UmmaGumma

Kirjoittaja Aihe: 2011-07-22 Räjähdys Oslon keskustassa (Breivikin iskut)  (Luettu 464737 kertaa)

acc

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 880
 • Liked: 2818
Vs: 2011-07-22 Räjähdys Oslon keskustassa (Breivikin iskut)
« Vastaus #2310 : 04.01.2019, 18:07:52 »
Se, ettei islamistien Euroopassa tekemistä terroriteoista ole tehty yhtään elokuvaa, johtuu yksinkertaisesti pelosta, eli islamistiterroristit ovat onnistuneet pelon levittämisessä. Ei kukaan elokuvatuottaja tai ohjaaja halua pommia kotiinsa tai teatteriketjun omistaja, että hänen teatterinsa palavat.

Huippuosaajat ovat osoittaneet, että Euroopassa terrori tehoaa ja on kannattavaa. Tarvikkeet ovat edullisia ja tekijöille palkkioksi käy kuolema tapahtumapaikalla. Ainoa investointi on, että jokunen hengenmies vaivautuu silloin tällöin pitämään innoittavan puheen ja potentiaalisiin tekijöihin suunnataan tekoihin kannustavaa viestintää. Tekijät hankkivat veitset, kivet ja ilotulitteet omalla kustannuksellaan. Se joka luo pelkoa ympäristöönsä, luo itselleen valtaa.
2017 Personality 13: Existentialism via Solzhenitsyn and the Gulag
(Huomaa: käsittämätön feministin raivokohtaus, kohta 42:00 eteenpäin)
https://www.youtube.com/watch?v=w84uRYq0Uc8

P

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 471
 • Liked: 9335
Vs: 2011-07-22 Räjähdys Oslon keskustassa (Breivikin iskut)
« Vastaus #2311 : 04.01.2019, 18:29:08 »
Oliko Eugen mielestänne terroristi?

Mielestäni ei ollut, ainakaan määritelmällisesti.

Eugen Schaumanin motiivi oli putsaa pois yksittäinen henkilö, joka pyrki hävittämään suomalaisuuden ja Suomen. Kyse oli siis väkivaltaisesta poliittisesta aktivismista yhdellä konkreettisella tavoitteella. Tarkoitus ei ollut luoda jotain pysyvää pelkotilaa tai uhkaa (terroria) maahan.

Poliittinen murhaaja hän oli. Tähtäin oli pelkästään kenraalikuvernööri Bobrikoffissa. Ei muissa. Hän oli yhtä vähän terroristi, kuin Kennedyn murhaaja(t)?

Eli Schaumann ei ollut terroristi. Jos hän olisi räjäyttänyt pommeja valtioneuvostossa ja tappanut satunnaisesti sen henkilökuntaa. Tai räjäytellyt kaduilla ohimarssivien venäläisten santarmien kohdalla, olisi terroristi.

Schaumann ei yrittänyt luoda yleistä pelkoa, vaan saada "Keisarin huomion".
Kestää parikymmentä vuotta ennen kuin suomalainen lapsi alkaa kuluttamisen sijasta tuottaa yhteiskunnalle jotain. Pakolaisen kohdalla kyse on luultavasti parista vuodesta. Siksi pidän puheita pakolaisten aiheuttamista kansantaloudellisista rasitteista melko kohtuuttomina.
- J. Suurpää, HS 21.4.1991

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 585
 • Liked: 75322
Vs: 2011-07-22 Räjähdys Oslon keskustassa (Breivikin iskut)
« Vastaus #2312 : 08.06.2019, 06:14:25 »
Lainaus
Vihan verkostot

”Sääli ettei Breivik tappanut sua, muuten hän teki mahtavaa duunia”, luki Utøyan terrori-iskusta selvinneen nuoren saamassa viestissä. Äärioikeistolaisen väkivallan lietsonta internetissä ei vähentynyt Breivikin tekojen jälkeen – se on vain raaistunut vuosi vuodelta.

”Katso kulman taakse, ensi kerralla seison siellä magnumin kanssa ja silloin sinä KUOLET saatanan SIKA!” Tällaisen viestin sai sosiaalisessa mediassa norjalainen Tarjei Jensen Bech, 27, viime vuoden maaliskuussa. Se oli vain yksi monista vastaavanlaisista vihaviesteistä, joita Bechille on lähetetty.
...
Helsingin Sanomat 8.6.2019

Maksumuurin takana, joten en päässyt kokonaan lukemaan, mutta Juho Typöltä ilmeistä likasankojournalismia, jossa yritetään liittää Jussi Halla-aho Breivikiin ja äärioikeistolaiseen väkivaltaan väittämällä muun muassa jälleen kerran totuudenvastaisesti, että Breivik olisi manifestissaan "siteerannut ihailevaan sävyyn" Halla-ahoa.

Todellisuudessa Breivik ei manifestissaan siteeraa tai kommentoi Halla-ahoa ihailevaan tai muuhunkaan sävyyn.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

törö

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 526
 • Liked: 10554
Vs: 2011-07-22 Räjähdys Oslon keskustassa (Breivikin iskut)
« Vastaus #2313 : 08.06.2019, 06:23:19 »
^ Sattui tuossa silmään, että pyhät ihmiset ovat alkaneet tehdä tv-uutisia yhteistyössä Oikean median kanssa jo ajat sitten. Näiltähän ei passaa vaatia itsesensuuria samalla tavalla kuin syntisiltä, mutta julkinen keskustelu on niin tarkkaan kaikenmaailman poliittisien hihhulien hallinnassa, ettei tämmöisiä joudeta panemaan merkille.

Jos täällä ollaan jo näin pitkällä, niin Norjassa ollaan varmaan sitten vielä pitemmällä.

https://www.tv7.fi/vod/player/65622/

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 585
 • Liked: 75322
Vs: 2011-07-22 Räjähdys Oslon keskustassa (Breivikin iskut)
« Vastaus #2314 : 08.06.2019, 13:32:18 »
Maksumuurin takana, joten en päässyt kokonaan lukemaan, mutta Juho Typöltä ilmeistä likasankojournalismia, jossa yritetään liittää Jussi Halla-aho Breivikiin ja äärioikeistolaiseen väkivaltaan väittämällä muun muassa jälleen kerran totuudenvastaisesti, että Breivik olisi manifestissaan "siteerannut ihailevaan sävyyn" Halla-ahoa.

Todellisuudessa Breivik ei manifestissaan siteeraa tai kommentoi Halla-ahoa ihailevaan tai muuhunkaan sävyyn.

Hesarin juttuun pätee sama, mikä tuotti Iltalehdelle vuonna 2012 langettavan tuomion Julkisen sanan neuvostolta, mutta tuo Hesarin muotoilu on vieläkin selvemmin epätosi tosiasiaväite kuin mielipide:

Lainaus
Julkisen sanan neuvosto JSN on antanut langettavan päätöksen Iltalehdelle, joka väitti pääkirjoituksessaan norjalaisen joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin maininneen oppi-isäkseen muun muassa kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps.). JSN katsoo, että pelkkä kansanedustajan nimen mainitseminen murhaajan manifestissa ei ollut riittävä peruste oppi-isäksi nimeämiselle.

JSN:n mielestä luonnehdinta ylitti ”kohtuuden rajat”, eikä yleisö voinut erottaa, oliko kyseessä lehden mielipide vai tosiasia.
Yle: JSN:ltä langettava päätös IL:lle - Halla-ahoa ei saanut nimittää Breivikin oppi-isäksi 22.11.2012

Vaikuttaa siltä, että toimittaja Typpö ei ole lukenut Breivikin manifestia, vaan on omaksunut virheellisen käsityksensä esimerkiksi Marianne Lydénin kirjasta. Tai sitten on lukenut, mutta ei ole ymmärtänyt, ettei Halla-ahon siteeraaja ole Breivik vaan Fjordman. Tai sitten on ymmärtänyt, mutta ei vain välitä, koska valhe tukee paremmin jutun uhkanarratiivia.

Lainaus käyttäjältä: HS 8.6.2019
Vielä muutama vuosi sitten olisi voinut kuvitella, että ainakin poliitikot reagoisivat Uuden-Seelannin iskun kaltaiseen massamurhaan pelkillä surunvalitteluilla, poliittisesta kannasta riippumatta. Nyt esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho kommentoi tekoa Twitterissä näin:

”Merkillepantavaa: lehtien mukaan on tapahtunut terrori-isku, joka ei ole yksittäistapaus eikä liity mielenterveyteen tai syrjäytymiseen. Myös yhteyksiä ja kytköksiä löytyy maailman toiselle puolelle asti.”

TÄLLAINEN reaktio on maahanmuuttokriittisissä piireissä nykyään jo ”klassinen retorinen keino”, [terrorismitutkija Leena] Malkki toteaa.

”Jos muslimi tekee terrori-iskun, alkaa sellainen lällätys, että ’oliko tässä taas yksittäistapaus’. Ja äärioikeistolaisen teon jälkeen sanotaan, että ’kyllä nyt nousi kauhea häly, mutta jos muslimi olisi tehnyt saman, sitä vain yritettäisiin ymmärtää.’”

Tämä on erikoinen näkemys, sillä tutkimustulokset osoittavat aivan päinvastaista, Malkki sanoo.

Jos muslimi tekee väkivallanteon, se saa tutkimusten mukaan neljä kertaa enemmän huomiota mediassa kuin jonkun muun tekemä. Ja kun haetaan väkivallanteoille selitysmalleja, niin kyllä nimenomaan valkoihoisten teot ovat niitä, joita pyritään selittämään esimerkiksi mielenterveysongelmilla.”
...
Euroopan ulkopuolella ääri-islamistiset terroriteot ovat luonnollisesti vieläkin yleisempiä. Viimeksi pääsiäisenä Sri Lankassa itsemurhaisku vaati yli 350 ihmisen  hengen. Silti olisi syytä huomioida, kuinka samankaltaista jihadistinen sekä äärioikeistolainen tai maahanmuuttovastainen terrorismi on – sekä niihin yllyttäminen. Tosin sillä erolla, että jihadistiseen verkkoviestintään on Euroopassa puututtu viranomaisten taholta paljon laajemmin, sanoo Malkki.

Sen sijaan äärioikeistolaista vihapuhetta ei suitsita läheskään yhtä tehokkaasti, vaikka äärioikeiston puolella usein valitetaankin heihin kohdistuvasta ”nettisensuurista”.

On tutkija Malkilta järjetön väite, että äärioikeistolaiseen terrorismiin tai siihen yllyttämiseen suhtauduttaisiin Euroopassa vähemmän tiukasti kuin islamistiseen. Esimerkiksi laittomaksi kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan voidaan Suomessa todeta nykyään jo pelkkä toteamus, että "kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja". Sen sijaan vaikkapa homoille ja islamista luopuville kuolemantuomion julistavien sharia-lakien siteeraaminen ei johda mihinkään.

Terrorismin torjunnassa on Euroopassa keskitytty muslimeihin siitä yksinkertaisesta syystä, että äärioikeistolainen terrorismi on siihen verrattuna harvinaista ja vaarattomampaa. Suhdeluku tapettujen määrässä on luokkaa sata, ja se olisi vieläkin suurempi, ellei niin monia islamistisia terrori-iskuja ehkäistäisi ennalta tiedustelun keinoin. Paljon puhutulla Breivikillä on Euroopassa pieni sekopäisten fanien joukko, mutta he eivät ole tehneet yhtä ainutta terrori-iskua Breivikin jälkeen. Toisin kuin väkivaltaisen jihadismin hyväksyvät muslimit, joita on Euroopassakin miljoonittain.

Suhtautuminen eri tahojen terrori-iskuihin on valtamediassa juuri päinvastainen kuin mitä Malkki kuvailee. Valtamedia ei millään tahtonut myöntää Turun puukotuksia islamistiseksi terrori-iskuksi vaan käyttää edelleen mieluummin kiertoilmaisua "Turun puukkoisku". Sen sijaan Breivikistä keksittiin ja keksitään edelleen vaikka minkälaisia uhkia ja äärioikeistoyhteyksiä Suomeen saakka. Aivan kuten tuossa toimittaja Typön jutussa. Se, mitä toimittaja kutsuu kauhistellen "äärioikeistolaisen väkivallan lietsonnaksi internetissä", kalpenee sen rinnalla, mitä on islamistinen väkivalta internetin ulkopuolella.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 585
 • Liked: 75322
Vs: 2011-07-22 Räjähdys Oslon keskustassa (Breivikin iskut)
« Vastaus #2315 : 08.06.2019, 16:43:28 »
Lainaus
Vihan verkostot

”Sääli ettei Breivik tappanut sua, muuten hän teki mahtavaa duunia”, luki Utøyan terrori-iskusta selvinneen nuoren saamassa viestissä. Äärioikeistolaisen väkivallan lietsonta internetissä ei vähentynyt Breivikin tekojen jälkeen – se on vain raaistunut vuosi vuodelta.

”Katso kulman taakse, ensi kerralla seison siellä magnumin kanssa ja silloin sinä KUOLET saatanan SIKA!” Tällaisen viestin sai sosiaalisessa mediassa norjalainen Tarjei Jensen Bech, 27, viime vuoden maaliskuussa. Se oli vain yksi monista vastaavanlaisista vihaviesteistä, joita Bechille on lähetetty.
...
Helsingin Sanomat 8.6.2019

Koko juttu: https://www.punkinfinland.net/forum/viewtopic.php?f=2&t=527688&sid=975892ac005a29a89981e4ea1e6dfdbf&start=225

Lainaus käyttäjältä: HS 8.6.2019
Utøyan terrori-isku oli poliittinen teko. ”Marxistit”, huusi Breivik muun muassa nuorille uhreilleen tappaessaan heitä. Breivikin mielestä sosiaalidemokraatit olivat yksiä syypäitä Eurooppaa uhkaavaan ”islamisoitumiseen”.

Ennen hyökkäystään Utøyalle hän räjäytti pommin Oslossa valtion hallinto­rakennusten luona, tappaen kahdeksan. Breivik antautui poliiseille Utøyalla.

Viime vuonna sai ensi-iltansa kaksi Norjan iskuista kertovaa elokuvaa. Erik Poppen ohjaama norjalainen Utøya: July 22 nähtiin syksyllä Suomenkin elokuvateattereissa. Elokuva kuvaa Breivikin iskua saarelle nuorten näkökulmasta.

Brittiläisen Paul Greengrassin ohjaama July 22 ilmestyi Netflixiin viime syksynä. Siinä iskujen kuvaus on vain osa elokuvaa, ja loppu käsittelee Breivikin oikeudenkäyntiä sekä henkiin jääneiden nuorten selviytymisprosessia.

Vaikka iskuista on kulunut vasta muutama vuosi, elokuvien tekijät näkivät perusteltuna julkaista ne juuri nyt.

”Uusfasismi on nousemassa Euroopassa päivä päivältä. Meidän täytyy muistaa, miltä äärioikeistolainen terrorismi näyttää”, Poppe sanoi elokuvan maailmanensi-illan jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Berliiniin elokuvajuhlilla 2018.

Myös Greengrassin elokuvassa nähtiin viittaus oikeistopopulististen ryhmien noususta Euroopan parlamentteihin.

Missä eurooppalaisen äärioikeistolaisen terrorismin Breivikin jälkeiset uhrit? Missä elokuvat Euroopan islamistisesta terrorismista?

Lainaus käyttäjältä: HS 8.6.2019
Rekonstruktion Utøya palkittiin ”Ruotsin Oscareissa” eli Guldbagge-gaalassa viime vuoden parhaana dokumenttina. Javér sai elokuvasta myös parhaan ohjauksen palkinnon. Yle esittää elokuvan Suomessa heinäkuussa.

Myös Carl Javér totesi Berliinin lehdistötilaisuudessa elokuvan olevan poliittisesti ajankohtainen.

”Breivikin tekojen jälkeen ajattelin, että iskut toimisivat jonkinlaisena herätyksenä äärioikeistolaisia ja maahanmuuttovastaisia liikkeitä kannattaneille.”

”Mutta niiden suosio on vain noussut.”

Breivikin tekojen jälkeen sadat eurooppalaiset ovat kuolleet kymmenissä islamistien terrori-iskuissa. Vallanpitäjät kieltäytyvät itsepintaisesti lopettamasta haittamaahanmuuttoa.

Lainaus käyttäjältä: HS 8.6.2019
BREIVIKIN vangitsemisen jälkeen hänen kirjoittamansa 1 500-sivuinen ”manifesti” levisi julkisuuteen. Siitä ilmeni, että hän saanut inspiraatiota ajatuksilleen maahanmuuttovastaisilta nettifoorumeilta.

Manifestissa siteerataan ihailevaan sävyyn muun muassa perussuomalaisten Jussi Halla-ahoa, joka oli iskun aikaan hallintovaliokunnan puheenjohtaja.

Breivik ei ota manifestissa mitään kantaa Halla-ahon ajatuksiin. Breivik kopioi manifestiinsa netistä Fjordmanin kirjoituksia, ja yhdessä näistä kirjoituksista Fjordman siteerasi muutaman rivin verran Halla-ahon blogikirjoitusta. Manifestissa Breivik kyllä siteeraa ihailevasti monia tieteen, taiteen ja politiikan historian suurmiehiä, mutta ei Halla-ahoa.

Lainaus käyttäjältä: HS 8.6.2019
Breivikin ajatukset ja viholliskuvat ovat tuttuja tämän päivän nettifoorumien ja sosiaalisten medioiden kommenteista.

Ja tänä päivänä ne ovat raaempia ja avoimempia kuin koskaan ennen.

Siis kommentit ovat raaempia, eivät teot, kuten islamisteilla.

Lainaus käyttäjältä: HS 8.6.2019
TERRORISMITUTKIJA Leena Malkki vahvistaa, että tämänkaltainen äärioikeistolaisen väkivallan lietsonta ja ihannointi on yleistynyt selvästi viime vuosina.

”Esimerkiksi heti Breivikin iskujen jälkeen netissä oli jo jonkin verran ihannointia tämän tekoja kohtaan, mutta ei vielä laajasti tai avoimesti.”

”Mutta kun esimerkiksi nyt Uuden-Seelannin moskeijaiskun jälkeen, kun tutkimusryhmässäni katsottiin Ylilauta-tyyppisiä foorumeita, niin löytyy paljon materiaalia, johon voisi alkaa jo puuttumaan. Suoraan väkivaltaan yllyttävää materiaalia löytyy runsaasti, ihan suomen kielelläkin.

Seurauksista päätellen tämä "suoraan väkivaltaan yllyttävä materiaali" ei toimi. Vielä luultavammin sitä ei ole tarkoitettu tai ei ainakaan koeta vakavasti otettavaksi vaan mustaksi huumoriksi.

Lainaus käyttäjältä: HS 8.6.2019
Vielä muutama vuosi sitten olisi voinut kuvitella, että ainakin poliitikot reagoisivat Uuden-Seelannin iskun kaltaiseen massamurhaan pelkillä surunvalitteluilla, poliittisesta kannasta riippumatta. Nyt esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho kommentoi tekoa Twitterissä näin:

”Merkillepantavaa: lehtien mukaan on tapahtunut terrori-isku, joka ei ole yksittäistapaus eikä liity mielenterveyteen tai syrjäytymiseen. Myös yhteyksiä ja kytköksiä löytyy maailman toiselle puolelle asti.”

TÄLLAINEN reaktio on maahanmuuttokriittisissä piireissä nykyään jo ”klassinen retorinen keino”, Malkki toteaa.

”Jos muslimi tekee terrori-iskun, alkaa sellainen lällätys, että ’oliko tässä taas yksittäistapaus’. Ja äärioikeistolaisen teon jälkeen sanotaan, että ’kyllä nyt nousi kauhea häly, mutta jos muslimi olisi tehnyt saman, sitä vain yritettäisiin ymmärtää.’”

Halla-ahon analyysi valtamedian narratiiveista on aivan oikea. Muslimien terroriteoille pyritään löytämään selitys vaikka syrjinnästä ja rasismista. Sen sijaan Breivikin terroriteoille pyrittiin löytämään selitys vaikka Jussi Halla-ahosta.

Lainaus käyttäjältä: HS 8.6.2019
KUOLONUHREJA vaatineita äärioikeiston terrori-iskuja on toki tapahtunut määrällisesti vähän. Vuoden 2011 jälkeen on nähty hirviömäisen, ääri-islamistisen Isis-järjestön nousu ja siihen liittyvät jihadistiset iskut ovat lisääntyneet Euroopassakin räjähdysmäisesti.

Yhteensä satoja ihmisiä on surmattu julmasti esimerkiksi Ranskassa, Britanniassa, Saksassa ja Belgiassa. Vuonna 2017 jihadistinen terrori rantautui Suomeenkin Turun puukotusiskun myötä.

Euroopan ulkopuolella ääri-islamistiset terroriteot ovat luonnollisesti vieläkin yleisempiä. Viimeksi pääsiäisenä Sri Lankassa itsemurhaisku vaati yli 350 ihmisen hengen.

Silti olisi syytä huomioida, kuinka samankaltaista jihadistinen sekä äärioikeistolainen tai maahanmuuttovastainen terrorismi on – sekä niihin yllyttäminen.

Jihadistinen terrorismi on hyvinkin erilaista kuin äärioikeistolainen sekä yleisyydeltään että tekotavoiltaan. Tämä käy ilmi esimerkiksi Europolin tilastoista. Jos terrorismiin yllyttäminen on niin samankaltaista, niin miksi sen seuraukset eivät ole? Ja kun seuraukset eivät ole, niin miksi pitäisi huolestua äärioikeistosta?

Lainaus käyttäjältä: HS 8.6.2019
TOSIN sillä erolla, että jihadistiseen verkkoviestintään on Euroopassa puututtu viranomaisten taholta paljon laajemmin, sanoo Malkki.

”Sen tyyppisen keskustelujen käyminen avoimesti netissä on todella vaikeaa. Sitä esiintyy lähinnä suljetuilla kanavilla ja darknetin puolella.”

Sen sijaan äärioikeistolaista vihapuhetta ei suitsita läheskään yhtä tehokkaasti, vaikka äärioikeiston puolella usein valitetaankin heihin kohdistuvasta ”nettisensuurista”.

”Jos viranomaiset tai sosiaalisen median alustat alkaisivat puuttumaan äärioikeistolaiseen ja maahanmuuttovastaista viestintään yhtä tiukasti kuin jihadistien viestintään, jouduttaisiin pian puuttumaan aika näkyvienkin poliitikkojen puheisiin.”

Roskaa. En muista Suomesta ainuttakaan tapausta, jossa olisi puututtu islamistien viestintään. Sen sijaan syytteitä on nostettu matalalla kynnyksellä maahanmuuttokriitikkoja vastaan, etenkin jos he toimivat Perussuomalaisissa.

On eri asia, että suomalaiset muslimit ovat katkeria siitä, että tietävät joutuvansa viranomaisten tarkkailuun, jos julkaisevat somessa antisemitistisiä holokaustifantasioitaan.

Lainaus käyttäjältä: HS 8.6.2019
KUN Suomeen 2015 syksyllä tuli yhdellä kertaa valtava määrä turvapaikanhakijoita, vastareaktio oli raju. Vastustusta kiihdyttivät uutiset joidenkin turvapaikanhakijoiden tekemistä seksuaalirikoksista.

Esimerkiksi useita eri vastaanottokeskuksia ympäri Suomea yritettiin syksyn 2015 aikana tuhota polttopulloja heittelemällä. Monissa keskuksissa oli tekohetkellä ihmisiä, lapsiakin.

Näitä tapauksia on tutkittu tuhotöinä, törkeinä tuhotöinä, törkeinä vahingontekoina ja niiden yrityksinä.

Mutta Malkin mukaan vastaanottokeskusten polttopulloiskut voisivat täyttää myös terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen tai sellaisen yrityksen tunnusmerkit. Vastaanottokeskuksia ylläpitää Suomen punainen risti (SPR).

Ja jos tädillä olisi munat, hän olisi setä. Yksikään syksyn 2015 polttopulloiskuista ei täyttänyt terrorismirikoksen tunnusmerkkejä, ellei siirretä maalitolppia. Jos terrorismisyyte olisi ollut mahdollinen, sitä olisi aivan varmasti käytetty pelotteena.

Tuolloin oli useampia ja paljon vaarallisempia tapauksia, joissa turvapaikanhakijat sytyttivät itse vahingossa tai tahallaan tulipaloja vastaanottokeskuksissa. Ainakin yksi tällainen turvapaikanhakijan tahallaan sisältä päin sytyttämä tulipalo on pantu valtamediassa "äärioikeiston" piikkiin, vaikka tekijä jäi kiinni ja tuomittiin. Ylivoimaisesti suurin uhka turvapaikanhakijalle onkin ollut tilastojen mukaan toinen turvapaikanhakija, ei "äärioikeisto".

Lainaus käyttäjältä: HS 8.6.2019
INTERNETIIN suollettu vihapuhe on yleensä sitä itseään, pelkkää puhetta. Sosiaalisten medioiden, blogien ja foorumien vihanlietsontaan ei silti pidä suhtautua kevyesti. Koskaan ei tiedä, miten joku voi sellaiseen reagoi.

Ei voi tietää, mutta tilastoista voi päätellä, ketkä tyypillisesti reagoivat ja ketkä eivät.

Lainaus käyttäjältä: HS 8.6.2019
Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Teemu Tammikon keväällä julkaistun Vihalla ja voimalla – poliittinen väkivalta Suomessa (Gaudeamus, 2019) -tietokirjan mukaan terrorismin tutkimuksessa on nykyään pohdittu koko ”yksinäisen susi” -termistä luopumista.

Radikalisoitua voi myös epäsuorasti, muiden ihmisten toiminnasta tai ajatuksista inspiroituen – internetin ja sosiaalisen median aikana se on helpompaa kuin koskaan.

VIHALLA JA VOIMALLA -KIRJASTA löytyy myös havainnollistava esimerkki epäsuorasta inspiroinnista. Tai oikeastaan kaksi:

”Nyt kun suvakismi on huipussaan, joka puolelle tarvitaan vihaista ja agressiivista äärioikeistoa viemään luulot pois suvakeilta. Kaipa se on hyväksyttävä, ettei nämä asiat selviä ilman väkivaltaa.”

”Istirajahin [turvapaikka] ja jizyahin [muunuskoisille tarkoitettu vuosittainen vero] lisäksi ainoa suhde, joka muslimilla on kafireihin, on miekka eli fyysisen jihadin käyminen heitä vastaan. Jokainen kafireihin kohdistuva hyökkäys, mukaan lukien taloudellinen, on jihadia.”

Ensimmäinen esimerkki on rasistisen valemedian MV-lehden keskustelupalstalta ja jälkimmäinen Isisin Rumiyah-propagandalehdestä.

Sanat voivat johtaa tekoihin.

Tilastoista voi päätellä, millä ryhmillä sanat johtavat tekoihin ja millä ryhmillä eivät. Suomessa ei ole inspiroiduttu hakkaamaan suvakkeja MV-lehden kirjoitusten vuoksi, mutta on kylläkin tapettu ihmisiä terrori-iskussa Isisin propagandan innoittamana.
« Viimeksi muokattu: 08.06.2019, 16:47:00 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 595
 • Liked: 11842
 • Puhekin on teko
Vs: 2011-07-22 Räjähdys Oslon keskustassa (Breivikin iskut)
« Vastaus #2316 : 09.06.2019, 22:47:00 »
Missä eurooppalaisen äärioikeistolaisen terrorismin Breivikin jälkeiset uhrit? Missä elokuvat Euroopan islamistisesta terrorismista?

Suurin syy on kait siinä, ettei tule rahoitusta niille.

Toisekseen se on melko koomista viitata joka vuosi yhteen Breivikiin.

Lainaus
Breivikin tekojen jälkeen sadat eurooppalaiset ovat kuolleet kymmenissä islamistien terrori-iskuissa. Vallanpitäjät kieltäytyvät itsepintaisesti lopettamasta haittamaahanmuuttoa.


Lainaus
Siis kommentit ovat raaempia, eivät teot, kuten islamisteilla.


Pari nettikommenttia on kuin suurempikin uhka. Oikeat iskut eivät ole kummoinen uhka.

Lainaus

Lainaus käyttäjältä: HS 8.6.2019
TERRORISMITUTKIJA Leena Malkki vahvistaa, että tämänkaltainen äärioikeistolaisen väkivallan lietsonta ja ihannointi on yleistynyt selvästi viime vuosina.

”Esimerkiksi heti Breivikin iskujen jälkeen netissä oli jo jonkin verran ihannointia tämän tekoja kohtaan, mutta ei vielä laajasti tai avoimesti.”

”Mutta kun esimerkiksi nyt Uuden-Seelannin moskeijaiskun jälkeen, kun tutkimusryhmässäni katsottiin Ylilauta-tyyppisiä foorumeita, niin löytyy paljon materiaalia, johon voisi alkaa jo puuttumaan. Suoraan väkivaltaan yllyttävää materiaalia löytyy runsaasti, ihan suomen kielelläkin.

Seurauksista päätellen tämä "suoraan väkivaltaan yllyttävä materiaali" ei toimi. Vielä luultavammin sitä ei ole tarkoitettu tai ei ainakaan koeta vakavasti otettavaksi vaan mustaksi huumoriksi.


Rasmus-palstasta ei puhu kukaan, vaikka sieltä on todistetusti kirjoitettu mm. juutalaisvastaisia juttuja. Noi "Ylilauta on suurin syyllinen" - viittaukset ovat niin epämääräisiä, ettei niitä taideta ottaa vakavasti edes Ylilaudalla. Enemmän tämäkin liittyy amerikkalaiseen Informaatiovaikuttamiseen, koska ketä oikeasti kiinnostaa Ylilaudan kommentit, jos sitä ei saa yhdistettyä johonkin äärimmäisen 4chan alt-right-aatteeseen.
« Viimeksi muokattu: 09.06.2019, 22:57:49 kirjoittanut nollatoleranssi »

nollatoleranssi

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 15 595
 • Liked: 11842
 • Puhekin on teko
Vs: 2011-07-22 Räjähdys Oslon keskustassa (Breivikin iskut)
« Vastaus #2317 : 09.06.2019, 22:53:45 »
Tuota ylempää juttua käsiteltiin myös täällä:

Vihapuhe FM 8.6.2019: Vihan verkostot
https://youtu.be/0uCbjb_oivc
Alussa puhutaan Jari Taposesta, joka jakoi mainitun jutun. Jutun käsittely alkaa 28 minuutilla.

Tuolla olikin hyvin juttua siitä, ettei Suomessa edes käsitellä kaikkia terrorismitapauksia mitä on tapahtunut varsinkin ulkomailla, vaikka niistä uutisoitaisiin muualla.

Eikä siitä ole pitkä aika (on tästä varmaan useampi vuosi) , kun Suomessa kävi tunnettu islamistinen vihasaarnaaja. Ruotsissa tälle tyypille oli porttikielto, mutta Suomessa toivotettiin tervetulleeksi. Ainakin Pt-media uutisoi aiheesta, tuskin muut.
« Viimeksi muokattu: 09.06.2019, 22:56:35 kirjoittanut nollatoleranssi »

törö

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 526
 • Liked: 10554
Vs: 2011-07-22 Räjähdys Oslon keskustassa (Breivikin iskut)
« Vastaus #2318 : 09.06.2019, 23:45:01 »
Rasmus-palstasta ei puhu kukaan, vaikka sieltä on todistetusti kirjoitettu mm. juutalaisvastaisia juttuja. Noi "Ylilauta on suurin syyllinen" - viittaukset ovat niin epämääräisiä, ettei niitä taideta ottaa vakavasti edes Ylilaudalla. Enemmän tämäkin liittyy amerikkalaiseen Informaatiovaikuttamiseen, koska ketä oikeasti kiinnostaa Ylilaudan kommentit, jos sitä ei saa yhdistettyä johonkin äärimmäisen 4chan alt-right-aatteeseen.

Suurin ongelma tässä tuntuu olevan se, ettei kukaan osaa selittää sitä, että miksi tämmöinen muiden huomioon ottamiseen perustuva pohjoismainen yhteiskunta, josta muiden pitäisi ottaa mallia sen takia, että se on maailman paras paikka ihmiselle, kuitenkin reagoi terrorismiin kuin lauma häiriintyneitä kusipäitä. Iskua aletaan hyödyntää politiikassa kaikin kuviteltavissa olevin keinon jo ennen kuin ruumiit ovat kylmenneet ja sitä seuraa hirveä huoli siitä, ettei nyt vain aleta tehdä mitään tosissaan iskujen ehkäisemiseksi, koska kaikki, mikä haittaa netissä mesoamista ja kaikkea sitä laitonta, mitä siellä puhataan, rikkoo törkeästi perusihmisoikeuksia vastaan. Kyllä sen takia kannattaa antaa terrorismin lisääntyä täysin vapaasti.

Jos saa tuomion jostain tällaisesta, niin ei muuta kuin katselemaan, että minkä puolueen ehdokkaaksi tekee mieli lähteä, koska uhrin status korvaa vaalikampanjan ja läpi meneminen on kiinni lähinnä siitä, että osaako myös sanoa jotain kiinnostavaa.

Ero paskapuheiden ja todellisuuden välillä on niin suurin, että pitää puhua iskujen välillä ympäripyöreitä siitä, että täydellinen yhteiskuntamalli jotenkin hoitaa nää ongelmat jo ennakolta. Vähän on huolta siitä, että Suomessakin voi joku mennä netissä niin oudoksi, että se rupeaa ammuskelemaan ihmisiä, mutta kyseessä on kuitenkin uusi ilmiö, josta voi heitellä arvauksia samalla kun johdattelee keskustelua ulkomaisien ilmiöiden suuntaan. Alt-Right on hyvä suunta, koska se ei näköjään ole kelvannut suomalaisille sellaisenaan. Sitä on hyvä torjua puhaltelemalla muniinsa.

Sitä omaa nettikulttuuria, josta on jo tullut Natural Selector ja se kopiotyyppi, ei sovi olla huomaavinaan, koska eihän meillä semmoisia oikeasti voi olla. Lintukodossa on kaikki periaatteessa hyvin ja paha tulee aina jostain muualta.

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 585
 • Liked: 75322
Vs: 2011-07-22 Räjähdys Oslon keskustassa (Breivikin iskut)
« Vastaus #2319 : 10.06.2019, 01:38:30 »
Lainaus käyttäjältä: HS 8.6.2019
Vielä muutama vuosi sitten olisi voinut kuvitella, että ainakin poliitikot reagoisivat Uuden-Seelannin iskun kaltaiseen massamurhaan pelkillä surunvalitteluilla, poliittisesta kannasta riippumatta. Nyt esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho kommentoi tekoa Twitterissä näin:

Merkillepantavaa: lehtien mukaan on tapahtunut terrori-isku, joka ei ole yksittäistapaus eikä liity mielenterveyteen tai syrjäytymiseen. Myös yhteyksiä ja kytköksiä löytyy maailman toiselle puolelle asti.”

TÄLLAINEN reaktio on maahanmuuttokriittisissä piireissä nykyään jo ”klassinen retorinen keino”, [terrorismitutkija Leena] Malkki toteaa.

”Jos muslimi tekee terrori-iskun, alkaa sellainen lällätys, että ’oliko tässä taas yksittäistapaus’. Ja äärioikeistolaisen teon jälkeen sanotaan, että ’kyllä nyt nousi kauhea häly, mutta jos muslimi olisi tehnyt saman, sitä vain yritettäisiin ymmärtää.’”

Tämä on erikoinen näkemys, sillä tutkimustulokset osoittavat aivan päinvastaista, Malkki sanoo.

Jos muslimi tekee väkivallanteon, se saa tutkimusten mukaan neljä kertaa enemmän huomiota mediassa kuin jonkun muun tekemä. Ja kun haetaan väkivallanteoille selitysmalleja, niin kyllä nimenomaan valkoihoisten teot ovat niitä, joita pyritään selittämään esimerkiksi mielenterveysongelmilla.”

Malkki viittaa "tutkimuksilla" ilmeisesti tähän yhteen yhdysvaltalaiseen tutkimukseen, joka ei tietenkään päde millään lailla Suomessa. Epäilen tutkimuksen taustoista ja tarkoitushakuisen oloisesta rajauksesta, päteekö Yhdysvalloissakaan. Tutkimuksessa nimittäin rinnastettiin pelkästään uhrien määrän mukaan uutisarvoltaan lähtökohtaisesti samanarvoisiksi "insidenteiksi" motiiviltaan kiistattomat islamistiset terrori-iskut ja valkoihoisten tekemät joukkomurhat, joissa ei ollut havaittavaa terroristista motiivia.

Väite, että valkoihoisten terroriteot selittäisiin meillä korostetusti mielenterveysongelmilla, lienee Malkin oma mielipide, jolle ei löydy mistään vahvistusta, koska tällaista tuskin on edes tutkittu. Väitän terrorismiuutisointia vuosikaudet seuranneena, että asia on valtamediassa täsmälleen päinvastoin.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

törö

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 22 526
 • Liked: 10554
Vs: 2011-07-22 Räjähdys Oslon keskustassa (Breivikin iskut)
« Vastaus #2320 : 10.06.2019, 02:16:42 »
Mä näkisin tuon politisoituneen paskanjauhamisen pelkkänä ongelmana, koska nää tyypi nauttivat tappamisesta. Joku manifesti tulee ehkä väännettyä siltä varalta, ettei uskaltaisikaan tappaa itseään, koska ei tee mieli selitellä, että tappaminen on kivaa. Auvinen on tässä sarjassa huomion arvoinen tyyppi sen takia, että sen manifestilla on pituutta vajaat kolme sivua, mutta se on silti jotain netistä plagioitua sekavaa paskaa eikä sitä ole edes kirjoitettu kunnolla.

http://the-eye.eu/public/parazite/NoIndexFiles/jokela/Manifesti.doc

Tää on hyvin lähellä sitä, että lähdetään hetken mielijohteesta kaupungille tappamaan ihmisiä ja keksitään joku syy siinä vaiheessa kun tulee selväksi, etteivät kuulustelut lopu muuten.

Sitten on tietysti tää vähemälle huomiolle jäänyt Elliot Rodgerin manifesti, jossa se selittää päätyneensä tappamaan sen takia, ettei se saanut pillua. Se ei sovi ollenkaan asiantuntijoiden teorioihin, mutta siinä kuitenkin selitetään asia paljon uskottavammin kuin siinä tavallisessa roskassa, missä peitellään tappajan henkilökohtaisia motiiveja.

https://www.documentcloud.org/documents/1173808-elliot-rodger-manifesto.html

ISIS:n suosion salaisuus on niissä videoissa, joissa tappamiseen on saatu glamouria. Niitten takia näitä tyyppejä lähti Syyriaan tuhansittain eikä vieläkään ole löytynyt merkkiäkään siitä, että kalifaatissa oltaisiin edes yritetty noudattaa muuta etiikkaa kuin sitä, että kaikki, mitä tekee mieli tehdä, on sallittua.

Tarrantin manifestilla ei ole vitunkaan, mutta moni tällainen tyyppi melkein vetää hanskaan tuijottaessaan sitä jatkuvalla toistolla.
« Viimeksi muokattu: 10.06.2019, 02:37:13 kirjoittanut törö »

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 585
 • Liked: 75322
Vs: 2011-07-22 Räjähdys Oslon keskustassa (Breivikin iskut)
« Vastaus #2321 : 01.01.2020, 20:12:20 »
Juho Typöltä ilmeistä likasankojournalismia, jossa yritetään liittää Jussi Halla-aho Breivikiin ja äärioikeistolaiseen väkivaltaan väittämällä muun muassa jälleen kerran totuudenvastaisesti, että Breivik olisi manifestissaan "siteerannut ihailevaan sävyyn" Halla-ahoa.

Todellisuudessa Breivik ei manifestissaan siteeraa tai kommentoi Halla-ahoa ihailevaan tai muuhunkaan sävyyn.
...
Hesarin juttuun pätee sama, mikä tuotti Iltalehdelle vuonna 2012 langettavan tuomion Julkisen sanan neuvostolta, mutta tuo Hesarin muotoilu on vieläkin selvemmin epätosi tosiasiaväite kuin mielipide

Hesari on julkaissut Typön tuotoksen virheistä ja Journalistin ohjeiden rikkomisesta huolimatta tai ehkä juuri niiden ansiosta uudelleen yhtenä vuoden jutuista:

Helsingin Sanomat: Lauantaiessee:  Vuoden jutut: Utøyan verilöylystä selvinneet nuoret saavat jatkuvasti tappo­uhkauksia: Ääri­oikeistolainen vihan­lietsonta on raaempaa kuin koskaan, eikä se eroa jihadistien viha­puheesta 1.1.2020
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 33 585
 • Liked: 75322
Vs: 2011-07-22 Räjähdys Oslon keskustassa (Breivikin iskut)
« Vastaus #2322 : 03.04.2020, 11:29:15 »
Ohjaaja Erik Poppe haluaa kymmenien nuorten ampumisen läpikäyvällä Utøya-elokuvallaan osoittaa, "miltä oikeistoekstremismi ja fasismi näyttävät". Tulossa on kaksi muutakin tapahtumista kertovaa elokuvaa sekä kuusiosainen tv-sarja.

Jostain syystä islamistien iskut satoine kuolleineen eivät näytä kiinnostavan elokuvantekijöitä vastaavalla tavalla.

Yleltä tulossa tuo norjalainen Utøya-sarja, jonka tekijöillä on Poppen lailla poliittinen missio.

Lainaus
Norjalaissarja kuvaa Utøyan terrori-iskun yhteiskunnallisesta näkökulmasta – käsikirjoittaja: "Monet sanovat, että tältä tuntui, kun se tapahtui"

Musertava. Sillä sanalla norjalaiset käsikirjoittajat Sara Johnsen ja Pål Sletaune kuvaavat tunnetta, jonka terrori-iskut Oslon keskustassa ja Utøyan saarella 22. heinäkuuta 2011 synnyttivät.

Kaksi vuotta myöhemmin he alkoivat valmistella tv-sarjaa 77 ihmisen hengen vaatineen päivän ja sitä ympäröivän ajanjakson tapahtumista.

– Mielestämme oli tärkeää käsitellä asiaa, mutta kuinka sen voisi tehdä? Oli mahdoton ajatus kuvata tapahtumat saarella loukkaantuneiden tai kuolleiden näkökulmasta, Johnsen kertoo.

Syntyi kuusiosainen draamasarja, jossa seurataan viittä henkilöä, jotka työnsä puolesta joutuvat osaksi tapahtumia Oslon keskustassa ja Utøyassa. Fiktiiviset päähenkilöt työskentelevät toimittajana, poliisina, lääkärinä, opettajana ja islaminvastaisena bloggaajana.

[...]

Johnsenin mukaan norjalaisille on jäänyt selvitystenkin jälkeen moni asia epäselväksi.

Tutkittiin, miten näin saattoi tapahtua ja raportti tehtiin. Emme kuitenkaan tiedä, muutettiinko mikään.

[...]

– Olen huolestunut. Äärioikeiston nousun myötä tällainen aatemaailma on normalisoitunut. Se mikä oli vielä vuonna 2011 hätkähdyttävää ja erikoista ajattelua, on nyt melko tavallista, Sletaune toteaa.

Senkin vuoksi sarjan tekijät pitävät tärkeänä, ettei yhdeksän vuotta sitten tapahtunut unohdu.

– Erityisesti nuorten on hyvä nähdä, mitä väkivaltaisesta retoriikasta voi seurata. Se voi johtaa hirvittäviin tekoihin, Johnsen sanoo.

Norjalaisdraama 22. heinäkuuta katsottavissa Yle Areenassa. Yle Femillä sarja alkaa 26. huhtikuuta.
Yle 26.3.2020

Ajatus siitä, että Utøyan terrori-isku olisi ollut seurausta "väkivaltaisesta retoriikasta" (vrt. yksi sarjan keskushahmoista "islaminvastainen bloggaaja") on väärä, hölmö ja vaarallinen. Itse asiassa se on juuri sellainen ajatus, jota Breivik halusi levittää.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset