Kirjoittaja Aihe: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet  (Luettu 16917 kertaa)

Sininärhi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 362
 • Liked: 5
Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« : 01.07.2011, 10:57:10 »
Modet voivat siirtää tämän, jos tämä on väärässä paikassa.   :-*

Olen jo pitkään halunnut rekisteröityä tälle foorumille ja kertoa Suomen sosiaalihuollon tuista ja toiminnasta yleisluontoisesti ja nimiä mainitsematta. Kun vihdoin keksin itselleni sopivan anonyymin nimimerkin ja keräsin tarpeeksi rohkeutta, olen valmis kertomaan omista kokemuksistani. Lisähuomautuksena sanottakoon, että minulta ei ole vaadittu salassapitoa tietojeni suhteen, minä en ole joutunut allekirjoittamaan mitään sopimusta enkä edes lupaamaan suullisesti, etten kertoisi tietojani eteenpäin.

Kuten osa teistä jo Tuvan ja / tai Kylänraitin puolelta on lukenutkin, olen ollut (lyhytaikaisessa) työsuhteessa eräässä sosiaalitoimistossa. Kyseisen sosiaalitoimiston toimikuvaan kuuluivat niin lastensuojelu kuin toimeentulotuetkin.
Ensiksi voisin avautua omista ja puolisoni kokemuksista. Puolisoni on ollut jo pitkään vakavan depression uhri, ja on vasta viime vuosina alkanut parantumaan. Hän elää sosiaalitoimiston tuella, sillä ei ole oikeutettu mihinkään muuhun tukeen (hän on osa-aikainen opiskelija, jolla ei ole näin ollen oikeutta opintotukeen, ei työmarkkinatukeen eikä mihinkään muuhun Kelan myöntämään etuuteen). Joka ikinen kuukausi tappelemme sosiaalihuollon kanssa siitä, onko puolisollani oikeus toimeentulotukeen vaiko ei. 
On harvinaista, jos tukipäätös tehdään alle 14 vrk:n sisällä – pari kertaa päätös on tullut yli kuukauden myöhässä. On ollut rahat tiukalla, sillä minullakin on vain opintotuki ja muutamia lisätuloja satunnaisista työkeikoista. Puolisoni saa toimeentulotukea yhteensä 600 – 650 euroa (päätöksen tekijästä riippuen), josta vuokra on maksettava itse. No, tämä meidän tilanteemme toimii vertailukohtana sille, mitä meinaan seuraavaksi kertoa.

Paljon on spekuloitu maahanmuuttajien saamia etuuksia, ja kilvan ovat päättävissä asemissa olevat julistaneet, että maahanmuuttajat saavat täsmälleen saman verran tukia kuin suomalaisetkin. Periaatteessa tämä on aivan totta.
Mutta siinä missä suomalaiselle opiskelijalle ei makseta lukion tai yliopiston kirjoja (pitää ostaa opintotuesta, mikä on aivan oikein, siihenhän se on tarkoitettu!), myönnetään maahanmuuttajaperheen lukioikäisille lapsille maksusitoumukset Suomalaiseen Kirjakauppaan / Akateemiseen Kirjakauppaan lukiokirjojen ostamista varten (kyseessä 4-lapsinen somaliperhe, jossa kaksi lukioikäistä tytärtä, vanhemmat työttömiä. Tulkkia tarvittiin hakemuksen käsittelyyn.).
Siinä missä suomalaiselle sanotaan talvitakkien, uusien kenkien sekä muiden vaatteiden kuuluvan toimeentulotuen perusosaan, myönnetään maahanmuuttaja(taustaisille) niihin erillistä harkinnanvaraista tukea (kyseessä nimestä päätellen venäläinen kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti, jonka kaikki lapset saivat 60e/henkilö uusiin takkeihin.) Romanihameeseen taasen oli myönnetty tukea eräälle naiselle useaan kertaan saman vuoden aikana, sillä ’vanha hame oli mennyt rikki’ (todisteita hameen rikki menosta ei ollut tarvinnut esittää).
Siinä missä sosiaalitoimisto systemaattisesti kieltäytyy ostamasta suomalaiselle köyhälle lapsiperheelle lastenvaunuja (tai myöntää harkinnanvaraista korkeintaan 50 euroa), ostetaan muun muassa somalaille erinäisiin uskonnollisiin syihin vedoten joka lapselle uudet lastenvaunut (poikalasta ei saa kuljettaa tyttölapsen vanhoissa vaunuissa).
Näiden satunnaisten harkinnanvaraisten lisäksi maahanmuuttajille ostetaan lähes järjettömin perustein sosiaalihuollon toimesta pesukoneita, sohvia, pöytiä ja sänkyjä (perusteina muun muassa 'sohvan pinta kulunut, ostakaamme uusi').

Maahanmuuttajien toimeentulotuki on myös useimmiten eri luokkaa suomalaisen kanssa. Suomalaiset alkoholistit tosin ovat samalla linjalla kuin maahamuuttajat – hekin saavat vuokrarahojensa lisäksi yleensä täyden toimeentulotuen, noin 400 – 600 euroa. Suomalaiselle yleensä myönnetään ko. könttäsumma, josta pitää maksaa itse vuokra, joten normaalille suomalaiselle jää käteen tuesta huomattavasti vähäisempi summa kuin samassa asemassa olevalle maahanmuuttajalle tai alkoholistille.
Periaatteessa tuki on siis sama niin suomalaisille kuin maahanmuuttajillekin, MUTTA maahanmuuttajat saavat harkinnanvaraista tukea suurempia summia ja huomattavasti useammin ja helpommin kuin kantasuomalaiset tuenhakijat.
Ei, minä en tiedä, mistä se johtuu. Syitä voi vain arvella.

Voisin vielä mainita sen, että toimeentulotuen suuruus riippuu aivan täysin siitä, kuka on hakemuksen käsittelijä (käsittelijät vaihtuvat tiuhaan tahtiin). Jotkut vaativat enemmän liitteitä ja selvityksiä kuin toiset. Toisille riittää pelkkä puhelinsoitto harkinnanvaraisen pyyntöön, kunhan tulee toimistolle neuvottelemaan. Toiset taas vaativat nivaskan paperia pelkästään toimeentulotuen myöntämisen perusteeksi, ja harkinnanvaraista on turha edes yrittää pyytää.
Kokemuksteni pohjalta voisin todeta, että toimeentulotuen pitäisi olla läpinäkyvä tuki: paljon sitä myönnetään, millä perusteilla, ja mikä on harkinnanvaraisten tukien suuruus.
Nämä harkinnanvaraiset tuet kun sattuvat olemaan tiukasti varjeltua tietoa. Kertomani perusteella varmaankin ymmärrätte, miksi.

Kiitos, kun sain viimeinkin avautua tästä mieltäni kalvaneesta epäkohdasta. Pahoittelen syvästi, jos kirjoitukseni aiheuttaa verenpaineen nousua.
Tarkoitukseni ei ole pahoittaa kenenkään mieltä, ainoastaan avautua faktoista.

MoonShine

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 152
 • Liked: 10
 • Perusnuiva - VHM
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #1 : 01.07.2011, 11:04:12 »
Tervetuloa joukkoon!
Palstalaisten verenpaine on ollut ns. 'tapissa' jo vuosia, joten emme helpolla hätkähdä.
Harkinnan varaiset tuet on varmastikin sellainen viidakko koko maassa, että vaatisi hieman julkista perkaamista.
« Viimeksi muokattu: 01.07.2011, 15:57:15 kirjoittanut MoonShine »
Onko oikein, että minulla verotuksen kautta on elatusvelvollisuus aikuiseen ihmiseen, joka ei ole minulle edes sukua ja lähtöisin jostain Afrikasta?

Miksi vihapuhe Jussi Halla-ahosta on vitsi, mutta vitsi Jani Toivolasta on vihapuhetta?

Forumin yksityisviestit ovat edelleen moderoimattomia.

Kitaransoittaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 201
 • Liked: 1
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #2 : 01.07.2011, 11:17:40 »
Tervetuloa joukkoon!
Palstalaisten verenpaine on ollut ns. 'tapissa' jo vuosia, joten emme helpolla hätkähdä.
Harkinnan varaiset tuet on varmastikin sellainen vidakko koko maassa, että vaatisi hieman julkista perkaamista.
Lisäksi suomalaiset eivät usein saa niitä perustukiakaan, vaikka lain mukaan niihin olisivat oikeutettuja.

Siitä kuitenkaan ei julkisuudessa ole paljoa näkynyt juttua, joskus muutama vuosi sitten oli telkkarissa tosin lyhyt kertomus, ihan henkilökin mukana, jossa joku mainoksia jakoi surkealla palkalla, ei saanut soppalan tukia joten hommaa riitti. Toimittajat eivät kuitenkaan paremmin perehtyneet että miksi ei saanut.

Ovathan nuo salassapidettäviä tietoja mutta toimittajien luulisi uskaltavan olevan siitä välittämättä. Ilmeisesti viha suomalaisia kohtaan on niin suuri heillä että ennemmin valehtelevat vaikka ei voi enää kellään olla jäänyt huomaamatta että Suomesta on tahallaan tehty aina kurjistuva leipäjonojen maa jossa suomalaisten oloja heikennetään vuosittain.

Enempi on tuollaista sontaa jossa ihqut mamut ansaitsee kaikki tuet mutta suomalaiset ei osaa edes asua:
http://hommaforum.org/index.php/topic,52485.0.html
2011-07-01 Karjalainen: Väärät syytökset oikaistava (mamu-sosiaalituet)

Suomalaisista löydetään aina esimerkiksi joku mahdollisimman luuseri, mamuista joku - sanotaanko poikkeus.

hoxpox

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 609
 • Liked: 55
 • takarivistä huutelija
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #3 : 01.07.2011, 11:25:14 »
Palstalaisten verenpaine on ollut ns. 'tapissa' jo vuosia, joten emme helpolla hätkähdä.
Harkinnan varaiset tuet on varmastikin sellainen vidakko koko maassa, että vaatisi hieman julkista perkaamista.

Tukien julkistamisesta
on ollut äänestys forumilla aiemmin. Julkistamalla tuet ja niiden saajat ratkeaisi moni ongelma, mutta jostain syystä se herättää voimakasta vastustusta.

D-con

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 219
 • Liked: 57
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #4 : 01.07.2011, 12:21:04 »
Tervetuloa Sininärhi, ja kiitos rohkeudestasi. Se on sitäkin arvostettavampaa, kun tiedämme esim. Helsingin kaupungin sosiaaliviraston linjan "rintamakarkureihinsa", jotka eivät enää pysty visertelemään sen lauluja jonka leipää syövät. Sen leivän tuleminen nimittäin voi loppua hyvin nopeasti, niin kuin parille täällä kirjoittaneelle ja muuten äänessä olleelle virastolaiselle on jo käynyt.

Toivotaan että meitä tulee vielä paljon lisää, sillä ilman uskallusta kaikki muuttuu yhä pahemmaksi.

Miniluv

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 31 389
 • Liked: 13432
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #5 : 01.07.2011, 12:43:37 »
Modet voivat siirtää tämän, jos tämä on väärässä paikassa.   :-*

Aluejako: omat avaukset maahanmuutto --> Tupa, poliittiset asiat --> Kylänraitti.

Mediasta löytyneet maahanmuuttoaiheet: Uutiset, joko Koti- tai Ulkomaat.

Tämän siirrän Tupaan.

"Luulisi että tähän ikään mennessä olisi edes jotain tajunnut elämästä ja yhteiskunnasta." Rosa Meriläinen, HS 30.9.2014

Viestistäsi tulee minulle ilmoitus, jos kirjoitat tekstiin @Miniluv. Tai laita yksityisviesti.

AstaTTT

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 983
 • Liked: 1774
  • Rakkaudesta Suomeen
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #6 : 01.07.2011, 13:02:05 »
Kiitos, Sininärhi, että tuot omaa kokemustasi foorumille.
Omakohtaisesti olen kuullut suoraan "varsinaisilta maahanmuuttajilta" heidän saamistaan etuuksista ja ne ovat todella paljon paremmat kuin kotoperäisten saama tuki, ja he kokevat, että tuki kuuluu heille toisin kuin kotoperäinen, joka usein häpeilee sitä, että joutuu turvautumaan tukeen ja yrittää sinnitellä keinolla millä hyvänsä, että tarvitsisi mahdollisimman vähän tukea.

Olen ihmetellyt, miksi tietyille maahanmuuttajaryhmille ei kelpaa käytetty, kierrätetty tavara, vaan sen on pakko olla uutta, ja tuossa viestissäsikin mainitaan, ettei poikalapselle voi käyttää samoja lastenvaunuja, kuin tyttölapselle - uskonnollisista syistä. Mitähän nämä uskonnolliset syyt ovat, ihmettelen.

Mutta kiitos, Sininärhi, avautumisestasi.  :)

Alfresco

 • Vieras
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #7 : 01.07.2011, 15:02:15 »
Omakohtaisesti olen kuullut suoraan "varsinaisilta maahanmuuttajilta" heidän saamistaan etuuksista ja ne ovat todella paljon paremmat kuin kotoperäisten saama tuki

Tämä harkinnanvaraisus luo tilanteen missä pärstäkertoimen mukaan voi alkaa jakelemaan tukia. Sinänsä se on ihan laillista ja voi aina väittää, että pykälät on kaikille samat. Niinhän ne on, mutta kun ne tulkitaan eri lailla riippuen ihonväristä.

