HOMMAN KIRJASTO > Standardiargumentit

Standardiargumentit: 9) Kansallisvaltiot ovat tuore ilmiö/ohimenevä vaihe

<< < (2/11) > >>

punikkikeisari:
Minusta tähän standardiargumenttiin vastaamisessa keskeistä olisi ottaa esiin aikajänne ja muutoksen tapa. On totta, että kansallisvaltio on uusi ilmiö ihmiskunnan historiassa, ja että tulevaisuudessa siintää todennäköisesti aivan erilainen sosiaalinen järjestäytymisen tapa. Oleellista olisi keskittyä siihen, mikä on muutoksen nopeus, ja mikä on olemassaolevan tradition ja muutoksen välinen suhde.

Muutoksen nopeutta voi havainnollistaa vaikka seuraavantyyppisellä esimerkillä. Vanhaa ja ränsistynyttä taloa ei kannata ruveta peruskorjaamaan siinä vaiheessa, kun uutta taloa ollaan jo kalustamassa. Kaiken ei ole tarkoituskaan kestää ikuisesti. Mutta yhtä lailla olisi vähäjärkistä olla sammuttamatta nykyisen talon tulipaloa syksyllä, koska jo keväällä päästään ehkä muuttamaan uuteen kotiin. Eli oleellista olisi kysyä vastaväittelijältä arviota siitä, milloin viimeinen kansallisvaltio katoaa maan päältä. Tapahtuuko tämä kenties omana elinaikanamme? Näin selviää sekin, milloin puhutaan filosofiasta ja milloin politiikasta.

Muutoksen ja olemassaolevan tradition suhde on toinen keskeinen asia. Rakennetaanko uusi järjestys menneen järjestelmän tuhkille, vai onko kyseessä pikemminkin puun vuosikasvustoa muistuttava orgaaninen kehittyminen? Tai onko nationalismi globalismin kilpailija? Itse ajattelisin niin, että kaikki myönteinen kehitys rakentaa jo olemassaolevan pohjan varaan. Näin ollen nationalismi on globalismin edeltäjä, ja viisas globalisaatiokehitys ammentaa nationalismin hyvistä puolista yrittäen samalla korjata nationalismin huonoja puolia. 

Roope:

--- Lainaus käyttäjältä: punikkikeisari - 16.01.2012, 09:12:26 ---Minusta tähän standardiargumenttiin vastaamisessa keskeistä olisi ottaa esiin aikajänne ja muutoksen tapa. On totta, että kansallisvaltio on uusi ilmiö ihmiskunnan historiassa, ja että tulevaisuudessa siintää todennäköisesti aivan erilainen sosiaalinen järjestäytymisen tapa. Oleellista olisi keskittyä siihen, mikä on muutoksen nopeus, ja mikä on olemassaolevan tradition ja muutoksen välinen suhde.
--- Lainaus päättyy ---

Pitäisi ihan ensin määritellä, mitkä elementit ja suhteet ovat olennaisia kansallisvaltiolle, jotta voidaan käydä käsiksi siihen, mitkä sen piirteet ovat häviämässä, muuttumassa tai ehkä sittenkin vahvistumassa. En ole lukenut Hiski Haukkalan uutta kirjaa, mutta sen uutisoinnissa annettiin sellainen mielestäni naiivi kuva, että kansallisuus, kansallistunto ja Suomen valtion alueen rajat vain hiljalleen liukenevat olemattomiin. Näin jossain mielessä tapahtuukin (esim. laillisen liikkumisen vaivattomuus), mutta silloin tilalle tulee jotain muuta (esim. kaiken liikkumisen kasvava kontrolli), eikä se tule menemään kuin Strömsössä. En usko ihmisten sadassa vuodessakaan muuttuvan identiteetiltään pelkiksi maailmanhallituksen alaisiksi maailmankansalaisiksi, tai ei ainakaan vapaaehtoisesti ilman pakottamista tai todella vakavia kriisejä. Kehitys on kyllä tällä hetkellä menossa siihen suuntaan, mutta nimenomaan pakottamisen keinoin.

Marko Parkkola:
Muinaisessa Mesopotamiassa oli jo kaupunkivaltioita noin 6000 vuotta sitten. Tietysti jos mietitään ihmiskunnan historiaa tarpeeksi pitkältä ajalta (pari miljoonaa vuotta), tuo on vain kärpäsen kakka. Mutta toisaalta itse sivilisaatiokin on tuon 6000 vuotta vanha, joten vertaisin valtioiden kehitystä sivilisaation kehitykseen ja kuinka ollakaan, vuosiluvut ovat täsmälleen samat.

Sivilisaation synty
"Varhaisin sivilisaatio eli korkeakulttuuri syntyi Etelä-Mesopotamiassa Sumerissa, nykyisessä Etelä-Irakissa noin 3500 eaa."

Kaupunkivaltio
"Jo ennen antiikin aikaa kaupunkivaltioita oli esiintynyt Sumerin ja Foinikian alueella."

Sumer
"Sumer oli varhainen sivilisaatio ennen Babyloniaa Mesopotamiassa noin 4000-2000 eaa."

punikkikeisari:

--- Lainaus käyttäjältä: Roope - 16.01.2012, 12:24:32 ---En ole lukenut Hiski Haukkalan uutta kirjaa, mutta sen uutisoinnissa annettiin sellainen mielestäni naiivi kuva, että kansallisuus, kansallistunto ja Suomen valtion alueen rajat vain hiljalleen liukenevat olemattomiin. Näin jossain mielessä tapahtuukin (esim. laillisen liikkumisen vaivattomuus), mutta silloin tilalle tulee jotain muuta (esim. kaiken liikkumisen kasvava kontrolli), eikä se tule menemään kuin Strömsössä. En usko ihmisten sadassa vuodessakaan muuttuvan identiteetiltään pelkiksi maailmanhallituksen alaisiksi maailmankansalaisiksi, tai ei ainakaan vapaaehtoisesti ilman pakottamista tai todella vakavia kriisejä. Kehitys on kyllä tällä hetkellä menossa siihen suuntaan, mutta nimenomaan pakottamisen keinoin.

--- Lainaus päättyy ---

Hiski Haukkalan haastattelu ykkösen aamu-tv:llä ei ainakaan vahvistanut käsitystä tuommoisesta sopuisasta liukumasta. Esimerkiksi Venäjän suhteen nähtiin uhkana valtion paluu aggressiiviseen nationalistiseen politiikkaan, mutta toisaalta mahdollisuutena eurooppalaistumiskehitys. Vihreässä Langassa hän tosin epäilee Suomen valtion olevan historiaa sadan vuoden kuluttua, mutta tässäkin nähdään tietty varauksellisuus, ja ainakaan hän ei julista tätä ilosanomana.

http://areena.yle.fi/video/1326263851268

http://www.vihrealanka.fi/node/10736

Ja kaiken kaikkiaan Haukkala tuntuu puhuvan politiikan ylätasosta ja valtiollisesta järjestyksestä, ei niinkään kulttuurista. Mutta pitää yrittää joskus perehtyä tähän Haukkalan Suomen muuttuvat koordinaatit -teokseen.

normi:
jaa-a miksikö kaikki muinaiset sivilisaatiot ja valtakunnat ovat jotenkin kansallisvaltion oloisia, egypti, persia, makedonia (kreikkalaisilla oli monta valtiota, mutta kokivat olevansa yksi kansa kun tappelivat persiaa vastaan), japani on ollut kansallisvaltio oikeastaan aina (keisari), miksi germaaneilla ja kelteillä oli eri kansoja ja heimoja ja näillä omia asuinalueitaan, omat päälliköt ja kuninkaat?

Melkoisen naurettavaa kuvitella, että kansallinen (heimo, ryhmä, klaani) ajattelu jotenkin katoaisi. Pyrkimyksiä luoda yikansallisia imperiumeja on päätynyt aina hajoamiseen, niin käy EU.llekin. Entinen Brittiläinen imperiumi on nyt kutistumassa pelkäksi Englanniksi + Wales ja NI, jos Skotlantikin hylkää UK:n. Venäjällä on separatistisia paineita siellä täällä ja etnisistä, kansallisista syistä. USA tullee myös hajoamaan jossain vaiheessa valkoisten eurooppalaisperäisten määrän pudotessa alle 50%:n eli siis monikulttuurisuuden lisääntyessä.

Euroopassahan oli ns. Pyhä Saksalais-Roomalainen keisarikunta vuosisatoja, vähän kuten EU nyt... no eipä se kestänyt kun yhteisiä nimittäjiä ei ollut tarpeeksi.

Koskahan kurdit ja palestiinalaiset tajuavat, että kansallisvaltiot ovat so last season ja lopettavat sen haikailun...  :D

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta