Myöskään perustuslakivaliokunnan entinen puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) ei mainitse kansainvälistä painostusta vaan keksii tehdä asiasta ihmisoikeuskysymyksen, vaikkei perustuslakivaliokunta maininnut ihmisoikeuksia
lausuntonsa perusteluissa. Sasi keksii perustuslakivaliokunnan päätokselle muutenkin perusteluja omasta päästään ja esittää ne perustuslakivaliokunnan jakamina yleisinä totuuksina.
Helsingin Sanomat, mielipide: Kimmo Sasi: Perustuslakivaliokunta pelasti ihmisoikeudet 1.3.2023
VAALIKAUDEN tärkein ihmisoikeusratkaisu tehtiin perustuslakivaliokunnassa 16. helmikuuta. Valiokunta totesi, että eläinsuojelulain on mahdollistettava sekä juutalainen että islamilainen teurastustapa.
Oli yllättävää, että hallitus antoi eduskunnalle lakiesityksen, jossa eläinten samanaikainen tainnuttaminen ja verenlaskun aloittaminen kiellettiin. YK:n ihmisoikeusneuvoston erityisraportoijat pyysivät ehdotuksesta selvityksen. EU komission antisemitismikoordinaattori kehotti Suomea muuttamaan esitystä.
Perustuslakivaliokunnan lausunto oli selkeä. Ehdotus loukkasi perustuslain 11. pykälän, Euroopan ihmisoikeussopimuksen 9. artiklan ja EU:n perusoikeuskirjan 10. artiklan takaamaa uskonnonvapautta.
Kaikkea muuta kuin selkeä, eikä perustuslakivaliokunnan lausunnossa puhuta mitään Suomen perustuslain, Euroopan ihmisoikeussopimuksen tai EU:n perusoikeuskirjan loukkaamisesta. Siinä vain viitataan sivumennen tarkemmin perustelematta, että
"perustuslain 11 §:ssä turvatun uskonnon harjoittamisen vapauden rajoitus ei kuitenkaan muodostu oikeasuhtaiseksi suhteessa kiellon taustalla olevaan eläinten suojelemisen tavoitteeseen". Muussa lausunnossa ei punnita oikeasuhtaisuutta tai edes määritellä, mitä se tässä yhteydessä tarkoittaa.
Sen sijaan lausunnossa kyllä mainitaan, että Euroopan ihmisoikeustuomioistumen päätöksen mukaan rituaaliteurastuksen kieltäminen ei loukkaa uskonnonharjoittamisen vapautta, mistä voi päätellä, että se ei myöskään loukkaa eurooppalaisia ihmisoikeussopimuksia, kuten Sasi (mutta ei siis perustuslakivaliokunta) väittää.
Tainnuttamisvaatimukselle ennen verenlaskun sallimista esitetään eläinten hyvinvointiin liittyviä, joskaan ei aivan kiistattomia, perusteita.
Perustuslakivaliokunta nimenomaan hyväksyi eläinten hyvinvointiin liittyvät seikat yksimielisesti kiistattomina:
Sinänsä perustuslakivaliokunnan mielestä on selvää, että ehdotetulle sääntelylle on hyväksyttävä eläinten suojelemiseen liittyvä painava yhteiskunnallinen peruste, joka kiinnittyy siihen hallituksen esityksessäkin (s. 160) kuvattuun seikkaan, että nykyinen tieteellinen tutkimusnäyttö tukee selkeästi verenlaskua edeltävää tainnutusta, jotta voidaan välttää parhaalla mahdollisella tavalla teurastukseen liittyvää eläimen kokemaa kipua ja kärsimystä.
Valvotulla verenlaskulla on historiallisesti pyritty eläinten kärsimysten välttämiseen ja ruuan puhtauteen. Laki sallii historiallisista syistä metsästyksen. Tämän vuoksi juutalaisen sechita- ja islamilaisen halal-teurastuksen kielto ei ole johdonmukaisesti perusteltu.
Nämä ovat Sasin omia näkemyksiä, jotka hän esittää harhaanjohtavasti perustuslakivaliokunnan näkemyksinä, vaikka lausunnossa ei todeta mitään tällaista.
Euroopassa joissakin maissa juutalainen ja islamilainen teurastustapa on kielletty. Saksa kielsi vuonna 1933 sechita-teurastuksen. Kiellolla olisi merkittävä vaikutus näiden uskontojen harjoittajiin. Suomessa on historialliset, hyvin integroituneet juutalainen ja tataariyhteisö. Niiden olemassaolo on todettu myös perustuslain perusteluissa. Jos nämä yhteisöt eivät voi harjoittaa omaa uskontoaan, pakottaisi Suomi heidät muuttamaan pois kotimaastaan.
Nämäkin ovat vain Sasin omia kaltevan pinnan argumentteja, vaikka Sasi antaa ymmärtää, että ne olisivat perustuslakivaliokunnan perusteluja. Eivät ole.
Perusteena kiellolle on esitetty, että uskonnollisin menetelmin teurastettua lihaa voisi tuoda ulkomailta. Kiellon tarkoituksena kuitenkin on, että mitä useampi maa kieltää uskonnollisen teurastuksen, sitä hankalammaksi vähemmistöjen asema käy.
Valitettavasti tuki ihmisoikeuksille ei ollut yksimielinen.
Olisin mielelläni kuullut Sasilta perustelut, miksi turhan tuskan aiheuttaminen eläimille fundamentalistisen uskonnontulkinnan vuoksi on ihmisoikeus, mutta ei, meni taas pelkäksi väistelyksi.