HOMMAN KESKUSTELU > Tupa

Petsamo takaisin!

(1/4) > >>

Leopold:
Aina kuulee puhuttavan Karjalan palauttamisesta, mutta miten olisi Petsamon laita? Kun kaikki huomio aina pyörii Karjalan ympärillä, moni unohtaa että Suomi menetti toisen maailmansodan jälkimainingeissa myös Petsamon alueen. Vaikka kuinka asiaa mietin, olisi Petsamon maakaistaleesta Suomelle mielestäni selkeästi enemmän ihan konkreettista hyötyä kuin Karjalasta, jonka hyödyt olisivat lähinnä pitkälti symbolisia, henkisiä ja kansallistunnetta nostattavia (enkä niitä toki siltikään vähättele). Kannattaa myös muistaa, että vuoden 1920 rauhansopimuksessa Petsamo luovutettiin Suomelle "ikuisiksi ajoiksi".

Petsamon myötä Suomi saisi haltuunsa raaka-aineita (nikkelikaivokset) ja ennen kaikkea yhteyden Jäämerelle (ja sitä kautta öljy- ja kaasukentille). Uskoisin että raaka-aineiden ja Jäämeri-yhteyden avulla Petsamosta saisi luotua Suomelle merkittävän kasvukeskuksen, mikä edistäisi Lapin asutusta. Petsamo olisi kaiketi myös sotilaallisesta näkökulmasta strategisesti merkittävä alue. Ja tietysti myös esteettisesti olisi hienoa, jos Suomineito saisi itsellensä takaisin toisen, vaikkakin hieman epämuodostuneen käden.

Tietenkin on selvää, ettei Suomella ole läheskään vastaavia historiallisia yhteyksiä eikä siis myöskään samanlaisia "henkisiä oikeuksia" Petsamoon kuin Karjalaan, ja vaikka Petsamon palautus ei ehkä ehkä olekaan kotoisin tästä reaalimaailmasta, muodostaa aihe kuitenkin mielenkiintoisen ajatusleikin.

weekendsoldier:
joo ja samalla saatas uus riidan aihe Venäjän kanssa kun ruvettas setvimään  Barentsin meren öljyesiintymien jakamista Venäjän ja Norjan kanssa. Unohda! :(

Pöllämystynyt:
Suomen ei tule saada nikkeliä tai öljyä. Suomalaisilla menee muutenkin jo liian hyvin, kun vaikuttaa olevan varaa "pelastaa maailmaa" oman kulttuurin ja kansan kustannuksela, ja varaa tuijottaa omaan napaan ja toisaalta taivaanrantojen taakse, ja unohtaa kansalliset ja sivilisaatiolliset näkökohdat.

Sitäpaitsi asettuminen NATO-Norjan ja Venäjän väliin kapealle puskurivyöhykkeelle ei olisi kovin fiksua.

gefa:
Toisaalta olisihan siitä se hyöty, että nikkelikaivoksista saisi ihan oikeasti perinteistä, osalle jo kotomaassa opeteltua työtä, voisi kerrankin ottaa ihan oikeita työperäisiä maahanmuuttajia Suomeen.

M.E:
Jos Venäjä siitä olisi valmis luopumaan, niin miksi ei. Tosin en lähtisi oma-alotteisesti kinuamaan sitä takaisin Venäjältä.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta