Ilmastonmuutosasiassa tuntuvat menevän joillakin sekaisin usko, tosiasiat ja mielipiteet. Yritän hieman selkeyttää:
Ilmakehässä olevan hiilidioksidin lämmittävä vaikutus on 1800-luvulta asti tunnettu tosiasia. CO2-puheessa ei siis ole kysymys siitä, että havaitulle lämpenemiselle yritettäisiin keksiä selitystä; päinvastoin se syy tiedettiin jo ennen kuin merkittävää ihmisen aiheuttamaa lämpenemistä alettiin havaita. CO2-päästöjen haitallisesta lämmitysvaikutuksesta meteorologit alkoivat vakavammin varoitella 1970-luvulla, vaikka ilmasto oli parina edellisenä vuosikymmenenä (muista syistä) hieman viilentynyt. Juttu ei siis ole viime vuosien keksintöä, se on vain ponnahtanut laajaan julkisuuteen vasta viime vuosina.
Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus voidaan mitata suoraan (vanhemmat ilmanäytteet saadaan jäätikköjen ilmakuplista). CO2:n määrä ilmakehässä on kasvanut vuoden 1750 jälkeen noin 30 %. Ihmisten polttaman hiilen ja öljyn määrä nähdään teollisuuden tilastoista. Tonnista hiiltä tulee poltettaessa 3,7 tonnia CO2:a, tonnista öljyä vähän vähemmän. Ihmiskunnan teollisesti tuottaman hiilidioksidin määrä on hieman yli kaksi kertaa se, mitä ilmakehässä on ylimääräistä vuoden 1750 tasoon verrattuna. Toisin sanoen ilmakehään päästämästämme hiilidioksidista vajaa puolet on jäänyt sinne, vähän yli puolet imeytynyt meriin ja maaperään. Ylimääräisen hiilidioksidin fossiilinen alkuperä voidaan vielä varmistaa isotooppimittauksilla.
CO2-ylimäärän lämmittävä vaikutus voidaan laskea. Siihen tarvitaan vain muutamia fysiikan perusyhtälöitä (mm. Stefanin-Boltzmannin laki), CO2:n absorptiospektri (mitataan laboratoriossa), summittainen tieto maapallon ja ilmakehän lämpötilasta ja perusmatematiikkaa. Tulos on 1,7 W/m2. (Tuo siis tällä hetkellä; luku tietysti kasvaa sitä mukaa kuin ilmakehän CO-pitoisuuskin.)
Tähän asti kaikki on yhtä kiistatonta kuin se, että Maa on (likimain) pallon muotoinen. Astetta vaikeampi kysymys on, johtuuko viime vuosien havaittu ilmastonmuutos tuosta. Kysymys on oikeastaan väärin asetettu, koska ilmastossa on aina sisäistä luonnollista vaihtelua ja siihen vaikuttavat monet muutkin ulkoiset tekijät, mm. Aurinko ja tulivuorenpurkaukset. Varmaa kuitenkin on, että jos ihmiskunnan lämmittävää vaikutusta ei olisi, ilmasto ei olisi lämmennyt niin paljoa kuin se on tehnyt. Se olisi saattanut lämmetä vähemmän, tai se olisi voinut jäähtyäkin.
CO2-päästöillä on lämmittävä vaikutus tulevaisuudessakin, se on varmaa. Mutta paljonko lämpenemistä siitä todella aiheutuu, sitä ei osata kovin tarkkaan ennustaa. Ja kun tulevaisuudesta puhutaan, on aina mahdollista, että jokin luonnonmullistus sotkee kaikki ennusteet.
Yhteenvetona:
- Ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvu johtuu fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja lämmittää ilmastoa: kiistatonta
- Pääosa (yli puolet) 1950-luvun jälkeisestä lämpenemisestä johtuu ihmisen vaikutuksesta: lähes varmaa
- Jos päästöjä ei rajoiteta merkittävästi, tämän vuosisadan aikana lämpenee 2-6 astetta: todennäköistä.
Se tieteellisistä tuloksista. Kokonaan eri juttu on, mitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi pitäisi tehdä, tai kannattaako tehdä mitään, tai pitäisikö sitä mieluummin kiihdyttää entisestään sytyttämällä kaikki maailman hiilikaivokset avoroihuiksi. Se on poliittinen kysymys, johon jokaisella voi olla oma mielipide ja jossa jokaisen mielipide on lähtökohtaisesti yhtä hyvä. Niitä voi sitten perustella haluaminsa argumentein.
Jos väittää perustavansa argumentointinsa tosiasioihin, pitäisi aluksi osata hyväksyä ne tosiasiat. Kun ne kerran tiedetään. Ei tämä ole uskon asia.