Minulla on julkisen sektorin sosiaalielimissä useita tuttuja, jotka osaavat kertoa ihan samanlaisia yleisiä asioita kun Sininärhi, ilman salassapitovelvollisuuden rikkomista tietysti, eli ei kovin yksityiskohtaisia mutta kuitenkin. Yleinen mielikuva niistä on, että mamujen ja mustalaisten kokonaistuet ovat korkeammat kun kantisten. Joitain tukia myönnetään jopa ukomaalaisille ulkomaahan, jos vaikka pariskunnan toinen osapuoli on Suomessa vierastryövoimana. Esim. ulkomaisen raksamiehen vaimo saa Suomelta lapsilisiä vaikka asuu kotimaassaan. Perustuu kuulemma johonkin EU pykäliin.

Lisäksi järjestemässä on reikiä, jotka mahdollistavat ihan selvän kusetuksen, jota mamut ja mustalaiset hyödyntävät häikäilemättömästi. Yksi on esim. se, että Ruotsin ja Suomen välillä sukkuloivat mamut ja mustalaiset ovat kirjoilla molemmissa maissa ja nostavat kahdet tuet ja eläkkeet. Toinen juttu on kusetus erilaisilla kuljetuskorvauksilla. Esim. taksilla liikkumisesta saa korvauksia tietyissä tapauksissa ja kuiteilla keplotellaan ihan ruttininomaisesti tai korvaukset hyväksytään ilman kuitteja pelkällä tuenhakijan tarinaan luottaen.
« Viimeksi muokattu: 01.07.2011, 15:24:28 kirjoittanut Alfresco »

Sininärhi

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 362
 • Liked: 5
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #8 : 01.07.2011, 15:08:11 »
Omakohtaisesti olen kuullut suoraan "varsinaisilta maahanmuuttajilta" heidän saamistaan etuuksista ja ne ovat todella paljon paremmat kuin kotoperäisten saama tuki

Tämä harkinnanvaraisus luo tilanteen missä pärstäkertoimen mukaan voi alkaa jakelemaan tukia. Sinänsä se on ihan laillista ja voi aina väittää, että pykälät on kaikille samat. Niinhän ne on, mutta kun ne tulkitaan eri lailla riippuen ihonväristä.

Juuri tuota yritin ilmaista. Otetaan omakohtainen esimerkki.
Puolisoni hakee toimeentulotukea, joka myönnetään hänelle kolmen viikon vitkuttelun jälkeen. Hän saa 600 euroa tililleen, harkinnanvaraisesta ei puhettakaan.
Samaan aikaan minä törmään töissä tapaukseen, somalinaiseen, joka on yksinhuoltaja. Hän hakee toimeentulotukea, ja hänelle myönnetään sitä 680 euroa. Sen lisäksi hän saa harkinnanvaraista tukea uusien kattiloiden ostamiseen (150 euroa), vuokrarahoista osan (en nyt muista tarkkaa summaa, 400-500 euroa) sekä maksusitoumuksen lastenrattaisiin.

On tämä Suomen sosiaalitoimi ihastuttavan tasa-arvoinen. Onneksi puoliso on jo kuntoutuksessa, pääsee pian työelämään ja eroon koko paskalaitoksesta.

Jouko

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 824
 • Liked: 888
 • Jouko Lilja
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #9 : 01.07.2011, 15:33:04 »
Näitä kun verrataan siihen hirveästi mainostettuun satasen korotukseen niin ei tiedä itkeäkö vaiko nauraa. Toki pitäisi työkykyisen ihmisen saada tehdä työtä ansaitakseen elantonsa ja saada myös sellaista palkkaa että sillä tulee toimeen ilman tukiaisia.

Mutta mitäs me teemme sitten kun Suomesta teollisuus häippäisee lopullisesti Aasiaan vihervirhepolitiikan lykkimänä? Ei sosiaalihuoltoa kauan pyöritetä velkarahalla. Eikä paljon mitään muutakaan julkista palvelua. Kyllä vientituloja kipeästi tarvitaan hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pitämiseksi. Sellainen ehtymätön luonnonvara kuin mamut eivät sitä pulmaa ratkaise.

 Haloo, kuuleeko hallitus?!
“Raja railona aukeaa.Edessä Aasia, Itä.Takana Länttä ja Eurooppaa;varjelen, vartija, sitä.”

Uuno Kailas

Suomessako jokin mamujen aiheuttama huumeongelma? Ja khatin kontit!

Komediaa, parodiaa, sarkasmia ja ivaa; lakonisuutta ja kyynisyyttä unohtamatta

Nyökkäily; Tuo aikamme valtiomiestaito

AstaTTT

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 983
 • Liked: 1774
  • Rakkaudesta Suomeen
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #10 : 01.07.2011, 16:01:24 »
Ei sosiaalihuoltoa kauan pyöritetä velkarahalla.

Niin. Maa pyörii jo velkarahalla ja sen takia on äärettömän tärkeää käynnistää kaivostoiminta lupaavilla alueilla, tutkia kaikki mahdolliset keinot saavuttaa omavaraisuus kaikilla mahdollisilla sektoreilla (mukaanlukien Impiwaarat ja maaseudun uudelleenasutus) ja viedä, viedä ja viedä, kunnes olemme taas taloudellisesti vahvoja. Suomi olisi mahdollista saada nousuun pikaisestikin, jos tahtoa löytyisi.

Ja kaikki mahdollinen byrokratia alas.

Peril

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 099
 • Liked: 28
 • 101
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #11 : 01.07.2011, 16:03:23 »

Periaatteessa tuki on siis sama niin suomalaisille kuin maahanmuuttajillekin, MUTTA maahanmuuttajat saavat harkinnanvaraista tukea suurempia summia ja huomattavasti useammin ja helpommin kuin kantasuomalaiset tuenhakijat.
Ei, minä en tiedä, mistä se johtuu. Syitä voi vain arvella.


Kuka nämä harkinnanvaraiset tuet päättää ja mihin ohjeistukseen nojataan?

Lasse

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 163
 • Liked: 12900
 • The Great Resist vs. The Great Reset
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #12 : 01.07.2011, 16:17:55 »
Joitain tukia myönnetään jopa ukomaalaisille ulkomaahan, jos vaikka pariskunnan toinen osapuoli on Suomessa vierastryövoimana. Esim. ulkomaisen raksamiehen vaimo saa Suomelta lapsilisiä vaikka asuu kotimaassaan. Perustuu kuulemma johonkin EU pykäliin.

No vaimo ei varmaan lapsilisiä saa, ellei ole alle 17-vuotias. EU-geimeissä perhe-etuudet maksetaan työntekovaltion lainsäädännön mukaan, mutta jos asuinmaa maksaisi enemmän, saa erotuksen myös itselleen. Suomen etuudet muuten eivät ole EU-maiden parhaita.

EU-lainsäädäntö
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/291007095921HS?openDocument

Euroopan unionissa liikkuvan henkilön oikeudet
http://www.kela.fi/in/internet/liite.nsf/NET/261110144709PM/$File/2009.5485_FI.pdf?OpenElement

--Lasse
« Viimeksi muokattu: 01.07.2011, 16:20:23 kirjoittanut Lasse »
NOVUS ORDO HOMMARUM
-All Wars Are Bankers' Wars-

Minne me olemme menossa?

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 193
 • Liked: 15415
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #13 : 01.07.2011, 16:41:29 »
Olisitpa ottanut edes muutaman kopion jotka olisi voinut lähettää vaikkapa PS-kansanedustajalle.  Muuten tämäkin juttu on vain anonyymin anonyymi teksti jollakin palstalla ilman mitään viitteitä, että olisi totta.

Kiitos kuitenkin.
googleta ja pissaa pisimmälle !

flammee

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 748
 • Liked: 800
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #14 : 02.07.2011, 12:32:57 »
Voisiko olla että tukien saamisessa olisi kysymys painostuksesta ja uhkailusta? Eli hankalat asiakkaat saisivat positiivisen päätöksen nopeasti?

Kitaransoittaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 201
 • Liked: 1
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #15 : 02.07.2011, 12:37:52 »
Voisiko olla että tukien saamisessa olisi kysymys painostuksesta ja uhkailusta? Eli hankalat asiakkaat saisivat positiivisen päätöksen nopeasti?
Voi. Tosin näillä maahanmuuttajillahan on myös kaikenlaisia muita keinoja käytössään, omat suhteita omaavat avittajat pitämässä huolta heistä.

atella

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 388
 • Liked: 7
 • Suvaitsevainen ei ehkä suvaitse sinua lainkaan
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #16 : 03.07.2011, 20:05:25 »
Voisiko olla että tukien saamisessa olisi kysymys painostuksesta ja uhkailusta? Eli hankalat asiakkaat saisivat positiivisen päätöksen nopeasti?
Voi. Tosin näillä maahanmuuttajillahan on myös kaikenlaisia muita keinoja käytössään, omat suhteita omaavat avittajat pitämässä huolta heistä.

Kuten aiemmin olen maininnut, entinen naisystäväni oli töissä sossuna pk seudulla. Valitteli joskus kuinka "musta mies" voivotteli että puutetta on kaikenlaista, ja rahaa pitäisi saada.

Samaisessa toimistossa myös veistä esitetiin, ja sitten eikun karkuun työpaikalta.

Veronmaksajana, ja siis myös sossuhörhötyksen maksajana, katson että minulla oikeus, itse asiassa velvollisuus, voida  seurata minne rahani menee. Vaan eipä ole. Piilotellaan tukien määrää ja laatua, sekä esitetään että kaikki on hyvin, eikä väärinkäytöksiä ole.
« Viimeksi muokattu: 03.07.2011, 20:57:51 kirjoittanut atella »
"On totta että voit huijata kaikkia ihmisiä jonkin aikaa;
voit jopa huijata joitakin ihmisiä kaiken aikaa;
mutta et voi huijata kaikkia ihmisiä kaiken aikaa."

- Abraham Lincoln

Paju

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 853
 • Liked: 1486
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #17 : 03.07.2011, 20:34:22 »

Luulisi, että myönnetyistä tuista olisi ainakin kunnan päättävissä elimissä toimivien saatavilla tietoa, jollei yksittäisistä päätöksistä (henkilötiedot poistettuina), niin yhteenvetoina:

- paljonko on myönnetty harkinnanvaraista tukea
- mihin tarkoitukseen
- millä perusteella
- jne.

Vaikka sosiaalivirasto käsittelee arkaluontoisia tietoja, on mieletöntä, jos se voi mielivaltaisesti pimittää tekemänsä päätökset ja etenkin niiden perustelut.

Saippuakupla

 • Vieras
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #18 : 03.07.2011, 20:44:07 »
Kuka nämä harkinnanvaraiset tuet päättää ja mihin ohjeistukseen nojataan?

STM:n ohjeistus löytyy tästä:
Julkaisuja 2007:11. Toimeentulotuki. Opas toimeentulotukilain soveltajille.

Lisäksi tällainen mielenkiintoinen työryhmä on toiminut, mutta en ole nähnyt sen raporttia:
Ulkomaalaisille maksettavan toimeentulotuen käsittelyä koskevien menettelytapojen selkeyttäminen -työryhmä

Saippuakupla

 • Vieras
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #19 : 03.07.2011, 21:04:40 »
Toimeentulotuen vuositilasto taas löytyy täältä, mutta myönnettyjä tukia ei tilastoida maahanmuuttajastatuksen tai kansalaisuuden mukaan. Tosin tilastointiin merkitään henkilötunnus viitehenkilöltä, joka lähinnä vastaa perheen toimeentulosta. Sitä kautta olisi halutessa varmasti mahdollista selvittää asiaa ja tehdä tilasto.

"OHJEITA TIETOJEN ANTAMISESTA VUODEN 2010 TOIMEENTULOTUKITILASTOA VARTEN

Vuoden 2010 tiedonkeruussa ei ole tapahtunut muutoksia edelliseen vuoteen nähden, sen sijaan ohjeita on hieman tarkennettu. Ohjeen muutoskohdat on merkitty tekstiin reunaviivalla.

Tämän tilaston ulkopuolelle rajataan ne pakolaisille ja paluumuuttajille annetut avustukset, jotka valtio on kokonaan korvannut. Pakolaisten toimeentulotuen turvaamista koskevat korvaukset voidaan suorittaa kunnalle valtion varoista enintään kolmelta vuodelta. Turvapaikanhakijoiden toimeentulosta huolehtivat vastaanottokeskukset. Paluumuuttajien osalta valtio voi korvata toimeentulotuen antamisesta kunnalle aiheutuneet kustannukset täysimääräisinä enintään puolen vuoden ajalta henkilön maahan saapumisesta lukien. Lisäksi silloin, kun toimeentulotukea on annettu siksi, ettei henkilö maahanmuuttoon liittyvän asemansa vuoksi voi saada eläkettä tai muuta sosiaaliturvaetuutta, valtio voi korvata kustannukset enintään viideltä vuodelta."

Golimar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 700
 • Liked: 37907
 • Ego sum Spartacus
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #20 : 15.11.2021, 13:46:43 »
Olisi mielenkiintoista tietää kuinka moni tuonkin etuuden saajista on matu.

Lainaus
X

Kotona asuva 16-vuotias voi saada Kelalta 800 euroa kuntoutusrahaa kuussa – nyt opettajat arvostelevat etuutta, joka pahimmillaan menee päihteisiin
Kela maksaa nuoren kuntoutusrahaa vuosittain yli 12 000 henkilölle. Osa nuorten kanssa toimivista ammattilaisista arvostelee tukimuotoa ja pitää sitä jopa passivoivana.

X

Kolme nuorten parissa pitkään toiminutta opettajaa tietää monta tarinaa kuntoutusrahaan liittyvistä ongelmista. Ylen haastattelemat ammattilaiset esiintyvät nimettöminä, jotta luottamus nuoriin säilyisi jatkossakin.

– Vastikkeettomasti maksettu raha ei ole edistänyt nuoren kuntoutumista, vaan kääntynyt nuorta vastaan ja passivoinut häntä, kertoo eräs anonyymisti esiintyvä opettaja.

X

Nuoren kuntoutusrahaa voi saada myös neljän kuukauden ajalta takautuvasti.

– Nuori asuu vielä kotona ja voi saada ensin kolme tuhatta takautuvasti käteen ja sen jälkeen 800 euroa kuussa.

X

Nuorten parissa toimivat ammattilaiset toivovat, että kuntoutusrahan käyttöä seurattaisiin.

Kela ei kuitenkaan valvo, mihin nuori rahan käyttää.

– Sitä ei ole säädetty Kelan tehtäväksi. Me emme sitä selvitä emmekä kysy, mihin hän sen rahan käyttää, sanoo erikoissuunnittelija Marjut Hevosmaa Kelalta.

Haastateltujen opettajien ehdotus on, että etu kanavoitaisiin nuoren tarvitsemiin tukitoimiin esimerkiksi palveluseteleinä tai maksusitoumuksina. Nykyinen laki ei kuitenkaan salli sitä.

– Alun perin nuoren kuntoutusrahan tarkoituksena oli välttää nuoren siirtymistä työkyvyttömyyseläkkeelle. Kun nuorella on opiskelukykyyn vaikuttava diagnosoitu sairaus tai vamma, hän silti pystyisi jatkamaan opiskelua, sanoo neuvotteleva virkamies Milja Tiainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

X

Juttuun haastatellut opettajat kertovat, että Kela tarkistaa heidän oppilaidensa opintojen edistymisen kerran vuodessa.

Heidän mukaansa Kela perii etuuksia takaisin hyvin harvoin. Nuori voi tehdä lyhennettyä opiskelupäivää tai -viikkoa, ja siksi nuoren kuntoutusraha on armollisempi kuin opintoraha.

– Kyllä nuori voi olla hukassa elämänhallintaongelmiensa vuoksi. Häntä ei koulussa näy, ja hän saa silti nuoren kuntoutusrahaa, sanoo kuraattori Anne Konttinen.

X

Mielenterveyden ongelmat ovat lääkärin mukaan yleisin syy hakea nuoren kuntoutusrahaa.

– Kelan mukaan 80 prosentilla hakijoista on mielenterveydellisiä haasteita.

X

Edunsaajien määrät lisääntyneet rajusti
Kela myöntää nuoren kuntoutusrahaa yli 12 000 nuorelle vuosittain.

Edunsaajien määrät ovat lähes kolminkertaistuneet kymmenen viime vuoden aikana.

X

https://yle.fi/uutiset/3-12182570

https://www.kela.fi/nuoren-kuntoutusraha


Jaska Pankkaaja

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 9 127
 • Liked: 10236
 • Finlayson, Fazer ja nyt myös Firas
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #21 : 15.11.2021, 14:42:38 »
^Olisi hauska myös tietää miten noilla rajoilla on "kuntouduttu".
Kai niillä joku mittari sentään on?
Joo tiedän ettei ole muuta kuin että Canada Goosea päälle ja iPhonea taskuun ja hölömölän väki maxaa :facepalm: :facepalm: :facepalm:
Those who make peaceful revolution impossible, make violent revolution inevitable. J.F Kennedy

Tabula Rasa

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 24 528
 • Liked: 17555
 • Kuka jos en minä
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #22 : 15.11.2021, 14:45:51 »
^Olisi hauska myös tietää miten noilla rajoilla on "kuntouduttu".
Kai niillä joku mittari sentään on?
Joo tiedän ettei ole muuta kuin että Canada Goosea päälle ja iPhonea taskuun ja hölömölän väki maxaa :facepalm: :facepalm: :facepalm:

En usko. Näissä ei yleensä ole minkäänlaista tulosvastuuta.
Hedelmistään puu tunnetaan.

''UPMn Kyselytutkimuksessa 40 prosenttia ei sisäistänyt sitäkään että puu on vessapaperin ja pahvin raaka-aine.''

Melbac

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 546
 • Liked: 2113
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #23 : 15.11.2021, 16:33:30 »
Omakohtaisesti olen kuullut suoraan "varsinaisilta maahanmuuttajilta" heidän saamistaan etuuksista ja ne ovat todella paljon paremmat kuin kotoperäisten saama tuki

Tämä harkinnanvaraisus luo tilanteen missä pärstäkertoimen mukaan voi alkaa jakelemaan tukia. Sinänsä se on ihan laillista ja voi aina väittää, että pykälät on kaikille samat. Niinhän ne on, mutta kun ne tulkitaan eri lailla riippuen ihonväristä.

Juuri tuota yritin ilmaista. Otetaan omakohtainen esimerkki.
Puolisoni hakee toimeentulotukea, joka myönnetään hänelle kolmen viikon vitkuttelun jälkeen. Hän saa 600 euroa tililleen, harkinnanvaraisesta ei puhettakaan.
Samaan aikaan minä törmään töissä tapaukseen, somalinaiseen, joka on yksinhuoltaja. Hän hakee toimeentulotukea, ja hänelle myönnetään sitä 680 euroa. Sen lisäksi hän saa harkinnanvaraista tukea uusien kattiloiden ostamiseen (150 euroa), vuokrarahoista osan (en nyt muista tarkkaa summaa, 400-500 euroa) sekä maksusitoumuksen lastenrattaisiin.

On tämä Suomen sosiaalitoimi ihastuttavan tasa-arvoinen. Onneksi puoliso on jo kuntoutuksessa, pääsee pian työelämään ja eroon koko paskalaitoksesta.
Voi suomalainen yh:kin saada saman mitä toi somali.Ne perustuu laskelmiin mitä ne antaa ja sitten on toi harkinnavarainen joka voi sisältää vaikka mitä,sitä myönnetään myös suomalaisille.Noiden laskelmat sanoo että somalilla ei ole tuloja ja lapsia hoidettavanaan joten se sitten saa jotain harkinnavaraisia kun vaan pyytää.Helsingissä ei kai myönnetä lastenrattaisiin maksusitouksia jollei kyse ole sitten jostain neljän istuttavia tms.

Shemeikka

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 6 380
 • Liked: 10387
 • Oulu- Uleåborg
  • Esa Paloniemi- nude but not naked
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #24 : 15.11.2021, 16:40:11 »
Syy, miksi matut saavat enemmän harkinnanvaraisia on rasismi. Matu voi valittaa päätöksestä ja epäillä syyksi tuen epäämiselle rasismia. Jokainen valitus täytyy käsitellä ja se virkailijan täytyy silloin perustella miksi epäsi tuen. Kun antaa rahaa matuille, välttyy ylimääräiseltä työltä. Helppo jakaa muitten rahoja.

Raakasti sanottuna: suomalaisen anomus on helpompi hylätä ilman seuraamuksia kuin matun.
Vain kuolleet kalat kulkevat virran mukana.

https://esapaloniemi.webnode.fi/
Nude but not naked

"Ajattele itse, tai muut päättävät puolestasi." Aku-Kimmo Ripatti

Shemeikka- mamukurssin käynyt suomalainen

Unpleasantly

 • Jäsen
 • *
 • Viestejä: 8
 • Liked: 42
Vs: Maahanmuuttajien sosiaalietuudet
« Vastaus #25 : 25.05.2022, 15:13:44 »
Vanha aihe, mutta nostan ylös. Itsekin olen työskennellyt vastaavanlaisten asioiden äärellä, ja suurin osa ottaa tuet vastaan kiitollisena. Niitä lapataan kyllä niin kantaväestölle kuin maahanmuuttajille joissain tapauksissa aivan käsittämättömiä määriä. Sitten ovat ne, jotka luulevat saavansa huutamalla tahtonsa läpi. Olen sanonut näissä tapauksissa, että huutaja saa opetella käyttäytymään ja sitten jatketaan keskustelua. Näin on 99% tapauksissa tapahtunut.

Tagit: