Kirjoittaja Aihe: Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava  (Luettu 22830 kertaa)

Lentomestari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 224
 • Liked: 12
 • Odottavan aika on pitkä
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #30 : 06.12.2011, 01:32:10 »
Talvivaaran toimitusjohtajan kuherruskuukausi on auttamatta loppu, googlaamalla "talvivaara saastuttaa", löytyy melkoinen lista pohjoisen lehtien kiukkuisia uutisia ja keskustelupalstojen purkauksia, eilen illalla Ajankohtainen kakkonen yritti sitkeästi haastatella Pekka Perää. Pekka Perä tuo "aikamme legenda" on tehnyt toisin kun oikea legenda gary grandi, perä on tuonut janon tykömme, kun vedet saastuu niin ettei saunavedeksi enään kelpaa, kalat ryhtyy selkäuimareiksi jne.....Herralle on riittänyt omassa pitopöydässä kystä kyllä ja hänet pystyy nykyisin oivallisesti tunnistamaan takaapäinkin poskistaan, pöydät on notkuneet herkkuja.  Maata röyhkästi saastuttamalla on omaisuus kerätty, annas olla jos taviskansalainen viskaa jätesäkkiin väärää tavaraa niin siivousfirma sakottaa biojätesäkin pilaamisesta, ym. Kun saastutetaan oikein perkeleesti niin sillloin ei oikeus enään toimikaan. Pekka Perä jättää jälkeensä saastuneen kainuun.

foobar

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 19 927
 • Liked: 38006
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #31 : 06.12.2011, 01:37:10 »
En usko sekuntiakaan että pohjoisen lehtien intressiryhmiä se saastutus kiinnostaisi. Pitää vaan keksiä joku vihollinen, jota vastaan hyökätä. Totuus on toissijaista, mitä se sitten sattuukin olemaan.
"Voi sen sanoa, paitsi ettei oikein voi, koska sillä antaa samalla avoimen valtakirjan EU:ssa tapahtuvalle mielivallalle."
- ApuaHommmaan siitä, voiko sanoa Venäjän tekevän Ukrainassa siviilien kidutusmurhia ja voiko ne tuomita.

Morsum

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 852
 • Liked: 864
 • Keelah se'lai
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #32 : 06.12.2011, 01:50:06 »
Käsittääkseni Suomessa on yksi maailman avokätisimpiä kaivoslakeja maailmassa. Se kyllä houkuttelee sijoittajia, mutta ei sekään nyt ihan oikein ole, että kansallisomaisuutta kaivetaan tuosta noin vain ulkomaille vietäväksi, kunhan vain liiketoimintaan liittyvät perusmaksut maksetaan. Kaivoksessa ne resurssit ovat kuitenkin pysyvästi kaivettu, eivätkä milloinkaan tule takaisin.

 Suomessa olisi tehtävä ainakin lainsäädäntö kriittisten resurssien suhteen, joiden on pysyttävä maan rajojen sisällä. Toisinsanoen, niitä ei saa kaivaa mikään ulkomainen yhtiö, vaan ne on käytettävä Suomen valtion toimesta, kun pula maailmalla kasvaa. Kaivosteollisuuden yleensä toivotan erittäin tervetulleeksi, mutta jonkinlainen kaivannaisvero olisi syytä periä.

 Suomi voisi myös harkita makean veden myymistä maailmalle. Siitä on jatkuvasti yhä suurempi pula, mutta meillä sitä on käytännössä loputtomat, sekä uusiutuvat varastot. Voisimme ihan hyvin vetää jonkin vesiputken kuivuudesta kärsivään maailmaan, ja alkaa myymään vettä. Ei tetenkään vesilähteitä itsessään, mutta niiden tuottama vesi toisi varmaan sileitä seteleitä valtion kassaan.
LGBTQ, harajukufashion, rainbowfashion, BLM, ACAB, NATO,
https://www.instagram.com/morsumi/

Lentomestari

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 224
 • Liked: 12
 • Odottavan aika on pitkä
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #33 : 06.12.2011, 02:07:21 »

 Suomi voisi myös harkita makean veden myymistä maailmalle. Siitä on jatkuvasti yhä suurempi pula, mutta meillä sitä on käytännössä loputtomat, sekä uusiutuvat varastot. Voisimme ihan hyvin vetää jonkin vesiputken kuivuudesta kärsivään maailmaan, ja alkaa myymään vettä. Ei tetenkään vesilähteitä itsessään, mutta niiden tuottama vesi toisi varmaan sileitä seteleitä valtion kassaan.

Perä on jättänyt jälkeensä muistakseni jo kuusi järveä jotka ei enään kelpaa juotavaksi (takuulla tulee lisää) ja lähin järvi ei käy enään saunavedeksikään, olleet viimeaikaisissa tv- ohjelmissa aiheena, kartasta voi katsoa lähimmät järvet. Järvet on sellaisia joissa on kesämökkiasutusta, eli ei enään mitään lätäköitä. Aika tarkka kartta löytyy tuon linkin kautta. Hassusti Talvivaaran kaivoksen länsipuolelle (noin 20 km) jää Halla-aho.

http://talvivaaraymparisto.nettisivu.org/uutinen-34/

Nännijäkälä

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 164
 • Liked: 8
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #34 : 24.02.2012, 15:27:07 »
Lainaus
Suomi on lupaavimpia kaivosalueita maailmassa

Maailman kaivosyhtiöille tehdyn kyselyn mukaan Suomi on alalle lupaavimpia toiminta-alueita maailmassa.

Kanadalaisen tutkimusyhtiön Fraser Instituten tuoreen kyselyn mukaan maailman kaivosyhtiöt pitävät Suomea toiseksi houkuttelevimpana alueena maailmassa. Ykköseksi tuli Kanadan New Brunswick.

Fraser Institute on haastatellut Survey of Mining Companies: 2011/2012 -kyselyään varten 802:n kaivosalan yrityksen johtohenkilöitä eri puolilta maailmaa. Kyselyssä mukana olevien yritysten yhteenlasketut tutkimuskulut olivat viime vuonna 6,3 miljardia dollaria. Vuosittainen kysely on tehty vuodesta 1997 lähtien.

Kärkikymmenikössä oli viisi Kanadan provinssia ja kaksi Yhdysvaltain osavaltiota sekä Suomen ohella Ruotsi, mikä kertoo alan kiinnostuksen suuntautumisesta Pohjolaan.

– Chile on ollut ainoa Pohjois-Amerikan ulkopuolinen maa, joka on ollut kärkikymmenikössä joka vuosi. Nyt sen paikan ovat ottaneet Suomi ja Ruotsi, jotka ovat nousseet kaivosalan supertähdiksi, kyselyn koordinaattori, Fraser Instituten varapuheenjohtaja Fred McMahon sanoo yhtiön tiedotteessa.

Suomi nousi tänä vuonna kakkoseksi viime vuoden viidenneltä sijalta. Ruotsi säilytti paikkansa listan seitsemäntenä.

Muut alueet olivat kolmanneksi tullut Kanadan Alberta takanaan Yhdysvaltain Wyoming sekä Kanadan Quebec ja Saskatchewan. Yhdysvaltain Nevada oli kahdeksas, Irlanti yhdeksäs ja Kanadan Yukonin territorio kymmenes.
http://www.taloussanomat.fi/perusteollisuus/2012/02/24/suomi-on-lupaavimpia-kaivosalueita-maailmassa/201223933/12
Jännä miten Norja ja Venäjä olivat kaukana kärjestä tuolla listalla, vaikka ovat naapurimainamme täällä pohjolassa...

PaulR

 • Vieras
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #35 : 24.02.2012, 15:33:58 »
Sijoittaisin Lapin kaivosyhtiöihin. Jos olisin tietämätön isojen poikien suunnitelmista.

Cicero

 • Vieras
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #36 : 24.02.2012, 16:09:33 »


Australiassa oli menossa tämä sama keskustelu viime vuonna. Kaivosfirmat teki valtavia voittoja eikä valtiolle jäänyt juuri mitään. Ratkaisuksi tuli kaivosvero eli "Resource Super Profits Tax": http://www.reuters.com/article/2010/05/02/us-australia-tax-idUSTRE6410MY20100502


Tuon kaivosveron voisi porrastaa sen mukaan, miten paljon jatkojalostusta tapahtuu Suomen rajojen sisällä <- Sitä pienempi veroprosentti.

Hyvä ajatus. Ehkä veron pitäisi olla jonkinlainen "bulkkivero" joka koskisi muutenkin sitä että maata lähinnä puhdistettaisiin raaka-aineista.

Hyviä ehdotuksia. Ehkäpä joku PS-edustaja voisi tästä ehdotuksia kehitellä jottei maa jää ihan pelkästään "kokoomuslaisen talousosaamisen" varaan. Tuo Australian esimerkki on mainio, jos siis toisessa maassa on tällaista kokeiltu menestyksellä.

Emo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 34 839
 • Liked: 38331
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #37 : 13.06.2012, 11:05:03 »
Laitanpa tähän ketjuun kun en sopivampaakaan löytänyt:

http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kotimaa/8480-hs-seurakunta-perui-leirit-talvivaaran-saasteiden-pelossa

Lainaus
Sotkamossa sijaitseva Kivijärvi ei sovi seurakunnan leiritoimintaan. Syyksi katsotaan lähellä sijaitsevan Talvivaaran kaivoksen päästöt. Seurakunta ja Kajaanin kaupunki peruivat HS:n tietojen mukaan jo viime vuonna viisi lapsille ja nuorille suunnattua leiriä ihottumavaaran vuoksi. Myöskään tänä vuonna ei leirejä järjestetä.
 
- Pelkäämme, että lapset saavat ihottumaa. Emme uskalla päästää heitä enää uimaan, kertoo Kajaanin seurakunnan kiinteistöpäällikkö Juha Vornanen Helsingin Sanomille.
 
Vornasen mukaan veden laadussa tapahtui selkeä muutos kaivoksen aloitettua toimintansa. Kajaanin kaupunki on todennut Kivijärven uimakelpoiseksi, mutta Vornanen katsoo, etteivät mittaukset ole olleet riittävän kattavia.
 
Seurakunta ei ole toistaiseksi vaatinut Talvivaaralta korvauksia virkistyskäytön menetyksistä. Talvivaaran ympäristöpäällikkö on viime kesänä kertonut yhtiön olevan syytön lasten iho-oireisiin.

Suomessa kaivostoiminta on kaikin tavoin syvän Afrikan tasoista toimintaa!

http://suomenluonto.blogit.fi/talvivaaran-uusi-ongelma-raskasmetalleja-valunut-vesistoihin/

Lainaus
Kadmiumin ja nikkelin sallitut
 pitoisuudet ylittyvät selvästi eräissä
 Talvivaaran ympäristön vesistömittauspisteissä.
 Lisäksi menetelmästä nyt paljastuvan puutteen
 vuoksi kaikki kadmium-ylitykset eivät
 välttämättä edes näy nykyisissä mittauksissa.
« Viimeksi muokattu: 13.06.2012, 11:09:23 kirjoittanut Emo »

Emo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 34 839
 • Liked: 38331
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #38 : 07.11.2012, 15:23:06 »
Jos Suomi on osa euroopan unionia, on kaivoksetkin jossain euroopassa, ei Suomessa. Me saadaan jätteet talteen ja malmirahat on mennyt niille joilla on jo nyt rahaa liikaa.

EU:n tavoitteissa on saada määräämisoikeus jäsenmaidensa mineraali-, vesi- ja muiden varojen käyttöön, se luki jossain heidän ohjelmassaan. Heidän, sillä en koe olevani osa EU:ta, vaikka Suomi nyt ihan perustuslainkin mukaan on sen jäsen.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012110716301278_uu.shtml

Niinistö: Toista Talvivaaraa ei tule!

Lainaus
Ympäristöministeri lähtee huomenna paikan päälle Talvivaaraan.

Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr) mukaan Talvivaaran vuoto on vakava ympäristörikkomus. Ministerin mukaan toista Talvivaaraa ei tule. Hän puhui tiedotustilaisuudessa Eduskunnassa.

- Nyt riittää. Sellainen tunne on itselläni, Niinistö sanoi.

Ville Niinistö lähtee huomenna torstaina ympäristöministeriön kansliapäällikö Hannele Pokan kanssa paikan päälle Talvivaaraan.

Hänen viestinsä kaivoksen lähiasukkaille on, että Talvivaaran ja viranomaisten on tiedotettava avoimesti ja ajantasaisesti niin, että se on ymmärettävää.


Mitenkähän on, onko Oulun juomavedet tulilinjalla? Oulun kaupunki käsittääkseni ottaa vetensä Oulujoesta, joten ilmeisesti vain ajan kysymys milloin Oulussa alkaa saasteet juosta hanasta?

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 374
 • Liked: 7528
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #39 : 07.11.2012, 16:58:00 »
Lainaus
Vaikka kaivosala on strategisesti tärkeä toimiala Suomessa on yksityistettäessä

Kaivosala ei ole strategisesti tärkeä ala Suomelle. Se on vain taloudellisesti tärkeä ala. Kommarien pitäisi erottaa nämä asiat toisistaan.

On ihan sama kuka omistaa kaivokset kunhan Suomi saa malmistaan irti tarpeeksi rahaa. Siihen tarvitaan vain sopiva verottaminen, ei valtiollista kaivostoimintaa.

Oma terästuotanto on todella tärkeää ja omavaraisuus malmin suhteen on siinä jopa strategista kriisitilannetta ajatellen. Aina ei kannata olla joka asiassa vastarannankiiski, Alfresco.

Mitsenkäs terästeollisuus liittyy kaivostoimintaan?? Ovat ihan eri asioita.

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 374
 • Liked: 7528
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #40 : 07.11.2012, 17:03:45 »
Käsittääkseni Suomessa on yksi maailman avokätisimpiä kaivoslakeja maailmassa. Se kyllä houkuttelee sijoittajia, mutta ei sekään nyt ihan oikein ole, että kansallisomaisuutta kaivetaan tuosta noin vain ulkomaille vietäväksi, kunhan vain liiketoimintaan liittyvät perusmaksut maksetaan. Kaivoksessa ne resurssit ovat kuitenkin pysyvästi kaivettu, eivätkä milloinkaan tule takaisin.

 Suomessa olisi tehtävä ainakin lainsäädäntö kriittisten resurssien suhteen, joiden on pysyttävä maan rajojen sisällä. Toisinsanoen, niitä ei saa kaivaa mikään ulkomainen yhtiö, vaan ne on käytettävä Suomen valtion toimesta, kun pula maailmalla kasvaa. Kaivosteollisuuden yleensä toivotan erittäin tervetulleeksi, mutta jonkinlainen kaivannaisvero olisi syytä periä.

 Suomi voisi myös harkita makean veden myymistä maailmalle. Siitä on jatkuvasti yhä suurempi pula, mutta meillä sitä on käytännössä loputtomat, sekä uusiutuvat varastot. Voisimme ihan hyvin vetää jonkin vesiputken kuivuudesta kärsivään maailmaan, ja alkaa myymään vettä. Ei tetenkään vesilähteitä itsessään, mutta niiden tuottama vesi toisi varmaan sileitä seteleitä valtion kassaan.

Makeasta vedestä ei ole pulaa eikä tule. Rahasta jolla tätä vettä voi ostaa on pulaa. Ja kaikkien yritysten kotimaisuuden suojaaminen olisi hyvä asia.

Hämeenlinnan Oraakkeli

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 13 374
 • Liked: 7528
 • لا يوجد إله غيره من الشيطان والنبي محمدا أو خادمته
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #41 : 07.11.2012, 17:08:03 »
Talvivaaran kurssi ja hintta pörsissä ihmetyttää. Itse myisin äkkiä pois jos omistaisin.

menninkäinen

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 223
 • Liked: 15
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #42 : 07.11.2012, 17:53:28 »

 Suomi voisi myös harkita makean veden myymistä maailmalle. Siitä on jatkuvasti yhä suurempi pula, mutta meillä sitä on käytännössä loputtomat, sekä uusiutuvat varastot. Voisimme ihan hyvin vetää jonkin vesiputken kuivuudesta kärsivään maailmaan, ja alkaa myymään vettä. Ei tetenkään vesilähteitä itsessään, mutta niiden tuottama vesi toisi varmaan sileitä seteleitä valtion kassaan.

Perä on jättänyt jälkeensä muistakseni jo kuusi järveä jotka ei enään kelpaa juotavaksi (takuulla tulee lisää) ja lähin järvi ei käy enään saunavedeksikään, olleet viimeaikaisissa tv- ohjelmissa aiheena, kartasta voi katsoa lähimmät järvet. Järvet on sellaisia joissa on kesämökkiasutusta, eli ei enään mitään lätäköitä. Aika tarkka kartta löytyy tuon linkin kautta. Hassusti Talvivaaran kaivoksen länsipuolelle (noin 20 km) jää Halla-aho.

http://talvivaaraymparisto.nettisivu.org/uutinen-34/

Tää on ihan perseestä! Siellä sitä paskaa valuu Talvivaarassa maaperään ja tuomiot korkeintaan rahallista sakkoa. Vittu häpeäpaaluun moiset lurjukset ja kansan nähtäväksi.


Emo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 34 839
 • Liked: 38331
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #43 : 07.11.2012, 18:20:52 »
http://www.hs.fi/kotimaa/Talvivaaran+vuoto+paikannettiin+vedess%C3%A4+runsaasti+uraania/a1305613358354

Lainaus
STUK:n mukaan kaivoksesta ympäristöön purkautuvassa vedessä on ennakoitua korkeampia uraanipitoisuuksia, alustavien arvioiden mukaan 100–200 becquereliä litrassa (Bq/l).
 
Suomessa pohja- ja pintavesien uraanipitoisuus on tyypillisesti alle yksi becquereliä litraa kohti.

Lainaus
Uraanipitoisuus ympäristöön purkautuvassa vedessä on siinä määrin korkea, että Säteilyturvakeskus (STUK) tehostaa ympäristön radioaktiivisuuden valvontaa Talvivaarassa.

Lainaus
Kainuun ely-keskuksen mukaan vuotokohta paikannettiin päivällä.
 
Altaasta vuotaa yhä vettä noin 6 000 kuutiota tunnissa. Pääosa vedestä valuu etelän suuntaan. Pohjoisen suuntaan vuotavasta vedestä on pieni osa mennyt alapuolisiin vesistöihin.
 
Ely-keskuksen mukaan etelän puoleiset varoaltaat ovat täyttymässä. Niistä saatetaan joutua juoksuttamaan vettä Vuoksen vesistöalueiden suuntaan.

Eli homma hanskassa ja hanskat kadoksissa.

ekto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 859
 • Liked: 209
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #44 : 08.11.2012, 09:03:10 »
Mitä itse olen käsittänyt kaivoksista on se, että niiden perustaminen on hyvin kallista ja takaisinmaksuajat ovat pitkiä. Suomella ei ilmeisesti ole varaa sijoittaa näin massiivisia rahoja ko. toimintaan kun niitä rahoja saadaan sen verran hitaasti takaisin. Jos suomella olisi varaa niin tuskin politikot mieluummin myisivät luvat kuin perustelisivat valtiollisia kaivosyhtiöitä poliittisine suojatyöpaikkoineen. Miettikää mikä määrä rahaa ja valtaa tuolla saisi. Uskon että rahat ja kantti eivät riitä ja hyvä niin koska ajatelkaa nyt Six-Packin tapaista populistihallitusta johtamassa helposti suteen menevää pitkänajan sijoitusta jossa olisi vaikkapa eläkerahat kiinni.

Eikä tätä voi verrata kreikan lainottamiseen. Kreikan tapauksessa pankki myöntää suomelle 100 lainan jolla epävarma kreikka kuittaa oman satasen lainansa pankille. Nyt pankki edelleen lainaa satasta kreikalle (suomen kautta) ja saa siitä korkotuottoa, mutta pankkitoiminnan riski on suomen hartioilla. Kun kreikka ei maksa, suomi joutuu maksamaan.

ekto

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 859
 • Liked: 209
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #45 : 08.11.2012, 11:23:54 »
Mikä sitten ajaa politikkoja toimimaan kuvaamallasi tavalla? En jaksa uskoa että takana on vain tilastojen korjailu sillä ei siitä kummempaa meteliä ole pidetty. Hyöty olisi haittoihin nähden myös varsin pieni. Mitä "kokoomus" politikko voittaa antamalla malmimme pois?

Emo

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 34 839
 • Liked: 38331
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #46 : 08.11.2012, 18:11:57 »
http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/talvivaaran-tayttyneissa-varoaltaissa-ei-pohjarakenteita/611656/

Lainaus
Talvivaaran varoaltaissa ei ole lainakaan pohjarakenteita, kertoo Suomen luonto.
 
Kainuun ely-keskuksen ympäristönsuojeluyksikön päällikkö Unto Ritvanen vahvisti lehdelle, että altaiden pohjalla on vain moreenia.

Lainaus
Talvivaaran kaivoksen varoaltaista on alettu juoksuttaa vettä Vuoksen valuma-alueelle Lumijokeen.

Juoksutettu vesi on ely-keskuksen mukaan ainakin alkuvaiheessa ollut puhdistettua purkuvettä, jonka pitoisuudet ovat ympäristölupavaatimusten mukaisia.

Alkuvaiheessa.   ;D

Suomi ON kehitysmaa, Hölmölä.

desperaato

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 617
 • Liked: 524
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #47 : 08.11.2012, 22:15:54 »
Sijoittaisin Lapin kaivosyhtiöihin. Jos olisin tietämätön isojen poikien suunnitelmista.

Kerro lisää isojen poikien suunnitelmasta.

desperaato

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 617
 • Liked: 524
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #48 : 08.11.2012, 22:38:49 »
Tuntee kyllä olleensa aivan naivin pöhlö kun on uskonut ja luullut, ettei Suomessa enää voisi tapahtua näin häikäilemätöntä ympäristön raiskaamista vain muutaman €uron tähden.
Olisi luullut, että tämmösiä lahjomalla hoidettuja hommia tapahtuisi nykyään vain jossain Kiinassa, Venäjällä ja keharimaissa mutta Suomessa!
Talvivaaran johtajat, jotka on jo tahkonneet miljoonia omiin pusseihinsa, ovat olleet riskeistä ja jopa rikoksista täysin tietoisia alusta lähtien.
Jos Talvivaaran hommista tehtäisiin kunnollinen, kattava selvitys, sieltä paljastuisi äärimmäisen suuri, törkeydessään sanoin kuvaamaton korruptiovyyhti, joka johtaisi vaan niin pitkälle, ettei sellaista tulla koskaan tekemään. Kassakaappi kamaa.
« Viimeksi muokattu: 08.11.2012, 22:41:00 kirjoittanut desperaato »

sivullinen.

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 064
 • Liked: 8963
 • Ahjo on viha. Kosto on kipinä.
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #49 : 08.11.2012, 22:51:06 »
Suomen kaivospolitikka on mielestäni jo rikollisella tasolla. Tähän on pakko saada muutos. Maan luononvaroja ei vaan voi ryöstää täällä tavalla.

Tavallisella afrikkalaisen kehitysmaan tasolla siis. Kaivetaan mitä jaksetaan, ja paskat juoksutetaan järviin.

Afrikan mallin kaivostoiminnan maahanmuutto toimii vesistöjemme rikastuttajana.
"Meistä ei olisi mikään sen suotavampaa kuin sivullisen esittämä marxilainen analyysimme arvostelu." (Lenin)

kekkeruusi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 314
 • Liked: 4164
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #50 : 01.03.2013, 15:06:22 »
YLE: Suomi maailman paras maa kaivoksille

Syykin taitaa olla selvillä:

YLE: Vapaavuori: Kaivoslakia ei rukata uusiksi Ministereiden huolta Suomen kaivosalan tilanteesta tivasi vasenryhmän kansanedustaja Markus Mustajärvi.

Mustajärvi viittasi helmikuun puolivälissä televisiossa esitetyyn dokumenttiin Napapiirin Kongo. Ohjelmassa puututtiin kriittisesti Suomen ulkomaisille kaivosyhtiöille antamaan tukeen ja siihen, että Suomeen tulee yhtiöiltä vain vähän maksuja ja veroja maaperän rikkauksista verrattuna muihin maihin.

Mustajärven mielestä valtio on pahentanut tilannetta luopumalla omistuksistaan kaivosalalla. Mustajärvi sanoi, että kaivoslain seurauksena Lemmenjoen lapiokaivajat ovat joutuneet selkä seinää vasten samaan aikaan, kun Talvivaara saattoi jatkaa toimintaa 90:stä huomautuksesta huolimatta.


areena: Ulkolinja : Napapiirin Kongo. Suomi tukee avokätisesti ulkomaisia kaivosyhtiöitä, mutta pyytää vain vähän maksuja maaperänsä rikkauksista.

Onhan se helppoa olla paras maa kaivoksille, kun annetaan kaikki ilmaiseksi ja tukeakin päälle. Kansalaisaloitteista löytyy tällainen:

Kaivosveron käyttöönotto Suomessa
On täysin järjetöntä, että kallioperästämme kaivetaan uusiutumattomat luonnonvarat ilman, että me Suomalaiset hyödymme siitä käytännössä millään tavalla. Kaivosteollisuuden tuomista työpaikoista saatavat edut ovat pientä sen rinnalla, mitä kaivosveron tuotto, ja sen oikeaoppinen rahastoiminen antaisivat meille pitkäaikaisena hyötynä(esim. Norjan öljyrahasto). Verolla tulisi olemaan suuri kansantaloudellinen merkitys.

Ympäristönäkökohtaakaan ei missään tapauksessa saa unohtaa. Ei voi olla oikein, että yksityisomistuksessa olevat kaivosyhtiöt vievät maaperämme rikkaudet ulkomaille ja jättävät siitä rahan sijasta korvaukseksi saastunutta maata.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/122

Minusta se on liki maanpetos luovuttaa kansallista omaisuuttamme, malmiresurssejamme, nykyisellä tavalla ulkomaisille toimijoille.

Impivaaranilves

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 970
 • Liked: 62
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #51 : 01.03.2013, 15:12:26 »

Syykin taitaa olla selvillä:

Minusta se on liki maanpetos luovuttaa kansallista omaisuuttamme, malmiresurssejamme, nykyisellä tavalla ulkomaisille toimijoille.
Tässä asiassa ei taida oikein verotkaan auttaa koska kumminkin niistä vetkuttelevat irti. Kansallistaminen on ainoa tapa estää luonnon tuhoutuminen ja uusiutumattomien luonnonvarojen ryöstö.

nitkunatku

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 430
 • Liked: 472
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #52 : 01.03.2013, 15:45:57 »
tehkääpä kansalaisaloite
Nyt tai joskus toiste.

wannabe

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 520
 • Liked: 342
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #53 : 01.03.2013, 16:19:19 »
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipiteet/lukijalta/kaivokset-ovat-tulevaisuuden-ongelma-1.34440

Hyva mielipidekirjoitus keskiviikon Maaseudun Tulevaisuudesta.

Lainaus
[...]
Suunnitteilla on kymmeniä kaivoshankkeita, monissa louhittava aines sisältää uraania. Edes Natura-alueet eivät ole esteenä, noin 4?100 neliökilometriä alueista on varattu eritasoisesti kaivostoimintaan.

Tukesin tietojen mukaan Suomen pinta-alasta noin kuudesosalla on jonkinasteinen kaivosyhtiön varaus tai varaushakemus.

Alue on kuin Uusimaa, Kymenlaakso, Päijät- ja Kanta-Häme sekä Varsinais-Suomi yhteensä.
Suomi on siis menettänyt suvereniteetin paljon suurempaan alueeseen kuin sodissa Neuvostoliitolle pakolla luovutettu Karjalan alue, joka oli noin 25?000 neliökilometriä. Kaivoslain mukaan varattu alue on varaajan toimenpiteiden kohteena, halusi maanomistaja sitä tai ei.

Kaivokset työllistävät muutaman vuosikymmenen, mutta seuraukset ja ympäristötuhot ovat ikuisia. Kaivosjätteet ovat suuri ongelma, sillä malmiemme pitoisuudet ovat yleensä alhaiset ja kaivoshiekkajätettä kertyy tuhansia tonneja.

Maaperämme on lisäksi monin paikoin uraanipitoista. Meille joko kerrotaan, ettei uraania aiota hyödyntää tai annetaan mielikuva maaperän puhdistamisesta, kun uraani ”otetaan talteen”.
Joka tapauksessa esille kaivettu, jauhettu uraanipitoinen maa on aivan eri asia kuin rikkomattomassa maassa oleva jokseenkin vaaraton malmi. New Yorkin Blacksmith-instituutin mukaan alkuperäisestä radioaktiivisuudesta jää kaivosten valtaviin jätekivikasoihin noin 85 prosenttia, otettiin uraani talteen tai ei.

Tämä aines on alttiina tuuli- ja vesieroosiolle levittäen radioaktiivista ja kemiallista saastumista ympäristöön käytännössä ikuisesti. Vaikutussäteeksi on arvioitu 50 km vesistöjen pilaantumisen lisäksi.

[...]

Louhintavero on heti otettava käyttöön ja sen tulee perustua louhittavan aineksen määrään, jolloin kaikkein heikoimpien esiintymien louhinta ei houkuttele suuriin avolouhoksiin.

PETRA HINTIKAINEN
puutarhuriKotka
"En minä teitä tarvitse. Minulla on jo teidän lapsenne." -AH

Saturoitunut

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 987
 • Liked: 2333
 • Ilmeisesti
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #54 : 01.03.2013, 17:05:50 »
Lainaus
Kaivokset työllistävät muutaman vuosikymmenen, mutta seuraukset ja ympäristötuhot ovat ikuisia. Kaivosjätteet ovat suuri ongelma, sillä malmiemme pitoisuudet ovat yleensä alhaiset ja kaivoshiekkajätettä kertyy tuhansia tonneja.

Et semmonen aivopieru tällä kertaa.

Yleensä kiekunaa kaivoksien kansallistamisesta kuulee lähinnä erisorttisten gepardihattujen suusta, kun ne kaiken muun tuhottuaan päättävät iskeä kyntensä seuraavaksi kaivostoimintaan. Vastaavasti tässäkin sossulandian asukit makoilevat velttoiluun tottuneina luonnonvarojensa päällä, antavat jonkun muun tehdä investoinnit ja työn, kunnes sitten äkkiä pillastuvat huomatessaan, että "sehän tekee investoinneilla ja työllä RAHAA!!!" ja sitten huudetaankin "Valde! Valde tuu auttaan!" Ei puhettakaan siitä, että suomalaiset itse perustaisivat yrityksiä ja kaivaisivat ne malmit maasta. Kyllä sen on pakko olla valtio (= joku muu kuin minä, ei nyt millään itse repeä, ku on tää huono selkäkin ja telkkarissa kokkiohjelma ja lääkärikin aavisteli työallergiaa).

Jouko

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 824
 • Liked: 888
 • Jouko Lilja
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #55 : 01.03.2013, 17:17:40 »
Lainaus
Kaivokset työllistävät muutaman vuosikymmenen, mutta seuraukset ja ympäristötuhot ovat ikuisia. Kaivosjätteet ovat suuri ongelma, sillä malmiemme pitoisuudet ovat yleensä alhaiset ja kaivoshiekkajätettä kertyy tuhansia tonneja.

Et semmonen aivopieru tällä kertaa.

Yleensä kiekunaa kaivoksien kansallistamisesta kuulee lähinnä erisorttisten gepardihattujen suusta, kun ne kaiken muun tuhottuaan päättävät iskeä kyntensä seuraavaksi kaivostoimintaan. Vastaavasti tässäkin sossulandian asukit makoilevat velttoiluun tottuneina luonnonvarojensa päällä, antavat jonkun muun tehdä investoinnit ja työn, kunnes sitten äkkiä pillastuvat huomatessaan, että "sehän tekee investoinneilla ja työllä RAHAA!!!" ja sitten huudetaankin "Valde! Valde tuu auttaan!" Ei puhettakaan siitä, että suomalaiset itse perustaisivat yrityksiä ja kaivaisivat ne malmit maasta. Kyllä sen on pakko olla valtio (= joku muu kuin minä, ei nyt millään itse repeä, ku on tää huono selkäkin ja telkkarissa kokkiohjelma ja lääkärikin aavisteli työallergiaa).
Kongossakin on se vanha kaivosjätekasa josta nyt tapellaan verissäpäin koska siinä on paljon arvokasta saatavaa nykymenetelmillä ja tarpeella.
“Raja railona aukeaa.Edessä Aasia, Itä.Takana Länttä ja Eurooppaa;varjelen, vartija, sitä.”

Uuno Kailas

Suomessako jokin mamujen aiheuttama huumeongelma? Ja khatin kontit!

Komediaa, parodiaa, sarkasmia ja ivaa; lakonisuutta ja kyynisyyttä unohtamatta

Nyökkäily; Tuo aikamme valtiomiestaito

kekkeruusi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 314
 • Liked: 4164
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #56 : 29.03.2013, 13:20:04 »
Nostanpa tätä nyt, kun mielestäni näin tärkeä asia ei saisi jäädä sivuun.
Aloite Suomen kaivosteollisuuden kansallistamisesta

Tätä ennen oli jo aloite 122
Kaivosveron käyttöönotto Suomessa

Jotain tälle pitäisi tehdä ja pikaisesti, ennen kuin annamme kaiken kansallisen malmiresurssimme ilmaiseksi ulkomaille. Nämä eivät ole uusiutuvaa tavaraa, ne voi kaivaa maasta vain kerran.

lurkkeri

 • Jäsen^^
 • **
 • Viestejä: 270
 • Liked: 570
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #57 : 29.03.2013, 13:38:09 »
Kaivosvero on demarihenkistä populismia. Paljon parempi malli, maailmalla jo kokeiltu, olisi se, että kavosyhtiöltä kerättäisiin rahastoon x prosenttia tuotoista. Tästä rahastosta sitten maksetaan saasteiden, maaperän, maiseman ym siivoaminen. Loput palautetaan yhtiölle, kun kaivostoiminta loppuu ja kaikki velvoitteet on hoidettu. Tämä antaisi yhtiölle motiivin hoitaa asiat kunnolla ja palkitsee siivosti toimivia kaivoksia. Valtio ottaa kyllä veroina riittävän osan toiminnasta,  palkoista, vientitulleista, ym.
Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden suhde oikeudenmukaisuuteen on suunnilleen sama kuin kommunistisen totuuden suhde totuuteen.

kekkeruusi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 314
 • Liked: 4164
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #58 : 29.03.2013, 13:45:19 »
Kaivosvero on demarihenkistä populismia. Paljon parempi malli, maailmalla jo kokeiltu, olisi se, että kavosyhtiöltä kerättäisiin rahastoon x prosenttia tuotoista. Tästä rahastosta sitten maksetaan saasteiden, maaperän, maiseman ym siivoaminen. Loput palautetaan yhtiölle, kun kaivostoiminta loppuu ja kaikki velvoitteet on hoidettu. Tämä antaisi yhtiölle motiivin hoitaa asiat kunnolla ja palkitsee siivosti toimivia kaivoksia. Valtio ottaa kyllä veroina riittävän osan toiminnasta,  palkoista, vientitulleista, ym.
Ei valtio saa veroina juuri mitään ulkomaalaisesta kaivostoiminnasta, sehän tässä se ongelma on. Kyllä ulkomaisen toimijan, miksei kotimaisenkin, pitäisi maksaa siitä että saa hyödyntää meidän kansallista omaisuuttamme. Missään muussa länsimaassa, eikä oikein kehitysmaissakaan, ei saa tällä lailla ilmaiseksi kaivaa rahanarvoista tavaraa ja valtiomme oikeasti vielä antaa tukiaisia sen kaivamiseen. Järjetöntä, sama kuin norskin maksaisivat ulkomaalaisille siitä että ne pumppaavat heidän öljyvarantonsa pois.

HMV

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 319
 • Liked: 1613
 • Suomen ja Ukrainan puolella
Kaivos- ja kaivannaisteollisuus kansallistettava
« Vastaus #59 : 27.06.2017, 20:31:00 »
Tämä on vanha keskustelu mutta kaiken muun mielenkiintoisen ohella on hyvä muistaa pitää silmällä näitä Suomen luonnonvara-asioitakin (jos vaikka onnistuisimme pelastamaan itsellemme ja jälkeläisillemme elämisen arvoisen tulevaisuuden tässä omassa maassamme).

Erityisesti siksi etteivät moraalittomat tai muuten vaan vajaat poliitikot ynnä muut suhmuroijat pääsisi luovuttamaan arvokasta omaisuuttamme ilmaiseksi tai pilkkahinnalla vieraiden tahojen haltuun.

Keskustelussa aiemmin (muutama vuosi sitten) mainittu Keliber Oy on edelleen suurimmaksi osaksi suomalaisomistuksessa:
https://www.keliber.fi/
https://www.keliber.fi/sijoittajat/suurimmat-osakkeenomistajat/

Mikä sai minut palaamaan tähän asiaan oli tämä uutinen:
Lainaus
"Hupsista" – tutkijat etsivät kuparia, mutta löysivätkin kymmenien miljardien edestä skandiumia Savosta

Seuraavaksi yritetään ratkaista, miten niin suuri määrä skandiumia saadaan hyödynnettyä teollisesti.

Kun GTK:n tutkijat lähtivät vuonna 2008 Rautalammin Kiviniemen maastoon, he etsivät aivan jotakin muuta kuin skandiumia. Suonenjoelta oli löytynyt kupari-nikkelipitoisia lohkareita ja tehtävänä oli selvittää, missä oli lohkareiden lähtöpaikka.

Pian havaittiin, ettei alueella ollut nikkeliä tai kuparia. Sen sijaan tutkijat halusivat kokeeksi tehdä muutaman kairauksen Kiviniemessä – ja yllättyivät.

– Kun analysoin näytteitä niin totesin että hupsista, tännehän tuli korkeampi skandiumpitoisuus kuin olen ikinä nähnyt, erikoistutkija Tapio Halkoaho kertoo.

Hän oli kollegoineen juuri löytänyt onnekkaasti high tech -metallien esiintymän, joka oli arvoltaan aivan toista luokkaa kuin etsitty kupari ja nikkeli.

Esiintymä on kooltaan Euroopan suurin ja laadultaan maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen. On arvioitu, että Kiviniemen skandium-esiintymän arvo on jopa 34 miljardia euroa. Lisäksi esiintymässä on poikkeuksellisen korkea pitoisuus zirkoniumia.

Juttu jatkuu:
https://yle.fi/uutiset/3-9690461
Aika menee arvellessa, päivä päätä käännellessä.

Tagit: pohjolan kongo!