöiden ja korkeakoulutettujen kognitiiviset kyvyt, kun Kokoomus-humppa menee heille edelleen täydestä eikä mm. katuväkivallan ja maahanmuuton välistä yhteyttä haluta nähdä. Sama typeryys ja silmien sulkeminen koskee myös EU:ta. Sama toisin sanottuna: johtavat ja asiantuntija-asemissa olevat suomalaiset ovat sekaisin, mikä ei enteile tulevaisuudelle kovin hyvää.
---
Tietysti Imyös
ltalehti uutisoi EVAn arvo- ja asennetutkimuksen, joka sanotusti ei ole "ensisijaisesti" puoluetutkimus, mutta jota ensisijaisesti käytetään puolueiden kannattajakunnan luokittelemiseen sekä arvo- ja asennevaikuttamiseen. Tämän johtopäätöksen minä teen.