Arktinen alue kääntyy juuri näillä näppäimillä jäätymisen puolelle, kuten joka vuosi. Mitään katastrofia ei siellä tapahtunut tänäkään kesänä. Ilmasto on lämmennyt, mutta ei mitenkään tolkuttomasti. Sitäkään ei oikeasti tiedetä johtuuko minkä verran ihmisestä, minkä verran päästöistä, minkä verran RAKENTAMISESTA (=kasvillisuus asfaltiksi ja betoniksi eli aavikoksi luonnon kannalta), minkä verran ylipäänsä energian käytöstä (KAIKKI energia muuttuu LÄMMÖKSI), minkä verran auringon aktiivisuudesta, minkä verran liikaväestöstä, minkä verran sademetsien hakkuista ja kaskeamisesta jne.
Hiilidioksidi vaikuttaa liian yksinkertaiselta vastaukselta monimutkaiseen mekanismiin.
Kun nyt otit arktisen alueen esille, niin sehän on lämmennyt jopa 4 kertaa nopeammin kuin lämpeneminen on globaalisti tapahtunut (Rantanen ym. 2022;
https://www.nature.com/articles/s43247-022-00498-3). Viestini ensimmäinen kuva on ko. artikkelista. Tämä on tietenkin vahva palanen evidenssiä sen puolesta, että nyt menossa oleva lämpeneminen ei ole pelkästään tai edes olennaiselta osalta urbaanien lämpösaarekkeiden syntymistä ja kasvua, kuten skeptikot ovat jälleen kerran nyt jo vähän epätoivoiselta tuntuvalla tavalla yrittäneet osoittaa (Soon ym. 2023).
Empiirisissä tieteissä mitään ei tietenkään tiedetä varmasti tai lopullisesti, mutta parhaan käsillä olevan tiedon mukaan käytännössä kaikki teollistumisen alusta tähän päivään jatkunut lämpeneminen on ihmisperäistä (Forster ym. 2023;
https://essd.copernicus.org/articles/15/2295/2023/ Ko. artikkelista viestini toinen kuva). Pieni osa 1900-luvun alun lämpenemisestä kyllä voi tulla Auringon pienestä kirkastumisesta. Kaikki lämpeneminen ei muuten ole peräisin hiildioksidista, kuten toisesta kuvasta selviää.
Kun rakentamisesta yms. syntyvien urbaanien lämpösaarekkeiden efektiä globaalin keskilämpötilan trendiin katsotaan, se on vakavasti otettavan tutkimuksen mukaan erittäin pieni, luokkaa 0,01-0,06 astetta vuosisadassa, kuten tästä
https://static.berkeleyearth.org/papers/UHI-GIGS-1-104.pdflähteestä käy ilmi.
Auringon säteilytehon vaihtelu tosiaan saattaa selittää pienen osan (0,1 astetta on kyseessä oleva suuruusluokka) 1900-luvun alun lämpenemisestä, mutta kaikkein voimakkaimman lämpenemisen aikana (viimeiset n. 40 vuotta) Auringon säteilytehon muutokset ovat olleet mitättömiä (viestini 4. kuva). Myös se, että stratosfääri jäähtyy juuri tietyllä tavalla troposfäärin lämmetessä on vahvaa evidenssiä sen puolesta, että lämpeneminen nyt ei johdu Auringosta:
Extending fingerprinting to the upper stratosphere with long temperature records and improved climate models means that it is now virtually impossible for natural causes to explain satellite-measured trends in the thermal structure of the Earth’s atmosphere.
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2300758120Hukkalämpöähän ihmiskunta kyllä tuottaa, mutta sen globaali vuo on toistaiseksi hyvin vaatimaton CO2:n ja muiden ihmiskunnan päästämien kasvihuonekaasujen tuottamaan säteilypakotteeseen verrattuna. Suuruusluokka tällä hetkellä lienee n. 0.13-0.15 W/m2
https://www.nature.com/articles/s41597-019-0143-1Sademetsien hakkaaminen ja kaskeaminen vapauttaa kasvihuonekaasuja, joten sieltä peräisin oleva lämpeneminen on siis ihmisperäistä ja kuuluu maankäyttöön liittyviin päästöihimme, jotka esim. tuossa Forster ym:n laskelmassa on otettu huomioon. Toisaalta sademetsästä raivatun laidunmaan albedo on parempi kuin sademetsän, joten sieltä tulee myös jonkin verran ihmisperäistä viilenemistä. Myös tämä on otettu huomioon em. laskelmassa.
Monimutkainenhan maapallon ilmastojärjestelmä on, mutta pitkäaikaiset muutokset säteilytasapainossa ilmakehän ulkorajalla eivät loppujen lopuksi voi johtua kovin monesta tekijästä. Jo valtavan pitkään ennen ihmiskunnan olemassaoloa CO2 (ja jossain määrin myös metaani) on nykykäsityksen mukaan ollut laattatektoniikan ja sen seurausten sekä Auringon hitaan kirkastumisen sen vanhetessa ohella aivan keskeinen pintalämpötilaa ja koko troposfäärin lämpötilaa säätävä tekijä (ks. viestini kolmas kuva).
Globaali keskimääräinen pintalämpötila on noussut esiteolliseen tasoon verrattuna n. 1,2 astetta. Tämä tuntuu pieneltä muutokselta, mutta globaali keskilämpötila on aivan eri asia kuin paikalliset lämpötilat. Kyseessä on muutos, joka on n. 25% edellisen "jääkauden" ja 1800-luvun välisestä lämpötilaerosta.