HOMMAN UUTISHUONE > Pohjoismaat

2011-07-22 Räjähdys Oslon keskustassa (Breivikin iskut)

<< < (471/471)

Roope:

--- Lainaus käyttäjältä: Roope - 21.07.2021, 21:07:06 ---Näistä valtamedian tämänkesäisistä Utøya-jutuista alkaa hahmottua tietynlainen kuvio.

Vasemmistoa on kuulemma "yritetty estää käymästä ideologista keskustelua asiaan liittyen" ja "heitä on jopa syytetty Utøya-kortin heiluttelusta". Nyt pitäisi käydä keskustelua Breivikin ideologiasta, "koska työväenpuolueelta ikään kuin vietiin mahdollisuus ottaa oikeutettu paikkansa iskun uhrina".

Ketkäpä olisivatkaan asiassa parempia asiantuntijoita kuin Breivikin jahtaamat demarinuoret, jotka "haluavat tulla otetuksi vakavasti yhteiskunnallisina keskustelijoina, ei vain uhreina". Kuka kehtaa sanoa vastaan uhreille?

--- Lainaus päättyy ---

Taas yksi Utøya-dokkari Yleltä.


--- Lainaus ---Utöya – ei unohdeta, ei vaieta

Kymmenen vuotta sitten Carina Bergfeldt raportoi Norjan terrori-iskusta. Hän oli yksi ensimmäisistä paikalla olleista toimittajista ja sai ainutlaatuisen näkökulman tragediaa seuranneisiin päiviin asumalla kaksi vuorokautta kriisikeskukseksi muutetussa hotellissa henkiin jääneiden nuorten ja lapsiaan etsivien vanhempien kanssa. Nyt hän palaa katsomaan, mitä perheille ja Norjalle tapahtui sen jälkeen. Ruotsalainen dokumenttielokuva vuodelta 2021. Tuotanto: SVT:n ulkomaantoimitus.
--- Lainaus päättyy ---
Yle Areena 11.7.2022 (58 min)

Utøyaa ei tosiaankaan unohdeta tai vaieta Suomen valtamediassa, toisin kuin Turun terrori-iskua.

Dokkari mässäilee ensimmäiset kolme varttia muistelemalla ammuttujen nuorten kanssa Utøyan tapahtumia ja näyttämällä heidän vammojaan ja arpiaan ja vanhempien tuskaa. Lopussa myötäillään heidän vihaansa, kun Norja ei ole muuttunut demarinuorten haluamalla tavalla estämään väärien mielipiteiden esittämistä.

Dokkarin loppu jää suomalaisille katsojille hieman sekavaksi, kun täällä ei välttämättä ymmärretä, mitä demarinuoret ja puolueen edustajat ovat Norjassa uhristatukseensa vedoten vaatineet. Ajatteluhan on mennyt sitä rataa, että esimerkiksi oikeistolaisen Edistyspuolueen edustajien minkäänlainen islam- tai maahanmuuttokritiikki muistuttaa Breivikistä ja on uhreja loukkaavaa, joten sitä ei saisi olla olemassa tai ainakin sellaiset poliitikot pitäisi siirtää sivuun.

Roope:
Utøyaa muistellaan Suomessa tänäkin vuonna, mutta ei Bataclania tai edes Turkua.


--- Lainaus ---Vasemmistopoliitikko selvisi teininä Utøyan terrori-iskusta – nyt hän kertoo miten isku vaikuttaa norjalaisessa politiikassa

Heinäkuun 22. päivänä 2011 äärioikeistolainen terroristi Anders Behring Breivik räjäyttää autopommin Oslon keskustassa. Räjähdyksessä menehtyy kahdeksan ihmistä.

Pommi-iskun jälkeen terroristi ajaa Oslon lähellä sijaitsevalle Utøyan saarelle, jossa on käynnissä Norjan Työväenpuolueen nuorisojärjestö AUF:n kesäleiri. Saarella poliisiksi pukeutunut terroristi tappaa vielä 69 ihmistä.

Tuona päivänä saarella oli silloinen AUF:n Nord-Trøndelagin paikallisjärjestön johtaja Gaute Skjervø.

[...]

Iskun traumoista huolimatta AUF:ssä ei missään vaiheessa harkittu toiminnan lopettamista. Taistelua tuli jatkaa myös uusien uhkien edessä.

Politiikka oli Skjervølle tärkeää ennen iskua, mutta sen jälkeen politiikasta tuli selviytymiskysymys.

Hänen mukaansa toiminta muuttui vakavammaksi ja siitä poistui tietty nuoruuden optimismi. Äärioikeiston muodostama uhka sai globaalia kontekstia ja sen vakavuus ymmärrettiin uudella tavalla.

[...]

Isku herätti Norjassa laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Maan historiaa ja yhteiskuntaa tarkasteltiin kriittisemmin ja Breivikin yhteyksiä äärioikeistolaiseen liikehdintään arvioitiin.

Skjervø uskoo, että julkinen keskustelu vahvisti demokratiaa, mutta työ ongelmien tunnistamiseksi on pahasti kesken.

– Ihmiset eivät ole pystyneet ymmärtämään sitä, mikä johtaa varsinkin nuoret miehet väkivaltaan. Yhteiskunnassa ei tehdä tarpeeksi tämän estämiseksi.

Skjervø painottaa, että terroristi-iskut olivat osa kansainvälistä äärioikeistolaisen väkivallan jatkumoa. Isku oli poliittisesti motivoitunutta terrorismia, ja niin sitä pitäisi myös kohdella. Hän kuitenkin huomauttaa, että äärioikeistolaista väkivaltaa ei yleensä käsitellä julkisessa keskustelussa globaalina ilmiönä.

Skjervøn mukaan kyseessä on kansainvälisen tason toimintaa, joka uhkaa demokratiaa. Hänen mukaansa äärioikeistolla on samat tavoitteet ja keinot eri maissa, joilla se pyrkii heikentämään demokraattisia rakenteita.

– Nyt jää huomaamatta samoja varoitusmerkkejä kuin ennen toista maailmansotaa.

Monet äärioikeistolaiset terroristit ovat radikalisoituneet internetissä samojen salaliittoteorioiden ja meemien äärellä. Aiemmin tänä vuonna kymmenen ihmistä New Yorkissa tappanut mies viittasi manifestissaan muun muassa väestönvaihtoteoriaan.

Myös Breivik sekä vuoden 2019 Christchurchin moskeija-ampuja viittasivat samanlaisiin teorioihin manifesteissaan.

Teorian mukaan länsimaissa toimii salaliitto, jonka tarkoitus on poistaa valkoihoinen väestö maahanmuuton kautta. Tällaiset rasistiset teoriat leviävät nettiyhteisöissä keskustelujen ja meemien kautta ja ne voivat pahimmillaan johtaa radikalisoitumiseen ja äärimmäiseen väkivaltaan.

– On surullista ajatella sitä 11 vuotta iskun jälkeen.

Skjervøn mukaan äärioikeiston normalisoituminen länsimaisessa politiikassa on näkynyt myös Norjassa viimeisen 11 vuoden aikana.

Hän arvioi, että julkinen keskustelu on polarisoitunut iskun jälkeisten solidaarisuudenosoitusten hiivuttua. Puoluepolitiikassa tuomitaan Breivikin teot, mutta hänen ihainnointinsa on yleistynyt äärioikeistolaisten aktiivien keskuudessa.

Äärioikeistolaisten aktiivien joukko ei ole erityisen suuri, mutta se on näkyvämpi kuin ennen. Skjervø korostaa, että varsinkin oikeistolaisilla poliitikoilla on vastuu sanoutua irti ääriajattelusta, jotta äärioikeiston uhka ei vaikuttaisi suuremmalta kuin se oikeasti on.

--- Lainaus päättyy ---
Kansan Uutiset 22.7.2022

Mikä Breivikiä ihaileva äärioikeisto? Missä sellainen vaikuttaa ja miten?

Tilanne Norjassa siis se, että itketään, kun raivoisalla Utøya-kortin heiluttelulla ei saa määräiltyä poliittisia vastustajia.


Suomessakin on kauhea äärioikeiston uhka ja natseja piilossa joka puskassa, jos somea on uskominen.

2011 Breivik murhasi 69 vasemmistolaisten nuorten  leirillä.#Äärioikeisto:n väkivalta ollut Pohjoismaissa jatkuvaa (alla). @PeteSummanen: Varmasti tosi hauska läppä fantasioida #PoliittinenVäkivalta #Vasemmisto:a kohtaan... pic.twitter.com/2b01Aqjuyb— panu raatikainen (@panuraatikainen) July 29, 2022
--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus ---Panu Raatikainen
2011 Breivik murhasi 69 vasemmistolaisten nuorten  leirillä.
#Äärioikeisto:n väkivalta ollut Pohjoismaissa jatkuvaa (alla).

@PeteSummanen
: Varmasti tosi hauska läppä fantasioida #PoliittinenVäkivalta #Vasemmisto:a kohtaan...
--- Lainaus päättyy ---

Breivik ja vuosi 2011, kuten aina.

Jos tarkastellaan eurooppalaista terrorismia esimerkiksi Europolin terrorismiraporttien perusteella viimeisen kymmenen vuoden ajalta, niin Breivik on musta joutsen ja muslimiterrorismi normi. Äärivasemmistokin on ollut murhilla mitattuna suurempi uhka kuin äärioikeisto, mutta islamistit ylivoimainen ykkönen.

Jos taas katsotaan laajemmin poliittista väkivaltaa ja sen suosiota, niin siinäkin eurooppalaiset Antifa-toimijat ovat olleet aktiivisempia, suurilukuisempia ja myös hyväksytympiä. Siinä missä Breivikin ihailijat ovat muutamia vinksahtaneita naisihmisiä lukuun ottamatta äärimmäisen harvassa, Keski-Euroopassa kirjaimellisesti hurrataan 70-luvun vasemmistoterroristeille, joiden terroritekoja pidetään oikeutettuina. Vasemmistolaista poliittista väkivaltaa on puolustettu niin Ruotsin kuin Suomenkin valtamediassa.

Nuo Panu Raatikaisen esittelemät äärioikeiston syntilistat ovat muutenkin lievästi sanottuna värittyneitä. Esimerkiksi kahden toimittajan salamurhan valmistelusta pidätetty NMR:n jäsen vapautettiin oikeudessa syytteestä, kuten listan kasaajan luulisi nyt kolme vuotta myöhemmin tietävän.

Äärioikeiston uhka on Suomessa todellinen, myös Supon toteama.

Siinä ei ole mitään hauskaa eikä äärioikeistolaisella ja väkivaltaisella poliittisella retoriikalla leikittely myöskään. Kontekstit pitäisi tuntea.

Sen sijaan meillä kaikilla on vastuu demokratian vaalimisesta.— Veronika Honkasalo (@veronikahonka) July 29, 2022
--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus ---Veronika Honkasalo
Äärioikeiston uhka on Suomessa todellinen, myös Supon toteama.

Siinä ei ole mitään hauskaa eikä äärioikeistolaisella ja väkivaltaisella poliittisella retoriikalla leikittely myöskään. Kontekstit pitäisi tuntea.

Sen sijaan meillä kaikilla on vastuu demokratian vaalimisesta.
--- Lainaus päättyy ---

Äärioikeiston vaarallisuutta suhteuttaa, että Supon seuraamia muslimeja on ollut Suomessa jo yli vuosikymmenen satoja, kun taas äärioikeistolaisia on ollut listalla Supon ilmoituksen mukaan vasta pari vuotta. Näitä löysässä hirressä roikotettuja kankaanpääläisiä – koska heitähän seuratut epäilemättä ovat – vastaan ei ole saatu kahdessa ja puolessa vuodessakaan syytteitä, joten ei vaikuta kovin suurelta uhalta. Sen sijaan Suomeen on palannut viime vuosina kymmeniä islamistiseen terroristijärjestöön kuuluvia rutinoituneita tappajia.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta