HOMMAN KESKUSTELU > Tupa

Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju

<< < (186/196) > >>

Roope:

--- Lainaus ---Rokotehuuhaata levittävä Joe Rogan on Spotifylle rahasampo, ja siksi Spotifyn kannattaa tukea häntä – Kiistassa on kyse paljon rahaa suuremmista asioista

Keskustelu Spotifyn vastuusta rokotehuuhaan jakajana typistää median tulevaisuuden puheenaiheeksi sananvapaudesta. Tuon väittelyn sijaan kannattaisi puhua siitä, miksi alustatalousyhtiöt eivät ole vastuussa kolmansien osapuolten tuottamasta sisällöstä ja mitä kaikkea siitä seuraa, kirjoittaa Juha-Pekka Raeste.

KUMMALLA puolella sinä olet suoratoistopalvelu Spotifyta koskevassa kiistassa?

Symppaatko kenties muusikko Neil Youngia, joka poisti palvelusta tuotantonsa vastalauseena sille, että Spotify on antanut Joe Roganin levittää rokote- ja koronavirushuuhaata suosituissa podcasteissaan?

Vai kuulutko leiriin, jonka mielestä Rogan saa juttukumppaneineen kertoa valheellisiakin tietoja totena, koska julkisen keskustelun torilla näin kaikki saavat äänensä kuuluviin?

NEIL Youngin ja Spotifyn välinen kiista on tyypillinen kahden mielipiteen välinen kulttuurisota. Samalla se panee miettimään Spotifyin asemaa mediakentällä.

[...]

FACEBOOK ja Twitter ovat huomanneet, että eniten liikennettä sosiaalisessa mediassa kasvattaa tunteisiin käyvä ja identiteetteihin vetoava sisältö.

Esimerkiksi se, että tunnettu poliitikko solvaa toista tavalla, joka aiheuttaa vahvan puolesta tai vastaan -reaktion.

Näin syntyy puheenaiheita, joita myös perinteinen media jahtaa kiivaasti. Ne kun tuovat hyvin liikennettä verkkosivuille.

Perinteinen media on nykyisin jo melko hyvä vastakkainasettelujen lietsomisessa, mutta sitä rajoittaa päätoimittajan vastuu tuotetun sisällön oikeellisuudesta ja mahdollinen vahingonkorvausvastuu.

Alustatalousyhtiöillä vastaavaa vastuuta kolmansien osapuolten tuottamasta sisällöstä ei ole ollut.

Yhdysvalloissa linjaus on perustunut kiistanalaiseen Section 230 -lainsäädäntöön.

Jos Googlea, Facebookia ajattelee kustantajina, niillä on valtava kilpailuetu perinteisiin mediakustantajiin verrattuna, jotka joutuvat vastuuseen painamistaan valheellista tiedoista.

Amerikkalaisessa keskustelussa Section 230 esitetään usein yhtenä pääsyynä siihen, että alustatalousjättien perustajista tuli satojen miljardien omistajia samalla kun törkypuhe ja valeuutiset täyttivät internetin.

[...]

Moni sijoittaja toivoo, että Spotify kasvaisi musiikin ohella nimenomaan podcastien ja ääniviestinnän jättiläiseksi.

Siinä Spotifyta auttaa Facebookin viitoittama tie, jossa alustatalousyhtiönä se voi perinteistä mediaa paremmin flirttailla tunnetiedon markkinoilla.

SPOTIFY on jo nyt sitoutunut merkitsemään koronapandemiaa koskevat ohjelmansa varoitusmerkein. Joe Rogan on ilmoittanut panostavansa lisää taustajoukkojensa esitöihin ja tiedontarkastuksiin.

Spotifyn kasvaessa sen täytyy alistua samanlaiseen datajättejä suitsevaan ja itsesääntelyä koskevaan lainsäädäntöön, jota nyt säädetään eri puolilla maailmaa.

EU-parlamentti hyväksyi joulukuussa tähän tarkoitukseen suunnitellut digipalvelu- (DSA) ja digimarkkina- (DMA) -säädökset. Helmikuun lopussa on samaan pakettiin kuuluvan datasäännöksen vuoro.

TOISAALTA, jos miljoonat Spotifyn tilaajat nyt lopettaisivat palvelun käytön, yhtiön olisi ehkä pakko valvoa jakamiaan sisältöjä nykyistä tiukemmin. Koska lopulta asiakas päättää.

Mutta niin kauan kuin tällaista joukkovoimaa ei ole, Spotifylle sopii hyvin, että sen asema alustatalousyhtiönä eikä journalistisesti vastuunalaisena toimijana typistyy pelkäksi vastakkainasetteluksi ja sananvapautta koskevaksi mielipiteiden vaihdoksi.

--- Lainaus päättyy ---
Helsingin Sanomat 1.2.2022

Tämä on Helsingin Sanomien yhdeksäs juttu (yksi niistä pääkirjoitus) Neil Youngin ja Spotifyn kiistasta, jossa HS:n toimitus on asemoitunut jyrkästi Joe Rogania ja Spotifya vastaan.

Yhdessäkään Hesarin jutussa ei nimetä ensimmäistäkään asiaa, jossa Joe Rogan olisi esittänyt valheellista tietoa. Aivan erityisesti toimittaja Pekka Torvinen, joka syytti Rogania "koronavirus- ja rokotehuuhaasta" sekä "hevonpaskasta", ei ole ilmeisesti edes kuunnellut haukkumaansa podcastia vaan kopioinut kritiikkinsä sana sanalta englanninkielisestä blogista.

Nuivinator:

--- Lainaus käyttäjältä: repo - 01.02.2022, 19:02:06 ---Tänään sain istuskella eräässä odotustilassa, odotustilassa oli TV avoinna ja ruudusta tuli Ylen Alueuutiset Pohjois-Suomi.

https://areena.yle.fi/1-50962445

Yhtenä Pohjois-Suomen alueuutisten aiheena oli tämä.


--- Lainaus ---Tuhannet ovat jättäneet vanhoillislestadiolaisen liikkeen takavuosien hyväksikäyttövyyhdin jälkeen, arvioi herätysliikkeitä tutkinut asiantuntija.
--- Lainaus päättyy ---

Yleisemmin ohjelmassa mainittiin "uskonnollisten yhteisöt" hyväksikäyttötapausten yhteydessä.

*** versus ***

Sattumoisin Suomen Uutisilta on tullut tänään tällainen juttu - tai nosto PS-puheenjohtaja Purran Facebook-kirjoitukselle.


--- Lainaus ---Haitallisesta maahanmuutosta ollaan hiljaa – Purra: ”Kun väkivaltaa ihannoiva rap-artisti sai syytteen törkeästä lapsenraiskauksesta, media ei edes tohtinut kertoa henkilön nimeä tai taustaa”

Katujengien toimintarepertuaariin kuuluvat esimerkiksi väkivaltaisen rap-kulttuurin ihannointi, ryöstely ja uhkailu, huumeiden myynti, aseet ja muunlainen väkivalta. – Jengit, kuten moni muukin rikollisuus nykyään, ovat pitkälti maahanmuuton seurauksia. Niin kauan kuin tätä ei hyväksytä ja olla valmiita korjaamaan, tilanne pahenee, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kirjoittaa.
[...]

– Kun kuuluisa väkivaltaa ihannoiva ja siihen yllyttävä rap-artisti sai syytteen törkeästä lapsenraiskauksesta, Suomen media ei edes tohtinut kertoa henkilön nimeä tai taustaa. Meillä tavataankin puhua esimerkiksi espoolais- tai vantaalaismiehistä, kun ei kyetä kertomaan oikeaa alkuperää.
[...]

Ruotsin TV:n ohjelma “Uppdrag granskning” sen sijaan äskettäin käsitteli jälleen varsin avoimesti maan ongelmalähiöiden surkeaa ja edelleen heikentyvää tilannetta.
[...]

– Ohjelmassa turhautunut virkamies toteaa, että olkoon sitten, hän ei halua menettää virkaansa tai saada rasistin leimaa. Sillä edelleen, vielä vuonna 2022, rasistin leima on Ruotsissa se kauhein. Vaikka maassa siis ammutaan eniten Euroopassa, ja väkivaltarikollisuus, nuorisoryöstöt, seksuaalirikokset ym. ovat huipussaan, Purra kirjoittaa.
[...]

--- Lainaus päättyy ---
Suomen Uutiset, 1.2.2022

Linkki Purran Facebook-kirjoitukseen: https://www.facebook.com/purrariikka/posts/455027349608418?__cft__%5B0%5D=AZWbqZhee3oV2Bz25tLlFddrkHEDS45h9GUc2FcDWyS1F4Z24NiLlDMkw6peGbNYhJcfjkz6QAcbYH7qvtJcWseVNHg7ilUEdUDZqH4pPXGUte5c7bLS-4vOSVeJBnY0EUhylpeKOx2Ukli_ulaH2gv78G2hqghuXdYQUY4XrhHP4Q&__tn__=%2CO%2CP-

--- Lainaus päättyy ---

Millään tavoin puolustelematta yhtään lestadiolaista(ustaista) lapsenraiskaajaa, minunpuolestani jokainen sellainen käristyköön helvetissä, niin olisi ihan kiva nähdä valtamedian uutisoinneista mainintoja "tekijä ei ollut lestadiolainen". Tämä toki pelkästään vastapainona viimeisen 11 vuoden uutisointitekniikoille.

Miettikää esimerkiksi tätä tämänpäiväistä uutista: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ab273fe7-7289-4a59-a907-80a49d019c5c


--- Lainaus ---Syyttäjät ovat nostaneet syytteitä laajassa Sisä-Suomen poliisilaitoksen tutkimassa seksuaalirikoskokonaisuudessa, jossa asianomistajina on 89 lasta, tiedottaa Syyttäjänlaitos.

Syytteet on nostettu yhtä mieshenkilöä vastaan. Epäilty on vangittuna. Sisä-Suomen poliisilaitos tiedotti syyskuussa 2021, että kyseessä on 20-vuotias keskisuomalainen mies.
--- Lainaus päättyy ---

(loput linkin takaa). Ei sanaakaan tekijän taustasta.

DuPont:

--- Lainaus käyttäjältä: Nuivinator - 01.02.2022, 20:23:37 ---...Millään tavoin puolustelematta yhtään lestadiolaista(ustaista) lapsenraiskaajaa, minunpuolestani jokainen sellainen käristyköön helvetissä, niin olisi ihan kiva nähdä valtamedian uutisoinneista mainintoja "tekijä ei ollut lestadiolainen". Tämä toki pelkästään vastapainona viimeisen 11 vuoden uutisointitekniikoille...
--- Lainaus päättyy ---
Voidaan miettiä YLE:n/HS:n uutisointia, kuinka monta kertaa puhuvat lestadiolaisista neutraalisti? Liki kaikki uutiset ovat negatiivisia. Ei sattumaa, se on asenne.
Heistähän oikeasti enemmän hyvää tulisi puhua, kun eivät ole vankiloissakaan sellainen ryhmä, kuin eräs tulokas-uskonnollinen ryhmä, jota valtamedia puolustelee.

Roope:
Tekniikan Maailman tiedenurkkaus:


--- Lainaus ---Tutkijalta

Mitä enemmän huuhaata levitetään erityisesti verkkojulkaisuissa, sitä suurempi tarve on tutkitulle tiedolle ja tutkijoiden näkemyksille. Siksi perustimme 2019 verkkopalveluumme Tutkijalta-osion. Siinä tutkijat kirjoittavat oman erityisalansa ajankohtaisista aiheista.

[...]

Britannian poliisilaki tekee ilmastoaktivismista lähes laitonta juuri silloin, kun sitä eniten tarvitaan

Vaikka Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on sitoutunut nollanettopäästöihin vuoteen 2050 mennessä, se pyrkii edelleen vaikeuttamaan pyrkimyksiä estää ilmastonmuutoksen ja ekologisen tuhon pahimmat vaikutukset, kirjoittaa Heather Alberro Nottingham Trent Universitystä.
--- Lainaus päättyy ---
Tekniikan Maailma 4/2022

"tekee ilmastoaktivismista lähes laitonta"

"vaikeuttamaan pyrkimyksiä estää ilmastonmuutoksen ja ekologisen tuhon pahimmat vaikutukset"

Kyseenalaistamatta lainatulla alkuperäisellä tekstillä ei ole mitään tekemistä tieteen ja tutkimuksen kanssa.

Alberro on Extinction Rebellionia tukeva kulttuurintutkija ja ilmastoaktivisti, joka kyseisessä mielipidekirjoituksessa vastustaa virheellisin väittein Ison-Britannian hallituksen kaavailuja suhtautua tiukemmin mielenosoituksiin ja tempauksiin, joissa on tarkoitus rikkoa lakia. Laittomuuksia ja poliisin vastustamista puolustellaan Suomestakin tutulla argumentointivirheellä vähättelemällä haittoja mitättömän pieniksi verrattuna ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haittoihin kuten ihmishenkien menetyksiin.

Lalli IsoTalo:

--- Lainaus käyttäjältä: Roope - 23.02.2022, 11:57:27 ---
--- Lainaus käyttäjältä: Tekniikan Maailman tiedenurkkaus ---Mitä enemmän huuhaata levitetään erityisesti ...
--- Lainaus päättyy ---
.
--- Lainaus päättyy ---

... valtamedian verkkojulkaisuissa, sitä suurempi tarve on Homman kaltaisille riippumattomille laadukkaille keskustelualustoille.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta