Kirjoittaja Aihe: Maataloustuet  (Luettu 51020 kertaa)

kolki

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 1 557
  • Liked: 84
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #180 : 19.08.2011, 18:34:10 »
Uhkia tulee nopeastikin, esim. säärintama Keski-Euroopan yli tulee parissa päivässä.
Samoin matala- ja korkeapaineen keskukset voivat pysyä paikoillaan, jolloin Suomessa kärsitään kuivuudesta ja muualla Euroopassa rankkasateista, tai toisinpäin.
Vuosi, jolloin sää aiheuttaa kadon, ovat eri maiden hätävarannot niiden itsensä käytössä ja niistä ei välttämättä riitä myytävää Suomelle, jolloin ruokaa ei tänne tule.

Raakaöljylle olevia vaihtoehtoja on. Metaania voi mädättää paskasta ja eloperäisistä aineista. Tällaisia tiloja on jo Suomessa ja idean keksijä mainitsikin hastattelussa, että kolmen lehmän lanta riittää henkilöauton polttoainetarpeisiin. Maatilat voitaisiin valjastaa metaanintuotantoon ja siten ne olisi mahdollista saada mahdollisimman omavaraisiksi, jolloin tukea ei tarvittaisi niin paljoa.

Peltoja ei voida myöskään kokoaikaa viljellä, vaan niillä tarvitsee viljellä vuoroviljelynä ja kesannoinnilla, jotta maaperä pysyisi tarpeeksi ravinteikkaana ja suolattomana. Esimerkkinä voi katsoa USAn keskilännen aavikoitumista 1900-luvun puolivälissä.


Afrikan tilanne on kimurantti. Länsimaat dumppaavat sinne paljon ilmaista ruokaa eli omia ylijäämiään.
Pidän erittäin epätodennäköisenä, että maatalous olisi toimintakykyinen vain tukien varassa.
Suomi maksaa Keski-Euroopan YLItuotannolle vientitukea, jotta kaikki saataisiin myydyksi. Eli Suomi maksaa tuontitukea, jotta tänne voidaan tuoda elintarvikkeita polkuhintaan.
Suomelta kerättäisiin EU:n maataloustukea varten osuus ja siitä maksettaisiin tukea muille maille huolimatta siitä, maksaako Suomi tukiaisia vai ei.
Maatalous on kannattavaa vain tuella, koska kaikki muutkin maat tukevat. Kaikkien maiden tulisi lopettaa tukien maksaminen yhtäaikaa.
Kummallisin argumentti maataloustukien puolesta on se, että muutkin maat maksavat niitä tuottajilleen. Tuota, jos Ranska haluaa tukea veronmaksajiensa rahoista suomalaisen leipäostoksia, niin miksi suomalaisen pitäisi tästä olla huolissaan?
Koska Suomi maksaa niitä tukia EU:n jäsenmaksujen mukana siitä huolimatta, jaettiin Suomessa tukea tai ei.
Kun katsoo Euroopan kokonaiskuvaa, nayttaisi silta, etta Saksa ja Ranska polkevat elintarvikkeiden hintoja ajaakseen pienempien valtioiden maataloudet alas. Maailmanlaajuisesti taas agribisnekset kuten Monsanto yrittavat saada maailmanlaajuisen monopolin geenimanipuloiduille siemenviljalajikkeilleen.
Siitähän Keski-Euroopan ylituotannossa on kyse.

Kylvön ajoituksella voidaan myös jonkin verran vaikuttaa korjuuhetkeen mutta toki säätkin pelaa oman roolinsa.
Kylvön ajoittamista rajoittaa suurimmalta osin keväällä se, milloin pellolla pystyy ajamaan traktorilla. Kylvön aika on oikeasti suhteellisen lyhyt, joten mitään suunnittelua kylvöön ei voi tehdä, vaan se on tehtävä heti silloin, kuin vain pystyy.

Mielestäni hölmöintä on, että puistoille ja viheralueille - esim. lentokenttien kiitoratojen ympärillä oleville nurmikoille - maksetaan tukea.

Tutustu samalla ydintalvikäsitteeseen ja Yellowstonen kalderaan.
Ei tarvitse mennä sinne asti. Ihan Napolin naapurissa Italiassa on samanlainen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Maataloustuki
Mielestäni on ainakin säällistä vaatia, että:
2. Tuet on suunnattava viljelijöille, ei yrityksille.
Aivan samaa mieltä.

sormet korviin ja blääääääää.
Lehmän kantoaika on lajista riippuen 9-11 kuukautta, jonka jälkeen naaras saa yleensä yhden vasikan.
Kesysian tiineysaika vaihtelee 114 ja 116 vuorokauden välillä. pahnuekoko on 12 porsasta. Kesy sika porsii ympäri vuoden ja tuottaa vuoden aikana 2–3 pahnuetta.

Tuntuu, että Alfresco &co ajattelevat taloutta kuten Katainen. Teiltä tuntuu unohtuvan niinkin yksinkertainen talouden perusoppi, että jos tuontia lisätään, on vientiäkin lisättävä samassa suhteessa, muuten talous romahtaa EUR 80+mrd velan alla.
Eihän se ole sen perustelu, mutta asian pluspuoli kuitenkin. Kyllä tuettu maanviljely voidaan minun puolesta lopettaa, kunhan sanot mistä ne rahat otetaan vuosittain ruuan ostoon ja muista, ne pitää tienata ulkomaankaupalla.
Puhumme nyt maataloudesta, emmekä kaikesta. Ns. kaiken teoria on vielä tekeillä.
JoKaGo on tuossa aivan oikeassa. Ei tämä tietenkään ole pelkkää yhteen- ja vähennyslaskua. (Tai periaatteessa on, mutta laskettavaa on vähän helvatan paljon enemmän kuin kaksi tekijää ja kerrannaisvaikutukset eivät ole yksiselitteisiä ja niistä voisi kirjoittaa pari ensyklopediaa).

Ja sitten on otettava huomioon myös se, että maatalouden alasajo toisi runsaasti kerrannaisvaikutuksia talouden aktiivisuuden romahduksena ja työttömien lisääntymisenä.
edit:velkakellolinkki
« Viimeksi muokattu: 19.08.2011, 18:49:14 kirjoittanut kolki »

Alfresco

  • Vieras
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #181 : 19.08.2011, 20:54:47 »
Uhkia tulee nopeastikin, esim. säärintama Keski-Euroopan yli tulee parissa päivässä.
Samoin matala- ja korkeapaineen keskukset voivat pysyä paikoillaan, jolloin Suomessa kärsitään kuivuudesta ja muualla Euroopassa rankkasateista, tai toisinpäin.
Vuosi, jolloin sää aiheuttaa kadon, ovat eri maiden hätävarannot niiden itsensä käytössä ja niistä ei välttämättä riitä myytävää Suomelle, jolloin ruokaa ei tänne tule.

En oikein seuraa järjenjuoksuasi tässä asiassa. Jos Suomeen tulee katovuosi pahojen säiden takia, niin silloinhan omavarainen viljely ei toimi eli olemme tuonnin varassa. Jos Eurooppaan, josta tuodaan ruokaa, tulee katovuosi pahojen säiden takia, niin Suomi kaiketi ehtii alkaa viljelemään omia peltojaan ja/tai käyttää omia varastojaan.
Omavarainen viljely ei siis torju mainistsemasia ongelma millään lailla. Se ei paranna sen koommin huoltovarmuutta kun ruuan saatavuuttakaan.

Lisäksi, Euroopassa saadaan paikoiten jopa 2 satoa vuodessa. Toistaiseksi mikään sääilmiö ei ole jäänyt lillumaan Eurooppan päällle niin pitkään (useita kuukausia), että koko vuoden tuotanto olisi menetetty. Lisäksi, ainakin peruselintarvikkeita voi tuoda myös mualta kun Eurooopasta, esim. USA:sta. En näe sellaista tilannetta, että puoli maapalloa eläisi pitkään äkillisten sääilmiöiden takia ruokapulassa. Ja vielä lisäksi, jos erityisesti tarkastellaan kuivuutta niin ainakin Suomella on poikkeuksellisen hyvä tilanne eli maa on täynnä vettä, jolla voi hätätapauksessa kastella pellot joko suoraan letkulla järvestä tai tankkiautoilla. Liiallinen kosteus ei toistaiseksi ole myöskään ollut ratkaiseva ongelma joskin se saattaa kaataa viljat pelloilla ja mädättää hedelmiä niin koko Suomessa ei saada niin pitkään, että kaikki sadot häviäisi.

Minusta lienee aika turvallista väittää ettei säiden takia tule ruokapulaa Suomeen vaikka meillä ei olisi omavaraista tuotantoa.

Kuten tässä ketjussa jo olisi pitänyt käydö ilmi niin omavaraisuuss perusteluna edellyttää varautumista poikkeuksellisen nopeisiin kriiseihin, joka estää ruoan tuonnin hyvin äkkiä. Ainoa sellainen kriisi on sota. Kaikki muut skenaariot ovat pitkälti epärelistisia.
« Viimeksi muokattu: 19.08.2011, 20:58:27 kirjoittanut Alfresco »

hattiwatti

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 8 872
  • Liked: 6126
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #182 : 19.08.2011, 21:11:30 »


Olen asunut Yhdysvalloissa 10 vuotta, enka todellakaan halua Suomen ruokakauppoihin sita "ruokaa", mita siella on. Geenimanipuloitua viljaa, hormoneilla kasvatettua lihaa ja maitoa, enimmista ravintoarvoista tyhjia kasviksia, lisa-aineilla kyllastettyja valmisruokia, ravintoarvoltaan tyhjaa ja pahanmakuista leipaa yms. Mutta makunsa kullakin...

Hauska juttu että monsanton työläisten oma työpaikkaruokala ei suostu tarjoilemaan GMO-tuotteita.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/574245.stm

Kimmo Pirkkala

  • Nimellinen
  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 9 846
  • Liked: 6107
  • Järkioikeistolainen
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #183 : 19.08.2011, 21:16:44 »
Alfrescon ajattelu on täysin on/off-tyyppistä. On varsin todennäköistä että jos Euroopassa on huonoja satovuosia, on niitä Suomessakin. Mutta jos Euroopassa saadaan 50% keskivertovuoden sadosta, niin on se verrattomasti parempi, että meilläkin saadaan 50% sato sen sijaan, että saataisiin 0%. Aivan sama noissa tuontijutuissakin, joissa vaihtoehdot ovat ne, että maailmalta tulee sekä ruokaa että öljyä niin paljon kuin jaksaa hanasta ruuvata tai sitten ei kumpaakaan ollenkaan.

Eihän se tietenkään niin mene.

Koko keskustelun aikana tuossa omien peltojen viljelemään ehtimisessä ei ole ollut mitään tolkkua. Koko maanviljelyksen toimiva infrastruktuuri pitää olla peltoja, koneita ja ammattitaitoa myöten pystyssä koko ajan, jos maatalous pitää vuodessa pystyyn pykätä. Siinä nyt ei kertakaikkiaan ole mitään järkeä pitää yllä kapasiteettia ilman että sitä käytetään.

Aivan tolkuttomia juttuja.

Alfresco

  • Vieras
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #184 : 19.08.2011, 21:30:22 »
Alfrescon ajattelu on täysin on/off-tyyppistä. On varsin todennäköistä että jos Euroopassa on huonoja satovuosia, on niitä Suomessakin.

Eli Suomeen ja jopa koko Eurooppaan voi tulla katovuosi, mutta silti Suomen omavarainen viljely tuottaa tarpeeksi ruokaa? Vai mitä yrität selittää?

Katovuosihan tarkoittaa, että ruoan tuotanto laskee esim. huonojen säiden takia. Riippuen säistä kato on joko suuri tai pieni. Jos se on suuri, niin omavarainen viljely ei riitä tuottamaan kaiken ruuan joka tapauksessa. Jos se on pieni niin, vaje voidaan korvaa tuonnilla.

Ei voi olla niin, että ruoan tuotanto laskee samalla kun se ylläpidetään omavaraisuudella. Sellaista järjestelmää ei ole olemassa. Mikä logiikkasi oikein on tässä asiassa?

Ainoa tapa varautua huonoja satovuosia vastaan on varastoinnilla.
« Viimeksi muokattu: 19.08.2011, 21:34:40 kirjoittanut Alfresco »

Imperium

  • Jäsen^^
  • **
  • Viestejä: 297
  • Liked: 24
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #185 : 19.08.2011, 22:18:26 »
Voi jumalauta, Suomessa on yksi täysin kannattamaton elinkeinon ala ja se ON MAATALOUS, tämä Keskustapuolueen pyhä lehmä. Maataloustuottaminen on lähes ainoa tuotannon ala jossa tarjonnalla ja kysynnällä ei ole mitään kohtauspintaa. Suomalaista viljaa, lihaa, ym. tuotteita tuotetaan täysin kannattamattomina vain sen takia että "aina on tuota peletoa kynnetty". Missä muualla yrittäjä saisi kaupaksi menemättömille tuotteilleen varman ostajan ja ikuisen työpaikan?
Jos esim. tomaatti kasvaa paremmin Hollannissa kuin Suomessa, se kannattaa tuottaa siellä.
Sellaista kriisiä ei nykymaailmassa tule että Suomessa kuoltaisiin nälkään koska joka jyväjemmari ei saanut pitää lehmäänsä ja sadan metrin pellonpätkäänsä. Maailma on muuttunut! Talvisodasta on jo hetki aikaa, mikäli ette ole siellä pienviljelmillänne haja-asutusalueella huomanneet!
Olen lopen kyllästynyt helsinkiläisenä veronmaksajana elättämään kaikkia kannattamattomia syrjätiloja, fyrkkaa tarvittaisiin muuallakin tässä yhteiskunnassa. Suomalainen sianlihantuotanto on hyvä esimerkki, se on aivan yhtä järjetöntä, haitallista ja tarpeetonta kuin nykyinen maahanmuuttopolitiikka!


JNappula

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 1 159
  • Liked: 672
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #186 : 19.08.2011, 22:37:17 »
Itseasiassa ne etelä-Eurooppaan laaditut tukipaketit, joita tälläkin palstalla suureen ääneen on vastustettu, ovat pikkurahoja verrattuna maataloustukiaisiin, joita joka vuosi meiltä veronmaksajilta kupataan.
"Gun control is like trying to reduce drunk driving by making it tougher for sober people to own cars"

-

47 sekunnin pätkä totuutta joka kaikkien tulisi muistaa:
http://www.youtube.com/watch?v=5eqYdr2iEhM

TJK

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 601
  • Liked: 2
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #187 : 19.08.2011, 23:17:46 »
Voi jumalauta, Suomessa on yksi täysin kannattamaton elinkeinon ala ja se ON MAATALOUS
Juuri siksi sitä joidenkin mielestä on syytä tukea. Kannattavien elinkeinojen tukeminen se vasta kummallinen sirkus onkin.

Lainaus
Maailma on muuttunut! Talvisodasta on jo hetki aikaa, mikäli ette ole siellä pienviljelmillänne haja-asutusalueella huomanneet!
Sillä logiikalla voitaisiin varmaa lakkauttaa armeijakin. Ei taida kannattaa. Suomella on edelleen ruutitynnyri naapurissa eikä yhtään sotilaallista liittolaista.

Alfresco

  • Vieras
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #188 : 20.08.2011, 00:54:47 »
Sillä logiikalla voitaisiin varmaa lakkauttaa armeijakin. Ei taida kannattaa. Suomella on edelleen ruutitynnyri naapurissa eikä yhtään sotilaallista liittolaista.

Katso tämän ketjun viestien #131 ja #149 loput ja jatka pohdiskelua siitä.

JR

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 3 765
  • Liked: 106
  • psykopaatti
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #189 : 20.08.2011, 09:40:00 »
Se on tämä teorian ja käytännön ero monta kertaa melkoonen.

TJK

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 601
  • Liked: 2
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #190 : 20.08.2011, 10:11:17 »
Sillä logiikalla voitaisiin varmaa lakkauttaa armeijakin. Ei taida kannattaa. Suomella on edelleen ruutitynnyri naapurissa eikä yhtään sotilaallista liittolaista.

Katso tämän ketjun viestien #131 ja #149 loput ja jatka pohdiskelua siitä.
Ehkä sinun kannattaisi itse olla aloitteellinen, jos haluat lisää pohdiskelua Suomen puolustuskyvystä. Olet perustellut tähän mennessä kantaasi hyvin niukasti, jos ollenkaan.

Pelkkää väittämistä ei ole tapana ottaa huomioon, koska sitä on joka ketjussa niin paljon.

Kimmo Pirkkala

  • Nimellinen
  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 9 846
  • Liked: 6107
  • Järkioikeistolainen
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #191 : 20.08.2011, 10:25:10 »
Katovuosihan tarkoittaa, että ruoan tuotanto laskee esim. huonojen säiden takia. Riippuen säistä kato on joko suuri tai pieni. Jos se on suuri, niin omavarainen viljely ei riitä tuottamaan kaiken ruuan joka tapauksessa. Jos se on pieni niin, vaje voidaan korvaa tuonnilla.

Vaikka sato on huono, tuottaa kaksi hehtaaria peltoa edelleen tuplamäärän satoa verrattuna yhteen hehtaariin. Sinun on/off -logiikkasi tarkoittaa, että suuren kadon sattuessa ei kannata edes yrittää. Ja kuitenkin 50% syötävää on parempi kuin 0% syötävää.

Roope2

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 5 132
  • Liked: 9629
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #192 : 20.08.2011, 10:41:23 »
Vanhanajan maalaisemännän tokaisu: ”Pani ukko tai halla, aina se Kekkonen maksaa.”
”Koulussa menestyminen on vain siitä kiinni, kuinka paljon ja miten teet töitä. Oma asenne vaikuttaa tosi paljon.”

Maryam Imtiaz, Pakistanista 13-vuotiaana Suomeen muuttanut Aalto-yliopiston opiskelija

Alfresco

  • Vieras
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #193 : 20.08.2011, 11:32:56 »
Vaikka sato on huono, tuottaa kaksi hehtaaria peltoa edelleen tuplamäärän satoa verrattuna yhteen hehtaariin. Sinun on/off -logiikkasi tarkoittaa, että suuren kadon sattuessa ei kannata edes yrittää. Ja kuitenkin 50% syötävää on parempi kuin 0% syötävää.

Huomaan ettet varmaan ole peltoa elämässäsi nähnytkään. Selittelet kaiken maailan toereettisia tilanteita ymmärtämättä mikä on realistista. Luule vähemmän ja tiedä enemmän!
 
Tuosta voit lukea miten nälänhätä on syntynyt Suomessa ja koska:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suuret_n%C3%A4lk%C3%A4vuodet

Tuonti esiintyy tekstissä aika monta kertaa. Myös maatalouden kehittäminen on mainittu.

wannabe

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 542
  • Liked: 373
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #194 : 20.08.2011, 12:22:02 »
Jos maataloustukia vahennettaisiin, en nae nykyisten vallanpitajien aikana mitaan syyta epailla, etteiko tukia alettaisi karsia juuri nimenomaan vaarasta paasta, eli pienilta ja keskisuurilta yksityistiloilta. Siita olisi taas seurauksena edelleen kiihtyvaa maaltapakoa ja maaseudun autioitumista.

Sian- ja naudanlihantuotanto on vaikeuksissa kohonneen kustannustason ja ulkomaisen kilpailun vuoksi:
http://www.mtv3.fi/makuja/ajankohtaista.shtml?1375142
"En minä teitä tarvitse. Minulla on jo teidän lapsenne." -AH

wannabe

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 542
  • Liked: 373
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #195 : 20.08.2011, 12:36:07 »
Tässäkin asiassa näkee, monen ihmsen täydellisen suhteellisuudentajun ja kritiikin puutteen. Toinen asia mihin ollaan valmiit pistämän loputtoomiin rahaa on terveydenhuolto. Vaikka lasku kasvaa kymenillä tai sadoilla miljoonilla joka vuosi, laatu senkun heikkenee ja jonot pitenevät. Silti kansalta saa varauksettoman tuen terveydenhuollon kustannusten kasvattamiseksi.

Terveydenhuoltoa ja maataloustukia ei voi ihan suoraan verrata keskenaan. Maatalous on yksityisomistuksessa, ei kolhooseina.

Itsekin olen sita mielta, etta terveydenhuolto pitaisi yksityistaa, mutta jattaa ainakin siirtymavaiheen ajaksi valtion tai yksityisten saatioiden taholta korvattavia osa-alueita kuten vastasyntyneiden vaikeiden sairauksien tai syntymavikojen hoito. (Todellisessa oikeistolaisessa jarjestelmassa yksiloilla, perheilla ja suvuilla olisi riittavat kateisvarannot tai muu varallisuus kattamaan namakin tapaukset).
"En minä teitä tarvitse. Minulla on jo teidän lapsenne." -AH

CaptainNuiva

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 9 501
  • Liked: 5266
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #196 : 20.08.2011, 19:33:27 »
Vaikka sato on huono, tuottaa kaksi hehtaaria peltoa edelleen tuplamäärän satoa verrattuna yhteen hehtaariin. Sinun on/off -logiikkasi tarkoittaa, että suuren kadon sattuessa ei kannata edes yrittää. Ja kuitenkin 50% syötävää on parempi kuin 0% syötävää.

Huomaan ettet varmaan ole peltoa elämässäsi nähnytkään. Selittelet kaiken maailan toereettisia tilanteita ymmärtämättä mikä on realistista. Luule vähemmän ja tiedä enemmän!
 
Tuosta voit lukea miten nälänhätä on syntynyt Suomessa ja koska:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suuret_n%C3%A4lk%C3%A4vuodet

Tuonti esiintyy tekstissä aika monta kertaa. Myös maatalouden kehittäminen on mainittu.

Kannattaneeko hakea tämäb päivän maailmaan,saati tulevaisuuteen, hakea ratkaisua 1800-luvun puolelta?

Aiemmin on tässä ketjussa käsitelty globaalin kriisin aiheuttamaa,globaalia ruokapulaa(Ja myös siksi perusteltu omavaraisuuden tarvetta) niin tarjoat siihen vastaukseksi että Suomen nälkävuosina Suomeen tuotiin viljaa ja siksi kotimaisen tuotannon varmistaminen ei ole tarpeen nykyaikanakaan ???



"Lehto toteaa, että esim. hän itse sekä sosiaalijohtaja Syrjäläinen ovat syntyneet muualla, eivätkä siksi ole kantaväestöä."

Alfresco

  • Vieras
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #197 : 21.08.2011, 00:20:47 »
Kannattaneeko hakea tämäb päivän maailmaan,saati tulevaisuuteen, hakea ratkaisua 1800-luvun puolelta?

Aiemmin on tässä ketjussa käsitelty globaalin kriisin aiheuttamaa,globaalia ruokapulaa(Ja myös siksi perusteltu omavaraisuuden tarvetta) niin tarjoat siihen vastaukseksi että Suomen nälkävuosina Suomeen tuotiin viljaa ja siksi kotimaisen tuotannon varmistaminen ei ole tarpeen nykyaikanakaan ???

Linkkasin tuon jutun viitteeksi siitä mikä realiteetti ruokapulan osalta on. Jutusta selvisi mm.:

- kadot näyttäisivät ollen aika paikallisia ja ruokaa oli ilmeisesti hankala kuljettaa - nykyään tällaista logistista ongelmaa ei ole

- kadot johtuivat huonoista sääoloista, erityisesti myöhäinen kevät oli haittana - tämä on ongelma, joka periatteessa pätee myös tämän päivän tuotantoon riippumatta omavaraisuusmäärästä, routaiseen peltoon ei voi viljellä vaikka se olisi kuinka suuri tahansa ja koneistoa olisi runsasti

- siemenvilja syötiin pois, joka aiheutti ongelmia saada seuraavan vuoden sato käyntiin - nykyään varastoimme tarpeeksi siemenviljaa

- ulkomailta tuotiin jonkin verran ruokaa mutta jälleen logistiikka näyttäisi olleen haaste sekä erityisesti rahan puute - nykyään logistisia ongelmia ei ole ja valtiolla on enemmän rahaa käytettävään

- ruoan puutteen aiheuttamat taudit tappoivat enemmän ihmisiä kun itse ruuan puute - tautien ehkäiseminen ja hoito on nykyään valovuosien päästä 1800-luvun tilanteesta

- vahingosta viisastuneena maataloutta alettin kehittämään

Jutun viesti on se, että Suomi oli huonosti varaunut katovuosiin. Sen ajan teknologia ei myöskään sallinnut kovinkaan kummiosta ruoan jakelua, hankintaa ulkomailta tai varastointia. Kaikki nämä ongelmat on korjautunut uuden maataloustenkologian, varastoinnin ja logistiikan myötä. Sen takia meillä ei ole ollut merkittävä ruokapuolaa noiden aikojen jälkeen.

Suomen ruokahuolto on nykyään maanlaajuista menneiden aikojen paikallisen ruokahuollon sijaan. Tämä itsessään allentaa riskin nälänhädästä dramaattisesti koska paikallinen väestö ei enää ole riippuvainen paikallisesta tuotannosta.

Suomen ruokahuollon tilanne on siis muuttunut dramaattisesti nälänhädän ajoilta. Perinteiset viljelyn ongelmat eivät enää kykene heilauttamaan suomalaisten ruoan saantia. Nykyään ei siis enää ole tarvetta jatkuvaan omavaraiseen tuotantoon koska ongelmat pystyään korjaamaan kun ne tulevat eteen tai omavarainen tuotanto ei joka tapauksessa toimi jos vaikkapa maa routii koko vuodeksi.

Minusta kaikella järjellä pitäisi olla selvä, ettei realistisesti ajateltavissa olevat heikot sääolot ole perustelu omavaraisuudelle. Jäljelle jää siis muut kriisit eli lähinnä sotatila.
« Viimeksi muokattu: 21.08.2011, 00:24:05 kirjoittanut Alfresco »

CaptainNuiva

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 9 501
  • Liked: 5266
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #198 : 21.08.2011, 00:55:05 »
Kannattaneeko hakea tämäb päivän maailmaan,saati tulevaisuuteen, hakea ratkaisua 1800-luvun puolelta?

Aiemmin on tässä ketjussa käsitelty globaalin kriisin aiheuttamaa,globaalia ruokapulaa(Ja myös siksi perusteltu omavaraisuuden tarvetta) niin tarjoat siihen vastaukseksi että Suomen nälkävuosina Suomeen tuotiin viljaa ja siksi kotimaisen tuotannon varmistaminen ei ole tarpeen nykyaikanakaan ???


Minusta kaikella järjellä pitäisi olla selvä, ettei realistisesti ajateltavissa olevat heikot sääolot ole perustelu omavaraisuudelle. Jäljelle jää siis muut kriisit eli lähinnä sotatila.


Plus sääolojen muutoksia,paikallisestikkin,jotka voivat johtua:
-Valtaisasta tulivuoren purkauksesta/purkauksista
-Meteoriitista
Plus pan-epidemiat, plus laajat sotatilat muualla, plus paikallisia kasveja tuhoavia sairauksia /hyönteisiä, plus muita mahdollisia kriisejä joita ei välttämättä tässä ja tänään pystytä kuvittelemaan.

Tulevaisuutta ei pysty ennustamaan mutta olisi edesvastuutonta olla varautumatta erillaisiin uhkiin ja elää oman mielenrauhan vuoksi niin kuin ei mitään kaiken mullistavaa koskaan voisi tapahtua.

Ei huoltovarmuutta pidetä yllä siksi että Suomessa jotain tapahtuisi vaan siksi että jos globaalisti lähtee kriisi lapasesta.




"Lehto toteaa, että esim. hän itse sekä sosiaalijohtaja Syrjäläinen ovat syntyneet muualla, eivätkä siksi ole kantaväestöä."

wannabe

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 542
  • Liked: 373
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #199 : 21.08.2011, 08:35:10 »


Olen asunut Yhdysvalloissa 10 vuotta, enka todellakaan halua Suomen ruokakauppoihin sita "ruokaa", mita siella on. Geenimanipuloitua viljaa, hormoneilla kasvatettua lihaa ja maitoa, enimmista ravintoarvoista tyhjia kasviksia, lisa-aineilla kyllastettyja valmisruokia, ravintoarvoltaan tyhjaa ja pahanmakuista leipaa yms. Mutta makunsa kullakin...

Hauska juttu että monsanton työläisten oma työpaikkaruokala ei suostu tarjoilemaan GMO-tuotteita.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/574245.stm

Googletin geenimanipulointia, ja silla nayttaisi jo olevan vahva jalansija Euroopassa, vaikka sita aikansa vastustettiinkin. Ks.

http://www.bioteknologia.info/etusivu/ruoka/
Lainaus
...EU:n säädösten mukaan muuntogeeninen organismi ei siirry rehusta lihaan, maitoon tai muniin, minkä vuoksi gm-rehuilla ruokituista eläimistä saatavat elintarviketuotteet eivät tarvitse merkintää muuntogeenisestä organismista. ...

Taytyyhan sen olla niin, jos kerran EU niin maaraa!  :roll:

http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=14437&lan=fi
http://keskustelu.suomi24.fi/node/3407729
http://koti.japo.fi/~retyyni/GMO.html

1800-luvun suurten nalkavuosien opetukset saivat aikaan huomattavia parannuksia ruokahuoltoon, ja seuraavan vuosisadan sota- ja lama-aikoja lukuunottamatta ruokahuolto alkoi olla varmalla pohjalla. Nyt ollaan kuitenkin paatetty lahtea kiipeamaan yha korkeammalle jopa tikapuitten loppumisen jalkeen, mika itsessaan on yhta vakava, ellei jopa vakavampi tilanne kuin muinainen paikallistuotannon haavoittuvuus. Jos tassa ei olla tarkkoina, kohta ruokaa ei ole, on vain franken-ruokaa.

Vapauden hinta on jatkuva valveillaolo.
http://freedomkeys.com/vigil.htm
"En minä teitä tarvitse. Minulla on jo teidän lapsenne." -AH

ElenaDaylights

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 2 278
  • Liked: 327
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #200 : 22.08.2011, 13:09:00 »
Päätoimisten maanviljelijöiden tulotaso on sitä tasoa jo nyt että moni on pistämässä pillit pussiin. Tukipolitiikka on luotu vuosikymmeniä sitten ja se on järjetön. Eikä se suinkaan ole suomen keksintö vaan ihan ulkomaantuote. Oli miten oli mutta tämä tukijärjestelmä on luotu sellaiseksi ettei sitä voida lähteä karsimaan tietämättä mihin se johtaa. Menetykset näkyisivät välittömästin kausaalisuudessa. Suoraan ja etenkin välillisesti maatalous pyörittää suuria työllistäjiä niin monella suunnalla ettei moni sitä heti ymmärräkään. Huonolla maatalouspolitiikalla saataisiin työttömyys tuplattua varsin kevyesti. Eikä niistä kaikista saada kulttuuriasiantuntijoita taikka bussikuskeja Helsinkiin...
hei punakommarit, minkä kenttäoikeuden päätöksellä? mehän ollaan metsässä!

kolki

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 1 557
  • Liked: 84
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #201 : 22.08.2011, 15:15:53 »
Voi jumalauta,...
Ota huomioon, että sinä maksat ne samat maataloustuet EU:lle siitä huolimatta, maksaako Suomi tukea vai ei.

- nykyään logistisia ongelmia ei ole ja valtiolla on enemmän rahaa käytettävään
- vahingosta viisastuneena maataloutta alettin kehittämään
Jutun viesti on se, että Suomi oli huonosti varaunut katovuosiin. Sen ajan teknologia ei myöskään sallinnut kovinkaan kummiosta ruoan jakelua, hankintaa ulkomailta tai varastointia.
Ongelma onkin siinä, ettei muut maat myy Suomelle ruokaa siinä vaiheessa, jos katovuosi on sattunut päälle. Vaikka Suomi varastoja pitäisikin, ei siitä riitä kovin pitkäksi aikaa ja myös siemenviljalla on käyttöikä, joka tulee jossain vaiheessa vastaan. Jos siemenviljan varaston ikä tulee täyteen samana vuonna, kuin muualla on katovuosi, eivät muut maat myy sitä Suomelle, sillä ne tarvitsevat sen itse. Lisäksi tarvittavaan varastoon vaikuttaa myös mm. paljonko tänne tulee porukkaa maahanmuuton seurauksena. Maailman väkiluku kasvaa kokoajan ja maahanmuutto kihtyy.

Ja tuohon onhan meillä rahaa enemmän, kuin koskaan ennen: SE ON KAIKKI VELKAA. JOS MEILLÄ EI OLE MITÄÄN, MIKÄ TUOTTAA RAHAA VIENNILLÄ, EI MEILLÄ OLE SITÄ RAHAA.

Alfresco

  • Vieras
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #202 : 22.08.2011, 15:44:26 »
Voi jumalauta,...
Ota huomioon, että sinä maksat ne samat maataloustuet EU:lle siitä huolimatta, maksaako Suomi tukea vai ei.

Maataloustuki on jaettu kahteen osaan, kansallinen tuki ja EU-tuki. EU tuen maksamme itse koska EU ottaa meiltä jäsenmaksuja.

Lainaus
Ongelma onkin siinä, ettei muut maat myy Suomelle ruokaa siinä vaiheessa, jos katovuosi on sattunut päälle.

Miksi ei? Pelkkää ilkeyttäänkö?

Lainaus
Vaikka Suomi varastoja pitäisikin, ei siitä riitä kovin pitkäksi aikaa ja myös siemenviljalla on käyttöikä, joka tulee jossain vaiheessa vastaan. Jos siemenviljan varaston ikä tulee täyteen samana vuonna, kuin muualla on katovuosi, eivät muut maat myy sitä Suomelle, sillä ne tarvitsevat sen itse.

Tästä on jo ollut juttua. Vilja säilyy jopa kymmeniä vuosia.

Lainaus
Lisäksi tarvittavaan varastoon vaikuttaa myös mm. paljonko tänne tulee porukkaa maahanmuuton seurauksena. Maailman väkiluku kasvaa kokoajan ja maahanmuutto kihtyy.

Viimeistään silloin kun Suomen rukahuolto on uhattuna maahanmuuton takia pitäisi jo osata vetää johtopäätökset maahanmuuton järkevyydestä. Se nyt vielä puuttuisi, että maataloustuesta tulisi osa maahanmuuttopolitiikkaa.

Lainaus
Ja tuohon onhan meillä rahaa enemmän, kuin koskaan ennen: SE ON KAIKKI VELKAA. JOS MEILLÄ EI OLE MITÄÄN, MIKÄ TUOTTAA RAHAA VIENNILLÄ, EI MEILLÄ OLE SITÄ RAHAA.

Suomella on myös nettovarallisuutta ja tuloja enemmän kun koskaan ennen. Maataloustuethan ovat osa sitä massiivista velkaa mitä olemme itsellemme kasanneet.

Pekkaa kahvassa

  • Jäsen^^
  • **
  • Viestejä: 300
  • Liked: 1
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #203 : 01.09.2011, 08:20:44 »
Lainaus
MTK: Pari sataa sikatilaa nurin tänä vuonna
julkaistu tänään klo 06:54, päivitetty tänään klo 07:42
Siankasvattaja ruokkii sikoja rehulla.

Suomessa toimii noin kaksituhatta sikatilaa.

Kuva: YLE

Sikatilat vähenevät Suomesta vauhdilla. Tappiollisen tuotannon vaikeudet ovat viime vuosina kärjistyneet raaka-aineiden kallistumisen takia, mutta myös maailmalta tuodut halpaerät häiritsevät pieniä kotimarkkinoita. Tällä hetkellä Suomessa toimii noin kaksituhatta sikatilaa, mutta määrä vähenee parilla sadalla vuodessa.

- On ihan varma, että joka kymmenes lopettaa tänä vuonna toimintansa. Jokainen sika tuottaa tällä hetkellä tappiota, kertoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Lannoitteiden ja rehun, sekä energian hintojen kasvun lisäksi pieniä kotimarkkinoita on häirinnyt viimevuotinen teurastajien lakko. Vajetta paikattiin halvalla ulkomaisella lihalla, mutta sen jälkeen hinnat eivät enää elpyneet.

- Mielestäni on normaalia toimintaa, että jollain on pakasteessa tavaraa ja siitä se dumpataan maailmanmarkkinoille eikä hinnalla ole väliä, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.).

Kiristyvät säännöt alkuperämaan merkinnöistä antavat kuluttajalle mahdollisuuksia vaikuttaa, mutta MTK:n mukaan myös isot kauppaketjut vedättävät kuluttajia ja tilallisia.

- Kaupan pitää maksaa parempaa hintaa. Kaupan osuus kuluttajien ruokalaskusta on kasvanut vuosi vuodelta, puheenjohtaja Marttila toteaa.

Järjestö haluaa, että Suomi ottaisi mallia Britanniasta, jossa kauppa ja lihateollisuus ovat sopineet reiluista pelisäännöistä, eli käytännössä minimihinnoista.

- Ei ole oikein, että verorahoin maksetuissa ruoka-annoksissa suomalaisille koululaisille ja vanhuksille tarjotaan lihatuotteita, jotka on tehty tuotantomenetelmin, jotka eivät ole Suomessa sallittuja.

YLE Uutiset / Juho Tuomisto
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/09/mtk_pari_sataa_sikatilaa_nurin_tana_vuonna_2835110.html?origin=rss

Näyttää siltä, että Alfrescon toive Suomen ulkomaisen ruuantuotannon riippuvaisuudesta on toteutumassa.


´´Suomen perustuslakia muutetaan laittomasti ja ilman mediahuomiota!´´ - http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=1100

Pekkaa kahvassa

  • Jäsen^^
  • **
  • Viestejä: 300
  • Liked: 1
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #204 : 01.09.2011, 08:26:55 »
Suomella on myös nettovarallisuutta ja tuloja enemmän kun koskaan ennen.

 :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :facepalm:


´´Suomen perustuslakia muutetaan laittomasti ja ilman mediahuomiota!´´ - http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=1100

JR

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 3 765
  • Liked: 106
  • psykopaatti
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #205 : 01.09.2011, 09:30:01 »
Saattaisi mennä suu mutruun monella, jos joutuisi varmuusvarastoruualla pärjäämään.
Tämänpäivän elintarvikeketju on niin loppuunsa viritetty, että jo kohtalainen sähkökatko aiheuttaisi melkoisen myllerryksen.
Kannattaisi tajuta, että veitsenterällä taiteillaan jo nyt.

Finka

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 1 662
  • Liked: 974
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #206 : 01.09.2011, 20:56:42 »
Jos halutaan varmistaa kriisiajan pärjääminen, niin olisiko kansallinen tuki syytä kohdistaa perustuotannosta kokeellisempaan suuntaan. Suomi on ruuantuotannolle haasteellinen alue. Täällä ei tehotuotantolajikkeilla tehdä voittoa. Olisiko siis syytä muuttaa strategiaa?

Erilaisiin kriiseihin valmistautumisessa hyvä varotoimi on pitää monipuolista varastoa. Näin koko ruuantuotantoa ei voida tuhota kerralla. Kasvien kohdalla tämä tarkoittaisi lajistoltaan ja geenistöltään monipuolista valikoimaa. Eläinten kohdalla Suomessa on jo niukemmalle ja huonommalle ruualle jalostettua karjaa, joka on kylläkin kuolemassa pois rahan puutteen vuoksi.

Jos tukien tarkoitus on ylläpitää kriisiajan ruokahuoltoa, niin tuet olisi syytä kohdistaa isojen sikatilojen sijaan maatiasrotujen ylläpitoon. Kun soijan tulo Brasiliasta loppuun, niin loppuu myös suurten lihatilojen ruuantuotanto. Teholihantuotantoa ei voi perustella kriisiajan omavaraisuuden turvaamisella.

Tukiraha olisi siis syytä kohdentaa niihin hankkeisiin, millä kriisiaikoina voidaan ruokaa tuottaa. Suomalaisten korkea koulutustaso tarjoaa mielestäni paremmat mahdollisuudet jalostuksen puolella. Koetilat hajauttaisivat tuotantoa ja diversiteetti pitäisi huolen, ettei taudit voisi tuhota kaikkea. Lisäksi maapallon väestön kasvaessa erilaisten ruuantuotantomenetelmien kysynnän voisi olettaa kasvavan. Erilaiset levien ja hiivojen ruokakäyttöä olisi ehkä syytä tutkia.

Bulkkitavaralla Suomi ei voi kilpailla. Ruuan tuotantotekniikkaa ja monipuolisuutta kehittämällä Suomi voi, ei vain turvata omavaraisuutensa, vaan kilpailla maailmalla.
“On helppoa olla silmiinpistävän ’myötätuntoinen’, jos muut pakotetaan maksamaan kustannukset.”-Murray Rothbard

Mohammed Al-gazzaz: "Iraqis and Finns have never met in thoughts, culture and religions. There is huge gap between them and it will never go away. I'm talking in general ofcourse there is exception" -FB:RHC

ikuturso

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 27 980
  • Liked: 69993
  • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #207 : 27.05.2022, 08:22:36 »
Nostetaanpa vanha ketju, koska samalla nimellä ei ole uudempaa.

Tässä ketjussa näemmä aiemmin jo kinataan juurikin mahdollisista kriisistä ja siitä pitäisikö viljantuotannossa nostaa omavaraisuusastetta.

Nytpä ollaan siinä tilanteessa, että Euroopan ja maailman vilja-aitan viljat meinaavat kohta homehtua siiloihin, jos niitä ei saada liikkeelle. Ja seuraava tulollaan oleva sato jää korjaamatta, jos siiloissa ei ole tilaa.



Miksi kaivoin tämän ketjun juuri nyt. Ison vauvan näköinen maatalousministeri juuri televisiossa naureskellen ja kikatellen selitti sitä sun tätä maataloudesta. Kannattavuus on alhaisempi kuin koskaan ja S- ja K-ryhmä tekevät ennätystulosta. Sanktiolakeja tukkureille, jotta maksavat enemmän maajusseille, jotka sitten voivat maksaa enemmän veroa Kurvisen lafkalle.

Jaa niin. Jo maksettujen (ja ahdinkoa aiheuttaneiden) energiaverojen ensimmäinen kompensointi eli palautus on tulollaan ihan tossa viikon-parin sisään. Siis kun olet raportoinut polttoaineet sun muut kiltisti kupongille, niin isi antaa osan rahasta takaisin.

Ja sitten katkesi taas suoni päästä. Ministeri Kurvinen oli oikein nauraen-iloinen siitä, että EU antoi luvan Suomelle tilapäisesti alentaa maatalouden tuotantorakennusten kiinteistöveroa. Että jumankauta siitäkin piti oikein kysyä lupa EU:lta.

Kun kysyttiin maataloudesta ja ruokaomavaraisuudesta yleensä, niin Kurvinen edelleen naureskellen (olipa iloisella tuulella) selitteli ummet ja lammet EU:n uudesta tukikaudesta joka alkaa ensi vuonna. Kuten aina näiden tukiohjelmien vaihtuessa oli erittäin tyypillistä, että Kurvisella ei ollut hajuakaan mitä "instrumentteja" se tuo tullessaan.

Olin juuri ELY:n virkailijan kanssa katsomassa yhtä ELY:n EU-rahalla tukemaa projektia. Kun kysyimme, saisiko ko. projektille lisää tukea, niin vastaus toki oli myös, että EU:n tukikierros päättyy vuoden loppuun ja nyt ei kannata anoa, kun ei tiedä, mitä ensi vuonna tuetaan. Kun puhutaan vaikkapa Suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimisesta tai matkailuun liittyvistä investoinneista joilla maaseudun elävyyttä voitaisiin parantaa, niin ELY levittelee käsiään ja käskee odottaa, mitä EU-viskaalit haluavat tukea tulevana vuonna.

Irti EU:sta ja turvapaikkapolitiikka ja maataloustuet "kysyn komissiosta" sijaan omiin käsiin.

Tämä pohdinta pitäisi olla Myllyn alueella EU-asioissa, mutta tämä ketju on perustettu kylänraitille ennen Mylly-alueen olemassaoloa.

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

insinörtti

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 1 012
  • Liked: 5120
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #208 : 27.05.2022, 08:56:08 »
Ja sitten katkesi taas suoni päästä. Ministeri Kurvinen oli oikein nauraen-iloinen siitä, että EU antoi luvan Suomelle tilapäisesti alentaa maatalouden tuotantorakennusten kiinteistöveroa. Että jumankauta siitäkin piti oikein kysyä lupa EU:lta.

EU:n kädenojennukselta vie hieman pontta pois se, ettei tuotantorakennuksista muutenkaan makseta kiinteistöveroa. Mahdollinen vero kun määräytyy poistamattoman hankintamenon mukaan, eli edes teoriassa sitä voisi joutua maksamaan vain uusista rakennuksista.

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48451/maa_ja_metsatalouden_tuotantorakennuste/

Lainaus
Maa- ja metsätalouteen kuuluvan tuotantorakennuksen verotusarvoksi katsotaan tuloverotuksessa poistamatta olevan rakennuksen tai rakennelman hankintamenon osa (arvostamislaki 31 §:n 2 momentin 1 kohta). Samalla tavalla lasketaan maataloutta harjoittavan osakeyhtiön maatalouden tuotantorakennusten arvo.

ikuturso

  • Jäsen^^^
  • ***
  • Viestejä: 27 980
  • Liked: 69993
  • Kekkosen re-inkarnaatio
Vs: Maataloustuet
« Vastaus #209 : 27.05.2022, 09:07:05 »
Jatkan tähän sen verran, kun autoiluhommaan meni tuota talousjargonia.

Opin juuri, että agraarisuomessa alkutuotanto oli liikevaihtoverotonta.

Liikevaihtoveron synty juontaa maamme teollistumiseen. Kun täällä alettiin valmistaa kodinkoneita, radioita, televisioita, puhelimia, matkapuhelimia, tietokoneita (MikroMikko), ja muuta huipputeknologiaa joka kotiin. Myös vaateteollisuus, kumiteollisuus, renkaat, maatalouskoneet...

Siis kuvitelkaa ihan oikeasti, mitä kaikkea täällä on tehty itse!!!

No, tuohan romahdutti valtion tullisaamiset. Siksi keksittiin liikevaihtovero. Eli jos ostat ulkomailta, et maksa lvv:tä vaan tullin. Jos kotimaasta, maksat lvv:n, mutta et tullia. Mutta mikä tässä ketjussa on oleellista: Alkutuotanto (mm. maatalous) oli liikevaihtoverosta vapaa!

Sitten kun liityimme EU:hun tapahtui pari oleellista muutosta: Suomi ei saa enää kerätä tulleja. Saa pienen tullinkantomaksun, mutta kaikki tuontitullit menee liittovaltion pohjattomaan kassaan. Ja toinen: EU:n myötä myös alkutuotanto otettiin arvonlisäverotuksen piiriin.

No nykyään tuontitavarassakin on tullin lisäksi alv, joten alv-velvollinen alkutuotanto saa kompensoitua maksamaansa alvia myös ulkomailta ostetulla kamalla. No, siis EU kerää meidän tullit. Entäpä jos ostat sisämarkkinoilta riittävän pieniä eriä tavaraa, niin kuka kerää alvin? No myyjämaa tietysti.



Esitän, että ruoan ja polttoaineen alv-kanta lasketaan minimiin. Se on paras tapa tukea kotimaisen ruoantuotannon kannattavuutta. Kun ruoantuotannosta saadaan kilpailukykyistä, voisi alemman verokertymän kompensoida vaikka vähentämällä sitten niitä maatalouden tukihimmeleitä.

Jos joku piirtäisi kuvan siitä kuinka eurot liikkuvat tässä maassa: Kuka maksaa veroa, kuka saa tukia, miksi tukirahoista maksetaan jälleen veroa? Jos tuloveroa kerättäisiin enemmän ja kulutusveroa vähemmän, joutuisi maksamaan tukia vähemmän asumisen ja elämisen halpenemisen myötä.

Köyhille voisi antaa rahan sijaan suoraan ruokaa ja vaatteita ilman arvonlisäveroa. Maatiloille kenties lannoitteita ja siemenviljaa ilman alvia. On aivan kusipäistä hommaa kerätä kulutushyödykkeistä veroa valtiolle, jotta valtio voi maksaa köyhille, että näillä on varaa ostaa tuotteita, joiden hinnassa on kulutusveroa valtiolle, jotta valtio voi maksaa köyhille, että näillä on varaa ostaa tuotteita, joiden hinnassa....

-i-
Kun joku lausuu sanat, "tässä ei ole mitään laitonta", on asia ilmeisesti moraalitonta. - J.Sakari Hankamäki -
Maailmassa on tällä hetkellä virhe, joka toivottavasti joskus korjaantuu. - Jussi Halla-aho -
Mihin maailma menisi, jos kaikki ne asiat olisivat kiellettyjä, joista joku pahoittaa mielensä? -Elina Bonelius-

Tagit: