Jotkut ilmastonmuutoksesta julkisesti keskustelevat toistavat väitettä, että ilmaston lämpenemisellä ei ole muita kuin positiivisia seurauksia. Kuukausi sitten ilmestynyt todella iso kansainvälinen tutkimus, jossa on mukana myös tutkijoita Suomesta Oulun yliopistosta:
https://www.nature.com/articles/s41558-021-01058-x
Across all study countries, we find that 37.0% (range 20.5–76.3%) of warm-season heat-related deaths can be attributed to anthropogenic climate change and that increased mortality is evident on every continent.
Ja koskee ilmeisesti myös Suomea. Oulun yliopiston julkaisemassa tiedotteessa
https://www.oulu.fi/fi/uutiset/kansainvalinen-suurtutkimus-ilmaston-lampeneminen-aiheuttaa-jo-joka-kolmannen-lampokuoleman
kerrotaan, että
Pääkaupunkiseudulla jopa 42 prosenttia kuumaan liittyvistä kuolemista selittyy ilmastonmuutoksen vaikutuksilla tarkastelujaksolla 1994-2014.
”Tämä antropogeenisen eli ihmisen toiminnan aiheuttaman kuolleisuuden osuus oli (Suomessa pääkaupunkiseudulla, lisäys minun) selvästi yli globaalin keskiarvon”, sanoo professori Jouni Jaakkola, joka johtaa tutkimuksessa mukana olevaa Oulun yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen tutkimusryhmää.
Koska voidaan olettaa Isasogen lukeneen artikkelin, niin hän kykenee varmasti osoittamaan siitä mikä on se globaali keskiarvo ihmisen toiminnan aiheuttaman kuolleisuuden osuudessa?
Todella "iso" kansainvälinen tutkimus joka perustuu yllätys yllätys johonkin ihan muuhun kuin väitettyyn, se käytännössä käsittelee kuolleisuutta kesäisin, sitten verraten niitä hypoteettisiin lämpötiloihin ja kaupunkeihin. Joista sitten vedetään mutkat suoriksi. On kyllä Oulun yliopiston tutkijat lyöneet kätensä syvälle paskaan, oikein hartioita myöten...
1991 - 2018 Suomen keskilämpötila kesällä on hieman laskenut, asteen kymmenyksistä puhuessa ei oikeastaan tarvitse edes puhua ihmisen aiheuttamasta mistään, vielä vähemmän ihmisen aiheuttaman lämpenemisen jota ei näemmä kesällä ole tuolla aikavälillä pahemmin tapahtunut, aiheuttamista lämpökuolemista.
Tämä oli ehdoton helmi tuossa Oulun höpötyksessä.
Tutkijat vertasivat aiempien sääolosuhteiden vaikutuksia kahdella eri skenaariolla, joko ihmisen tuottamien päästöjen vallitessa tai ilman niitä, jolloin voitiin erottaa toisistaan ihmisen toimintaan liittyvän ja siihen liittymättömän lämpenemisen terveysvaikutukset.
Kun "tutkimus" väittää pohjautuvansa empiiriseen dataan, sitten käytetään kahta skenaariota, joissa ihmisen tuottamat päästöt ovat vallalla, eli ns normi maailmaa, sitten verrataan siihen tilannetta ilman niitä joka on käytännössä puhdas arvaus, sillä sellaisesta maailmasta mitä ei ole olemassa ei saada empiiristä dataa. Onhan se mahtavaa olettaa että ilman ihmisen päästöjä olisi näin ja näin vähän ihmisiä kuollut, mutta kuten tiedämme se on puhdasta mutuilua sekä arvauksia.
Itseäni ihmetyttää kuinka tutkijat päätyivät noinkin pieniin lukemiin, kun luulisi sen lukeman olevan 100% onhan ihmisen aiheuttamat päästöt aiheuttaneet kaiken lämpenemisen sitten vuoden 1950. Kuten IPCC viidennessä läpyskässään meille kertoo. Joteeen luusisi että 1991 - 2018 välillä tapahtuneet lämpökuolemat olisivat 100% ihmisen päästöjen aiheuttamia kun se "lämpeneminenkin" on...