Kirjoittaja Aihe: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju  (Luettu 385417 kertaa)

Histon

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 647
 • Liked: 4657
 • Puolinuiva
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #990 : 21.08.2022, 23:14:00 »
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009000608.html

Lainaus
Viestintä­­kouluttajan mielestä toimittajat ovat tykästyneet niin paljon Sanna Mariniin, feminismiin ja uus­henkisyyteen, että faktatkin ovat jääneet tarkistamatta

Katleena Kortesuo kirjoittaa journalismikritiikissään, että tunneuutisointi vie yhteiskunnallista keskustelua väärään suuntaan.

JOURNALISMIN KUOLEMA -kirjalla on harhaan­johtava otsikko, sillä journalismin kuolemaa siinä ei kuvata. Journalistit antakoot liioittelun anteeksi, sillä media­kriittisen teoksen kirjoittaja Katleena Kortesuokin antaa meille meidän klikki­otsikkomme anteeksi. Ne ovat hänen mielestään kiusallisia ja koomisia, mutta eivät journalismin suurin ongelma.
[...]
Yksi merkittävä ongelma hänestä on toimittajien halu parantaa maailmaa enemmän kuin etsiä totuutta.

JOURNALISTIEN ammattieetokseen kuuluu yleisesti usko siihen, että tosiasioiden selvittäminen on itsessään maailman parantamista.

Kortesuo kuitenkin löysi toimittajia, joiden mielestä toimittaja voi olla myös aktivisti asiassa, josta hän tekee juttuja.
[...]
”Sen sijaan nuori polvi on kasvanut digiajalla, jossa jokaiselle asialle on ilman muuta sata näkökulmaa ja se on just fine. Niinpä riittää, kun pitää omasta kartastaan kiinni ja purjehtii kohti omaa tähteään. Sen ei tarvitse olla muiden tähti tai yhteinen tähti. Relativismi on niin pitkällä, että kun totuuksia on monia, voi vallan hyvin valita omansa ja toimia sen mukaan. Nuori toimittajapolvi valitsee yhden totuuden, jotta ei tarvitsisi valita objektiivisuutta.”
[...]
Esimerkeiksi ongelmista Kortesuo nostaa myös useita Helsingin Sanomien juttuja. Hän on liittänyt kirjan loppuun viitteet, joiden avulla lukija voi etsiä jutut ja muodostaa oman näkemyksensä kritiikin osuvuudesta.
[...]
Halla-aho: "Venäjä ei usko puhetta, sota voidaan lopettaa vain tappamalla venäläisiä.
Ostin itsekin yhden allekirjoitetun tykistöammuksen osoitteesta https://signmyrocket.com/. Kehotan kaikkia niitä, jotka vihaavat sotaa ja haluavat rauhaa, tekemään samoin."

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 665
 • Liked: 6009
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #991 : 04.09.2022, 12:29:08 »
Mitä tapahtui:

"Pride-kulkueessa hyökkäyksen kohteeksi joutunut transmies on kuollut Saksassa
Pahoinpitelyn uhriksi joutunut transmies menehtyi vammoihinsa sairaalassa. Epäilty tekijä on pidätetty."

Epäillystä ei sen enempää.Kuka kommentoi ja ilmeisesti tekijä heidän joukoista?:

"Münsterin roomalaiskatolinen piispa Felix Genn kuvaili hyökkäystä barbaariseksi ja hulluksi teoksi.

– Suvaitsemattomuudella, syrjäytymisellä ja vihalla ei saa olla sijaa yhteiskunnassamme, Genn sanoo."


"tiedonvälityksen" tarjosi:

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/dde0eeaa-8727-4106-84bc-140f246a68bcMitä Murha.info kertoo tekijästä?:

"Hän on Nuradi A, tsetseenitaustainen Venäjän kansalainen.
Tämä vähemmistöjä vihaava venäläismies on yrittänyt saada turvapaikkaa Saksasta.
Hylky on tullut.
Hyvästä syystä.
2017 nähtävästi Saksassa noussut höyhensarjan mestariksi nyrkkeilyssä."

https://murha.info/rikosfoorumi/viewtopic.php?f=20&t=36544
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

Histon

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 647
 • Liked: 4657
 • Puolinuiva
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #992 : 05.09.2022, 22:33:10 »
Tässä ilmeisesti sitä Vikesin toivomaa maahanmuuttojournalismia. Toimittaja Paula Vilénin ohjelmaan oli saatu lukuisista toimittajista ja haastatelluista huolimatta mahtumaan vain yksi näkökulma, se ainoa oikea.


Lainaus
Paula Vilén
Mitä kv. oikeus tuumaa turvapaikanhakijoiden siirroista kolmansiin maihin Australian malliin, mitä UK aikeissa Ruandaan? Yksiselitteisesti väärin, sanoo Maailmanpolitiikan arkipäivää -haastattelussa prof. @MarttiKoskenni1 @yleradio1 klo12.05 ja @yleareena

Yle: Maailmanpolitiikan arkipäivää - Turvapaikkaa hakevista ihmisistä tuli kauppatavaraa Euroopassa Australian malliin 9.7.2022

Professori Martti Koskenniemen tulkinnan mukaan turvapaikanhakijoiden siirrot toisiin maihin ovat pakolaissopimuksen vastaisia, koska ne rankaisevat laittomasta maahantulosta. Siinä tärkein juridinen argumentti sen ohella, että Ruanda on joidenkin järjestöjen mielestä "turvaton". Muuten meni itkuksi siitä, kuinka "imperialistinen Britannia" ja muut eurooppalaiset maailmanvallat eivät ota vastuuta 1500-luvulta alkaneen kolonialisminsa jäljistä ottamalla kaikki vastaan.

Koskenniemi vastusti siirtoja myös selittämällä, että Eurooppaan saapuu vain "pieniä puroja" ja että "Euroopassa katsotaan, että meidän ei tarvitse ottaa huomioon kansainväliseen oikeudenmukaisuuteen liittyviä näkökohtia". "Tämä on sellainen näkökulma, joka tulee aikanaan luhistumaan", professori profetoi, kun Eurooppa tulee kuulemma täyttymään pakolaisista ilmastonmuutoksen seurauksena.

Näin siis sama Koskenniemi, joka aikoinaan myönsi, että valtioilla on oikeus päättää, keitä ottavat alueelleen, ja että pakolaissopimuksen ehdot täyttyvät esimerkiksi siirtämällä turvapaikanhakijat Euroopan ulkopuolisille pakolaisleireille.
Halla-aho: "Venäjä ei usko puhetta, sota voidaan lopettaa vain tappamalla venäläisiä.
Ostin itsekin yhden allekirjoitetun tykistöammuksen osoitteesta https://signmyrocket.com/. Kehotan kaikkia niitä, jotka vihaavat sotaa ja haluavat rauhaa, tekemään samoin."

Histon

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 647
 • Liked: 4657
 • Puolinuiva
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #993 : 10.09.2022, 21:54:09 »
Kyllä Vaasassa ja Seinäjoellakin osataan. Käyn laittamassa tämän myös "Tiedusteluvälineiden pahimmat vääristelyt" ketjuun, sillä kyseessä on malliesimerkki siitä miten YLEnanto, Hyysäri ja muu suvismedia vääristelee mamuasioissa totuutta. Ei suoranaisesti valehdella mutta joko
A: siivotaan tiedot keharimaataustasta kokonaan pois, tai
B: kuten tässä jutussa piilotetaan tieto lyhyeksi maininnaksi jutun loppupuolelle niin että suurimmalle osasta lukijoista jää väärä mielikuva.

Lainaus
Väkivalta on nuorille jo arkipäivää – kolme yläkoululaista kertoo, mitä ajattelee tappeluista: "Ei aina tiedä, onko se leikkimistä vai ihan totista"

Alaikäisten ja varsinkin alle 15-vuotiaiden tekemät rikokset ovat lisääntyneet viime vuosina Suomessa. Eniten nuorten tekemiä pahoinpitelyjä on Vaasassa ja Seinäjoella, kun lukuja suhteutetaan väkilukuun.

Aaro Vertanen, Helmi Uusi-Ranta ja Saana Tuononen miettivät videolla, mikä voisi olla avuksi nuorten väkivallan ehkäisemiseksi.
(Histon: Yllättäen pohtijoiksi on sattunut pelkkiä pottunokkia ja sitten esim kaikki koronarokotteen piikittäjät vaikuttivat yhtä yllättäen mustaihoisilta.)

Viisi nuorta potkii ja lyö yhtä maassa makaavaa sekä huutaa hänelle.

Tämä on yksi tilanteista, joita yläkoululainen Saana Tuononen on kotikaupungissaan todistanut.

Helmi Uusi-Ranta puolestaan on nähnyt sosiaalisessa mediassa videoita nuorten tekemästä väkivallasta. Tappelut ovat tapahtuneet Vaasassa.

– Aika kovia tilanteita on välillä ollut, Uusi-Ranta sanoo.

Tuonosen mukaan väkivaltaa on välillä todella paljon. Uusi-Ranta arvioi, että sitä on jonkin verran enemmän kuin ennen.

– Ei aina tiedä, onko se sellaista leikkimistä vai ihan totista.

Aaro Vertanen on ajatellut, että nuorten tappelut ja rähinöinti ovat yleinen ilmiö. Hän ei ole huomannut, että nuorten väkivalta olisi varsinaisesti lisääntynyt, vaikka poliisin tilastot kertovat toista.

Tuononen, Uusi-Ranta ja Vertanen aloittivat yhdeksännen luokan Vaasan Onkilahden koulussa tänä syksynä.
[...]
Ylikomisario Mika Jylhä Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo, että Suomessa nuorten tekemiä pahoinpitelyjä tapahtuu eniten Vaasassa ja Seinäjoella, kun lukuja suhteutetaan väkilukuun.

Syytä siihen ei tiedetä.
[...]
Myös poliisi on saanut osansa nuorten uhmakkaasta käytöksestä. Esimerkiksi satoja nuoria kokoavissa mopomiiteissä poliisia kohti on heitelty tölkkejä, poliisiautosta on viety osia ja poliisille huudeltu uhkauksia. Nuoret ovat myös räkineet poliisiauton päälle.
[...]
Poliisi sanoo samaa.

– Nykyään kuuluu vähän kuvaan, että mennään varta vasten pahoinpitelemään jotakuta ja kuvataan se sosiaalista mediaa varten. Sitten pahoinpitely julkaistaan. Sillä haetaan tiettyjä kannuksia, Jylhä kertoo.
[...]
Poliisi valvoo tilaisuuksia ja tapahtumia entistä enemmän, jolloin tapauksia tulee myös enemmän ilmi. Vaikutusta on ollut korona-ajalla.

– On ollut vähemmän tekemistä kuin ennen koronaa. Siitä johtuva ahdistus voi purkautua väkivallantekoina, Jylhä arvioi.
(Histon: Ehkä näistä ilmoitellaan enemmänTM & KoronaTM)

Nuorilla on yhä enemmän mielenterveysongelmia ja myös huono-osaisuus yhteiskunnassa on lisääntynyt. Se näkyy muun muassa pääkaupunkiseudulla jengiytymisenä, johon liittyy väkivaltaista käyttäytymistä.

Vaasassakin oli Jylhän mukaan alkuvuodesta etnisyyteen perustuvaa jengiytymistä, jossa huumeet olivat mukana kuvioissa. Poliisi lopetti touhun lyhyeen. (Histon: Joo niin se kuulemma Ruotsin poliisikin lopetti.)

Pohjalaismaakunnissa alaikäisten tekemien rikosten kärjessä ovat näpistykset, pahoinpitelyt, vahingonteot, laittomat uhkaukset ja varkaudet – tässä järjestyksessä. Kaikkien niiden määrä on kasvanut viiden vuoden aikana.

Ryöstöissä poliisi on huomannut, että yhä useampi nuori kantaa taskussaan puukkoa. Ei-toivottu ilmiö on ollut nähtävissä niin pohjalaismaakunnissa kuin muualla Suomessa.

– Kaiken kaikkiaan nuoret voivat hyvin, mutta pieni osa nuorista voi huonosti. Se huonovointisuus voi johtaa väkivaltarikollisuuteen, Jylhä toteaa.

Ohjeita ja yhteisöllisyystalkoita avuksi
[...]
Halla-aho: "Venäjä ei usko puhetta, sota voidaan lopettaa vain tappamalla venäläisiä.
Ostin itsekin yhden allekirjoitetun tykistöammuksen osoitteesta https://signmyrocket.com/. Kehotan kaikkia niitä, jotka vihaavat sotaa ja haluavat rauhaa, tekemään samoin."

migri

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 3 006
 • Liked: 10623
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #994 : 13.09.2022, 11:58:20 »
Noniin. Nyt vedetään mutkat suoriksi Petersonin kohdalla... Iltalannan taattua "journalismia".

Cristiano Ronaldon Instagram-julkaisu pöyristytti –”Menetti kaiken yhdellä kuvalla”
Kohupsykologi Jordan Peterson on Cristiano Ronaldon ystävä.
https://www.iltalehti.fi/valioliiga/a/b7ebc0ff-669c-4105-a289-9127de9fecc0
Lainaus
Toronton yliopiston professori on tullut tunnetuksi internet-oikeiston suosikkina erityisesti Youtube-luennoillaan. Petersonin näkemykset ovat laajasti kiisteltyjä. Koronapandemian aikana hän kertoi ennemmin kuolevansa kuin ottavansa ensimmäisen tehosterokoteannoksen.

Vuonna 2018 uutisointi oli laajaa myös Suomessa, kun Petersonin 12 elämänohjetta -teos oli myynyt miljoonia kappaleita. Maskuliinisuudesta puhunut Peterson kehotti ihmisiä olemaan epäkunnioittavia, tappelemaan ja uskaltamaan olla mies.

Lisäksi hän on puhunut loukkaavasti transsukupuolisista. 2017 Petersonin Twitter-tili suljettiin sen jälkeen, kun psykologi oli loukannut kanadalaista näyttelijätähteä Elliot Pagea. Peterson kutsui Pagea tahallisesti tämän vanhalla nimellä. Page on korjannut sukupuoltaan.

Jalkapallotähti Ronaldon kuvan kommenteissa hämmästeltiin kaksikon tapaamista. Osa kommentoijista pöyristyi.

– Ronaldo menetti kaiken kunnioitukseni yhdellä kuvalla, eräs kommentoi.

Edit: Iltapaska tietysti samoilla linjoilla:

Kuva Cristiano Ronaldosta nostatti valtaisan raivon somessa – ”Pilaa maineensa”
Cristiano Ronaldo julkaisi Instagramissa yhteiskuvan, joka ei ollut hänen seuraajiensa mieleen.
https://www.is.fi/jalkapallo/art-2000009065610.html
« Viimeksi muokattu: 13.09.2022, 12:07:57 kirjoittanut migri »
I haven't seen democrats this mad since Republicans freed their slaves.
"Just because you're offended, doesn't mean you're right" - Ricky Gervais

Fiftari

 • Asiantuntija
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 9 009
 • Liked: 10166
 • "Hallitus koostuu ihmisistä joita ei hallita"
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #995 : 17.09.2022, 10:34:33 »
Menee varmaan tähän ketjuun koska todennäköisesti haluttu lopputulos on mielessä mutta tarvittiin dataa mitä tulkita.
Lainaus
Toimittaja vaati saada 60 000 vartijan ja järjestyksenvalvojan tiedot, poliisi kieltäytyi – oikeus eri mieltä
Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan poliisin pitää harkita päätöstään uudelleen.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on kumonnut poliisihallituksen ja Helsingin hallinto-oikeuden päätökset, jotka koskevat Svenska Ylen toimittajan tekemää isoa tietopyyntöä. Toimittaja pyysi saada sähköisenä kopiona käyttöönsä journalistiseen tarkoitukseen noin 60 000 järjestyksenvalvojan ja vartijan tiedot poliisin tietojärjestelmistä. Mukana pyynnössä olivat myös väliaikaisen vartijakortin omaavat ja tilapäiset järjestyksenvalvojat.

Poliisihallitus kieltäytyi antamasta suoraan kaikkia tietoja sähköisessä muodossa, mutta ilmoitti tietojen tarkastelun olevan mahdollista saapumalla paikan päälle poliisihallitukseen. Tietojen katselu olisi ollut mahdollista erikseen sovittavan menettelyn mukaisesti.

XXX

Toimittajan tietopyyntö sisälsi toiveen, että listasta ilmenee aina henkilön koko nimi, syntymäaika, kansalaisuus, sukupuoli, myöntänyt viranomainen, myöntämispäivämäärä, voimassaoloaika, koulutustiedot, ehdot ja rajoitukset sekä koiratieto.

XXX

Svenska Ylen toimittaja perusteli jättimäistä tietopyyntöä KHO:lle muun muassa sillä, että tarkoituksena oli aineiston perusteella tarkastella yksityisiä turvallisuuspalveluita ja niiden suhdetta lainvalvontaan ja vallankäyttöön Suomessa. Lisäksi aineistosta olisi selvitetty missä määrin viranomaiset ovat myöntäneet järjestyksenvalvonta- ja vartiointilupia henkilöille, joilla on läheisiä kytköksiä ääriliikkeisiin.

XXX

Median perustehtävän toteuttaminen digitaalisena aikakautena muuttuu vaikeaksi tai mahdottomaksi, jos datajournalististen menetelmien käyttö estetään tai viranomaisille annetaan vapaa harkintavalta sen osalta sallivatko ne tällaisten menetelmien käytön, toimittaja perusteli.

XXX

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan toimittajan tietopyyntö oli sisältänyt riittävän selvityksen siitä miten henkilötietojen käytetään, suojataan ja hävitetään. KHO katsoi, että pyydettyjen henkilötietojen antamiselle poliisin tietojärjestelmästä sähköisenä kopiona oli julkisuuslaissa tarkoitetut edellytykset.
Iltalehti

Käytännössä rekisterissähän ei taida lukea että onko kytköksiä yhtään minnekään. Joten todennäköisesti toimittaja alkaisi koluamaan nimi kerrallaan sosiaalista mediaa?? Enkä kyllä pidätä hengitystäni sen suhteen että jos joku fanittaa varisverkostoa ja toimii ostoskeskuksessa järjestyksenvalvojana että sitä pidettäisiin ääriliikkeen fanittamisena, mutta jos siellä fanitettaisiin vaikka jääkäriliikettä niin saattaisi tulla ruksi nimen viereen.
Ylivertaisuusvinouma on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö yliarvioi itsensä jossakin suhteessa kuten vaikkapa jonkin taidon hallinnassa. Lisäksi tyypillisesti mitä huonompi yksilö on kyseisessä taidossa sitä enemmän hän yliarvioi osaamistaan.

Outo olio

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 11 037
 • Liked: 12990
 • Manner-Suomen Tasavalta
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #996 : 20.09.2022, 22:11:33 »
En ihan tiedä mihin ketjuun tämän laittaisin.

Äskettäin tuli julki kolme vuotta vanha (!) video jossa kantasuomalaiset suomenkieliset jalkapallohuligaanit tappelevat keskenään, kaksi jengiä sopi etukäteen ajan ja paikan ja joku kuvasi ja kannusti sivusta kun nuoret miehet hakkaavat toisiaan.

Nyt ainakin MTV, Iltalehti ja Ilta-Sanomat ovat uutisoineet tapauksesta vähintään kerran, ja julkaisseet kyseisen videonkin. Asiassa on mielenkiintoinen kontrasti siihen, miten mamujen tappelu- ja ryöstövideoita julkaistaan tiedotusvälineissä. Mamujen videoita ei julkaista, kun taas suomalaisten keskinäiset väkivaltarikokset uutisoidaan isosti, ja videot julkaistaan ääniraidan kera, jolloin kannustushuudoissa kuuluvat miesten etunimet kuuluvat videolla.


Lainaus
Poliisi tutkii jalkapallohuligaanien välistä rajua joukkotappelua – videolla näkyy järkyttävää väkivaltaa: "Tapa se nyt!"

Julkaistu 16.09.2022 10:32

MTV Uutiset on saanut haltuunsa videon jalkapallohuligaanien välisestä rajusta ja väkivaltaisesta joukkotappelusta.

Tiettävästi syyskuun lopussa 2019 kuvatusta videosta käy selvästi ilmi, että tappelu on ennalta järjestetty ja siinä ottavat yhteen videon mukaan HJK:n ja FC Lahden kannattajat.

Tapahtumapaikka ei ilmeisesti ole Helsingissä, mutta pääkaupunkiseudulla kuitenkin. Radan varressa järjestetyn joukkotappelun taustalla näkyy ilmeisesti Lahden moottoritie.

MTV Uutisten tietojen mukaan myös Helsingin poliisi on saanut videon tällä viikolla. Poliisi on aloittanut asiassa esitutkinnan epäillystä väkivaltarikoksesta.

--

Potkuja päähän ja rajua lyömistä

Videolta on nähtävissä muun muassa useita potkuja päähän, päähän tallomista, nyrkeillä lyöntiä ja erään maahan hakatun edessä verilammikko.

Videolta on tunnistettavissa tappeluun osallistuneita. Ainakin osalla on hanskat käsissä ja hammassuojat suussa.


--

Video näyttää päättyvän Klubi-huligaanien "voittoon".


Pekka Lehtinen
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/poliisi-tutkii-jalkapallohuligaanien-valista-rajua-joukkotappelua-videolla-potkitaan-ja-lyodaan-koko-ajan-tapa-se-nyt/8514404


Lainaus
Jalkapallofanien tappeluvideo on poikkeuksellinen Suomessa – ja urheiluseuroille kiusallinen: "Todellista suhdetta seuraan vaikea osoittaa"

Julkaistu 16.09.2022 13:26

--

Salla Laurila
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jalkapallofanien-tappeluvideo-on-poikkeuksellinen-suomessa-ja-urheiluseuroille-kiusallinen-todellista-suhdetta-seuraan-vaikea-osoittaa/8514628


Lainaus
Jalkapallohuligaanien raju joukkotappelu kuohuttaa – tästä ilmiössä on kyse: "Tosi hankala puuttua"

Mistä on kyse? Tulosruutu tutusti jalkapallohuligaanien joukkotappeluilmiöön syksyllä 2017.

Julkaistu 17.09.2022 07:15

Jalkapallohuliganismi on nostanut viime aikoina jälleen päätään, kun niin Euroopassa kuin Suomessakin on nähty ikäviä yhteenottoja.

--

Väkivaltainen ilmiö on ollut urheilun varjopuoli jo jonkin aikaa. Tulosruutu tutustui ilmiöön tarkemmin vuonna 2017.

– Peruselämä voi olla vähän tylsää, niin adrenaliinin noususta siihen perusarkeen, tappeluissa mukana ollut kannattaja perustelee.


--

Riku Hellanto

Timo Innanen
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jalkapallohuligaanien-raju-joukkotappelu-kuohuttaa-tasta-ilmiossa-on-kyse-tosi-hankala-puuttua/8514712


Lainaus
Jalkapallofanit ajautuivat rajuun tappeluun: poliisi tutkii epäiltyä rikosta

Tapausta tutkitaan alkuvaiheessa tappeluun osallistumisena.

Anni Tuominen
Onni Kari
perjantai 16.9.2022 klo 13:51

Poliisi tutkii epäiltyä rikosta liittyen jalkapallofanien tappeluun, kertoo Helsingin poliisilaitos.

Poliisi on aloittanut tutkinnan sille toimitetun videon perusteella. Arviolta vuonna 2019 kuvatulla videolla mahdollisesti HJK:n ja FC Lahden kannattajat tappelevat keskenään.

--

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/cf707a28-02fb-4ca8-bfc0-afd1259537e9


Lainaus
Ei herkille: Silmitöntä väkivaltaa joukkotappelussa – poliisi epäilee futishuligaaneiksi

Helsingin poliisi on aloittanut esitutkinnan videoidusta joukkotappelusta.

Väkivaltaista sisältöä: jalkapallohuligaanit tappelevat tiettävästi vuonna 2019 kuvatulla videolla.

Sami Pilvinen
perjantai 16.9.2022 klo 18:44

Helsingin Poliisi on aloittanut esitutkinnan joukkotappelusta saamastaan videomateriaalista, jolla epäillään esiintyvän HJK:n ja FC Lahden kannattajia. Poliisin arvion mukaan video on kuvattu vuonna 2019.

--

https://www.iltalehti.fi/veikkausliiga/a/0a00b857-6f84-48a1-a747-90e0839a4fa6


Lainaus
Järkyttävästä joukkotappelu­videosta uutta tietoa – tapahtumapaikka selvisi

Jalkapallohuligaanien joukkotappelun tutkinta on siirretty Itä-Uudenmaan poliisille.

Olli Kivioja
19:55

Vuonna 2019 tapahtuneen jalkapallohuligaanien välisen rajun joukkotappelun tapahtumapaikaksi on selvinnyt Mäntsälä. Täten tapauksen tutkintavastuu on siirretty Itä-Uudenmaan poliisille.

– Syyskuun lopulla 2019 tapahtuneesta väkivaltaisesta joukkotappelusta on kirjattu nyt meille uusi rikosilmoitus ja tässä vaiheessa sitä tukitaan tappeluun osallistumisena. Rikosnimikkeet saattavat muuttua ja tarkentua tutkinnan edetessä, kertoi tutkinnanjohtaja rikoskomisario Tero Tyynelä poliisin tiedotteessa.

--

https://www.is.fi/veikkausliiga/art-2000009083284.html


Kotimaisissa urpoiluissa media tekee mitä pitääkin, kaivaa esille vanhojakin juttuja, julkaisee videot ja selvittää taustoja, jopa julkaisee alakulttuurin edustajien haastattelujakin. Mamu-urpoiluissa taas mitään tällaista ei haluta tai uskalleta tehdä.
Suvaitsevaisen ajattelun yhteenveto: Suomessa Suomen kansalaiset rikkovat Suomen lakeja. Myös muiden maiden kansalaisten on päästävä Suomeen rikkomaan Suomen lakeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys.

Joku ostaa ässäarvan, toinen taas uhrivauvan. Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia.

Can I have a safe space, too?

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 723
 • Liked: 111953
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #997 : 22.09.2022, 17:44:45 »
Alkuun kertaus:

Sanoma oy:n julkaisemassa lehdessä TIEDE 7/2022  ilmeisesti tätä ketjua kommentoidaan seuraavasti:

Lainaus
Villein versio tarinasta väitti, että Suomen hallitus ja muut Euroopan viranomaiset sieppasivat venäläislapsia ja sijottivat nämä sitten keskitysleireiile tai myivät homopareille. -- --Venäjä solutti disinformaation Suomen julkiseen keskusteluun sisältäpäin suomalaisista vastamedioista, kuten MV-lehdestä ja Hommaforumilta, saamansa tuen avulla.

Kirjoittaja viittaa lähteenä tähän pari vuotta sitten julkaistuun artikkeliin:

Corneliu Bjola & Krysianna Papadakis: Digital propaganda, counterpublics and the disruption of the public sphere: the Finnish approach to building digital resilience

Cambridge Review of International Affairs -julkaisun artikkelissa kyllä mainitaan Hommaforum (s. 18-19) ja "lapsikaappaukset" (s. 12-13), mutta ei yhdessä. Hommaforumia ei syytetä artikkelissa mistään eikä etenkään siitä, mitä Tiede-lehden kirjoituksessa väitetään. Tuo soluttamisjuttu ei perustu mihinkään.

^Kuten sanottu, Hommaforumia ei väitetty alkuperäisessä artikkelissa Venäjän soluttamaksi, eikä liitetty mihinkään tapaukseen.

Cambridge Review of International Affairs 33, January 2020: Corneliu Bjola and Krysianna Papadakis: Digital propaganda, counterpublics and the disruption of the public sphere: the Finnish approach to building digital resilience

Artikkelin "lapsikaappaus"-osuus, jossa ei viitata Venäjän näkemysten levittäjinä Hommaforumiin vaan muun muassa Johan Bäckmaniin ja Ylen englanninkieliseen uutisointiin:

Lainaus
Case study 1: the ‘child custody’ narrative
...

Artikkelin Hommaforum-osuus, jossa se mainitaan yhdeksi aktiivisimmista ja vakuuttavimmista vaihtoehtomedioista Suomessa:

Lainaus
Case study 4: Finnish ‘alternative media’: MV-Lehti and hommaforum
...

Tuosta ei voi mitenkään päätyä vahingossa tähän:

Lainaus käyttäjältä: Taina Kuuskorpi: Tiede 7/2022
Venäjä solutti disinformaation Suomen julkiseen keskusteluun sisältäpäin suomalaisista vastamedioista, kuten MV-lehdestä ja Hommaforumilta, saamansa tuen avulla.

Kyseinen Taina Kuuskorven artikkeli on uudelleenjulkaistu Helsingin Sanomissa kaikkine virheineen.

Helsingin Sanomat: Vääristeltyä tietoa voi torjua 22.9.2022

Onhan se koomista, kun näennäisesti disinformaatiosta kertova tiedeartikkeli on itsessään disinformaatiota:

Lainaus
Disinformaatio on tahallaan harhaan johtavaa, vääristeltyä tietoa, jota jaetaan tietoisena sen tuottamasta haitasta. Disinformaatiota ei pidä sekoittaa sen kalpeaan ja ehkä vähän tyhmähköön misinformaatio-sisareen, joka on puhdasta virheellistä tietoa. Sen levittäminen ei tähtää mihinkään salattuun vahingontekoon vaan juontuu ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä.

Disinformaatio ei ole puhdas valhe vaan yleensä osin totta.

Pohjaksi otetaan sopiva pala totuutta, josta karsitaan esimerkiksi asiayhteys. Tilalle liitetään huhuja, spekulaatioita tai asiaan liittymättömiä ja harhaanjohtavia elementtejä.

Joskus disinformaatiota on selkeä valeuutinen, toisinaan kuvamanipulaatio, uutisparodia tai sopivasti tuunattu lehdistötiedote. Tosiuutinenkin muovautuu disinformaatioksi editoinnilla ja kehystämisellä eli uuteen ympäristöön istuttamisella.

Pelkkä tunnelman muutoskin voi riittää: näytöllesi pompahtaa valokuva, jossa Tarja Halonen kättelee Vladimir Putinia. Tällainen tosikuva löytyy monesta lehtiarkistosta. Kuvittele, että kuvaan on liitetty pahaenteinen kauhuelokuvan taustamusiikki. Millaisia ajatuksia mielesi alkaa synnyttää? Eikö Halosen ystävällinen hymy alakin vaikuttaa mairealta, peräti juonittelevalta?

Näin joustavalla disinformaation määritelmällä ollaan melkoisen kaukana mistään objektiivisesta. Mikä ei ole disinformaatiota, jos jotain haluaa sellaiseksi tulkita?

Lainaus käyttäjältä: Taina Kuuskorpi, HS
Valtiotasolla pyrkimys on halvaannuttaa demokraattista päätöksentekoa peukaloimalla yleistä mielipidettä tai lopettaa kokonaan julkinen keskustelu tietystä asiasta, vaikkapa Natosta. Disinformaatiolla halutaan tuhota vastapuolen hallinnon uskottavuutta ja heikentää kansalaisten luottamusta. Järjettömät, keskenään ristiriitaiset tai moraalittomat väitteet toimivat siinä tehokkaasti. Disinformaatiossa pelataan erittäin tunnepitoisella materiaalilla, ennakkoluuloilla, symbolisilla vertauskuvilla ja subjektiivisilla totuuksilla.

Pätee erinomaisen hyvin ylhäältä (valtamedia, poliitikot, viranomaiset jne.) johdettuun suomalaiseen ja ruotsalaiseen maahanmuuttokeskusteluun viime vuosikymmeninä.

Lainaus käyttäjältä: Taina Kuuskorpi, HS
Julkisen keskustelun tehtävä on tunnistaa yhteiskunnan ongelmia ja vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon, on tiivistänyt saksalainen yhteiskuntateoreetikko Jürgen Habermas. Hänen mukaansa julkinen keskustelu on äärimmäisen tärkeä osa demokratiaa. Siksi vihamielisen tahon yritykset sekaantua julkiseen keskusteluun ovat niin kohtalokkaita, kuten Brexit- ja Trump-tapaukset ovat viime vuosina todistaneet.

Mitä kohtalokkaat "Brexit- ja Trump-tapaukset" ovat todistaneet? Ei mitään, mistä Kuuskorpi voisi esittää muuta kuin vihjauksia.

Ymmärrän tuon vihjaukseksi, että "vihamielinen taho" Venäjä muutti informaatiovaikuttamisellaan vaalien tulokset, mutta tällaisesta ei ole todisteita eikä edes mielekästä päättelyketjua. On vain joidenkin toisilleen nyökkäilevien hellimä uskomus.

Lainaus käyttäjältä: Taina Kuuskorpi, HS
Vaikka disinformaatioisku olisi suunnattu suoraan makrosfääriin, ruohonjuuritason toimijoiden tuki sen levittämisessä on tervetullutta.

Hyvä esimerkki tästä on Venäjän median julkaisemat uutiset, joiden mukaan Suomen sosiaalipalvelut ottavat laittomasti huostaan venäläislapsia näiden vanhemmilta. Villein versio tarinasta väitti, että Suomen hallitus ja muut Euroopan viranomaiset sieppasivat venäläislapsia ja sijoittivat nämä sitten keskitysleireille tai myivät homopareille. Tällaisista ”tapauksista” on kerrottu venäläismediassa aika ajoin vuodesta 2012, ja raportointi kiihtyi Krimin valtauksen jälkeen.

Tämä disinformaatio-operaatio kohdistui ensisijaisesti makrosfääriin, vaikka valeuutiset levisivät myös kansan keskuudessa.

Venäjä solutti disinformaation Suomen julkiseen keskusteluun sisältäpäin suomalaisista vastamedioista, kuten MV-lehdestä ja Hommafoorumilta, saamansa tuen avulla. Yksittäiset venäjämieliset henkilöt yrittivät pontevasti vierittää disinformaation mikrosfääristä makrosfääriin.

Tällaista ei ole koskaan tapahtunut ainakaan Hommaforumilla, joten Kuuskorpi säveltää omiaan. Onkos tämä nyt sitten disinformaatiota vai valeuutinen vai molemmat?

Toisesta ketjusta:
Lainaus käyttäjältä: Taina Kuuskorpi, Tiede 7/2022
Vuonna 2015 EU:n eteläisille rajoille virtasi ennennäkemätön määrä pakolaisia. Yllättäen tuhansia heistä ilmaantui myös Suomen itärajalle – vain viikko sen jälkeen, kun Suomi oli tukenut EU:n Venäjän-vastaisia pakotteita joulukuussa 2015.

Suomen itärajalle ilmaantui turvapaikkahaastattelujen perusteella poikkeuksellisen paljon Venäjällä vuosia oleskelleita siirtotyöläisiä, joiden oleskeluluvat olivat menneet umpeen ja joiden olisi siksi pitänyt palata kotimaahansa. Luultavasti harva jos kukaan itärajan tulijoista oli ollut aiemmin EU:n etelärajoilla. Kyse oli eri siirtolaisvirroista.

Itärajalle ei ilmaantunut yhtäkkiä "tuhansia" vaan noin 1 750 viiden kuukauden sisällä. Vertailun vuoksi, pahimmillaan tuon verran turvapaikanhakijoita "ilmaantui yllättäen" eli Ruotsin valtion maksuttomilla juna- ja bussikyydeillä länsirajalle parissa päivässä.

Itärajalle tuli turvapaikanhakijoita epätavallisen paljon jo ennen kuin Suomi tuki EU:n Venäjän-vastaisia pakotteita joulukuussa 2015.

Lainaus käyttäjältä: Taina Kuuskorpi, Tiede 7/2022
Bjola ryhmineen pitää tätä esimerkkinä siitä, kuinka todellisia tapahtumia voidaan järjestää niin, että ne taktisesti vaikuttavat toisessa maassa käynnistyvään julkiseen keskusteluun ja poliittiseen agendaan. Tapaukseen liittyi runsaasti maahanmuuttoa ja turvapaikanhakua koskevaa disinformaatiota, jota suomalaiset vastamediat levittivät.

Bjola ryhmineen ei artikkelissaan väitä, että suomalaiset vastamediat olisivat levittäneet maahanmuuttoa ja turvapaikanhakua koskevaa disinformaatiota. Itse asiassa artikkelissa todetaan diplomaatti Häkkisen suulla, että kyse ei ollut disinformaatiosta ollenkaan.

Lainaus käyttäjältä: Taina Kuuskorpi, Tiede 7/2022
Kansalaisten keskuudessa se repäisi auki kiivaan kiistelyn Suomen maahanmuuttopolitiikasta, ja kiistan keskellä pakolaiskriisiin oli myös konkreettisesti reagoitava poliittisella päätöksenteolla.

Itärajan tapahtumat eivät "repäisseet auki kiivasta kiistelyä Suomen maahanmuuttopolitiikasta". Keskustelu oli kiivasta edeltävänä syksynä, mutta vuodenvaihteeseen mennessä se oli jo tehokkaasti vaiennettu. Poliittinen päätöksenteko tarkoitti vain neuvotteluja ja sopimuksia Venäjän kanssa, ei puhettakaan muutoksista Suomen turvapaikkapolitiikkaan tai valmiuslakeihin.

Lainaus käyttäjältä: Taina Kuuskorpi, Tiede 7/2022
Tutkijoiden mukaan operaation tavoitteena oli herättää pelkoa näyttämällä visuaalisesti, miten tuhannet pakolaiset ylittävät Suomen rajan laittomasti.

Tutkijoiden artikkelin esimerkki tästä "pelon herättämisestä visuaalisesti" oli Yle Uutisten valokuva kymmenistä lumen peittämistä polkupyöristä. Polkupyöriä käytettiin rajalla juuri siksi, että rajanylitys olisi laillista.

Muistutan taas, että länsirajalta tuli edellisenä syksynä moninkertainen määrä turvapaikanhakijoita yhdessä viikossa kuin itärajalta koko puolessa vuodessa.

Lainaus käyttäjältä: Taina Kuuskorpi, Tiede 7/2022
Disinformaatiolla luotiin myös vaikutelma, että Suomi oli valmistautumaton ja kykenemätön selviytymään tilanteesta.

Mikä disinformaatio? Alkuperäisessä artikkelissa ei väitetä tällaista.

Suomen kykenemättömyys oli ja on fakta. Rajaturvallisuus perustuu edelleen vain Venäjän hyväntahtoisuuteen, ei ennaltaehkäisevästi tiukkaan pushbackit mahdollistavaan rajavalvontaan ja turvapaikkapolitiikkaan, jollaista ei ole saatu aikaan seitsemässäkään vuodessa.

Lainaus käyttäjältä: Taina Kuuskorpi, Tiede 7/2022
Analyysin mukaan Venäjä tunnisti maahanmuuton oikein Suomen yhteiskunnalliseksi haavoittuvuudeksi tuolla hetkellä ja räätälöi iskunsa korostamaan kansan jakautumista asian suhteen.

Toisaalta Suomi tunnisti tapahtumat oikein hybridivaikuttamiseksi.

Tilanteen hyväksikäyttöä voi kutsua hybridivaikuttamiseksi, mutta ei ole näyttöä "iskusta".

On jonkinlainen julkinen salaisuus, että maahanmuutto on valitun ääriliberaalin turvapaikkapolitiikan vuoksi Suomen merkittävin yhteiskunnallinen haavoittuvuus, mutta se ei muka ole sitä, mikäli ongelmasta vaietaan Suomessa.

Lainaus käyttäjältä: Taina Kuuskorpi, HS
Jokainen meistä voi auttaa torjumaan vääristeltyä tietoa. Neuvot ovat yksinkertaiset mutta toimivat: Pysy valppaana. Älä levitä lähteettömiä uutisia tai väitteitä, jotka provosoivat ja kiihdyttävät tunteita tai lietsovat epäluottamusta. Muista aina tarkistaa kuulemasi tai näkemäsi erikoisen tiedon löytyminen myös päämedioista. Ryhdistä somekäytöstäsi ja niukenna someviestintääsi.

Mainio neuvo päämedian artikkelissa, jossa on paikkansapitämättömiä lähteettömiä väitteitä.

Lainaus käyttäjältä: Taina Kuuskorpi, HS
Järjen käyttö ja maltti eivät vie sananvapauttasi eivätkä kavenna mielipiteidesi ilmaisua. Vastakkaista mieltä saa olla, mutta sitä ei pidä perustella vääristellyillä tiedoilla.

Taina Kuuskorpi on psykologi ja tietokirjailija.

Kuuskorpi ei perustele mielipiteitään edes vääristellyllä tiedolla vaan itse keksimillään väitteillä, jotka antaa ymmärtää tutkijoiden tutkimustiedoksi.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Jorma Teräsrautela

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 684
 • Liked: 3198
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #998 : 22.09.2022, 18:29:01 »
Translain käsittely eduskunnassa. YLEN uutiset aamulla toteaa, että lakia on arvosteltu siitä, että sukupuolen oikeudellinen vahvistaminen on sallittu vain 18 vuotta täyttäneille.

Eikö lakia ole arvosteltu mistään muusta? Yle ei tässäkään asiassa malta vain kertoa uutisia vaan pistää oman lusikkansa soppaan. Nyt se haluaa, että lapsetkin saisivat vaihtaa virallisesti sukupuolensa toiseksi.
Älkää työ pojat säästelkö niit sokerloitanne! Myö uijjaan koht.

Titus

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 10 478
 • Liked: 16522
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #999 : 24.09.2022, 11:04:23 »
Syytökset Maria Petterssonin Suomen historian jännät naiset -kirjaa kohtaan kovenevat: Tutkijat syyttävät plagioinnista, kustantamo vetoaa juristeihin
Maria Pettersson ja kustantamo Atena kiistävät plagioinnin jyrkästi. Pettersson sanoo, ettei hän ole syyllistynyt plagiointiin, koska ”plagiointi on sitä, että väittää toisen työtä omakseen”.

Lainaus
KIRJAILIJA ja Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Petterssonin uusi tietokirja Suomen historian jännät naiset (Atena, 2022) joutui viime viikolla kritiikin kohteeksi, kun ryhmä tutkijoita moitti menestyskirjaa puutteellisesta lähteistyksestä ja tutkijoiden työn sivuuttamisesta.

Lue lisää: ”Voisi pitää vähättelynäkin” – Tutkijat pahastuivat, kun menestyskirja historian jännistä naisista jättää heidän työnsä varjoon

Tiistaina syytökset kovenivat, kun tutkijat julkaisivat Tutkimusyhdistys Suoni ry:n sivulla blogitekstin, jossa Petterssonia syytetään suorasanaisesti plagioinnista.

Blogitekstin ovat kirjoittaneet apulaisprofessori Susanna Välimäki Helsingin yliopistosta, tutkijatohtori Nuppu Koivisto-Kaasik Taideyliopistosta, kulttuurihistorian määräaikainen professori Maarit Leskelä-Kärki Turun yliopistosta ja musiikkitieteen yliopistonlehtori, dosentti Juha Torvinen Helsingin yliopistosta.

Blogikirjoitustaan varten tutkijat tarkastelivat Petterssonin kirjan Ida Mobergista ja Selma Kajanuksesta kertovaa lukua. Pelkästään tästä osuudesta he löysivät yhteensä 37 plagiointiesimerkkiä. Petterssonin kirjassa on yhteensä 54 lukua ja esipuhe.

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009087053.html

Hyvä, että edes joillakin rupeaa tulemaan kuppi täyteen näiden zuurnalistien kanssa...

Jorma Teräsrautela

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 684
 • Liked: 3198
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1000 : 05.10.2022, 00:07:48 »
Tämä ketju "Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt" tallentaa ansiokkaasti suomalaisen propagandan historiaa, vaikka samaa tehdään muissakin ketjuissa. Tänä vuonna on tullut Venäjällä havainnollisesti ilmi, että göbbelsiläinen äärimmäisen valehtelun linja kyllä puree suureen osaan kansasta.

Elämme myös Suomessa valheiden maailmassa, kuten tämä ketju todistaa. Irvokkaaksi asian tekee valtamedian VASTUULLISTA JOURNALISMIA -kampanja, joka vielä ivailee höynäytettyjen kustannuksella.

Hommaforum on leimattu vastuumediassa äärioikeistolaiseksi ja rasistiseksi kanavaksi. Se on yksi valhe muiden päälle.Älkää työ pojat säästelkö niit sokerloitanne! Myö uijjaan koht.

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 383
 • Liked: 23843
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1001 : 05.10.2022, 11:17:08 »
Hesari toistaa jälleen moneen kertaan kumotuksi tullutta valeuutista:

Eero Heinäluoma puolusti aikanaan Venäjän kaasuputkia – näin hän arvioi asiaa nyt
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009111897.html

Lainaus
Aivan aluksi hän haluaa ilmaista harminsa Halla-ahon ja hänen sananvaihtoaan kuvaavan viraalivideon leikkauksesta. Sananvaihto liittyi väittelyssä osioon, jossa käsiteltiin Itävallan oikeistopopulistisen varaliittokanslerin Heinz-Christian Strachen tapausta ja perussuomalaisten kuulumista osin Venäjää sympatisoivaan leiriin europarlamentissa.

Strachesta levisi video, jossa hän oli valmis kauppaamaan poliittista vaikutusvaltaansa venäläiselle oligarkille. Heinäluoma kertoo tuohtuneensa siitä, että Halla-aho vertasi Paavo Lipposen Nord Stream -konsultointia tällaiseen selvästi laittomaan korruptioon. Tuo konteksti ei lyhyessä klipissä näy.

Vaikka alunperin vaikutelma onkin ollut tuo julkisuuteen vuodettujen ja tarkoitushakuisesti muokattujen videoiden pohjalta, niin on anteeksiantamatonta edelleen levittää tuota versiota tapahtumista, mainitsematta väitteiden tulleen sittemmin kumotuiksi:

Heinz-Christian Strache
https://en.wikipedia.org/wiki/Heinz-Christian_Strache#Ibiza_affair

Lainaus
On 17 May 2019 a video was released from a July 2017 meeting in Ibiza, Spain, appearing to show Strache and Johann Gudenus discussing underhanded political practices.[17][18] In the video, both politicians appeared receptive to proposals by a mysterious woman posing as the niece of a Russian oligarch Igor Makarov, discussing providing the FPÖ positive news coverage in return for business contracts. Strache and Gudenus also hinted at corrupt political practices involving other wealthy donors to the FPÖ in Europe and elsewhere. The scandal caused the collapse of the Austrian governing coalition and the announcement of a snap election.[19][20][21] Strache is currently under investigation for misuse of party funds.[22] He is also under trial for corruption.[23]

Strache was expelled from the FPÖ in December 2019 for his role in the scandal.[24] In August 2020, the public prosecutor's office received an additional 5 minutes of video footage which appeared to relieve Strache from some of the accusations. In the uncut video, Strache had refused the decoy's offer and doing anything illegal. Strache accused Der Spiegel and the Süddeutsche Zeitung of showing selectively edited material.[25]

En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Charlie

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 685
 • Liked: 2386
 • terrorijärjestöt lakkautettava
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1002 : 17.10.2022, 22:28:57 »
Lainaus
Unkarilaispoliitikko vertaa Marinia Putiniin

Unkarilainen lakimies ja entinen puoluejohtaja laukoi merkillisiä mielipiteitä pääministeri Marinista sekä lännen aseavusta Ukrainalle.

Unkarilainen lakimies, entinen poliitikko ja LMP-puolueen perustaja András Schiffer hämmentää lausunnoillaan Ukrainan sodasta ja Suomen pääministeri Sanna Marinista (sd).

[...]

– Käsitys siitä, että rauha tulee, kun ukrainalaiset voittavat sodan, ei johda rauhan suuntaan. Pikemminkin se synnyttää ydintuhon painajaisen, hän sanoi.

Tässä yhteydessä Schiffer mainitsi myös Suomen pääministerin.

– Antony Blinken ja Sanna Marin ovat vähintään yhtä pahoja sodanlietsojia kuin Putinin hallinto, ja heidän on vastattava siitä.

Unkari on viime aikoina kritisoinut entistä vahvemmin EU:n Venäjä-pakotteita. Viime viikolla maan pääministeri Viktor Orbán myös muun muassa vihjaili, että niin kauan kun Yhdysvallat toimittaa aseita Ukrainaan ja rahoittaa sotaa, ei sitä ole mahdollista saada päätökseen.

Unkari on Turkin ohella ainoa maa, joka ei ole vielä ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Tietääköhän kaikki lukijat varmasti, että LMP on Vihreiden sisarpuolue Unkarissa?
« Viimeksi muokattu: 17.10.2022, 22:30:58 kirjoittanut Charlie »

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 723
 • Liked: 111953
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1003 : 06.11.2022, 17:28:13 »
Toimittaja Heikki Aittokoski panee taas parastaan:

Lainaus
Kansallisen liittouman uusi johtaja on Ranskan laita­oikeiston nuori jyrä ja ”Le Penin kyborgi”

Bardella on ankara maahanmuuton vastustaja, joka on suhtautunut suopeasti jopa rasistiseen salaliittoteoriaan ”suuresta väestönvaihdosta”.

”KANSALLISEN liittouman ihmelapsi.”

”Marine Le Penin paras sotamies.”

”Le Penin kyborgi.”

Nämä ovat sanavalintoja, joilla Ranskan viestimissä on tänä vuonna luonnehdittu Jordan Bardellaa.

27-vuotias Bardella valittiin lauantaina laitaoikeiston Kansallisen liittouman uudeksi puheenjohtajaksi. Uutistoimisto AFP kertoi, että Pariisin puoluekokouksessa esiintyi itsevarma johtaja, joka piti 40 minuutin puheen ilman muistiinpanoja.

[...]

Maahanmuuttovastaisen puolueen johtajana on nyt maahanmuuttajan lapsi.
Bardella kertasi puoluekokoukselle taustaansa eli sitä, kuinka hänen äitinsä muutti Italiasta 1960-luvulla ja kasvatti hänet yksinhuoltajana vaikeissa oloissa.

Bardellan asui äitinsä kanssa tornitalon kahdeksannen kerroksen asunnossa Seine-Saint-Denisin departementin lähiössä Pariisin koillispuolella.

”Joka päivän näin ikkunasta ja rakennuksen sisäänkäynnillä huumediilereitä”, Bardella sanoi puoluekokouspuheessaan AFP:n mukaan.

KYMMENVUOTIAANA Bardella joutui seuraamaan kotikulmillaan syksyn 2005 suuria lähiömellakoita. Pariisissa ja Ranskan muissa suurkaupungissa roihusivat niin autot kuin rakennukset. Enimmäkseen asialla olivat afrikkalais- tai arabitaustaiset nuoret, jotka alkujaan olivat raivostuneet poliisiväkivallasta.

Bardellan mukaan mellakat ja lähiöelämä olivat hänelle avainkokemuksia, jotka saivat hänet 16-vuotiaana hakeutumaan Kansallisen liittouman jäseneksi. Tuolloin puolue oli vielä nimeltään Kansallinen rintama.

[...]

PUHEENJOHTAJANA Bardella jatkanee samoilla linjoilla kuin ennenkin: maahanmuuton vastustajana.

”Meidän maallamme ei ole kutsumusta toimia koko maailman majatalona”, hän sanoi puoluekokousväelle.

Bardella on kalastellut samoilla vesillä kuin äärioikean laidan Éric Zemmour, joka kilpaili Marine Le Penin kanssa viime kevään presidentinvaaleissa.

Bardella on julkisesti puhunut Zemmourin tapaan rasistisesta ”suuren väestönvaihdon” teoriasta. Sen mukaan maahanmuutto on suuri salajuoni, jonka tarkoituksena on saada Euroopan valkoihoinen väestö katoamaan.

JORDAN Bardella on sliipattu ja sujuvapuheinen poliitikko, joka toimii systemaattisesti kuin robotti.

Siksi häntä lieneekin luonnehdittu ”Le Penin kyborgiksi”. Tieteiskirjallisuudesta tuttu sana tarkoittaa lihan ja koneen risteymää.

Kyborgillekin tosin sattuu virheitä.

Viime toukokuussa Bardella kehui Paris Saint-Germainissä pelaavaa huippujalkapalloilija Kylian Mbappé’ta siitä, kuinka hienosti tämä on onnistunut sulautumaan ranskalaiseen yhteiskuntaan. Mbappé on syntynyt Ranskassa.
Helsingin Sanomat 6.11.2022

Lainaus käyttäjältä: Heikki Aittokoski, HS
Bardella on julkisesti puhunut Zemmourin tapaan rasistisesta ”suuren väestönvaihdon” teoriasta. Sen mukaan maahanmuutto on suuri salajuoni, jonka tarkoituksena on saada Euroopan valkoihoinen väestö katoamaan.

Bardella on kylläkin puhunut väestötilastoista, ei salajuonista, mutta sehän ei Aittokoskea haittaa.

Bardella twiittasi elokuussa 2021 suunnilleen näin:

Lainaus käyttäjältä: Jordan Bardella
"INSEEn (Ranskan tilastokeskus) tiedot vahvistavat sen, mitä olemme sanoneet jo pitkän aikaa: maahanmuutto aiheuttaa väestömuutoksen, joka on nopeudeltaan ja suuruudeltaan ennennäkemätön historiassamme."

Kun eräs toimittaja kysyi twiittiin viitaten, mitä Bardella ajattelee julkisuudessa esillä olleesta "suuren väestönvaihdon" teoriasta, Bardella vastasi, ettei pidä termistä, koska se on epämääräinen, mutta että se viittaa oikein todellisuuteen, millä hän tarkoitti tilastojen osoittamia muutoksia.

Tästä toimittajat sitten keksivät siirtää huomion tilastoista Bardellaan, joka "kannattaa rasistista väestönvaihtoteoriaa".

Lainaus käyttäjältä: Heikki Aittokoski, HS
Kyborgillekin tosin sattuu virheitä.

Viime toukokuussa Bardella kehui Paris Saint-Germainissä pelaavaa huippujalkapalloilija Kylian Mbappé’ta siitä, kuinka hienosti tämä on onnistunut sulautumaan ranskalaiseen yhteiskuntaan. Mbappé on syntynyt Ranskassa.

Virhekö? Myös ne lähiöissä riehuvat afrikkalais- tai arabitaustaiset nuoret ovat suurimmaksi osaksi syntyneet Ranskassa.

Edit:
Myös Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Seppo Varjus yrittää liittää Bardellan salaliittoteorioihin.

Lainaus
Kommentti: Laita­oikeiston uudet kasvot – hetki lyö Euroopassa?

Oikean laidan populistipuolueiden uusi nousu alkaa Euroopassa, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

UUDET kasvot, uusi ilme, vanhat juonet?

Italian ja Ranskan puolueet johtavat Euroopan laitaoikeiston uudistumista. Italian veljien tie vei jo valtaan. Ranskan kansallinen liittouma tekee taktisia siirtoja. Jos ne onnistuvat, mallin ottajia riittää.

Ranskan kansallinen liittouma, entinen kansallinen rintama, valitsi viikonloppuna johtoonsa 27-vuotiaan Jordan Bardellan.

[...]

Bardellan flirttailee väestönvaihtoteorian kanssa. Sen eri versiossa joku, usein juutalaiset, juonii korvatakseen vaaleat eurooppalaiset tummilla maahantulijoilla Afrikasta ja Lähi-idästä. Teoriaa voidaan soveltaa hyvin myrkyllisesti.
Ilta-Sanomat 7.11.2022

Bardella ei ole vihjaillut juutalaisten korvaavan eurooppalaiset tummilla maahantulijoilla vaan yksinkertaisesti viitannut tilastojen osoittamaan väestömuutokseen. Se on fakta, ei teoriaa.

Lainaus käyttäjältä: Seppo Varjus, IS
Laitaoikeiston suuri hetki oli vuoden 2015 kriisi, jolloin siirtolaisten ja pakolaisten tulo säikäytti monet eurooppalaiset. Pandemian myötä hetki tuntui menneen ohi. Siihen ei ollutkaan yksinkertaisia vastauksia ja syntipukkeja.

Nyt helpoille teorioille on taas tilaa.

Ei tarvita teorioita vaan havainto, että vuoden 2015 kriisi johtui Euroopan maiden maahanmuuttopolitiikasta eli eurooppalaisten poliitikkojen omista päätöksistä ja valinnoista, mitä ei haluta vieläkään myöntää.
« Viimeksi muokattu: 07.11.2022, 11:12:06 kirjoittanut Roope »
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

DuPont

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 168
 • Liked: 6114
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1004 : 08.11.2022, 01:51:15 »
Niin, Trumpkin oli syy ongelmiin, eikä suinkaan reaktio woke/cancel/vasemmisto-kehitykseen...

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 723
 • Liked: 111953
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1005 : 11.11.2022, 11:19:35 »
Lainaus käyttäjältä: Heikki Aittokoski, HS
Bardella on julkisesti puhunut Zemmourin tapaan rasistisesta ”suuren väestönvaihdon” teoriasta. Sen mukaan maahanmuutto on suuri salajuoni, jonka tarkoituksena on saada Euroopan valkoihoinen väestö katoamaan.

Bardella on kylläkin puhunut väestötilastoista, ei salajuonista, mutta sehän ei Aittokoskea haittaa.
...
Myös Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Seppo Varjus yrittää liittää Bardellan salaliittoteorioihin.

Lainaus käyttäjältä: Seppo Varjus, IS
Bardellan flirttailee väestönvaihtoteorian kanssa. Sen eri versiossa joku, usein juutalaiset, juonii korvatakseen vaaleat eurooppalaiset tummilla maahantulijoilla Afrikasta ja Lähi-idästä. Teoriaa voidaan soveltaa hyvin myrkyllisesti.
Bardella ei ole vihjaillut juutalaisten korvaavan eurooppalaiset tummilla maahantulijoilla vaan yksinkertaisesti viitannut tilastojen osoittamaan väestömuutokseen. Se on fakta, ei teoriaa.

Lainaus käyttäjältä: Seppo Varjus, IS
Laitaoikeiston suuri hetki oli vuoden 2015 kriisi, jolloin siirtolaisten ja pakolaisten tulo säikäytti monet eurooppalaiset. Pandemian myötä hetki tuntui menneen ohi. Siihen ei ollutkaan yksinkertaisia vastauksia ja syntipukkeja.

Nyt helpoille teorioille on taas tilaa.

Ei tarvita teorioita vaan havainto, että vuoden 2015 kriisi johtui Euroopan maiden maahanmuuttopolitiikasta eli eurooppalaisten poliitikkojen omista päätöksistä ja valinnoista, mitä ei haluta vieläkään myöntää.

Lainaus
Marine Le Penin seuraaja varttui lähiössä ja on maahanmuuttajaäidin poika – Tutkija: Le Pen on yhä puolueen todellinen johtaja

[...]

Camus ei pidä Bardellaa Le Peniä radikaalimpana. Hän arvioi, että Bardella ja Marine Le Pen ovat poliittiselta ideologialtaan varsin samankaltaisia.

He jakavat varsin saman käsityksen esimerkiksi siitä, että Euroopan ulkopuolelta tulevien maahanmuuttajien sulauttaminen ranskalaiseen yhteiskuntaan on hyvin vaikeaa.

Kriitikoiden mielestä Bardella rohkaisee valkoista ylivaltaa kannattavia ryhmiä ja korostaa ”me vastaan te” -identiteettipolitiikkaa sen kustannuksella, että puhuisi työväenluokkaa enemmän kiinnostavista arjen taloutta koskevista asioista.

Bardella ei myöskään ole kieltänyt teoriaa ”suuresta väestönvaihdosta”, josta esimerkiksi jyrkistä mielipiteistään tunnettu äärioikeiston Eric Zemmour on puhunut.

Väestönvaihto on äärioikeiston esillä pitämä salaliittoteoria, jonka mukaan valkoihoiset ihmiset jäävät vähemmistöksi elleivät peräti kuole sukupuuttoon, kun länsimaihin muuttaa ihmisiä Lähi-idästä ja Afrikasta.
Yle 11.11.2022

Toimittaja Anne Orjala syyttää Bardellaa siitä, että hän ei ole kieltänyt, että tilastojen mukaan ranskalaiset ovat jo jääneet Ranskassa vähemmistöksi monilla alueilla.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Histon

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 647
 • Liked: 4657
 • Puolinuiva
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1006 : 25.11.2022, 20:07:20 »
https://yle.fi/a/74-20006080

YLE syyttää taas poikiaTM ja nuorisoaTM. Pitkä juttu mutta kehitysmaalaiset tai maahanmuuttopolitiikka mainittu nolla (0) kertaa.  :facepalm:

Lainaus
Samat pojat tekevät ryöstöjä uudestaan ja uudestaan – Helsingissä kirjattu tänä vuonna ennätysmäärä alaikäisten ryöstöepäilyjä
[/b]
Nuorten tekemät katuryöstöt ovat herättävät huolta myös Tampereella. Sisä-Suomen poliisilaitos tutkii yli kahtakymmentä nuorten tekemäksi epäiltyä katuryöstöä.
[...]
Yle kertoi kuluneella viikolla, että esimerkiksi Itä-Uudellamaalla tapahtuu ryöstörikos nyt useammin kuin kerran päivässä ja melkein aina mukana on vähintään yksi alaikäinen epäilty.

Sisä-Suomen poliisilaitos puolestaan tutkii yli kahtakymmentä nuorten tekemäksi epäiltyä katuryöstöä Tampereella. Poliisilaitoksella on tiedossa 11 ryöstön tekijät. Epäiltyinä on 15 miespuolista nuorta. Kaksi epäillyistä on alle 15-vuotiaita. Tutkintojen yksityiskohdista kertoi ensin Aamulehti.
[...]
Halla-aho: "Venäjä ei usko puhetta, sota voidaan lopettaa vain tappamalla venäläisiä.
Ostin itsekin yhden allekirjoitetun tykistöammuksen osoitteesta https://signmyrocket.com/. Kehotan kaikkia niitä, jotka vihaavat sotaa ja haluavat rauhaa, tekemään samoin."

Roope2

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 4 622
 • Liked: 7736
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1007 : 30.11.2022, 02:34:40 »
HS 29.11.2022 otsikko


Kolme siirtolaista pelastettiin Kanarialla säiliö­aluksen peräsimestä


Kolme afrikkalaista siirtolaista onnistui matkustamaan säiliöaluksen peräsimen päällä 11 päivää kestäneen matkan Nigeriasta Kanariansaarille.


https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009232871.html
Mielenkiintoinen tapa matkustaa matkalaukkuineen uuteen elämään. Olisikohan kyse ollut todellisista siirtolaisista vai ”siirtolaisista”, joista HS:n toimittaja olisi voinut käyttää jotain totuudenperäisempää ja kuvaavampaa termiä.
« Viimeksi muokattu: 30.11.2022, 02:51:41 kirjoittanut Roope2 »
”Mikään muu yksittäinen tekijä ei ennakoi väkivaltaa niin voimakkaasti kuin aikaisempi väkivalta.”

Hannu Lauerma

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 383
 • Liked: 23843
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1008 : 10.12.2022, 18:08:56 »
Nuorisojengeistä tuli oikeistopuolueiden vaaliase
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009256346.html

Lainaus
Perussuomalaiset otti tiukasti kiinni uutisista, jotka kertovat pääkaupunkiseudulla liikkuvista nuorisojoukoista. Jengeissä liikkuu myös maahanmuuttajataustaisia nuoria. Aiheeseen perussuomalaiset saa ripustettua miltei kaikki kannattajilleen keskeiset ja kaikille tutut vaatimukset maahanmuutto- ja kriminaalipolitiikan kiristämisestä.

Sisäministeri Mikkonen: Katujengit otettu vakavasti
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b38dd817-c91c-468b-9228-5c3e9b51aeab

Lainaus
Rinteen mukaan Suomessa toimii 11 katujengiä pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Jäseniä niissä on noin 200. Rinteen mukaan yli 90 prosenttia jäsenistä on täysi-ikäisiä ja 95 prosenttia heistä on nimen ja etnisyyden perusteella ulkomaalaistaustaisia.

– Olemme Ruotsin tiellä, Rinne summasi.
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

BarkAtTheMoon

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 1 762
 • Liked: 3480
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1009 : 10.12.2022, 18:21:55 »
Todettakoon tähän, että tuskin missään muussa maassa on kyseistä ilmiötä kohdeltu valta-ja kaikessa muussakin mediassa kuten Suomessa. Todella outoa lukea median valehteluja aiheesta koska kaikki tietävät valehtelun, ehkä koska demarit kaikki on mahdollista?

Roope

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 37 723
 • Liked: 111953
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1010 : 12.12.2022, 11:45:24 »
Lainaus
Kymmenen hyvää uutista tältä syksyltä

Näinä aikoina tuntuu erityisen huojentavalta huomata, että myönteisiäkin asioita tapahtuu.
Helsingin Sanomat 12.12.2022

Lainaus käyttäjältä: Mira Helstelä, HS
FINGRIDIN mukaan sähkönkulutus laski marraskuussa yhdeksän prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Myös presidentti Sauli Niinistö kiitteli suomalaisten venymiskykyä energian säästämisen suhteen. ”Jo nyt näkyy, että viesti on otettu hyvin vakavasti. Kyllä me tästä selviämme”, hän totesi. (HS 30.11.)

Melkoista Pravdaa.

Olisikohan sähkön hinnan moninkertaistumisella jotain tekemistä kulutuksen laskun kanssa? Vai onko sekin hyvä uutinen?

Lainaus käyttäjältä: Mira Helstelä, HS
KULUTTAJAN valinnoilla on merkittävä rooli Suomen ilmastotavoitteiden toteutumisessa ja siten ilmastonmuutoksen hillinnässä. Suurimmat mahdollisuudet vaikuttaa liittyvät ruokaan ja liikkumiseen, käy ilmi Suomen ilmastopaneelin tuoreesta raportista. (HS 8.12.)

Raportti ei osoittanut, että kuluttajan valinnoilla olisi merkittävä rooli, vaan paremminkin, että koska ilmastovouhotus ei tunnu pahemmin kiinnostavan tavallisia suomalaisia, heitä täytyy ohjata ylhäältäpäin tiettyihin valintoihin, joita he eivät muuten tekisi.

Suomalaisten tekemisillä ei ylipäätään ole eikä voikaan olla (promille globaaleista päästöistä) mitään havaittavaa vaikutusta ilmastonmuutoksen kehitykseen, merkittävästä nyt puhumattakaan.
Mediaseuranta - Maahanmuuttoaiheiset uutiset, tiedotteet ja tutkimukset

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 665
 • Liked: 6009
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1011 : 12.12.2022, 12:06:33 »
HS 29.11.2022 otsikko


Kolme siirtolaista pelastettiin Kanarialla säiliö­aluksen peräsimestä


Kolme afrikkalaista siirtolaista onnistui matkustamaan säiliöaluksen peräsimen päällä 11 päivää kestäneen matkan Nigeriasta Kanariansaarille.


https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009232871.html
Mielenkiintoinen tapa matkustaa matkalaukkuineen uuteen elämään. Olisikohan kyse ollut todellisista siirtolaisista vai ”siirtolaisista”, joista HS:n toimittaja olisi voinut käyttää jotain totuudenperäisempää ja kuvaavampaa termiä.
Hieman skeptinen uutisen suhteen. Veikkaisin että ovat maksaneet matkasta ja vasta loppuvaiheessa menneet peräsimen päälle. Näin on ehkä voitu välttää joitain salakuljetussanktioita?
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT

Siili

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 14 320
 • Liked: 11652
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1012 : 12.12.2022, 12:18:27 »
Mielenkiintoinen tapa matkustaa matkalaukkuineen uuteen elämään. Olisikohan kyse ollut todellisista siirtolaisista vai ”siirtolaisista”, joista HS:n toimittaja olisi voinut käyttää jotain totuudenperäisempää ja kuvaavampaa termiä.

Siirtolainen on "toiseen maahan pysyvästi asumaan muuttava henkilö"

https://fi.wiktionary.org/wiki/siirtolainen

Mikäköhän on sopiva termi moiseen vasta pyrkivälle?  Wanna-be-siirtolainen?  Siirtolaistarjokas?  Miten olisi uudissana "siirtyri"?  Yhdistetty sanoista "siirtolainen" ja "pyrkyri".  Tai toisin päin "pyrkyläinen"?
« Viimeksi muokattu: 12.12.2022, 12:23:43 kirjoittanut Siili »

Jorma Teräsrautela

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 684
 • Liked: 3198
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1013 : 11.01.2023, 20:02:58 »
Pari englanninkielen sanaa on suomessa saanut käännöksen, joka muuttaa niiden merkityksen.

Ensimmäinen on DIGNITY eli arvokkuus. Se esiintyy YK:n ihmisoikeuksien julstuksessa, mutta käännetään hieman virheellisesti IHMISARVOKSI. Julistus vaatii, että ihmisiä tulee kohdella arvokkaasti, mutta suomennoksessa mukaan tulee myös filosofinen oppi siitä, että ihmisellä on ihmisarvo. Näinkin voidaan ajatella, mutta julistus ei sitä oleta; sille riittää, että vaaditaan  arvokasta kohtelua ilman että asiaa sen enempää perustellaan. Julistuksen tekstiin ei siis kuulu ajatusta ihmisarvosta, se on suomalainen lisä.

Toinen käsite on INEQUALITY. Se tarkoittaa eriarvoisuutta mutta myös erilaisuutta. Suomessa nämä asiat ovat mediassa menneet sekaisin, ja silloin kun kyseessä on pelkkä ERILAISUUS valtamedia usein tyrkyttää sanaa ERIARVOISUUS.

Tätä sanaa voisi ehkä käyttää toimittajien vasemmistolaisuusmittarina. On aika luonteva ajatella, että kun TASA-ARVO on etenkin vasemmiston suosima poliittinen termi, vasemmistolainen mielellään etsii ja löytää ERIARVOISUUTTA sieltäkin, missä sitä  ei ole.

Eriarvoisuus poistettiin Suomen lainsäädännöstä silloin, kun säätyjen etuoikeudet kumottiin. Perustuslain mukaan suomalaiset ovat tasa-arvoisia. Siitä huolimatta ERIARVOISUUS on YLE:n ja monen politiikan kommentaattorin suosikkisanastoa.

Se saa asian kuin asian näyttämään hirvittävältä ihmisarvon loukkaukselta.
Älkää työ pojat säästelkö niit sokerloitanne! Myö uijjaan koht.

DuPont

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 5 168
 • Liked: 6114
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1014 : 15.01.2023, 01:04:07 »
Mielenkiintoinen tapa matkustaa matkalaukkuineen uuteen elämään. Olisikohan kyse ollut todellisista siirtolaisista vai ”siirtolaisista”, joista HS:n toimittaja olisi voinut käyttää jotain totuudenperäisempää ja kuvaavampaa termiä.

Siirtolainen on "toiseen maahan pysyvästi asumaan muuttava henkilö"

https://fi.wiktionary.org/wiki/siirtolainen

Mikäköhän on sopiva termi moiseen vasta pyrkivälle?  Wanna-be-siirtolainen?  Siirtolaistarjokas?  Miten olisi uudissana "siirtyri"?  Yhdistetty sanoista "siirtolainen" ja "pyrkyri".  Tai toisin päin "pyrkyläinen"?
"Laiton maahanpyrkijä" ehkä kuvaisi asiaa, mutta on poliittisesti epäkorrekti nykyisin.

Skeptikko

 • Administrator
 • Jäsen^^^
 • *****
 • Viestejä: 14 383
 • Liked: 23843
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1015 : 15.01.2023, 12:05:41 »
@Anter Yaşan monien hyvien tuoreiden juttujen seassa tämä sopii hyvin tähän ketjuun, missä YLE uutisoi mielenosoituksesta vain itse keksimästään pakkopalautusaiheesta ja vaikeni mielenosoituksen oikeasta sisällöstä:

Iranin suurlähetystön sulkemisen puolesta mieltä osoittaneet Suomen iranilaiset yliopisto-opiskelijat jyrähtivät Yleisradiolle: "He uutisoivat täysin ohi aiheen!"
https://anteryasa.substack.com/p/iranin-suurlahetyston-sulkemisen

Lainaus
Suomen iranilaiset yliopisto-opiskelijat kutsuivat Yleisradion toimittajan mielenosoitukseen. Toimittaja lähetti vain valokuvaajan paikalle ja uutisoi täysin ohi aiheen.
...
Lainaus
- “Nouskaa Iranin naiset!”
- ”Fuck Mullahit!”
- ”Lopettakaa hirttämiset Iranissa!”
- ”Mikään köysi ei voi tappaa toivoamme! Iranin kansa tulee olemaan vapaa!”

Mielenosoittajien kylteissä luki.

- “Oletteko sokeita vai kuuroja?”
- ”OMFG WTF?”
- ”Paljonko toimittaja saanut Iranilta rahaa?”
- ”Onko työsi tehdä uutisia vai valeuutisia?”
- ”Olipa epäammattilaista”
- ”Suomi esiintyy naisten oikeuksien edelläkävijänä ja sitten, kun Iranissa olisi feministinen vallankumous, Yleisradio tekee tällaista!”
- ”Huh, hävetkää!”
- ”Islamilainen tasavalta on ylpeä tästä toimittajasta!”

Sadat iranilaiset jyrähtivät Yleisradiolle Instagramissa2.
...
Lainaus
- “Ystäväni kutsui Yleisradion toimittajan sähköpostin välityksellä mielenosoitukseen. Hän liitti myös julisteemme kuvana lähetettyyn viestiin”, Nikbakhsh kertoi minulle Instagramin välityksellä.

- “Meille vastattiin Yleisradiolta, että tunnemmeko Suomesta Iraniin pakkopalautettavia henkilöitä. Vastasimme heille takaisin, että emme tunne tällaisia tapauksia eikä yhteydenottomme liity millään tavalla tähän aiheeseen”, hän jatkoi.
...
Miten pakkopalautukset liittyvät siihen, että te Suomessa asuvina iranilaisina osoititte mieltä Iranin suurlähetystön sulkemisen puolesta?

Lainaus
- “Yleisradiota ei kiinnostanut meidän mielenosoitus ja tavoite, koska haluamme eroon Islamilaisesta tasavallasta Iranissa. He eivät halua, että me puhumme kriittisesti islamista.”
« Viimeksi muokattu: 15.01.2023, 12:44:50 kirjoittanut Skeptikko »
En homona toivota tervetulleiksi Suomeen henkilöitä, jotka haluavat tappaa minut:
http://www.bbc.com/news/magazine-33565055

Tanskan pakolaisapu: hallitsematon tulijatulva johtamassa armageddoniin ja yhteiskuntamme tuhoon:
http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE7963933/Sammenbrud-truer-flygtningesystem/

Histon

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 647
 • Liked: 4657
 • Puolinuiva
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1016 : 18.01.2023, 21:21:56 »
Ylen uutisten propagandapläjäyksessä maahanmuuttoa ei mainita ollenkaan syynä. :roll:

Kohdasta 11:35:

https://areena.yle.fi/1-62874713
Kannattaa katsoa miten huolellisesti YLE on taas tämän propagandapläjäyksensä rakentanut.

Jutun alussa puhutaan ongelmista, kuvissa näkyy silloin vain valkoihoisia lapsia.

Jutun lopussa on  lähikuvaa "ahkerasta ja opiskelevasta" kuukerista. :roll:
Halla-aho: "Venäjä ei usko puhetta, sota voidaan lopettaa vain tappamalla venäläisiä.
Ostin itsekin yhden allekirjoitetun tykistöammuksen osoitteesta https://signmyrocket.com/. Kehotan kaikkia niitä, jotka vihaavat sotaa ja haluavat rauhaa, tekemään samoin."

Dangr

 • Jäsen^^^
 • ***
 • Viestejä: 2 665
 • Liked: 6009
 • Maahanmuutto- ja ilmastoasiantuntija
  • chadnet
Vs: Tiedotusvälineiden pahimmat vääristelyt - todisteketju
« Vastaus #1017 : 24.01.2023, 11:15:42 »
Energian hintakriisi-ketjusta:
Uutisessa annetaan ymmärtää että sähkövelan takia viedään talo alta.

"Esimerkiksi Jyväskylän Vesangasta on myynnissä ulosmitattu omakotitalo. Asuinrakennuksen lisäksi tontilla sijaitsee piharakennus, grillikota ja leikkimökki. Omakotitalossa neliöitä on 180, joista asuinneliöitä 120.

Myyntiesitteessä todetaan, että kohteessa on sähköliittymää rasittavaa sähkösiirron velkaa."

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/us/979bfea1-9793-4603-9427-b874c5027ba8?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR29guWsSethgSHmKcWxGtEneKVMDEw6clGVFPKwf1MsAgxmeGk5qZovpSc#Echobox=1674394971

Voi raukkoja, kaikki ajattelevat uutisen perusteella. Talo viedään alta ja perhe lumihankeen. Kun katsoo ilmoitusta ja sen tietoja tarkemmin:

"sähkönsiirron velkaa on per 8.11.2022 247,73 euroa."
"Rakennus on ollut kesästä 2020 asumattomana. Omistajan mukaan talvikaudet talossa on ollut lämmitys."
"Vahvat epäilyt, ettei (home)remontin myötä sisäilmaongelma kadonnut, koska osa perheestä oireili remontin jälkeenkin."
« Viimeksi muokattu: 24.01.2023, 12:09:55 kirjoittanut Dangr »
"We now live in a nation where doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the press destroys information, religion destroys morals, and our banks destroy the economy.” Chris Hedges
"Shouting "Freedom" and other anti-government slogans" NYT